Konferenční liga - preview 3. kola skupinové fáze

21.10.2021, 09:32, aktualizováno 21.10.2021, 09:32
Previews
Ve čtvrtek je na programu rovněž Konferenční liga a ta servíruje kompletní porci šestnácti zápasů. Slovan Bratislava opět hostí Lincoln a bere jedině výhru, AS Řím cestuje do Norska, Tottenham do Nizozemska a Union Berlín do Rotterdamu...
Skupina A
HJK Helsinky - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 16:30)
Tenhle souboj odstartuje tradičně nabitý čtvrteční program evropských pohárů. A duel mezi Helsinkami a tel avivským Maccabi bude mít taktéž českou stopu, poněvadž řídit ho bude z pozice hlavního rozhodčího Pavel Orel společně se svými krajany. Pokud má dojít alespoň dočasně ke střídání stráží na čele tabulky, musí zkrátka finský celek izraelského soka porazit.

Oba kluby dělí v tabulce skupiny A pouhý bod, o něco lépe si doposud vedlo Maccabi, které se zároveň díky lepšímu skóre, než má druhý LASK, procpalo po dvou odehraných kolech na první příčku. Zatím nejhůře vychází ze čtyřčlenného uskupení Alaškert, jenž si zapsal na své konto pouze dvě porážky. Arménský výběr se mimochodem střetne doma s tím rakouským.

Domácí musejí především napravovat prvotní nezdar proti mužstvu z Lince, s nímž prohráli o dvě branky, a ztrátu dohnat nejlépe právě v tomto měření sil. Hosté naposledy v Rakousku naopak uhráli remízu. "Zápasy v evropských pohárech jsou otevřenější než ve finské nejvyšší soutěži. Více tedy využíváme brejků," nastínil možnou taktiku helsinský útočník Roope Riski.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.36 - 2.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Alashkert FC - LASK Linz  (čtvrtek 18:45)
Arménský zástupce v evropských pohárech Alashkert FC přivítá na vlastním stadionu LASK Linz a bude chtít konečně získat první body. Rakušané jsou na tom lépe, ještě neprohráli a v případě vítězství se mohou posunout do čela skupiny.

Alashkert si užívá účast v evropských pohárech a byť je zatím bez bodu, jeho zápasy bývají bohaté na branky. Na půdě Maccabi Haifa prohrál 1:4 a stejný počet gólů inkasoval i doma s HJK Helsinky. Právě v tomto duelu měli Arménci asi největší šanci na bodový zisk. Alashkert ještě flintu do žita nehází a o první body se bude chtít poprat s rakouským Linzem, který ještě neprohrál.

Aktuálně má arménský mistr na domácí scéně velké problémy. V sedmi odehraných kolech vyhrál jen jednou a je předposlední. Nutno ale podotknout, že má o dva odehrané zápasy méně. V generálce na další zápas Konferenční ligy remizoval 1:1 s největším rivalem Pjunikem Jerevan.

LASK je hlavním favoritem jinak nepříliš atraktivní skupiny A. Ve společnosti Tel-Avivu, Helsinek a Alashkertu se mu dávají největší šance a dosavadní průběh to zatím potvrzuje. Linz zvítězil v prvním zápase ve Finsku 2:0 a následně doma remizoval 1:1 s Maccabi Tel-Avivem. V rakouské Bundeslize to ale skřípe. Víkendová porážka s Wolfsbergerem byla už pátá a i díky tomu je LASK až na průběžném desátém místě! A je pouhý bod od posledního místa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.72 - 4.07 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)21105:24
2.LASK Linz (AUT)21103:14
3.HJK Helsinky (FIN)21014:43
4.Alashkert FC (ARM)20023:80
Skupina B
Anorthosis Famagusta - Flora Tallinn  (čtvrtek 18:45)
Po dvou zápasech skupiny B jsou Anorthosis Famagusta i Flora Tallinn bez jediného bodu a vzájemný zápas dá tomu, či onomu šanci oživit naděje na postup. Oba celky také ještě nevstřelily ani gól.

Skupina B Evropské konferenční ligy má dva hlavní favority na postup - Partizan Bělehrad a KAA Gent. S Famagustou a Tallinnem se příliš nepočítá, přesto tu existuje naděje, že by jeden z nich mohl postoupit. Základem bude ovládnout vzájemný zápas, který se uskuteční v Larnace.

Anorthosis dvakrát podlehl shodným výsledkem 0:2 nejprve Partizanu a posléze i Gentu. Do obou zápasů přitom zasáhl i český záložník Josef Hušbauer. Bývalý hráč Sparty i Slavie by měl figurovat i v sestavě na zápas s Florou Tallinn.

Soupeř z Estonska startuje letos poprvé v základní skupině evropských pohárů a stejně jako Anorthosis se zatím bodu nedočkal. Co se týče domácí soutěže, tam se vidina zisku mistrovského titulu rozplynula, protože o víkendu hrála Flora jen 1:1 s Linnameeskondem a na městského rivala Levadii ztrácí už deset bodů.

Oba celky se potkají v Larnace poprvé v historii. Kypersko-estonská konfrontace slibuje poměrně zajímavou podívanou už jen pro to, že půjde takřka o všechno. Vítěz si zachová šanci na postup, kdežto poraženému se tato vidina výrazně vzdálí.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.97 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Partizan - KAA Gent  (čtvrtek 21:00)
Crvena zvezda vede svou skupinu Evropské ligy se šesti body a úplně stejně je na tom také konkurenční Partizan v Konferenční lize. Ten navíc působí i výrazně sebevědomějším dojmem, když Anorthosis i Floru Tallin porazil o dva góly, a tak srbská média už ligovému lídrovi nepokrytě plánují tu "nejschůdnější” cestu do finále Konferenční ligy...

Takové plány však zahrnují finiš na první příčce ve skupině, díky čemuž by Partizan přeskočil jedno vyřazovací kolo, a takový scénář není ani zdaleka jistý - teď totiž bělehradský titán čelí dalšímu šestibodovému klubu, belgickému Gentu, který má téměř totožné skóre (3:0 vs 4:0).

Pro Gent jsou evropské úspěchy o to cennější, že se mu vůbec nevydařil vstup do nového ročníku belgické Jupiler League a skoro to až vypadá, že by si v příští sezoně poháry zahrát vůbec nemusel. Z posledních čtyř ligových duelů sice Gent prohrál jen jediný, pořád se však sbírá jen velmi pomalu a peloton mu mezitím utíká z dohledu - na Bruggy a překvapivého lídra RU Saint-Gilloise už teď na 12. příčce ligové tabulky ztrácí propastných osm bodů.

To Partizan je naopak v pozici unikajícího: body ztratil všehovšudy jednou v derby s Crvenou zvezdou (1:1), jinak ligou protancovává. Od onoho ostře sledovaného klání navíc ve čtyřech vyhraných kolech ani jednou neinkasoval a domácí klání s Gentem tak vítá s prozatímním pětibodovým náskokem na čele (ale CZ má zápas k dobru) a koňskou dávkou sebedůvěry.

Teď se však Partizan musí připravit na nezvyklý úkol - čelit bude pořádně vypilovanému systému 3-5-2, který sice nemá tak silné individuální součástky jako v mistrovské sezoně 2014/15 pod stejným trenérem Heinem Vanhaezebrouckem, ale pořád je podpírán špílmachrem Kumsem a pořád dovede leckomu zatopit. Však se podívejte na nedávný debakl Brugg 6:1.

Partizan bude postrádat akorát dlouhodobě zraněného útočníka Lakceviće, to Gent registruje výraznější absenci v Giannim Brunovi a potenciálně i v nejistém trojlístku Darko Lemajić, Alessio Castro-Montes a Andrew Hjulsager.
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Aleksandar Popović; Aleksandar Miljković, Nemanja Miletić, Igor Vujačić, Marko Živković; Miloš Jojić, Saša Zdjelar; Queensy Menig, Bibras Natcho, Lazar Marković; Ricardo Gomes
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Sinan Bolat; Joseph Okumu, Michael Ngadeu-Ngadjui, Andreas Hanche-Olsen; Nurio Fortuna, Sven Kums, Julien De Sart, Matisse Samoise; Roman Bezus, Tarik Tissoudali, Laurent Depoitre
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.33 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)22004:06
2.KAA Gent (BEL)22003:06
3.Flora Tallinn (EST)20020:30
4.Anorthosis Famagusta (CYP)20020:40
Skupina C
FK Bodø/Glimt - AS Řím  (čtvrtek 18:45)
Římané se pokusí oklepat z posledního ligového zklamání na půdě Juventusu Turín při cestě do chladného Norska. Tam jej čeká domácí Bodø/Glimt, které je Římanům ze všech tří pronásledovatelů v tabulce nejblíž. Navíc mají domácí skvělou formu.

Což se rozhodně nedá říct o Římanech. Ti prohráli už tři zápasy z posledních šesti a opět se mluví o jejich neschopnosti hrát vyrovnaně s těmi nejlepšími týmy. To je u AS dlouhodobě problém, který se s ním vleče už roky. Nic na něm nezměnili ani Ranieri, Fonseca nebo prozatím ani Mourinho. Římany proto musela hodně bolet porážka v derby s Laziem a ještě víc pak ztráta všech bodů minule s Juventusem.

Se Starou dámou sice AS hrálo vyrovnanou partii, ale inkasovalo po jedné šanci Juve a samo navíc nedalo penaltu. Francouzský záložník Jordan Veretout proměnil všech třináct předchozích pokutových kopů, ale v tuhle důležitou chvíli selhal. Přesto Římanům patří pořád ještě čtvrtá příčka, která splňuje předsezónní plány vedení. V Evropské lize zatím AS nemá konkurenci, vyhrálo oba dva duely a to ještě s celkem jasným skóre 8:1!

Pro duel s norským týmem trenér José Mourinho nejspíš vymyslí nějakou rotaci, protože přeci jen v ligových zápasech často využívá stejné hráče a takoví Rick Karsdorp s Lorenzem Pellegrinim už toho musí mít po krk. Na svou šanci čekají hráči jako Calafiori, Carles Pérez nebo Šomurodov s Diawarou a Darboem. Hrát naopak určitě nebude ofenzivní tahoun Zaniolo, který se v duelu s Juve zranil.

Domácí Bodø/Glimt je tým, který porážku zažívá mnohem méně než AS. Za posledních deset duelů se mu povedlo neprohrát ani jednou, jen dvakrát remizovat. Tři body získal v Konferenční lize hned na úvod, když tři branky nadělil Zarje Luhaňsk. Minule už to taková sláva nebyla, protože CSKA Sofia se svou tuhou obranou uhrála s Nory bezbrankovou remízu. Od té doby ale svěřenci trenéra Kjetila Knutsena opět dvakrát vyhráli a na návštěvu z Věčného města už se těší.
FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Haikin - Sampsted, Lode, Hoibraten, Bjorkan - Brunstad Fet, Berg, Saltnes - Pellegrino, Botheim, Solbakken
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Patrício - Ibañez, Mancini, Kumbulla, Calafiori - Darboe, Veretout - Carles Pérez, Pellegrini, El Shaarawy - Šomurodov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.14 - 4.35 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CSKA Sofia - Zarja Luhansk  (čtvrtek 21:00)
CSKA Sofia a Zarja Luhansk nezačaly skupinovou fázi Konferenční ligy příliš dobře a jednomu z nich se po čtvrtečním programu může hodně vzdálit vidina postupu. Lepší vyhlídky má bulharský celek, na svém kontě má jeden bod a k dispozici má výhodu domácího prostředí.

Přemožitel Viktorie Plzeň z posledního předkola v polovině září schytal debakl 1:5 na půdě AS Řím a následně remizoval 0:0 s Bodø/Glimt. Nenavázal tak na velmi dobré výkony z domácí scény, kde v osmi zápasech ztratil body jenom za nerozhodný výsledek z derby se Slavií Sofia.

Zarja v srpnu v předkole Evropské ligy nestačila na Rapid Vídeň, prohrála oba duely a stejně načala i Konferenční ligu. Z Norska si přivezla porážku 1:3 a třikrát inkasovala i doma od AS Řím, v tomto případě navíc sama neskórovala. Náladu si tak vylepšuje díky ukrajinské lize, kde je pátá, i když v pátek přišla o sérii bez porážky. Katem se stal Šachtar Doněck, ten soupeře deklasoval vysoko 6:1.

Domácí nastoupí v kompletním složení a dramatická není situace ani v táboře hostujícího týmu, do Bulharska necestují pouze Vitaliy Vernydub a Yegor Nazarina.

Na hřišti bude mít své zastoupení také rakouský fotbal - jako hlavní rozhodčí byl delegován Manuel Schuettengruber, na pomezí mu budou asistovat krajané Roland Brandner a Robert Steinacher.
CSKA Sofia - pravděpodobná sestava:
Gustavo Busatto - Ivan Turitsov, Jurgen Mattheij, Thomas Lam, Bradley Mazikou - Karlo Muhar, Thibaut Vion - Georgi Yomov, Graham Carey, Yanic Wildschut - Jordy Caicedo.
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Dmytro Matsapura - Maksym Kazakov, Lovro Cvek, Vitaliy Vernydub, Igor Snurnitsyn - Allahyar Sayyadmanesh, Yegor Nazaryna, Sergiy Buletsa, Artem Gromov - Oleksandr Gladkyi, Shahab Zahedi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.36 - 4.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)22008:16
2.FK Bodø/Glimt (NOR)21103:14
3.CSKA Sofia (BUL)20111:51
4.Zarja Luhansk (UKR)20021:60
Skupina D
FK Jablonec - Randers FC  (čtvrtek 21:00)
Jablonečtí ve třetím utkání skupiny D Evropské konferenční ligy ve čtvrtek od 21 hodin přivítají Randers. Svěřenci trenéra Petra Rady mají na kontě tři body a následující dva zápasy s dánským soupeřem mohou hodně napovědět o jejich šancích na postup do vyřazovací fáze nové soutěže.

Jablonečtí úvodní domácí vítězství 1:0 nad Kluží nepotvrdili na konci září v Alkmaaru, kde navzdory převaze v prvním poločase prohráli 0:1. V tabulce jim patří druhé místo o bod za nizozemským favoritem. Randers remizovali na svém hřišti 2:2 s Alkmaarem a poté 1:1 v Kluži.

Severočeský tým už v pohárech dánského protivníka potkal. Ve 3. předkole Evropské ligy v létě 2015 vyřadil FC Kodaň, když doma sice prohrál 0:1, ale na stadionu Parken vybojoval postupové vítězství 3:2.

Jablonecký záložník Václav Pilař už po losu přiznal, že Randers si nepřál dostat do skupiny. "Z čtvrtého koše to byl asi nejhorší soupeř, protože dánský styl a propracovaná dánská defenziva bude těžká," konstatoval Pilař.

Radovi svěřenci v sobotní ligové generálce doma remizovali 2:2 s Českými Budějovicemi a jsou až na 11. místě tabulky. Dva góly vstřelil uzdravený útočník Martin Doležal, debutant Tomáš Vajner zastoupil zraněné brankáře Jana Hanuše a Vlastimila Hrubého. Jednadvacetiletý Vajner by mohl chytat i ve čtvrtek.

Jablonečtí ve všech soutěžích nevyhráli čtyřikrát za sebou a z posledních šesti zápasů zvítězili pouze jednou, když ve 3. kole domácího poháru zdolali třetiligové Přepeře 1:0.

Randers v neděli vyhráli na půdě Odense 2:1 a v dánské lize jim patří čtvrté místo. Celek z Jutského poloostrova prohrál jediné z posledních sedmi soutěžních utkání. Venku v pohárech však výběr kouče Thomase Thomasberga z posledních šesti duelů pouze jednou zvítězil.

Čtvrteční zápas na jablonecké Střelnici budou řídit rozhodčí z Ázerbájdžánu pod vedením hlavního Alijara Aghajeva.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Vajner - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Houska, Kratochvíl, Pilař - Doležal.
Randers FC - pravděpodobná sestava:
Carlgren - Kallesöe, Piesinger, Marxen, Kopplin - Kehinde, Johnsen, Lauenborg, Klysner - Hammershöy-Mistrati - Odey.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.28 - 2.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CFR Cluj - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:00)
Jestli někdo v rámci Eredivisie z předpokládaných aspirantů na boj o přední místa vstoupil do tohoto ročníku opravdu špatně, bezpochyby můžeme hovořit o fotbalistech Alkmaaru. Avšak v uplynulých několika týdnech jako by se přece začali dostávat do optimální pohody a lepšící se stav hodlají potvrdit také v Konferenční lize. V ní v rámci třetího kola vyzvou venku Kluž.

Ta je zatím ve skupině nejhorší, doposud totiž urvala jen jeden bod, a pakliže míní reálněji v dalším průběhu hlavní fáze této soutěže usilovat alespoň o druhé postupové místo, měla by hledat natvrdo cestu za úspěchem proti nizozemskému klubu. Na domácí scéně nemá vlastně větší potíže, vede v rumunské Casa Lize 1 o šest bodů, na evropském poli však spíše strádá.

Alkmaar v posledních čtyřech utkáních, včetně toho proti Jablonci v rámci uskupení písmena D, slavil hned čtyřikrát výhru. Naposledy přitom pěti brankami vyprovodil Utrecht. "Začátek sezóny nám opravdu nevyšel. Cíle jsme měli stejné jako nyní, pouze hra nebyla na špičkové úrovni. Myslím si ovšem, že jsme už ukázali, čeho jsme schopni," hovořil Bruno Martins Indi.

Hostující obránce by za žádných okolností nechtěl svého protivníka podceňovat, byť ten je přece pasován do role mírného outsidera. "Vždyť je na vrcholu své ligové soutěže," varoval. "Každý duel v pohárové Evropě je těžký. Musíme tedy opravdu tvrdě pracovat na vítězství. Každopádně chceme navázat na své předchozí výkony a zůstat lídrem v Konferenční lize."

Aby si AZ udrželo s jistotou své současné výsostné postavení v tabulce, musí bezpodmínečně svého soka skolit. Jinak by muselo čekat na souběžně hrané klání českého výběru s Randers. Těžko říci, zda se nebude muset hrát bez diváků. Problémem je zvyšující se počet nakažených koronavirem, rumunská vláda v tomto ohledu může údajně rozhodnout až na poslední chvíli.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.41 - 3.53 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)21103:24
2.FK Jablonec (CZE)21011:13
3.Randers FC (DEN)20203:32
4.CFR Cluj (ROU)20111:21
Skupina E
Maccabi Haifa - Slavia Praha  (čtvrtek 18:45)
Hráči pražské Slavie ve čtvrtek v Haifě proti Maccabi odehrají třetí z šesti utkání skupiny Evropské konferenční ligy. Čeští šampioni mají po úvodních dvou kolech na kontě tři body za vítězství a porážku a nadcházející dvojzápas s izraelským mistrem pro ně může být klíčovým v boji o postup do vyřazovací fáze. Červenobílí jsou mírným favoritem, před rokem však venku prohráli s jiným izraelským týmem Beer Ševou 1:3.

Slavia nejprve na úvod skupiny zdolala Union Berlín 3:1 a poté prohrála v Rotterdamu s Feyenoordem 1:2. Haifa remizovala 0:0 s Feyenoordem a následně utrpěla v Berlíně hladkou porážku 0:3. Do osmifinále nově vzniklé Evropské konferenční ligy přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize. Pražané z druhého místa tabulky ztrácejí bod na vedoucí Feyenoord, Maccabi je zatím poslední. Odveta se hraje za dva týdny v Edenu.

Slavia i Haifa začaly letošní kvalifikaci v Lize mistrů, kde však neuspěly. Pražané následně vypadli i v předkole Evropské ligy, naopak Maccabi přešlo přes tři soupeře v Evropské konferenční lize. Zatímco červenobílí hrají skupinu pohárů popáté za sebou a v minulé sezoně došli do čtvrtfinále Evropské ligy, Maccabi letos postoupilo do hlavní fáze některé ze soutěží UEFA poprvé od ročníku 2013/14. V sezonách 2002/03 a 2009/10 se Haifa představila ve skupině Ligy mistrů.

Maccabi, které na jaře po 10 letech vyhrálo izraelskou ligu, zatím ve skupině Evropské konferenční ligy jako jeden z pouhých tří týmů neskórovalo. "Jejich výkony v těch dvou zápasech ale nebyly úplně špatné. Nějaké střelecké situace si vytvořili, ale góly z toho nedali. Hlavně doma s Feyenoordem," uvedl pro klubovou televizi slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Je to kvalitní tým, který i v domácí lize dává spoustu gólů, šance si vytvářejí. Hlavně do ofenzivy mají velkou sílu, i když to teď podle těch dvou zápasů paradoxně nevypadá. Ale určitě je to silnější tým směrem do ofenzivy než defenzivy," dodal kouč Pražanů.

Před rokem jeho svěřenci na úvod skupiny Evropské ligy prohráli venku s Beer Ševou, ale pak nastartovali úspěšné tažení soutěží. Řada hráčů nyní slávistům kvůli zranění chybí, dlouhodobě mimo hru je například kapitán Jan Bořil. "Z těch hráčů, kteří vloni nastoupili, je jich teď v naší výpravě jen minimum. Koli (brankář Kolář) a pár dalších. Máme tady trochu jiný tým. Navíc je to hodně jiný soupeř, jiná situace," poznamenal Trpišovský.

"Samozřejmě je to pořád tým ze stejné země, takže je dobré aspoň to, že víme, co nás čeká. Trošku jiné klima, vloni jsme hráli v podobném období. Je to dobrá zkušenost, ale čeká nás odlišný zápas hlavně v jiném prostředí. Tehdy měli tvrdý lockdown, hrálo se bez diváků. Tady by mohla být kulisa hodně bouřlivá," podotkl Trpišovský.

Haifa doma v soutěžích UEFA dvanáctkrát za sebou neprohrála, naopak Slavia venku utrpěla porážku ve všech třech zápasech této pohárové sezony. "Směrem dopředu mají technické hráče, hodně rychlostně vybavené, slušné jeden na jednoho. Nastupují s trochu atypickým rozestavením, napadáním a poziční hrou v defenzivě. Pouštěli jsme si videa a měli jsme na to i trénink, protože jsme dlouho nehráli proti takovému rozestavení," uvedl Trpišovský, jehož svěřenci se naladili na utkání víkendovou výhrou 3:1 na Libercem. Maccabi zvítězilo v generálce 4:1 na půdě Hapoelu Jeruzalém a stejně jako Slavia uspělo po dvou porážkách za sebou

Utkání začne ve čtvrtek v 18:45. Mimořádné bude především pro slávistického křídelníka Ubonga Ekpaie, který v roce 2016 v Maccabi krátce působil.
Maccabi Haifa - pravděpodobná sestava:
Cohen - Meir, Arad, Planič, Menachem - Mohamed, Rodríguez, Jaber - Chery, Haziza - David.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kačaraba, Ousou, Oscar - Samek, Traoré - Ekpai, Stanciu, Schranz - Kuchta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.31 - 3.43 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - Union Berlín  (čtvrtek 18:45)
Feyenoord ve skupině E zatím jako jediný nezaznamenal porážku, a tak se vlastně zaslouženě nachází na čele tabulky. Pokud se mu zdaří zdolat, podobně jako v minulém klání Slavii, také Union, první místo si jistě udrží. Německý výběr je každopádně v dobré pohodě, v Bundeslize i Konferenční lize vyhrál už čtyřikrát za sebou a míní bezpochyby v tomto trendu pokračovat.

Nizozemský klub naopak od skalpu pražského klubu jaksi trochu polevil, v Eredivisie totiž v posledních dvou kolech uzmul jen jediný bod, poněvadž před reprezentační pauzou padl na půdě Vitesse a naposledy nečekaně pouze remizoval s Waalwijkem. "Spíše si myslím, že jsme se ocitli v mnoha ohledech v nesprávnou chvíli na špatné straně," řekl domácí kouč Arne Slot.

Na evropském poli má zatím partii slušně rozehranou. A nynější výhra by ho opravdu notně posunula k cílí prioritnímu, tedy k přezimování v této soutěži. "Na míci stále působíme docela dominantně. Proti Waalwijku jsme si vytvořili až tolik šancí a jemu téměř žádné neumožnili, jako nikdy v této sezóně," hledal pozitiva Slot. "Samozřejmě se však musíme zlepšit," dodal.

Většími zkušenostmi z pohárové Evropy oplývá určitě spíše rotterdamský celek. Proti Unionu by ve finále mohl této skutečnosti využít ve svůj prospěch. "Mnoho trenérů letos uvedlo, že právě proti Unionu odvedly jejich týmy své nejhorší výkony. Tenhle fakt dokazuje, jak moc je náš rival organizovaný. Často narušuje hru svých protivníků a číhá na brejky," povídal Slot.

Fanoušci mohou být také tím rozhodujícím faktorem, kteří misky vah převáží právě na stranu domácích. Připravit se na zajisté hutnou atmosféru na De Kuipu bude pro hostující lodivoda Urse Fischera nepochybně hodně důležité. "Je tam mimořádná kulisa," dobře si uvědomoval. "My si však budeme právě takovou užívat. Soupeři se zatím vlastně daří na všech frontách."

Hosté vykazovali během uplynulých čtyř výher hlavně perfektní obranu, hned třikrát se jim podařilo v těchto povedených zápasech udržet čisté konto. "Feyenoord podporuje až fanatický dav. S ním musíme počítat, velmi rádi bychom ho utlumili," přál si berlínský obránce Timo Baumgartl. "Náš sok umí být kreativní. A zároveň je hodně kompaktní," zakončoval Fischer.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.78 - 3.33
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)21102:14
2.Slavia Praha (CZE)21014:33
 Union Berlín (GER)21014:33
4.Maccabi Haifa (ISR)20110:31
Skupina F
FC Kodaň - PAOK Soluň  (čtvrtek 18:45)
Kodaň zatím skupinou Konferenční ligy proplouvá bez ztráty kytičky a se zvláštní ofenzivní vervou, když ve dvou utkáních nastřílela už šest branek. Otázkou je, zda je však taková fazona skutečně udržitelná, a zda proti PAOK Soluň, které samo dosud neprohrálo, nemůže prach zvlhnout...

Zádrhelu nasvědčuje už domácí forma FCK, které po devíti vyhraných zápasech ve všech soutěžích v řadě najednou dvakrát po sobě prohrálo (v lize a v poháru), a v konečném důsledku překvapivě nastoupilo sérii bez vítězství v domácích soutěžích. Ta už nyní činí čtyři zápasy po dvou remízách 1:1 s ligovými soupeři, které by Kodaň věru měla porážet (Viborg, SønderjyskE). Byť tedy v Evropě stoprocentní, FCK rozhodně není bezstarostná značka.

Také PAOK o víkendu remizoval, a to v notně divočejším duchu - soluňští do poločasu nasázeli Volosu čtyři branky, přesto nakonec po osmigólovém thrilleru brali pouhý bod, neboť si po pauze nechali vstřelit tři góly a sami neproměnili pokutový kop.

Ve všech soutěžích je každopádně řecký celek neporažen už sedmkrát v řadě a věřit si bude i na Parkenu, kde s FCK v soutěžním rozhraní změří síly poprvé v dějinách - přátelský duel z roku 2013 pro tyto účely nepočítáme.

PAOK bude kvůli vážnému zranění kolena postrádat útočníka Nélsona Oliveiru, přičemž kondiční problémy do hry nepustí Shinjiho Kagawu (na cestě pryč z klubu nejpozději v lednu) a nemoc si nejspíš vyžádá absence Maria Tsaousise a Theocharise Tsiggarase. FCK nemá k dispozici trojlístek Rasmus Falk (sval), Kamil Wilczek a Jose Zeca (oba koleno).
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Kamil Grabara; Kevin Diks, Davit Chocholava, Nicolai Boilesen, Peter Ankersen; Lukas Lerager, Lukas Lerager; Isak Johannesson, Pep Biel, Luther Singh; William Boving
PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Alexandros Paschalakis; Vierinha, Fernando Varela, Enea Mihaj, Lucas Taylor; Stefan Schwab, Anderson Esiti; Diego Biseswar, Douglas Augusto, Thomas Murg; Karol Swiderski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.58 - 4.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Bratislava - Lincoln Red Imps  (čtvrtek 21:00)
Od srpnového měření sil uběhlo něco málo přes dva měsíce a Slovan se s Lincolnem znovu utká v Bratislavě. Los Konferenční ligy svedl tyto týmy opět dohromady a jejich vzájemný souboj bude hrát důležitou roli v postupových plánech.

V srpnu se oba týmy potkaly v předkole Evropské ligy a ani jeden z nich si cestu do základní skupiny neproklestil. Jak Slovan, tak i Lincoln dostaly druhou šanci v Konferenční lize, kde se opět setkávají v základní skupině.

Slovan vyšel ze srpnového souboj lépe. Vyhrál v Gibraltaru 3:1, ale doma si s outsiderem neporadil a pouze plichtil 1:1. Právě tyto dva výsledky před čtvrtečním zápasem varují. Své k tomu řekl na tiskové konferenci i záložník Jaromír Zmrhal: "Papírově jsme asi silnější, ale musíme to potvrdit na hřišti. Bez toho to nepůjde."

Slovan Bratislava prohrál v prvním zápase s Kodaní a až ve druhém kole uloupil bod na půdě PAOKu Soluň. Právě ten mu dává slušnou šanci na postup, tedy pokud zvládne dvojutkání s Lincolnem. "Hrajeme o tři body, pokud chceme pomýšlet na postup ze skupiny, což chceme, musíme zítřejší domácí zápas zvládnout. Lincoln je outsiderem skupiny, ale hrají dobře. Výsledky, které měli, byly vždycky těsné," nechal se slyšet trenér Vladimír Weiss.

Slovenský celek měl delší herní pauzu. Po reprezentační přestávce nedohrál duel v Trnavě, který byl kvůli divákům nakonec kontumován ve prospěch Slovanu.

Lincoln na premiérové body v základní skupině evropského poháru stále čeká. V prvním kole podlehl PAOKu 0:2, ve druhém pak Kodani 1:3. Co se týče domácí soutěže, ta o víkendu teprve odstartovala a Lincoln na úvod porazil Europu FC 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.56 - 16.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)22006:26
2.PAOK Soluň (GRE)21103:14
3.Slovan Bratislava (SVK)20112:41
4.Lincoln Red Imps (GIB)20021:50
Skupina G
NŠ Mura - Stade Rennes  (čtvrtek 18:45)
Mura má za sebou úvodní dva duely při své premiéře v hlavní fázi evropských pohárů a zatím bodový úspěch nezaznamenala. V papírově dost složitém uskupení si svěřenci trenéra Anteho Šimundžy zapsali pouze porážky s Vitesse a Tottenhamem. O nějaký slušný výsledek se nyní pokusí proti ostřílenému Rennes, které by v Mariboru velmi nerado přicházelo o svoje trumfy.

Ty totiž drží především na úkor arnhemskému klubu, protože velmi cenný bod uhrálo nejprve s londýnským velikánem a následně nizozemského soka skolilo venku. Vítězství ze slovinské půdy pro něj představuje fakticky jednoznačnou povinnost. Každopádně hostující kouč Bruno Génésio se snažil jakkoli krotit možné přehnané sebevědomí proti soupeři z Murské Soboty.

Domácí by velmi rádi před tribunami na Ljudském vrtu, které jim slouží jako azyl pro účely střetnutí na evropské scéně, nabídli fanouškům aspoň vstřelenou branku. Naposledy v souboji s Vitesse žádnou nezaregistrovali. Mimochodem docela sympatické vystoupení předvedli na konci září v Anglii, finální čtyřgólová prohra se rodila přece jenom až v poslední čtvrtině hry.

Bretaňský výběr je aktuálně ve velké pohodě. V Ligue 1 před reprezentační pauzou připravil slavnému PSG první nezdar v této sezóně v rámci ligového dění, před pár dny skolil i venku hladce Méty. "Můžeme se blíže posunout k postupu do další fáze. Avšak bez úsilí a píle se nic nepovede," povídal Génésio. "Varoval jsem kabinu před současnou euforickou atmosférou."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.60 - 5.45 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 18:45)
Jeden z hlavních favoritů na celkové prvenství v Konferenční lize Tottenham Hotspur se ve třetím kole představí v Arnhemu, na půdě tamního Vitesse. Kohouti zaznamenali po porážce v londýnském derby s Arsenalem už tři soutěžní výhry v řadě a čtvrtou hodlají přidat v Nizozemsku.

Skupina G má v Tottenhamu zcela jasného favorita. Nepostup Angličanů by se v podstatě rovnal zázraku. Kdo ale čekal, že budou mít Spurs po dvou zápasech plný počet bodů, ten se spletl. Tottenham ztratil hned na úvod v Rennes, kde jenom remizoval 2:2. Následně už ale splnil povinnost a slovinskou Muru deklasoval 5:1. Hattrickem se o to zapříčinil Harry Kane. Kapitán Albionu se trefil i ve víkendovém zápase s Newcastlem, který Tottenham na St. James Parku ovládl 3:2. Tottenham se díky tomu posunul na přívětivější páté místo tabulky Premier League. V neděli ho čeká další těžký zápas na půdě West Hamu a v Arnhemu se bude chtít naladit.

"Viděl jsem jejich zápasy, na utkání jsme se připravili. Víme o nich hodně. Je to velmi dynamický tým, agresivní a s velkou rychlostí vepředu. Nesmíme ztratit koncentraci. Bude to především o nás," prohlásil na tiskovce Nuno Espirito Santo. Spurs si chtějí zajistit postup ze skupiny co nejrychleji to bude možné a nic jiného, než tři body z Arnhemu neberou.

Pro Vitesse bude návštěva Kohoutů velkým svátkem. Nizozemský celek si brousí zuby na postup a hodlá za sebou nechat jednoho z favorizované dvojice Stade Rennes - Tottenham. Proti Francouzům se nepodařilo získat kýžený výsledek a porážka 1:2 staví Vitesse před jasný úkol - získat body proti Spurs.

Vitesse o víkendu vyhrálo v Nijmegenu 1:0, když se trefil Frederiksen a potvrdilo vzrůstající formu. Šlo už o čtvrtý ligový zápas v řadě, který celek z Arnhemu neprohrál.

Nizozemsko-anglické konfrontace jsou na evropské scéně poměrně častým jevem, nicméně Vitesse se s Tottenhamem utká poprvé. Domácí budou chtít těžit z vynikající atmosféry, která panuje v Gelredom Aréně a proti Tottenhamu netřeba hledat zvláštní motivaci.

Vitesse bude nadále chybět brankář Reiziger, oproti ligovému zápasu už bude k dispozici Tannane. Jako obvykle bude základní jedenáctka Tottenhamu v Konferenční lize do poslední chvíle nejistá. Určitě nenastoupí Ryan Sessegnon a Matt Doherty, doma zůstanou Kane nebo Son.
SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Schubert - Doekhi, Bazoer, Rasmussen - Dasa, Tronstad, Tannane, Wittek - Fredericksen, Openda, Darfalou
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Gollini - Tanganga, Sanchez, Dier, Davies - Skipp, Winks - Lo Celso, Alli, Gil - Bergwijn
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.93 - 3.83 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)21107:34
2.Stade Rennes (FRA)21104:34
3.SBV Vitesse (NED)21013:23
4.NŠ Mura (SLO)20021:70
Skupina H
Qarabağ Ağdam - Kairat Almaty  (čtvrtek 18:45)
Karabach rozehrál skupinovou fázi Konferenční ligy skvěle a položil základ k postupu, svou pozici pak může ještě vylepšit díky souboji proti Kairatu. V případě výhry a triumfu Basileje bude mít na třetí příčku k dobru už šest bodů.

Celek z Ázerbájdžánu uhrál cenný bod s Basilejí a následně si přivezl vysokou výhru z Kypru, kde nedal šanci Omonii. Do evropských pohárů si tak přenesl pohodu z domácí nejvyšší soutěže, kde v sedmi kolech posbíral sedmnáct bodů a vede tabulku.

Kairat je na tom o poznání hůře, zatím uloupil jenom jeden bod a už ve čtvrtek mu půjde o hodně, případná prohra by ještě více narušila jeho postupové sny. Výhodou hostujícího týmu je fakt, že se může koncentrovat výhradně na toto utkání, v kazašské lize je totiž třetí a poslední dvě kola na tom už nic nezmění.

V domácí sestavě se neobjeví zraněný Jaime Romero, po zdravotních problémech pak teprve nabírá fyzickou kondici Badavi Huseynov. Kairat přiletí v kompletním složení.
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Shahrudin Mahammadaliyev - Abbas Hüseynov, Maksim Medvedev, Kevin Medina, Toral Bayramov - Qara Qarayev, Patrick Andrade - Kady, Filip Ozobic, Abdellah Zoubir - Ramil Sheydayev.
Kairat Almaty - pravděpodobná sestava:
Stas Pokatilov - Rade Dugalic, Nuraly Alip, Macky Bagnack - Dino Mikanovic, Nebojsa Kosovic, Denis Polyakov, Aybol Abiken, Kamo Hovhannisyan - Gulzhigit Alykulov, Artur Shushenachev.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.89 - 5.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Basilej - Omonia Nikósie  (čtvrtek 21:00)
První zápasy skupiny H nevzbudily žádný pozitivní ohlas, když neobnášely jedinou vstřelenou branku. To se však razantně změnilo v kole druhém: Basilej 4:2 rozstřílela Kairat a Qarabağ ještě razantnějším poměrem vybrakovala Nikósii, kde si teď po prohře 1:4 lížou rány...

Pro Omonii tak nastává čas hájení samotných šancí na postup, které jsou nyní po nezvládnutém domácím utkání výrazně tenčí. Pokud nikosijský celek neuspěje v Basileji, kde se mu všeobecně nevěří, bude na první dvě příčky dost možná ztrácet už šest bodů. Do toho navíc Omonii nijak nefavorizuje ani forma na domácích kolbištích, kde nedávno nezvládla městské derby s Olympiakosem a poté se revanšovala jen těsnou výhrou nad Apollonem Limassol.

Basilej naposledy v jakékoliv soutěži prohrála koncem srpna (s Hammarby v play-off Konferenční ligy) a blíží se tak dvěma měsícům bez porážky. Mezitím si však připsala hned čtyři remízy, takže ani v jejím případě to není bez výtek. Přesto i těsnou výhru v Sionu gólem z poslední minuty teď lze považovat za heroický výkon, neboť FCB dohrávalo v deseti mužích.

Goncalo Cardoso, Andrea Padula a Raoul Petretta byli všichni na straně Basileje vyloučeni z duelu kvůli zraněním, přičemž Sebastiano Esposito a Darian Males jsou přinejmenším nejistými aktéry. Na straně Omonie registrujeme jedinou zřejmou absenci v Ionnisovi Kousoulosovi.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Heinz Lindner; Tomas Tavares, Eray Comert, Andy Pelmard, Sergio Lopez; Pajtim Kasami, Fabian Frei; Wouter Burger, Dan Ndoye, Valentin Stocker; Arthur Cabral
Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Fabiano; Jan Lecjaks, Nikolas Panagiotou, Adam Lang, Shehu Abdullahi; Marinos Tzionis, Jordi Gomez, Kiko; Fotis Papoulis, Andronikos Kakoulis, Loizos Loizou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.67 - 7.31
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Qarabağ Ağdam (AZE)21104:14
2.FC Basilej (SUI)21104:24
3.Kairat Almaty (KAZ)20112:41
4.Omonia Nikósie (CYP)20111:41

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
BaggioRoberto

Slavie a Jablonec dneska musí vyhrát, maj nejslabší týmy ze skupiny, Jablonec navíc doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Díva sa na Tottenham niekto? To je dno, kam sme to dopracovali. Nahodní hráči, jak pozbieranci dakde na valale. Ja už som tak alergický na Winks a Davies, že mi je zle. A tie naše dresy, tomu už nejde ani fandiť. Zlatí Lennon, Krancjar, Berbatov, Modrič. Ach, kde su tie časy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele