32. kolo
01.04.2019 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Arsenal s přehledem vyzrál na Newcastle a je třetí

Pondělní dohrávka Premier League mezi Arsenalem a Newcastlem nabídla velmi jednostrannou podívanou, v níž domácí tým potvrdil roli favorita a připsal si po výsledku 2:0 již desátou domácí ligovou výhru v řadě. Něco takového se Kanonýrům povedlo naposledy v sezoně 1997/98, kdy v londýnském klubu začínal Arséne Wenger, a nyní byl tento triumf svěřenců Unaie Emeryho o to sladší, že znamenal posun na třetí místo před rivala Tottenham.

V posledních zápasech před reprezentační pauzou Arsenal pravidelně na svého soupeře vlétl a zaznamenal rychlý průlom skóre, což Newcastle nehodlal připustit. Hosté se tak od samého úvodu usilovně bránili a Kanonýři si s konsolidovaným blokem před sebou dlouho nevěděli rady. A když už se po dvanácti minutách zničehonic dokázal po rohovém kopu prosadit povedenou ranou z voleje Aaron Ramsey, jeho trefu okamžitě zneplatnil hvizd sudího Taylora, jemuž s pomocí asistenta neuniklo Sokratisovo zatažení za bránícího Lejeuna.

Ramsey, který při absenci Laurenta Koscielného převzal na pondělní večer kapitánskou pásku, se však nenechal odradit a na přelomu půlhodiny hry udeřil znovu. Jedna z mála povedených přímočarých kombinací Arsenalu středem pole měla po Guendouziho kolmici a Ramseyho jemné teči přinést šanci Alexandru Lacazettovi, ovšem míč se od bránících hráčů soupeře odrazil zpět přesně do kroku dobíhajícího Ramseyho, jenž zachoval chladnou hlavu a jemně poslal míč na milimetr přesně ke vzdálenější tyči, od níž se odrazil do sítě.

S inkasovaným gólem v zádech musel Newcastle chtě nechtě více otevřít hru, což na jednu stranu přineslo nadějnou šanci Salomóna Rondóna, ovšem zároveň uvolněnější hráči v červeném dostávali podstatně více prostoru k bleskovým útokům a Martinu Dúbravkovi začínalo být pořádně horko. Vůbec nejblíže k navýšení náskoku měl na sklonku první půle Lacazette po další pestré týmové akci, když se v šestnáctce šikovně obtočil a dokázal Dúbravku obstřelit, jenže na brankové čáře za slovenského brankáře stihl zaskočit Matt Ritchie a brilantně míč hlavou vytěsnil mimo tři tyče. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení domácích 1:0.

Snahu Newcastlu o vyrovnání se domácí po změně stran rozhodli kontrovat vlastním navýšením tempa za stále dominantního držení míče a v dostatečné vzdálenosti od Bernda Lena. Stejně tak ale nepřicházely ani brankové příležitosti na druhé straně a Arsenal se navíc po hodině hry musel vypořádat s předčasným stažením Ramseyho vinou zranění. O to důležitější byl výkon Mesuta Özila, jenž byl po celý zápas viditelně při chuti a byl nedílnou součástí většiny ofenzivních akcí Kanonýrů jako v případě úniku střídajícího Aubameyanga, jenž po Özilově ideálně načasované kolmici přinutil Dúbravku k solidnímu zákroku.

Když už se s přibývajícími minutami zdálo, že Arsenalu se začíná na kopačky vkrádat nervozita a Newcastle se čím dál více zabydloval na útočné polovině, udeřili domácí podruhé. Neúnavný Lacazette přizvedl Guendouziho pobídku Aubameyangovi a pokračoval v náběhu za obranu, kde jej jeho útočný parťák jemnou hlavičkou našel a francouzský forvard akci na jeden dotek završil nonšalantním obloučkem přes vyběhnuvšího Dúbravku.

Pojišťovací gól ukončil poslední zbytky odporu Magpies, zatímco Arsenal pokračoval v honbě za navýšením skóre. Stejně jako v první půli však další Lacazettovu trefu po rohu Taylor opět neuznal kvůli kolizi s Dúbravkou, a tak utkání skončilo přesvědčivou, byť nevysokou výhrou Arsenalu 2:0. Kanonýři tak v tabulce poskočili již na třetí místo, ovšem od šesté Chelsea je dělí pouhé tři body a ze zbývajících sedmi kol sehrají hned pět půdě soupeřů, kde je jejich dosavadní forma oproti té na Emirates Stadium sotva poloviční.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (12)

Přidat komentář
MCFC_8

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3-0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
justcall

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

0:1

Reagovat
Pharrell

2:0

Reagovat
justcall

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
NuFc23

X

Reagovat
smazaný uživatel

Leno-Lichtsteiner,Mustafi,Sokratis,Monreal-Guendouzi,Xhaka-Mkhitaryan,Ozil,Auba-Laca

Viděl jsem videa z tréninku a mám pocit,že se bude hrát s touto obranou

Snad se mýlim.

3:0(2:0) Goly: Mustafi, Laca, Auba

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele