Premier League - souhrn 16. kola

07.12.2019, 15:24, aktualizováno 09.12.2019, 22:58
Komentáře a souhrny
Nicolas Pépé (© AFP)
Liverpool pokračuje ve spanilé jízdě, tentokráte vyhrál v Bournemouthu a zůstává na čele o šest bodů za Leicesterem, jenž vyhrál na půdě Aston Villy. Opět zaváhal Manchester City, jenž nezvládl městské derby s United. Tottenham odstřelil Burnley, Everton vyměnil manažera a hned našel recept na Chelsea. Arsenal otočil pondělní dohrávku na hřišti West Hamu United...

West Ham United - Arsenal FC 1:3

09.12.2019 21:00

Góly: 38. Angelo Ogbonna - 60. Gabriel Martinelli, 66. Nicolas Pépé, 69. Pierre-Emerick Aubameyang

Ještě na přelomu hodiny hry se zdálo, že se trápení londýnského Arsenalu prodlouží o další, jubilejní desátý zápas bez vítězství v řadě, neboť na půdě West Hamu United "Kanonýři" prohrávali v poločase a působili opět bezradným dojmem. Pak ovšem přišla bláznivá desetiminutovka, v níž hosté ze tří střel na bránu třikrát skórovali a díky této nečekané efektivitě vystřelili Freddiemu Ljungbergovi premiérové vítězství v roli manažera.

O klíčový zásah na 1:1 se postaral debutant v základní sestavě Gabriel Martinelli, jenž tak svou výtečnou střeleckou potenci přenesl i do Premier League, a zaskočené domácí následně rozebralo duo Pépé - Aubameyang, které si po vzájemné spolupráci shodně připsalo po gólu a asistenci. Úvodní trefa Angela Ogbonny tak z pohledu Hammers přišla vniveč a pozice manažera Manuela Pellegriniho se zdá být neudržitelná, neboť West Ham ze šestnáctého místa zůstává pouhý bod nad sestupem. Arsenal naopak poskočil na deváté místo.

První půle se vším všudy dávala na odiv, v jakém rozpoložení se oba celky nacházejí. K nulovému sebevědomí hráčů Arsenalu se navíc přidaly i zdravotní potíže obou krajních obránců, neboť Héctor Bellerín se zranil během předzápasové rozcvičky a Kieran Tierney si přivodil nepříjemné zranění ramene a musel střídat již v průběhu první půle. Průlom skóre tak logicky nepřišel z lahůdkové kombinační akce nýbrž chaotického závaru po rohovém kopu, na jehož konci hlavičku Ogbonny nešťastně tečoval Ainsley Maitland-Niles do protipohybu brankáře Lena.

Ani bezprostředně po změně stran se hra Arsenalu nijak nezlepšila, ba naopak. Utkání se mohlo odvíjet zcela jiným směrem, kdyby domácí svůj aktivní nástup do hry podpořili druhým gólem, jenže místo toho zničehonic udeřili hráči ve žlutém. Jako první se v 60. minutě prosadil svým prvním zásahem v Premier League Gabriel Martinelli, jenž stanul na konci rychlé akce po levé straně a chladnokrevně uklidil do sítě zpětnou přihrávku Kolašinace.

Pouhých pět minut nato byl obrat skóre dokonán. Nicolas Pépé v plné kráse ukázal, proč za něj v létě Arsenal poslal do Lille rekordní přestupovou částku přes 70 milionů liber, když převzal na hranici pokutového území přihrávku Aubameyanga, zasekl si míč do středu pole na svou silnější levačku a perfektní ranou na zadní tyč zakroutil míč do horního růžku.

Z "Kanonýrů" rázem viditelně spadla deka a najednou jich bylo plné hřiště. Herní dominanci vzápětí potvrdil nejlepší klubový střelec Aubameyang, jehož v pokutovém území našel povedeným pasem Pépé, a gabonský reprezentant pohotovou ránou z voleje propálil brankáře Martina potřetí. Arsenal si tak výhrou 3:1 spravil chuť po dlouhé sérii bez vítězství, ovšem hned v příštím kole jej čeká soupeř z kategorie těch nejtěžších v podobě Manchesteru City.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Wolverhampton Wanderers 2:2

08.12.2019 17:30

Góly: 34. Neal Maupay, 36. Davy Pröpper - 28. Diogo Jota, 44. Diogo Jota

Hned čtyři góly v rozmezí zhruba čtvrt hodiny byly k vidění v Brightonu, kde domácí přivítali Wolves. Ti se do vedení dostali zásluhou Joty, slepenými góly dokázali otočit Maupay s Pröpperem. Poslední slovo však měl znovu Jota, který zařídil remízu.

Seagulls se mohli do vedení dostat už ve druhé minutě, po Trossardově centru a následném závaru na malém vápně ale nedokázal Maupay prostřelit obrannou hráz. Ještě blíže měl ke gólu na opačném konci hřiště Neves, jemuž náskakaný volej neuvěřitelným způsobem sedl a skončil jen pár centimetrů vedle tyče.

V další situaci Racky zase podržel Ryan, jenž se vyšvihl proti Saissově hlavičce. Po další patnáctiminutovce už se Vlci ze vstřelené branky mohli radovat. Diogo Jota přistrčil míč na pravou stranu Jiménezovi, jenž mu balón vrátil do nebezpečného prostoru, odkud si portugalský útočník již věděl rady.

Zanedlouho ovšem vstoupilo v platnost rčení "nedáš, dostaneš". Jota selhal v další tutové šanci, ihned potom si na dlouhý Stephensův pas za obranu naběhl Neal Maupay, jenž ranou z vápna prostřelil Patrícia. A dvě minuty nato už domácí vedli. Zleva odcentroval Trossard přímo na hlavu nabíhajícího Davyho Pröpper a ten hlavičkou z deseti metrů rozvlnil síť.

Příležitostí pojistit vedení pohrdl Mooy, a tak bylo zase srovnáno. Chybnou rozehrávku vystihl Castro, jenž přihrál na penaltu Diogovi Jotovi, kterému se povedlo se s míčem otočit a nechytatelně k tyči skórovat. Druhá půle už se nesla ve značně klidnějším duchu, jedinou větší příležitost měl po Castrově chybě Stephens, jehož projektilu moc nechybělo.

Wolves natáhli svou šňůru bez porážky a potvrdili pozici remízového krále, díky čemuž se drží na šesté místě. Brighton zůstává ve druhé polovině tabulky, ode dna tabulky je však zdánlivě bezpečně vzdálen.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Leicester City 1:4

08.12.2019 15:00

Góly: 45+2. Jack Grealish - 20. Jamie Vardy, 41. Kelechi Iheanacho, 49. Jonny Evans, 75. Jamie Vardy

Anglická Premier League se pomalu blíží do své poloviny a v boji na čele tabulky kupodivu nedoléhá na vedoucí Liverpool obhájce titulu z Manchesteru City, nýbrž Leicester. Tým Brendana Rodgerse potvrdil fantastickou formu i proti Aston Ville, kterou i díky dvěma zásahům Jamieho Vardyho rozstřílel 4:1 a navýšil svůj náskok na druhém místě již na šest bodů.

Ztráta Foxes na první místo je sice stále osmibodová, ovšem to nemusí Rodgersovu družinu nijak trápit, obzvláště za stávající situace, kdy drží nebývalou šňůru osmi vítězných ligových zápasů v řadě za sebou. To Aston Villa zůstává na samé hraně sestupu, neboť od osmnáctého místa dělí letošního nováčka pouze lepší skóre.

Villans jsou již známí svým pozitivním přístupem bez ohledu na kvalitu soupeře a stejně jako s ostatními předními kluby hodlali sehrát zábavnou a rovnocennou partii i s Leicesterem. Celé utkání se možná mohlo odvíjet jiným směrem, kdyby Anwar El Ghazi místo trefené brankové konstrukce prolomil skóre. Nedlouho poté totiž Wesleyho ztrátu míče na vlastní polovině hosté beze zbytku potrestali, když Iheanacho šikovně našel volného Vardyho a nejlepší střelec ligy nadvakrát překonal Toma Heatona.

Vardy, jenž tak skóroval již v osmi zápasech po sobě, měl vzápětí šanci na další trefu, ovšem jeho ránu stihla soupeřova defenziva zablokovat. Přesto Villans inkasovali do přestávky ještě jednou, neboť centr Jamese Maddisona procpal do sítě oživený Iheanacho a domácí tým i v kombinaci se zraněním stopera Mingse vypadal beznadějně ztracený. V nastavení první půle však ztichlé tribuny Villa Parku oživil kapitán Jack Grealish, jehož tečovaná rána zapadla mimo dosah Kaspera Schmeichela k zadní tyči a do kabin se tak odcházelo za stavu 1:2.

Naděje na zvrat však domácím příznivcům vydržela po změně stran jen pár minut. Maddisonův rohový kop totiž zabořil do sítě Jonny Evans a po zbytek utkání již Foxes žádné další drama nepřipustili. Maddison se střídajícím Barnesem sice další slibné šance neproměnili, ovšem stále hladový Jamie Vardy čtvrthodinu před koncem využil Praetův lob za obranu a proměněným samostatným únikem skóroval již pošestnácté v sezoně.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Southampton FC 2:1

08.12.2019 15:00

Góly: 68. Jonjo Shelvey, 87. Federico Fernández - 52. Danny Ings

Excelentní výsledková forma z posledních týdnů vydržela Newcastlu i pro zápas se Southamptonem, který domácí v St. James‘ Parku ovládli v poměru 2:1, přestože zprvu prohrávali. Na trefu Ingse však dokázal odpovědět Jonjo Shelvey a tři minuty před koncem strhl vedení na stranu Magpies Federico Fernández.

Newcastle tak poskočil tabulky přinejmenším dočasně na výtečné desáté místo, zatímco Southampton zůstává na první sestupové osmnácté příčce, byť jen o skóre za Aston Villou. Přestože se sám na listinu střelců nezapsal, velký podíl na nedělním obratu měl Andy Carroll, jenž svým nástupem do hry v druhé půli za nepříznivého stavu strhl herní iniciativu na stranu domácích, připravil vyrovnávací gól a vypomáhal svými nespornými schopnostmi ve vzduchu i v defenzivě.

Lepší nástup do zápasu měli hosté a Nathan Redmond mohl snadno prolomit skóre již v 18. minutě, kdyby Martin Dúbravka kvalitním zákrokem neuhasil Willemsovu chybu v rozehrávce. Z následného rohového kopu pak Redmond svedl s Dúbravkou i souboj číslo dvě a znovu z něj vzešel vítězně slovenský gólman Newcastlu. Kromě toho ale první půle příliš fotbalové krásy nenabídla a do kabin se odcházelo za bezbrankového stavu.

Pouhých sedm minut po změně stran se už ale Saints za svou aktivitu přece jen gólu dočkali. Náběh Ingse sladil Jack Stephens s povedenou kolmicí a nejlepší střelec Southamptonu překonal Dúbravku již svým devátým zásahem sezony. Hosté v tu chvíli byli na koni, jenže Soares i Djenepo v nadějných příležitostech neuspěli a domácí kouč Steve Bruce sáhl ke stažení nevýrazného Joelintona za Carrolla.

Anglický forvard o sobě dal okamžitě vědět přípravou šance pro Saint-Maximina a nedlouho poté si připsal asistenci, když parádním pasem z pravé strany našel volného Shelveyho, jenž tvrdou hlavičkou skóroval již ve třetím zápase po sobě a srovnal na 1:1.

Saints vzápětí měli jedinečnou možnost vzít si vedení zpět, jenže Ryan Betrand nepochopitelně netrefil odkrytou branku z bezprostřední blízkosti a hosté náležitě pykali. V 87. minutě totiž brankář McCarthy vyrazil ránu Seana Longstaffa nešikovně jen před sebe k Federicu Fernándezovi, jenž pohotově doklepl míč do sítě a zařídil svému týmu velecenné vítězství.

Více informací k zápasu

Norwich City - Sheffield United 1:2

08.12.2019 15:00

Góly: 27. Alexander Tettey - 49. Enda Stevens, 52. George Baldock

Dlouho to vypadalo, že fotbalisté Sheffieldu v Norwichi nedokáží potvrdit roly favorita, v poločase totiž po gólu Tetteye prohrávali. Nedlouho po pauze však dvěma slepenými góly zvrátili v jeho prospěch výsledek Stevens s Baldockem.

Canaries se po necelé půlhodině překvapivě dostali do vedení. Vrančićův roh se ve vápně několikrát poodrážel, až ze zhruba dvanácti metrů napřáhl Alexander Tettey a přízemní ranou na zadní tyč otevřel skóre utkání. Trefu ještě kontroloval systém VAR, k radosti domácích žádné pochybení k vidění nebylo a branka mohla být uznána.

Exekutor tohoto rohu Vrančić mohl ještě před pauzou navýšit vedení, jeho ránu však bravurním zákrokem vyrazil Henderson. Toho po návratu ze šaten Blades využili. Baldock si narazil o Lundstrama a odcentroval na malé vápno, kde nejvýše vyskočil Enda Stevens a hlavou rozvlnil síť.

Asistující George Baldock se záhy sám dočkal zasloužené odměny v podobě branky. Získal míč na hranici vápna, několika ladnými pohyby umotal bránícího hráče a i přes nepříliš vyvedenou střelu skončil míč za gólmanovými zády. Hráči Sheffieldu se při další akci dožadovali penalty, jenže tentokráte video na jejich straně nebylo.

Poté bylo příznivcům hostujícího celku pořádně úzko. Po Bashamově zákroku na McLeana ukázal sudí provinilcovi červenou kartu, po zhlédnutí videa však uznal svou chybu a barvu změnil na žlutou. Deset minut před koncem mohl srovnat Cantwell, jeho ránu po brilantním Buendíově pasu ale vytáhl Henderson.

Po dlouhé době si tak Sheffield odváží z utkání plný počet bodů a toto kolo pravděpodobně zakončí na osmém místě, Norwich je nadále předposlední.

Více informací k zápasu

Manchester City - Manchester United 1:2

07.12.2019 18:30

Góly: 85. Nicolás Otamendi - 23. Marcus Rashford (pen.), 29. Anthony Martial

Obhajoba ligového titulu se Manchesteru City rozpadá před očima již na začátku prosince. Citizens již před tímto kolem ztráceli na vedoucí Liverpool propastných jedenáct bodů a po městském derby s Manchesterem United jsou na tom ještě hůře, neboť v prestižním klání prohráli na Etihad Stadium 2:1. Klíčem k úspěchu Rudých ďáblů byla úvodní půlhodina, v níž svou agresivitou a rychlostí v útočné fázi favorita zcela přemohli a vybudovali si dvoubrankový náskok, který již domácí nezvládli stáhnout.

Tým Oleho Gunnara Solskjaera tak znovu potvrdil, že právě zápase s týmy ze špice tabulky mu svědčí nejvíce, o čemž se již přesvědčila Chelsea, Leicester, Tottenham a koneckonců i suverénní lídr z Liverpoolu doposud jediné dva body za šestnáct kol ztratil právě na Old Trafford. United tak poskočili na páté místo a norský manažer si v rozmezí pouhých tří dní připsal velecenné skalpy slavnějších a zkušenějších protějšků Josého Mourinha i Pepa Guardioly, čímž zdárně utišil jakékoli možné spekulace o předčasném konci ve funkci a nástupu Mauricia Pochettina.

Hosté se poněkud překvapivě od prvních minut uchýlili k vysunuté obranné linii a aktivnímu napadání, což však slavilo okamžitý úspěch. Daniel James, Jesse Lingard i uzdravený Anthony Martial přinutili brankáře Edersona k pohotovým zákrokům, a když už se zdálo, že Citizens přežili nejhorší a jejich soupeře budou možná neproměněné šance mrzet, srazil Bernardo Silva Marcuse Rashforda ve vlastním pokutovém území. Přestože sudí Anthony Taylor zprvu pokutový kop nenařídil, na radu videorozhodčího jej přece jen odpískal a sám faulovaný penaltu bezpečně proměnil. Pro Rashforda šlo již o třináctý zásah za posledních čtrnáct zápasů v klubovém či reprezentačním dresu.

Než se domácí stihli z otřesného nástupu do utkání vzpamatovat, byl již náskok United dvojnásobný. Nezastavitelný Rashford sice v další dobré pozici minul a poté jen orazítkoval brankovou konstrukci, ovšem v 29. minutě blesková narážečka Jamese s Martialem vyústila v gólovou ránu druhého jmenovaného, jenž poslal míč přesně k přední tyči mimo Edersonův dosah.

Citizens měli jedinečnou možnost snížit ještě do přestávky, když se na konci špičkového centru Kevina de Bruyneho zjevil Gabriel Jesús, jenže z výtečné pozice poslal svou hlavičku mimo. Když pak Fredovu nastřelenou ruku po Walkerově centru rozhodčí neposoudili jako penaltovou, šlo se do kabin za překvapivého dvoubrankového vedení hostí.

Po změně stran již sice tým Pepa Guardioly měl utkání pod větší kontrolou, jenže konsolidovaná obrana soupeře držela hráče v bledě modrých dresech na uzdě David de Gea se musel vytáhnout pouze proti ostrému pokusu Rodriho. Až pět minut před koncem se domácím přece jen povedlo utkání zdramatizovat, když se podařila spolupráce střídajících Mahreze s hlavičkujícím Otamendim z rohového kopu, ovšem na vyrovnání již Manchesteru City nezbylo dost času. Zatímco United mohou slavit prestižní triumf a vrací se zpět do boje o umístění do čtvrtého místa, Citizens jsou až třetí s obrovským čtrnáctibodovým mankem na první Liverpool.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Liverpool FC 0:3

07.12.2019 16:00

Góly: 35. Alex Oxlade-Chamberlain, 44. Naby Keïta, 54. Mohamed Salah

Ani šestnácté kolo nebylo pro suverénní Liverpool žádnou překážkou. Reds na půdě tápajícího Bournemouthu s přehledem zvítězili 3:0, stále v letošní sezoně zůstávají neporaženi a na čele ligové tabulky přinejmenším dočasně zvýšili svůj náskok na propastných jedenáct bodů. K dalšímu dominantnímu triumfu přitom Jürgen Klopp ani nepotřeboval služby hlavní ofenzivní zbraně Sadia Maného, jenž pouze z lavičky přihlížel trefám Oxladea-Chamberlaina, Keity a Salaha.

To v Bournemouthu musí Eddie Howe zahánět černočerné chmury, neboť kromě tragické série pěti porážek v řadě a propadu tabulky na samou hranu sestupového pásma utrpěli Cherries v sobotním zápase i dvě zranění klíčových hráčů Nathana Akého a Calluma Wilsona. Právě po vynuceném střídání Akého se liverpoolští sotva minutu nato ujali vedení, přestože do té doby brankáře Ramsdalea výrazněji neohrozili a více ze hry měla Howeova družina.

Defenzivní stálice Bournemouthu si přivodila nejspíše svalové zranění při zákroku na Salaha a sotva Akého na hřišti nahradil Jack Simpson, přišel průlom skóre. Perfektní dlouhý pas Jordana Hendersona našel Alexe Oxladea-Chamberlaina, jenž si v rychlostním souboji poradil s Mephamem a propálil i vyběhnuvšího Ramsdalea.

Veškerá dobrá práce domácích do té doby tak rázem přišla vniveč a Liverpool již žádné další drama nepřipustil. Ještě do přestávky navýšil náskok Reds Naby Keita po povedené kombinaci se Salahem, a pouhých devět minut po změně stran přidal třetí zásah odpoledne sám Mohamed Salah, jenž těžil z velké chyby Simpsona a po Keitově pobídce jej už čekala snadná práce v podobě uklizení míče do odkryté sítě.

Domácí se už tak potýkali s početnou marodkou, ovšem po hodině hry jim přesto přibyla další krutá absence, neboť nejlepší klubový střelec Callum Wilson si ve sprintu pravděpodobně natáhl sval a musel přepustit své místo na hřišti Danu Goslingovi. Cherries se sice vzápětí podařilo alespoň zkorigovat jednoznačné skóre, jenže trefu Groenevelda po Ricově centru zneplatnil zdvižený praporek čárového rozhodčího, což vzápětí potvrdil i videorozhodčí.

Závěr zápasu se již spíše jen dohrával, byť hosté měli stále několik dalších gólových šancí. Tu vůbec největší v samém závěru po další dobré práci Salaha neproměnil kapitán Henderson, jehož akrobaticky vychytal Ramsdale.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Burnley FC 5:0

07.12.2019 16:00

Góly: 4. Harry Kane, 9. Lucas Moura, 32. Heung-min Son, 54. Harry Kane, 74. Moussa Sissoko

Lepší odpověď na čerstvý nezdar z Old Trafford si snad José Mourinho a spolu s ním všichni v Tottenhamu ani nemohli přát. Spurs ve velkém stylu rozprášili na domácí půdě Burnley 5:0, poskočili opět o něco blíže ke čtvrtému místu a mají v kapse takřka zaručené ocenění za gól sezony, který po stěží uvěřitelném sólu přes celé hřiště vstřelil Heung-Min Son.

Když se jihokorejský reprezentant dostal v 32. minutě k míči na pokraji vlastního pokutového území, nic nenasvědčovalo tomu, že by obrana Burnley měla být v bezprostředním ohrožení. Son však po vzoru slavných tref Diega Maradony, Lionela Messiho či Thierryho Henryho právě proti Tottenhamu zamířil v plném sprintu přes celé hřiště přímočaře až před branku Nicka Popea, jenž stejně jako všichni ostatní zkoprnělí hráči Clarets nedokázal této brilantní sólové akci vzdorovat.

Sonovo veledílo bylo ideální třešničkou na výtečném vstupu Spurs do zápasu, neboť šlo až o třetí gól odpoledne. Už ve čtvrté a deváté minutě se stihli prosadit Harry Kane s Lucasem Mourou, a přestože Burnley stihlo v hektické první půli trefit břevno prostřednictvím Robbieho Bradyho, o vítězi již nebylo sebemenších pochyb. Když hned na úvod druhého poločasu přidal další zásah tvrdou ranou hladový Kane, utkání se již spíše z povinnosti dohrávalo a na kulatých 5:0 upravil skóre čtvrthodinu před koncem méně obvyklý střelec Moussa Sissoko, který už předtím trefil brankovou konstrukci.

José Mourinho tak může být navíc kromě špičkové ofenzivní podívané spokojen i s prací směrem dozadu, neboť Spurs poprvé pod jeho vedením neinkasovali obligátní dva góly a místo toho udrželi premiérové čisté konto. Zato Burnley po domácím čtyřgólovém výprasku od Manchesteru City schytalo další debakl a tým Seana Dyche se začíná opět nebezpečně přibližovat sestupovému pásmu, od nějž je nyní dělí pouhé tři body, a to má řada konkurentů stále zápas šestnáctého kola teprve před sebou. Nadcházející zápas s Newcastlem na Turf Moor tak bude pro Clarets mimořádně důležitý.

Více informací k zápasu

Watford FC - Crystal Palace 0:0

07.12.2019 16:00

Góly: -

Nigel Pearson má před sebou spoustu práce. Nově jmenovaný manažer Watfordu sledoval zápas svého týmu s Crystal Palace ještě pouze z tribuny a gólu se na Vicarage Road nedočkal. Bezbranková remíza sice pro Hornets znamená alespoň zastavení třízápasové série porážek, ovšem ani bodový zisk nestačil k tomu, aby londýnský klub opustil dno ligové tabulky.

Domácí pod vedením dočasného kouče Haydena Mullinse nastoupili aktivně a podrobili soupeře ustavičnému tlaku, ten však neměl dlouhého trvání a hra se brzy proměnila v nezáživný boj ve středu hřiště, který měl za následek celý první poločas bez jediné přesné střely mezi tři tyče. Daleko víc pozornosti poutaly souboje Wilfrieda Zahy, jenž jen těžce snášel nevybíravé zákroky soupeře a sám si za svou frustraci vysloužil žlutou kartu. Vyjma individuálních akcí své největší hvězdy toho hosté směrem dopředu nepředvedli takřka nic, a to samé se opakovalo i v druhém poločase.

I po změně stran měli opět lepší nástup hráči Watfordu a tentokráte jim již převaha vydržela takřka po celý zbytek zápasu, avšak ani nadějné kombinace Gérarda Deulofeua s Ismailou Sarrem kýžený průlom skóre nepřinášely. V samém závěru měl možnost přece jen strhnout výhru na stranu domácích Sarr, když se k němu odrazil míč po zablokované ráně Troye Deeneyho, jenže Vicente Guaita v brance Palace zvládl míč vytěsnit do bezpečí a udržet čisté konto až do konečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Everton FC - Chelsea FC 3:1

07.12.2019 13:30

Góly: 5. Richarlison, 49. Dominic Calvert-Lewin, 84. Dominic Calvert-Lewin - 52. Mateo Kovačić

Že nové koště dobře mete, o tom se tentokráte přesvědčili v Evertonu. Duncan Ferguson zvládl svůj první zápas ve funkci trenéra Evertonu na výbornou, když jeho svěřenci překvapivě porazili čtvrtou Chelsea 3:1.

Everton do utkání vstoupil tím nejlepším možný způsobem - už po pěti minutách si totiž na centr Sidibeho na malém vápně naskočil Richarlison a potrestal bohorovné bránění stoperů Chelsea. Druhou branku mohl přidat Calvert-Lewin, ten ale v solidní pozici střílel pouze do Kepy. Postupem času ale přebrali otěže zápasu hostující fotbalisté - na centr Williana si naběhl Abraham, který ale na bližší tyči míč do sítě usměrnit nedokázal. Po velké chybě Keana se do velké šance dostala dvojice Willian - Pulišič, která ale trestuhodně nedokázala zakončit. Brazilský fotbalista se v dobré pozici ocitl po přihrávce Abrahama i těsně před poločasou, ani tentokrát však nedokázal zakončit. A když na střílený centr Mounta opět nedosáhl aktivní Abraham, odcházelo se do kabin za stavu 1:0.

Fanoušci Chelsea jistě doufali, že jejich svěřenci budou pokračovat ve velkém tlaku, opak byl ale pravdou. Nepochopitelnou minelu totiž předvedl Zouma, který na hranici vápna podcenil vysoký míč a do samostatného úniku poslal Calverta-Lewina, který se tentokráte nemýlil. Na krizovou situaci odpověděl jen o pár minut později Kovačič, který z pětadvaceti metrů krásně napřáhl a trefil se přesně k tyči.

Vyrovnat mohl po více než hodině hry Mount, kterému míč sklepl Abraham, jenže jeho obstřel skončil daleko vedle. Patnáct minut před koncem zahrozil povedenou střelou Christensen, ale i jeho rána nebyla přesná. Deset minut před koncem se ve velké šanci ocitl opět Mount, jeho gólovou střelu však obránce domácího celku zblokoval a dorážku Azpilicuety vytáhl Pickford nad břevno.

Když se Chelsea nedechovala k závěrečnému náporu, "vyznamenal" se brankář Kepa. Ten naprosto nesmyslnou přihrávku v kombinaci s nepozorným Zoumou poslal Everton do velké příležitosti, Davies se sice ještě k zakončení neproháčkoval, jenže míč se odrazil na penaltu pouze ke Calvertu-Lewinovi, který mezi nohama prostřelil Kepu. Chelsea tak zaznamenala třetí porážku z posledních čtyř ligových duelů, Everton se naproti tomu vyšvihl ze sestupových příček.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC16151040:1446
2.Leicester City16122239:1038
3.Manchester City16102444:1932
4.Chelsea FC1692531:2429
5.Manchester United1666425:1924
6.Wolverhampton Wanderers1659223:1924
7.Tottenham Hotspur1665530:2323
8.Sheffield United1657419:1622
9.Arsenal FC1657424:2422
10.Crystal Palace1664614:1822
11.Newcastle United1664617:2322
12.Brighton & Hove Albion1654720:2419
13.Burnley FC1653821:2918
14.Everton FC1652919:2817
15.AFC Bournemouth1644818:2416
16.West Ham United1644818:2816
17.Aston Villa1643923:2815
18.Southampton FC1643918:3515
19.Norwich City16321117:3411
20.Watford FC161699:309

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1013)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele