Premier League - souhrn 17. kola

15.12.2018, 15:32, aktualizováno 16.12.2018, 18:52
Komentáře a souhrny
Liverpool porazil Manchester United a vrátil se do vedení před Man City, jemuž nepřidělal problémy Everton. Arsenal podlehl Southamptonu, jenž má první domácí výhru, zatímco hosté premiérově padli. Venku naopak uspěla Chelsea. Tottenham na poslední chvíli udolal Burnley, třetí výhru v řadě zapisuje Wolverhampton...

Liverpool FC - Manchester United 3:1

16.12.2018 17:00

Góly: 24. Sadio Mané, 73. Xherdan Shaqiri, 80. Xherdan Shaqiri - 33. Jesse Lingard

Pořadí na čele tabulky se po sedmnáctém kole nemění. Liverpool na domácí půdě potvrdil v derby s Manchesterem United roli papírového favorita, udržel se na prvním místě a jako jediný tým Premier League zůstává stále neporažen. Na úvodni trefu Maného sice po chybě brankáře Alissona odpověděl Lingard, ale liverpoolští výraznou převahu zužitkovali v závěrečné dvacetiminutovce, kdy se dvakrát prosadil střídající Xherdan Shaqiri.

Bodový rozdíl mezi oběma nedělními soupeři tak již narostl na propastných devatenáct bodů, což se Manchesteru v této fázi sezony ještě nikdy dříve nestalo. Zatímco tým Jürgena Kloppa potvrzuje excelentně rozjetou sezonu, United jen prohloubili své trápení další prohrou a setrváním na šesté přícce, z níž navíc mají výrazně blíže k třináctému Brightonu (pět bodů) než čtvrté Chelsea (jedenáct bodů). Kamenem úrazu je pro Rudé ďábly výrazné zhoršení v defenzivě, neboť již po tomto utkání inkasovali více branek než za celou loňskou sezonu.

Úvodní minuty patřily jednoznačně domácím, kteří na soupeře nastoupili jako velká voda a David de Gea musel brzy zasahovat proti pokusu Firmina. Netrvalo dlouho a Reds se za svou aktivitu dočkali vytouženého gólu. Výtečný pas Fabinha převzal Sadio Mané, na rozdíl od předešlého utkání Ligy mistrů s Neapolí ve vyložené šanci nezaváhal a uklidil míč do sítě.

Od průlomu skóre však neuběhlo ani deset minut a bylo zničehonic vyrovnáno. United si vysloužili předčasný vánoční dáreček od brankáře Alissona, jenž se po výrazné chvále za důležitý zákrok ve zmíněném zápase proti Neapoli proměnil z hrdiny v hlavního viníka, neboť mu propadl mezi rukama zdánlivě neškodný centr Lukakua a Jesse Lingard snadno skóroval do odkryté branky.

Po změně stran José Mourinho sáhl k nasazení Marouana Fellainiho namísto krajního beka Dalota a belgický reprezentant se poctivě činil při likvidování útoků a centrů soupeře, zatímco Paul Pogba na lavičce náhradníků vysedával po celý večer.

Přestože se hosté v druhé půli oklepali z prvotního šoku, Liverpool měl s přibývajícími minutami i nadále více ze hry. Když pak liverpoolští skutečně dosáhli opětovného vedení, potřebovali k tomu sice výraznou teč bránícího hráče, ovšem mohou se zároveň cítit, že si za svou aktivitu potřebné štěstí vysloužili. Liverpool totiž Davida de Geu zasypal stěží uvěřitelným počtem šestatřiceti střel ku šesti, z nichž nakonec jedenáct mířilo mezi tři tyče. Větší počet střeleckých pokusů přitom statistici nezaznamenali v žádném letošním ani loňském utkání Premier League.

Hrdinou závěrečných minut se stal Xherdan Shaqiri, jenž nastoupil na hřiště v 70. minutě. Sotva tři minuty nato švýcarský reprezentant se dostal k odraženému míči po zmatcích v šestnáctce United a jeho ránu usměrnil Ashley Young mimo De Geův dosah a míč se od břevna odrazil za brankovou čáru. Obdobná situace se pak opakovala ještě jednou sedm minut nato, když Shaqiri napřáhl z hranice pokutového území a s nechtěnou pomocí Erica Baillyho poslal míč přesně do levého rohu branky.

Liverpool tak po dvou bezbrankových remízách z předešlých vzájemných zápasů na Anfield Road přece jen svého odvěkého rivala udolal a svou excelentní formu bude chtít potvrdit i v příštím kole proti Wolverhamptonu. Také United nyní čeká výjezd na půdu ligového nováčka, a to Cardiffu.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Chelsea FC 1:2

16.12.2018 14:30

Góly: 66. Solly March - 17. Pedro, 33. Eden Hazard

Chelsea úspěšně navázala na vítězný duel s Citizens a plný počet bodů si za výhru 2:1 odváží z Brightonu. V prvním poločase se trefili Pedro a Hazard, v tom druhém korigoval skóre March.

Po čtvrthodině Chelsea poprvé vystrčila růžky. Marcos Alonso se po kombinaci na levé straně dostal ke střele, pohotovým zákrokem mu ji ovšem zlikvidoval Ryan. Blues se dočkali o chvilku později. Hazard fantasticky potáhl míč vápnem a přízemním centrem přesně mezi obranou a brankářem našel Pedra, jenž už neměl sebemenší potíže a uklidil balón do prázdné brány.

Na straně druhé příliš příležitostí nebylo, za řeč stála snad jen Marchova střela na připraveného Kepu na začátku druhé třetiny utkání.

Udeřit tudíž mohla znovu Chelsea. Katastrofální přihrávku domácích vystihl Willian, pasem za obranu vyzval Hazarda, který si tváří v tvář brankáři poradil umístěnou střelou na bližší tyč. Pro belgickou hvězdu dvě gólové akce jeho týmu znamenaly, že v této sezoně již má na kontě 8 gólů a 9 asistencí. Na takhle vysoká čísla v součtu nikdo jiný v lize nedosahuje.

Podobně jako na začátku první půle se po hodině hry dostal k další ráně z rohu vápna Marcos Alonso. Tentokrát se Ryan mohl jenom ohlédnout, jenže pokus španělského obránce zastavila konstrukce brány. Po chvíli se díky zajímavé akci podařilo Seagulls vsítit kontaktní gól. Knockaert poslal od pravé postranní čáry velice dlouhý centr. Bernardo si jej našel a vrátil na malé vápno, odkud se Solly March nemýlil a připsal si první trefu v probíhajícím ročníku.

Po gólu se převaha přelila na stranu domácích. Fotbal to ale pěkný nebyl, kromě nakopávaných balónu úřadovaly emoce. Hráči Chelsea si tak připsali po delší době výhru na hřišti soupeře a osamostatnili se na čtvrté příčce, Brighton doma po téměř třech měsících vyšel naprázdno a zůstává na třinácté pozici.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Arsenal FC 3:2

16.12.2018 14:30

Góly: 20. Danny Ings, 44. Danny Ings, 85. Charlie Austin - 28. Henrich Mchitarjan, 53. Henrich Mchitarjan

Nedělní duel Southamptonu s Arsenalem se postaral o přetržení dvou táhlých sérií. Zatímco domácí Saints díky dramatické výhře 3:2 zaznamenali svůj vůbec první triumf po čtrnácti zápasech, Arsenalu se naopak tímto výsledkem utrhla vlastní šňůra dvaadvaceti utkání bez porážky. Na dvě branky Dannyho Ingse sice pokaždé dokázal odpovědět Henrik Mchitarjan, jenže v závěru strhl do třetice vedení na stranu domácích Charlie Austin, jenž má na Arsenal dlouhodobě spadeno.

Anglický forvard drží proti Kanonýrům skutečně ojedinělou bilanci, neboť severolondýnskému klubu vstřelil alespoň jeden gól v každém z pěti utkání, do nichž proti Arsenalu naskočil. Tímto prestižním triumfem Saints zaznamenali vůbec první letošní výhru na stadionu St. Mary’s a Hasenhuttl, jenž na začátku prosince nahradil ve funkci Marka Hughese, měl hned při svém manažerském debutu před vlastními fanoušky důvod k bujarým oslavám.

První půle jako již tradičně Arsenalu nevyšla. Svěřenci Unaie Emeryho tak i nadále zůstávají kuriózně týmem, který o přestávce ještě ani jednou v této sezoně neměl vedení na své straně, a nejinak tomu bylo i tentokrát. Po dvaceti minutách hry se v pokutovém území uvolnil Danny Ings a Targettův centr uklidil přesnou hlavičkou do sítě. V tu chvíli se zdálo, že hosté budou tápat ještě více, avšak osm minut nato bylo zničehonic srovnáno. Roli asistenta splnil uzdravivší Nacho Monreal, jehož pobídku zužitkoval Henrik Mchitarjan.

Oproti předešlým unylým výkonům před svými příznivci však Saints působili i nadále o poznání živějším dojmem a dali domácím divákům pořádný důvod k radosti ještě do přestávky. Arsenal se znovu nedokázal vypořádat se hrozbou ze vzduchu, když Redmondův centr parádní hlavičkou do horního růžku branky zabořil opět rozjetý Ings.

Arsenalu navíc přibylo další zranění v obranné linii, neboť po změně stran již na trávník nevyběhl Héctor Bellerín, ovšem s příchodem jeho náhrady Alexandra Lacazetta šla hra Kanonýrů přece jen nahoru. Výústěním převahy hostí bylo opětovné srovnání, když po Romeuově ztrátě míče ve středu pole se do další střelecké příležitosti dostal Mchitarjan, jehož rána s pomocí nešťastné Vestergaardovy tyče zaplachtila až za brankovou čáru.

S průběžným ziskem jednoho bodu se však ani jedna ze stran nehodlala v závěrečných minutách smířit a větší hlad po výhře nakonec prokázali domácí. Gól střídajícího Longa sice nebyl uznán a Yoshidovu hlavičku výtečně lapil brankář Leno, avšak pět minut před koncem německý gólman přece jen kapituloval i do třetice. Výpad aktivního Longa po pravé straně a následný centr nachytal Lena na švestkách a Charlie Austin snadným zakončením do odkryté brány potvrdil jak svou vlastní stoprocentní gólovou bilanci proti Arsenalu, tak velecenné vítězství Saints po výsledku 3:2.

Více informací k zápasu

Fulham FC - West Ham United 0:2

15.12.2018 18:30

Góly: 17. Robert Snodgrass, 29. Michail Antonio

Na Craven Cottage se potkala dvě mužstva v úplně odlišném rozložení a podle toho to také dopadlo. Ačkoliv Fulham herně nezaostával, vystřelili Kladivářům vítězství Snodgrass a Antonio.

Domácí se také dostali jako první do velké příležitosti. Mitrović vyslal Kamaru, který se ocitl sám před Fabianským. V mini souboji byl ovšem úspěšnější polský gólman. A tak se z prvního gólu mohli radovat Hammers. Noble našel na křídle Anderson, který ustál souboj a přeložil Snodgrassovi. Skotskému záložníkovi sedla střela parádně a poslal celek Manuela Pellegriniho do vedení.

Neuběhla ještě ani půlhodina a hosté se radovali podruhé. A opět po akci na levé straně. Anderson dlouhým centrem našel Chicharita, ten prodloužil na zcela nepochopitelně volného Antonia, proti jehož střele byl Rico naprosto bezmocný. Stejně jako pro Snodgrasse to byl pro Antonia teprve druhý gól v tomto ročníku Premier League.

Velikou nudou byl druhý poločas tohoto utkání. Ke konci už vypadali hráči Fulhamu odevzdaně, a tak se do šance dostal Feliepe Anderson. Pokoušel se obstřelit gólmana Rica, což se mu ovšem nepovedlo a skóre tudíž zůstalo 2:0.

Spokojený byl i manažer Manuel Pellegrini. "Myslím si, že to byl dobrý výkon, protože jsme si možná nevytvořili moc šancí, ale ty, co jsme si vytvořili, jsme proměnili. V druhé půli jsme velice dobře bránili, podle mě bráníme každým zápasem lépe a lépe," myslí si chilský lodivod.

Pro West Ham jde o pokračování úspěšného období. Připsal si totiž čtvrté vítězství v řadě, při nichž vstřelil 11 gólů. Fulham má naprosto opačné starosti. V posledních třinácti ligových utkání nasbíral pouhých pět bodů a zůstává na samém dně ligové tabulky.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Leicester City 1:0

15.12.2018 16:00

Góly: 39. Luka Milivojević

Kdykoli v posledních letech chyběl na zápasové soupisce Crystal Palace Wilfried Zaha, zdálo se, že soupeři mají už předem z půlky vyhráno. Stěží uvěřitelná série třinácti ligových proher bez klubového talismanu v sestavě je však nyní konečně u konce. Eagles totiž doma proti Leicesteru vydřeli hubené vítězství 1:0 díky dalekonosné ráně Luky Milivojeviće a Royi Hodgsonovi se tak může zase dýchat o něco lépe.

Domácí totiž poskočili na patnáctou příčku s pětibodovým náskokem od sestupových vod, zato hosté po druhé prohře za sebou putují do spodní poloviny tabulky na jedenácté místo. Kromě Milivojevićovy parádní pumelice utkání mnoho fotbalové krásy nenabídlo, byť několik dramatických momentů si deštivý Selhurst Park v sobotu užil.

Kvůli potížím se zády se výjimečně do branky Eagles nepostavila obvyklá jednička Wayne Hennessey a šanci k ligovému debutu tak dostal Vicente Guaita. Španělský gólman, jenž v létě přišel jakožto volný hráč z Getafe, málem odstartoval své působení v Premier League katastrofou, když jej zradilo zpracování u Milivojevićovy zpětné přihrávky a Jamie Vardy pohotově sklepl míč do odkryté sítě. Sudí Michael Oliver však Guaitu vysvobodil odpískáním Vardyho faulu.

Oba týmy se v první půli směrem dopředu jen marně trápily, ovšem o to překvapivější byl moment z devětatřicáté minuty, neboť průlom skóre přišel jako blesk z čistého nebe. Andros Townsend posunul míč domácímu kapitánovi Milivojevićovi, jenž obratem z uctivé vzdálenosti napřáhl a parádní ranou s pomocí tyče dopravil míč za marně plachtícího Kaspera Schmeichela.

Leicester se sice po změně stran přece jen zlepšil a sahal po vyrovnání, když se po dobré práci Ghezzala se střídajícím Iheanachem ocitl v samostatném úniku Vardy, avšak anglický forvard si na Vicenteho Guaitu nepřišel ani tentokrát a musel sledovat, jak gólman Palace vyráží jeho zakončení na tyč a následně skákající míč balí bezpečně do náruče. Když pak v závěru neuspěl s dalekonosnou ranou ani Wilfried Ndidi, museli se Foxes soupeři poklonit, přestože na své straně měli tak dlouho účinnou absenci Wilfrieda Zahy.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Newcastle United 0:1

15.12.2018 16:00

Góly: 55. Salomón Rondón

Newcastle dokázal zvládnout důležitý souboj o záchranu na půdě trápícího se Huddersfieldu a uštědřil mu v nejvyšší soutěži čtvrtou porážku za sebou, sám se naopak oddálil sestupovým pozicím. Sobotní duel se podle očekávání nevyznačoval strhující ofenzivní podívanou a o jeho osudu rozhodla branka deset minut po přestávce, kterou zaznamenal Salomón Rondón. Domácí mají na kontě deset bodů a jsou předposlední devatenáctí.

Straky se naopak posunuly na čtrnácté místo se šestnácti body a pro nadcházející průběh mohou být více v klidu. Přitom Huddersfield diktoval taktovku tohoto střetnutí a balón držel téměř z pětasedmdesáti procent, celkově také vyprodukoval více střeleckých pokusů. Oba soupeři spoléhali na organizovanou práci v defenzivě a nebezpečí proto vznikalo hlavně po standardních situacích. První gólová možnost byla k vidění přesně po dvaceti minutách.

K přímému volnému kopu z necelých třiceti metrů se postavil Biling a míč nádherně kroutil pod horní tyčku, ovšem famózním zákrokem jednoruč se blýskl slovenský brankář Dúbravka a balón vytáhl nad břevno. O pět minut později zahrozil na druhé straně Schär, jenž si ale po dlouhém pasu z levého křídla nezpracoval ideálně míč a poté zblízka nevyzrál na gólmana Lössla. Vzápětí se až do konce úvodního dějství nic zásadního nestalo.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji hosté a v 53. minutě byli blízko k vedení, jenomže po nahrávce od Péreze mířil jen doprostřed branky Atsu a poté dorážející Kenedy pálil bez rozmyslu velmi nepřesně. Newcastle se přeci jen dočkal o dvě minuty později. Venezuelský kanonýr Rondón obdržel přesně načasovanou nahrávku do volného prostoru od Manquilla a z osmi metrů ve skluzu nekompostně překonal bezmocného Lössla.

Po necelé hodině hry mohl vyrovnat Löwe, nicméně s jeho ranou z hranice pokutového území si poradil připravený Dúbravka a nabíhající Hadergjonaj dorážel z ofsajdové pozice. Domácí se i přes enormní územní převahu k žádné stoprocentní příležitosti již nedostali a po závěrečném hvizdu z nich bylo cítit velké zklamání. V příštím kole se mohou pokusit o nápravu proti Southamptonu, Straky se utkají s posledním Fulhamem.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Burnley FC 1:0

15.12.2018 16:00

Góly: 90+1. Christian Eriksen

Další kolo Premier League, další těsná a vydřená výhra Tottenhamu. Tentokráte si Spurs dokázali poradit s Burnley v poměru 1:0, a to gólem až v samotném nastavení, o který se postaral střídající Christian Eriksen. Nelze však říci, že by se jednalo o prvenství nezasloužené, neboť domácí byli po celou dobu aktivnějším týmem, měli podstatně více šancí a stejně jako v nedávných duelech Ligy mistrů proti Interu Milán či Barceloně dokázali svou převahu převést na brankovou tabuli v závěrečných minutách.

Burnley se po mimořádně úspěšné loňské sezoně trápí a manažer Sean Dyche na utkání ve Wembley naordinoval jasnou, byť neatraktivní taktiku. Clarets se nikam nehnali, zodpovědně bránili v hlubokém bloku a s přibývajícími minutami využívali každé příležitosti k pozdržení hry a brnkání na nervy domácího favorita s netrpělivým publikem v zádech. V první minutě nastavení však defenzivní val hostí přece jen padl, díky čemuž si Tottenham s pětibodovým odstupem za vedoucím Manchesterem City udržel třetí příčku bez ohledu na nedělní výsledky, zatímco Burnley zůstává na první nesestupové sedmnácté pozici.

Po náročném duelu v Barceloně sáhl Mauricio Pochettino k řadě změn a do utkání tak mimo jiné od úvodních minut zasáhl i mladý odchovanec Oliver Skipp. Nově sestavená jedenáctka však bez kreativity Christiana Eriksena narážela na tuhý odpor pětičlenné obrany soupeře a Joe Hart v brance Clarets v případě nejvyšší nouze předvedl kvalitní zákroky proti ranám Moury s Lamelou. Burnley se směrem dopředu projevovalo jen raritně a osamocený Ashley Barnes se dostal pouze k jedné nepřesné hlavičce a pár střeleckým pokusům, jež zavčasu zablokovali hráči Spurs.

Když vytoužený průlom skóre nepřicházel ani po změně stran, nastoupila na trávník kavalerie v čele s Christianem Eriksenem. K oživení útoku Spurs však přispěli i další náhradníci Son s Llorentem, a byl to právě druhý jmenovaný, u nějž začala gólová akce, již posunul Kane vstříc nabíhajícímu Eriksenovi a dánský reprezentant podobně jako ve zmíněném utkání s Interem zabořil míč do sítě.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth 2:0

15.12.2018 16:00

Góly: 12. Raúl Jiménez, 90+4. Ivan Cavaleiro

Střetnutí Wolverhamptonu s Bournemouthem jen potvrdilo, a ještě více prohloubilo aktuální rozpoložení obou celků. Domácí totiž navázali na dobrou formu z posledních týdnů a výsledkem 2:0 si připisují třetí ligovou výhru v řadě, přičemž tým Eddieho Howea naopak utrpěl hned šestou porážku z posledních sedmi kol. Tyto statistiky odráží i aktuální umístění, kde se Wolves posunuli už na sedmé místo jediný bod za Manchester United, zatímco hosté po následné výhře West Hamu padli až do dolní poloviny tabulky na příčku jedenáctou.

Od úvodních minut byli diváci svědky svižného utkání s několika slibnými náznaky šancí před oběma brankami. Nejprve Joshua King v třetí minutě prováhal vhodný moment ke střele a umožnil tak Conoru Coadymu jeho pokus na poslední chvíli tečovat mimo tři tyče, a dvanácté minutě se zablýsklo na druhé straně. Danielsova křižná přihrávka našla přesně Dioga Jotu, jenž vnikl do rozhozené defenzivy Cherries, a i když se mu zakončení nevyvedlo, Raúl Jiménez stál ve správný čas na správném místě a doklepl zblízka míč do odkryté brány.

Hostům záhy nepřidalo ani vynucené střídání Tyrona Mingse, ovšem ani Wolves se nevyvarovali zranění, neboť Diogo Jota po změně stran nebyl schopen pokračovat ve hře kvůli nešťastné kolizi s Cookem, jenž mu na sklonku první půle skvělým obranným zákrokem znemožnil vydat se do samostatného úniku po kvalitní průnikové přihrávce Jiméneze.

Jotův náhradník Helder Costa měl na noze navýšení hubeného náskoku Wolverhamptonu, avšak pobídku Gibbse-Whitea promarnil hrubě nepřesným zakončením svou slabší pravačkou. Manažer hostí Eddie Howe zareagoval na nepříznivý vývoj utkání nasazením nejlepšího klubového střelce Calluma Wilsona a s nástupem anglického forvarda se hra Cherries vskutku výrazně zvedla. Júnior Stanislas však z přímého kopu pouze rozezvučel brankovou konstrukci a Wolves v samém závěru využili otevřené obrany soupeře k rychlému brejku, na jehož konci se po Costově kolmici objevil čerstvě střídající Iván Cavaleiro a chladnokrevným zakončením stanovil konečné skóre 2:0.

Více informací k zápasu

Watford FC - Cardiff City 3:2

15.12.2018 16:00

Góly: 16. Gerard Deulofeu, 52. José Holebas, 68. Domingos Quina - 80. Junior Hoilett, 82. Bobby Reid

Když utkání Watfordu s Cardiffem spělo do závěrečné desetiminutovka za zcela jednoznačného stavu 3:0 pro domácí, musel mít leckterý fanoušek na Vicarage Road sto chutí vydat se za obzvláště nepřívětivého bouřkového počasí na předčasnou cestu domů. Hosté však vzápětí ze zdánlivě rozhodnutého zápasu udělali dvěma slepenými góly ještě pořádné drama, a tak se nakonec watfordští museli poctivě bránit, aby udrželi alespoň vítězný stav 3:2.

Tým Javiho Gracii tak konečně uťal černou sérii šesti ligových duelů bez vítězství a poskočil zpět do středu tabulky, zatímco Cardiff se propadl na šestnácté místo se čtyřbodovou rezervou na pásmo sestupu. Hlavním strůjcem triumfu Hornets byl Gérard Deulofeu, jenž sám vsítil první gól po výtečné individuální akci a následně připravil i branku číslo dvě Josému Holebasovi.

Španělský forvard měl průlom skóre na kopačce již po šesti minutách, ale to ještě jeho kroucená rána zapadla těsně vedle tyče. Deset minut nato se již Deulofeu dočkal, když převzal pas od Doucourého, prosmýkl se okolo Ecueleho Mangy s Morrisonem a brilantní průnik zakončil přesnou přízemní ranou po levici brankáře Etheridge. Hosté toho za první půli směrem dopředu předvedli pomálu a snadno mohli o přestávce prohrávat vyšším rozdílem nebýt pozorného Etheridge, jenž v nastavení vytěsnil přímý kop Doucourého konečky prstů.

Ani po změně stran se na dominanci domácích nic nezměnilo a pouhých sedm minut od restartu hry se již jejich náskok zdvojnásobil. Po Deulofeuově pobídce se k zakončení odhodlal zkušený José Holebas a povedenou ranou z hranice pokutového území zatočil míč do sítě. Zásah řeckého beka odpoledne jen podnítil chuť Hornets útočit a netrvalo dlouho, než Cardiff inkasoval do třetice. Po Semově přihrávce se prosadil Domingos Quina, a to suverénní pumelicí pod břevno.

V 80. minutě však zničehonic udeřili i odevzdaní hosté. Junior Hoilett potvrdil, že dalekonosné rány mu v posledních týdnech mimořádně svědčí a ukázkovou střelou obdobně jako proti Wolverhamptonu nedal Benu Fosterovi šanci zasáhnout. Když pak pouhé dvě minuty nato Bobby Reid přiskočil jako první k volnému míči a zabořil míč za Fostera podruhé, bylo najednou zaděláno na pohromu. Watford však prohospodaření tříbrankového náskoku nakonec přece jen nedopustil a navzdory výpadku v závěru utkání si tři body za výhru 3:2 plně zasloužil.

Více informací k zápasu

Manchester City - Everton FC 3:1

15.12.2018 13:30

Góly: 22. Gabriel Jesus, 50. Gabriel Jesus, 69. Raheem Sterling - 65. Dominic Calvert-Lewin

Manchester City skvěle odpověděl na nezdar z minulého týdne a uspěl proti Evertonu. Dvěma góly k vítězství pomohl Gabriel Jesus, poslední gól přidal střídající Sterling.

První příležitosti přišly na straně Evertonu. Ve třetí minutě bylo vzrušení zbytečné, neboť Richarlisonova střela sice dala Edersonovi zabrat, brazilský křídelník ale stál v ofsajdu. Po čtvrthodině ale už proběhlo vše podle pravidel. Digne se uvolnil na levé straně a nacentroval na zadní tyč na volného Richarlisona. Bohužel pro Toffees jeho rána z voleje zamířila jen mezi diváky.

A tak přišel čas Guardiolovy družiny. Na začátku přelomu druhé a třetí desetiminutovky si vytvořila tři veliké příležitosti. Nejprve z dálky napřáhl Fernandinho, jeho pokus ovšem mířil kousek nad břevno. O chvíli později už musel Pickford zasahovat. Ohrožením pro něj ale nebyl nikdo z ofenzivy Citizens, nýbrž jeho spoluhráč Keane. Po centru z levé strany se obrana Toffees nedomluvila a vše tedy musel zachraňovat až anglický reprezentační gólman. Když ale Sané nalevo vysunul Jesuse, byl už Pickford proti jeho střele na přední tyč bezmocný

Manchesterští byli i nadále aktivnějším mužstvem, velkou šanci si připravili po čtyřiceti minutách. Ke sražené střele se na penaltě dostal Riyad Mahrez, jeho bombu však famózním zákrokem vytáhl pozorný Pickford. Podruhé v zápase dostal míč do sítě po chvíli Gabriel Jesus, tentokrát se ale nacházel v ofsajdovém postavení.

A tak se nadějný Brazilec mohl radovat až po přestávce. Sané odcentroval, Jesus si zcela sám naskočil na vysoký míč a nedal Pickfordovi nejmenší šanci. Po hodině hry mohli Citizens přidat další branku. Hosté v obraně zazmatkovali a Pickford trefil útočícího soupeře. Naštěstí pro něj se míč odrazil pryč.

Z kontaktního gólu se tedy mohl radovat Everton. Calvert-Lewin se dostal k hlavičce po dalším parádním centru Digneho, brazilský gólman Ederson neměl nejmenší šanci. Mladý anglický útoční si připsal svou třetí trefu v tomto ročníku, první po téměř dvou měsících.

Pep Guardiola okamžitě zareagoval nasazením Raheema Sterlinga, ten se mu za důvěru odvděčil už po pár minutách. Zůstal úplně nehlídaný před bránou, kde ho vzdušným balónem našel Fernandinho. Na Sterlinga už čekala snadná práce, míč trknul do protipohybu Pickforda.

Tři velké příležitosti ke snížení ještě měli Toffees. Nejprve po pasu Lookmana těsně nad pálil Richarlison. Lookman byl i u další šance, když nacentroval na Walcotta, anglický záložník ovšem bránu přestřelil. Poté, co se na hřiště po zranění vrátil Kevin De Bruyne, byl Walcott tentokrát v roli přihrávajícího. Calvert-Lewina ovšem vychytal Ederson. Nic dalšího se už v utkání nestalo a Toffees tak počtvrté v řadě nevyhráli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC17143037:745
2.Manchester City17142148:1044
3.Tottenham Hotspur17130431:1639
4.Chelsea FC17114235:1437
5.Arsenal FC17104337:2334
6.Manchester United1775529:2926
7.Wolverhampton Wanderers1774619:1925
8.Everton FC1766524:2224
9.West Ham United1773725:2524
10.Watford FC1773723:2524
11.AFC Bournemouth1772825:2823
12.Leicester City1764721:2122
13.Brighton & Hove Albion1763820:2421
14.Newcastle United1744914:2216
15.Crystal Palace17431014:2315
16.Cardiff City17421117:3314
17.Southampton FC1726916:3212
18.Burnley FC17331115:3312
19.Huddersfield Town17241110:2810
20.Fulham FC17231216:429

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1099)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele