Premier League - preview 5. kola

17.10.2020, 08:24, aktualizováno 19.10.2020, 09:00
Previews
Rodrigo (© AFP)
Burnley je jediným klubem bez bodového zisku a s tím se něco pokusí udělat v pondělí, příležitost k tomu má velkou, nastoupí proti WBA. Leeds si na nováčka zatím vede velmi dobře, tentokráte se mu do cesty postaví Wolverhampton...
West Bromwich Albion - Burnley FC  (pondělí 18:30)
Střet dvou celků ze spodních pater tabulky se odehraje na The Hawthorns. Nováček ligy West Bromwich Albion zatím působí jen do počtu, ovšem v Premier League ostřílené Burnley se prezentuje ještě hůř. Oba mančafty tak doufají, že je první výhra dostane do formy.

Albion se na nejvyšší soutěž zatím adaptuje se značnými problémy. Remíze se silnou Chelsea sice vyvolala ohlas a chválu, nicméně šlo o jediný bodový zisk WBA v uplynulých čtyřech kolech. Mimo sestupové pásmo se West Brom drží jen díky trojlístku "bezbodových" Burnley, Sheffield a Fulham, Jejich nemohoucnost však jistě nepotrvá věčně, proto musí zabrat také Baggies.

Při pohledu na aktivitu WBA na přestupovém trhu přitom nelze říct, že by se nováček Premier League na sezonu nepřipravil. Kádr Baggies do páteční uzávěrky přestupů posílilo hned devět nových mužů, mezi nimi například bývalý obránce Chelsea Branislav Ivanović. Poslední akvizicí se stal útočník Karlan Ahearne-Grant, který do West Bromwiche dorazil právě v pátek.

První vítězství by se Baggies náramně hodilo. "Je to pro nás velký zápas. Máme šanci poprvé vyhrát, každé utkání je pro nás výzva. Dostali jsme se na vyšší úroveň a chceme na ní sestrvat co nejdéle. Každý zápas musíme být odhodlání a motivování víc než protivník," prohlásil manažer West Bromu, Chorvat Slaven Bilić.

Jak již bylo uvedeno, jedním z trojice mužstev, která doposud sídlí za West Bromem, je také Burnley. Clarets postupně vyšli naprázdno proti Leicesteru, Southamptonu i Newcastlu. Tým, který v uplynulé sezoně finišoval na solidním desátém místě, si tak na startu nového ročníku zadělává na trable.

Do West Bromwiche neodcestují s Clarets zranění zadáci Ben Mee s Michaelem Lowtonem a středopolař Jack Cork. Nejisté jsou starty brankáře Baileyho Peacocka-Farrella, jenž se lehce pochroumal při srazu reprezentace Severního Irska. Podobné starosti řeší také islandský útočník Jóhann Berg Gudmundsson. Návrat na hřiště vyhledává uzdravený Jay Rodriguez, někdejší hráč Albionu.

Domácí nepomůže marodící forvard Hal Robson-Kanu. Bilićovi dost možná bude scházet též Callum Robinson, jenž se při plnění reprezentačních povinností v dresu Irska setkal s osobou pozitivně testovanou na koronavirus a v současnosti čeká na další vývoj událostí.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - O'Shea, Ajavi, Bartley, Gibbs - Livermore, Krovinović - Pereira, Gallagher, Diangana - Grant
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Bardsley, Dunne, Tarkowski, Taylor - Brownhill, Stephens, Westwood, McNeil - Wood, Barnes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.33 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leeds United - Wolverhampton Wanderers  (pondělí 21:00)
Leedsu se po návratu mezi anglickou klubovou elitu daří překonávat očekávání. Formu chtějí United potvrdit i proti vlkům z Wolverhamptonu, kteří se naopak rozjíždějí pomaleji.

Zatímco West Bromwich a Fulham se v Premier League zatím hledají, třetí z nováčků si počíná nebojácně a vcelku solidně. Leeds se očividně nebojí zvučných jmen - v prvním kole s ním měl co dělat Liverpool a druhý největší favorit soutěže Manchester City uhrál proti Whites pouze remízu. Ve zbývajících dvou duelech brali United výhru - v souboji noviců přetlačili Fulham, v duelu dvou celků z hrabství Yorkshire zase vyzráli na na Sheffield.

Doma zůstává Leeds neporažen, což bude chtít udržet i proti Wolverhamptonu. "Wolves jsou týmem, který se usadil v lize. Získali nové hráče, kteří se začleňují do mužstva, avšak jejich systém je mezi hráči zakořeněný," prohlásil zkušený stratég vedoucí United Marcelo Bielsa, jenž během reprezentační přestávky získal do svých řad křídelníka Raphinhu, který přišel z francouzského Rennes.

Vlkům skutečně stačily dvě kompletní sezony na to, aby se v nejvyšší anglické soutěži zabydleli jako doma. Nicméně vstup do třetího ročníku jim nevychází zcela na jedničku. Wanderers se nedaří především střelecky, avšak také obrana si vybrala několik slabších chvilek. Zejména čtyřgólový výprask od West Hamu stojí za pováženou. Naposledy Wolves sotva přemohli Fulham, body ale získali a to se počítá.

Také manažer Wolverhamptonu Nuno Espirito Santo si je vědom, že jeho celek má na čem pracovat. "Osobně si myslím, že se musíme zlepšit a potřebujeme k tomu čas. Každá příležitost k tréninku či hraní je šancí, jak se zlepšit," uvedl portugalský vůdce smečky.

Leeds nepříjemně zasáhla reprezentační pauza, neboť dva hráči United si při reprezentačním srazu přivodili zranění. Kapitán Liam Cooper se vrátil pochroumaný ze Skotska, stále však živí naději, že v pondělí nastoupí. To obránce Diega Llorenteho čeká delší pauza. Na marodce zůstává také záložník Adam Forshaw, naopak jeho kolega ze středu pole Pablo Hernández se vrací do akce. Vlci by na půdu Whites měli dorazit v kompletním složení
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Koch, Douglas, Dallas - Raphinha, Rodrigo, Phillips, Klich, Harrison - Bamford
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Kilman, Coady - Cabral, Néves, Moutinho, Saiss - Traoré, Jiménez, Neto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.37 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sheffield United - Fulham FC  (neděle 13:00)
Mizerný vstup do sezóny zatím prožívají v Sheffieldu - po loňském senzačním tažení, které tehdejšího nováčka málem dostalo až do evropských pohárů, jsou Blades v novém ročníku po 4 zápasech stále bez jediného bodu. V neděli budou mít ideální příležitost tuto nelichotivou bilanci změnit, na domácím stánku totiž přivítají nováčka z Fulhamu, který je na tom co se týče bodového zisku úplně totožně. Jisté tedy je, že po nedělním programu si minimálně jeden z těchto celků připíše premiérové body v tomto ročníku.

Sheffieldu prozatím absolutně nefunguje ofenzivní část hry. Za úvodní 4 ligová kola dokázali svěřenci Chrise Wildera rozvlnit síť jen jednou, když se v posledním klání na půdě Arsenalu hezkou střelou zpoza pokutového území prosadil David McGoldrick. Jinak to je ale v podání Blades pořádná bída, kdy nejde ani o tak velký problém se zakončením, nýbrž se samotnou tvorbou brankových příležitostí. Sheffield se v dosavadním průběhu sezóny postavil Wolverhamptonu, Aston Ville, Leedsu a již zmíněnému Arsenalu a ve všech duelech odešel ze hřiště poražen, přičemž proti prvním třem zmíněným soupeřům nedokázal sám skórovat. Chris Wilder jistě doufá, že utkání s Fulhamem jeho svěřence dostane na daleko pozitivnější vlnu.

Fulham je na tom po postupu z druhé nejvyšší soutěže prozatím také dost bídně. Stejně jako Sheffield zatím čeká na první ligové body v tomto ročníku a dá se říct, že svěřence Scotta Parkera tíží vesměs stejné problémy. V ofenzivě se Fulham prosadil pouze v jediném utkání proti Leedsu, zatímco v defenzivě je to v dosavadním průběhu sezóny neřízený chaos, který také přinesl nespočet inkasovaných branek. Fulhamu se na deadline day podařilo na hostování ulovit záložníka Chelsea, Rubena Loftus-Cheeka, který by měl pozvednout hru záložní řady tohoto londýnského celku. Nicméně pro Scotta Parkera bude nezbytné, aby se zmíněný anglický záložník chytil prakticky okamžitě, jinak může Fulham uvíznout na samém chvostu tabulky. Cottagers se v letošním ročníku střetli s Arsenalem, Leedsem, Aston Villou a Fulhamem, inkasovali hned 11 branek zatímco sami vstřelili pouze 3 v konfrontaci s Leedsem.

Sheffield by měl v zápase s největší pravděpodobností představit svou rekordní akvizici, Rhiana Brewstera, který je připraven naskočit od začátku. Nejistý je pak zdravotní stav trojice John Fleck, Oli Burke a Davd McGoldrick. Na straně hostí bude s poraněnými kolenními vazy absentovat Joachim Andersen, mimo hru budou také Kenny Tete a Harisson Reed, plně fit jsou ovšem Mario Lemina a Ruben Loftus-Cheek.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Ampadu, Robinson - Baldock, Lundstram, Berge, Osborn, Stevens - McBurnie, Brewster
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Aina, Ream, Le Marchand, Robinson - Cairney, Zambo Anguissa - Lookman, Loftus-Cheek, Bryan - Mitrovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.28 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Brighton & Hove Albion  (neděle 15:00)
Fotbalisté Crystal Palace přivítají v rámci pátého kola Premier League v Londýně Brighton. Ten je zatím se třemi body až patnáctý, Eagles jsou jedenáctí a mají o tři body více.

Fanoušci Crystal Palace určitě nebudou na minulé kolo vzpomínat v tom nejlepším. Jejich oblíbenci totiž prohráli na Chelsea 0:4. O osudu utkání domácí Blues rozhodli ve druhém poločase, o branky se postupně postarali Chilwell, Zouma a Jorginho, který se radoval hned dvakrát. Proti Brightonu nebudou hrát Nathan Ferguson, Wayne Hennessey, James McCarthy a Connor Wickham. "Ve skutečnosti mám o Brightonu a práci, kterou tam Graham Potter vykonává, velmi vysoké mínění," řekl manažer Eagles Roy Hodgson. "Myslím si, že jsou velmi dobrým týmem. V posledních měsících jsem je viděl prohrát několik zápasů, ve kterých byli ve skutečnosti lepší a plně si zasloužili vyhrát, ale vyšli z toho jako poražení."

Brighton v posledním zápase prohrál na stadionu Evertonu. Méně slavný liverpoolský celek vyhrál 4:2 po gólech Calvert-Lewina, Miny a dvou zásazích Jamese Rodrigueze. Za Racky se trefili Maupay a Bissouma. Proti Crystal Palace nebudou k dispozici Florin Andone, Alireza Jahanbakhsh a Christian Walton. "Samozřejmě jsme viděli výkony našeho příštího soupeře. Odehráli výborný zápas proti Manchesteru United, nešťastně prohráli na Evertonu, protože nehráli vůbec špatně. Rozhodně mají kvalitní fotbalisty a organizovanou hru," uvedl manažer Brightonu Graham Potter.

Poslední vzájemné utkání se odehrálo v únoru a Crystal Palace vyhrálo 1:0 po brance Ayewa.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Cahill, Sakho, van Aanholt - Townsend, Milivojevič, McArthur, Eze - Jordan Ayew, Zaha.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - White, Dunk, Webster - Lamptey, Lallana, Bissouma, Alzate, March - Maupay, Trossard.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.28 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - West Ham United  (neděle 17:30)
Atraktivní londýnské derby bude v neděli odpoledne k vidění na severu Londýna, kde domácí Tottenham přivítá Kladiváře z West Hamu. Tottenhamu to v nové sezóně pod vedením Joseho Mourinha docela šlape a především spolupráce dvojice Son - Kane nadchla už nejednoho fanouška, na druhé straně barikády se zase Kladiváři oklepali z úvodních dvou porážek a po vysokých výhrách nad Wolverhamptonem a Leicesterem City by si jistě rádi vyšlápli na dalšího favorita.

Tottenham sice v prvním kole vůbec nepřesvědčil, když na vlastním stánku podlehl po mdlém výkonu Evertonu, od té doby je to ale přece jenom jiná písnička. Nejprve Spurs otočili vývoj utkání se Southamptonem, který deklasovali vysoko 5:2, následně doma herně jednoznačně převálcovali Newcastle United, jenže neproměnili spoustu šancí, nastřelili asi tři brankové konstrukce a díky smolné penaltě v nastaveném čase jen remizovali 1:1. Chuť si ovšem svěřenci Joseho Mourinha spravili o týden později na hřišti Manchesteru United. Tottenham sice již ve druhé minutě inkasoval z pokutového kopu, jenže ještě během prvních patnácti minutách dokázal skóre otočit a po vyloučení útočníka Martiala dokonale využil početní výhodu, díky které nakonec dokráčel k vysokému vítězství 6:1. Zdá se tedy, že ofenzivní fáze Kohoutů letos funguje o mnoho lépe než v ročníku loňském.

V dresu Kladivářů se velmi pravděpodobně opět objeví dva čeští reprezentanti, Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Zatímco prvně jmenovaný má své místo v základní sestavě takřka jisté, u nové letní akvizice ze Slavie se tak trochu očekávalo, že začne spíše na lavičce náhradníků. Jenže Coufal naskočil do sestavy okamžitě, svému týmu pomohl k výhře 3:0 nad Leicesterem a dá se tedy očekávat, že v základní sestavě zůstane i pro duel s Tottenhamem. Kladiváři se celkově navíc rozehráli do dobré formy, v prvním kole sice na vlastním stánku vybouchli v konfrontaci s Newcastlem, následně ovšem pořádně potrápili londýnský Arsenal, který zvítězil až díky brance z poslední desetiminutovky. A od té chvíle se na východě Londýna blýská na lepší zítřky - Kladiváři nejprve deklasovali Wolverhampton čtyřmi brankami, aby o týden později šokovali i dosud neporažený Leicester City, který na vlastním hřišti schytal porážku 3:0. Pokud by se Davidu Moyesovi podařilo udržet současnou úroveň výkonů, pak by West Ham mohl konečně po letech přemýšlet o umístění v první desítce.

Jose Mourinho už může využít služeb navrátilce Garetha Balea, který je již plně fit a s největší pravděpodobností začne na lavičce náhradníků. K dispozici je také další posila, útočník Carlos Vinicius. Portugalský trenér ovšem nemůže počítat s dvojicí Tanganga a Giovanni Lo Celso, zatímco o osudu Erica Diera se rozhodne až těsně před výkopem. West Hamu se do sestavy vrací obránce Issa Diop, k dispozici by již také měli být uzdravení Masuaku a Fredericks.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Sanchez, Alderweireld, Reguilón - Sissoko, Hojbjerg - Lucas Moura, Ndombele, Son - Kane
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Balbuena, Ogbonna, Cresswell - Coufal, Souček, Rice, Masuaku - Bowen, Antonio, Fornals
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.29 - 5.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Aston Villa  (neděle 20:15)
Fotbalisté Leicesteru City přivítají v rámci pátého kola Premier League na svém stadionu Aston Villu. Oba celky zatím patří mezi to nejlepší, co letošní sezona nejvyšší anglické ligy nabízí. Aston Villa je třetí, Leicester čtvrtý a mají shodně devět bodů. Villans však mají zápas k dobru.

Leicester v minulém kole schytal facku od West Hamu. Ten zvítězil na půdě šampiona z roku 2016 3:0 díky brankám Antonia, Fornalse a Bowena. Před tím však Lišky zaskočily Manchester City, který venku porazili 5:2. Utkání se obzvlášť povedlo Jamie Vardymu, který si připsal tři branky. Proti Villans do hry nezasáhnou Daniel Amartey, Filip Benkovic, Wilfried Ndidi, Ricardo Pereyra a Caglar Soyünc.

"Aston Villa odvedla letos v létě obrovský kus práce a obzvláště Ross Barkley byl úžasnou posilou, protože je přirozenou volbou na desítku. Myslím si, že mu to tam bude vyloženě sedět," uvedl manažer Leicesteru Brendan Rodgers. "Je zřejmé, že udržení Jacka Grealisha je pro ně také obrovským ziskem, díky kterému začali velmi dobře a proti Liverpoolu sehráli vynikající partii. Bude to pro nás opravdu, opravdu těžký střet."

Aston Villa v minulém utkání naprosto zdemolovala obhájce titulu Liverpool, který si z Birminghamu odvezl příděl 7:2. Hattrick zaznamenal Ollie Watkins, dvě branky si připsal Jack Grealish a jednu John McGinn a Ross Barkley. Za Liverpool debakl jen zmírnil dvěma brankami Salah. ¨

Proti Liškám budou chybět Tom Heaton a Wesley. "Musíme velmi respektovat tým, který na Manchesteru City vyhrál 5:2. Vyhráli jsme 7:2 proti Liverpoolu, takže proti sobě stojí dva týmy, které jsou ve velmi dobré formě," řekl manažer Villans Dean Smith. "Ročník jsme zahájili dobře, v týmu panuje důvěra a víra, že jsme v této sezóně lepší. Bude to náročné utkání, ale těšíme se."

Poslední vzájemný duel Leicesteru s Aston Villou se odehrál v březnu a prvně jmenovaný celek vyhrál 4:0. Dvakrát se prosadili Barnes a Vardy.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Fofana, Morgan, Evans - Castagne, Tielemans, Mendy, Justin - Pérez, Vardy, Barnes.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Ngoyo, Mings, Targett - McGinn, Douglas Luiz, Barkley - Trezeguet, Watkins, Grealish.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.71 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Liverpool FC  (sobota 13:30)
Atraktivní souboj bude na programu na úvod pátého kola anglické Premier League. V Goodison Parku přivítá Everton svého městského rivala Liverpool, přičemž jde o souboj lídra tabulky s obhájcem titulu.

Toffees v domácích zápasech vítězí zejména díky výtečné ofenzivě. Bylo tomu tak při výhře 5:2 s West Bromem i před dvěma týdny proti Brightonu, kdy utkání skončilo 4:2. V prvním zápase přitom se soupeřem prohrávali, v tom druhém byl ještě krátce před přestávkou nerozhodný výsledek. Na těchto devíti gólech se nejvíce podílel útočník Calvert-Lewin, který vstřelil hned čtyři branky, James Rodríguez má jen o jednu trefu méně. Anglický útočník se navíc prosadil dvakrát i na hřištích soupeře a spolu se Sonem z Tottenhamu se dělí o místo na střeleckém výsluní.

Právě Spurs pak byli jedním z týmů, které Everton zdolal na jeho stadionu. Tím druhým se stal Crystal Palace, oba zápasy skončily těsným vítězstvím. Naopak suverénně si počínají Ancelottiho svěřenci v EFL Cupu, kde proti Salfordu, Fleetwoodu i West Hamu dominovali a díky výhrám o tři branky postoupili už do čtvrtfinále. Ve všech sedmi zápasech sezóny tak uspěli.

Od začátku Premier League byli nějaký čas stoprocentní i Reds, kteří zvládli těžký ligový trojboj v podobě Leedsu, Chelsea a Arsenalu, do toho poměrem 2:7 vyprovodili z Ligového poháru i Lincoln. Jenže pak se jejich mašina zadrhla a z pohárové soutěže vypadli po penaltovém rozstřelu s Arsenalem, před reprezentační pauzou dokonce schytali výprask na hřišti Aston Villy. Po hattricku Watkinse a dvou gólech Grealishe tam prohráli rovněž 7:2, od pohromy je nezachránily ani dva Salahovy zásahy. Egyptský útočník je v tabulce kanonýrů rovněž vysoko, s pěti góly zaostává jen za zmíněným duem Calvert-Lewin, Son.

"Není moc lepších zápasů než tento. Víme, že derby mezi Liverpoolem a Evertonem je vždy těžké, obzvláště venku. Snad vstřelím gól a pomůžu týmu zvítězit, což by pro nás bylo důležité. Tyhle tři body potřebujeme," říká křídelník Sadio Mané.

Bilance vzájemných zápasů hovoří jednoznačně ve prospěch červených. Everton totiž v Merseyside Derby naposledy naplno bodoval na den přesně před deseti lety, kdy mu vítězství 2:0 vystřelili Cahill a Arteta. Od té doby sehráli soupeři 22 vzájemných zápasů, z nichž jednu polovinu zvládl Liverpool a ta druhá skončila remízou.

Toffees mají zpět v tréninku dříve zdravotně indisponované Minu, Digneho, Colemana, Allana a Gomese. Prvním dvěma by zápas neměl uniknout, u těch zbylých se na rozhodnutí ještě čeká. Hosté přijedou bez gólmana Alissona, naopak se do hry po izolaci vrací Mané a Thiago.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Mina, Digne - Doucouré, Allan, Gomes - Rodríguez, Calvert-Lewin, Richarlison
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Adrián - Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.10 - 4.20 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Southampton FC  (sobota 16:00)
Po nevýrazném začátku sezóny se na vítěznou vlnu z konce té minulé vrátili fotbalisté Southamptonu, kteří tak v tabulce mohou ve vzájemném zápase přeskočit Chelsea. Pokud zabodují jako v minulém zápase na Stamford Bridge, povede se jim to.

Vstup do nového ročníku je v podání Chelsea velmi rozpačitý. V lize ze čtyř zápasů získala sedm bodů, a to poté, co Blues podlehli Liverpoolu, remizovali v přestřelce s West Bromem a porazili Brighton a Crystal Palace. Proti Eagles si naposledy pořádně zastříleli, zvítězili totiž 4:0 po zásazích Chilwella se Zoumou a dvou Jorginhových pokutových kopech. Demolice soupeře přišla i v Ligovém poháru proti Barnsley, tato snaha ale přišla vniveč vzhledem k nadcházejícímu vypadnutí s Tottenhamem.

Rovněž Saints už zažili povedenější období než to, které přišlo se startem Premier League. Rovnou totiž vypadli na úkor Brentfordu z Ligového poháru, v lize pak prohráli s Crystal Palace i Tottenhamem. Zlepšená defenziva ale přinesla stoprocentní bodový zisk v posledních dvou zápasech, kdy zdolali Burnley i West Brom s čistým kontem. V posledním zápase proti West Bromu rozhodli o vítězství 2:0 Djenepo a Romeu.

Co se týče střelecké tabulky, tam nemá ani jeden z týmů zastoupení na nejvyšších příčkách. Nejlepší Jorginho a Ings mají na kontě shodně tři zásahy. Útočníkovi Southamptonu pak hraje do karet, že Blues budou postrádat zraněného gólmana Mendyho, stejně tak Thiaga Silvu. Frank Lampard naopak může počítat s Pulisicem a Ziyechem. Saints přijedou bez zraněných Djenepa se Salisem a indisponovaného Armstronga, naopak své premiéry mohou zažít posily Diallo a Walcott, který se do klubu vrátil po čtrnácti letech.

Výše už byl zmíněný poslední vzájemný střet, ze kterého díky výhře 0:2 zařízené Obafemim a Redmondem odcházeli spokojenější Svatí, jinak je ale výrazně úspěšnější Chelsea, která z předcházejících devíti zápasů osmkrát zvítězila a jedno utkání skončilo remízou.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Zouma, Silva, Chilwell - Kanté, Jorginho - Mount, Havertz, Werner - Abraham
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Vestergaard, Bednařík, Bertrand - Ward-Prowse, Romeu - Walcott, Redmond - Ings, Adams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.56 - 5.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Arsenal FC  (sobota 18:30)
Anglický fotbal se po reprezentační přestávce rozjíždí hned zkraje na plné obrátky a vedle očekávaného liverpoolského derby nabídne v sobotu večer také atraktivní duel Manchesteru City s Arsenalem. Přidanou hodnotu tomuto souboji dodávají manažeři obou celků, kteří spolu v předešlých letech úzce spolupracovali, ovšem nyní každý stojí na opačné straně barikády a má proti svému nastalému oponentovi vyrovnanou bilanci jednoho vítězství a jedné porážky.

Zatímco ligové střetnutí těchto mužstev dopadlo jednoznačným triumfem mužstva Pepa Guardioly, druhé měření sil ve Wembley dopadlo úplně jinak a semifinále FA Cupu tehdy po výhře 2:0 připadlo Arsenalu, který následně celou soutěž opanoval a přinesl Mikelu Artetovi první trofej hned na samý počátek trenérské kariéry. Právě kvůli Artetově úzké vazbě na Citizens spojené s dlouholetou prací v roli Guardiolova asistenta není pochyb o tom, že se na sebe oba celky a oba manažeři dovedou obzvláště detailně připravit.

"Mikel je soutěživý bojovník, dokázal dostat Arsenal zpátky do pozice, kde byli naposledy před řadou let, a vede si velmi dobře ve všech soutěžích," nešetřil Pep Guardiola s pochvalami na svého protějška. "Způsob, jakým jeho tým nyní hraje, je vzhledem k jejich kvalitě dokonalý."

Přestože výrazným papírovým favoritem i nadále zůstávají domácí, "Kanonýři" mají hned několik důvodů k optimismu, že na Etihad Stadium dokážou bodovat. Tím patrně největším je zdravotní situace v kádru Manchesteru, který se bude muset obejít bez své největší hvězdy Kevina de Bruyneho, jenž si při plnění reprezentačních povinností zrovna v zápase s Anglií přivodil zranění a dle Guardioly teď bude alespoň několik zápasů chybět. "Nemyslím si, že je to moc vážné, ale v příštích kolech bude asi mimo hru. Uvidíme den po dni, nemohu říct, jak dlouho bude chybět, protože to sám nevím."

Další dobrou zprávou pro Arsenal je naopak dobré rozpoložení na soupisce londýnského klubu, neboť do sobotního duelu může zasáhnout Kieran Tierney, jenž se nakonec po dlouhých peripetiích a nejistotách vymanil z hrozby koronavirové karantény poté, co jeho reprezentační kolega ze skotské reprezentace Stuart Armstrong obdržel pozitivní test. Obzvláště ostrý soutěžní debut v novém dresu pak může zaznamenat blyštivá posila z Atlética Madrid v podobě Thomase Parteye, byť ghanský středopolař před zápasem proti City absolvoval sotva dvě tréninkové jednotky. "Uvidíme, někteří hráči se adaptují velmi rychle a u jiných to naopak dlouho trvá," prohlásil Arteta ve čtvrtek na předzápasové tiskové konferenci.

Aby toho pro domácí nebylo málo, mimo hru stále zůstává i Gabriel Jesús a Sergio Agüero se teprve v tomto týdnu vrátil zpět do tréninku po červnové operaci kolene. "Jsme za něj šťastní. Každý tým potřebuje útočníka a my v posledních kolech neměli ani jednoho," posteskl si Guardiola. "Trénuje se mu dobře a rádi ho zase po dlouhé době vidíme na hřišti." Také příznivce Arsenalu čekalo během reprezentační pauzy strachování o zdravotní stav své největší hvězdy Piérra-Emericka Aubameyanga, jenž musel opustit gabonský národní tým kvůli potížím s kotníkem, avšak kapitán "Kanonýrů" v posledních dnech zvládl absolvoval všechny týmové tréninky a měl by být plně připraven.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Laporte, Mendy - Silva, Fernandinho, Foden - Torres, Sterling, Mahrez
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Gabriel, Luiz, Tierney - Bellerín, Ceballos, Xhaka, Maitland-Niles - Willian, Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.84 - 6.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Manchester United  (sobota 21:00)
Byly časy, kdy se na sociálních s oblibou vtipkovalo: Když se konečně vrací Premier League... ale ty jsi fanoušek Manchesteru United. Doprovázený depresivním výrazem hlavního aktéra memu, samozřejmě. No a dnes ta situace nemůže být jiná. Příznivci Red Devils mají ještě v živé paměti dehonestující výprask od Tottenhamu, který jen dokreslil úděsný vstup do sezóny. Zlepší se Solskjaerova ekipa v Newcastlu.

Je to opravdu cesta ze dna. Přitom United byli před začátkem nového ročníku právem sebevědomí - postkoronová Premier League jim vyšla senzačně, Bruno Fernandes byl nejlepší v celé lize a klubu z Old Trafford se zase každý bál. Jenže teď? Domácí prohra 1:3 s Crystal Palace. Utrpěné vítězství 3:2 v Brightonu, po němž i skalním fandům bylo jasně lepším Seagulls líto. No a pak ten tenisový set se Spurs.

Velký vliv na celé krizi má matná forma hlavních opor. Bruno je nemastný neslaný, totéž Rashford, Greenwood nejvíc zaujal islandskou romancí, no a Maguire, to je v posledních týdnech karikatura sebe sama. Nejdražší stoper světa je navíc dole i psychicky, což potvrdil i při repre pauze, kdy navázal na Martialovou ligové vyloučení.

Čímž se mimochodem dostáváme k tomu, že jediný hrotový útočník United do Newcastlu neodcestoval. Hrát ještě nebude ani nová posila Edinson Cavani a drobný otazník visí i nad zmíněným kapitánem Harrym Maguirem.

Je však otázkou, jestli na agilní ofenzivu Newcastlu nebude tak jako tak lepší nasadit pohyblivějšího Baillyho. Allan Saint-Maximin se dostal do fantastické formy a po galapředstavení s Burnley (3:1) se můžeme těšit, co mladý Francouz předvede. Výbornou fazónu má i Callum Wilson - dal už čtyři góly, tedy rovnou polovinu toho, co zvládl loni v Bournemouthu za celou sezónu.

Hlavně tihle dva určitě prověří utrápenou defenzivu United, která inkasovala druhý největší počet branek v lize - hned po WBA. Na druhou stranu je smutným faktem, že pokud se třeba Wan-Bissakovi podaří nějakou osobnější obranu Saint-Maximina vynulovat, mohlo by to sterilizovat celý Newcastle. A po minulém ročníku víme, že je toho anglický zadák rozhodně schopen.

Steve Bruce bude zase postrádat slovenskou jedničku Martina Dúbravku, ale skvěle chytající Darlow by jej teď do branky beztak nepustil. Vážnější zranění do utkání nevpustí ani Matta Ritchieho, Dwighta Gaylea nebo zadáky Clarka s Dummettem.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Manquillo, Lascelles, Fernández, Lewis - Hendrick, Shelvey, Hayden, Saint-Maximin - Wilson, Jeolinton
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Bailly, Shaw - Matić - Pogba, Bruno, Van de Beek - Greenwood, Rashford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.64 - 4.12 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Everton FC440012:512
2.Aston Villa330011:29
3.Leicester City430112:79
4.Arsenal FC43018:59
5.Liverpool FC430111:119
6.Tottenham Hotspur421112:57
7.Chelsea FC421110:67
8.Leeds United42119:87
9.Newcastle United42116:57
10.West Ham United42028:46
11.Southampton FC42025:66
12.Crystal Palace42025:76
13.Wolverhampton Wanderers42024:76
14.Manchester City31116:74
15.Brighton & Hove Albion41038:103
16.Manchester United31025:113
17.West Bromwich Albion40135:131
18.Burnley FC30033:80
19.Sheffield United40041:60
20.Fulham FC40043:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1727)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele