Primera Division - souhrn 37. kola

08.05.2010, 22:59
Komentáře a souhrny
O majiteli španělského titulu se rozhodne až v posledním kole, Barcelona totiž vyhrála v Seville a Real Madrid si doma poradil s Athleticem. Mallorka prohrála v La Coruni, uspěly Villarreal a Getafe. O hodně se v posledním kole bude hrát i na opačné polovině tabulky...

Deportivo La Coruña - RCD Mallorca 1:0

08.05.2010 21:00

Góly: 68. Riki

Ještě nedávno držela Mallorca senzační čtvrté místo, které bylo zároveň vstupenkou do slavné Ligy mistrů, ale nakonec to vypadá, že se budou muset Barralets spokojit pouze s Evropskou ligou. Za vše může prohra v La Coruñe, kde tamní Deportivo ukořistilo tři body poprvé po dvou měsících.

Mallorca šla do zápasu s tím, že musí vyhrát a doufat, že Sevilla prohraje s Barcelonou. A zatímco druhá podmínka se hned ze začátku plnila dokonale a Barca vedla už 2:0, Mallorca nebyla schopná skórovat. Aritz Audriz měl sice v 17. minutě dobrou pozici, ale nedal a o dvě minuty později pálil nad branku také Pierre Webo. Maria Suareze pak skvěle vychytal domácí gólman Aranzubia.

Hosté zápasu jasně dominovali, ale stejně jako minule s Realem toho nedokázali využít. Své šance neproměnili ani Julio Alvarez s Adurizem. V týdnu o všechny body Mallorcu obral famózní Cristiano Ronaldo, který ji sestřelil hattrickem a v sobotu se měla historie opakovat. Ačkoliv hráči Deprotiva určitě nedosahují takového věhlasu, byli rovněž schopni Mallorce dát jako první gól. Těsně před přestávkou vyslal vyrovnání Riki, když hlavičkou poslal míč do břevna.

V 68. minutě už ale ukázal, proč je nejlepším střelcem svého týmu, když využil Valeronova pasu a přesnou střelou poslal Depor do vedení. Tento gól se nakonec ukázal i jako vítězný, protože v závěrečných dvaceti minutách se již nic neudálo, a tak Mallorca pravděpodobně přišla o Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Athletic Bilbao 5:1

08.05.2010 21:00

Góly: 22. Cristiano Ronaldo (pen.), 73. Gonzalo Higuaín, 80. Sergio Ramos, 81. Karim Benzema, 89. Marcelo - 41. Francisco Javier Yeste

Real Madrid porazil 5:1 doma Bilbao, ovšem celá jeho snaha možná vyjde nazmar, protože Barcelona zvítězila v Seville a poslední zápas hraje doma se sestupem ohroženým Valladolidem. Bilbao se prohrou připravilo o účast v evropských pohárech, ovšem jeho podzimní výhra nad Bílým baletem patrně připravila Real o titul.

V Realu nastoupil místo Kaká Granero, v dresu Bilbaa De Marcos nahradil Llorenteho a Yeste Gabilonda. Domácím usnadnila situaci 20. minuta, kdy byl po ruce ve vápně vyloučen Amorebieta a Cristiano Ronaldo otevřel skóre, Real pak ve druhém poločase postupně náskok zvyšoval.

Athletic začal odvážně a už ve 2. minutě hlavičkoval Casillasovi do rukavic Toquero. Za domácí měl dvě šance Ronaldo, ale jeho střela i hlavička v rozmezí pěti minut gólem neskončily. Stejně se vedlo i pokusu Higuaína, který letěl nad branku. Pak byl v šanci Toquero, ale míč mu včas ukopl Ramos.

Ve 20. minutě došlo ke zmíněné penaltě, Real se ujal vedení a Athletic hrál v oslabení. Další šance měl Ronaldo, nicméně neujal se ani přímý kop, ani následná střela. Iraizoz vzápětí nadvakrát zneškodnil i střelu Higuaína. Baskický brankář vyrazil poté střelu Gaga a poradil si i s dorážkou Granera.

Athletic ale překvapivě ve 40. minutě vyrovnal. Yeste prošel středem hřiště kolem pěti hráčů a oklamal i Casillase. Domácí až do konce poločasu nenašli odpověď.

Real začal druhé dějství celkem aktivně, ale opravdovou šanci měl až v 55. minutě Granero, který zatřásl břevnem. O pět minut nato hlavičkoval těsně vedle Marcelo, na druhé straně vyrazil střelu Yesteho Casillas. Poté měl Real velké potíže dostat se do vyložené příležitosti.

Změna nastala posledních dvacet minut před koncem. Nejprve se probil do vápna Higuaín, míč ale napálil do boční sítě. Tentýž hráč poté zužitkoval hlavičkový ťukes po rohu a v 73. minutě rovněž hlavičkou strhl vedení na stranu domácích.

Po několik akcích aktivního Ronalda vyrazil v 79. minutě dopředu Ramos, využil odrazů míče od protihráčů a nekompromisně prostřelil Iraizoze. Dvě minuty nato přidal Real čtvrtý gól po akci náhradníků Kaká a zakončujícího Benzemy, který vstřelil stý ligový gól Bílého baletu v této sezóně. Gólový účet uzavřel dvě minuty před koncem Marcelo, jenž využil špatného odkopu obrany a vyběhnutí Iraizoze ke skórování do prázdné branky.

Real sice zvítězil jasně, ale výhra Barcelony mu radost pokazila a bude tak v příštím kole doufat v zázrak. Bilbao prohrou už naději na pohárovou Evropu ztratilo.

Více informací k zápasu

Xerez CD - Real Zaragoza 3:2

08.05.2010 21:00

Góly: 21. Francis Peréz, 68. Míchel, 73. Carlos Calvo - 66. Ander Herrera, 75. Gabi

I přes výhru 3:2 nad Zaragozou je jasné, že Xerez opustí nejvyšší španělskou soutěž, neboť bodovou ztrátu na nesestupující příčku už nemůže dohnat. Přestřelku započal brankou Francis, jenže v 66. minutě vyrovnal Herrera. Xerez znovu vedl, tentokrát zásluhou Michela a třetí branku přidal Calvo. Konečné slovo měla Zaragoza, ta už jen snížila Gabiho brankou na 3:2 pro domácí. Vyloučen byl Contini.

První šanci utkání měl na svědomí hostující Colunga, ten se těsně za hranicí pokutového území uvolnil a vystřelil. Jeho rána ale postrádala patřičnou razanci i přesnost, takže brankář domácích v klidu lapil. Mnohem větší šanci měl na druhé straně Fabian Valenzuela Orellana, po jehož hlavičce se otřáslo břevno! Ve 21. minutě už Xerez vedl a to po obdivuhodné, leč nádherné brance Francise. Pravý obránce Xerezu z úhlu u postraní čáry odcentroval a jeho centr překvapivě skončil v síti, opravdu nádherná branka - 1:0 pro Xerez. S odpovědí mohl přispěchat Gabi, z velké dálky poslal svojí pumelenici těsně nad. První poločas skončil vedením Xerezu 1:0.

Ve druhém poločase se mohli domácí dostat do dvoubrankového vedení. Armenteros před brankářem Robertem přestřelil branku. Hosté přeci jenom vyrovnali, v 66. minutě napřáhl Ander Herrera a přesnou střelou k tyči zařídil vyrovnání na 1:1. Xerez ale vzápětí opět vedl. Centr do pokutového území přizvedl hlavou Michel a míč skončil v síti - 2:1 pro Xerez. O pět minut později už to bylo 3:1 pro domácí celek. Hosté nedokázali odvrátit rohový kop a Calvo hlavou překonal hostujícího brankáře. Přestřelka ale pokračovala 75. minutou. Gabi fantastickou ranou vymetl pravou horní šibenici a znovu dal Zaragoze šanci na bodový zisk - 3:2. Zaragoza už ale nevyrovnala, těsně před závěrečným hvizdem byl navíc po druhé žluté kartě vyloučen Contini.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - CA Osasuna 2:1

08.05.2010 21:00

Góly: 50. Juan Forlín, 52. Daniel Osvaldo - 5. Krisztián Vadócz

Raúl Tamudo zažil povedené a hodně emotivní loučení s barcelonským Espanyolem. Jeho klub porazil 2:1 Osasunu a i v příští sezóně si zahraje nejvyšší soutěž. Pro Tamuda, který je považován za nejlepšího hráče klubu všech dob, nemohlo být loučení lepší. Před vlastním publikem mu snad chyběl jen vstřelený gól.

Ale co, vždyť v dresu Espanyolu, kterému sloužil nepřetržitě od roku 1996, jich má na kontě 129, což je nejvíc v klubové historii. Klubové tabulky vede i v počtu startů a jako jediný hráč hrál na všech třech stadionech - Sarria, Montjuic a Cornella. Jenže letos měl to měl Tamudo pod koučem a bývalým spoluhráčem Pochettinem těžké. V lednu se dokonce snažil odejít, když upadl v nemilost, ale nakonec zůstal až do konce sezóny a v sobotu mohl naposledy na poslední půlhodinu ukázat fanouškům na Cornelle.

V tu chvíli už barcelonský klub vyhrával 2:1. Přitom hosté z Osasuny se ujali rychlého vedení. Už v šesté minutě se zblízka trefil Vadocz. A nechybělo mnoho, aby druhou branku hostí přidal vzápětí Dady. Pro Espanyol, který potřeboval bod k jistojisté záchraně, se tak zápas nezačal vyvíjet zcela podle představ. Po poločase však nastoupil jiný Espanyol a během dvou minut otočil. V 50. minutě přesně pálil Forlin a o chvilku později na něj navázal Osvaldo a domácí fanoušci mohli slavit.

Pak na hřiště za bouřlivého aplausu naskočil Tamudo a bylo na něm vidět, že chce dát gól. Také spoluhráči ho neustále hledali svými přihrávkami, ale barcelonské modle zkrátka nebylo dáno, aby zakončil kariéru v Espanyolu gólem. Kde bude hrát příští sezónu se zatím neví, ale jedno je jisté. V Espanyolu za sebou nechal hodně výraznou stopu a fanoušci na něj jen tak nezapomenou.

Více informací k zápasu

CD Tenerife - UD Almería 2:2

08.05.2010 21:00

Góly: 15. Marc Bertrán, 90. Nino - 18. Pablo Piatti, 81. Albert Crusat

Šance Tenerife na konečnou záchranu v La Lize žijí, ovšem jsou menší. Domácí borci jen remizovali 2:2 s Almerií a na svém kontě mají společně s dalšími čtyřmi celky šestatřicet bodů, a tudíž se rozhodne v posledním kole. Branky padaly na začátku a na konci utkání, konečnou remízu 2:2 dokonce pro domácí zachraňoval v 90. minutě Nino.

Do první šance se dostal Alfaro, jenže z dobré pozice dost přestřelil. Také hosté měli zajímavou situaci, ovšem přímý kop Dominga Cismy skončil v náruči domácího brankáře Aragonesese. Skóre utkání mohl rovněž otevřít domácí fotbalista, konkrétně Nino, ten se pěkně řítil do šance a jeho ránu hostující brankář vyrazil. Pak už, jak bylo výše avizováno, padaly branky. Přesně po čtvrthodině hry se nádherně trefil Bertrám, jeho technicky umístěná střela neměla chybu - 1:0 pro Tenerife. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, takřka vzápětí bylo srovnáno! Piatti si zpracoval dlouhý balón, směřující do pokutového území, a překonal Aragonesese - 1:1. Ještě v prvním poločase pokoušel štěstí Nino, jenže jeho střela byla tečována na rohový kop.

I ve druhém poločase bylo k vidění několik zajímavých příležitostí a co je důležitější, padaly i branky. Hostující Corona z přímého kopu těsně přestřelil. V 81. minutě vyrobila obrana Tenerife obrovskou hrubku, míče se zmocnil Crusat a z mírného úhlu mohl postupovat na brankáře. Crusat celou situaci vyřešil znamenitě a poslal hostující Almerii do vedení - 1:2. O konečnou remízu se postaral až v 90. minutě útočník Nino. V pádu se trefil naprosto fantasticky a brankář Diego Alves byl bez šance - 2:2.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Valencia CF 2:0

08.05.2010 21:00

Góly: 11. Giuseppe Rossi, 19. Joseba Llorente

Villarreal si připsal v předposledním kole důležité vítězství, třetí Valencii porazil 2:0 a pořád živí naděje na Evropskou ligu. To Valencii už porážka rozházet nemůže, třetí místo drží pevně ve svých rukou. Vítězstvím Žluté ponorce zkalily jen dvě červené karty ve druhém poločase.

První desetiminutovka byla plná vášní a sudí Gómez musel udělit dvě žluté karty. Nejprve Marchena fauloval Caniho a z následné standardky, kterou kopal sám postižený, hrozil pravačkou Cazorla, ale přestřelil. V sedmé minutě kopal Villarreal další trestný kop, tentokrát si ho vzal na starost Ibagaza. Jeho střela sice byla zablokována, ale Bruno Soriano nakonec mohl vypálit. Jenže nepřesně. Za dvě minuty byl na žluté kartě hlavního rozhodčího zapsán i Soriano, když fauloval Joaquína.

Na první gól se ale také nemuselo čekat příliš dlouho. Běžela desátá minuta, aktivní Cani zprava nacentroval a Giuseppe Rossi přesně zakončil. Žlutá ponorka jen potvrdila svůj prvotní tlak a nakonec ho i zužitkovala. Valencia nedokázala na úder soupeře nijak zareagovat a v 19. minutě lovila míč z branky podruhé. Tentokrát přesně mířil Rossiho parťák z útoku Llorente.

Ve 22. minutě se domácí znovu hrnuli do útoku, Rossi zkoušel štěstí z větší dálky a Moya jeho střelu kryl. Z následného rohu pálil pro změnu Llorente, ale i s jeho pokusem si Moya poradil. Za šest minut měl další šanci Cani, ale ani on nedokázal hostujícího gólmana překonat. Šancí měla Valencia skutečně pomálu. Až ve 37. minutě se dostala snad k první střele, pálil pravý bek Miguel, ale Diego Lopez neměl větších problémů. Největší šance hostů nakonec přišla v poslední minutě prvního poločasu, Joaquinův pas našel Manuela Fernandese, ale jeho hlavička si cestu do sítě nenašla.

Fernandes hrozil i krátce po změně stran, jeho levačka ale byla lapena a neúspěšná byla i další rána Miguela. V 53. minutě dostal žlutou kartu za faul na Albeldu Ibagaza a Rossi otestoval Moyu. Dvacet minut před koncem zápas zdramatizoval nejprve Llorente, který sestřelil Jordiho Albu, jenž se chystal jít sám na branku a dostal přímou červenou kartu. Vzápětí ho do sprch následoval i Joan Capdevilla a domácí dohrávali o devíti. Zápas ale dotáhli do vítězného konce a v závěrečném kole bude na dálku s Getafe bojovat o Evropu.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Racing Santander 2:1

08.05.2010 21:00

Góly: 57. Javier Baraja, 77. Nauzet Alemán (pen.) - 27. Christian Fernández

Přímý souboj o záchranu v La Lize nakonec skončil výhrou domácího Valladolidu 2:1 nad Racingem Santander. V konečném součtu to znamená, že oba celky mají nyní stejný počet bodů a jen zásluhou skóre je na tom lépe Santander, který je tak sedmnáctý. V utkání byly k vidění dvě červené karty.

Hosté šli na stadionu José Zorrilla do vedení ve 28. minutě. Christian Fernandez si naskočil na rohový kop a hlavou načal účet utkání - 0:1 pro Santander. Jednobrankové vedení Santanderu v prvním poločase vydrželo, a tak se mohlo jít na druhé dějství. Z rohového kopu nakonec udeřili i domácí. V 57. minutě se zahrávaný rohový kop snesl až na zadní tyč, kde jej pravačkou dostal do sítě Javier Baraja - 1:1.

Patnáct minut před koncem došlo ke klíčovém okamžiku celého utkání. Lozano Farran Oriol fauloval v pokutovém území domácího Costu a rozhodčí nařídil pokutový kop. Nařízenou penaltu v klidu proměnil Aleman a Valladolid šel třináct minut před koncem do důležitého vedení 2:1. V 82. minutě si ale domácí vedení a závěr utkání zkomplikovali, neboť Borja fauloval Costu a obdržel druhou žlutou kartu. Počet sil se ale brzy vyrovnal, nervy na uzdě neudržel rovněž José Maratón a i on byl po druhé žluté kartě vyloučen. Valladolid vedení udržel a připsal si velmi důležité vítězství.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - FC Barcelona 2:3

08.05.2010 21:00

Góly: 69. Frédéric Kanouté, 71. Luís Fabiano - 5. Lionel Messi, 28. Bojan Krkić, 62. Pedro

Obhájce prvenství fotbalisté Barcelony učinili výrazný krok za obhajobou, když zvládli přetěžké utkání na půdě Sevilly. Na stadionu Sáncheze Pizjuána vyhrála Barca 2:3 a je už jeden zápas od titulu. Sevillu nemusí porážka tolik mrzet, neboť i po tomto kole jí zůstane v držení čtvrtá pozice.

Skóre utkání otevřel kdo jiný než Lionel Messi. Argentinský míčový kouzelník převzal v 5. minutě hry Maxvellův pas a pak už křižnou ranou k tyči překonal brankáře Palopa - 0:1 pro Barcelonu. Zhruba po půlhodině hry bylo vedení Katalánců už dvojnásobné. Xaviho přesný pas zužitkoval mladíček Bojan Krkič - 0:2 pro Barcelonu.

Ani druhý poločas se pro domácí FC nevyvíjel dobře, hned z kraje totiž obdržel druhou žlutou kartu Abdulay Konko a musel předčasně do sprch. Barcelona tedy vedla 2:0 a navíc zbytek utkání dohrávala v početní výhodě. V 63. minutě zvýšil na rozdíl tří branek Pedro. Katalánský objev letošní sezony Pedro Rodriguez se dostal k odraženému míč a přesnou střelou zpoza pokutového území vstřelil třetí gól svého celku - 0:3.

O pár minut později se dostavilo snížení, Kanouté převzal kolmou přihrávku a sám proti brankáři Valdézovi už si věděl rady - 1:3. Netrvalo to ani pět minut a Sevilla byla rázem zpět ve hře o body. Domácí chytře rozehráli standardní situaci, k míči se dostal Luis Fabiano, jenž se neohroženě dostal nikým neatakován do pokutového území, kde jednoduše vystřelil a dal gól - 2:3. Sevilla už ale do konce utkání nevyrovnala a připsala si porážku 2:3. Pro Barcelonu znamená výhra upevnění prvního místa a velké přiblížení se k titulu. Kolo před koncem má totiž na Real Madrid stále jednobodový náskok.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Málaga CF 2:1

08.05.2010 21:00

Góly: 26. Roberto Soldado, 56. Pedro León - 90. Fernando

Getafe zvládlo domácí zápas s Malagou a před posledním kole drží šesté místo, které jako poslední zajišťuje postup do Evropské ligy. Zato Málaga, která odjíždí po prohře 2:1 bez bodů bude muset v posledním kole bodovat, protože má stejně bodů jako dva týmy pod ní, přičemž jeden z nich, Real Valladolid, už je na sestupové pozici.

Kdo přišel v sobotu na Coliseum Alfonsa Pereze o dvacet minut později, vůbec o nic nepřišel. Extrémně nudný úsek rozsekl jen na moment Patrick Mtiliga, který dostal žlutou kartu za hru rukou. Pak už ale Getafe přišlo s první větší šancí, ve 24. minutě vybídl Gavilan Soldada a domácí útočník se nemýlil - 1:0. Pedro Leon pak zahrával sérii rohových kopů, ale nic z nich nebylo.

Málaze situaci komplikovalo zranění Obinny, který musel před poločasem střídat. Na hřiště naskočil Nabil Baha. O poločase navíc udělali hosté ještě jednu změnu, místo Achoura naskočit Felipe Caicedo. Ale příliš to nepovedlo, protože po deseti minutách to bylo už 2:0. Po asistenci Casquera se parádní ranou trefil Pedro Leon a zdálo se, že je rozhodnuto. Gól sice další nepadal, ale v poslední dvacetiminutovce se pořádně jiskřilo. Soldado nejprve fauloval Dudu, vzápětí byl v notesu rozhodčího zaznamenán i jeho spoluhráč Javi Casquero. Málaga na body příliš pomýšlet nemohla, když potřebovala vstřelit dva góly, ale prakticky si nevytvořila žádnou větší šanci. Gól Fernanda z poslední minuty už byl spíše dílem náhody.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Atlético Madrid 1:1

08.05.2010 21:00

Góly: 57. Miguel de la Cuevas - 71. Ibrahima Baldé

Sporting Gijon si i v příštím ročníku zahraje nejvyšší španělskou soutěž, tedy Primeru Division. Rozhodlo o tom utkání s Atléticem Madrid, ve kterém Gijon sice nevyhrál ovšem i bod za remízu 1:1 byl zlomový. Branky padaly až ve druhém poločase, nejprve se trefil domácí De Las Cuevas a dvacet minut před koncem vyrovnal Ibrahima.

Hned na úvod je důležité říci, že Atlético v žádném případě nenastoupilo v nejsilnější sestavě. Je to logické, trenér Quique Sanchez Flores totiž šetří své největší hvězdy na finále Evropské ligy. To samozřejmě popudilo některé týmy, které spolu s Gijonem bojují o záchranu.

Utkání začalo nepříjemným okamžikem pro domácí Atlético. Už ve 13. minutě totiž muselo střídat brankáře, Sergio Asenjo se zranil a místo v brance přenechal Joelu Roblesovi. V první šanci se ocitl Miguel De Las Cuevas, ten dokonce ve 25. minutě vstřelil gól, jenže ten byl pro útočný faul neuznán. V další velké šanci byl opět domácí hráč, Mate Bilic se dostal k hlavičce, jenže minul branku. Gólem neskončila ani akce z rohového kopu, po které Jurado vyzval ke skórování Riveru.

Po změně stran se diváci konečně dočkali branek. Tu první vstřelili domácí, konkrétně Miguel De Las Cuevas, který si zpracoval krásný pas a střelou k tyči podél brankáře poslal domácí Sporting do vedení - 1:0 pro Gijon. Atlético vyrovnal až dvacet minut před koncem utkání. Opět sehrála klíčovou roli přesná přihrávka, tentokrát ale obrana Gijonu zaváhala, čehož okamžitě využil Ibrahima a propálil Juana Pabla - 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona37306194:2496
2.Real Madrid373124101:3495
3.Valencia CF37208958:4068
4.Sevilla FC371861362:4760
5.RCD Mallorca371781257:4459
6.Getafe CF371671455:4855
7.Villarreal CF371671455:5455
8.Athletic Bilbao371491448:5351
9.Atlético Madrid371381657:5847
10.Deportivo La Coruña371381635:4747
11.Espanyol Barcelona3711111529:4444
12.CA Osasuna371191736:4542
13.UD Almería3710121541:5242
14.Sporting Gijón379131536:4940
15.Real Zaragoza3710101743:6140
16.Málaga CF377151541:4736
17.Racing Santander378121740:5936
18.Real Valladolid377151537:5836
19.CD Tenerife37991940:7336
20.Xerez CD37892037:6533

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (309)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele