Premier League - souhrn 32. kola

30.03.2019, 15:22, aktualizováno 01.04.2019, 22:53
Komentáře a souhrny
Liverpool zvládl těžké utkání s Tottenhamem a drží se na čele tabulky o dva body před Man City, který naplnil roli favorita proti Fulhamu. Manchester United si poradil s Watfordem, ale z nejlepší čtyřky ho následně odsunula výhra Arsenalu nad Newcastlem United. Chelsea otočila zápas na hřišti Cardiffu. Leicester si pojistil umístění v klidném středu pelotonu. Everton dvěma brankami z první půle vyhrál na půdě West Hamu...

Arsenal FC - Newcastle United 2:0

01.04.2019 21:00

Góly: 30. Aaron Ramsey, 83. Alexandre Lacazette

Pondělní dohrávka Premier League mezi Arsenalem a Newcastlem nabídla velmi jednostrannou podívanou, v níž domácí tým potvrdil roli favorita a připsal si po výsledku 2:0 již desátou domácí ligovou výhru v řadě. Něco takového se Kanonýrům povedlo naposledy v sezoně 1997/98, kdy v londýnském klubu začínal Arséne Wenger, a nyní byl tento triumf svěřenců Unaie Emeryho o to sladší, že znamenal posun na třetí místo před rivala Tottenham.

V posledních zápasech před reprezentační pauzou Arsenal pravidelně na svého soupeře vlétl a zaznamenal rychlý průlom skóre, což Newcastle nehodlal připustit. Hosté se tak od samého úvodu usilovně bránili a Kanonýři si s konsolidovaným blokem před sebou dlouho nevěděli rady. A když už se po dvanácti minutách zničehonic dokázal po rohovém kopu prosadit povedenou ranou z voleje Aaron Ramsey, jeho trefu okamžitě zneplatnil hvizd sudího Taylora, jemuž s pomocí asistenta neuniklo Sokratisovo zatažení za bránícího Lejeuna.

Ramsey, který při absenci Laurenta Koscielného převzal na pondělní večer kapitánskou pásku, se však nenechal odradit a na přelomu půlhodiny hry udeřil znovu. Jedna z mála povedených přímočarých kombinací Arsenalu středem pole měla po Guendouziho kolmici a Ramseyho jemné teči přinést šanci Alexandru Lacazettovi, ovšem míč se od bránících hráčů soupeře odrazil zpět přesně do kroku dobíhajícího Ramseyho, jenž zachoval chladnou hlavu a jemně poslal míč na milimetr přesně ke vzdálenější tyči, od níž se odrazil do sítě.

S inkasovaným gólem v zádech musel Newcastle chtě nechtě více otevřít hru, což na jednu stranu přineslo nadějnou šanci Salomóna Rondóna, ovšem zároveň uvolněnější hráči v červeném dostávali podstatně více prostoru k bleskovým útokům a Martinu Dúbravkovi začínalo být pořádně horko. Vůbec nejblíže k navýšení náskoku měl na sklonku první půle Lacazette po další pestré týmové akci, když se v šestnáctce šikovně obtočil a dokázal Dúbravku obstřelit, jenže na brankové čáře za slovenského brankáře stihl zaskočit Matt Ritchie a brilantně míč hlavou vytěsnil mimo tři tyče. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení domácích 1:0.

Snahu Newcastlu o vyrovnání se domácí po změně stran rozhodli kontrovat vlastním navýšením tempa za stále dominantního držení míče a v dostatečné vzdálenosti od Bernda Lena. Stejně tak ale nepřicházely ani brankové příležitosti na druhé straně a Arsenal se navíc po hodině hry musel vypořádat s předčasným stažením Ramseyho vinou zranění. O to důležitější byl výkon Mesuta Özila, jenž byl po celý zápas viditelně při chuti a byl nedílnou součástí většiny ofenzivních akcí Kanonýrů jako v případě úniku střídajícího Aubameyanga, jenž po Özilově ideálně načasované kolmici přinutil Dúbravku k solidnímu zákroku.

Když už se s přibývajícími minutami zdálo, že Arsenalu se začíná na kopačky vkrádat nervozita a Newcastle se čím dál více zabydloval na útočné polovině, udeřili domácí podruhé. Neúnavný Lacazette přizvedl Guendouziho pobídku Aubameyangovi a pokračoval v náběhu za obranu, kde jej jeho útočný parťák jemnou hlavičkou našel a francouzský forvard akci na jeden dotek završil nonšalantním obloučkem přes vyběhnuvšího Dúbravku.

Pojišťovací gól ukončil poslední zbytky odporu Magpies, zatímco Arsenal pokračoval v honbě za navýšením skóre. Stejně jako v první půli však další Lacazettovu trefu po rohu Taylor opět neuznal kvůli kolizi s Dúbravkou, a tak utkání skončilo přesvědčivou, byť nevysokou výhrou Arsenalu 2:0. Kanonýři tak v tabulce poskočili již na třetí místo, ovšem od šesté Chelsea je dělí pouhé tři body a ze zbývajících sedmi kol sehrají hned pět půdě soupeřů, kde je jejich dosavadní forma oproti té na Emirates Stadium sotva poloviční.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Tottenham Hotspur 2:1

31.03.2019 17:30

Góly: 16. Roberto Firmino, 90. Toby Alderweireld (vl.) - 70. Lucas Moura

Zápas kola mezi Liverpoolem a Tottenhamem ani v nejmenším nezklamal, a to obzvláště s ohledem na samotnou dramatičnost do úplného konce. Domácí se po trefě Firmina ujali brzkého vedení a zprvu měli výrazně navrch, ovšem po změně stran již naopak dominovali hráči Spurs, zásluhou Lucase Moury srovnali a měli i velmi blízko k obratu. Místo toho však v 90. minutě zaváhal Hugo Lloris a Liverpool po nešťastném vlastenci Tobyho Alderweirelda zvítězil 2:1, díky čemuž se posouvá opět do čela tabulky.

Šest kol před koncem tak tak Reds vedou před Manchesterem City o dva body, ovšem obhájce titulu má stále utkání k dobru. Tottenham naopak prožívá vůbec nejhorší období za posledních sedm let, neboť již pětkrát po sobě nevyhrál a boj o udržení kvalifikace do Ligy mistrů se mu čím dál více komplikuje, byť londýnský celek má stále vše ve svých rukou.

Hosté nastoupili v rozestavení s pěti obránci, které se soustředilo na eliminaci liverpoolské útočné trojice, jenže zároveň kvůli tomu dostávali spoustu prostoru na krajích oba křídelní beci Liverpoolu. Nebylo tak žádným překvapením, že první gól večera padl po excelentním centru Andrewa Robertsona, jenž posadil míč přesně na hlavu Roberta Firmina a brazilský forvard sám před Llorisem nezaváhal.

Do přestávky mohl navýšit hubené vedení Liverpoolu Sadio Mané, jenž se v posledních týdnech těší výtečné střelecké formě, ale tentokráte ji potvrdit nedokázal a svou kroucenou ránu z hranice šestnáctky poslal těsně mimo. Stejně si chvíli předtím počínal na druhé straně i Dele Alli a s přibývajícími minutami se Spurs začali dostávat čím dál více do hry, zatímco na kopačky domácích se vkrádala nervozita.

Po změně stran již Mauricio Pochettino upustil od původního herního plánu a čtyřčlenná defenziva s Dannym Rosem v záloze byla rázem o poznání efektivnější variantou. První velkou šanci měl po ráně Kanea Christian Eriksen, k němuž vyrazil míč brankář Alisson, avšak Trent Alexander-Arnold na poslední chvíli stačil záložníkovi Spurs vpadnout do střely a zachránit situaci.

Dvacet minut před koncem se už ale hosté za svou neustávající aktivitu dočkali. Kaneův narychlo rozehraný přímý kop našel na pravé straně Kierana Trippiera, který posunul míč Eriksenovi, a přestože dánský reprezentant netrefil míč čistě, našel neomylně Lucase Mouru, pro nějž nebyl větší problém uklidit jej do sítě.

Bylo tak znovu na Liverpoolu, aby vrhnul síly kupředu, ovšem právě na to hráči Tottenhamu čekali a vyráželi do rychlých protiútoků. Po jednom takovém se dokonce Moussa Sissoko s Heung-Min Sonem zjevili v přečíslení dvou na jednoho, jenže bránící Virgil van Dijk se soustředil především na zamezení gólové přihrávky a přinutil tak francouzského středopolaře k zakončení, které se Sissokovi hrubě nevyvedlo.

Když vzápětí Dele Alli v další slibné pozici vypálil těsně vedle, zdálo se, že utkání na Anfield Road stejně jako loni skončí remízou. V poslední minutě základní hrací doby se však přihodila ještě jedna velká událost, která s rozdělováním bodů přece jen zamíchala. Centr Alexandera-Arnolda na zadní tyč zvládl Mohamed Salah usměrnit hlavou mezi tři tyče, a přestože Hugo Lloris jeho pokus zvládl zneškodnit, místo zachycení míče jej pouze vyrazil vedle sebe přímo do Tobyho Alderweirelda, jenž neměl šanci jakkoli zareagovat a srazil si míč do vlastní branky.

Více informací k zápasu

Cardiff City - Chelsea FC 1:2

31.03.2019 15:05

Góly: 46. Víctor Camarasa - 84. César Azpilicueta, 90. Ruben Loftus-Cheek

Chelsea byla blízko další blamáži, na hřišti Cadiffu totiž ještě šest minut před koncem prohrávala, ale nakonec díky strhujícímu závěru výsledek otočila. Rozhodující branku na 2:1 přitom vstřelil v první minutě nastavení střídající Loftus-Cheek. Co je nejdůležitější, Blues udrželi kontakt se čtvrtým místem, na které ztrácejí jenom jeden bod. Situace Cardiffu se na předposledním místě tabulky zase o něco více zkomplikovala.

Měly to být povinné tři body, ovšem svěřenci manažera Maurizia Sarriho se nakonec na vítězství pořádně nadřeli. Chelsea sice měla po celé utkání výraznou převahu v držení balónu, co se týče zakončení a nebezpečných příležitostí, už to tak slavné nebylo.

S první gólovkou dokonce přispěchali po necelé čtvrthodině domácí, Murphy si zasekávačkou udělal prostor ke střele, ale vzdálenější tyč, kam hodlal mířit, těsně minul. Bohužel utkání se pak změnilo v nepříliš záživnou podívanou mezi dvěma šestnáctkami. Menší pozdvižení vyvolal až nebezpečný přímý kop Williana, kterému scházelo k trefení cíle kousíček.

Bezgólový stav nakonec vydržel do druhého poločasu, ale hned na jeho začátku se postaral o vedoucí gól Cardiff a nádherná trefa Víctora Camarasy. Do vápna Chelsea putoval centr a Camarasa ho rovnou z první napálil nechytatelně do šibenice. Brankář Kepa s tím nemohl absolutně nic dělat. Chelsea byla najednou v problémech a musela výrazně přidat. Po hodině hry přišel rozhýbat ofenzivu Blues Loftus-Cheek a jak se později ukázalo, byl to Sarriho geniální tah.

Blues se ale dlouho trápili a nemohli najít skulinku v defenzivě Cardiffu. Čtvrthodinu před koncem minul vzdálenější tyč William a až situace z 84. minuty znamenala vyrovnání. Precizně zahraný rohový kop prodloužil Alonso na hlavu Césara Azpilicuety a Etheridge s tím nemohl nic dělat. Remíza 1:1 však byla pro Chelsea pořád málo. V nastavení pak strhl výhru na stranu londýnského klubu střídající Loftus-Cheek. Do vápna Cardiffu přilétl další načechraný centr, tentokrát v podání Williana a Loftus-Cheek hlavou uklidil balón k tyči. Chelsea vydřela výhru 2:1 a drží se v kontaktu se čtvrtým místem.

Více informací k zápasu

West Ham United - Everton FC 0:2

30.03.2019 18:30

Góly: 5. Kurt Zouma, 33. Bernard

Boj ve středu tabulky o navýšení šance na kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy vyzněl lépe pro Everton, který na půdě West Hamu United zvítězil suverénně 2:0. Hosté v Londýně rozhodli o svém triumfu již do přestávky, kdy se trefili Zouma s Bernardem, a tým Manuela Pellegriniho jen marně hledal odpověď.

Po sezoně plné výpadků a neuspokojivých výsledků se tak zdá, že evertonští se konečně pod vedením Marca Silvy začínají zvedat, neboť vůbec poprvé od října loňského roku ukořistili dvě ligová vítězství za sebou. Tofees tak poskočili do horní poloviny tabulky na deváté místo se ztrátou jediného bodu na sedmý Wolverhampton, zatímco jejich protivník je až jedenáctý.

Oba celky navázaly přesně tam, kde před reprezentační pauzou skončily. Zatímco Everton měl v zádech cenný skalp Chelsea a formu nyní potvrdil na West Hamu, který v předešlých šesti domácích utkáních neprohrál, Hammers stejně jako v minulém kole s Huddersfieldem krutě nezvládli vstup do zápasu a nabrali opět dvoubrankové manko, jež se jim už v tomto případě nepodařilo zvrátit.

Ze zápasu uběhlo sotva pět minut, když se Kurt Zouma snadno protlačil před Issu Diopa, aby se dostal do zakončení po Sigurdssonově rohovém kopu, a jeho pokus se od země odrazil přesně do horního růžku branky. Hosté zůstávali při chuti i nadále a nebýt Lukasze Fabianského v brance West Hamu, bylo by skóre brzy daleko jednostrannější. Polský brankář totiž napravil selhání obránců před sebou třemi kvalitními zákroky proti šancím Calverta-Lewina, Sigurdssona a Bernarda.

Po půlhodině hry však ani výtečný Fabianski druhému gólu přece jen nezabránil. Povedená narážečka Colemana s Bernardem vyústila v palebnou pozici z bezprostřední blízkosti pro druhého jmenovaného, jenž si připsal svůj vůbec první kariérní zásah v Premier League. Manuel Pellegrini sice zareagoval poločasovým nasazením Javiera Hernándeze s Michailem Antoniem, ale ani to zlepšení jeho týmu nepomohlo. Ba naopak, Kladiváři za celou druhou půli nezaznamenali ani jednu jedinou přesnou střelu mezi tři tyče.

Nespokojené domácí publikum tak muselo protrpět utkání až do konce a Evertonu ani nechybělo mnoho k ještě dominantnějšímu prvenství, kdyby v závěru Richarlison svou hlavičku nenasměroval jen do břevna.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Southampton FC 0:1

30.03.2019 16:00

Góly: 53. Pierre-Emile Højbjerg

Důležitou bitvu o záchranu lépe zvládli hosté se Southamptonu a díky brance Pierreho Højbjerga osm minut po přestávce se bodově dotáhli na svého sobotního protivníka. V tabulce Premier League jim stále patří šestnácté místo se třiatřiceti body a za Brightonem, který je patnáctý, zaostávají o skóre. Brighton držel balón z téměř šedesáti procent a vyprodukoval i více střeleckých pokusů, ale na bodový zisk mu to nestačilo.

Úvodní poločas nebyl nijak výrazně atraktivní, diváci sledovali urputnou práci obou defenzív a balón se nejčastěji nacházel v blízkosti půlící čáry. Oba soupeři se snažili hrozit především ze střední vzdálenosti a po rohových kopech, ale ani jeden z brankářů prakticky neměl výraznější práci. Hosté v podstatě zužitkovali první gólovou příležitost v 53. minutě zásluhou třiadvacetiletého dánského záložníka Højbjerga.

Ten po rychlém přečíslení obdržel průnikovou přihrávku na levou stranu pokutového území od Redmonda a pak zblízka z mírného úhlu nasměroval míč k vzdálenější konstrukci mimo dosah gólmana Ryana. O šest minut později zkusil štěstí na opačné straně Knockaert, ale jeho kroucená rána z dvaceti metrů zaplachtila zhruba o metr vedle levé tyče. Brighton i v následujícím průběhu hýřil aktivitou a tlačil se za kýženým vyrovnáním.

Dvacet minut před závěrečným hvizdem byli nejblíže ke svému cíli, neboť pumelice Montoyi z hranice pokutového území orazítkovala horní tyčku a v tuto chvíli scházelo ke gólu vskutku jen několik decimetrů. Ihned na to se Brighton dožadoval odpískání pokutového kopu po souboji ve středu šestnáctky, ovšem rozhodčí Oliver byl neoblomný. V závěrečné dvacetiminutovce hosté pozorně bránili a protivníka vůbec k ničemu nepustili.

Domácí celek tak přišel o svou šňůru tří vítězství v řadě a nenavázal na necelých čtrnáct dní starý úspěch ve čtvrtfinále FA Cupu s druholigovým Millwallem, kterého zdolal po dramatickém penaltovém rozstřelu. V příštím kole bude chtít odčinit toto zaváhání na půdě londýnské Chelsea a určitě ho čeká nesmírně obtížný úkol, Saints se před vlastními fanoušky pokusí zaskočit velkého kandidáta titulu z Liverpoolu.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Wolverhampton Wanderers 2:0

30.03.2019 16:00

Góly: 2. Conor Coady (vl.), 77. Dwight McNeil

Burnely dokázalo přerušit svou sérii čtyř ligových proher v řadě za sebou ve vhodnou chvíli a nyní oživilo své naděje na záchranu, když před vlastními fanoušky zdolalo rozjetý Wolverhampton v poměru 2:0. Hosté tak podruhé během krátké chvíle prohráli na půdě kandidáta sestupu (před měsícem v Huddersfieldu 0:1) a nenavázali na nedávný senzační úspěch ze čtvrtfinále FA Cupu, kdy zdolali favorizovaný Manchester United po výsledku 2:1.

Wolves v předchozích deseti duelech prohrál jen jednou, o to je jeho porážka na stadionu trápícího se Burnley překvapivější. Domácí naopak díky tomuto úspěchu opustili sestupové příčky a posunuli se na sedmnácté místo se třiceti body, před osmnáctým Cardiffem drží dvoubodový náskok a za šestnáctým Southamptonem zaostávají o tři body. Teď měli úchvatný vstup do sobotního utkání, když se dostali do vedení již po necelých dvou minutách hry.

Po přímém volném kopu z levé strany si seběhl k bližší tyči Wood a z mírného úhlu orazítkoval bližší konstrukci, od které se balón odrazil do vracejícího se Conora Coadyho a pak do sítě, jednalo se o hodně smolný moment pro hostující celek. Od tohoto okamžiku se Burnely zatáhlo do defenzívy a tradičně bránilo nejtěsnější náskok. V prvním poločase k ničemu nebezpečnému už nedošlo a hra se rozhýbala až po změně stran.

Vyrovnat mohl Cavaleiro, který obdržel zpětnou přihrávku do volného prostoru od Jonnyho Castra, jenže svá mířidla neseřídil přesně a horní tyčku zhruba o metr přestřelil. Asi dvacet minut před závěrečným hvizdem byl znovu vidět Castro, který po přesném pasu z levého křídla hlavičkoval k levé tyči. Nicméně jistému gólu zabránil skvělým zákrokem gólman Heaton, když míč brilantně ukryl ve svých rukavicích.

Burnley se mohlo definitivně uklidnit v 77. minutě. Jeho náskok totiž pojistil Dwight McNeil po pobídce od Tarkowskiho. Vzápětí vypálil z dvanácti metrů a svůj nezištný přízemní pokus uklidnil přímo do zadního dolního rohu, brankář Patrício se stačil pouze ohlédnout. Za další tři minuty odmítl snížení střídající Doherty po centru od Moutinha a hlavičkoval o decimetry nad břevno, skóre se proto nezměnilo.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Huddersfield Town 2:0

30.03.2019 16:00

Góly: 77. Luka Milivojević (pen.), 88. Patrick van Aanholt

Fotbalisté Huddersfieldu nezvládli ani další záchranářskou bitvu na půdě konkurenčního Crystalu Palace a po porážce 0:2 se stali prvním sestupujícím celkem letošního ročníku Premier League. S pouhými čtrnácti body na kontě mají ztrátu nedostižných devatenácti bodů na sedmnácté Burnely a s nejvyšší soutěží se tak pro příští sezónu rozloučí. Naopak Orli se posunuli na jedenáctou příčku se šestatřiceti body a přiblížili se proto k udržení.

Nicméně jejich vítězství se rozhodně nerodilo hladce, čelili totiž houževnatému protivníkovi a o svém úspěchu rozhodli až dvěma góly v závěrečné čtvrthodině. V úvodním poločase byl nejvíce vidět šestadvacetiletý útočník Zaha, který krátce po odehrané čtvrthodině střílel do odkryté branky, a jen teč bránícího protihráče vytěsnila balón mimo prostor tří tyčí. Ihned na to stejný hráč hlavičkoval ze středu pokutového území a mířil o decimetry vedle přední tyče.

Ve 26. minutě mohli z ničeho nic udeřit hosté, když se po centru z pravého křídla pověsil do vzduchu Löwe a proti jeho hlavičce musel výtečně zasáhnout brankář Guaita. Vzápětí uspěl domácí strážce v dalším souboji proti Löwemu a jeho ránu z levé strany odvrátil do bezpečí. Zhruba deset minut před přestávkou se opět ukázal Zaha, jehož tečovanou dělovku z hranice pokutového území zneškodnil pozorný gólman Huddersfieldu Hamer.

V 54. minutě připravil rodák z Pobřeží Slonoviny ideální palebnou pozici pro Patrica van Aanholta, nicméně Hamer byl i tentokráte ostražitý a míč ukryl ve svých rukavicích. Přesně v polovině druhé půle spálil obrovskou příležitost Townsend, jenž ze sedmi metrů zakončil po zemi trestuhodně o půl metru vedle vzdálenější konstrukce. Rozhodující okamžik se zrodil v rozmezí 76. - 77. minuty, kdy rozhodčí Probert nařídil ve prospěch Crystalu penaltu.

Po faulu Bacuny na Zahu si balón postavil Luka Milivojević a s přehledem se trefil do protipohybu Hamera. Ani ne za dvě minuty mohlo být bleskově srovnáno, jenže Pritchard z nadějné pozice minul zadní tyč o centimetry. V 88. minutě zazdil další stoprocentní šanci Zaha po samostatném úniku, ještě v téže minutě však pojistil náskok Orlů van Aanholt technickou střelou z mírného úhlu do protějšího dolního rohu Hamerovy branky.

Více informací k zápasu

Leicester City - AFC Bournemouth 2:0

30.03.2019 16:00

Góly: 11. Wes Morgan, 82. Jamie Vardy

Leicester zakončil mimořádně povedený březen třetí výhrou v řadě a v tabulce mu patří přijatelné osmé místo. Lišky doma na King Power Stadium zprovodily dvěma brankami Bournemouth, který naopak zůstává ve druhé polovině tabulky, nutno ale podotknout, že bezpečně daleko od sestupových pozic.

Od nástupu Brandona Rodgerse se v Leicesteru mnohé změnilo. Premiéra někdejšího manažera Liverpoolu či Celticu sice nevyšla, ale v následujících třech zápasech už Lišky pod jeho vedením neztratily ani bod.

Proti Bournemouthu začaly nebojácně a v 6. minutě pobavily publikum parádní akcí na jeden dotek, kterou nakonec hosté stihli před Begovićem uhasit. Ne však moment o pět minut později, kdy ze střední vzdálenosti vypálil Chilwell a zásadní tečí usměrnil balón do branky urostlý stoper Wes Morgan, takže Leicester brzy vedl 1:0. Domácí rychlá branka nabudila a Bournemouth měl vůbec problémy dostat se do tempa. Ve 27. minutě zazdil velkou příležitost Jamie Vardy, když poslal balón jen těsně vedle tyče. Celou situaci mohl ještě v prvním poločase Vardy napravit, ale z hranice šestnáctky tak dlouho váhal se střelbou, až se mu pod nohy vrhla hostující obrana. Bournemouth se v prvním poločase zmohl jen na pár střeleckých pokusů, se kterými Schmeichel neměl žádné problémy.

I po změně stran udávali tempo domácí fotbalisté, po přesné kolmici na Vardyho musel Begović rychle z branky a situaci zvládl výborně. Souboje Vardyho s Begovićem byly poměrně časté a navrch v nich měl brankář Bournemouthu. V 67. minutě Vardyho perfektně vychytal v leže nohama. Jamie Vardy se ale nakonec vytoužené trefy dočkal. Osm minut před koncem si naskočil na centr Tielemanse a hlavou od břevna pokořil svého velkého soupeře Begoviće. Bournemouth krom dvou nevýrazných střel na branku za celé utkání nic nevymyslel a z King Power Stadium odjíždí s nepořízenou.

Více informací k zápasu

Manchester United - Watford FC 2:1

30.03.2019 16:00

Góly: 28. Marcus Rashford, 73. Anthony Martial - 90. Abdoulaye Doucouré

Watford takřka celé utkání domácí Manchester United přehrával, jenomže byl málo efektivní a nakonec na Old Trafford prohrál 1:2. Rudí ďáblové získali do tabulky veledůležité tři body, které znamenají, že i po tomto kole jim bude patřit klíčová čtvrtá příčka. Góly Manchesteru obstarali Rashford s Martialem, za Watford stihl minutu před koncem jen snížit Doucouré.

Manchester nakonec vyhrál dost šťastně, neboť v zápase s Watfordem nebyl ani zdaleka lepším týmem. Hosté od začátku dominovali na balónu a byli zkrátka aktivnější. Ve 12. minutě měl Watford nebezpečnou příležitost, kdy centr na zadní tyč tlačil z malého vápna k druhé tyči Deeney, avšak De Gea levou rukou fantasticky zasáhl. O několik minut později zase zkusil střelecké štěstí Britos a španělský brankář i tentokrát situaci zvládl. Watford měl na Old Trafford překvapivou převahu, jenomže mu to nebylo nic platné. Manchester se ubránil dalšímu nájezdu hostů a po rychlém kontru se vyplatil Rashfordův náběh za obranu, útočník technickou střelou k tyči poslal Rudé ďábly do vedení.

Manchester následně ožil a za pět minut měl na kopačce druhý gól Anthony Martial, po závaru před brankou se francouzský útočník dostal ve vyložené pozici ke střele, ale Foster skvěle nohama vyrazil. Závěr poločasu už zase patřil spíše Watfordu, nicméně výsledek 1:0 už se do poločasu nezměnil.

United nechávali soupeře hrát i po změně stran, Pereirovu střelu z hranice šestnáctky vytěsnil De Gea a Hughesův obstřel o pár minut později skončil těsně vedle. Domácí si svým způsobem o vyrovnání koledovali, Watford měl v jednu chvíli 72% držení balónu, což je u týmů, které přijedou na Old Trafford, málo vídaná věc. Tím spíš, že góly dával Manchester United. Čtvrthodinu před koncem si obrana hostů neporadila s bojovným Martialem a ten před brankou v obležení tří hráčů dopravil balón za Fosterova záda.

Druhá branka s Watfordem zamávala, veškeré jeho snažení bylo totiž zbytečné. Manchester to však jednoduché neměl, v poslední minutě dokázal ještě zdramatizovat utkání Abdoulaye Doucouré, který si v rychlosti narazil se Successem a před De Geou uklidil balón do branky. Na vyrovnání měli hosté už málo času a Manchester si vedení 2:1 vzít nenechal.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Manchester City 0:2

30.03.2019 13:30

Góly: 5. Bernardo Silva, 27. Sergio Agüero

Manchester City nedovolil žádné překvapení a ze hřiště Fulhamu si odváží po jistém výkonu všechny body. Domácí tým se za celé utkání nedostal k jediné střele na branku a Citizens o svém vítězství rozhodli už v průběhu prvního poločasu, když se postupně trefili Bernardo Silva a nejlepší střelec soutěže Sergio Agüero. Guardiolův tým se tak vrátil do čela Premier League a bude sledovat, jak si povede jeho největší konkurent Liverpool v souboji s Tottenhamem.

Sestup Fulhamu do nižší soutěže sice ještě není matematicky jistý, ale nikdo už o něm nepochybuje. Šest kol před koncem ztrácí londýnský celek propastných šestnáct bodů. Proti Manchesteru City byl v pozici jasného outsidera, nicméně své příznivce chtěl mile překvapit.

Začátek zápasu ale domácím vůbec nevyšel. Citizens se velice rychle uklidnili první brankou. Fosu-Mensah vyrobil v šesté minutě chybu v rozehrávce a presující soupeř toho okamžitě využil. Bernardo Silva si navedl balón ke středu hřiště a zpoza šestnáctky vyslal přesně umístěnou střelu k tyči, na kterou Rico nedosáhl. Utkání pak mělo jasný průběh, tedy Citizens udávali tempo a Fulham se většinou jenom bránil. Ve 27. minutě už hosté vedli 2:0, když další fatální ztrátu balonu předvedl Joe Bryan, Bernardo Silva pak posunul přihrávku na Sergia Agüera, který zaznamenal již devatenáctou branku v letošním průběhu Premier League. Až do konce poločasu si hráči City nedělali problémy, zvýšit mohl nebezpečnou střelou Gündogan, ovšem branku Rica těsně přestřelil.

Fulham měl po obrátce složitý úkol vrátit se do utkání kontaktní brankou. Potřeboval k tomu ale alespoň jednou vystřelit na branku a to se nepodařilo. Brankář Ederson nemusel za devadesát minut ani jednou zasahovat. To na druhé straně měl Rico více práce a čtvrthodinu před koncem ho po koncovce Walkera zachránila tyčka.

Tým Pepa Guardioly splnil povinnost a na Fulhamu zvítězil bez problému 2:0, čímž se znovu dostává na první místo před Liverpool.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC32247172:1979
2.Manchester City31252481:2177
3.Arsenal FC31196665:3963
4.Tottenham Hotspur312011058:3461
5.Manchester United31187660:4161
6.Chelsea FC31186752:3460
7.Wolverhampton Wanderers311281138:3844
8.Leicester City321351442:4344
9.Everton FC321271345:4243
10.Watford FC311271243:4643
11.West Ham United321261441:4842
12.AFC Bournemouth321151643:5838
13.Crystal Palace311061538:4136
14.Newcastle United32981531:4235
15.Brighton & Hove Albion30961532:4333
16.Southampton FC31891435:5033
17.Burnley FC32961737:5933
18.Cardiff City31841928:5928
19.Fulham FC32452329:7217
20.Huddersfield Town32352418:5914

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (957)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele