Premier League - souhrn 24. kola

29.01.2019, 22:42, aktualizováno 30.01.2019, 22:58
Komentáře a souhrny
Vedoucí Liverpool vybojoval pouze bod s Leicesterem, přesto zvýšil náskok, neboť Man City překvapivě padl s Newcastlem. Naopak si polepšil Tottenham, jenž otočil duel s Watfordem a cenné tři body má rovněž Arsenal. Chelsea dostala lekci na půdě Bournemouthu a prohrála druhé utkání po sobě. Man Utd se rozešel smírně s Burnley. Konečně naplno bodoval Fulham...

Liverpool FC - Leicester City 1:1

30.01.2019 21:00

Góly: 3. Sadio Mané - 45+2. Harry Maguire

Ve 24. kole Premier League ztratili oba favorité na titul. Liverpool měl proti Leicesteru díky včerejší porážce Manchesteru City příležitost odskočit na rozdíl sedmi bodů, jenže na Maného gól zareagoval ještě do poločasu Maguire a utkání skončilo remízou.

Stejně jako Citizens vstoupili Reds do zápasu jako uragán. Na zasněženém trávníku propadla Robertsonova přihrávka až do vápna k Manému. Senegalský útočník umístil míč k levé tyči, Schmeichel byl naprosto bez šance. Už o chvíli později mohl zvýšit Firmino, jehož střelu dánský gólman vytáhl na rohový kop. Po něm zcela sám skákal Mané, jeho pokus hlavou na vzdálenější tyč ovšem cíl nenašel.

Ve čtvrtině zápasu Alisson neuvěřitelným způsobem zpackal rozehrávku a přihrál přímo na nohy Grayovi. Ten odcentroval na úplně volného Maddisona, který zazdil tutovou šanci a z malého vápna nedokázal umístit hlavičku mezi tři tyče.

Už to vypadalo, že domácí půjdou do kabin s vedením v zádech, když následně nezvládli bránění volného kopu. Maddisonův vysoký míč ještě defenziva odvrátila, stejně tak Mendyho pokus z otočky. Zpoza vápna ale odhlavičkoval balón do pokutového území Chilwell, dostal se k němu nebráněný Maguire a přízemní ranou utišil Anfield.

Začátek druhé půle se odehrával ve velmi vysokém tempu. Nejprve musela obrana Liverpoolu zastavovat nebezpečnou střelu Maddisona, aby se po následném centru z pravého křídla vytáhl Alisson a zabránil Firminovi ve vstřelení vlastního gólu. Po necelé hodině hry upadl ve vápně Keita po souboji s Pereirou, píšťalka sudího však zůstala ticho.

Reds měli problémy s překonáváním defenzivy Foxes a povedlo se jim to znovu až po pětasedmdesáti minutách. Firmino si na levé straně náramně zpracoval míč, potáhl si ho na střed a zakončil, jenže pozorný byl i tentokráte Kasper Schmeichel.

Výsledek 1:1 určitě domácí celek nepotěší, neboť se pro něj jedná teprve o druhou ztrátu bodů na svém hřišti. Náskok na Citizens činí jen pět bodů, o další dva zpět je navíc i Tottenham. Pro Leicester je naopak tento bod velice cenným, neboť jeho forma v poslední době nebyla vůbec lichotivá. Lišky se vyskytují sice až v dolní polovině tabulky, avšak na osmý Everton ztrácí jediný bod.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Watford FC 2:1

30.01.2019 21:00

Góly: 80. Heung-min Son, 87. Fernando Llorente - 38. Craig Cathcart

Sice s velkými problémy, ale přece - Tottenham nakonec zvládl důležitý duel s Watfordem a kvůli naprostému kolapsu Chelsea má na páté místo komfortní náskok sedmi bodů. Domácímu celku před poločasem zavařila chyba brankáře Llorise, zlepšený výkon v poločase druhém však nakonec partě Mauricia Pochettina vynesl zasloužený obratem a odměnu v podobě tří bodů.

Tottenham v sestavě přivítal i navrátilce Sona a utkání neodstartoval vůbec špatně - hned po pěti minutách dal o sobě vědět, když ranou ze střední vzdálenosti jen těsně minul vzdálenější tyč. Další vzrušení přišlo z kopačky Eriksena, jeho tečovanou ránu však nakonec Foster s drobnými potížemi kryl. Hosté se osmělili až těsně před pauzou - nejprve zahrozil Deulofeu, který střelou zpoza vápna mířil jen o pár čísel vedle, po rohovém kopu a obrovské minele brankáře Llorise ovšem míč do sítě dopravil Cathcart a Watford tak poslal do překvapivého vedení.

Že se však domácí se současným stavem nehodlají smířit, to dali velmi jasně najevo hned od prvních minut druhé části. Hned po pár minutách se do obrovské šance protlačil útočník Llorente, jehož nejprve z malého vápna precizně vychytal brankář Foster, dorážku pak španělský hrot poslal zcela nepochopitelně nad. Další nebezpečí přinesl volný přímý kop Eriksena, ani ten se však do sítě nedostal. Spurs i nadále dobývali defenzivu Watfordu, jenže ani další příležitost nepřinesla kýžené vyrovnání, když ránu Rose na poslední chvíli vykopl z brankové čáry jeden ze zadáku hostujícího celku.

Wembley si tak na oslavu branky muselo počkat až do 80. minutě, když si v pokutovém území našel míč Son a nekompromisně překonal padajícího Fostera. Od té chvíle už se v podstatě jen čekalo na vítězný gól, který tři minuty před koncem zařídil Fernando Llorente - ten si naskočil na centr Rose a přesnou hlavičkou rozhodl o důležitém vítězství Tottenhamu v poměru 2:1.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Chelsea FC 4:0

30.01.2019 20:45

Góly: 47. Joshua King, 63. David Brooks, 74. Joshua King, 90+5. Charlie Daniels

Bournemouth navázal na domácí výhru s West Hamem a tentokráte si před vlastními fanoušky vyšlápl na Chelsea. Londýnský celek nedokázal reagovat a odvezl si z Vitality Stadium debakl 0:4.

Hosty dělily jen centimetry od prvního gólu už v počátečních deseti minutách. Když využili rozháranosti obrany Cherries. V cestě povedené hlavičce ale pro tentokrát stála branková konstrukce.

Blues se povedl vstup do zápasu, otevřená hra jim vyhovovala a Eden Hazard byl ve svém živlu. V jedenácté minutě prověřil pozornost Boruce střelou z okraje vápna.

Domácí se osmělili až po dvaceti minutách, to ale Surmanova střela skončila až daleko nad hlavou Arrizabalagy.

Ve třiačtyřicáté minutě byli Cherries blizoučko první brance, sérii hlaviček zakončil ale Brooks neslanou, nemastnou hlavou do Kepových rukou. Na druhé straně se činil Boruc, který vychytal točivou střelu Azpilicuety

Minuta a půl ve druhé půli stačila domácím k otevření skóre. David Brooks šikovně zpracoval míč ve vápně, poslal bez mrknutí míč pod sebe na nabíhajícího Kinga a ten se nemýlil.

Blues se pokoušeli vymyslet něco na pozornou obranu Bournemouthu, ale nedařilo se jim vytvořit nebezpečné situace, spíše jen nepatrné náznaky. Chyběl jim moment překvapení a kreativní jedinec, který by vzal odpovědnost na sebe.

To na druhé straně se znovu gólově prosadila dvojice King, Brooks. Tentokráte si role prohodili. King přihrávkou za záda Davida Luize vyslal svého parťáka do samostatného úniku a mladý hráč si počínal při zakončení jako mazák.

A obrana Chelsea propadla potřetí, Bournemouth se po elegantně vyřešeném protiútoku ujal třígólového vedení.

Blues se ještě pokoušeli o zoufalý comeback, ale dnes to nebyl jejich den. Loftus Cheek netrefil po Hazardově přihrávce prostor tří tyčí. A poté se činil polský brankář v brance domácích. Znechucení hostujících fanoušků bylo znát a opouštěli stadion několik minut před koncem zápasu.

A mohli být rádi, že opustili stadion dříve, jelikož jejich tým dostal na odjezd ještě jeden dáreček. Charlie Daniels nádhernou hlavičkou v nastavení zužitkoval výhodu přímého koupu a udělal tak tečku za středečním zápasem mezi Bournemouthem a Chelsea.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Crystal Palace 1:1

30.01.2019 20:45

Góly: 77. James Ward-Prowse - 41. Wilfried Zaha

Dramatické střetnutí na stadionu St. Mary’s mezi Southamptonem a Crystal Palace nakonec vítěze nepřineslo. Blíže k zisku tří bodů měli po valnou část večera hosté, jež poslal v první půli do vedení Wilfried Zaha, jenže právě hvězda Eagles v závěru viděla červenou kartu a utkání nakonec skončilo dělbou bodů kvůli trefě rozjetého Jamese Warda-Prowse 1:1. Oba celky tak i nadále zůstávají na totožném bodovém zisku, byť si díky této remíze v ligové tabulce shodně polepšily o jednu příčku výše a na sestupové pásmo nyní drží čtyřbodový náskok.

Zatímco domácí usilovali o třetí ligové prvenství v řadě, jejich soupeř naopak v předešlých dvou kolech utrpěl porážky. Přesto tým Roye Hodgsona vstupoval do zápasu v dobrém rozmaru, neboť si spravil chuť v FA Cupu na úkor Tottenhamu, a zaznamenal lepší vstup do zápasu i tentokráte. Střelecké pokusy Milivojeviće a McArthura ještě úspěch vinou chabé přesnosti nepřinesly, ovšem krátce před poločasovým odchodem do kabin se Crystal Palace přece jen dočkal. Výhody po faulu na Townsenda beze zbytku využil Wilfried Zaha, jenž si zasekl míč na silnější pravou nohu a tvrdou ranou propálil bezmocného brankáře McCarthyho.

Hosté měli po změně stran na dosah i navýšení hubeného náskoku, když McCarthy zaváhal při rohovém kopu a gólové zakončení Bakaryho Saka musel na brankové čáře odvracet stoper Jan Bednarek. Místo pohodové výhry tak naopak přišel zmar v podobě vyrovnání, kterého Saints docílili třináct minut před koncem. Povedená akce po levé straně vyústila v Targettovu přihrávku k volnému Wardu-Prowsovi, jenž svým gólem ve třetím po sobě jdoucím zápase potvrdil svou střeleckou fazonu.

V samém závěru pak ještě Wilfried Zaha neudržel nervy na uzdě, když si vysloužil za faul na střelce vyrovnávacího gólu žlutou kartu, kterou před sudím Marrinerem okázale oslavil ironickým potleskem, za což obratem vyfasoval kartu podruhé a musel předčasně putovat do útrob stadionu. Posledních několik minut tak Southampton dohrával v početní převaze, ovšem nastalou výhodu již využít nedokázal. Přesto je vzhledem k průběhu utkání a většinové převaze hostů získaný bod pro Saints úspěchem, zato Crystal Palace bude s konečným výsledkem i trestem svého klíčového hráče hrubě nespokojen, tím spíše, že se v první půli hrubý faul Stephense na Townsenda obešel dokonce i bez žlutého napomenutí.

Více informací k zápasu

Manchester United - Burnley FC 2:2

29.01.2019 21:00

Góly: 87. Paul Pogba (pen.), 90+2. Victor Lindelöf - 51. Ashley Barnes, 81. Chris Wood

Vítězná série ukončena! Neskutečný comeback v závěru utkání zajistil Rudým Ďáblům v souboji s Burnley alespoň jeden bod.

Před výkopem celý stadion utichl. Držela se minuta ticha za pohřešovanou dvojici - argentinského útočníka Emiliana Salu a pilota. Oba muži se pohřešují již více než týden. A i když byla oficiálně záchranná akce ukončena, našlo se mnoho soukromých zdrojů, často z vlastních kapes fotbalistů, které zajišťují, že pátrání pokračuje a malá naděje na záchranu životů obou zmíněných stále existuje.

Favoritem zápasů byli bezpochyby ve skvělé formě se nacházející Red Devils. Neuběhlo ještě ani pět minut a už mohlo být otevřeno skóre zápasu. Pogba elegantní přihrávkou vybídl nabíhajícího Shawa a ten poslal míč do centra dění v pokutovém území. Balón skončil u Marcuse Rashforda, ale ten nestihl vystřelit dříve, než k němu přistoupili obránci Clarets, a tak se kopal jen rohový kop.

Hosté nečekali na svou první střelu na bránu o moc déle. Wood využil ponechané výhody a vystřelil, ale pouze do středu brány, kde byl připraven David De Gea.

Marcus Rashford má výborné statistiky od příchodu nového manažera Oleho Gunnara Solskjæra na lavičku klubu z Manchesteru. Další branku na svůj účet mohl přidat v osmé minutě. Vybídl Lukakua k úniku, ten pak lehce neohrabanou kličkou zmátl obránce a předložil mu míč zpět. Rashford se rázem zjevil sám před Heatonem, ale pokus o obstřel šajtlí na zadní tyč mu nevyšel, jelikož míč nezasáhl podle představ, respektive o něj jen otřel špičku kopačky a poslal ho do autu.

V sedmnácté minutě se zatajil dech všem fanouškům domácích. Phil Jones ve snaze zabránit rodící se šanci Burnley přistrčil míč pouze Ashleymu Barnesovi a ten se už napřahoval ke střele. Jones však na poslední chvíli stihl ještě posunout kulatý nesmysl alespoň na rohový kop.

Po výživné dvacetiminutovce následovala velmi bojovná část, ve které se stupňovaly emoce na obou stranách, jelikož rozhodčí Jonathan Moss nezastavoval hru po některých tvrdších soubojích. Tuto periodu ukončil svým bravurním zákrokem Heaton, který vytáhl Lukakovu střelu z několika metrů. Ale ani kdyby belgický útočník uspěl a překonal brankáře Burnley, nemohl by slavit, jelikož mu byl pískán útočný faul.

Domácí o chvíli později míč skutečně dopravili do brány, ale o Pogbově ofsajdovém postavení nebylo pochyb, a tak na světelné tabuli stále zářily dvě nuly. A to se už do konce první půle nezměnilo.

Rudí Ďáblové se vrhli hned v prvních sekundách druhých pětačtyřiceti minut za vstřelením gólu. Juan Mata svojí ranou donutil Heatona zalehnout na zem.

Katastrofickou chybu předvedl o pět minut později Andreas Pereira a zaplatil za ni. Ztratil míč několik metrů od vlastního pokutového území a nekompromisní Barnes tvrdou ranou pod břevno nedal De Geovi čuchnout. Hosté se ujali vedení.

Domácí byli najednou v jiné situaci, než na kterou jsou posledních pár utkání zvyklí. Pod Solskjærovým vedením ještě neprohrávali, natožpak se soupeřem jako Burnley.

Rudé dresy zahájily dobývání pokutového území Clarets. Obrana hostí ale obětavě bránila, seč jí síly stačily. A když v 66. minutě odražený míč směřoval do sítě, předvedl fantastický reflex Heaton.

Solskjær vyslal na hřiště Alexise Sanchéze. A ten se obratem zapojil do útočného snažení. Přesným centrem vybídl k hlavičce Pogbu, ale francouzský záložník mířil příliš vysoko.

Nejen, že hráčům United se nedařilo najít recept na obranu Burnley, ale dělali i chyby v obraně. A jednu takovou chybu potrestal v osmdesáté první minutě Chris Wood. Byla to pro něj sladká odměna za to, jak celý zápas tvrdě bojoval, často sám nebo pouze ve spojení s kolegou Barnesem.

Ale Red Devils se nevzdali, čtyři minuty před koncem základní hrací doby bez nastavení, vykřesali naději. Hendrick stáhl ve vápně Lingarda a domácím se naskytla možnost snížit z pokutového kopu. Tu využil Paul Pogba, který míč s přehledem poslal do horního růžku branky.

Drama vrcholilo, Pogbovu střelu vytěsnil Heaton. Ale o několik sekund později bylo vyrovnáno. Malinký Sanchéz vyhrál hlavičkový souboj. Jeho hlavu ještě Heaton opět skvostným zákrokem vyrazil, ale jen k Lindelöfovi, který míč poslal do sítě.

Do konce zbývaly ještě dvě minuty a stále byl čas na neuvěřitelný obrat, k tomu ale nedošlo. A tak utkání skončilo remízou 2:2.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester City 2:1

29.01.2019 21:00

Góly: 66. Salomón Rondón, 80. Matt Ritchie (pen.) - 1. Sergio Agüero

Už to vypadalo, že se hráči Manchesteru City vzpamatovali z bídného prosince a nadechují se ke stíhací jízdě za titulem, jenže šokující porážka v Newcastlu je pro ně obrovským problémem. Guardiolovi svěřenci sice od první minuty vedli, góly Rondóna a Ritchieho po přestávce ale zvrátily výsledek na stranu Magpies.

Na začátku přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by na St. James‘ Parku mohli bleděmodří ztratit body. Po několika sekundách se Sterling hezky uvolnil na pravé straně a poslal míč do vápna. David Silva uspěl v souboji proti Dúbravkovi a Agüero zakončoval sice z těžké pozice, ale zato do prázdné brány. Pochopitelně se nemýlil a jedenáctým gólem v Premier League se osamostatnil jako nejlepší střelec svého mužstva.

Po necelé čtvrthodině zaváhal Danilo, Pérez ovšem zamířil jen vedle Edersonovy branky. Tentýž hráč poté našel na ose hřiště Rondóna, jenž sklepl na Atsua. Pokus ghanského záložníka však zablokoval Stones. Dlouhou dobu se poté nic významného nedělo, lehkou ranou z dálky to zkoušel například Agüero. Až před přestávkou panoval velký rozruch před bránou Newcastlu, jenže ani Sané, ani David Silva nedokázali dostat míč za záda slovenského brankáře.

Silva se ocitl i v první nebezpečné akci druhé půle, když si perfektně zpracoval De Bruyneho přihrávku, avšak jeho rána mířil přímo na Dúbravku. Neproměněné šance se nakonec Citizens vymstily. Ritchieho centr zblokovala jejich defenziva, nicméně Hayden hlavou znovu poslal míč do pokutového území. Tam se k němu přes svého spoluhráče dostal Salomón Rondón a šestou trefou v tomto ročníku srovnal skóre.

Patnáct minut před koncem předvedl neuvěřitelnou hrubku Fernandinho. Ve vlastním vápně se nezorientoval, odevzdal balón Longstaffovi a okamžitě ho srazil k zemi. Sudí správně ukázal na značku penaltového puntíku. Exekuce se ujal Ritchie, jenž pokutový kop příliš přesvědčivě nezahrál a dovolil Edersonovi si na jeho střelu sáhnout, síť ale nakonec rozvlnil a rozjásal domácí fanoušky.

Newcastle už si tři body sebrat nenechal a rázem je jeho situace v tabulce veselejší, neboť náskok na sestupové pozice vzrostl již na pět bodů. To manchesterští ztrácí na Liverpool nadále čtyři body, ale Reds ještě čeká středeční utkání proti Leicesteru.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Brighton & Hove Albion 4:2

29.01.2019 20:45

Góly: 47. Calum Chambers, 58. Aleksandar Mitrović, 74. Aleksandar Mitrović, 79. Luciano Vietto - 3. Glenn Murray, 17. Glenn Murray

Fulham obratem nad Brightonem oživil naděje na udržení v Premier League. Vzkříšení londýnského klubu dirigoval kanonýr Aleksandar Mitrović.

První poločas začal pro domácí otřesně. V úvodních šestnácti minutách dvakrát tahali míč ze sítě. V obou případech za tím byl Glenn Murray. Ten vstřelením dvou branek překonal v letošní ligové sezóně desetigólovou hranici.

I když to bude možná znít neuctivě, právě Murrayho nemohoucnost dokončit hattrick byla jedním z aspektů obratu utkání. Hvězda Seagulls totiž promarnila dvě velice dobré šance. Kdyby je ostřílený útočník využil, bylo by zřejmě po první půli hotovo.

S Cottagers to vypadalo velice zle. Ranieri zatím po svém příchodu na lavičku nedokázal najít recept, jak probrat ambiciózní tým, kterému reálně hrozí sestup z nejvyšší soutěže. A dnes to vypadalo na další tragédii před domácím publikem.

Vše změnila poločasová pauza. Ranieri přešel na systém se čtyřmi obránci a poslal na hřiště Luciana Vietta. A v sedmačtyřicáté minutě po Chambersově střele z voleje byli hráči z Londýna na dostřel.

A poté přišly chvíle Aleksandara Mitroviče. Ten nejprve v osmapadesáté minutě vyrovnal a potom, co jeho spoluhráč Seri nastřelil tyč a Glenn Murray promarnil další tutovku, kterou mohl poslat Brighton opět do vedení, Mitrović projevil svůj instinkt na góly a dokonal obrat ve skóre.

Seagulls to položilo a nakonec obdrželi ještě jednu branku. Na konečných 4-2 upravil skóre utkání střídající Vietto.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Everton FC 0:1

29.01.2019 20:45

Góly: 3. Richarlison

Premiéra Jana Siewerta na lavičce Huddersfieldu úspěchem neskončila, byť k tomu nebylo daleko. Terriers na domácí půdě podlehli Evertonu 1:0, když jediný gól utkání vstřelil v samém úvodu Richarlison, a hosté na John Smith’s Stadium tento výsledek s vypětím všech sil ubránili i v oslabení po vyloučení Lucase Digneho necelou půlhodinu před koncem.

Na zahanbení v podobě vypadnutí z FA Cupu proti druholigovému Millwallu zareagoval evertonský manažer Marco Silva hned pěti změnami v základní sestavě a tento krok se mu v kritické situaci po sérii neuspokojivých výsledků vydařil. Hned po dvou minutách hry totiž hosté prostřednictvím Toma Daviese podnikli nenápadnou akci na pravé straně hřiště a nejlepší klubový střelec Richarlison nadvakrát Daviesův centr dokázal procpat před brankáře Lössla do sítě. Brazilský reprezentant tak již s jedenácti trefami napříč všemi soutěžemi vyrovnal loňskou bilanci Wayna Rooneyho, který byl nejlepším střelcem Toffees v minulé sezoně.

Po rychlém zisku vedení evertonští přenechali herní iniciativu soupeři, který si však navzdory většinovému držení míče nebyl schopen vypracovat vlastní brankovou příležitost. Až na samém sklonku první půle se k první střele dostal Steve Mounié, jenže jeho nepřesnou ránu z dálky mohl Jordan Pickford jen bezpečně kontrolovat.

V druhé půli se převaha domácích ještě navýšila a velký podíl na tom měl Lucas Digne. Krajní bek Evertonu musel na trávníku nahradit zraněného Leightona Bainese a sotva deset minut po nástupu z lavičky zase putoval zpět do útrob stadionu za stažení unikajícího Diakhabyho, které rozhodčí Stuart Attwell nemohl ocenit jinak než přímo červenou kartou. Z následného přímého kopu málem početní výhodu Terriers okamžitě zužitkovali, ale na střelu Mooye si výtečně počíhal Pickford, stejně jako na gólovou hlavičku Kachungy.

Zatímco Everton poskočil na osmou příčku a tlak na osobu Marca Silvy zase o kousek polevil, cesta Huddersfieldu k záchraně je čím dál komplikovanější. Loňský nováček totiž prohrál jedenáct z posledních dvanácti zápasů, v posledních čtyřech nedokázal skórovat a na první nesestupovou příčku ztrácí již propastných jedenáct bodů, nemluvě o výrazně horším skóre, které v případě bodové rovnosti v Anglii rozhoduje.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - West Ham United 3:0

29.01.2019 20:45

Góly: 66. Romain Saïss, 80. Raúl Jiménez, 86. Raúl Jiménez

Jak už je jejich zvykem, zaútočili Vlci až ve druhém poločase. Více než hodinu se čekalo na úvodní branku, kterou vstřelil obránce Saïss. V poslední čtvrthodině poté definitivně rozhodl o vítězství Jiménez.

První vzrušení na Molineux Stadium přišlo po čtyřiadvaceti minutách. Obrana domácích si vůbec nerozuměla ani vzájemně, ani s brankářem Patríciem, který ještě navíc pustil míč ze svých rukavic. Nebezpečí ale bylo zažehnáno a na druhé straně se po skvělém centru z pravé strany dostal do šance Dendoncker, jenže proti Fabianskému selhal. Po půlhodině Jiménez našel dlouhým nákopem ve vápně Jonnyho, hlavička španělského křídelníka však skončila kousek vedle levé tyče Kladivářů.

I ve druhém poločase byli lepší Vlci. Na hattrick z předchozího ligového zápasu mohl navázat Jota, jehož pumelici zneškodnil polský gólman. Nedorozumění přišlo i na straně Hammers, když si Zabaleta s Diopem dávali vzájemně přednost. Balón tak vybojoval Moutinho pro Jotu, který posunul do křídla na Jonnyho, zase se ovšem zaskvěl Fabianski. Nicméně ani on už nestačil na hlavičku Saïsse. Marocký obránce si naběhl na rohový kop Moutinha a nechytatelně zavěsil k pravé tyči.

Za okamžik se domácí dožadovali penalty. Obrana West Hamu zase trestuhodně ztratila míč, Jota si jej vyměnil s Jiménezem a následně byl ve vápně, podle rozhodčího čistě, poslán k zemi. Deset minut poté ale už Wolves udeřili a opět to bylo ze standardní situace. Tentokrát Moutinho nacentroval z trestného kopu a nohou umístil míč za Fabianského záda kanonýr Jiménez.

Mexičan byl při chuti a o pět minut později se dostal spolu s Jotou do protiútoku. Portugalský útočník mu předložil míč přímo před brankáře, jehož Jiménez lobem překonal a připsal si již osmý gól v probíhajícím ročníku Premier League. Ve zbytku utkání se už nic nestalo a z vítězství se tudíž radovali Nunovi svěřenci.

Ti se v tabulce posunuli na sedmé místo, z nějž je můžou sesadit už pouze Hornets, a to pokud uspějí na hřišti Tottenhamu. Pro West Ham znamená druhá prohra v řadě pád do druhé poloviny tabulky.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Cardiff City 2:1

29.01.2019 20:45

Góly: 66. Pierre-Emerick Aubameyang (pen.), 83. Alexandre Lacazette - 90+3. Nathaniel Mendez-Laing

Jak už v duelech londýnského Arsenalu bývá dobrým zvykem, nepovedený první poločas vystřídal zlepšený výkon po změně stran a díky zásahům útočného dua Aubameyang-Lacazette se domácímu celku podařilo získat všechny tři body. Proti nováčkovi z Cardiffu se toto prvenství rodilo obzvláště složitě, neboť Bluebirds měli několik nadějných možností ujmout se vedení a v samém závěru ještě utkání zdramatizovali snížením střídajícího Mendeze-Lainga.

Unai Emery vůbec poprvé v tomto kalendářním roce postavil Mesuta Özila do základní jedenáctky a rovnou německému záložníkovi přidělil i kapitánskou pásku. Zlepšení ve hře Arsenalu to však nepřineslo a poslepovaná obrana Kanonýrů naopak umožnila hostům vypracovat si hned několik slibných příležitostí. Dvakrát se do zakončení z dobré pozice dostal Bobby Reid, jenže ani v jednom případě nedokázal míč usměrnit mezi tři tyče. Oba celky se také domáhaly odpískání pokutového kopu po zákrocích na Niassého, resp. Lacazetta, rozhodčí Mike Dean však zůstal neoblomný.

Arsenal se sice těšil většinovému držení míče, ovšem s výjimkou nebezpečné akce po levé straně z druhé minuty branku Neila Etheridge vážněji neohrozil. Upracované kombinace domácích narážely na připravenou defenzivu Bluebirds, kteří se navíc nebáli ani vysunout a podrobit rozehrávku Arsenalu aktivnímu napadání. Až v samotném závěru první půle se hráčům v červeném podařilo přišpendlit protivníka k vlastní šestnáctce a vytvořit si několik slibných závarů, ale i tak se diváci na poloprázdném Emirates Stadium gólu nedočkali.

Po změně stran domácí vyrukovali s nasazením Iwobiho za Elnenyho, což vyústilo v jejich ještě větší územní převahu, ale vytoužené vypracování brankových příležitostí, natožpak řádného zakončení, stále nepřicházelo. K průlomu skóre tak měli opět nejdříve blíž hráči v modrém, neboť velkou šanci Niassého zpacifikoval na poslední chvíli kvalitním blokem Mustafi.

Nemohoucnost Kanonýrů v ofenzivě se nakonec přece jen podařilo zlomit pár minut po hodině hry. Právě střídající Alex Iwobi šikovně prostrčil míč pro sprintujícího Kolašinace, jenž předstihl Ecueleho Mangu a vynutil si tak faul a odpískání pokutového kopu. Přestože Neil Etheridge v této sezoně již třikrát "desítku" lapil, na Piérra-Emericka Aubameyanga byl krátký a Arsenal se tak ujal vedení 1:0.

Vstřelený gól domácím dodal vítr do plachet a utkání se i nadále odehrávalo takřka výhradně na cardiffské polovině hřiště. Sedm minut před koncem výraznou převahu Kanonýrů potvrdil Alexandre Lacazette, jenž na polovině hřiště u postranní čáry ustál zákrok Bamby, namířil si to přímočaře kupředu a parádní sólovou akci zakončil tvrdou křižnou ranou, na kterou byl Etheridge krátký.

Lacazettova trefa se nakonec ukázala být obzvláště důležitou, neboť Arsenal několik dalších dobrých šancí zahodil a v nastavení střídající Mendez-Laing dokázal povedeným zakončením okolo padajícího Lena snížit na konečných 2:1. Svěřenci Unaie Emeryho tak sice herně vůbec nepřesvědčili, ovšem i tak si připisují důležité tři body v boji o klíčové umístění do čtvrtého místa.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC24194155:1461
2.Manchester City24182463:1956
3.Tottenham Hotspur24180650:2454
4.Arsenal FC24145550:3347
5.Chelsea FC24145540:2347
6.Manchester United24136548:3545
7.Wolverhampton Wanderers24105930:3135
8.Everton FC2496935:3333
9.Watford FC2496933:3433
10.AFC Bournemouth241031137:4233
11.Leicester City24951030:3032
12.West Ham United24941130:3731
13.Brighton & Hove Albion24751227:3626
14.Newcastle United24661221:3224
15.Crystal Palace24651324:3323
16.Southampton FC24581126:4123
17.Burnley FC24651325:4523
18.Cardiff City24541520:4619
19.Fulham FC24451525:5317
20.Huddersfield Town24251713:4111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (953)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele