semifinále - 1. zápasy
02.05.2019 21:00 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Arsenal napravil špatný nástup a drží do odvety dvougólový náskok

Strašidelná čtvrthodina prvního semifinálového duelu s Valencií málem přišla londýnský Arsenal pěkně draho. Hosté však z několika velkých šancí vytěžili pouze jeden gól, Kanonýři se vzápětí otřepali a především zásluhou střeleckého dua Lacazette-Aubameyang si nakonec do odvety ve Španělsku odváží dvoubrankové vedení s výsledkem 3:1.

Přestože Unai Emery vybízel fanoušky, aby ve čtvrtek vytvořili náležitou atmosféru na podporu svého týmu, během úvodního výkopu byl Emirates Stadium takřka poloprázdný a Arsenal s třemi ligovými prohrami v zádech nastoupil do zápasu v obdobně chabém duchu. Valencie soupeřovy nervozity náležitě využila a za úvodní čtvrthodinu měla hned tři velké brankové příležitosti.

Ezequiel Garay ještě pouze přestřelil, přestože mu po Rodrigově sklepnutí z přímého kopu stačilo poslat míč do prázdné branky z hloubi malého vápna, ovšem chvíli nato se již hosté prosadili. Vážné potíže Arsenalu při bránění standardních situací jen potvrdil rohový kop z jedenácté minuty, kdy Garay na zadní tyči vrátil míč do ohně a ani trojice bránících hráčů nedokázala zpacifikovat Mouctara Diakhabyho, jenž snadno zblízka uklidil hlavou míč do sítě. Pro domácí mohlo být záhy ještě hůře, kdyby po ráně Pareja a zaváhání Maitlanda-Nilese zvládl lépe dorážku Goncalo Guedes.

Televizní kamery si po průlomu skóre vybraly záběr na Alexandra Lacazetta, jak burcuje své spoluhráče, a právě francouzský forvard šel hned záhy ostatním příkladem. Jeho přímočará kombinace s Piérrem-Emerickem Aubameyangem z osmnácté minuty skončila snadným uklizením míče do odkryté brány a hned osm minut nato dokonce Lacazette dokonal až nečekaně rychlý obrat. Někdejšího útočníka Lyonu našel výtečným pasem Granit Xhaka, a přestože brankář Neto dokázal Lacazettovu hlavičku vytěsnit na tyč, míč po odrazu stejně zamířil za brankovou čáru, což sudímu Turpinovi potvrdila i branková technologie.

Vstřelené góly přece jen Arsenal uklidnily a jak zbytek první půle, tak nástup po změně stran se již odehrával v režii domácích. Těsné vedení se však Kanonýrům nedařilo navýšit, ba ani znovu ohrozit Netovu branku. Až po hodině hry k tomu měl blízko hattrickový aspirant Lacazette po další povedené pobídce Aubameyanga, jenže centrovaný míč uviděl až na poslední chvíli a vůbec jej netrefil. Francouzský forvard pak chvíli nato měl dokonce ještě větší příležitost, když se po tečované ráně Kolašinace zjevil úplně sám před Netem, avšak ani nadvakrát si na gólmana Valencie nepřišel.

Valencijští o sobě dali znovu vědět až v 73. minutě, kdy se díky povedené kombinaci středem hřiště ocitl v úniku střídající Gameiro, avšak Petr Čech stačil zavčasu vyběhnout a nebezpečnou situaci zneškodnit.

Když už se zdálo, že se navzdory neutuchající převaze domácích skóre měnit nebude, na samém sklonku základní hrací doby se Arsenalu povedlo svou situaci před odvetou přece jen vylepšit o třetí gól. Lacazettovu tečovanou pumelici sice Neto dokázal vyboxovat, jenže v pokračující akci našel Sead Kolašinac jemným obloučkem na zadní tyči číhajícího Aubameyanga, který z voleje napálil míč do sítě a stanovil konečný stav 3:1, který dává Kanonýrům do odvety slušné šance na postup.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (533)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele