Premier League - souhrn 29. kola

02.03.2019, 15:26, aktualizováno 03.03.2019, 19:09
Komentáře a souhrny
Liverpool se rozešel bez branek s Evertonem a zůstává na druhém místě o bod za Man City, jenž si poradil s Bournemouthem. Remízou skončilo také očekávané severolondýnské derby mezi Tottenhamem a Arsenalem. Toho využil Man Utd, jenž se po výhře nad Sotonem posunul na průběžnou třetí pozici. Chelsea naplnila úlohu favorita proti Fulhamu...

Everton FC - Liverpool FC 0:0

03.03.2019 17:15

Góly: -

V ligové historii anglického fotbalu platí městské derby Liverpoolu s Evertonem za duel se suverénně nejvyšším počtem bezbrankových remíz a kluby tuto tradici dodržují dodnes. Výsledek 0:0 z Goodison Parku je bezesporu méně přívětivý pro tým Jürgena Kloppa, jenž si připisuje již třetí dělbu bodů z posledních pěti kol a přepouští tak Manchesteru City první místo v tabulce. Devět kol před koncem tak Reds zaostávají za obhájcem titulu o jediný bod, zatímco Everton zůstává desátý.

Jak u lokálních střetnutí bývá dobrým zvykem, zápasu nechybělo nasazení ani vysoké tempo hry, ovšem finální fáze pokulhávala na obou nohách. Za celou úvodní půlhodinu stojí za zmínku snad jen střela Mohameda Salaha, která zamířila neomylně do středu brány a připravených rukavic Jordana Pickforda. Egyptský forvard byl i na konci druhé šance večera, když jej Sadio Mané vyslal do samostatného úniku, jenže Pickford obstál i tentokrát a Hendersonova dorážka již do brány neprošla. Salah tak vůbec poprvé za svou liverpoolskou kariéru neskóroval již ve třech ligových zápasech v řadě.

Domácí byli směrem dopředu ještě neškodnější. Liverpoolské napadání jejich rozehrávky nutilo hráče Evertonu k opakovaným nákopům na osamoceného Dominica Calverta-Lewina, jenž ve vzdušných soubojích s Virgilem van Dijkem nepřekvapivě ztrácel, a tak si za celou první půli Toffees připravili jen jednu nepřesnou ránu Thea Walcotta. Až sedm minut po změně stran se mezi tři tyče trefil Calvert-Lewin, ovšem svou hlavičku nasměroval přesně k brankáři Alissonovi.

Chvíli nato o sobě dali vědět i liverpoolští skrze přímý kop Trenta Alexandra-Arnolda, avšak pokus mladého beka z 54. minuty byl tím vůbec posledním, proti němuž musel Pickford zasahovat. Další šance Origiho, Maného, Salaha či Fabinha totiž skončily bez řádného zakončení, přičemž především poslední jmenovaný se sebou musí být hrubě nespokojen, neboť prováhal možnost vystřelit bez přípravy a umožnil tak Seamusi Colemanovi zakročit s obranným zákrokem na poslední chvíli.

Když pak v závěru neuspěl ani Van Dijk a Jordan Pickford protentokrát nepředvedl žádnou tragikomickou eskapádu jako v předešlém derby na Anfield Road, skončilo Merseyside derby neuspokojivou remízou 0:0, z níž nejvíce profituje Manchester City.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Chelsea FC 1:2

03.03.2019 15:05

Góly: 28. Calum Chambers - 20. Gonzalo Higuaín, 31. Jorginho

Chelsea i s navrátivším se gólmanem Kepou vyhrála derby nad Fulhamem a zůstává v závěsu v boji o evropské poháry. Chalupáři jsou naopak po další prohře zase o něco blíž sestupu. Všechny branky padly ještě v první půli, Blues po přestávce uhájili výsledek hlavně díky skvělému výkonu Kepy.

Manažer domácích Parker, jenž na lavičku usedl po odvolání italského lodivoda Ranieriho, udělal v sestavě svého celku jedinou změnu, když Zamba nahradil Sessegnon. V jedenáctce hostů se zase kromě již zmíněného "zlobidla" Kepy po nějaké době objevili obránci Christensen a Emerson, záložník Barkley a křídelník Willian.

Kepa si svou již tak ne úplně nejlepší pověst málem ještě víc pošramotil v osmnácté minutě, kdy nezkrotil lehký centr od McDonalda, jenže Babelovi trvalo, než se zorientoval a španělský gólman stihl své zaváhání napravit. Za další dvě minuty zakombinovali na druhé straně Willian s Azpilicuetou, druhý jmenovaný našel Higuaína a argentinský snajpr prvním gólem v Premier League otevřel skóre.

Ve 27. minutě zahrozil Fulham. Do nabídky od Sessegnona se opřel Mitrović a Kepa předvedl první důležitý zákrok. Následně ale po rozehrávce rohového kopu zapomněla obrana Blues na Chamberse, který na zadní tyči z voleje vyrovnal. O tři minuty později ale Chelsea zase vedla. Hazard dostal příliš volného prostoru, míč ještě posunul na neobsazeného Jorginha, jenž placírkou pod břevno zaznamenal druhý a jak se později ukázalo také rozhodující gól.

V závěru první půle měli hosté ještě několik šancí na navýšení náskoku. Higuaín však trestuhodně přestřelil, Hazarda zase vychytal Rico a v nastavení si Azpiliueta a Higuaín zopakovali akci z první branky, ovšem tentokrát brankář Cottagers výborně zasáhl. Španělský gólman byl úspěšný i tři minuty po změně stran, kdy zlikvidoval další šanci Hazarda.

V 53. minutě se hráči Chelsea dožadovali penalty. Kanté evidentně trefil ruku Bryana, ovšem rozhodčí Scott tento moment přehlédl. V závěru utkání se Chalupáři tlačili za vyrovnáním. V 72. minutě po rohovém kopu podržel Blues Kepa, jenž vyrazil střelu Bryana. Asi nejlepší zákrok si strážce svatyně hostů připsal dvě minuty před koncem, kdy skvěle vytěsnil Mitrovićovu hlavičku z bezprostřední blízkosti.

V nastaveném čase se sice domácím povedlo dopravit míč do sítě, ale branka Sessegnona nemohla platit, jelikož se hráč Fulhamu nacházel v ofsajdu. Chelsea tak především díky Kepovi uhájila tříbodový zisk.

Více informací k zápasu

Watford FC - Leicester City 2:1

03.03.2019 13:00

Góly: 5. Troy Deeney, 90+2. Andre Gray - 75. Jamie Vardy

Premiéra Brendana Rodgerse na lavičce Leicesteru nakonec nedopadla podle představ - Lišky totiž už od páté minuty prohrávaly, a ačkoliv se jim v poločase druhém podařilo srovnat krok, branka Graye z nastaveného času znamenala, že bývalý kouč Liverpoolu a Celticu nakonec ze svého prvního zápasu v novém působišti odešel s prázdnou.

Leicesteru skutečně vůbec nevyšel vstup do utkání. Už po třech minutách hry se po standardní situaci dostal do vyložené příležitosti Mariappa, fantastickým reflexem se ovšem blýskl brankář Schmeichel. Hosté však toto varování nebrali na zřetel a o další dvě minuty později již byli potrestáni. Tentokráte rozehrál standardní situaci Deulofeu, prudkým stříleným centrem našel hlavu Deeneyho, který balón jemným dotekem usměrnil za záda dánského brankáře.

Hosté se do pořádného tempa dostali až po více než dvaceti minutách hry a sami hráči Watfordu jim málem nabídli výhodu přesilové hry. Mariappa totiž špatně zpracoval zpětnou přihrávku spoluhráče, napadající Vardy mu míč vypíchl a řítil se na branku domácích, jenže byl zastaven nedovoleným počínáním zadáka domácího celku. Hlavní rozhodčí však byl benevolentní a z kapsičky vytáhl pouze žlutou kartu, i když opakované záběry ukázaly, že příhodnější by byl spíše přísnější trest. O další vzrušení se postaral opět Mariappa, který po rohovém kopu zahrál rukou uvnitř vlastního pokutového území, ani tentokráte však nebyli domácí potrestáni, jelikož rozhodčí jeho počínání považoval za neúmyslné, a tak penaltu nenařídil. První poločas zakončila rána Doucoureho, kterou však Schmeichel zlikvidoval.

Na startu druhého dějství vystrašil příznivce Watfordu nepovedeným centrem Chilwell, míč z jeho kopačky totiž k údivu všech skončil na břevně domácí branky. Hosté každopádně v druhém poločase výrazně zlepšili svůj výkon a také za něj byli patnáct minut před koncem odměněni. Tielemans krásnou kolmicí vybídl Vardyho, který se dostal za domácí beky a precizním zakončením z hranice vápna srovnal na 1:1.

Leicester si však bod za remízu neodvezl, v nastaveném čase totiž nepříliš šťastně rozehrál Schmeichel, Deeney pak z prvního doteku parádně oslovil Graye, který si míč zvládl pod tlakem zpracovat a ještě lépe zakončit, čímž svému týmu vystřelil všechny tři body.

Více informací k zápasu

West Ham United - Newcastle United 2:0

02.03.2019 18:30

Góly: 7. Declan Rice, 42. Mark Noble (pen.)

Hráči West Hamu si na závěr sobotního programu 29. kola poradili se soupeřem z Newcastlu a nadále drží postavení v elitní desítce. Domácí udeřili po standardních situacích, nejprve se po rohovém kopu prosadil Rice a následně z penalty Noble.

Už po necelých sedmi minutách bylo se Strakami zle. Snodgrass svou levačkou zakroutil roh na malé vápno, kde se nejvýše vyšplhal Declan Rice a střelou o zem nekompromisně zavěsil. Pro tohoto záložníka se jednalo teprve o druhou branku v probíhajícím ročníku.

Standardky nadále dělaly Magpies problémy, což dokumentovala i situace pět minut před koncem první půle. Po Andersonově centru se k míči poměrně jednoduše dostal Chicharito, kterého naprosto jasně fauloval Lejeune a sudí bez váhání ukázal na penaltový puntík. K pokutovému kopu se postavil Mark Noble a suverénní střelou do horního rohu navýšil náskok Kladivářů.

Hosté se po přestávce vzpamatovali a brzo přišlo ohrožení Fabianského branky. Ayoze Pérez se po narážečce dostal za obranu domácích, ovšem střela z dobré pozice mu nesedla a zakončoval výrazně vedle levé tyče. V nadějné situaci byl chvíli po něm i Rondón, jenže ani on nenadělal gólmanovi větší starosti.

Několik příležitostí ještě přišlo v samotném závěru, tou největší byl Rondónův pokus do levé tyče Fabianského branky. Ale jelikož se nedokázal prosadit ani on, ani žádný z jeho spoluhráčů, odjíždí Newcastle z Londýna s nulou, a to jak gólovou, tak bodovou.

V tabulce se v tomto kole nechal přeskočit Crystal Palace a klesl na čtrnáctou pozici. West Ham poskočil na příčku devátou a na sedmé Wolves ztrácí pouhé čtyři body.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Manchester City 0:1

02.03.2019 16:00

Góly: 55. Riyad Mahrez

Manchester City se minimálně do zítřejšího podvečera posunul do čela tabulky, když přivezl důležité tři body z půdy Bournemouthu. Hosté byli po celý zápas jednoznačně lepším družstvem, na trávníku naprosto dominovali, ovšem proti pečlivě bránícím domácím to neměli jednoduché. Ti se sice omezili pouze na defenzivu, za celý zápas nevystřelili na branku a míč měli v držení v pouhých 20 procentech času, přesto ale soupeři dokázali život pořádně znepříjemnit. Za tři body tak Citizens vděčí Mahrezovi, který na startu druhé půle vstřelil jedinou branku utkání.

Na první vážnější příležitost se čekalo necelých dvacet minut, do té doby sice hosté kontrolovali hru, ovšem do vážnějších příležitostí se jim nedařilo dostat. Pak ale našel zpětným pasem De Bruyne osamoceného Silvu, který však z oblasti pokutového kopu trestuhodně netrefil branku. O chvíli později se k akrobatickému zakončení odhodlal Otamendi, jeho pěkný pokus však skončil nad břevnem. Těsne před pauzou ještě pálil nepříjemně Sterling a v nastaveném čase se do největší příležitosti po rohovém kopu prodral Stones, ani on však úspěšný nakonec nebyl. Citizens ještě zamrzela ztráta De Bruyneho, který těsně před poločasem musel střídat kvůli svalovému zranění.

Hosté se však odměny za svou snahu dočkali jen pár minut po začátku druhého dějství. Nejprve Bournemouthu vyslal varování Bernardo Silva, který se v pokutovém území pěkně uvolnil, avšak svůj projektil nedokázal nasměrovat mezi tři tyče. O dvě minuty později doputoval míč po ose Zinčenko - Bernardo Silva - David Silva až k Mahrezovi, který nenápadnou střelou na bližší tyč otevřel skóre duelu. Pojistku mohl po hodině hry přidat Sterling, jeho střelu z hranice vápna však Boruc s přehledem lapil.

O minutku později měl tento hráč další, tentokráte mnohem větší příležitost k navýšení náskoku svého celku. Bernardo Silva se blýskl senzační kolmicí a Sterling z úhlu uháněl sám na Boruce, který však jeho střelu dokázal skvělým zákrokem vytěsnit na roh. Deset minut před závěrečným hvizdem orazítkoval svým obloučkem břevno Sergio Agüero, a když se neujala ani další hlavička Mahreze, dospělo utkání k výhře favorizovaného Manchesteru v poměru 1:0.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Huddersfield Town 1:0

02.03.2019 16:00

Góly: 79. Florin Andone

Brighton se poprvé po sedmi zápasech raduje z výhry, když na domácím stánku přehrál poslední Huddersfield tím nejtěsnějším možným způsobem. Utkání mnoho fotbalové krásy nepobralo, k vidění byl hlavně boj o střed hřiště, který deset minut před koncem rozhodl přesnou hlavičkou Florin Andone.

Na první výraznější ohrožení branky se, věřte nebo ne, čekalo až do třicáté minuty. V té ze střední vzdálenosti napřáhl Jahanbakhsh a fantastickou střelou orazítkoval břevno branky Huddersfieldu. Hosté kontrovali střelou Bacuny, s tou však brankář Ryan neměl výraznější problémy. Fakt, že se v první půli záživný fotbal opravdu neodehrával, může podtrhnout i tvrzení, že tyto dvě akce byly skutečně tím jediným atraktivním, co úvodní dějství svým fanouškům nabídlo.

Po přestávce naštěstí došlo ke zlepšení a už po pár minutách se do vyložené šance dostal útočník Murray, toho však na poslední chvíli zablokoval obránce Kongolo. Po více než hodině hry zase za vápnem napřáhl střídající Andone a pěknou střelou provětral rukavice Lössla. Rozhodující okamžiky celého utkání se odehrály deset minut před koncem. Nejprve si na rohový kop Knockaerta naskočil Duffy a jeho hlavičku musel až z brankové čáry vykopávat zadák Huddersfieldu. O pár vteřin později však obrana hostí poprvé kapitulovala. Po rychle rozehraném přímém kopu se k centru dostal opět Knockaert, nadýchaným obloučkem našel hlavu Andoneho, který svému celku vystřelil veledůležité tři body.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Crystal Palace 1:3

02.03.2019 16:00

Góly: 90. Ashley Barnes - 15. Phillip Bardsley (vl.), 48. Michy Batshuayi, 76. Wilfried Zaha

Po osmizápasové šňůře bez porážky nabírá tažení Burnley za záchranou nové komplikace. Clarets totiž prohráli v druhém po sobě jdoucím utkání se soupeřem z téže části tabulky, a tak zatímco konkurence stoupá vzhůru, Burnley zůstává jen těsně nad sestupovým pásmem. V sobotu vyplenili Turf Moor hráči Crystal Palace, kteří díky výtečné efektivitě v zakončení zvítězili 3:1.

Domácí přitom nepodali nijak špatný výkon a v úvodu měli výraznou územní převahu, jenže londýnský celek vzápětí skóroval z první vážnější akce odpoledne. Sklepnutí Jeffreyho Schluppa na zadní tyči si totiž srazil do vlastní sítě Phil Bardsley. Ani tento smolný moment Clarets nerozházel a vyrovnání měli na dosah Barnes či Westwood, brankář Wayne Hennessey však byl připraven.

Také po změně stran se hostům podařilo udeřit z první šance. Uzdraveného Wan-Bissaku vybídl k náběhu po pravé straně Wilfried Zaha a na konci rychlé akce se zjevil Michy Batshuayi, jenž protlačil míč za Toma Heatona podruhé. I tentokráte mohl skóre na opačné straně brzy zkorigovat aktivní Barnes, jenže Scott Dann dokázal jeho gólovou ránu na poslední chvíli zablokovat.

Hráči Palace se ani s přibývajícími minutami neuchylovali jen k bránění vydobytého náskoku a za svou snahu se dočkali i třetího zásahu. Wilfried Zaha, jenž stál u zrodu obou předešlých branek, se v tomto případě ujal role zakončovatele a svým již tradičním způsobem po znemožnění dvou hráčů soupeře a kvalitní ráně mimo Heatonův dosah vstřelil již svůj pátý gól v posledních pěti zápasech.

V samém závěru se sice Ashley Barnes přece jen rovněž dočkal svého zápisu na střeleckou listinu, když uklidil do sítě centr Westwooda, ale šlo již pouze o korekci tvrdé porážky, po níž Clarets drží na první sestupovou příčku náskok pouhých pěti bodů. Navíc je nyní čeká velmi náročný výjezd na půdu Liverpoolu. To Crystal Palace poskočil na třináctou příčku a do nadcházejícího duelu s Brightonem půjde v dobrém rozpoložení.

Více informací k zápasu

Manchester United - Southampton FC 3:2

02.03.2019 16:00

Góly: 53. Andreas Pereira, 59. Romelu Lukaku, 88. Romelu Lukaku - 26. Yan Valery, 75. James Ward-Prowse

Ani dva excelentní zásahy zpoza pokutového území nakonec Southamptonu na půdě Manchesteru United body nepřinesly. Přestože hosté na Old Trafford vedli po premiérové trefě Yana Valeryho a na obrat Pereiry s Lukakuem dokázal zareagovat povedeným přímým kopem James Ward-Prowse, dvě minuty před koncem znovu strhl vedení na stranu United Romelu Lukaku, jenž proti svému oblíbenému soupeři jen potvrdil formu z posledních týdnů a zaručil Manchesteru posun na čtvrtou příčku.

Domácí od výměny Josého Mourinha za Oleho Gunnara Solskjaera sbírají jedno vítězství za druhým, což odráží statistika. Za dobu Solskjaerova působení v manažerské funkci uhráli Rudí ďáblové alespoň o pět bodů více než kterýkoli další klub Premier League. Proti Southamptonu se jim navíc podařilo zvrátit nepříznivý stav již podeváté, což je v moderní ligové historii naprostý rekord.

United do zápasu vlétli po hlavě a Angus Gunn se měl co ohánět hned od úvodních minut. Postupně si na brankáři Saints vylámali zuby Lukaku, Pereira a znovu Lukaku, zatímco na opačné straně stačila na průlom skóre jediná střela z dálky. Když Charlie Austin posunul míč Yanu Valerymu, nezdálo se, že by situace před brankou Davida de Gey byla kritická, avšak mladý bek dalekonosnou pumelicí zaskočil všechny přítomné se španělským gólmanem v čele a hosté tak v poločase drželi překvapivé vedení.

Po změně stran ale netrvalo ani patnáct minut, než se do vedení posunul favorit. Nejprve si stejně jako Valery připsal svůj první ligový zásah ranou zpoza šestnáctky Andreas Pereira a pět minut nato se chladnokrevným zakončením prosadil i aktivní Lukaku. Saints však odmítli složit zbraně a čtvrthodinu před koncem bylo opět srovnáno. Parádně umístěný přímý kop přes hráčskou zeď vykouzlil James Ward-Prowse, pro nějž šlo již o pátý zásah sezony.

Závěrečné minuty tak nabídly řádné drama, v němž obě strany usilovaly o stržení nerozhodného stavu na svou stranu, přičemž úspěšně z tohoto boje vzešli domácí. V 88. minutě si druhý gól odpoledne připsal nezastavitelný Lukaku, jenž svou ránu umístil přesně k tyči, a v nastavení ještě United mohli svůj náskok navýšit z pokutového kopu. Obvyklý exekutor Paul Pogba si však na Gunnovi vylámal zuby, a tak utkání skončilo v poměru 3:2.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Cardiff City 2:0

02.03.2019 16:00

Góly: 16. Diogo Jota, 18. Raúl Jiménez

Wolverhampton si v sobotu odpoledne s přehledem poradil s Cardiffem, když o vítězství rozhodl dvěma přesnými zásahy již v prvním poločase. Díky třem bodům se tak Vlci momentálně vyhřívají na solidní sedmé příčce tabulky, to Cardiff má starosti úplně opačné - třetí prohra v řadě znamená setrvání na sestupové, osmnácté příčce tabulky s dvoubodovou ztrátou na Southampton. Svěřenci Neila Warnocka mohou být alespoň rádi za to, že Saints na Old Trafford v poslední minutě základní hrací doby přišli o remízu a náskok se jim nepodařilo navýšit.

To nejdůležitější z celého utkání se odehrálo už v první dvacetiminutovce. Jako první zahrozili hosté - po rohovém kopu se k zakončení dostal Gunnarsson a jeho ránu Ruddy zlikvidoval jen s vypětím všech sil. Na druhé straně však z prvního mráčku hned zapršelo a šlo opravdu o fotbalovou lahůdku. Parádní ťukes mezi s sebou rozehráli Jimenez a Jota, dvakrát si vyměnili míč a na konci celé kombinace stanul Jota tváří tvář brankáři Etheridgovi, kterému nedal nejmenší šanci zasáhnout.

O dvě minuty později bylo pro hosty ještě hůř - Sol Bamba vytvořil naprosto nesmyslnou hrubku a zcela zbytečně na vlastní polovině přišel o balón. Jimenez následně našel ve vápně volného Jotu, který si položil brankáře a míč jak na stříbrném podnose naservíroval zpět Jimenezovi, který se do odkryté branky už nemohl netrefit.

Na druhé straně mohl snížit Ralls, z hranice vápna ovšem pálil vysoko nad. Třetí gól Wolves mohl po rohovém kopu přidat zase Dendoncka, od něj se míč nejprve odrazil do tyče, následnou dorážku poslal hráč Wolverhamptonu nad.

V druhém dějství mohl po hodině hry přidat třetí branku Vinagre, toho ale Etheridge pěkně vychytal. Patnáct minut před koncem měl na kopačce definitivní rozhodnutí Jimenez, ani on ale díky skutečně parádnímu zákroku brankáře hostí neuspěl. Wolverhampton to ale mrzet nemuselo, svého soupeře již snížit nenechal a pohodlně si tak došel pro vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Arsenal FC 1:1

02.03.2019 13:30

Góly: 74. Harry Kane (pen.) - 16. Aaron Ramsey

V moderní historii Premier League žádné utkání dvou klubů neskončilo častěji dělbou bodů než severolondýnské derby mezi Arsenalem s Tottenhamem, a to se potvrdilo i tentokrát. Dramatický zápas plný nepřesností a kontroverzních rozhodnutí sudích nakonec skončil 1:1, přestože v poslední minutě měl Arsenal výhodu pokutového kopu.

Oproti předešlému kolu zahýbal Unai Emery takřka s polovinou základní sestavy, ovšem dlužno dodat, že po první půli mohl být španělský kouč se svým rozhodnutím spokojen. Arsenal se dokázal domácím minimálně vyrovnat v nasazení, aktivně přistupoval k ofenzivním hráčům a dlouho Spurs znemožňoval vypracovat si větší příležitost.

Směrem dopředu to po úvodní neproměněné šanci Alexandra Lacazetta už ze strany Kanonýrů tolik valné nebylo, ovšem po čtvrthodině hry selhal Davinson Sánchez na polovině hřiště při snaze odhlavičkovat dlouhý nákop, čehož využil Lacazette pohotovým vysunutím Aarona Ramseyho do samostatného úniku a velšský záložník si s noblesou poradil i s Hugem Llorisem, jehož oběhl a poslal míč do prázdné branky.

Od inkasovaného gólu Spurs ještě přidali na aktivitě a vytvořili si výraznou územní převahu, ovšem netradičně pozorná a neprostupná obrana Arsenalu dlouho odolávala všem atakům a Bernd Leno s výjimkou Kaneova gólu z ofsajdu zůstával neohrožen. To se však rázně změnilo na samém sklonku první půle, kdy musel německý gólman vytáhnout hned dvě špičkové zákroky v rychlém sledu za sebou. Nejprve Leno vykryl nohou ránu Eriksena z bezprostřední blízkosti a vzápětí fantastickým reflexem vytěsnil nad břevno i ostrou dorážku Sissoka. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení hostí, ovšem navrch měli v tu chvíli výrazně hráči Tottenhamu.

Po změně stran sáhl Unai Emery ke stažení tápajícího Mattea Guendouziho, jehož nahradil na vyztužení obranného bloku Lucas Torreira a Arsenalu se skutečně znovu úspěšně dařilo držet hráče v bílém v dostatečné vzdálenosti od vlastní branky. Navíc stejně jako v první půli hosté odstartovali hru velkou příležitostí Lacazetta, jehož našel zpětnou přízemní přihrávkou v hloubi pokutového území Nacho Monreal, jenže francouzský forvard si s míčem lehce před sebou nezvládl v rychlosti poradit a vystřelil hrubě nepřesně. Víc už toho Lacazette předvést nestihl, neboť přepustil místo Piérru-Emerickovi Aubameyangovi.

Až v devětašedesáté minutě se domácí dostali k možnosti srovnat, když Lamelův centr propadl na zadní tyči až k Dannymu Roseovi, jenže anglického beka zradilo zpracování a místo řádného zakončení jen nataženou kopačkou nešetrně fauloval vyběhnuvšího Lena. Pět minut nato se ale Spurs přece jen dočkali. Shkodran Mustafi totiž při bránění přímého kopu postrčil nabíhajícího Kanea a sudí Andrew Taylor ukázal okamžitě na značku pokutového kopu. Dle opakovaných záběrů se sice kapitán anglické reprezentace nacházel v postavení mimo hru, ovšem k Mustafiho zákroku došlo dříve, než se Kane mohl vůbec pokusit míč zahrát, což dle aktuálních pravidel penaltu umožňuje odpískat. Kane se sám ujal penaltové exekuce a tvrdou ranou do Lenova protipohybu srovnal na 1:1.

V devadesáté minutě rozhodčí Arsenalu předešlý penaltový incident vynahradili, neboť Aubameyangův pád po velmi jemném přistrčení Sáncheze Taylor rovněž posoudil jako penaltový. V tomto případě ovšem sám faulovaný nabídnutou příležitostí pohrdl a hrdinou okamžiku se stal Hugo Lloris, jemuž vzápětí při Aubameyangově dorážce pomohl skvělým obranným zákrokem Jan Vertonghen, který těžil z brzkého náběhu do šestnáctky.

Zmar Kanonýrů v poslední minutě dokonal Torreira, jemuž ostrý skluz kolíky napřed proti Dannymu Roseovi vynesl červenou kartu. Dramatické utkání tak skončilo remízou 1:1, s níž mohou být spokojenější domácí, neboť si před svým rivalem udržují na třetím místě čtyřbodový náskok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City29232476:2071
2.Liverpool FC29217164:1570
3.Tottenham Hotspur29201856:3061
4.Manchester United29177558:3858
5.Arsenal FC29176661:3957
6.Chelsea FC28175649:3056
7.Wolverhampton Wanderers291271037:3543
8.Watford FC291271041:4143
9.West Ham United291161237:4139
10.Everton FC291071239:3937
11.Leicester City291051435:4135
12.AFC Bournemouth291041539:5434
13.Crystal Palace29961435:3933
14.Newcastle United29871426:3631
15.Brighton & Hove Albion28861430:4130
16.Burnley FC29861532:5330
17.Southampton FC29691432:4927
18.Cardiff City29741825:5725
19.Fulham FC29452027:6517
20.Huddersfield Town29352115:5114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1172)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele