Premier League - souhrn 9. kola

19.10.2019, 15:24, aktualizováno 21.10.2019, 22:58
Komentáře a souhrny
Liverpool zaznamenal první ztrátu, z trávníku Manchesteru United si veze bod. Manchester City měl navrch na půdě Crystal Palace a odměnou mu je triumf 2:0. Chelsea udolala Newcastle a má třetí výhru v řadě, doma se dařilo i Leicesteru a sérii porážek konečně ukončil Everton. V tápání pokračuje Tottenham, jenž pouze remizoval s Watfordem, i Arsenal, který dokonce v pondělní dohrávce prohrál v Sheffieldu.

Sheffield United - Arsenal FC 1:0

21.10.2019 21:00

Góly: 30. Lys Mousset

Reputace Chrise Wildera roste s každou novou sezonou a nejinak je tomu i v Premier League, kde se nováček Sheffield United navzdory nevýrazným investicím dokáže srovnávat i s podstatně věhlasnějšími a bohatšími kluby. Naposledy se o tom přesvědčil Arsenal, který si na nejlepší obraně celé ligy vylámal zuby a poroučí se s frustrující porážkou 1:0.

První půle na Bramall Lane přinesla vyrovnanou podívanou s jednou velkou šancí na každé straně. Lepší vstup do zápasu měli domácí, ovšem stejně jako po zbytek poločasu si ze hry nebyli schopní proti konsolidované obraně Arsenalu vypracovat kloudnější šanci. Přínosem útočné aktivity Blades však bylo množství vybojovaných standardních situací, a právě po jedné z nich United udeřili. Na přelomu půlhodiny hry doletěl přetažený Norwoodův centr až na hlavu O’Connella, jenž našel neobsazeného Lyse Mousseta a letní posila Blades z bezprostřední blízkosti nezaváhala.

Nedlouho předtím měl přitom jedinečnou možnost prolomit skóre Arsenal, když se na začátku i konci pohledné útočné akce objevil Nicolas Pepe, jenže reprezentant Pobřeží Slonoviny sám před Hendersonem nedokázal pořádně trefit Kolašinacovu centrovanou pobídku a nechal tak trochu vzpomenout na svého krajana Gervinha, jenž kdysi v dresu Arsenalu pohrdl obdobnou příležitostí v pohárovém utkání s Bradfordem. Pepe se ovšem zpackanou tutovkou nenechal vykolejit a pravidelně s lehkostí překonával bránící hráče soupeře v soubojích jeden na jednoho.

Od inkasovaného gólu se Arsenal ujal herní iniciativy, ovšem k zakončení se proti zataženým hráčům v červenobílém dostával jen minimálně. První a poslední střelecký pokus Arsenalu v první půli si až v nastavení připsal Granit Xhaka s povedenou dalekonosnou pumelicí, kterou však Henderson akrobaticky vyrazil. Když si u sudího Deana nevymodlili odpískání pokutového kopu ani Lundstram se Sakou, šlo se do kabin za těsného vedení domácích.

Po změně stran Arsenal navázal na závěr první půle a těšil se čím dál větší územní dominanci, ovšem vážnější ohrožení Hendersonovy brány stále nepřicházelo. Blízko k tomu měl střídající Dani Ceballos po Sakově jemné pobídce, ale pod tlakem bránících hráčů nedodal své ráně z voleje ani razanci ani přesnost. To na druhé straně se John Fleck opřel zpoza vápna do míče více než pořádně a část domácího publika jíž skoro slavila, když se míč opřel do boční sítě. Fleck zůstával při chuti i nadále a napodruhé již mířil přesněji, ovšem Leno nadvakrát zvládl jeho dělovku zpacifikovat.

Ani s přibývajícími minutami se hostům nedařilo stále pozornou a nezdolnou defenzivu United překonat a s výjimkou několika závarů po táhlých centrech se ani Kanonýrům nedařilo dostat do zakončení, natožpak k vyrovnávacímu gólu. Sheffield United tak může slavit cenný skalp Arsenalu a výhrou 1:0 ukončil sérii tří porážek na domácí půdě.

Více informací k zápasu

Manchester United - Liverpool FC 1:1

20.10.2019 17:30

Góly: 36. Marcus Rashford - 85. Adam Lallana

Očekávaný zápas dvou odvěkých rivalů na Old Trafford skončil remízou. V nepříliš pohledném duelu šli do vedení domácí zásluhou Rashforda, za Liverpool ovšem v závěru vyrovnal Lallana.

Úvodní půlhodina se nesla v poměrně poklidném duchu, zbytek druhé půle to však divákům vykompenzoval. Nejprve z protiútoku zahrozili Reds, když Mané potáhl míč po pravé straně a předložil jej na střed Firminovi. Ten však úspěch neslavil, nechal se vychytat de Geou.

Co se nepovedlo jemu, to dokázal Rudí ďáblové. Young vybojoval ve středu hřiště míč, který byl rozehrán na pravou stranu Jamesovi. Ten poté famózním centrem nalezl na malém vápně Marcuse Rashforda, který nohou dopravil míč za záda po zranění se navrátivšího Alissona. Hosté sice reklamovali Youngův faul, video však branku posvětilo.

Ještě před odchodem do šaten dokázal Liverpool srovnat. Mané dokázal vybojovat míč v duelu s Lindelöfem a poté jej poslat za de Geova záda. Jenže opakované záběry ukázali, že si senegalský křídelník při zpracování pomohl rukou a po zásahu VAR tak branka nebyla uznána.

Asi po třech čtvrtinách utkání měl možnost o navýšení vedení Manchesteru Rashford, jenže po individuální akci zakončoval mimo. Zpoza vápna o pár minut později zakončoval Fred, ani ten ovšem nezamířil mezi tři tyče.

Toho využila Kloppova družina ke srovnání. Její klidná rozehrávka vedla k balónu pro Robertsona na levou stranu. Ten poslal do ohně skákavý míč, který propadl až na zadní tyč. Tam už nabíhal zcela nehlídaný Adam Lallana a do poloodkryté klece snadno uklidil míč. V nastavení mohl dokonce otočit Oxlade-Chamberlain, jenže jeho levačka zamířila o kousek vedle.

Pro Liverpool se jedná o první ztrátu v probíhajícím ročníku Premier League, nadále však zůstává na čele, náskok na Citizens se ztenčil na šest bodů. Red Devils se i přes bodový zisk propadli na třinácté místo a na sestupové příčky mají k dobru už jen dva body.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Manchester City 0:2

19.10.2019 18:30

Góly: 39. Gabriel Jesus, 41. David Silva

Překvapení se tentokráte nekonalo. Manchester City po reprezentační přestávce učinil první krok k odčinění předešlého zaváhání s Wolverhamptonem a poradil si venku s Crystal Palace v poměru 2:0. Výhra Citizens, kteří nastoupili v dosti experimentální sestavě, se ovšem nerodila lehce, rozhodla krátká sekvence na sklonku první půle, kdy hosté zásluhou Jesúse s Davidem Silvou udeřili dvakrát v rozmezí necelých dvou minut. Víc branek už ale kvůli špičkovému výkonu brankáře Hennesseyho nepřidali a domácí naopak měli několik skvělých možností k zdramatizování zápasu.

Obhájce titulu tak udržel i po devátém kole průběžnou druhou příčku, ovšem na vedoucí Liverpool stále ztrácí celých pět bodů, a to mají Reds šlágr tohoto kola na Old Trafford k dobru. Crystal Palace zůstává šesté.

Manažer hostí Pep Guardiola překvapivě nominoval základní jedenáctku bez jediného stopera z povolání a post ve středu obrany tak obsadili defenzivní záložníci Fernandinho s Rodrim. Druhým překvapením pak bylo nasazení Gabriela Jesúse na úkor Sergia Aguera, ovšem ani jeden z těchto tahů se španělskému kouči nevymstil. Citizens měli dobrý nástup do zápasu a mohli se ujmout vedení již po čtvrthodině hry, ovšem na výtečný pas De Bruyneho nabíhající Jesús těsně nedosáhl. Pár minut nato se zaskvěl domácí gólman Hennessey, jenž znenadání na poslední chvíli nahradil v sestavě zraněného brankáře Guaitu, když skvěle zneškodnil přízemní ránu Gündogana.

Zrovna když se zdálo, že domácí začínají být favoritovi vyrovnaným soupeřem, Citizens udeřili. Výtečný pas Bernarda Silvy našel přesně hlavu Jesúse, jenž se skvěle uvolnil, a ještě lépe centrovaný míč v akrobatické pozici uklidil hlavou přesně k tyči. Inkasovaný gól domácím týmem otřásl, čehož Manchester beze zbytku využil a přidal okamžitě i pojišťovací zásah číslo dvě. Od Jesúsovy trefy uběhla sotva minuta a půl, když Raheem Sterling brilantním obloučkem zpoza šestnáctky vybídl k zakončení Davida Silvu, jenž zvládl nelehké zakončení z voleje s bravurou, prostřelil zblízka Hennesseyho mezi nohama a do kabin se tak odcházelo za stavu 2:0.

Vstup do druhé půle byl v podání obou týmů poklidnější a na první velkou šanci si diváci v Selhurst Parku museli počkat až do 70. minuty. Kvalitní spolupráce Jesúse s Joaem Cancelem vyústila v zakončení prvního jmenovaného, ovšem Hennessey obstál, stejně jako chvíli nato při ráně Bernarda Silvy. Pak se ke slovu dostali i Eagles prostřednictvím Christiana Bentekeho, který se jen chvíli po nástupu na hřiště protlačil k hlavičce, ovšem ke smůle domácích ji brankář Ederson dokázal vytlačit na břevno.

Branková konstrukce se pět minut nato ozvala i na druhé straně poté, co se do míče opřel De Bruyne, ovšem vzápětí bylo opět rušno před Edersonem. Wilfried Zaha se prokličkoval do kvalitní střelecké pozice, jenže brazilský brankář ve službách Citizens opět předvedl své nesporné kvality a udržel tak čisté konto až do konce.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Norwich City 0:0

19.10.2019 16:00

Góly: -

Ani vítěze, ani střelce nenašlo sobotní utkání Premier League mezi Bournemouthem a Norwichem. Domácí měli zejména v první půli více ze hry, branky se ale nedočkali a trochu nečekaně tak ztratili.

Cherries nechaly jen na lavičce Kinga, v ofenzivě spolu nastoupil spolu s Callumem Wilsonem Solanke. Na křídlech doplnil Frasera druhý z Wilsonů, Harry. Hosty měl v ofenzivě táhnout Teemu Pukki.

Když byla odehrána čtvrtina zápasu, dostal se do velké šance Solanke, který se po Wilsonově pasu ocitl v rohu malého vápna sám před Krulem, jenže překonat jej nedokázal. Na další šance se čekalo až do druhé půle. Jen těsně mimo zamířil tentokráte střílející Wilson svou levačkou.

Na druhé straně mohl zpražit domácí obecenstvo Pukki, jenže v solidní příležitosti si nedokázal přijít na připraveného Ramsdalea. Ve zbytku utkání už se neudálo nic, co by diváky zvedlo ze sedaček a zápas tak skončil bez jediného vstřeleného gólu.

To pro Bournemouth znamená posun na průběžné deváté místo tabulky, Norwich je nadále předposlední, avšak na záchranu již ztrácí jediný bod.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Brighton & Hove Albion 2:1

19.10.2019 16:00

Góly: 45+2. Jack Grealish, 90+5. Matt Targett - 21. Adam Webster

Fotbalisté Aston Villy v rámci devátého kola Premier League přivítali Brighton. Do posledních minut diváci viděli vyrovnaný boj, domácí však přeci jen zásluhou Matta Targetta strhli zápas na svou stranu.

Souboj jedenáctého s šestnáctým začal opatrně, jako by se oba týmy na hřišti rozkoukávaly. V jednadvacáté minutě se však hosté ujali vedení. Na přetažený přímý kop si k zadní tyči naběhl Adam Webster a hlavičkou poslal balon přesně k tyčce.

O pár minut později mohlo být v táboře Brightonu ještě veseleji. Domácí obrana si nepohlídala náběh Conollyho, který však neměl na zakončení příliš času a gólmana Heatona nedokázal překonat.

Ve 35. minutě však hosté ztratili úsměv na tváři. Již se žlutou kartou hrající Mooy předvedl další nebezpečný zákrok a sudí jej nekompromisně poslal do sprch.

Minutu před koncem poločasu už se domácí radovali z vyrovnání, jejich nadšení však dlouhého trvání nemělo. Videorozhodčí správně odhalil útočný faul.

O tři minuty později už gól platil. Weasley roztáhl hru na Guilberta, který z první poslal míč na malé vápno. Tam se před všechny obránce natlačil Jack Grealish a bez problému balon dorazil do sítě.

Po přestávce tlak domácích nepřestával. Pouze nad pálil El Ghazi.

Aston Villa sice měla přesilovku, ale na hřišti to během zbytku druhé půle už nikterak znát nebylo. Až nastala 94. minuta. Grealish dokázal v pokutovém území prostrčit balon na Matta Targetta, který střelou na bližší tyč překonal brankáře Ryana.

Domácí si výhrou upevnili místo ve středu tabulky, hosté mají na sestupové vody náskok pouhý bod.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Newcastle United 1:0

19.10.2019 16:00

Góly: 73. Marcos Alonso

Těsnou, ale důležitou výhru si připsali hráči londýnské Chelsea. Ti na své půdě těsně porazili 1:0 Newcastle, v 73. minutě rozhodl Marcos Alonso.

Blues si první šanci vytvořili v 19. minutě, kdy však skvěle zasáhl Dúbravka. Hudson-Odoi našel ve vápně Mason Mounta, který ranou pod břevno připravil těžkou práci slovenskému gólmanovi. Naštěstí pro něj střela mířila doprostřed.

Už ve 43. minutě musel ke střídání sáhnout domácí trenér Frank Lampard. Ross Barkley si z předchozího souboje odnesl bolístku, kterou už nedokázal rozběhat a nahradil jej Chorvat Mateo Kovačić.

Chelsea hosty v prvním poločase k ničemu nepustila a za zmínku stojí poměr držení míče 70 ku 30. Skóre však bylo stále bezbrankové.

V šestapadesáté minutě měli Lampardovi svěřenci další tutovku. Abraham si výborně naběhl na opakovaný Willianův rohový kop a Newcastle zachránilo břevno.

O dvanáct minut později Jorginho parádní průnikovou přihrávkou rozběhl Hudsona-Odoie, který z hranice šestnáctky vystřelil. Jeho pokus hosté zblokovali pouze k Pulišičovi, ten však z velké blízkosti Dúbravku nepropálil.

V 73. minutě se Stamford Bridge otřásal v základech. Pulišič našel ve vápně Hudsona-Odoie, ten míč posunul na rozběhnutého Marcose Alonsa, který ranou po zemi rozjásal ochozy.

Deset minut před koncem na Dúbravku upaloval Pulišič, jenže šance se zalekl a hledal ještě obsazeného Abrahama.

Chelsea díky výhře zůstává v nejlepší čtyřce, to Newcastle má opačné problémy. Patří mu osmnáctá sestupová příčka.

Více informací k zápasu

Leicester City - Burnley FC 2:1

19.10.2019 16:00

Góly: 45. Jamie Vardy, 74. Youri Tielemans - 26. Chris Wood

Hodně náročný byl pro Leicester ligový duel proti Burnley. S papírově slabším soupeřem totiž prohrával gólem Wooda, do přestávky však dokázal vyrovnat Vardy a po pauze zajistil svému týmu tři body Tielemans.

Pro hráče Lišek se utkání neslo v rámci vzpomínky na bývalého majitele Khuna Vičaje, s nímž se před necelým rokem zřítil vrtulník. Náladu jim ještě zhoršil Chris Wood. Ten si totiž po pětadvaceti minutách našel centr McNeila a hlavou poslal míč za Schmeichelova záda.

O zhruba čtvrt hodiny později mohl z protiútoku srovnat Vardy, balón ale napálil jen do boční sítě. Přece jen se ale Foxes vyrovnávací branky v první půli dočkali. Barnes se prosmýkl mezi obránci u levé postranní čáry a odcentroval na Jamieho Vardyho, který již byl úspěšný a statického gólmana hlavičkou překonal.

Krátce po návratu ze šaten mohli jít dokonce do vedení, Maddisonova střela ovšem skončila kousek nad břevnem. Skórovat se podařilo až Yourimu Tielemansovi, který si našel propadnutý přízemní centr Graye, míč si zpracoval a nechytatelně do šibenice zavěsil.

Zanedlouho mohl soupeř srovnat, Wood však Tarkowského přihrávku nezužitkoval. Poté Clarets dopravili míč do sítě, když napravil Evansovu hrubku, kterou Wood potrestal. Branku však vinou předcházejícího faulu odvolalo video.

Nic dalšího už se ve zbytku utkání nestalo. Leicester tak po tomto kole bude zajisté v první čtveřici, Burnley v horní polovině tabulky.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Watford FC 1:1

19.10.2019 16:00

Góly: 86. Dele Alli - 6. Abdoulaye Doucouré

Nedobrou sezónu prožívá Tottenham. Další ztrátu zapsal i v devátém kole, když proti jasně poslednímu Watfordu srovnával až v závěru. Skóre otevřel Doucouré, za domácí se prosadil Alli.

Hned z první šance zápasu padla branky. Cathcart rozehrál do strany na Janmaata, který do vápna poslal na dlouho vzdálenost skákavý centr. Na ten si naběhl Abdoulaye Doucouré a zakončil na druhou stranu, než stál naprosto bezmocný brankář.

Za Spurs zahrozil Alli, který si zpracoval míč na levačku na osu hřiště, pálil však jen do připraveného Fostera. Po pauze byl mnohem blíže vyrovnání Son, který si šikovně poradil s protihráči a z pravé strany vyslal dělovku, tou ovšem trefil jen břevno. Hodně vehementně se domácí hlásili o penaltu po souboji Kabaseleho s Rosem, avšak rozhodčí ani jeho videoasistent neshledali nic nezákonného.

Kohouti se tak vyrovnání dočkali ze hry po neuvěřitelných hrubkách soupeře. Po dlouhém nákopu se stopeři Watfordu špatně domluvili a Kabasele odhlavičkoval míč do nebezpečného prostoru. Tam se ještě připletl Femenía do cesty vybíhajícímu Fosterovi a umožnil tak sebrat míč Dele Allimu, jenž do prázdné brány jednoduše zakončil.

V tabulce tak Tottenham zůstává daleko za očekáváním, ze sedmého místa ztrácí více bodů na čtvrté místo, než jak velký je jeho náskok na sestup. Watford je jako jediný tým bez vítězství poslední.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Southampton FC 1:1

19.10.2019 16:00

Góly: 61. Raúl Jiménez (pen.) - 53. Danny Ings

Wolverhampton na svém stadionu v devátém kole Premier League přivítal Southampton, o body se musely týmy podělit po remíze 1:1.

Už v osmnácté minutě museli domácí střídat. Ryan Bennett si nejprve vyžádal ošetření, ale ani to nepomohlo a nahradil jej Jesús Vallejo.

V 29. minutě Raúl Jiménez obešel gólmana a poslal míč do prázdné branky. Radost mu však překazil rozhodčí, který viděl, že si při zpracování centru pomohl rukou. Za následné protesty navíc obdržel žlutou kartu.

Před koncem prvního poločasu domácí dali další branku a znovu skóroval Raúl Jiménez. A světe div se, podruhé mu trefa nebyla uznána! Videorozhodčí totiž na začátku akce odhalil těsný ofsajd.

První regulérní gól tak dali hosté. V 53. minutě se Danny Ings uvolnil ve středu hřiště, pronikl do pokutového území a poslal míč k pravé tyčce.

Vedení však Southamptonu zůstalo jen na osm minut. Po faulu Hojbjerga se pokutového kopu ujal prozatím smutný hrdina zápasu Raúl Jiménez a tentokrát už se mohl radovat skutečně. Zkušeně si počkal na pohyb gólmana a poslal míč doprostřed brány.

V 88. minutě si důležitý zákrok připsal brankář Wolves Patricio, když tvrdou ránu dokázal vyrazit alespoň na rohový kop.

Wolverhamptonu po devátém kole patří v tabulce dvanácté místo, Southampton je příčku nad sestupem.

Více informací k zápasu

Everton FC - West Ham United 2:0

19.10.2019 13:30

Góly: 17. Bernard, 90+2. Gylfi Sigurdsson

Měsíc a půl čekali fotbalisté Evertonu na třetí ligové vítězství, které se nakonec zrodilo v Goodison Parku proti West Hamu. Domácí byli po většinu zápasu aktivnějším týmem a díky brankám Bernarda a Sigurdssona zdolali celek z hlavního města.

V úvodních minutách dostali dobrou příležitost z volného přímého kopu hosté, ale Lanzini svou střelu nenamířil mezi tři tyče. Mezi ně nemířil ani na druhé straně s míčem čarující Walcott, jeho střelu ovšem na roh srazil Ogbonna.

V 16. minutě už ovšem slušně naplněný stadion vybuchl radostí. Walcott našel v pokutovém území Bernarda, který okamžitě nezakončoval, ale zasekl si míč, vykoupal Ogbonnu a z velkého úhlu překonal Jimeneze.

Jen o pár minut později opět hrozili domácí, ale Richarlisonův úprk po levém křídle dokázal zastavil Ogbonna, který nepustil centr na nabíhajícího Gomese. Poté se hra uklidnila a přestože měli domácí míč víc času na kopačkách, výraznější šanci si nedokázal připravit ani jeden z celků.

I do druhého poločasu vstoupil lépe Everton. Hned ve 46. minutě našel Digne přesným centrem v pokutovém území Richarlisona, který překonal Jimeneze, ale v době přihrávky stal brazilský útočník v ofsajdu a sudí Tierney branku správně neuznal.

Zahrozit dokázal i West Ham. V 51. minutě se na pravém křídle dostal s míčem až k rohovému praporku Yarmolenko a i přes stínujícího Digneho dokázal přesně nacentrovat na volného Fornalse, který ovšem v dobré pozici netrefil bránu.

Po většinu druhé půle měli více ze hry domácí, ale stejně jako v první půli si nedokázali vytvořit nebezpečnější příležitost, a tak se ze střední vzdálenosti napřáhl z voleje Walcott a prudkou ranou orazítkoval spojnici Jimenezovy brány.

V 77. minutě získali domácí míč ve středu hřiště a ve velkém počtu se hnali na soupeřovu bránu. Po Sidibeho krásné přihrávce se na Jimeneze řítil nikým nehlídaný Iwobi, ale střelou od penaltového puntíku trefil pouze připraveného španělského brankáře.

West Ham na největší šanci k vyrovnání čekal až do 82. minuty. Haller vracel přetažený centr z rohového kopu hlavou na malé vápno, kde se nejlépe zorientoval Ogbonna, ale Pickford jeho střelu se štěstím vyrazil.

Domácím se střelba ze střední vzdálenosti docela dařila a vše potvrdil v nastaveném čase střídající Gylfi Sigurdsson. Ten prvně naznačil střelu levačkou, čímž se jednoduše zbavil Wilshera a přesnou technickou střelou do šibenice stvrdil vítězství Evertonu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC981021:725
2.Manchester City961229:919
3.Leicester City952216:817
4.Chelsea FC952219:1417
5.Arsenal FC943213:1215
6.Crystal Palace94238:1014
7.Tottenham Hotspur933315:1312
8.Burnley FC933312:1112
9.Sheffield United93338:712
10.AFC Bournemouth933313:1312
11.West Ham United933311:1312
12.Aston Villa932415:1311
13.Wolverhampton Wanderers925212:1211
14.Manchester United924310:910
15.Everton FC93158:1310
16.Brighton & Hove Albion92349:129
17.Southampton FC92259:168
18.Newcastle United92255:148
19.Norwich City921610:217
20.Watford FC90455:214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (716)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele