Premier League - souhrn 5. kola

17.10.2020, 15:28, aktualizováno 19.10.2020, 22:57
Komentáře a souhrny
Wolves v pondělní dohrávce vyráli v Leedsu. Páté kolo anglické ligy odstartovalo ostře sledované liverpoolské derby a Everton v něm dvakrát dohnal jednobrankový náskok, s úřadujícím mistrem díky tomu remizoval 2:2. Plichtou skončil i duel Chelsea se Southamptonem, Man City tentokráte vyzrál na Arsenal. Tottenham neudržel v derby s WHU třígólový náskok a výsledkem byla remíza 3:3. Stoprocentní zůstává Aston Villa, která pozdním gólem vyhrála na půdě Leicesteru...

Leeds United - Wolverhampton Wanderers 0:1

19.10.2020 21:00

Góly: 70. Raúl Jiménez

Jediný gól rozhodl poslední utkání pátého kola anglické Premier League. Postaral se o něj mexický kanonýr Jiménez a jeho Wolverhampton díky němu zvítězil v Leedsu 1:0.

Přitom jako první rozvlnili síť domácí hráči. Po rohovém kopu vracel zpět do ohně odražený míč hlavičkou Harrison, stejnou částí těla jej pak Bamford dopravil za brankovou čáru. Skórující hráč ale stál v ofsajdu a trefa nemohla být uznána. Na další příležitosti se pak dlouhou dobu čekalo, až před přestávkou gólmani skvěle vychytali na jedné straně Rodriga a na druhé Podenceho.

Krátce po začátku druhé půle byli o branku obráni i "Vlci". Podence dostal míč na pravou stranu a po zdařilé individuální akci odcentroval, načež Saïss překonal brankáře. Po zásahu VAR ale pro ofsajd portugalského hráče gól neplatil. Sám Podence vzápětí ostrou ranou levačkou protáhnul Mesliera.

Potřetí v zápase a poprvé regulérně dopravil míč do sítě Raúl Jiménez, a to s notnou dávkou štěstí. Po dlouhém mazlení se s balónem zasekl a konečně se odhodlal vypálit. Pro jeho střelu by si sice Meslier snadno došel, avšak Philips srazil balón do gólmanova protipohybu a ten tak jen sledoval, jak míč padá k jeho tyči.

V závěru ještě mohl srovnat Poveda, jeho pokus byl ale zblokován a Rodrigo z dorážky úspěch rovněž neslavil. Wolves tak zvítězili 1:0 a v tabulce vyšplhali na dočasné šesté místo, Leeds je desátý.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Burnley FC 0:0

19.10.2020 18:30

Góly: -

Souboj dvou týmů, které v dosavadním průběhu ještě nedokázaly zvítězit, byl k vidění v pondělí na hřišti West Bromwiche. V zápase mezi domácím týmem a Burnley ale nepadl ani jeden gól a body se tak rozdělily.

Na šance to však nebylo vůbec chudé utkání. Už ve čtvrté minutě se za vápnem dostal k míči Krovinović, jehož přízemní střela proletěla kousek vedle tyče. Na druhé straně poprvé zahrozil Barnes v šestadvacáté minutě. Na malém vápně se dostal k balónu a z druhého doteku vypálil. Razance slušná, avšak jen do míst, kde stál gólman, který tak míč vyrazil.

Před pauzou se do vedení mohli dostat domácí. Hlavou usměrnil míč do brány po Dianganově centru Grant, jenže se v době přihrávky nacházel v těsném ofsajdu. Po přestávce nebyl daleko od skórování Ivanović, k němuž se po Popeově zásahu odrazil míč do těsné blízkosti brány. Srbský obránce ale napálil jen v cestě stojícího protihráče.

Během deseti minut pak měli hned dvě příležitosti hráči Burnley. Nejprve Wood hlavou nastřelil břevno po Westwoodově centru, následně stejnou částí těla prověřil Johnstonea Barnes. A jelikož v akrobatické pozici nedokázal brankáře překonat ani Pereira, skončilo utkání nerozhodně a oba soci tak jsou na sedmnácté a osmnácté pozici.

Více informací k zápasu

Leicester City - Aston Villa 0:1

18.10.2020 20:15

Góly: 90+1. Ross Barkley

Hráči Leicesteru City prohráli v rámci pátého kola Premier League na domácím stadionu s Aston Villou 0:1. Rozhodující branku hostí vstřelil v nastavení Ross Barkley. Pro "Lišky" tak jde o druhou prohru v řadě, Villans zůstávají v letošním ročníku bez ztráty bodu.

Ve 23. minutě si Iheanacho udělal před pokutovým územím prostor, připravil si míč a následně vyslal velmi hezkou zatočenou ránu. K jeho smůle byl Martínez pozorný a míč ze vzduchu chytil do náruče.

Grealish o tři minuty později dostal míč do vápna a rychle posunul k puntíku na Trézégueta. Ten z první vypálil kousek od branky. Při tom se ale srazil se soupeřem a drží se za stehno.

Aston Villa v 54. minutě vybojovala rohový kop. Po centru si na míč naskočil obránce Konsa a míč rychle hlavičkoval těsně vedle branky.

Hosté v devětašedesáté minutě sehráli hezkou kombinaci. Grealish nakonec posílal z kraje vápna míč do půlkruhu před šestnáctkou na Douglase Luize, který okamžitě vypálil, ale jen doprostřed branky, kde s míčem Schmeichel neměl problém.

Schmeichel si poté v rychlém sledu připsal druhý zákrok. Tentokrát ho zblízka prověřil Ollie Watkins. Ovšem ani tentokrát to pro dánského brankáře nebylo nic těžkého.

Aston Villa nakonec dokázala využít tlak v útoku z posledních minut v první nastavené minutě se ujala vedení. Ross Barkley získal míč, vyvezl jej před půlkruh před šestnáctkou a vyslal střelu, který se odrazila od země a zamířila k levé tyčce. Schmeichel na ní nemohl dosáhnout.

Leicester je po pěti odehraných kolech čtvrtý s devíti body, stoprocentní Aston Villa je o bod druhá, má však jedno utkání k dobru.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - West Ham United 3:3

18.10.2020 17:30

Góly: 1. Heung-min Son, 8. Harry Kane, 16. Harry Kane - 82. Fabián Balbuena, 85. Davinson Sánchez (vl.), 90+4. Manuel Lanzini

Ještě nikdy v dějinách Premier League neztratil tým vítězství, pakliže vedl po 81 minutách 3:0. Až dnes. Neuvěřitelný zápas na Tottenham Stadium skončil mohutnými oslavami West Hamu, přestože ten totálně nezvládl úvod duelu. Spurs měli po šestnácti minutách takřka odpracováno, jenže v Anglii nesmíte vypnout ani na jediný okamžik. Kladiváři pak celý duel bušili na soupeřovu bránu a dočkali se odměny. V poslední minutě nastavení zařídil bod za remízu 3:3 dechberoucí ranou z dálky Manuel Lanzini.

Takhle si svůj obnovený debut v dresu Tottenhamu Gareth Bale nepředstavoval. Do Londýna se vrátil po sedmi letech v Realu Madrid a spokojeně sledoval, jak jeho spoluhráči snadno a rychle získávají pohodlné vedení. Právě po jeho příchodu se však West Ham vzepjal ke smrtící odvetě. Jeden z nejlepších fotbalistů světa posledních let měl navíc ještě před vyrovnáním na kopačce definitivní rozhodnutí.

Kdo by to byl čekal, poté, co hned v první minutě uprchnul obraně Son Heung-min a po rychlé kličce Balbuenovi otevřel skóre zápasu. Vstřelil už svůj sedmý gól v sezóně a dostal se do čela tabulky střelců po bok Calvert-Lewina. Je skoro k nevíře, že na šest branek, stejně jako na tu dnešní, mu nahrál Harry Kane.

Tihle dva jsou momentálně nezastavitelní - především kapitán anglické reprezentace hraje v životní formě. Krátce po vybídnutí Sona si pro změnu od Korejského spoluhráče vzal míč a propálil vše, co mu stálo v cestě. No a v 16. minutě to bylo už 3:0, protože právě Harry Kane trknul do sítě centr od Reguilóna. Pět zápasů, pět gólů, sedm asistencí.

Takhle vydržel výsledek až do poločasu, i když se nelze nezmínit o srdnatých snahách West Hamu na konsolidaci skóre. Kladiváři útočili především po stranách, aktivní byl Jarrod Bowen i jeho druh na pravé straně Vladimír Coufal. Na něm bylo znát, že rychlostně proti Sonovi a Reguilónovi úplně nestíhá, ale bojovností je naopak převyšuje.

Před pauzou i po pauze se musel Tottenham často bránit, ale dařilo se mu to brilantně. Především Toby Alderweireld byl ve vápně jako stožár, který odvracel jakékoli nebezpečí hostí. Byl skvělý ve vzduchu i na zemi. Jedinou výjimkou byla gólovka Fornalse, jenž dobíhal míč po střele Antonia asi metr od brankové čáry. Nestačil však včas zareagoval a hlavičkoval trestuhodně nad.

Na opačné straně mohl vsítit čtvrtý gól Kane, tentokrát však jeho rána narazila na tyčku. A pak to začalo. Ve dvaaosmdesáté minutě Aaron Cresswell posadil míč na hlavu Fabiana Balbueny - 1:3. O další tři minuty později se zjevil za obrannou linií Spurs Vladimír Coufal, jehož centr si srazil do vlastní sítě Davinson Sánchez - 2:3.

To už byl na hrací ploše Gareth Bale. Miláček fanoušků Tottenhamu se mohl hned při obnoveném debutu stát hrdinou, ale jak krásně obehrál Ogbonnu, tak už se mu tváří v tvář Fabianskimu nepovedlo trefit bránu. Mohl tak nevěřícně sledovat, jak se další střídající hráč Manuel Lanzini fenomenálně opírá do odraženého balónu a posílá jej do šibenice Llorisovy svatyně. Gól roku, 3:3 a závěrečný hvizd.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Brighton & Hove Albion 1:1

18.10.2020 15:00

Góly: 19. Wilfried Zaha (pen.) - 90. Alexis Mac Allister

Hráči Crystal Palace nebyli daleko od toho, aby podruhé v řadě ovládli "derby M23". Orli po nabytí náskoku dlouho drželi nadějný resultát, jenže tlaku rivala z Brightonu nakonec v samotném závěru podlehli. Domácí si tak připsali sedmý bod do ligové tabulky, hosté mají na svém kontě o tři méně.

Po vyléčení zranění se v sestavě Orlů poprvé v sezoně představil stoper Cahill. Spolu s ním vyběhli na trávník od úvodní minuty také záložníci Riedewald se Schluppem a útočník Batshuayi. Seagulls se vytasili s dvěma novými muži ve středu pole, kterými byli Lallana a Burn.

. Do první šance se dostali ve druhé minutě hosté, když Lallana obstřelem minul bránu Eagles. Ve dvanácté minutě vznikl závar po rohovém kopu Brightonu, po kterém pálil do boční sítě Bissouma. Za další dvě minuty vystihl White rozehrávku Palace, ale ani on přízemním pokusem nemířil mezi tři tyče. Domácí následně potrestali nejen potenci Racků, ale též nešikovnost bránícího Lampteyho, který v pokutovém území Brightonu fauloval Batshuayie. Přísnou penaltu, kterou však potvrdil i videorozhodčí, pak bez potíží proměnil Zaha - 1:0.

I po inkasované brance pokračovali hosté v aktivní hře. Ve 28. minutě se k hlavičce dostal Maupay, ale v těžké pozici mířil vysoko nad břevno. Seagulls nebyli v první půli horším celkem, nicméně kvůli nepřesné koncovce a lacině inkasované brance odcházeli do kabin po poločase se svěšenýma hlavama.

Pět minut po změně stran se konečně dočkal zaměstnání brankář Eagles Guaita, jenž lapil zakončení Maupaye z otočky. Na druhé straně rozvlnil síť o čtyři minuty později Batshuayi, veškeré vzrušení ale bylo zbytečné, neboť reprezentant Belgie se nacházel v ofsajdu. Vzápětí pálil nebezpečně, leč nepřesně hostující Trossard. V 57. minutě se za obranu Palace dostal Maupay, avšak dost možná gólové zakončení mu po sekvenci kliček překazil blokující Kouyaté.

Brighton nadále marně dobýval orlí hnízdo. V 76. minutě si Dunk našel standardní situaci Trossarda, avšak ani jeho hlavička neohrozila Guaitu, Bissoumův kop za dalších osm minut by se zase ujal v rugby. V 89. minutě měl Guaita štěstí poté, co neudržel volný kop zahraný Großem, hosté se ale k dorážce nedostali. Za okamžik se však Racci opět vydali na zteč, MacAllister na nic nečekal a napálil balón zpoza šestnáctky za Guaitova záda - 1:1.

Co by to bylo za derby, kdyby se během něj neodehrála potyčka. Již během řádných 90 minut to na hřišti dost bublalo a v nastaveném čase se vařící hrnec definitivně zbavil pokličky. Na bod varu se atmosféra střetnutí dostala po surovém zákroku Dunka na Cahilla, po kterém dostal kapitán Seagulls červenou kartu. Po ostrých výměnách názorů už se ale zápas přece jen nachýlil ke svému konci.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Fulham FC 1:1

18.10.2020 13:00

Góly: 85. Billy Sharp (pen.) - 77. Ademola Lookman

Útočník Fulhamu Aleksandar Mitrović nebude mít po utkání v Sheffieldu lehké spaní. Srbský forvard na Bramall Lane neproměnil penaltu, zavinil gól do sítě vlastního celku a v závěru odmítl příležitost stát se hrdinou. I kvůli selhání opory vydolovali Cottagers jen remízu.

Ten však příliš nevoní ani Sheffieldu. Blades si sice stejně jako Chalupáři připsali první bod v sezóně, to však k uspokojení nestačí. Za plichtu ale byli United nakonec rádi, neboť do vedení šel soupeř. Dělbu bodů ale nakonec zařídil zkušený Billy Sharp.

Obranu Blades tentokrát vyztužil Lowe, zálohu posílil Norwood a v útoku se vedle McGoldricka postavil McBurnie. Také na straně hostů došlo ke třem změnám v sestavě. V defenzivě a středu pole nechyběli čerstvé posily na přestup a hostování Adarabioyo s Loftus-Cheekem, nasazení od první minuty si vysloužil také Lookman.

Jako první zahrozili v šesté minutě Cottagers. Mitrović přihrál Cairneyho, jenž prověřil brankáře United Ramsdalea. Tři minuty poté se činil také gólman Fulhamu Aréola, který měl co dělat, aby vytěsnil pokus Lundstrama. Za další dvě minuty vyhledal Basham hlavu McBrunie, jehož zakončení hlavou proletělo kolem tyče do zámezí. V 19. minutě zasáhla Sheffield nepříjemná komplikace, neboť zraněný Lowe musel na trávníku přepustit místo Jacku Robinsonovi.

O čtyři minuty později roběhl McBurnie na levé straně Stevense, jehož křižnou ránu po zemi lapil Aréola. Sedmadvacetiletý Francouz podržel Chalupáře také ve 29. minutě, kdy skvěle vyrazil hlavičku McBurnieho po centru od Bergeho. Osm minut nato již domácí rozvlnili síť, přihrávající Berge ale stál v ofsajdu a branku McBurnieho sudí Marriner odvolal.

Krátce po změně stran hlavičkoval z nebezpečné pozice McBurnie, našel ale pouze Aréolovy rukavice, případný zásah by navíc jistě neplatil kvůli ofsajdu skotského forvarda. V 50. minutě nečekaně zachyboval Ramsdale, jenž nezachytil centr z pravé strany, následně ovšem zaváhání napravil, když vychytal zakončujícího Lookmana. Pět minut nato dostal Fulham obrovskou šanci ke skórování. Jack Robinson zahrál ve vlastním vápně neohrabaně rukou, jenže nařízenou penaltu zahodil Mitrović, který s pomocí břevna přestřelil.

V 60. minutě vyslal ambiciózní pokus z velké dálky McGoldrick, ke štěstí mu však hodně chybělo. V 76. minutě už se konečně měnilo skóre. Lookman nejprve oklamal Bergeho, následně se šťastně dostal do pokutového území přes Bashama a tvrdou střelou levačkou nedal Ramsdaleovi šanci. Vzápětí mohl náskok Cottagers navýšit Mitrović, Ramsdale však tentokrát pohotově zasáhl.

Místo druhého gólu v síti United přišlo vyrovnání. Mitrović v 83. minutě po standardní situaci fauloval před vlastní bránou, což odhalil až videorozhodčí. Blades nicméně dostaly k dispozici pokutový kop, který bez potíží proměnil Sharp. Své zaváhání mohl Mitrović dvakrát odčinit v nastaveném čase, avšak ani jeden ze dvou hlavičkových pokusů se nevměstnal mezi tři tyče.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester United 1:4

17.10.2020 21:00

Góly: 2. Luke Shaw (vl.) - 23. Harry Maguire, 86. Bruno Fernandes, 90. Aaron Wan-Bissaka, 90+6. Marcus Rashford

Manchester United se oklepal z poslední porážky s Tottenhamem a na půdě Newcastlu navzdory špatnému startu nakonec zvítězil jednoznačně 4:1. Krom úvodu duelu byli Rudí ďáblové lepším celkem a zvítězili zaslouženě, byť se ona výhra nerodila úplně snadno - vítězný gól Bruna Fernandese přišel až pět minut před vypršením základní hrací doby. Ole Gunnar Solskjaer si tak může minimálně do příštího týdne oddechnout, jeho svěřenci totiž výkonem dokázali, že řeči o velké krizi a různých hádkách uvnitř týmu se ukázaly jako liché.

Manchester United přitom do utkání vstoupil tím nejhorším možným způsobem - už po dvou minutách totiž do rychlého brejku utekl Shelvey, předložil míč do pravého křídla nabíhajícímu Krafthovi, jehož centr si nešťastně srazil do vlastní sítě obránce Shaw.

Rudé ďábly rychle inkasovaný gól trochu zaskočil, nicméně postupem času přece jenom začali přebírat otěže zápasu pevně do vlastních rukou. Nejprve zahrozil Rashford, který se dostal k zakončení uvnitř pokutového území, jeho ránu však obrana domácích zblokovala na roh. Po dvaceti minutách se pak parádní akcí blýskl Bruno Fernandes, který si na hranici vápna narazil s Matou a parádní ranou do vzdálenějšího rohu branky rozvlnil síť. Jeho radost však byla předčasná, opakované záběry totiž ukázaly ofsajd, který posléze videorozhodčí nahlásil hlavnímu sudímu a branka tak nemohla být uznána.

O pět minut později vyslal dalším parádním pasem Fernandes do úniku Matu, jeho střelu z úhlu ovšem Darlow vytěsnil na roh. Z něj už však přece jen zapršelo - na rohový kop si totiž nejvýše naskočil Maguire a přesnou hlavičkou srovnal na 1:1. Do konce poločasu zahrozil ještě Saint-Maximin, jeho utěšenou ránu ovšem De Gea s vypětím všech sil vyrazil.

První velkou šanci druhé půle si připsal opět Newcastle - na levé straně se Saint-Maximin vymotal ze složité situace a hezkým centrem našel Wilsona, jehož zakončení ale bravurním zákrokem zneškodnil De Gea. Na druhé straně byl po brejkové situace ve vápně faulován Rashford a na popud videorozhodčího byla odpískána penalta. K té se postavil Bruno Fernandes, nicméně jeho ránu dokázal Darlow tygřím skokem vyrazit.

Deset minut před koncem se za vápnem uvolnil stoper Maguire, ovšem jeho střela těsně minula pravou tyč branky domácích. Vysvobození pro hostující celek přišlo pět minut před vypršením základní hrací doby. Do rychlého protiútoku se dostal Rashford, navedl míč do vápna, nezpanikařil a chytře jej předložil pod sebe na nabíhajícího Fernandese. Ten zachoval chladnou hlavu a situaci vyřešil nádherným obstřelem do horního rohu branky, čímž vystřelil svému týmu vedení. Newcastle vrhl všechny síly do útoku, ale bylo mu to málo platné - v nastaveném čase naopak se ještě po kombinaci s Rashfordem krásnou střelou prosadil Wan-Bissaka a v poslední minutě nastavení po samostatném úniku upravil na konečných 4:1 útočník Rashford.

Více informací k zápasu

Manchester City - Arsenal FC 1:0

17.10.2020 18:30

Góly: 23. Raheem Sterling

Atraktivní duel Manchesteru City s Arsenalem nakonec očekávané gólové hody nepotvrdil. Vše podstatné se událo již v první půli, kdy se nejprve domácí Citizens ujali vedení zásluhou Sterlinga a poté měli i šance svůj náskok navýšit, avšak v závěru poločasu naopak museli děkovat brankáři Edersonovi, že dokázal uhájit čisté konto proti velkým šancím Saky s Aubameyangem. Druhá půle už ale nedokázala udržet dosavadní herní kvalitu a Pep Guardiola tak na svého bývalého asistenta Mikela Artetu dokázal vyzrát těsně 1:0.

Oba manažeři dostáli předzápasovým očekáváním a vyrukovali nejen s nečekaným složením základní jedenáctky, ale také samotným postavením vybraných hráčů na hřišti. Zatímco Pep Guardiola vsadil při absenci Aymerica Laporteho s Benjaminem Mendym na stopera Walkera s krajními beky Akém a Cançelem a Bernardem Silvou ve středu zálohy, Mikel Arteta pro změnu vyrukoval s Willianem v roli falešného hrotového útočníka. Dalším překvapením pak bylo nasazení dlouho zraněného Sergia Agüera rovnou do základní sestavy hned po několika dnech tréninku.

Po úvodní dvacetiminutovce, kdy se týmy spíše jen tak oťukávaly, se průlom skóre povedl favorizovaným domácím. Lahůdkovou týmovou kombinaci rozjel Riyad Mahrez kolmicí na Agüera, jenž před couvající obranou soupeře ideálně našel Phila Fodena. Jeho ránu z výtečné pozice v hloubi šestnáctky sice Bernd Leno dokázal zastavit, avšak vyražený míč připadl dobíhajícímu Raheemu Sterlingovi, pro nějž nebyl žádný problém uklidit jej do odkryté branky.

Arsenal vzápětí reagoval slibnými pokusy Saky, Tierneyho a Pépého, avšak bez úspěchu, a poté následovala mohutná dominance domácích, kteří měli několikrát blízko k navýšení skóre. Ve všech případech však zvládl zakročit pozorný Leno, jenž se obzvláště vytáhl proti další obrovské šanci Fodena, jemuž znovu připravil palebnou pozici Sergio Agüero.

Teprve v závěru první půle se "Kanonýrům" povedlo pořádněji zahrozit a hned z toho málem bylo vyrovnání. Velkou šanci aktivního Saky po narážečce s Aubameyangem však brilantně vytěsnil nad břevno brankář Ederson, který o chvíli později neméně kvalitně zasáhl i proti unikajícímu Aubameyangovi. Když se pak hráči Arsenalu jen marně dožadovali odpískání pokutového kopu za Walkerovu vysokou nohu v souboji s Gabrielem, do kabin se o přestávce odcházelo za těsného vedení Manchesteru.

Po změně stran byl Arsenal o poznání aktivnější, dostával se častěji k míči a úspěšně držel soupeře v uctivé vzdálenosti od Lenovy branky, ovšem vzhledem k průběžnému skóre se domácí ani nikam hnát nemuseli a bezpečně svůj náskok kontrolovali. Tak trochu symbolicky byl nejblíže ke gólu David Luiz u své vlastní branky, když tečoval nebezpečný centr Cançela jen těsně mimo tři tyče, zatímco Ederson nemusel zasahovat takřka vůbec, neboť domácí obrana pustila Arsenal jen k několika přímým kopům z uctivé vzdálenosti, z nichž Luiz i Pépé zamířili nepřesně.

Hosté se ještě v závěrečné desetiminutovce pokusili zvrátit nepříznivý vývoj zápasu nasazením Eddieho Nketiaha a také debutanta Thomase Parteye, avšak ani to kýžený efekt nepřineslo. Manchester City tedy potvrdil roli favorita, uhájil vedení 1:0 až do konce a po dvou zápasech bez vítězství znovu slaví tříbodový úspěch, byť svým výkonem nijak neoslnil. Arsenal si naopak připisuje po prohře na Liverpoolu druhou porážku.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Southampton FC 3:3

17.10.2020 16:00

Góly: 15. Timo Werner, 28. Timo Werner, 59. Kai Havertz - 43. Danny Ings, 57. Che Adams, 90+2. Jannik Vestergaard

Fotbalisté Chelsea v rámci pátého kola Premier League remizovali na domácím hřišti 3:3 se Southamptonem. Blues poslal dvěma brankami do vedení Werner, v závěru poločasu pak snížil Ings. Na vyrovnávací gól Adamse rychle zareagoval Havertz, jenže v nastaveném čase pro Saints cenný bod získal Vestergaard.

Ve čtvrté minutě Chelsea mohla jít do rychlého vedení. Pulisic se prosmýkl středem hřiště a poté roztáhl hru doleva na úplně volného Chilwella. Ten nebezpečně vypálil po zemi a jeho ránu vyrazil McCarthy jen k Havertzovi, jenž ale opět nechal vyniknout hostujícího brankáře.

Velmi dobrým zákrokem se po pěti minutách prezentoval také Kepa Arrizabalaga. Che Adams si před vápnem posunul balon na pravačku a poté pálil na zadní tyč, ovšem španělský gólman stačil zasáhnout nohou.

Po čtvrt hodině hry se ale Timo Werner dočkal a Chelsea vedla 1:0. Bývalý hráč Lipska si kousek za polovinou hřiště pustil za sebe přihrávku Chilwella a poté si to namířil do vápna. Tam se zbavil několika blokujících obránců a střelou do protipohybu nedal McCarthymu šanci.

Pulisic vnikl ve 26. minutě do pokutového území a poté hledal pod sebou Wernera. K němu se sice balon nedostal, ovšem pálit mohl Mount. Ani jemu však nebylo umožněno zakončit a hosté tak přečkali velmi těžkou situaci bez úhony.

O dvě minuty později už však domácí vedli o dvě branky. Jorginho vyslal dlouhý nákop na Tima Wernera, který udržel na zádech Bednarka, ve vápně si míč přehodil přes vyběhnuvšího McCarthyho a pohodlně zakončil do prázdné brány.

Ve 31. minutě Chilwell od rohového praporku našel nikým nehlídaného Zoumu a McCarthy měl znovu práci. Tentokráte si ale poradil a vyrazil míč na další roh.

Southampton krátce před koncem prvního poločasu snížil na rozdíl jedné branky. Havertz ztratil míč na vlastní polovině a Adams poté vyslal do šance Dannyho Ingse, který udělal kličku Kepovi, a poté zakončil do prázdné brány.

V 55. minutě hráči Southamptonu obléhali vápno Chelsea a po rychlé narážečce s Adamsem pálil Ings, jehož pokus prosvištěl těsně kolem pravé tyče.

Po dvou minutách se hosté dočkali srovnání. Zouma chybně nahrál dozadu Arrizabalagovi, jenž navíc špatně vyběhl proti Che Adamsovi a doslova mu nabídl vyrovnávací branku. K té se sice hostující útočník propracoval velmi krkolomným způsobem, ovšem důležité pro hosty bylo, že dostal míč za brankovou čáru.

Jenže Chelsea si vzala ztracené vedení po dvou minutách zpátky. Werner se zjevil za obranou Saints a poté poslal míč před bránu na Kaie Havertze, který už ho pouze nasměroval za záda bezmocného McCarthyho.

Walcott v 82. minutě pláchl svému strážci a následně našel ve vápně Ingse. Ten si ještě posunul míč a zakončil na přední tyč, avšak Arrizabalaga byl připravený a tentokráte podržel svůj tým.

Ve druhé nastavené minutě se hosté dostali po faulu Jorginha k volnému kopu. Nabídku Bertranda odvrátila obrana Chelsea jen k Walcottovi a ten se do míče opřel z první. Jeho skákavý pokus pak ještě lehce tečoval Jannik Vestergaard, jenž se tak postaral o velmi důležitou branku.

Chelsea po pěti kolech patří s osmi body pátá příčka, Southampton je jedenáctý a bodů má sedm.

Více informací k zápasu

Everton FC - Liverpool FC 2:2

17.10.2020 13:30

Góly: 19. Michael Keane, 81. Dominic Calvert-Lewin - 3. Sadio Mané, 72. Mohamed Salah

Tohle bylo to pravé liverpoolské derby. Spousta gólů, šancí, tvrdých zákroků a také sporných situací, které musel rozsoudit videorozhodčí. Bohužel pro Liverpool VAR v obou inkriminovaných momentech odhalil milimetrový ofsajd, což nakonec Evertonu zachránilo bod a také první příčku v tabulce Premier League.

Toffees přitom od začátku zápasu tahali za kratší konec. Už ve třetí minutě otevřel skóre Mané, ale ještě do přestávky vyrovnal po rohovém kopu Keane. I ve druhém poločase šli do výhody hosté, vedení jim vrátil Salah. V souboji nejlepších střelců ligy jej ale vzápětí napodobil Calvert-Lewin, který stanovil konečný výsledek 2:2.

Tradiční souboj krajních obránců Liverpoolu tentokrát vyhrál Andy Robertson. Právě on hned na začátku zápasu předložil míč do šestnáctky Sadiovi Maného a ten prudkou ranou pod břevno nedal Pickfordovi šanci. Gólman Evertonu za dalších pár minut málem pohřbil svůj tým, ale zachránily ho doslova centimetry.

Fabinhův centr ve vápně si našel Virgil van Dijk a byl u něj dřív než anglická jednička. Pickford se tak uchýlil k ostrému zákroku, za který by jinak pravděpodobně mazal do sprch. Van Dijk ale v momentě přihrávky stál o píď mimo hru, takže místo penalty se do análů utkání zapsalo jen střídání zraněného stopera Liverpoolu.

Za Everton hrozil hlavně nejlepší střelec ligy Dominic Calvert-Lewin. Tu hlavičkoval těsně nad, tu střílel slabě po zemi, další jeho pokus musel Adrián vyrazit na roh. A právě z něj zakroutil James rohlík na hlavu Michaela Keana a gólman Liverpoolu poprvé zaperlil. Míč z hlavy stopera Toffees šel přímo na něj, ale vyrazit jej nedokázal.

Liverpool si chtěl vzít vedení zpátky. Krátce po vyrovnání se k přímému kopu postavil Trent Alexander-Arnold a jen skvělý Pickfordův zákrok mu oslavy překazil. Těsně vedle pak po zhruba půlhodině hry pálili jak Thiago, tak i Mané. Do šaten se každopádně šlo za nerozhodného stavu.

Po změně stran byli naopak pod vedením Jamese Rodrígueze nebezpečnější hráči Evertonu. Byl to právě Kolumbijec, kdo servíroval nádherný centr na zadní tyč, odkud Richarlison trefil hlavou brankovou konstrukci. Za pár minut to James zkusil sám a Adrián musel jeho ránu vyrazit. Jenže ke gólu občas stačí jen malý záchvěv geniality...

Mohamed Salah byl většinu zápasu neviditelný, ale když se k němu odrazil míč z kopačky Miny, nezaváhal. Pohotová rána levačkou zapadla za tyčku. Definitivní tečku mohl napsat Joel Matip, jehož hlavičku ale Pickford fantasticky lapil. Gólman Evertonu výborně zakročil i proti dalšímu pokusu Salaha a vzápětí mohl sledovat, jak moc svému týmu pomohl.

James otevřel přihrávkou prostor Dignemu, ten narýsoval skvělý centr do vápna a Dominic Calvert-Lewin v obrovském výskoku zatloukl svůj sedmý gól v sezóně. Pickford se zaskvěl ještě jednou, když zastavil velkou šanci Maného. Mohl to být ale právě on, kdo spolu s Richarlisonem nakonec Everton o body připravil.

V samém závěru se brazilský bouřlivák nevybíravě sklouznul do holeně Thiaga a byl po zásluze vyloučen. No a pár minut na to rozjel Liverpool gólovou akci po ose Mané - Jordan Henderson, a nutno říct, že Pickford při nepovedeném zákroku rozhodně neměl skálopevné zápěstí. Zachránil ho až neuvěřitelně těsný ofsajd Maného. Klopp a spol. jen nevěřícně kroutili hlavou, výsledek 2:2 to však nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Everton FC541014:713
2.Aston Villa440012:212
3.Liverpool FC531113:1310
4.Leicester City530212:89
5.Arsenal FC53028:69
6.Wolverhampton Wanderers53025:79
7.Tottenham Hotspur522115:88
8.Chelsea FC522113:98
9.West Ham United521211:77
10.Leeds United52129:97
11.Manchester City42117:77
12.Southampton FC52128:97
13.Newcastle United52127:97
14.Crystal Palace52126:87
15.Manchester United42029:126
16.Brighton & Hove Albion51139:114
17.West Bromwich Albion50235:132
18.Burnley FC40133:81
19.Sheffield United50142:71
20.Fulham FC50144:121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1054)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele