Konferenční liga - souhrn 3. kola skupinové fáze

21.10.2021, 18:24, aktualizováno 21.10.2021, 23:14
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)
Slavia nestačila na Maccabi Haifa a pořádně si zkomplikovala boj o postup. Na body dosáhl alespoň druhý český klub Jablonec, který se rozešel smírně s Randers, od něhož gól na 2:2 inkasoval těsně před koncem. Gent přetlačil Partizan Bělehrad, jako jediný v soutěži zůstává po třech kolech stoprocentní a míří za postupem. To po dalších výhrách platí pro Alkmaar, Feyenoord nebo Rennes. AS Řím na půdě Bodø/Glimt prohrál ostudně 1:6, naopak první výhru zaznamenal bratislavský Slovan...
Skupina A

Alashkert FC - LASK Linz 0:3

21.10.2021 18:45

Góly: 35. Hyun-seok Hong, 68. Thomas Goiginger, 90+2. Peter Michorl

Arménský zástupce v Konferenční lize zůstává po třech zápasech bez bodu. LASK Linz udeřil jednou v prvním poločase a další dva zásahy si schoval po přestávce.

Konečný výsledek je pro Alashkert poměrně krutý, protože domácí nesehráli zase tak špatné utkání. Podobně jako v předchozích vystoupení byl jejich soupeř jednoduše efektivnější. V 10. minutě mohli jít Arménci do vedení, jenomže Embalo z vyložené pozice trefil jen brankovou konstrukci! K dorážce se ještě dostal Bezecourt a branku netrefil. Obrovskou šanci zahodil po půlhodině hry i LASK. Po ruce Kadia odpískal sudí pokutový kop pro hosty, ale Monschein nabídnutou příležitostí pohrdl - jeho střela skončila na tyči.

Za dalších pět minut už se Rakušané skutečně radovali. Hong Hjun-Seok se dostal k odraženému balónu a Čančarević se ani nepohnul. Alashkert chtěl ještě do poločasu vyrovnat a měl k tomu velkou příležitost. Embaló se zorientoval ve vápně a i jeho druhá rána skončila na břevně.

Linz vedl po prvním poločase 1:0 a ještě zdaleka neměl vyhráno. Alashkert si však s obranou hostů nevěděl rady a po hodině hry po druhé v zápase inkasoval. Karamoko našel přesnou přihrávkou před brankou Thomase Goigingera a Čančarević byl opět bez šance.

Poslední branku vstřelili hosté v nastaveném čase. Peter Michorl zařídil Linzu definitivní výhru a stvrdil zisk důležitých tří bodů.

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - Maccabi Tel-Aviv 0:5

21.10.2021 16:30

Góly: 28. Gavrie Kanichowsky, 49. Stipe Perica (pen.), 60. Gavrie Kanichowsky, 87. Enric Saborit (pen.), 90+4. Eden Shamir

Ne že by si Helsinky vyloženě zavřely bránu, která vede do jarní fáze Konferenční ligy, po těžkém debaklu s Maccabi Tel Aviv každopádně mají pozici opravdu pořádně ztíženou. Hosté byli na finské půdě pasováni do role mírného favorita, úplně se nicméně nepočítalo s takovým jasným vítězstvím, které se nakonec urodilo v jejich prospěch. Skórovali pětkrát.

Ještě v prvním poločase se utkání zdálo být vyrovnané, domácí bezpochyby nebyli bez šance na uzmutí nějakého cenného výsledku. Izraelský výběr se dočkal prvního přesného zásahu ve 28. minutě, to když Golasa na hranici šestnáctky přistrčil míč na Kanichowského, ten si ho co nejrychleji narovnal na pravačku a zamířil podél marně se natahujícího gólmana Keta.

HJK se potřebovalo po obrátce zásadně zlepšit, především pak v ofenzivě, ale všechny plány, které střádaly k cestě za obratem v tomto zápase, hodně narušil moment ze 49. minuty. To se totiž Maccabi prosadilo díky pokutovému kopu, nařízenému českým sudím Orlem, který měl klání na starosti. Tenho ve vlastním vápně přidržel Pericu a sám faulovaný penaltu proměnil.

Helsinský celek pořád pouze tápal, evidentně ho i dost psychicky rozložila druhá inkasovaná branka. Naopak jeho soupeř působil ve velké pohodě, kterou vlastně potvrdil po hodině hry. Geraldes od pravé lajny přetáhl centr na zadní tyčku, tam vyhledal volného Kanichowského, jenž po bleskovém zpracování následně propálil jak bránícího Morena, tak především Keta.

Maccabi působilo hladověji i v poslední třetině hry této partie a vedení navýšilo ještě dvakrát. Je třeba připomenout, že tento počin se mu zdařil až v závěrečných minutách, a to nejprve zásluhou Saborita, jenž potrestal faul O'Shaughnessyho na Guerrera v pokutovém území úspěšnou desítkou, a pak prostřednictvím přesné hlavičky Shamira po pasu Geraldese.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)321010:27
2.LASK Linz (AUT)32106:17
3.HJK Helsinky (FIN)31024:93
4.Alashkert FC (ARM)30033:110
Skupina B

FK Partizan - KAA Gent 0:1

21.10.2021 21:00

Góly: 59. Sven Kums

Významný krok v boji o prvenství ve skupině B Konferenční ligy udělali fotbalisté Gentu. Ti uspěli v přímém souboji na hřišti Partizanu 0:1, o jediný gól se postaral po necelé hodině hry Kums.

První polovina utkání mnoho vzrušení nenabídla, o čemž svědčí i pohled do statistik. Ani jeden z týmů nedokázal vyslat střelu na bránu. Po pauze už to pro diváky vypadalo atraktivněji. Když byla ze druhé půle odehrána necelá čtvrthodina, zneškodnil Popović zajímavý pokus Ofoea.

Jen o pár desítek sekund později už ale kapituloval. Po Ngadeuově pasu centroval Samois na Svena Kumse, kterému se zakončení povedlo a skončilo mimo dosah bezmocného brankáře. Ten po chvíli znovu vychytal Ofoea, další atraktivní podívanou si fotbalisté schovali na závěrečné okamžiky.

V sedmaosmdesáté minutě byl blízko vyrovnání Vujačić, jenž z poměrně velké vzdálenosti vypálil a tento jeho projektil skončil až na břevně. Právě Vujačić se v nastavení dokázal dostat k Jojićově rohovému kopu, tentokráte pro změnu jeho pokus zastavil brankář Bolat.

Gent tak své vedení ve srbské metropoli udržel a s plným počtem bodů bez jediné inkasované branky vévodí tabulce skupiny B. Partizan je po první ztrátě bezpečně na druhém místě, outsideři skupiny Flroa a Anorthosis totiž ve vzájemném střetu remizovali a mají tak pouhý jeden bod.

Více informací k zápasu

Anorthosis Famagusta - Flora Tallinn 2:2

21.10.2021 18:45

Góly: 25. Miloš Deletić, 28. Denis Popovič - 38. Rauno Sappinen, 79. Rauno Sappinen

Remízou 2:2 skončilo střetnutí mezi kyperskou Famagustou a estonskou Florou Tallinn. Zisk bodu je jednoznačně úspěchem hostujícího celku, který si ve skupině Konferenční ligy připsal premiérový bod. Také pro Kypřany je to první získaný bod.

Hlavní hvězdou zápasu byl hostující Rauno Sappinen, který vstřelil oba góly Flory Tallinn. Lépe však vstoupil do utkání kyperský tým, jenž si postupně vypracoval dvoubrankový náskok. Josef Hušbauer odehrál za Anorthosis Famagustu celé utkání a byl u úvodního gólu z 25. minuty. Po jeho přihrávce totiž neomylně zakončil Miloš Diletić - 1:0.

Estonci se sotva stačili vzpamatovat a už na Kypru prohrávali o dva góly. Kačarava vybojoval balón a jeho pas poslal do branky z první Denis Popović. Přitom slepeným gólům předcházela tutovka Flory, ale Poom orazítkoval jen tyč.

Každopádně Flora to nezabalila a ještě v prvním poločase se dostala zpět do zápasu. Ojamma odcentroval a Rauno Sappinen překonal brankáře Tzura.

O přestávce sáhli ke střídání pouze domácí a ti byli v úvodu druhé půle i více vidět. V 55. minutě napřáhl zdálky Hušbauer, ale branku stejně jako Kačarava netrefil. Famagusta nakonec vedení neudržela a deset minut před koncem dostal výsledek konečnou podobu. Centr Millera opět zasáhl Rauno Sappinen a byl to on, kdo estonskému týmu vystřelil premiérový bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)33004:09
2.FK Partizan (SRB)32014:16
3.Flora Tallinn (EST)30122:51
4.Anorthosis Famagusta (CYP)30122:61
Skupina C

CSKA Sofia - Zarja Luhansk 0:1

21.10.2021 21:00

Góly: 64. Allahyar Sayyadmanesh

Oba celky před tímhle vzájemným soubojem čekaly na své první vítězství v Konferenční lize, nakonec se ho dočkala Zorja, která oživila svoje naděje na postup do jarní fáze v této soutěži. Tři body z půdy sofijského CSKA, které je s jedním bodem na kontě v tabulce skupiny C až na posledním místě, zajistila jediná branka, o níž se po obrátce postaral Allahjár Sajjádmaneš.

V prvním poločase se ještě skóre směrem kupředu nepohnulo, o všem podstatném se zkrátka rozhodlo až v tom druhém. Jestliže bulharský celek působil nebezpečněji právě před změnou stran, ten ukrajinský naopak zabral po ní. Ve 48. minutě se pokoušel skórovat Buleca, avšak prostor brány minul, jeho spoluhráč Zahedi následně v 63. minutě neuspěl z přímého kopu.

O pár chvil později už ale Zorja zaznamenala přesný zásah, který se stal klíčový pro finální výhru. Snurnicyn přenechal míč Sajjádmanešovi, ten z rohu pokutového území ostře vypálil a ukázkově zacílil ke vzdálenější tyčce. Domácí se poté na odpověď nezmohli, frustraci navíc naplno projevil Vion, který po ostrém skluzu vůči Hromovovi vyinkasoval červenou kartu.

Více informací k zápasu

FK Bodø/Glimt - AS Řím 6:1

21.10.2021 18:45

Góly: 8. Erik Botheim, 20. Patrick Berg, 52. Erik Botheim, 71. Ola Solbakken, 78. Amahl Pellegrino, 80. Ola Solbakken - 28. Carles Pérez

Šok, na který fanoušci AS ještě hodně dlouho nezapomenou. Římské AS, jasný favorit utkání i celé skupiny, totiž po naprosto nedůstojném výkonu dostal v Norsku šest branek a Bodø/Glimt se usadilo místo něj na prvním místě.

Trenér José Mourinho překvapil nebývale rozsáhlou obměnou kádru, protože oproti ligové scéně posledního zápasu nasadil hned devět nových hráčů! Domácí celek měl výhodu umělého povrchu a taky byl zvyklý na mrazivé podmínky, které Italy trochu překvapily. Na jejich hrotu se poprvé v sezoně od úvodu utkání objevil přehlížený snajpr Borja Mayoral.

A i když by se dalo říct, že tolik změn je až moc nebo že hráči nebudou sehraní, byl to spíš přístup favorita, který šokoval nejen těch pár stovek věrných fanoušků, kteří podnikli čtyřhodinovou cestu letadlem. Pomalé tempo, prakticky žádný důraz a z mnoha tváří jsme mohli vyčíst i nepochopení vlastní úlohy na hřišti. Zato domácí se do soupeře pustili plnou parou.

Bylo na nich vidět, že v tomto ročníku je to jednoznačně utkání roku a domácí fandové je taky oprávněně hnali vpřed. Už po osmi minutách byli za tohle povzbuzování odměnění první brankou. Stačila jedna narážečka u vápna, jeden náběh do vápna a Sondre Brunstad Fet mohl servírovat do druhé vlny skvělou nahrávku. Na tu si naběhl Erik Botheim a nedal Patríciovi žádnou šanci.

Na domácích bylo jasně vidět, jak moc chtějí vyhrát, co jsou ochotní udělat pro vítězství a s jakou chutí hrají. Po dvaceti minutách se černý scénář AS začal ještě zhoršovat, Patrick Berg u vápna dostal nahrávku od Solbakkena, nikdo ho před vápnem neobtěžoval a Berg mohl v klidu zamířit. Zvolil pak krásnou ránu k tyči a Patrício se opět natahoval zbytečně - 2:0.

Trenér Mourinho vypadal hodně překvapeně a hostující hráči rovněž. Postupem času se ale oklepali a snažili se vymýšlet i něco dopředu. Pomohla jim 29. minuta, ve které do té doby neviditelný Diawara vyslal krásný pas za obranu, našel jím nabíhajícího Carlese Péreze a ten technicky obstřelil brankáře Chajkina.

Do druhé půle už nastoupili Mchitarjan se Šomurodovem a Cristantem, obětováni byli Darboe a Villar s Mayoralem. Jenže obrana AS dál pokračovala v hororovém vystoupení. Sedm minut po změně stran Sampsted nevzdal souboj u čáry (na rozdíl od dvou soupeřů, kteří spoléhali na odkop od brány) a dokázal v pádu nahrát na Erika Botheima, pro nějž byla třetí branka snadnou lahůdkou.

José Mourinho nevěřil svým očím, ale mizérie AS ještě nebyla u konce. Dvacet minut zbývalo do závěrečného hvizdu, když Botheim vymyslel krásnou přízemní přihrávku skrz obranu, Marash Kumbulla nestíhal rozeběhnutého Olu Solbakkena a ten zakončil svůj sprint nádherným lobem přes Patrícia - 4:1.

Vzhledem k tomu, co následovalo, by i tohle byl ještě docela příjemný výsledek. Erik Botheim už ležel na zemi, ale ještě dokázal píchnout do míče a nahrát ho Amahlovi Pellegrinovi, který z úhlu vápna propálil brankáře Patrícia. Obrana AS v tuhle chvíli vypadalo spíš jako amatérský tým, který by ani partě trenéra Pepika Hnátka nesahal po kotníky. V 80. minutě uzavřel na hrozivých 6:1 pro domácí dnes skvělý Solbakken, který si naběhl za stopery a obešel pohodlně i brankáře Patrícia.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Bodø/Glimt (NOR)32109:27
2.AS Řím (ITA)32019:76
3.Zarja Luhansk (UKR)31022:63
4.CSKA Sofia (BUL)30121:61
Skupina D

FK Jablonec - Randers FC 2:2

21.10.2021 21:00

Góly: 35. Tomáš Čvančara, 53. Tomáš Čvančara - 36. Stephen Odey, 89. Stephen Odey (pen.)

Jablonec ve třetím utkání skupiny Evropské konferenční ligy remizoval 2:2 s Randers. Dánský tým vyrovnal v poslední minutě z penalty. Oba domácí góly vstřelil Tomáš Čvančara, za hosty se dvakrát trefil Stephen Odey.

Severočeši jsou v tabulce skupiny D dál druzí se čtyřmi body. Vedoucí Alkmaar má po vítězství 1:0 v Kluži sedm bodů. Randers je na třech bodech, rumunské mužstvo získalo jediný bod.

Na vedoucí gól Čvančary z 35. minutě bleskově odpověděl Odey, ale v 53. minutě Čvančara vrátil Jablonci vedení. Těsně před koncem Nigerijec Odey srovnal. Svěřenci trenéra Petra Rady v příštím utkání EKL za dva týdny hrají na stadionu Randers.

Do branky Jablonce se po absenci v lize vrátila jednička Hanuš, která stihla doléčit zraněné rameno. V útoku spolu netradičně nastoupili Doležal s Čvančarou. Kvůli zdravotním problémům chyběl záložník Houska.

Oba týmy hrály od začátku ofenzivně. Brankář Randers Carlgren zblízka vyrazil Čvančarovu střelu. Na druhé straně Tibblingovu ránu Hanuš tečoval do boční sítě. Ve 30. minutě měli Severočeši štěstí, když Odey technickou ranou trefil tyčku.

O pět minut později domácí otevřeli skóre. Považanec obral o míč chybujícího Brock-Madsena, přízemním centrem našel Čvančaru a ten patičkou překonal Carlgrena.

Hráči Randers ale vyrovnali už za necelou minutu. Po špatné domluvě Hanuše s hlavičkujícím Kubistou propadl míč k Odeyovi, který zblízka snadno zakončil do odkryté branky.

Těsně před pauzou hostující Marxen po Pleštilově centru zamířil hlavou do tyče vlastní branky.

V úvodu druhé půle se uvolnil Čvančara a svou střelu také otřel o tyčku. Jednadvacetiletý útočník se v 53. minutě dočkal druhého gólu, když hlavou zužitkoval Krobův rohový kop. Gólman Carlgren vytáhl míč až za čárou.

Jablonečtí po změně stran měli jasnou převahu. Domácí vedení mohl v 69. minutě navýšit Krob, jenže dalekonosnou střelou napálil tyčku. Později Carlgren zneškodnil další ránu Považance.

Krátce před koncem smolař zápasu Kubista zahrál v šestnáctce rukou a nařízenou penaltu proměnil Odey. Severočeský celek protáhnul sérii bez soutěžní výhry na pět zápasů.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - AZ Alkmaar 0:1

21.10.2021 21:00

Góly: 18. Jesper Karlsson

Alkmaar potvrdil, že je v posledních týdnech v dobré pohodě, a v rámci Eredivisie a taktéž Konferenční ligy zaznamenal již své páté vítězství v řadě. Poté, co o minulém víkendu doma skolil suverénně Utrecht, si poradil na evropské scéně na půdě Kluže, kde mu k úspěšnému výsledku stačila jediná vstřelená branka. Domácí na ni poté nedokázali jakkoli zareagovat.

Rumunský celek pořád nemusí vyloženě smutnit, neb od druhé příčky ho dělí pouze tříbodový odstup, musí však v dalších třech zápasech opravdu zabrat, aby ještě situaci zvrátil ve vlastní prospěch. Ten nizozemský si naopak aktuálně nemůže výrazněji stěžovat na současný stav, do karet mu bezpochyby nahrál i rezultát z České republiky, Jablonec totiž plichtil s Randers.

Rozhodující okamžik tohoto střetnutí přišel na řadu v 18. minutě. Wijndal se na levé straně ještě neunáhlil s centrem do prázdna, přenechal radši balón Karlssonovi, ten ho nakonec ještě přihrál zpátky doprava a ihned vběhl do vápna, a jakmile se u něj zjevil přesný pas Sugawary, z hranice brankového území ho namířil přes nedůrazně bránícího Maneu do potřebných míst.

Kluž měla hlavně po přestávce několik možností vydolovat z tohoto duelu alespoň jeden bod. V 51. minutě se pokoušel o vyrovnání Omrani, nicméně jeho střelu vychytal brankář Vindahl, V 54. minutě se ocitl ve slušné pozici Debeljuh, ovšem mířil jen mimo. Neujal se nakonec ani solidní pokus ze standardky od Petrily z 86. minuty, který k jeho smůle lízl hostující břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)32104:27
2.FK Jablonec (CZE)31113:34
3.Randers FC (DEN)30305:53
4.CFR Cluj (ROU)30121:31
Skupina E

Maccabi Haifa - Slavia Praha 1:0

21.10.2021 18:45

Góly: 24. Godsway Donyoh

Slavia si z Izraele odváží další krajně neuspokojivý výsledek. Po roce od výbuchu v Beer Ševě tentokrát vyšla střelecky naprázdno také v Haifě a výrazně si tak zkomplikovala cestu do vyřazovací fáze Konferenční ligy. Žehrat přitom může na minutový výpadek vzadu a několik tristních zakončení z dobrých pozic vpředu...

První velkou šanci měl Jan Kuchta, když se ocitl osamocen ve vápně a jeho dobře umístěnou hlavičku vyškrábl mimo levou tyč konečky prstů brankář Cohen. To přitom nebylo naposled, kdy obrana na útočníka Slavie jako by dočista zapomněla - napodruhé to bylo z ještě větší blízkosti, zcela na ose hřiště, a přitom pozoruhodně z voleje mimo bránu.

To se slávistický gól zdál být opravdu na spadnutí - obránci domácího týmu míjeli balony, kazili triviální rozehrávku, nenabírali hráče, pouštěli útočníky a křídelníky za obranu, aby ti následně rýsovali přihrávky do druhé vlny. Vždy se však našla nějaká poslední instance ve prospěch domácího mančaftu - stoper, brankář nebo ještě častěji slávistická nepřesnost.

To Maccabi mezitím stačila jedna minutová smršť a na tři body bylo neomylně zaděláno. Nejprve obráncům pláchl Godsway Donyoh, úspěšně obstřelil daleko vyběhnutého Koláře a marně slavil s předstihem, neboť si to míč zamířil všehovšudy do tyče. Ovšem jen o pár sekund později mohl tentýž hráč slavit doopravdy, když Maccabi soupeři předvedlo, jak se ukázkově přihrává pod sebe a Donyoh z první zametl balon takzvaně pod víko.

O přestávce šel na plac Daniel Samek místo Srdjana Plavšiće, čímž způsob zemětřesení v útočné linii Slavie. A právě on si připsal (oficiálně) první slávistickou střelu mezi tři tyče - šajtlí, zpoza vápna. Obě větší šance druhé půle si však Slavia vypracovala jinou a vždy stejnou cestou - díky centru Oscara. Ten nejprve našel Olayinku, potom Lingra, avšak hlavičky obou zakončujících z hranice malého vápna měly jedno společné; a sice umístění doprostřed brány.

Slavia tak po roce z Izraele znovu odjíždí se sklopenými hlavami, a mohlo to být i horší, kdyby v 74. minutě Jaber zvládl tváří v tvář Kolářovi razantněji zakončit.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Union Berlín 3:1

21.10.2021 18:45

Góly: 11. Alireza Jahanbakhsh, 29. Bryan Linssen, 76. Luis Sinisterra - 35. Taiwo Awoniyi

Feyenoord se po první polovině skupinové fáze Konferenční ligy jeví jako ten vůbec nejlepší v rámci čtyřčlenného uskupení písmena E. I nadále jako jediný zůstává neporažený, ba co víc, svůj sedmý bod urval po vítězství nad Unionem Berlín, kterým navázal na to předchozí proti pražské Slavii. Německý klub naopak utrpěl druhou porážku a v tabulce klesl na samotné dno.

Přitom před tímto duelem byli v lepším rozpoložení spíše hosté, kteří ve čtyřech zápasech za sebou, včetně toho proti Maccabi Haifa, vždy získali tři body, přičemž hned třikrát se jim zdařilo udržet čisté konto. Union však nijak zvlášť neprospíval v první třetině tohoto měření sil, během níž inkasoval dvakrát, a následnou ztrátu ve zbývajících dvou nedohnal.

Domácí v posledních dvou kolech Eredivisie uzmuli jediný bod, herně ovšem nevykazovali špatné výkony, a v tomto případě se již přece dočkali finálního úspěchu. Mají tedy opravdu velmi dobře nakročeno k postupu do další fáze této soutěže, od druhé příčky je dělí solidní tříbodový odstup, od třetí a čtvrté čtyřbodový. Vlastně jsou tak aktuálně zaslouženě ve vedení.

Rotterdamskému celku rozhodně hodně pomohl k psychické pohodě poměrně brzký vstřelený gól z 11. minuty. Sinisterra na levé straně převzal míč, jednoduchou kličkou se zbavil obránce Jaeckela a vlétl do šestnáctky, následně zpětnou přihrávkou vybídl Tila, jemuž se sice střela z první úplně nepovedla, balón však doputoval k Džahánbachšovi, jenž cílil do prázdné brány.

Náskok pak Feyenoord navýšil na sklonku půlhodiny hry. Obrovskou hrubku vyrobil Knoche, hostující stoper, jenž si počínal laxně, nerozhodně a především pořádně nešikovně. Místo aby situaci řešil jakožto v defenzivě poslední hráč jednodušeji, přišel o balón na úkor dotírajícího Linssena, který ho o něj snadno připravil a poté z vyložené pozice překonal brankáře Lutheho.

O šest minut později i berlínský výběr rozvlnil síť, centr zprava od Trimmela využil hlavičkou z blízkosti Awoniyi, jenže další trefu na své konto ve zbývajícím čase nepřidal. Jeho protivník těsné vedení udržel až do konce, výhru si navíc ještě jistil v 76. minutě díky Sinisterrovi, který dorazil merunu za brankovou čáru poté, co přesně k němu Luthe vyrážel zakončení Linssena.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)32105:27
2.Maccabi Haifa (ISR)31111:34
3.Slavia Praha (CZE)31024:43
4.Union Berlín (GER)31025:63
Skupina F

Slovan Bratislava - Lincoln Red Imps 2:0

21.10.2021 21:00

Góly: 46. Andre Green, 84. Ezekiel Henty

Slovenský šampion Slovan Bratislava potvrdil roli favorita a Lincoln zdolal brankami Greena a Hentyho 2:0, čímž se udržel ve hře o postup. Hosté zůstávají ve skupině F bez jediného bodu. Na "Národným futbalovém štadionu" se potkaly už potřetí během několika měsíců týmy Slovanu Bratislava a Lincolnu Red Imps a i tentokrát byli spokojenější "Belasí".

Slovan mohl uklidnit fanoušky už v 1. minutě, kdy měl solidní možnost Samuel Mráz. Jeho střela šla pouze do středu branky a Coleing ji jistil nadvakrát. Lincoln hrál s domácími vyrovnanou partii, také dokázal přejít do ofenzivy, ale nezakončoval. Ve 24. minutě poslal na Coleingovu branku nebezpečný přímák Ezequiel Henty a vzápětí na druhé straně promarnil velkou možnost na vedoucí gól Ethan Britto, který zblízka trestuhodně netrefil prázdnou branku.

Diváci se v Bratislavě nedočkali gólu ani před koncem prvního poločasu. Jaromír Zmrhal orazítkoval v obrovské šanci tyč a v dorážce nesedla střela Čavrićovi. Každopádně o nějaké drtivé převaze Slovanu Bratislava nemohla být řeč.

Svěřenci Vladimíra Weisse byli o něco lepší a roli papírového favorita potvrdili krátce po změně stran. Hned ve 46. minutě si naběhl na přední tyč Andre Green a přihrávku Medveděva dopravil do sítě - 1:0. Na tahu byl Lincoln, ale Slovan ho do ničeho nepouštěl. Domácí věděli, že musí přidat ještě nějaký gól, jinak by riskovali nepříjemnou ztrátu. V 70. minutě nezakončil důrazně Henty a Lincoln byl stále ve hře o body.

Teprve šest minut před koncem odskočili "Belasí" na rozdíl dvou branek a mohli se definitivně uklidnit. Centr Božikova ve vápně propadl a z malého vápna Henty vstřelil druhý gól.

Více informací k zápasu

FC Kodaň - PAOK Soluň 1:2

21.10.2021 18:45

Góly: 80. Pep Biel - 19. Sidcley, 38. Andrija Živković

PAOK Soluň vyhrál na půdě FC Kodaň a posunul se na první místo skupiny F, dánský celek spadl na druhé místo a může žehrat na rychlou červenou kartu. Severský tým už v deváté minutě oslabil brankář Kamil Grabara.

Domácí se přitom okamžitě nastěhovali na útočnou polovinu a obléhali pokutové území soupeře, v deváté minutě si ovšem nepohlídali rychlý brejk, Mitriţă se snažil přehodit gólmana a Grabara zahrál rukou. Rozhodčí Lambrechts okamžitě tasil červenou kartu a FC Kodaň čekalo hodně dlouhé oslabení.

Mezi tyče se postavil náhradník Karl-Johan Johnsson a po několika desítkách vteřin musel do akce, když likvidoval trestný kop Živkoviće. V devatenácté minutě už byl bezmocný a nepomohl mu jeden z obránců, který netrefil Živkovićův centr z pravé strany, za ním číhající Sidcley už měl snadnou úlohu a hlavou uklidil balón do sítě - 0:1.

Domácím se zcela rozpadly všechny taktické plány a navíc kupili chyby. Ve 34. minutě v roli posledního selhal Ankersen a Swiderski postupoval sám na brankáře, dostal se ale do úhlu a vracející se Ankersen nakonec stihl svou minelu napravit.

Druhý gól PAOKU přesto přišel. Ve 38. minutě posunul Stefan Schwab na Živkoviće a ten prudkou ranou zvýšil na 2:0.

FC Kodaň byl ve složité situaci a po změně stran dlouho marně hledal cestičku ke svatyni Paschalakise. Drama se přesto konalo a mohla za to situace z 80. minuty. Na hranici šestnáctky dostal spoustu prostoru Pep Mas, zamířil k tyči a dal svému týmu naději. Kontaktní branka se ovšem rychle změnila v labutí píseň, závěrečný tlak se nekonal a PAOK si cennou výhru už pohlídal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PAOK Soluň (GRE)32105:27
2.FC Kodaň (DEN)32017:46
3.Slovan Bratislava (SVK)31114:44
4.Lincoln Red Imps (GIB)30031:70
Skupina G

NŠ Mura - Stade Rennes 1:2

21.10.2021 18:45

Góly: 20. Mitja Lotric - 17. Serhou Guirassy (pen.), 41. Gaëtan Laborde

Rennes protáhlo svou neporazitelnost napříč všemi soutěžemi na šest utkání za sebou poté, co jakožto favorit zvládlo duel Konferenční ligy na půdě Mury. Ta v mnoha pasážích působila sympatickým dojmem, ostřílenější protivník si však očekávaný výsledek pohlídal. A protože Tottenham senzačně padl v Arnhemu, dostal se francouzský celek dokonce do čela tabulky.

Hostující výběr se tlačil za úvodní brankou už od úvodních chvilek, v 6. minutě se po centru z rohového čtvrtkruhu od Bourigeauda propracoval k hlavičce Traoré, nicméně ke své smůle trefil jen břevno. V 17. minutě se pak přece dočkal své odměny, to když sudí Činkov nařídil za faul Maruška na Guirassyho pokutový kop, který sám faulovaný bez problémů proměnil.

Avšak vedení vydrželo Rennes opravdu jen krátkou chvíli. Mura zaúřadovala ve 20. minutě, Karničnik totiž dobře zapracoval ve středu pole, seběhl si na levou stranu, všiml si, že příliš prostoru má Lotrič, na něhož adresoval svůj pas, a jeho spoluhráč před gólmanem Gomisem v koncovce nezaváhal. I nadále ovšem působilo nebezpečněji a aktivněji v ofenzívě SRFC.

Ten registroval rozhodující moment duelu ve 41. minutě. Dělovku Santamaríy vyrazil brankář Obradovič pouze k Labordemu, jenž míč z dorážky snadno dopravil za soupeřova záda. Do přestávky mohl vyrovnat Kous, z úhlu ale na Gomise nevyzrál, ve 49. minutě neuspěl během střelby ani Lotrič a mimo následně hlavičkoval Maruško, a tak se další změna skóre nekonala.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Tottenham Hotspur 1:0

21.10.2021 18:45

Góly: 78. Maximilian Wittek

O velké překvapení se v rámci Konferenční ligy postaral nizozemský Vitesse Arnhem, který doma jedinou brankou přemohl Tottenham. Londýňané vyrukovali s pozměněnou jedenáctkou a volba, kterou zvolil Nuno Espírito Santo, se hrubě nevyplatila. Jedinou branku domácích vstřelil v 78. minutě Maximilian Wittek.

Pro Tottenham už je to druhá ztráta v rámci skupiny Konferenční ligy a nepříjemná komplikace. Dle očekávání nechal Nuno Espírito Santo odpočívat největší hvězdy, avšak náhradníci, kteří vyběhli na trávník svého trenéra zklamali. Tottenham si nevytvářel šance a vlastně si celý zápas s obranou Vitesse nevěděl rady.

První poločas nabídl tuhou bitvu ve středu hřiště. Ani jeden tým si nedokázal vytvořit gólovou šanci a tak není divu, že první půle skončila nezáživnou remízou 0:0. Tottenham se přes dobře organizovanou obranu Vitesse těžko dostával a složité to měl i po změně stran.

Všechno mohlo být jinak, kdyby ve 48. minutě využil první velkou gólovku Gil. Jeho rána totiž orazítkovala břevno! Po hříchu to byla jediná pořádná možnost Spurs v zápase. Následně to byla ze strany Holanďanů opět skvělá defenziva a v 78. minutě přichystali "Kohoutům" pořádný šok. Dasa na pravé straně odcentroval a Maximilian Wittek rovnou z první uklidil skákavý balón neomylně k tyči. Zdálo se, že se diváci v Gelredome gólu nedočkají a najednou bylo Vitesse hodně blízko vítězství.

Tottenham měl na vyrovnání čtvrthodinu, ale ani během ní nedokázal skvělou obranu Vitesse překonat. Nuno Espírito Santo sáhl jen k jednomu střídání v 75. minutě, jinak na nepříznivý vývoj nepochopitelně nereagoval. Tottenham klesl v tabulce na třetí místo, první je Stade Rennes, druhé Vitesse.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)32106:47
2.SBV Vitesse (NED)32014:26
3.Tottenham Hotspur (ENG)31117:44
4.NŠ Mura (SLO)30032:90
Skupina H

FC Basilej - Omonia Nikósie 3:1

21.10.2021 21:00

Góly: 19. Liam Millar, 41. Arthur Cabral (pen.), 88. Edon Zhegrova - 26. Jordi Gómez (pen.)

Jasně zatím vypadá situace ve skupině H, které vládnou dva sedmibodové kluby. Na čele se srovnaly Karabach a Basilej, švýcarský celek ve třetím vystoupení přehrál Omonii Nikósie a zaslouženě vyhrál 3:1.

Domácí šli za výhrou od úvodní minuty a svou převahu poprvé zužitkovali v 19. minutě. Pajtim Kasami si ve středu hřiště vyměnil míč s jedním ze spoluhráčů a z úhlu nastřelil tyč, balón se ale odrazil k volnému Liamu Millarovi a ten ho už dostal do sítě - 1:0.

Omonia Nikósie sice tahala za kratší konec, přesto dokázala vyrovnat. Ve 25. minutě přišlápl Cömert jednoho ze soupeřů a sudí Frappartová nařídila penaltu, tu si na starosti vzal Jordi Gómez a s přehledem proměnil - 1:1.

Jinak se ale hrálo podle basilejských not, ve 31. minutě na sebe poprvé upozornil Arthur Cabral a Uzoh si připsal úspěšný zákrok, stejně dopadl i jejich vzájemný souboj ze 37. minuty. Ve třetím případě už to měl Arthur Cabral mnohem snazší, Gómez zahrál ve vápně rukou a brazilský reprezentant z penalty trestal - 2:1.

Uzoh se činil i krátce po změně stran a jeho kvality znovu prověřoval Arthur Cabral. V 56. minutě to pro změnu byl Lang, kdo se dostal k hlavičce a mířil těsně vedle. Omonia si tlak nevytvořila, jednu šanci ale měla a mimo v ní zakončoval Kakoullis.

Hosté v závěru otevřeli hru a Basilej podnikla hned dva brejky. Na konci toho prvního pálil Palacios a Uzoh vyškrábl na břevno. V 88. minutě už pojistka přišla, pečeť na domácí triumf přidal Edon Zhegrova.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Kairat Almaty 2:1

21.10.2021 18:45

Góly: 79. Ramil Šejdajev, 90+1. Abbas Hüseynov - 19. José Kanté (pen.)

Duel dvou celků z východu v rámci třetího kola Konferenční ligy nabídl obrat a tím pádem i vyjasnění situace v tabulce. Kairat v Baku vedl nad Karabachem po Kanteho penaltě, nicméně na konečných 2:1 v závěru otočili Šejdajev a Husejnov.

První vážná situace nastala v sedmnácté minutě. Gólman Mahammadalijev v šestnáctce nedovoleně zasáhnul Josého Kanteho, za což byl nařízen pokutový kop. Jeho exekuce se ujal sám faulovaný hráč, který také se štěstím proměnil. První půle se jinak nesla ve vyrovnaném duchu, ve druhé ovšem Karabach převzal nad utkáním taktovku.

Kontroloval balón a soupeře do ničeho nepouštěl, za což se mu dostal odměny čtvrt hodiny před koncem. Po Zoubirově centru z levé strany si sice hostující brankář připsal zákrok, nicméně k dorážce se dostal Ramil Šejdajev, jenž se z bezprostřední blízkosti hlavou nemýlil.

To však nebylo v tomto utkání vše. Na začátku nastaveného času propadl míč ve vápně k Abbasu Husejnovovi. Ten napřáhl ke křižné střele na vzdálenější tyč, která slavila úspěch a zajistila tak ázerbájdžánskému mužstvu plný počet bodů.

Karabach tak v tabulce drží krok s Basilejí, oba celky mají sedm bodů, Kairat se naopak s Omonií dělí o dno tabulky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)32107:37
2.Qarabağ Ağdam (AZE)32106:27
3.Kairat Almaty (KAZ)30123:61
4.Omonia Nikósie (CYP)30122:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
REPLIKATOR

Mourinho The Spe6il One

Reagovat
Allianz_Arena

Bodø/Glimt ::

Reagovat
O.Giroud

Lobotka ma zrejme zas dohrane. A to uz chytal svoju formu

Reagovat
Petrinho17

Mňa to napadlo hneď ako začal hrať Anguissa, že Lobotka bude mať problém sa opäť dostať do zostavy. Anguissa prináša do hry aj tvrdosť, čo Lobotkovi chýba. Bohužiaľ, zranenie prišlo v najhorší možný čas.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele