Premier League - preview 29. kola

02.03.2019, 08:51, aktualizováno 03.03.2019, 08:57
Previews
Liverpoolské derby se tentokrát bude hrát v Goodison Parku. Domácí Everton se bude snažit hostům z Liverpool FC za každou cenu zabránit v posunu zpět do čela tabulky. Chelsea hraje na Fulhamu, který vyměnil manažera a bude chtít ještě dosáhnout na zázrak a v Premier League se zachránit. Úvodní zápas programu obstarají Watford a Leicester, který také bude mít na lavičce nového muže Brendana Rodgerse.
Watford FC - Leicester City  (neděle 13:00)
Fotbalisté Watfordu se po obdržení pěti gólů v Liverpoolu pokusí vrátit na vítěznou vlnu proti Leicesteru. Ten pro změnu po dlouhé době zvítězil a získal zpět alespoň teoretickou naději na evropské poháry.

Domácí si během týdne připsali dva zcela různorodé venkovní výsledky. Nejprve nadělili pět branek Cardiffu, na čemž měl největší zásluhu autor hattricku a asistence Deulofeu, posléze si však pro stejný příděl přijeli na Anfield. Solidní formu drží Sršni v poslední době i na Vicarage Road. V novém roce tam odehráli všehovšudy pouhé dva zápasy, v nichž ani jednou neinkasovali. Když to sečteme ještě s prosincovou remízou s Newcastlem, činí současná série tři utkání bez porážky. Trenéru Gracíovi se po nemoci vrací Britos a po karetním trestu Holebas, naopak na marodce zůstává Kiko Femenía. Spoléhat se bude vedle hvězdy předposledního zápasu Deulofeua také na Deeneyho, ten ovšem ze svých sedmi branek vstřelil jedinou na domácím stadionu.

Leicester po šňůře sedmi zápasů bez vítězství a pouze s jednou remízou uspěl v důležitém střetnutí proti Brightonu. Prosadili se v první půli Gray a ve druhé Vardy, za Seagulls korigoval skóre Propper. První zápas v nové funkci si na lavičce Foxes odbude Brendan Rodgers. Ten ovšem do nových působišť nikdy nevstoupil příliš dobře. Byl manažerem čtyř různých týmů v Premier League a při debutových utkáních dvakrát remizoval a dvakrát prohrál. Liškám se v poslední době nedaří zejména v defenzivě, neboť po dvou letech se jim znovu může stát, že neudrží čisté konto v osmi po sobě jdoucích ligových zápasech. Mimo hru zůstávají Amartey a Albrighton, ve hře budou všechny opory včetně nejlepšího kanonýra Vardyho.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Janmaat, Mariappa, Cathcart, Holebas - Hughes, Doucouré, Capoue, Pereyra - Deulofeu, Deeney
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Maguire, Chilwell - Tielemans, Ndidi - Gray, Maddison, Barnes, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.37 - 2.86
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Fulham FC - Chelsea FC  (neděle 15:05)
Londýnská Chelsea bude v neděli pokračovat v honbě za čtvrtým místem na půdě Fulhamu, v jehož řadách došlo v týdnu k další trenérské rošádě. Po prohře na hřišti Southamptonu byl od týmu odvolán Claudio Ranieri a jeho místo dočasně přebral bývalý záložník Chelsea, West Hamu či Tottenhamu Scott Parker. Před sebou má ale velmi těžkou úlohu - pozvednout skomírající celek, který momentálně na záchranu ztrácí propastných deset bodů. Navrch na začátek jej nečeká vůbec nic jednoduchého, když na Craven Cottage přijíždí parta Maurizia Sarriho.

Fulhamu se prostě v celé sezóně hrubě nedaří. Nepomohl tomu ani Claudio Ranieri, který v pozici trenéra zaznamenal pouhé tři ligové výhry. Hned na jeho začátku hráči Fulhamu přemohli Southampton (to se psal listopad), na další tříbodový zápis si však fotbalisté v bílém museli počkat až do 29. prosince, načež poslední výhra se datuje přesně o měsíc později, kdy Chalupáři doma přehráli Brighton. V novém roce však Cottagers mají bilanci jedné výhry a sedmi porážek, což samozřejmě nestačí k tomu, aby tým mohl pořádně zabojovat o záchranu. Jako stále pravděpodobnější se tak jeví možnost, že pobyt Fulhamu v první lize bude mít skutečně jen jepičí život. Musel by se stát skutečně zázrak, aby se Fulham ještě nějakým způosbem zachránil.

To v táboře Chelsea se v poslední době také dějí věci. Vše odstartovala prohra na Arsenalu v polovině ledna, kde Blues podali naprosto neslaný, nemastný výkon a zcela po zásluze odešli s prázdnou. Pak sice svěřenci Maurizia Sarriho na domácím hřišti v poháru přehráli Tottenham, jenže to bylo na dlouhou dobu také jediné pozitivum. Následovala obrovská ostuda na půdě Bournemouthu, kde Blues chytli čtyřku, kterou se jim sice částečně podařilo odčinit deklasováním Huddersfieldu, jenže o týden později byla na světě další ostuda. Blues tentokrát zavítali na půdu Manchesteru City a inkasovali hned šestkrát. A když následně Chelsea vypadla po porážce 0:2 s Manchesterem United i z FA Cupu, začalo se hojně spekulovat o tom, že dny Maurizia Sarriho jsou definitivně sečteny.

Poněkud překvapivě však Chelsea v posledních dvou duelech podala jedny z nejlepších výkonů v sezóně. Nejprve ve finále Ligového poháru udržela na uzdě Manchester City, kde byla dokonce v druhém poločase o trochu blíže vítězství - nakonec však smolně podlehla na pokutové kopy. Ve středu výrazně oživila šance na první čtyřku výhrou s Tottenhamem, o kterou se postaral Pedro a vlastním gólem k ní přispěl Trippier. Nebyla by to však ale Chelsea, aby ono zlepšení ve výkonech nezakrylo něco jiného - tentokrát to nebyly spekulace o odvolání kouče, nýbrž brankář Kepa, který ve finále Ligového poháru odmítl vystřídat a vyrobil tím tak skandál, který se podrobně řešil prakticky celý týden.

Domácí možná budou postrádat André Schürrleho, kterého trápí viróza a možná tak nebude připraven nastoupit. Mimo zůstávají i dlouhodobí marodi Alfie Mawson a Marcus Bettinelli. To hosté by měli mít k dispozici kompletní kádr, manažer Sarri na tiskové konferenci neohlásil žádné zdravotní problémy. Největším otazníkem v sestavě tak je, zda se do branky vrátí Kepa, nebo důvěru ještě jednou dostane Wily Caballero.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Sergio Rico - Odoi, Ream, Nortdveit, Bryan - Cairney, Chambers, Zambo Anguissa - Babel, Mitrovič, Ryan Sessegnon
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Christensen, Luiz, Palmieri - Kanté, Jorginho, Barkley - Willian, Higuain, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.78 - 4.53 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Everton FC - Liverpool FC  (neděle 17:15)
Očekávané liverpoolské derby je tady. V Goodison Parku se v rámci 29. kola Premier League střetnou Everton a Liverpool. Domácí potřebují zabrat po dvou domácích nezdarech, slavnější hosté mají příležitost vrátit se zpět na první pozici v tabulce.

Toffees naposledy remizovali na začátku prosince, od té doby nasbírali pouze pět výher a devět porážek. Mezi nimi byly i některé zbytečné ztráty, úspěšně však dopadl jejich poslední zápas v Cardiffu, kde zvítězili bez potíží 3:0. Skóre otevřel krátce před poločasem Sigurdsson, jenž navyšoval i na dvougólový rozdíl. V závěru pečetil vítězství Calvert-Lewin.

Evertonu se ovšem vůbec nedaří na celky z top 6, od dva roky staré výhry proti Citizens s nimi odehráli 24 zápasů, v nichž ani jednou nevyhráli a jen šestkrát získali bod. Pozitivem na straně domácích je rozprostřená gólová zátěž, neboť teprve potřetí v historii se stalo, že dva různí hráči se v kolonce vstřelených branek dostali do dvouciferných čísel, a sice jedenáctibrankový Sigurdsson a desetigólový Richarlison.

Manažer Marco Silva může znovu počítat s Gomesem, absentovat naopak nadále bude Leighton Baines. "Především musíme být sami sebou, věřit si. Nevidím velký rozdíl mezi současnou situací a tou, kdy jsem poprvé seděl na lavičce v liverpoolském derby. Pokud dokážeme zahrát tak dobře jako v prosinci, pak to bude velmi dobré, jelikož jsme byli blízko vítězství. V tom zápase jsme si zasloužili více," naráží tento kormidelník na prosincovou porážku v prvním vzájemném střetnutí.

Reds mají v posledních šesti ligových zápasech vyrovnanou bilanci výher a remíz, plichta přišla i v Lize mistrů s Bayernem. Neinkasovali již přes 420 minut a čtyřikrát v řadě udrželi čisté konto, naposledy ve středečním zápase s Watfordem, kterému navíc nasázeli pět branek. První dvě si připsal Mané, poslední dvojici van Dijk, mezi ně se vklínil se svou trefou ještě Origi.

Liverpool spoléhá nejen na nejpevnější venkovní ligovou obranu s osmi inkasovanými góly, ale i na svou ofenzivu. Hvězdy Salah a Mané patří mezi pětici nejlepších kanonýrů v Premier League, devět branek navíc přidal Firmino a šest Shaqiri. Egypťan Salah se navíc může stát tím, kdo nastřílí nejrychleji padesát gólů v jednom klubu nejvyšší anglické soutěže.

Chybět by Jürgenu Kloppovi mohli Firmino a Lovren. "Fanoušci Evertonu nechtějí, abychom cokoliv vyhráli, a totéž platí pravděpodobně naopak. Tento zápas je vždy plný emocí a nasazení a doufám, že tomu tak bude i tentokrát. Tak by měl fotbal vypadat. V Goodison Parku opravdu podporují svůj tým, takže si užijeme tamní atmosféru, protože ta bude hlasitá, divoká a nám se musí dařit na hřišti," říká německý manažer.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Kenny, Keane, Jagielka, Digne - Gomés, Gueye - Walcott, Sigurddson, Richarlison - Calert-Lewin
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Henderson, Fabinho - Salah, Mané, Origi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.22 - 4.08 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Arsenal FC  (sobota 13:30)
Devětadvacáté kolo anglické Premier League odstartuje tím nejlepším možným způsobem. Od 13:30 totiž ve Wembley proběhne severolondýnské derby mezi Tottenhamem a Arsenalem, které vždy slibuje atraktivní podívanou v hektickém tempu a letos jej ještě zvýrazňuje vzájemná blízkost obou celků v tabulce. V lepším rozpoložení půjdou do zápasu Kanonýři, kteří se v případě výhry mohou na svého rivala dotáhnout na rozdíl jediného bodu.

Tottenham prožívá navýsost vydařenou sezonu, a ještě před pár týdny středopolař Moussa Sissoko otevřeně hovořil o možném útoku na samotný ligový titul. V posledních dvou kolech však přišly porážky s Burnley a Chelsea, které Spurs z třetího místa odsoudily k devítibodové ztrátě na vedoucí Liverpool. I proto manažer Mauricio Pochettino šance na ukořistění prvního místa nijak nepřiživoval, ba naopak. "Už po Burnley to bylo těžké a po Chelsea nyní takřka nemožné. Musíme vyhrát všechny zbývající zápasy a naši dva soupeři jich potřebují několik prohrát. Dokud je to matematicky možné, můžeme stále snít, ale realisticky to procentuálně není valné."

Domácí tak v sobotním derby musí odrážet atak svých pronásledovatelů, kteří usilují o klíčové umístění v nejlepší čtyřce s místenkou do Ligy mistrů. Arsenal má k Tottenhamu ze všech nejblíže, ovšem ani příliš nezaostává ani šestá Chelsea se sedmibodovým odstupem. "Bavili jsme se již dříve o příležitostech a tento zápas nám dává šanci získat další tři body," prohlásil na úvod manažer Arsenalu Unai Emery s dovětkem, že nedávno mezi oběma rivaly zela v tabulce desetibodová propast, která se při vítězném využití této příležitosti scvrkne na jeden jediný.

Z posledního duelu na půdě Chelsea si tottenhamští odnesli dva zraněné Jana Vertonghena s Harrym Winksem, jejichž start je tak o víkendu velice nejistý. Mimo hru stále zůstávají i Dele Alli s Ericem Dierem, ovšem dobrou zprávou je dostupnost Harryho Kanea, jenž na Stamford Bridge vyvázl bez dodatečného trestu za roztržku s Césarem Azpilicuetou.

Na straně hostí visí otazník především nad obsazením postu pravého beka, neboť v posledním kole absentovali při dlouhodobém zranění Bellerína náhradníci Lichtsteiner s Maitlandem-Nilesem a po více než dvou letech tak minulé ligové kolo proti Bournemouthu nastoupil v základní sestavě Arsenalu Carl Jenkinson. V témže utkání sice zazářil Mesut Özil, ovšem jeho start ve Wembley je přesto přinejmenším nejistý, neboť Emery v náročných venkovních zápasech upřednostňuje defenzivněji laděné jedenáctky.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Foyth, Sánchez, Alderweireld - Aurier, Sissoko, Eriksen, Rose - Moura, Son - Kane
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Sokratis, Koscielny, Monreal - Maitland-Niles, Torreira, Xhaka, Kolašinac - Mchitarjan, Ramsey - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.59 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - Manchester City  (sobota 16:00)
Liverpool i Manchester City už mají odehraný stejný počet zápasů, v tabulce je nyní dělí pouhý bod. Jelikož Liverpool hraje těžké utkání proti městskému rivalovi, naskýtá se Citizens šance dostat se do čela už po tomto kole. V cestě jim stojí trápící se Bournemouth.

Pro něj byla domácí remíza s Wolves jediným bodem, který v posledních čtyřech zápasech získal. Jinak totiž schytal porážky v Cardiffu, Liverpoolu a na Arsenalu v celkovém skóre 1:10. Domácí prostředí je ovšem tím, na co se mohou Cherries spolehnout, neboť jsou na svém hřišti nejlepším celkem mimo top 6. Právě proti těmto nejkvalitnějším celkům přišlo šest posledních domácích porážek, pro ostatní celky je vítězství na Dean Court takřka nemožné. Hráči Bournemouthu spoléhají hlavně na devítigólového Joshuu Kinga a desetibrankového Calluma Wilsona, který se může vrátit po šestitýdenní pauze. Chybět naopak budou potrestaný Lerma a zranění Cook, Solanke a Stanislas.

Manchester City přesvědčivě zvládl poslední čtyři ligová utkání, mezitím postoupil i v FA Cupu, vyhrál finále Ligového poháru i utkání Ligy mistrů ve Veltins Areně. Mezi všemi výsledky se vyjímá především šestigólový příděl Chelsea, ovšem nesmírně cenná je i středeční těsná výhra proti West Hamu zásluhou Agüerovy penalty. Největším problémem Guardiolovy družiny je obezřetnost, neboť tři ze čtyř porážek přišly poté, co Citizens vstřelili první branku. Sázet budou především na dva hráče. Prvním je Agüero, jenž je s osmnácti brankami nejlepším kanonýrem soutěže, tím druhým Raheem Sterling. Ten se prosadil ve všech šesti ligových startech proti Bournemouthu. Absentovat budou na hostující straně zranění Laporte, Fernandinho a Delph.

Pep Guardiola se vyjádřil o šancích na titul. "Jsme o jeden bod pozadu a stát se může ještě mnoho věcí. Nemyslíme si, že pokud zvítězíme, bude vše perfektní, ani že v případě prohry nastane katastrofa. Nebojím se tlaku ani budoucnosti. Nikdo neví, ani expert," říká španělský manažer.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 15.50 - 8.92 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brighton & Hove Albion - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Střetnutí loňských nováčků nabídne sobotní program Premier League. Brighton v souboji trápících se celků přivítá Huddersfield, který sice naposledy konečně bodoval naplno, jinak se však pomalu smiřuje s návratem do League Championship.

Ačkoliv Seagulls předvedli několik solidních výkonů, v roce 2019 zatím nedokázali v lize bodovat naplno. A kdy jindy by mělo k prvnímu vítězství dojít než tuto sobotu. Brighton se utká s posledním týmem z Huddersfieldu. S tím má sice vyrovnanou statistiku výher z posledních pěti zápasů, ale i přesto jsou Racci považováni za mírného favorita. V úterním zápase Hughtonovi chlapci podali solidní výkon, ale doplatili na neproměněné šance ve druhé půli. Domácí budou spoléhat, že Glenn Murray se zase vrátí do střelecké formy, kterou ztratil v lednu po zápase s Fulhamem.

Hráči z přímořského letoviska budou připraveni o Pascal Große. Německá záložník laboruje s poraněným hamstringem. Krom něj bude ještě Hughton postrádat Leona Baloguna, který zas má problémy s ramenem. Krom těchto dvou jmen by ale měl mít anglický trenér k dispozici všechny své koně.

Huddersfield jde do zápasu s jasným cílem. Jakýmkoliv způsobem se pokusit získat všechny tři body. Terriers jsou na chvostu tabulky se ztrátou, která nevypadá vůbec příznivě a zřejmě předznačuje jejich pád do Championship. Ale hráči se nevzdávají, v týdnu dokázali v posledních sekundách utkání vstřelit branku silným Vlkům z Wolverhamptonu, a vykřesali tak ještě malou naději na záchranu. Je pro ně nezbytné, navázat na tento pozitivní výsledek proti Brightonu.

Jan Siewert, který v úterý zaznamenal svou první výhru na lavičce posledního týmu Premier League bude postrádat trojici hráčů. Konkrétně se jedná o Adamu Diakhabyho, Isaaca Mbenzu a Dannyho Williamse. Siewert není v pozici, kde by mohl nějak experimentovat, bude od svého týmu vyžadovat bojovnost po celou dobu zápasu a bude spoléhat, že se hráčům podaří vstřelit branku, s čímž mají obvykle veliký problém.

Nedá se očekývat, že by diváci na Falmer Stadium byli svědky dechberoucí, krásné, fotbalové podívané. Spíše se dá očekávat tvrdý boj o každý míč, málo branek, napětí až do samotného závěru, zvláště pak při standardních situacích, ze kterých umí oba týmy zahrozit. Za mírného favorita utkání volíme Brighton, ale v souboji těchto dvou týmů není jasného vítěze předem.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bong - Dunk - Duffy - Montoya - Stephens - Pröpper - Bissouma - Locadia - Murray - March
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Durm - Kongolo - Schindler - Bacuna - Stankovic - Billing - Hogg - Mooy - Meunie - Grant
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.43 - 5.58
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Burnley FC - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Sobotní program nabídne souboj tabulkových sousedů mezi Burnley a Crystal Palace. Oba týmy zažívají slušné výsledkové období, i když v týdnu ani jeden z nich nebodoval.

Zdá se, že Sean Dyche dokázal se svým týmem překonat bídné období, kdy Burnley vypadalo jako adept na sestup. Stále však nemá vyhráno. Stejně jako jeho sobotního soupeře ho dělí pouze tři body od sedmnáctého místa. Zrzavý miláček publika v týdnu prohlásil, že je potřeba sbírat body, jak jen bude možné. Dobrou zprávou pro Clarets je, že Ashley Westwood vyléčil své nachlazení, tudíž by měl být k dispozici od prvních minut. Mimo hru ale stále zůstávají Defour s Lennonem. První jmenovaný má problémy s lýtkem a ten druhý zas s kolenem. Clarets budou muset zpřesnit své zakončení, proti Newcastlu útočníci střelecky vyhořeli, mají tak co napravovat.

Crystal Palace v týdnu prohrálo na domácím hřišti 1:3 s Manchesterem United. Hráči ale rozhodně nepodali výkon, za který by se měli stydět. Několikrát byli blízko vyrovnání a až gól Ashleyho Younga z poslední desetiminutovky určil výsledek zápasu. Kladně se dá hodnotit výkon útočné dvojice Zaha, Townsend. Ta sice nedokázala skórovat, ale několikrát zamotala hlavu obráncům Red Devils. Roy Hodgson má pro sobotní mač k dispozici Aarona Wan-Bissaku. Talentovaný krajní bek zažívá parádní sezónu a měl by být hrozbou pro defenzivu Clarets. Anglický trenér ale bude postrádat Sakha. Ten podstoupil v Paříži úspěšně operaci kolena a čeká jej rekonvalescence. Mimo hru taktéž zůstává Pape Souaré.

Statisticky v posledních pěti utkáních mají navrch Clarets. Ale Eagles zvítězili v posledních dvou kláních a po solidním středečním výkon proti United, je nejspíš lze považovat za favorita.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Taylor - Mee - Tarkowski - Bardsley - Brady - Cork - Westwood - Gudmundsson - Barnes - Wood
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Van Aanholt - Kelly - Tomkins - Ward - Schlupp - Milivojevič - McArthur - Zaha - Batshuayi - Townsend
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.22 - 2.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Southampton FC  (sobota 16:00)
Souboj celků se zcela různými starostmi bude k vidění v sobotu na Old Trafford. Domácí Manchester United se rozjel a bojuje možná i o třetí pozici, starosti Southamptonu jsou i po předchozí výhře sestupové.

Red Devils pod vedením Oleho Gunnara Solskjaera ještě v lize v jedenácti zápasech neprohráli. Kromě dvou remíz proti Liverpoolu a Burnley pokaždé zvítězili, naposledy ve středu na půdě Crystal Palace 3:1, když se prosadili Young a dvakrát Lukaku. Od doby, co se norský manažer ujal kormidla, jsou jeho svěřenci suverénně nejlepším celkem v lize, ačkoliv na domácím stadionu udrželi v celé sezóně pouze dvě čistá konta. Největší naděje vkládají domácí do svých opor. Jedenáctibrankový Pogba se po dlouhé době neprosadil v lize dva zápasy v řadě, nahradil ho však Lukaku, který navíc vstřelil sedm branek ve svých střetnutích se Southamptonem. Po zranění už by se navíc měl vrátit Rashford, za postranní čarou však pravděpodobně zůstane Martial.

Trenér domácích připomněl, že v součtu s porážkou v Lize mistrů vyšel jeho tým na Old Trafford dvakrát gólově naprázdno. "Potřebujeme se doma vrátit na vítěznou vlnu. Jsme fantastičtí venku, ale doma jsme neskórovali dvakrát v řadě. Jsem si jistý, že Romelu, Alexis a Marcus si vypracují své šance ke skórování," říká Solskjaer.

Saints po čtyřech ligových ztrátách v řadě zabrali a ve veledůležitém utkání zdolali Fulham, díky čemuž se dostali pryč ze sestupových vod. Náskok na osmnáctý Cardiff ovšem činí jen dva body, tudíž každý další úspěch přijde vhod. O výhru proti Cottagers se postarali v prvním poločase Romeu a Ward-Prowse, druhý jmenovaný je se čtyřmi brankami nejlepším střelcem po sedmigólovém kanonýru Ingsovi, ten ovšem bude kvůli zdravotním potížím opět chybět. Jihoangličané mívají problémy s celky z top 6, z posledních třiatřiceti zápasů s nimi zvítězili pouze jednou. Jubileum v případě vstřelené branky může oslavit Shane Long, který má příležitost stát se čtvrtým irským hráčem, jenž dosáhne na metu padesáti tref v Premier League.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Smalling, Bailly, Shaw - Pogba, McTominay, Fred - Lukaku, Rashford, Sánchez
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Gunn - Bednarek, Yoshida, Westergaard - Valery, Ward-Prowse, Romeu, Hojbjerg, Bertrand - Armstrong, Redmond
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.55 - 7.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Cardiff City  (sobota 16:00)
Po dlouhé úspěšné sérii utkání, díky níž se Wolves vyšplhali až na sedmé místo, se jim v posledních týdnech příliš nedaří a připsali si tři zbytečné ztráty. Zpátky na vlně porážek je Cardiff, který v posledních zápasech utrpěl debakly.

Vlci se po šňůře jedenácti zápasů se ziskem dvaadvaceti bodů dostali do útlumu a třikrát v řadě ztratili. Nejprve dvakrát zachraňovali remízu až v samotném závěru, a sice proti Newcastlu a Bournemouthu, aby poté dokonce prohráli na půdě posledního Huddersfieldu, který na vítězství čekal od listopadového vítězství právě nad Nunovými svěřenci. Wolves doma spoléhají především na druhé poločasy, v těch prvních vstřelili pouhé čtyři branky, což je nejméně v celé Premier League. Hlavní zbraní je desetigólový útočník Raúl Jiménez, mezi nejlepší ve svém oboru patří i Moutinho, který patří mezi deset hráčů s nejvyšším počtem asistencí v lize, konkrétně jich nastřádal sedm.

Cardiff by podle zajetých kolejí nyní měl zvítězit, neboť střídá vítězství a porážky ve dvouzápasových intervalech. Po nezdarech v Newcastlu a na Arsenalu přišly úspěchy s Bournemouthem a Southamptonem, načež Bluebirds opět dvakrát prohráli. Porážky to však nebyly ledajaké. S Watfordem dostali pět gólů, od Evertonu tři, přičemž jedinou branku dokázal proti Hornets vstřelit Bamba. Velšané mají obecně s defenzivou velké problémy, neboť tři a více branek obdrželi v této sezóně již jedenáctkrát. Na útočné polovině také nemají žádnou hvězdu. Mezi třemi nejlepšími střelci, kteří jsou usazeni na čtyřech brankách, je i stoper Bamba, kromě něj ještě Paterson a Reid.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Dendoncker, Neves, Moutinho, Jonny - Jiménez, Jota
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Manga, Morrison, Bamba - Paterson, Camarasa, Gunnarsson, Arter, Bennett - Reid, Niasse
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.55 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Newcastle United  (sobota 18:30)
Zajímavý duel se v sobotu večer odehraje na Olympijském stadiónu v Londýně, kde domácí West Ham přivítá družinu Rafaela Beniteze, která se v posledních týdnech dostala do velmi dobré pohody. Zatímco domácí parta se bude snažit dotáhnout na osmý Watford, hosté by se v případě výhry mohli při souhře výsledků dotáhnout dokonce na dvanáctou příčku.

Nový rok se v podání Kladivářů nese ve znamení šedého průměru. Výsledkově to sice není žádná tragédie, ale člověk se nemůže zbavit dojmu, že svěřenci Manuela Pellegriniho mají přece jenom navíc. Rok 2019 načali remízou s Brightonem, následovala překvapivá výhra nad Arsenalem, po které však přišly dvě porážky - nejprve s Bournemouthem, posléze i s Wolverhamptonem. Kladiváři pak překvapili Liverpool, se kterým se na Olympijském stadiónu rozešli smírně, stejným výsledkem skončilo i klání s Crystal Palace. Po kontroverzní brance Chicharita West Ham udolal Fulham a v posledním ligovém klání uprostřed týdne podlehl Manchesteru City těsně 1:0, byť úřadující šampión měl spoustu šancí k tomu, aby své vedení pojistil.

To Newcastle sice do nového roku vstoupil dvěma porážkami s Manchesterem United a Chelsea, od té doby se však může pyšnit velmi dobrou formou. Straky od té doby odehrály 6 zápasů, z nichž vydolovaly hned 4 výhry, jednu remízu na hřišti Wolverhamptonu a na konto si připsaly jen jednu jedinou porážku s Tottenhamem. Tato série je tedy vynesla ze sestupových pater až na současné třinácté místo, s čímž může být Rafael Benitez rozhodně spokojen. Momentálně mohou být jeho svěřenci uvolnění, na sestupové příčky totiž mají komfortní náskok šesti bodů.

Domácím se vrací trojice Marko Arnautovič, Aaron Cresswell a Arthur Masuaku. Mimo hru ovšem bude Fabian Balbuena, kterého do hry nepustí bolavé koleno. Newcastle pak bude postrádat zraněné Ciarana Clarka a Roba Elliota, jinak však manažer Benitez nehlásil žádné nové zdravotní potíže svých svěřenců.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Fredericks, Diop, Ogbonna, Zabaleta - Rice - Antonio, Noble, Snodgrass, Anderson - Arnautovič
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Schär, Lascelles, Lejeune - Yedlin, Hayden, Longstaff, Ritchie - Ayoze Pérez, Almirón - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.38 - 3.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC28216164:1569
2.Manchester City28222475:2068
3.Tottenham Hotspur28200855:2960
4.Arsenal FC28175660:3856
5.Manchester United28167555:3655
6.Chelsea FC27165647:2953
7.Wolverhampton Wanderers281171035:3540
8.Watford FC281171039:4040
9.Everton FC281061239:3936
10.West Ham United281061235:4136
11.Leicester City281051334:3935
12.AFC Bournemouth281041439:5334
13.Newcastle United28871326:3431
14.Crystal Palace28861432:3830
15.Burnley FC28861431:5030
16.Brighton & Hove Albion27761429:4127
17.Southampton FC28691330:4627
18.Cardiff City28741725:5525
19.Fulham FC28451926:6317
20.Huddersfield Town28352015:5014

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1849)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele