čtvrtfinále
11.08.2020 21:00 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Šachtar se s Basilejí nemazal a postoupil do semifinále

Šachtar potvrdil, že disponuje bezpochyby zajímavým útočným potenciálem, stejně jako v osmifinálové odvetě proti Wolfsburgu dokázal zvítězit o tři branky, a zaslouženě tak proklouzl do semifinále, kde narazí na milánský Inter. Basileji se sice v Evropské lize doposud velmi dařilo v obraně, tentokráte se ale tato fakta proměnila v úplně jinou skutečnost.

Portugalský stratég ve službách ukrajinského celku Luís Castro svým výběrem sestavy nijak výrazněji nepřekvapil. V podstatě ani neměl důvod, jeho tým po koronavirové přestávce šlapal dle nastavených představ, a především v ofenzívě se v posledních pěti utkáních činil. K celkovým čtrnácti gólům během tohoto období přidal nyní další čtyři přesné zásahy.

Švýcarský mančaft letos v deseti zápasech druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy inkasoval dohromady jen čtyři branky, v play-off se mu podařilo jak ve dvou duelech s APOELem, tak s Frankfurtem, vždy udržet čisté konto. Jenže v zadních liniích nyní nebyl ani zdaleka tím nejsilnějším. I proto může letos úspěch zaznamenat už pouze v domácím poháru.

Tohle střetnutí bylo mimochodem zásadní také pro české fotbalové prostředí, a to z hlediska koeficientu. Právě Basilej mohla ještě zaručit, aby Česká republika spadla v průběžném pořadí evropských lig z průběžného patnáctého místa, protože však skončila již v této fázi, zůstane FORTUNA:LIZE i v příští sezóně pět postupových míst do evropských pohárů.

Svěřenci Marcela Kollera, pod nímž se údajně výrazně kýve trenérská židle, nevstoupili do tohoto zápasu vůbec dobře. Jejich soupeř se dostal do vedení ani ne po dvou minutách hry, to když Marlos svým centrem z rohového čtvrtkruhu vybídl na hranici brankového území sbíhajícího si Júniora Moraese, a ten z vyložené pozice svou hlavou pohotově zacílil.

Basilej mohla srovnat stav poměrně záhy, avšak Arthur Cabral hlavičkoval ve 4. minutě pouze mimo bránu a Pululu ve 12. minutě po individuální akci rovněž neseřídil svá mířidla správně. Ve 20. minutě chtěl opětovně skórovat Júnior Moraes, ovšem prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Šachtar každopádně nesmutnil, ve 22. minutě totiž znovu rozvlnil síť.

Júnior Moraes podnikl výpad po levé straně, a ačkoli se jeho přihrávka do vápna, mířící na Marcose Antonia, neujala, míč se ocitl u nohou Marlose, jenž vybídl Taisona, a jeho střela, tečovaná vracejícím se Freiem, skončila za zády gólmana Nikoliče. Ve 40. minutě mohl náskok ještě navýšit Marcos Antonio, orazítkoval však jen brankovou konstrukci.

Ani ve druhém dějství mužstvo z Doněcku svému protivníkovi moc nedovolilo. V 75. minutě se přitom dostalo do ještě větší pohody, poněvadž Taison, který vběhl do pokutového území, vybojoval penaltu, kterou sudí Oliver nařídil za nedovolené počínání Marchanda vůči Brazilcovi. A Alan Patrick se jakožto exekutor pokutového kopu jednoduše nezmýlil.

V 88. minutě Šachtar své vítězství ještě pojišťoval. Tete ze středu pole uvolnil napravo zakončujícího Doda, a ačkoli si na balón, směřující ke vzdálenější tyči, Nikolič sáhl, přesnému pokusu v cestě do brány nezabránil. Basilej zaznamenala čestný úspěch ve druhé minutě nastavení, van Wolfswinkel zužitkoval přihrávku Ademiho, a upravil tak finální skóre.

Autor: Patrik Sandev / livesport.cz, whoscored.com

Komentáře (39)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1 (pr. 2:1)

Reagovat
Fluor

3:1

Reagovat
John Obi Mikel

0:1

Reagovat
Pharrell

Tady si dokonce myslím překvapení.

Šachťar D. - Basel 1-2

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat
ttopi

Šachťar musí, pomůže to Spartě, potažmo celému českému fotbalu

Reagovat
Stannis Baratheon

Šachtar vyhraje celou EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vedder

Reagovat
Shevchenko

No jako mohli by, už vyhráli Pohár UEFA v roce 2009. Basilej by dát měli a pak mají Italy, kteří v tomhle tisíciletí ve finále EL/UEFY ještě nebyli.

Reagovat
Stannis Baratheon

Hlavně mají super tým. Jejich skauting v Brazílii je úplně jiný level, zbytek pak ukrajinští reprezentanti, kde ukázali že se s nimi musí počítat i na Euru. Fakt se mi hodně líbí jak tam ten fotbal dělají, a je super že zrovna na Ukrajině něco takhle šlape.

V podstatě jsou v EL jen protože je rozhodčí brutálně zařízli proti Atalatně, kterou jasně přehrávali a jinak by hráli v LM.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně

Reagovat
Elliasson

Vážně tam byl zářez?

Reagovat
Stannis Baratheon

Pokud si dobře vzpomínám, tak Šachťaru nejdříve z stavu 0:0 odepřeli jasnou penatlu, poté za stavu 0:1 pro Atalantu ještě jasnější a nakonec ještě dostali redku za to že se jím to rozhodnutí to nelíbilo. V 10 pak dostali další dva kousky, ale vše by bylo jinak kdyby rozhodčí správně rozhodl ve 2 případech a logicky by pak ani nepřišla ta redka.

Reagovat
smazaný uživatel

Muriel měl být vyloučený - za stavu, kdy měl žlutou kartu několikrát fauloval, z toho jeden z faulů byl skluz ze zadu bez míče. Rozhodčí to vždy ošetřil jen domluvou. Naopak vyloučení Doda za porušení fair play bylo minimálně diskutabilní. Potom tam byly ještě nějaké čachry co se týče (ne)uznávání gólů kvůli (ne)ofsajdům, to by ale mělo být prokazatelné, takže to bych jako nějakou zvláštní nespravedlnost neviděl. Každopádně se těch nejasností a kontroverzních momentů ze strany rozhodčích v tom zápase sešlo víc.

Reagovat
Stannis Baratheon

jo, na červenou pro Muriela jsem zapomněl

Reagovat
smazaný uživatel

Já zase na ty penalty - ten výkon rozhodčích byl zkrátka dost podivný.

Reagovat
Stannis Baratheon

Jo. Všichni jeli na té vlně s Atalantou a psali jak je to super že postoupili a já byl spíš nasraný no, protože všichni přehlíželi ty chyby, protože to je "jen" Šachťar.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky tak. Tady ty "příběhový" postupy jsou mi obecně docela proti srsti.

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak mně naopak nevadí, ale pokud je jako v tomto případě ten postup trochu pošramocený rozhodnutími rozhodčího...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Dal som x za dvacku€ skúsim možno to vyjde

Reagovat
Firkraag

Basilej a Wolves finále

Reagovat
vedder

Šachtar a Wolves

Reagovat
ttopi

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Y.N.W.A

nevyšlo no

Reagovat
smazaný uživatel

Šachtar Doněck - základní sestava:

Pjatov - Dodo, Bondar, Krivtsov, Matvienko - Alan Patrick, Stepanenko - Marlos, Marcos Antonio, Taison - Junior Moraes

Reagovat
Stannis Baratheon

Asi bez překvapení, ale na Bondara jsem teda zvědavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky, čekal jsem možná nějakou změnu vepředu - Kovalenko, Konopljanka, Tete, Solomon - ale trenér do toho celkem osvědčeného složení asi nechce sahat. Pro Bondara to bude každopádně křest ohněm.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak kdyby to někoho zajímalo, tak v souvislosti s možným stažením Spartaku Moskva z ruské ligy se objevily zprávy, že Fedun (majitel Spartaku) údajně uvažuje o tom, že by Spartak přihlásil do ukrajinské ligy. Skoro určitě to je falešné, ale i tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejné jako možné přesunutí Slovanu Bratislava do F:L

Reagovat
cizinec

Myslim, ze ted nejak po prnim kole ruske ligy to zniklo. Nejak ke konci zapasu naridil rozhodci penaltu, ze ktere souper vyrovnal na konecnych 2:2... Ten zakrok jsem nevidel ale udajne se jednalo o diskutabilni penaltu...Tak to asi v nervu prohodil ale ve skutecnosti k tomu myslim urcite nedojde...cele jeho pusobeni ve Spartaku situaci se Spartou a Kretinskym ve smyslu, ze on to mysli se Spartakem dobre ale podle me se tam obklopil ne uplne kompetentnima lidma...

Reagovat
cizinec

*mi pripomina

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo super.

Reagovat
smazaný uživatel

Šachťar valí

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Jak je to vlastně aktuálně politicky s tím východem Ukrainy a separatisty a tak? To přece není nijak dořešeno. Jen to novináře už nezajímá?

Reagovat
Mr.Mike

Ted frci korona

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele