Premier League - preview 24. kola

29.01.2019, 08:22, aktualizováno 30.01.2019, 08:28
Previews
Manchester City včera překvapivě neuspěl v Newcastlu a to je šance pro Liverpool, který čeká souboj s Leicesterem. Tottenham v londýnském derby hostí Watford, Chelsea čeká zkouška v Bournemouthu, Southampton bude měřit síly s Crystal Palace...
AFC Bournemouth - Chelsea FC  (středa 20:45)
Fotbalisté Bournemouthu jsou po nadějném vstupu do sezóny v dlouhodobém útlumu a vítězství v minulém kole proti West Hamu bylo teprve třetím v posledních patnácti zápasech. Zato Chelsea postupuje v obou pohárech a v tabulce hájí čtvrtou pozici.

Tento ročník Premier League začal pro hráče Cherries vskutku parádně - po deseti kolech měli dvacet bodů. Mašina se ale potom zastavila a pouhých deset bodů v následujících kolech srazilo jihoanglické mužstvo až do druhé poloviny tabulky. Kromě toho vypadlo i z obou pohárů (z Ligového před Vánoci právě proti Chelsea). Domácí bilance nijak hrozná není, v tabulce zápasů na svém stadionu jsou šestí, nicméně mimo své hřiště Bournemouth bodoval naposledy v říjnu. Odrazovým můstkem pro Třešně může být tříbodový zisk z minulého kola proti Kladivářům, na němž se brankami podíleli Wilson a King. Vůbec se jim ale nedaří proti špičkovým mužstvům, vždyť od rok starého vítězství na Stamford Bridge prohráli všech deset utkání s celky z nejlepší šestky. Diváci se můžou těšit na atraktivní fotbal, jelikož Vitality Stadium, dějiště zápasu, je po manchesterském Etihadu stadionem, na němž padá nejvyšší počet branek. Domácí by rádi spoléhali na svého nejlepšího střelce Calluma Wilsona, jenž se poprvé v kariéře může prosadit ve třech zápasech v řadě během jedné sezóny Premier League. Jeho start je ovšem nejistý.

Eddie Howe ví, že jeho hráči se musí předvést v tom nejlepším světle: "Víme, že pokud máme Chelsea obrat o body, musíme hrát nejlépe, jak umíme. Ano, v poslední době se mluvilo o Chelsea a jejich výkonech, ale pokaždé, když s nimi hrajeme, jsou jedni z nejlepších," varuje mladý manažer.

Chelsea v nervydrásajícím utkání porazila v penaltovém rozstřelu Tottenham a díky postupu do finále Ligového poháru je tak stále ve hře v obou domácích vyřazovacích soutěžích, v Premier League zase bojuje o Ligu mistrů. Komplikací je pro Blues určitě prohra na Arsenalu v minulém kole. Sarriho svěřenci si jinak pořád drží dobrou formu, přestože jejich gólová potence výrazně klesla. V posledních dvanácti utkáních vstřelili méně než polovinu gólů oproti úvodním jedenácti zápasům. Zajímavostí je, že bilance čtrnácti výher a sedmačtyřiceti bodů v této fázi soutěže je navlas stejná, jako byla v minulém ročníku. Na útočné polovině budou Londýňané věřit nové posile Higuaínovi, jenž si může připsat první start v Premier League a svému nejlepšímu kanonýrovi Hazardovi. Ten patří s deseti brankami a stejným počtem asistencí mezi nejproduktivnější hráč v lize a proti Bournemouthu se navíc prosadil v obou utkáních této sezóny.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Clyne, Cook, Aké, Smith - Stanislas, Gosling, Lerma, Fraser - Brooks - King
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Luíz, Alonso - Kanté, Jorginho, Barkley - Pedro, Higuaín, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.55 - 4.19 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Southampton FC - Crystal Palace  (středa 20:45)
Anglická Premier League pokračuje ve středeční večer zbylými zápasy čtyřiadvacátého kola a jedním z nich je souboj Southamptonu s Crystal Palace. Oba celky se v ligové tabulce nacházejí hned vedle sebe těsně nad sestupovým pásmem, dokonce s totožným bodovým ziskem, a tak má tento duel punc "šestibodového" zápasu.

Se Southamptonem to ještě před pár měsíci vypadalo dosti bledě, ovšem s příchodem nového kouče Ralpha Hassenhüttla dorazila na stadion St. Mary’s vytoužená revoluce a s ní i zlepšené výsledky. Německý kouč potřeboval pouze osm zápasů k tomu, aby již počtem ukořistěných vítězství předčil svého předchůdce Marka Hughese, a stále tvrdí, že jeho tým má ještě hodně co zlepšovat.

"Máme v týmu hráče, kteří se rychle učí a mají větší potenciál, než si možná mnozí mysleli," pochvaluje si Hassenhüttl. "Proto se momentálně ani příliš nerozhlížíme po nových posilách, protože i tahle stávající učenlivá soupiska má šanci udělat další krok kupředu. Všichni mají šanci ukázat, jak jsou dobří a jak mohou svou hru ještě zlepšovat. Máme solidní šanci udržet se v Premier League a pak mířit s ambicemi ještě výš."

Zatímco Saints poslední dvě ligová kola vítězně opanovali, Crystal Palace má naopak na kontě dvě porážky. Tým Roye Hodgsona si však spravil chuť v nedávném utkání FA Cupu, kde si v malém londýnském derby vyšlápl na Tottenham a zvítězil 2:0. Zkušený anglický manažer má nyní před sebou nelehké rozhodování, koho postavit do branky, neboť Wayne Hennessey i Vicente Guaita se nyní shodně dokázali uzdravit a dělají si oba zálusk na uzmutí prostoru mezi třemi tyčemi, který v posledních zápasech pokrýval Julian Speroni.

Návrat do hry hlásí v kádru Eagles také forvardi Connor Wickham a Christian Benteke, na straně domácích pak panují otazníky ohledně stavu kotníku Charlieho Austina a mimo hru zůstává najisto Mario Lemina. Neduhy s kolenem Matta Targetta jsou podle všeho naopak zdárně zažehnány.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Bednarek, Stephens, Vestergaard - Valery, Romeu, Hojbjerg, Targett - Redmond, Armstrong - Ings
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Wan-Bissaka, Tomkins, Sakho, Van Aanholt - McArthur, Kouyaté, Milivojević - Townsend, Ayew, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.31 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Leicester City  (středa 21:00)
Hráči Leicesteru City jsou v poslední době ve velké herní nepohodě. Prohráli sedm z posledních deseti zápasů, což znamenalo vypadnutí z obou pohárů a pokles na desáté místo ligové tabulky. Zato Liverpool je na svém hřišti na domácí scéně neporazitelný a ztratil pouze proti Citizens.

Reds se už můžou soustředit pouze na ligovou soutěž a Ligu mistrů, což je pro ně oproti velmi vytíženému manchesterskému konkurentovi dozajista výhodou. V posledních týdnech se jim ovšem příliš nedaří a pár dní po porážce na Etihadu vypadli z FA Cupu. V dalších kolech Premier League si už připsali dvě vítězství, byť jen o jedinou branku. Naposledy díky dvěma trefám Salaha uspěli v přestřelce proti Crystal Palace. Právě Salah je největším tahounem celku od řeky Mersey, se šestnácti góly je i nejlepším ligovým kanonýrem a celkově ho dělí jen dva zásahy od padesáti v dresu Liverpoolu. Pro svěřence Jürgena Kloppa je středeční utkání příležitostí vyhrát osm domácích ligových zápasů v řadě, a to poprvé po téměř devíti letech. Zakládat si budou především na pevné defenzivě - třináct čistých kont je nejlepším počinem v celé soutěži.

Manažer Klopp si je vědom síly protivníka. "Leicester rád hraje proti top týmům. Není mužstvem založeným na protiútocích tolik, jako byl dřív, ale i tak je hrozbou. Jeho hráči vám nedají příliš prostoru. Očekáváme nebezpečného soupeře. Mají kvalitu a jsou skvělým týmem. Jsem si jistý, že nejsou spokojeni se současnou pozicí. Investovali do týmu mnoho peněz. Se svou pozicí by byli spokojeni před pár lety, ale ne po ligovém titulu a účasti v Lize mistrů," řekl německý lodivod.

Leicesterští zažívají chmurné období a k neúspěchům v lize se ještě přidalo ostudné vypadnutí z poháru proti Newportu. Stejně jako minulé utkání soupeře skončilo i to jejich výsledkem 4:3, bohužel pro Foxes se z triumfu radoval Wolverhampton. Spoléhat můžou svěřenci Clauda Puela na ofenzivu. Na hřištích soupeřů v této sezóně vyšli gólově naprázdno jen jednou, a to v prosincovém zápase na půdě Eagles. Liverpool je navíc oblíbeným soupeřem pro nejlepšího střelce Lišek Jamieho Vardyho, který je třetím nejúspěšnějším kanonýrem v utkáních proti Reds a v případě, že se prosadí i nyní, může vyrovnat Thierryho Henryho na osmi brankách.

Domácím se do tréninku vrátili Van Dijk a Wijnaldum, plně k dispozici by měli být Fabinho a Lovren. Stoprocentně bude chybět suspendovaný James Milner. Celek z King Power Stadium zase hlásí návrat Maguirea.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Fabinho, Lovren, van Dijk, Robertson - Henderson, Keita - Shaqiri, Firmino, Mané - Salah
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Evans, Maguire, Chilwell - Choudhury, Mendy, Ndidi - Pereira, Vardy, Gray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.56 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Watford FC  (středa 21:00)
Tottenham kosí zranění, vypadl ze dvou pohárových soutěží, přesto v Premier League nadále válí. V dalším utkání vyzve Watford, jemuž se letos také daří.

Hned dvě hořké pilulky museli během minulého týdne zkousnout fandové Kohoutů. Nejprve totiž jejich oblíbenci na hřišti Chelsea promrhali náskok z prvního semifinále Ligového poháru a v odvetě svému rivalovi padli po pokutových kopech. O víkendu pak Spurs nečekaně vypadli i v druhé ostrovní pohárové soutěži, tedy FA Cupu. Na Tottenham tentokrát vyzrál další londýnský celek Crystal Palace. Orli zvítězili 2:0 a radovali se s postupu do pátého kola.

Tottenham tak už válčí jen na dvou frontách. Do náročného osmifinále Ligy mistrů s německým Dortmundem zbývají Kohoutům ještě dva týdny, a tak se do té doby mohou soustředit výhradně na Premier League. Zde zatím prožívají další vydařenou sezónu, a přestože se Spurs nevyvarovali několika zbytečným zaváháním, stále drží výbornou třetí pozici, přičemž lépe postavenými mužstvy zůstávají pouze Liverpool a Manchester City.

Také manažer Mauricio Pochettino se domnívá, že se jeho týmu v posledních letech daří. "Miluji svoji práci a miluji výzvy. Jsme oběťmi vlastního úspěchu. Nikdo v nás nevěří, nikdo nevěří, že přineseme klubu úspěch. Před mým příchodem byl Tottenham jen jednou v Lize mistrů. Nyní jsme tam tři sezóny v řadě. Dřív to byl jen sen," sdělil argentinský stratég.

Pochettino již bude moci využít služeb Heung-Min Sona, který se vrátil s Asijského poháru. Zdráv už je Moussa Sissoko, což však nelze říct o Benu Daviesovi a především hvězdách Harrym Kaneovi a Dele Allim. Hosté nehlásí žádnou změnu na seznamu zraněných hráčů.

Watfordu se v FA Cupu dařilo lépe, když vyloupil Newcastle a může nadále snít o zisku slavné trofeje. Sršňům to navíc skvěle funguje i v nejvyšší soutěži a pod vedením Javiho Gracii byli před začátkem kola na skvělém sedmém místě. Poslední čtyři ligová klání nepoznali Hornets přemožitele. Pokud se jim podaří udržet nastavený trend, mohou dobře rozjetou sezónu stejně úspěšně zakončit.

Na tiskové konferenci Gracia vysvětlil, jak je rád, že může vybírat z mnoha hráčů. "Věřte mi, není to problém. Mám z toho radost. Jsem velmi potěšen výkony všech mých hráčů, především Andreho (Graye) a Isaaca (Successe), kteří skórovali v posledním zápase. Pro tým je velmi dobré mít různé varianty. Věřím všem hráčům a oni čekají na to, aby ukázali, co umí," řekl manažer Watfordu.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko, Winks - Lucas, Eriksen, Son - Llorente
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Kiko, Mariappa, Cathcart, Holebas - Hughes, Doucouré, Capoue, Success - Deulofeu, Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.08 - 5.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - Brighton & Hove Albion  (úterý 20:45)
Fulhamu začíná zvonit hrana a pokud se rychle nezvedne, bude mít ve zbytku sezóny téměř neřešitelný úkol. K záchraně se bude chtít zvednout již proti Brightonu, který však má také co napravovat.

Fanoušci londýnského klubu nemají v poslední době příliš důvodů ke spokojenosti. V Premier League nadále zůstávají v pásmu sestupu, navíc příčky zajišťující záchranu se v minulých kolech zase o kus vzdálily. Radost si Cottagers nedopřáli ani v FA Cupu, kde vypadli hned v prvním zápase s průměrným Oldhamem. K všeobecné pohodě nepomohl ani útočník Aboubakar Kamara, jenž byl za nevhodné chování vyřazen z kádru.

Naději však Chalupářům dává čerstvá posila do útoku. Kdysi velký talent nizozemského fotbalu Ryan Babel již má s ostrovním fotbalem zkušenosti, neboť svou kariéru startoval v Liverpoolu. Poté však zář jeho hvězdy spíše slábla a nyní se hráč s extravagantním účesem pokusí o další restart. Ve Fulhamu si všichni přejí, aby byl ve svém snažení úspěšný.

Po třech ligových prohrách v řadě potřebují Londýňané nutně bodovat. "Zítřek je pro klíčový. Potřebujeme zvítězit, pro což musíme vyvinout velké úsilí. Jsem pozitivní člověk. Vím, že mám těžkou práci, ale bylo to náročné i v době, kdy jsem přišel a náročné to je i nyní. Musíme se snažit bojovat až do konce. Nyní jsme na sestup, ale není možné být v horší situaci než teď. Můžeme se jen zlepšovat. A já věřím, že se zlepšíme," burcoval před utkáním manažer Cottagers Claudio Ranieri.

Ani v Brightonu si zrovna radostí nepískají, přesto se jihoanglický celek nachází v lepším postavení než jeho úterní soupeř. Nicméně i Racci by již měli potěšit své fanoušky, kteří čekají na ligovou výhru od konce prosince. Seagulls si navíc situaci zkomplikovali v FA Cupu, kde remizovali s West Bromem a čeká je odveta na hřišti soupeře.

Manažer Brightonu Chris Hughton rozhodně nehodlá Fulham podcenit. "Co jsem viděl, tak několikrát měli dobrý projev. Nevypadají jako tým, který má těžkou sezónu. Musíme odehrát zápas na vysoké úrovni, protože na krajích disponují kvalitou, a to především v ofenzívě," sdělil někdejší lodivod Newcastlu či Norwiche.

Domácím bude kromě hříšníka Kamary chybět též André-Frank Zambo, který se po zranění již alespoň vrátil do tréninku. Hostům se vrací australský gólman Matthew Ryan, jenž má za sebou nepovedenou anabázi v dresu národního týmu na Asijském poháru. Připraven by měl být také již uzdravený obránce Leon Balogun.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Odoi, Le Marchand, Ream - Christie, Chambers, Seri, Bryan - Schürrle, Mitrović, Babel
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Duffy, Dunk, Bernardo - Groß, Stephens, Pröpper - March, Locadia - Murray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.28 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Huddersfield Town - Everton FC  (úterý 20:45)
Již pramálo nadějí na záchranu zbývá Huddersfieldu. Jednu z posledních se pokusí vykřesat proti Evertonu, jenž v poslední době též zrovna dvakrát nezáří.

Kritickou druhou sezónu mezi elitou Terriers vůbec nezvládají. Předloňský nováček Premier League od začátku ročníku tahá za velmi krátký konec a po zisku pouhých deseti bodů beznadějně kotví na posledním místě v tabulce. Z neuspokojivých výsledků vyvodil odpovědnost jeden z hlavních strůjců jízdy Huddersfieldu vzhůru z Championship. Manažer David Wagner rezignoval na svou funkci a Terriers se tak budou snažit o nemožné bez oblíbeného lodivoda.

Manažerské křeslo obsadil po Wagnerovi další německý trenér Jan Siewert. "Hráče jsem velmi dobře poznal (na tréninkovém kempu - pozn. redakce) v Portugalsku. Je zde soudržnost, což vidím rád. Progres si vyžádá čas, ale hráči dosud pochopili moje chápání fotbalu. Je skvělé sledovat, jak jsou otevřeni novým názorům. Atmosféru John Smith’s Stadium jsem již jednou okusil, ale na úterý se opravdu těším." uvedl nový kouč Huddersfieldu.

V Evertonu se na postu manažera ke změnám zatím neschyluje, byť někteří fandové jsou rozčarovaní z dosavadního přestavení Marca Silvy. Portugalský stratég přicházel ke Karamelkám po vyvedeném angažmá ve Watfordu, na severozápadě Anglie však zatím zcela nenaplňuje představy náročného publika. Toffees sídlí ve středu tabulky, kde těžce zápasí s konkurencí. Ve zbytku sezóny budou mít co dělat, aby uhráli vysněnou sedmou pozici.

Sám Silva si je vědom, že se mu nedaří. "Nejsem spokojený s posledním měsícem a půl, ale nepanikařím. Jako klub nemůžeme panikařit, přestože nejsme šťastní a fanoušci jsou zklamaní. Já jsem zklamaný taky, ale nepanikařím, protože klub nemůže panikařit, pokud se chceme v budoucnu správně rozhodovat," řekl portugalský manažer před zápasem s Terriers.

Domácím se po zranění vrací klíčový záložník Aaron Mooy. Do tréninku se již zapojil též Abdelhamid Sabiri, zatímco Philip Billing a Danny Williams nadále zůstávají mimo hru. Evertonu bude chybět Phil Jagielka a nejistý je start Yerryho Miny. Do sestavy by se měl vrátit Idrissa Gueye poté, co Karamelky odmítly nabídku Paris Saint-Germain na přestup.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Hadergjonaj, Jorgensen, Schindler, Löwe - Puncheon, Hogg, Mooy - Kachunga, Mounié, Mbenza
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Zouma, Digne - Gomes, Gueye - Lookman, Sigurdsson, Richarlison - Calvert-Lewin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.68 - 3.21 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wolverhampton Wanderers - West Ham United  (úterý 20:45)
V rámci čtyřiadvacátého kola anglické Premier League čeká na fanoušky i atraktivní souboj celků ze středu tabulky. Kladiváři jsou zajisté plni motivace, neboť na Wolves ztrácí jeden bod, navíc jim na London Stadium podlehli. Hostující tým se také bude chtít vzpamatovat ze série venkovních porážek.

Wolverhampton má v poslední době velice pestré výsledky. Naposledy zaznamenal nějakou sérii v polovině prosince, od té doby střídá vítězství, remízy i porážky. V předchozím ligovém kole zvítězil v přestřelce nad Leicesterem 4:3 zásluhou hattricku Dioga Joty, aby si poté zbytečně přidělal starosti remízou v FA Cupu proti Shrewsbury. Klíčem k úspěchu Vlků bude obrana. Bilance osmnácti obdržených branek na domácím stadionu z nich dělá v tomto ohledu pátý nejhorší celek. Na útočné polovině se nováček nejvyšší soutěže bude spoléhat na Jiméneza a Dioga Jotu. Mexický kanonýr je se šesti trefami gólovým tahounem svého mužstva, druhý jmenovaný se zase po třináctizápasovém půstu prosadil pětkrát v pěti utkáních. Hattrick proti Liškám znamenal pro Wolves první tříbrankový zápis jejich hráče v Premier League po více než čtyřiceti letech, posledním Portugalcem, který toto zvládl, byl Cristiano Ronaldo.

Nuno Espirito Santo se vyjádřil k solidnímu postavení svého celku v tabulce: "Jsme za to rádi, ale víme, že důležitější je to, co je před námi, a musíme se zlepšovat. Vždy se musíme koncentrovat a dobře organizovat v defenzivě, musíme se zlepšit a být pevnější a kompaktnější. Pracujeme na tom, takže očekáváme, že nebudeme opakovat tytéž chyby," řekl portugalský manažer.

West Ham vstoupil do nového roku třemi domácími utkáními, v nichž ani jednou neprohrál, následné výlety na hřiště soupeřů už tak slavné nebyly. Prohra na Bournemouthu se ještě dá pochopit, vypadnutí z FA Cupu proti Wimbledonu je ale hořkou pilulkou. V součtu s posledním utkáním roku 2018 Hammers třikrát v řadě prohráli mimo svůj stadion, pokaždé o dvě branky. I tak je tato sezóna pro Kladiváře dozajista zlepšením oproti té minulé. Vítězstvím v tomto zápase mohou vyrovnat počet vítězství z celého minulého ročníku. Aktuálně se Pellegriniho svěřencům daří hlavně v druhých poločasech - sedmnáct z posledních dvaceti branek vstřelili právě po pauze.

Argentinský kormidelník pochopitelně nebyl spokojen s porážkami venku: "Odehráli jsme velice dobré zápasy a porazili nejlepší týmy, ale poté jsme nezůstali konzistentní, nehráli jsme až na jednu výjimku stejně dobře alespoň tři zápasy po sobě."

Naposledy bude domácím chybět potrestaný Boly. Na straně soupeře může po dvou měsících nastoupit Fredericks, kvůli potížím s kotníkem však nebude k dispozici Lucas Pérez.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Saiss - Doherty, Dendoncker, Neves, Jonny - Moutinho - Jota, Jiménez
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Zabaleta, Diop, Ogbonna, Cresswell - Noble, Rice - Antonio, Nasri, Anderson - Arnautovic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.54 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Cardiff City  (úterý 20:45)
Nezvykle uprostřed týdne pokračuje anglická Premier League čtyřiadvacátým kolem, které mimo jiné odstartuje duel Arsenalu s Cardiffem. Favorit zápasu je jednoznačný, tím spíše, že hosté se budou muset vypořádat nejen s výrazně bohatším a lépe postaveným soupeřem, ale také s vlastní hlavou po nenadálém zmizení rekordní klubové posily Emiliana Saly.

Bluebirds čeká vůbec první utkání od pádu letadla, v němž se čerstvá posila do útoku minulý týden nacházela, a manažer Neil Warnock připustil, že se teprve uvidí, které hráče tato tragická událost poznamenala nejvíce. "Byl to náročný týden pro každého, všechny nás to ranilo a ovlivnilo," prohlásil smutný Sol Bamba. "Zkoušeli jsme se připravit jako obvykle, ale tohle zkrátka nebyl normální týden."

Cardiff se po porážce 3:0 od Newcastlu z minulého kola nachází v sestupovém pásmu a stále ještě ani v jednom kole během letošní sezony nedokázal do poločasové přestávky získat průběžné vedení. Arsenal byl touto statistikou rovněž dlouho sužován, ovšem před několika měsíci ji přece jen zlomil, a přestože jsou výsledky Kanonýrů v posledních týdnech jako na houpačce, výhra nad Chelsea jim dává naději na ukořistění klíčového čtvrtého místa. V případě výhry by se Arsenal právě na čtvrtou Chelsea bodově dotáhl, byť Blues mají středeční duel k dobru.

Domácí stále sužují potíže v defenzivě vinou početné marodky, která nyní čítá dlouhodobě zraněného Bellerína s Holdingem, jež v nedávném zápase FA Cupu proti Manchesteru United doplnili i další stopeři Koscielny se Sokratisem, jejichž absence by neměla mít tak dlouhého trvání, ovšem úterní střetnutí přichází nejspíše příliš brzo pro oba zúčastněné. Zajímavé také bude sledovat základní sestavu Kanonýrů kvůli Mesuta Özila, jenž se do jedenáctky nedostal již více než měsíc, a jestli mu Unai Emery nedá šanci ani proti ligovému nováčkovi na domácí půdě, tak už budou dny německého špílmachra v londýnském klubu definitivně sečteny. Na straně hostí zůstává mimo hru kapitán Sean Morrison po absolvované operaci slepého střeva.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Maitland-Niles, Mustafi, Monreal, Kolašinac - Torreira, Xhaka - Iwobi, Özil, Aubameyang - Lacazette
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Peltier, Ecuele Manga, Bamba, Bennett - Mendez-Laing, Gunnarsson, Arter, Hoilett - Camarasa - Niasse
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.30 - 14.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Burnley FC  (úterý 21:00)
Manchester United ztrácel na Top 4 jedenáct bodů, když si José Mourinho před Vánoci sbalil svých pár švestek a opustil klub. O necelých šest týdnů později se Rudí ďáblové mohou čtvrté Chelsea bodově vyrovnat, pokud porazí Burnley. Jmenování Oleho Gunnara Solskjaera do pozice dočasného manažera se tak ukazuje jako nejlepší dárek pod stromečkem minimálně za šest let.

Ještě žádný trenér v Manchesteru United nevyhrál svých prvních osm zápasů ve funkci. Norský kouč s mladistvým kukučem vliv svým hráčům do žil nový náboj, smetl ze stolu Mourinhova pravidla, která hvězdám svazovala nohy a takový Paul Pogba je teď možná vůbec nejlepším hráčem v Premier League. Solskjaer svůj tým prostě nechává hrát, a to zatím stačí.

Už navíc neplatí ani hrozby zlých jazyků, které devalvovaly triumfy nad papírově nicotnými soupeři typu Cardiff, Huddersfield nebo druholigový Reading. United vyhráli na hřišti Tottenhamu i Arsenalu a momentálně platí za možná největšího favorita v boji o kýžené čtvrté místo. Na rozdíl od Gunners i Chelsea totiž mají parádní formu. Hlavně ofenziva působí hravě a funguje na jedničku - v osmi zápasech nastříleli Rashford, Pogba a spol. 22 gólů. To je o celých deset víc než v předešlých osmi kláních pod Mourinhem.

Na Old Trafford aktuálně vypadá vše v naprostém pořádku a fanoušci se nemůžou dočkat třeba i dvojzápasu s PSG, které jako mávnutím kouzelného proutku náhle není beznadějným výletem pro výprask. Skvělou náladu by Manchesteru United neměl zkazit ani domácí zápas s Burnley, které sice poslední týdny taktéž roste, ale v Divadle snů by se jakýkoli bodový zisk rovnal zázraku.

Viz nedávný zápas FA Cupu na půdě Manchesteru City, ke kterému se svěřenci Seana Dychea vydali s pětizápasovou šňůrou bez porážky, ke kterým přidali navíc i tři čistá konta. Bum, 5:0, naprostá demolice. Burnley se bude snažit vyhrabat pozitivní vzpomínky z vítězných zápasů proti West Hamu, Huddersfieldu nebo Fulhamu, které Clarets dostalo ze sestupových pozic. Klíčové momentum je ale pryč.

Velký otazník navíc visí nad startem Robbieho Bradyho, který si z utkání proti City odnesl zraněné tříslo. Podobně jsou na tom i Johann Gudmundsson a Phil Bardsley. Solskjaer naproti tomu nevyužije služeb Marcose Roja a Marouana Fellainiho. Marodku naopak opustil Chris Smalling.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Lindelöf, Jones, Shaw - Herrera, Matić, Pogba - Lingard, Rashford, Martial
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Bardsley, Tarkowski, Mee, Taylor - Hendrick, Westwood, Cork, McNeil - Wood, Barnes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.43 - 9.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Manchester City  (úterý 21:00)
Dvaadvacet utkání. Více než třináct let. Tak dlouho už Newcastle nedokázal v Premier League porazit Manchester City. Ten je navíc od přelomu kalendářního roku rozjetý a vyhrál osm utkání v řadě v celkovém skóre 33:2.

Magpies se stále potácejí na samé hraně přežití a minulý týden zvládli klíčový duel s Cardiffem jednoznačně o tři branky. Hlavním strůjcem úspěchu byl stoper Schär, který se prosadil hned dvakrát. Jinak se ale hráči od řeky Tyne nemají čím chlubit, vždyť z posledních devíti zápasů vyhráli pouze dvakrát. Kromě zmiňovaného vítězství uspěli ještě v FA Cupu proti Blackburnu po prodloužení, z nejprestižnějšího anglického poháru se ovšem pakovali hned v dalším kole proti Watfordu. Domácím se vůbec nedaří proti celkům z nejlepší šestky a v osmi zápasech proti nim letos neuhráli ani bod. Klíčem k úspěchu bude pevná obrana, jelikož inkasování prvního gólu v zápase znamenalo pro Newcastle pokaždé v tomto ročníku porážku.

Rafael Benítez podlehl Citizens pouze jednou v devíti vzájemných zápasech a přidat další body chce i nyní. "Každý manažer trénuje tým podle toho, jací jeho hráči jsou. Pokud máte nejlepší hráče, útočíte. Ale my potřebujeme rovnováhu. Jeden bod může být klíčovým, stejně tak je pro nás důležitý rozdíl ve skóre," řekl španělský kormidelník.

Mužstvo ze severu Anglie nyní letí všemi soutěžemi a kromě boje o titul v Premier League si zajistilo i finále Ligového poháru a osmifinále FA Cupu. K tomu jim pomohlo sobotní pětibrankové vítězství proti Burnley. Manchesterští navíc vstřelili 29 gólů bez toho, aby inkasovali. Hráči můžou udělat z Pepa Guardioly nejúspěšnějšího manažera v úvodních sto zápasech Premier League. Jubilea dosáhne právě proti Strakám a jeho dosavadních třiasedmdesát vítězství znamená, že se o první místo dělí s velkým rivalem José Mourinhem. Citizens už mají dva dvouciferné střelce a pro jednoho z nich, Sergia Agüera, jsou utkání s Newcastlem zvláště úspěšná. Ve dvanácti předchozích střetnutích nastřádal čtrnáct branek - tolikrát se v Premier League žádný hráč proti jedinému klubu neprosadil.

Guardiola se vyjádřil k otázce, zda je výhodnější, když jeho tým hraje před Liverpoolem, nebo po něm: "Když hrajeme později, když hrajeme dříve, jedinou šancí pro nás je vyhrávat zápasy. Pokud to nedokážeme, je prakticky hotovo. Je na nás tlak a my ho cítíme, ale musíme jej zvládnout. Zbývá stále hodně bodů k titulu. Na to nemůžeme příliš myslet a musíme se soustředit na to, co musíme dělat."

Domácím budou chybět Joselu, Diame, Shelvey a Ki Sung-yueng, na straně hostí panují pochybnosti nad startem Benjamina Mendyho.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Schär, Lascelles, Lejeune - Yedlin, Hayden, Longstaff, Ritchie - Pérez, Atsu - Rondón
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Laporte, Zinchenko - B. Silva, Fernandinho, D. Silva - Sterling, Agüero, Sané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 17.30 - 8.69 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC23193154:1360
2.Manchester City23182362:1756
3.Tottenham Hotspur23170648:2351
4.Chelsea FC23145440:1947
5.Arsenal FC23135548:3244
6.Manchester United23135546:3344
7.Watford FC2396832:3233
8.Wolverhampton Wanderers2395927:3132
9.Leicester City23941029:2931
10.West Ham United23941030:3431
11.Everton FC2386934:3330
12.AFC Bournemouth23931133:4230
13.Brighton & Hove Albion23751125:3226
14.Crystal Palace23641323:3222
15.Southampton FC23571125:4022
16.Burnley FC23641323:4322
17.Newcastle United23561219:3121
18.Cardiff City23541419:4419
19.Fulham FC23351521:5114
20.Huddersfield Town23251613:4011

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1092)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele