semifinále - odvety
09.05.2019 21:00 CET
1 : 1
4:3 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Chelsea v penaltovém rozstřelu zdolala Frankfurt a je ve finále

Velké drama bylo k vidění v odvetném utkání semifinále Evropské ligy na Stamford Bridge. Domácí Chelsea se sice ještě v první půli ujala zásluhou Loftuse-Cheeka vedení, ihned po pauze však srovnal Jović. Blues tak zápas nakonec horko těžko zachraňovali v penaltách, kde jim výrazně pomohl Kepa.

Na první příležitost se čekalo asi čtvrt hodiny a hned při ní se Kepa musel pořádně činit. Da Costa za vápnem napřáhl a jeho střela směřovala přesně pod břevno, dokud nezakročil domácí gólman. Po chvíli zahrozili i Blues. Na levé straně převzal přihrávku Emerson a poslal míč na bližší tyč. Odtud zakončoval Giroud, jehož pokus zneškodnil Trapp.

Velmi blízko gólu byla Chelsea po Willianově rohovém kopu. Ten letěl přímo na hlavu Luize, který překonal Trappa, avšak za něj zaskočil na brankové čáře Hasebe. O pár okamžiků později už německý gólman lovil míč zpoza zad. Hazard šikovně vysunul za obranu Rubena Loftuse-Cheeka. Mladý Angličan postupoval ze strany na brankáře a přízemní střelou na zadní tyč jej překonal.

Po návratu z kabin na sebe Orli nenechali s odpovědí dlouho čekat. Luka Jović před vápnem sklepl nakopnutý balón hrudí na Gaćinoviće, ten mu jej okamžitě vrátil a i díky špatnému vystoupení Luize se srbský kanonýr ocitl sám před brankářem. S takovou situací si on umí poradit a prokázal to i nyní, když Kepu s přehledem překonal.

Asistující Gaćinović si po hodině hry mohl sám připsat trefu, avšak jeho pumelici z hranice vápna vychytal brankář. Činit se musel i na druhé straně Kevin Trapp, a sice když po Zappacostově střele konečky prstů zabránil míči v cestě do své svatyně. V závěru základní hrací doby se nedokázal ani na jedné straně nikdo prosadit a utkání tak pokračovalo do prodloužení.

A v jeho první půli se borci z města na řece Mohan mohli výrazně přiblížit postupu. Po sto minutách hry letěl do vápna skvělý centr na Sébastiena Hallera, jenž podrážkou trefil míč a ten o zem směřoval do brány. Jenže na poslední chvíli přispěchal Luiz a na brankové čáře ekvilibristickým zákrokem zaskočil za bezmocně přihlížejícího Kepu. Podobně si na gólmana zahrála Zappacosta a opět to bylo po pokusu Hallera. Hostující útočník tentokráte hlavičkoval, jeho k tyči letící zakončení zastavil právě italský obránce.

Jestliže v úvodní čtvrthodině nastavení klepali na postupovou bránu hráči Frankfurtu, ve druhé to byli domácí. Rychlý protiútok modrých zakončoval z levého křídla Emerson. Napoprvé ho vychytal Trapp, v dorážce mu zabránil obětavým zákrokem Hinteregger. Po příchodu na hřiště aktivní Zappacosta následně pořádně protáhl gólmana hostí.

Po následném rohovém kopu už Blues rozvlnili síť, radost jim však nevydržela dlouho. Hazardův vysoký míč totiž směřoval přímo do rukavic Trappa, jemuž míč nedovoleným způsobem vyrazil a protlačil do brány Azpilicueta. Utkání, na němž se jako čtvrtý rozhodčí podílel Pavel Královec, tak dospělo nejdále jak mohlo - do penaltového rozstřelu.

V první sérii proměnili své pokusy Haller i Barkley, se štěstím na ně navázal i Jović. Prvním neúspěšným se tak stal Azpilicueta, který se nechal vychytat Trappem. Na srovnání však domácí dlouho čekat nemuseli, neboť po úspěšných třetích kopech de Guzmána a Jorginha neprostřelil Kepu Hinteregger. A když selhal i Paciência, dostal Eden Hazard možnost poslat Chelsea do finále. Svou roli opory potvrdil a nedal Trappovi šanci.

Stejně jako v Lize mistrů se i v Evropské lize dočkáme ryze anglického finále. Blues totiž v Baku vyzvou svého městského konkurenta Arsenal.

Autor: Martin Vejdělek / o2tv.cz

Komentáře (614)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele