Premier League - souhrn 14. kola

30.11.2019, 15:24, aktualizováno 01.12.2019, 19:31
Komentáře a souhrny
Liverpool po výhře nad Brightonem zůstává na čele tabulky. Před Manchester City, který pouze remizoval na půdě Newcastlu United, se však dostal Leicester City, jenž pozdním gólem zdolal Everton. Dobrou formu potvrdil Tottenham, zatímco Chelsea v derby podlehla West Hamu. Bodové ztráty zaznamenaly také Arsenal a Manchester United...

Leicester City - Everton FC 2:1

01.12.2019 17:30

Góly: 68. Jamie Vardy, 90+4. Kelechi Iheanacho - 23. Richarlison

Střetnutí Leicesteru s Evertonem dostálo předzápasovým očekáváním, a ještě nabídlo leccos navrch. Obrat skóre s vítězným gólem v samém závěru nastavení, bonusové drama při zkoumání celé situace videorozhodčím a navrch i jedno velké hráčské zmrtvýchvstání v podobě Kelechiho Iheanacha, jenž ve svém prvním nástupu na hřiště v letošní sezoně zcela změnil zápas ve prospěch svého týmu špičkovým výkonem s vítězným gólem a asistencí.

Pro hosty šlo naopak o nanejvýš kruté rozuzlení utkání, v němž navzdory bídným předešlým výsledkům a postavení v tabulce podali kvalitní výkon a po brzké trefě Richarlisona dlouho zdárně drželi na půdě favorita hubený náskok. S nástupem Iheanacha se však Foxes vzepjali k velkému zvratu, kdy nejprve srovnal svým třináctým gólem sezony Vardy, a poté sám Iheanacho v 95. minutě zakončil svůj parádní únik obstřelením Jordana Pickforda. Hostům ještě zasvitla naděje, neboť čárový rozhodčí po gólu signalizoval postavení mimo hru, avšak jeho kolegové u videa Iheanachovo postavení mimo hru vyloučili a King Power Stadium si tak mohl užít hned dvojnásobnou oslavu.

Zatímco Leicester prodloužil svou stávající šňůru výher již na šest zápasů po sobě a zůstává druhý s osmibodovým odstupem na vedoucí Liverpool, Everton se i nadále se čtrnácti body potácí na první nesestupové sedmnácté příčce a pozice Marca Silvy se jeví čím dál více neudržitelnější, jakkoli lze nedělní výkon Toffees hodnotit vyjma konečného výsledku pozitivně.

Everton do zápasu vstoupil výtečně a vytvořil si i první šanci večera, když Djibril Sidibé tvrdou ranou zamířil až příliš vysoko. Pravý bek hostí se nedlouho poté ujal role asistenta a excelentním centrem do šestnáctky vybídl k zakončení Richarlisona, jenž s přehledem skóroval hlavou počtvrté v sezoně. Domácí pouze několikrát zahrozili skrze Ayozeho Péreze, a když už se zdálo, že jim po zákroku Holgatea na Chilwella připadla výhoda pokutového kopu, byl sudí Graham Scott opraven videorozhodčím, že o provinění proti pravidlům se nejednalo, a původně nařízená penalta se tak nekonala.

I po změně stran měli lepší nástup hosté a bylo zapotřebí klíčového bloku na poslední chvíli v podání Jonnyho Evanse, aby Dominic Calvert-Lewin vedení Evertonu nezdvojnásobil. Chvíli nato neuspěl ze slibné pozice po rohovém kopu ani neobsazený Michael Keane a Toffess nakonec neproměněné šance mohly mrzet dvojnásob. První pokusy Ricarda Pereiry a střídajícího Iheanacha ještě Pickford zneškodnil, ale v 68. minutě se již domácí dočkali. Po dobré práci Ndidiho se vyřítil Iheanacho kupředu, nesobecky předal míč volnému Vardymu a nejlepší střelec Premier League nabídnutou příležitostí nepohrdl.

Poté, co Vardy a na druhé straně Moise Keane zahodili další nadějné šance, zdálo se, že utkání dospěje k dělbě bodů. V páté minutě nastavení si ale Foxes vytvořili ještě jednu šanci, když se na konci bleskového útoku po kolmici Pereiry ocitl Iheanacho, pohrál si klopýtajícími obránci soupeře a parádní ranou k tyči strhl i s přispěním videa výhru na stranu Leicesteru.

Více informací k zápasu

Manchester United - Aston Villa 2:2

01.12.2019 17:30

Góly: 42. Tom Heaton (vl.), 64. Victor Lindelöf - 11. Jack Grealish, 66. Tyrone Mings

Ve dvou po sobě jdoucích zápasech svedl Manchester United gólovou přestřelku s ligovými nováčky, otočil zdárně nepřiznivý stav, a nakonec se musel přesto spokojit se ziskem jediného bodu. Po bláznivé remíze 3:3 proti Sheffieldu United si nyní tým Oleho Gunnara Solskjaera takřka to samé zopakoval i doma s Aston Villou, proti níž sice zvládl zareagovat na lahůdkovou úvodní trefu Grealishe, jenže bezprostředně po Lindelöfově gólu na 2:1 zvládl srovnat hostující stoper Tyrone Mings. United tak zůstávají devátí s totožným bodovým ziskem jako Crystal Palace a Burnley, zatímco Villa navýšila z patnáctého místa náskok na sestupové příčky na tři body.

Hosté již v předešlých zápasech venku s Tottenhamem, Arsenalem, Liverpoolem i Manchesterem City ukázali, že se věhlasných soupeřů ani na jejich stadionech pranic nebojí, a nebylo tak žádným překvapením, že měli povedený nástup do hry i na Old Trafford. Průlom skóre ovšem i tak přišel tak trochu jako blesk z čistého nebe, neboť Jack Grealish byl po hezké diagonále El Ghaziho pořád ve zdánlivě příliš ostrém úhlu na to, aby dokázal z hranice šestnáctky překonat Davida de Geu. Kapitán Aston Villy se však vytáhl s takřka dokonalou střelou, která zapadla přesně ke vzdálenější tyči do horního růžku a zkoprnělý De Gea mohl jen přihlížet.

Střídající Trézéguet, jenž nahradil zraněného El Ghaziho, na přelomu půlhodiny hry z Grealishova přesného pasu dokonce vedení Villans zdvojnásobil, ovšem o radost jej vzápětí připravilo upozornění na jeho postavení mimo hru. Místo poločasového vedení 2:0 tak bylo o přestávce srovnáno. United se sice v první půli příliš nedařilo, avšak v 42. minutě po nakrátko rozehraném rohovém kopu poslal Pereira perfektní centr na zadní tyč, kde hostující obrana nezvládla uhlídat Marcuse Rashforda. Anglický forvard sice ve vyložené šanci trefil svou hlavičku pouze do tyče, ovšem od ní se míč odrazil do bezmocného Toma Heatona a zapadl za brankovou čáru.

Bezprostředně po změně stran měly oba týmy slibnou možnost strhnout vedení na svou stranu. Nejprve Anthony Martial po skvělé individuální akci přinutil Heatona ke kvalitnímu zákroku, a poté Trézéguetova tečovaná rána skončila u nabíhajícího Grealishe, jenž ale trefil míč pouze do brankové konstrukce. Hned minutu nato se opět dostalo ke slovu rčení "nedáš, dostaneš", neboť přímý kop United nešťastně přizvedl hlavou Wesley a Victor Lindelöf na zadní tyči trefil míč hlavou do téměř stejného místa, kam se v první půli prosadil Grealish.

Sotva ale rozbouřené tribuny Old Trafford stihly pořádně utichnout po gólové oslavě, bylo zase srovnáno. Necelé dvě minuty nato totiž po zpola odvrácené standardní situaci vyšachoval Matt Targett krásným obloučkem celou obranu Manchesteru a Tyrone Mings se tak zničehonic ocitl zcela osamocen před De Geou. Anglický stoper přesto s ničím neotálel a tvrdou ranou z voleje napálil míč do sítě. Mings sice v domnění, že se musel nacházet v ofsajdové pozici, ani gól řádně neslavil, ovšem jak čárový rozhodčí, tak následně jeho kolega u videa celou akci posvětili a utkání tak skončilo překvapivou, ovšem i zaslouženou remízou 2:2.

Více informací k zápasu

Norwich City - Arsenal FC 2:2

01.12.2019 15:00

Góly: 21. Teemu Pukki, 45+2. Todd Cantwell - 29. Pierre-Emerick Aubameyang (pen.), 57. Pierre-Emerick Aubameyang

Freddiemu Ljungbergovi nevyšel debut v roli manažera Arsenalu podle představ. Na půdě o záchranu bojujícího Norwiche jeho svěřenci po gólech Pukkiho a Cantwella dvakrát prohrávali, pokaždé dokázal alespoň srovnat Aubameyang.

Už po pěti minutách se přitom Gunners mohli dostat do vedení. Aubameyang posunul míč na Lacazetta, jehož ránu skvěle vychytal Krul. Další příležitost přišla po dvaceti minutách, kdy si na Özilův rohový kop naskočil Chambers a poslal jej na vzdálenější tyč. Znovu ale ztroskotal na gólmanovi.

Namísto toho skórovali "Kanárci". Zaváhání zálohy Arsenalu vedlo k šanci pro Teemu Pukkiho. Ten si posunul míč na střed a i s pomocí teče Mustafiho překonal Lena. Krátce na to po Özilově standardce zahrál jeden z bránících hráčů rukou a sudí po zásluze nařídil pokutový kop.

Jeho exekuce se ujal Pierre-Emerick Aubameyang, jenž ho zahrál prachbídně a Krul míč vyrazil. Avšak sudí po konzultaci s videorozhodčím nařídil opakování penalty, tentokrát už byl gabonský šutér úspěšný. Do šaten stejně odcházeli spokojenější domácí. Po rychlém protiútoku předložil Hernández míč Toddu Cantwellovi, který do poloodkryté klece balón snadno uklidil.

Ještě než byla odehrána hodina hry, svítil na tabuli opět nerozhodný stav. Po rohovém kopu propadl míč na zadní tyč k Aubameyangovi, jenž snadno na vzdálenější tyč zakončil. Nedlouho poté pálil mimo Cantwell, zaváhání Guendouziho zase vedlo k příležitosti Pukkiho, tu skvěle zlikvidoval Leno.

Německý brankář svůj tým ještě několikrát svůj tým podržel, například když v nastavení famózně vychytal Aaronsovu střelu. "Kanonýři" tak v tabulce drží umístění v první desítce, Norwich se vinou vítězství Southamptonu propadl na předposlední příčku.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Sheffield United 1:1

01.12.2019 15:00

Góly: 64. Matt Doherty - 2. Lys Mousset

Jako šestý a sedmý tým vstupovali do vzájemného duelu soupeři z nedělního odpoledního zápasu. Přestože překvapení letošního ročníku Sheffield United šel brzy díky Moussetovi do vedení, skončilo utkání na půdě Wolverhamptonu remízou, neboť po pauze srovnal Doherty.

Blades oproti minulému zápasu s Red Devils mohli nasadit brankářskou jedničku Hendersona, což také udělali. Ve stoperské trojici naskočil Egan místo Jagielky, jinak žádné změny neproběhly. Wolves oproti minulému víkendu udělali jedinou změnu, když nasadili stopera Kilmana místo Saïsse.

Trochu překvapivě se do vedení dostali hosté - a bylo to nedlouho po začátku utkání. Po autovém vhazování na pravé straně Baldock odcentroval. Míč propadl až na Lyse Mousseta, který si trochu krkolomně míč zpracoval a na vzdálenější tyč do poloodkryté branky míč uklidil.

Srovnáno mohlo být po deseti minutách hry. Z pravé strany poslal tečovaný centr Doherty, Jiménezovu hlavičku však pohotovým zákrokem zneškodnil Henderson. Před poločasem mohli Blades své vedení navýšit na dvojnásobek, jenže Freemana v souboji tváří v tvář vychytal gólman.

Po návratu ze šaten se v obdobné pozici ocitl McGoldrick, avšak i jeho Patrício vychytal. Několika spálených šancí využili Wolves. Jiménez poslal z rohu pokutového území šikovný centr do malého vápna, kam nabíhal Matt Doherty a zkušenou hlavičkou překonal Hendersona.

Zbytek utkání už nic závažného nenabídl a "Vlci" tak stále pobývají o místo a bod před Sheffieldem United, přičemž mají stejně bodů, jako pátý Tottenham.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Watford FC 2:1

30.11.2019 18:30

Góly: 79. Danny Ings, 83. James Ward-Prowse - 24. Ismaïla Sarr

Sobotní dohrávka čtrnáctého kola mezi Southamptonem a Watfordem nabídla přímý souboj o záchranu s budoucností obou manažerů v sázce a napětím až do samého konce. Hosté se zásluhou Ismaily Sarra ujali brzkého vedení a zdálo se, že směřují za veledůležitou výhrou, ovšem v závěrečné čtvrthodině Saints dokázali utkání nejen vyrovnat, ale dokonce rovnou strhnout na svou stranu díky trefám Ingse a Warda-Prowse, jenž se parádní ranou z přímého kopu postaral o vítězství svého týmu 2:1.

Southampton čekal na vítězství před svými fanoušky již více než půl roku, neboť naposledy se tak stalo 13. dubna proti Wolverhamptonu. Ralph Hasenhüttl si tak nakonec mohl oddechnout, zatímco jeho protějšek Quique Sánchez Flores navzdory kratičkému působení v londýnském klubu má co dělat, aby o svou funkci brzy nepřišel. Saints poskočili na osmnácté místo s dvoubodovým odstupem od záchrany, Watford zůstává na samém dně tabulky.

Kdo od dvou trápících se týmů v životně důležitém zápase očekával opatrný nástup do zápasu, musel být příjemně překvapen. Jako první se po Cedricově zaváhání ocitl v dobré příležitosti hostující Sarr, ale Alex McCarthy si s jeho přízemní ranou zvládl poradit. Na opačné straně zase zahrozil Piérre-Emile Hojbjerg, jehož utěšená střela skončila nad břevnem, a povedený individuální průnik Nathana Redmonda musel likvidovat až brankář Ben Foster.

Když už se zdálo, že domácí začínají se vším všudy přebírat otěže zápasu do svých rukou, povedlo se Watfordu skórovat. V 24. minutě využil Ismaila Sarr zaváhání Jacka Stephense při vypořádání s nákopem Capoueho a rekordní posila Hornets nabídnutou šancí nepohrdla. Pro reprezentanta Senegalu šlo o první gól v novém dresu od letního příchodu z Rennes. Křehké sebevědomí domácího týmu bylo průlomem skóre otřeseno a Watford měl po zbytek první půle výrazně navrch. Nebýt excelentních zákroků McCarthyho proti pokusům Sarra a Deulofeua, mohlo být poločasové manko Saints snadno vyšší.

Ani bezprostředně po změně stran se Southamptonu nedařilo nepříznivý vývoj utkání zvrátit, ovšem závěrečná dvacetiminutovka už byla jiná písnička. V 77. minutě ještě Craig Cathcart stihl na brankové čáře zablokovat gólovou střelu střídajícího Longa, ale pouhou minutu nato již hosté přece jen inkasovali. Moussa Djenepo si na pravé straně pokutového území vysloveně pohrál s Josém Holebasem a pod tlakem vyběhnuvšího Fostera našel před odkrytou brankou Dannyho Ingse, který v přehuštěném prostoru na hranici malého vápna dokázal procpat míč do sítě. Opakované záběry však ukázaly, že již předtím se míč dotkl Djenepovy ruky, což mělo dle aktuálních pravidel gólovou akci zneplatnit, avšak videorozhodčí inkriminovaný moment přehlédl.

Stadion St. Mary’s rázem oživl a pět minut nato měl k jásotu ještě o důvod více. Po faulu na Hojbjerga se k přímému kopu z levé strany před šestnáctkou postavil James Ward-Prowse a parádní ranou přes zeď do horního růžku překonal marně se natahujícího Fostera, byť si anglický gólman na míč sáhl.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Crystal Palace 0:2

30.11.2019 16:00

Góly: 45+1. Wilfried Zaha, 78. Jeffrey Schlupp

Po téměř dvou měsících se ligové vítězství dočkali fotbalisté Crystal Palace. Ti poměrně nečekaně uspěli na půdě Burnley bojujícího o evropské poháry a sami se tak do těchto bojů zapojili. Góly se o to postarali Zaha a Schlupp.

Jako první vystrčil růžky zhruba po čtvrthodině McNeil, jeho rána z pětadvaceti metrů ale byla pro Guaitu snadným soustem. Do vedení se Orli dostali brankou do šatny. Dann vybojoval ve středu hřiště míč a poslal jej do křídla na Wilfrieda Zahu. Ten si v obtížné situaci poradil s dvojnásobnou přesilou a i díky zaváhání gólmana rozvlnil síť.

Clarets mohli hned dvakrát srovnat po hodině hry. Nejprve Kouyaté ve vzdušném souboji zazmatkoval a hlavičkou poslal do samostatného úniku Wooda, ten ale naprosto neuvěřitelně přepálil o několik metrů. Znovu se ten samý hráč ocitl v šanci po Hendrickově centru, tentokráte jeho hlavička přesnost nepostrádala, ale z brankové čáry ji vykopl míč.

Komu instinkt zabijáka nescházel, to byl Jeff Schlupp. Po Meeově bídném odkopu se dostal ve vápně k balónu a podobnou ranou, jako v první půli Zaha, propálil Popea. Pět minut před koncem základní hrací doby vypálil z první z vápna McNeil, na Guaitu si ani tentokráte nepřišel.

Akce ještě pokračovala, Hendrickův centr se snesl přesně na hlavu Wooda, který hlavičkoval jen do připraveného gólmana. Bardsley poté poloodkrytou klec přepálil. Oba aktéři tohoto duelu tak v tabulce mají shodný počet bodů, ztrácí jen dva na průběžně pátý Tottenham.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - West Ham United 0:1

30.11.2019 16:00

Góly: 48. Aaron Cresswell

Kritická situace Manuela Pellegriniho má za sebou nečekanou vzpruhu. Pellegriniho West Ham United totiž navzdory všem předpokladům dokázal zvítězit na Stamford Bridge proti západolondýnským rivalům z Chelsea, což se Kladivářům povedlo vůbec poprvé od roku 2002, a zároveň šokujícím triumfem 1:0 ukončil stávající osmizápasovou šňůru bez vítězství. O jediný gól odpoledne se postaral Aaron Cresswell, ovšem neméně výraznou pozornost si zaslouží David Martin jakožto debutant v brance West Hamu, který proti rozjetým Blues dokázal udržet čisté konto.

Chelsea přitom měla šancí na rozdávání, a obzvláště v první půli zápasu zcela dominovala, jenže při absenci nejlepšího střelce Tammyho Abrahama scházela domácím potřebná koncovka a po prohře 1:2 s Manchesterem City si Frank Lampard na lavičce Chelsea připisuje druhou ligovou porážku za sebou. West Ham díky velecenným třem bodům poskočil na třinácté místo, zatímco Blues se nyní musí pomalu začít poohlížet za pátým Tottenhamem, který zaostává o šest bodů.

Soudě dle úvodních minut zápasu by jen málokoho napadlo, že Chelsea ani jednou neskóruje. Pedrovu gólovou ránu stihla obrana West Hamu zablokovat až na poslední chvíli, Mason Mount přinutil Davida Martina k prvnímu prvoligovému zákroku kariéry a Christian Pulišić v dobré pozici poslal svou hlavičku příliš vysoko. Ve dvaadvacáté minutě měl k průlomu skóre ještě blíže Reece James, jehož tečovaný centr spadl na břevno.

To hosté se v první půli na mnoho nezmohli, byť šance neobvyklého hrotového útočníka Michaila Antonia přinutila Kepu Arrizabalagu k excelentnímu reflexivnímu zákroku. Když pak v rychlém sledu za sebou proti pozornému Martinovi neuspěli Kovačič, Giroud ani Pedro a Pulišić ve výtečné šanci z nastavení minul, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Pouhé tři minuty po změně stran Blues za všechny zmíněného zahozené tutovky pykali. Pablo Fornals vyslal ideálně načasovanou přihrávkou kupředu Aarona Cresswella, jenž si až příliš snadno poradil s domácím mladíčkem Jamesem a umístil míč přesně do dolního pravého růžku branky. V 67. minutě bylo pro zaskočené hráče Chelsea zdánlivě ještě hůř, když aktivní Antonio procpal Snodgrassův centr až do sítě, ovšem jeho trefu vzápětí zneplatnil videorozhodčí kvůli hraní rukou.

Chelsea tak měla dvacet minut na to, aby s překvapivým výsledkem ještě něco udělala, jenže navzdory výraznému územnímu tlaku zataženou obranu soupeře s výborným Martinem v brance nepřekonala a 34letý gólman si tak mohl po konečném hvizdu užít slzy štěstí.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Brighton & Hove Albion 2:1

30.11.2019 16:00

Góly: 18. Virgil van Dijk, 24. Virgil van Dijk - 79. Lewis Dunk

Těžší, než to v první půli vypadalo, byl pro fotbalisty Liverpoolu duel čtrnáctého kola proti Brightonu. Zásluho dvou tref van Dijka sice do šaten odcházeli s dvougólovým vedením, a však po vyloučení Alissona a Dunkově brance se o tři body pořádně strachovali.

V šestnácté minutě utkání se musel pořádně vyšvihnout Ryan, který zneškodnil Firminovu ránu z penalty. O pár okamžiků později byl zhruba ve třicetimetrové vzdálenosti faulován Oxlade-Chamberlain. Exekuce následného přímého kopu se ujal Alexander-Arnold, jenž přesným centrem našel Virgila van Dijka a ten trknul míč za gólmanova záda.

Spolupráce těchto dvou se opakovalo i po čtvrtině utkání. Tentokráte anglický reprezentační krajní bek rozehrával rohový kop a van Dijk znovu hlavou neomylně zavěsil. Ještě před přestávkou mohl kontaktní gól vstřelit Dunk, jenže v tutovce sám před Alissonem selhal.

Napravit to mohl nedlouho po návratu ze šaten, jenže ani jeho hlavička z malého vápna neletěla mezi tři tyče. Zvrat v jinak poklidné cestě za vítězstvím nastal dvacet minut před koncem, kdy Alisson vyběhl proti Trossardovi a zahrál rukou mimo vápno, za což viděl červenou kartu.

Na hřiště tak přišel Adrián, čehož částečně Seagulls využili. Španělský gólman si tak dlouho stavěl zeď, až sudí Atkinson pískl do píšťalky. U míče stojící Lewis Dunk tak po zemi poslal míč na opačnou stranu brány.

Další pumelici v podání Mooye už Adrián zneškodnil a pomohl tak k zisku tří bodů. Vzhledem k zaváhání konkurentů tak náskok Reds na druhé místo dočasně vzrostl na jedenáct bodů, naopak Racci jsou jen tři body nad sestupovým pásmem.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - AFC Bournemouth 3:2

30.11.2019 16:00

Góly: 21. Dele Alli, 50. Dele Alli, 69. Moussa Sissoko - 73. Harry Wilson, 90+6. Harry Wilson

Éra Josého Mourinha v Tottenhamu zatím vychází na výbornou. I ve třetím zápase pod vedením portugalského trenéra Spurs dokázali zvítězit po divoké přestřelce, tentokráte s Bournemouthem v poměru 3:2. Stejně jako v minulém kole s West Hamem však konečné skóre zastírá zprvu hladký průběh utkání, v němž se domácí ujali tříbrankového vedení a teprve pak si zbytečně nechali vstřelit dva kontaktní góly a zničehonic se museli dokonce bát o výsledek. Hrdinou odpoledne se stal Dele Alli jakožto autor dvou branek.

Mourinhův tým tak v ligové tabulce poskočil již na pátou příčku, zatímco Bournemouth prodloužil stávající šňůru porážek a propadl se na místo dvanácté. Eddie Howe může být alespoň spokojen s tím, že jeho svěřenci nesložili zbraně ani s tříbrankovým mankem dvacet minut před koncem a po dvou zásazích Harryho Wilsona ještě zápas zdramatizovali, až nakonec nechybělo mnoho, aby stihli v táhlém nastavení srovnat.

Úvod zápasu přitom vyšel lépe hostům a Paulo Gazzaniga měl co dělat, aby zneškodnil střelu Groenevelda či dalekonosnou dělovku Diega Rica. V tomto ohledu sobotní utkání výrazně připomínalo nedávný zápas Ligy mistrů proti řeckému Olympiakosu, který se po rovněž skvělém nástupu proti Spurs ujal dokonce dvoubrankového vedení. Cherries ale tak efektivní v zakončení nebyli a sami naopak z první vážnější akce soupeře hned inkasovali.

Dobrá práce Heung-Mina Sona po dlouhém pasu Alderweirelda měla za následek střeleckou příležitost pro Deleho Alliho, jenž potvrdil vzrůstající formu z posledních týdnů chladnokrevným obstřelením brankáře Ramsdalea. Kohouti byli v tu chvíli v ráži a pět minut nato málem Harry Kane jejich vedení zdvojnásobil, kdyby na přední tyči nenapálil Ramsdalea do nohou.

Gól Davinsona Sáncheze nedlouho poté rozhodčí správně neuznal kvůli hraní rukou, ovšem krátce po změně stran se domácí přece jen pojištění náskoku dočkali. U zrodu celé akce byl opět Toby Alderweireld, jenž našel volného Alliho a anglický reprezentant přehodil bezmocného Ramsdalea i podruhé. Nezastavitelný Alli se vzápětí proměnil v režiséra další gólové akce, na jejímž konci se po Sonově přistrčení zjevil Moussa Sissoko a povedenou ranou z voleje na zadní tyči upravil skóre na dominantních 3:0.

Od té chvíle však Spurs stejně jako proti West Hamu zdánlivě vypnuli a dali soupeři šanci vrátit se do zápasu. Čtyři minuty po Sissokově trefě snížil střídající Harry Wilson krásnou ranou z přímého kopu, která zapadla za marně se natahujícího Gazzanigu s přispěním břevna, a v šesté minutě nastavení tentýž hráč snížil na rozdíl jediného gólu po zpětné přihrávce Groenevelda. Domácí měli již předtím možnost zápas definitivně rozhodnout, jenže Son v samostatném úniku po dobrém pasu Alliho prováhal správnou chvíli k zakončení, a tak v samém závěru museli tottenhamští příznivci přečkat ještě jednu kritickou chvilku, kdy až zákrok Jana Vertonghena na poslední chvíli zmařil gólovou střelu Calluma Wilsona.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester City 2:2

30.11.2019 13:30

Góly: 25. Jetro Willems, 88. Jonjo Shelvey - 22. Raheem Sterling, 82. Kevin De Bruyne

S další nepříjemnou bodovou ztrátou se musí vypořádat hráči Manchesteru City. V Newcastlu dlouho marně bušili do obrany domácích, kterou sice nakonec dvakrát pokořili, jenže "Straky" taktéž našly dvě gólové odpovědi. Utkání zvlášť okořenily krásné góly hostujícího Kevina De Bruyneho a záložníka Magpies Jonja Shelveyho.

Citizens si tak připsali další komplikaci při cestě za zkompletováním zlatého hattricku vítězství v Premier League a jejich odstup na vedoucí Liverpool zůstává výrazný. Newcastle si na druhou stranu připsal psychickou vzpruhu poté, co ho v minulém kole poměrně jasně porazila Aston Villa.

Na straně domácích došlo v sestavě k jediné změně, když zraněného pravého beka Yedlina zastoupil Manquillo. To základní jedenáctka hostů se oproti utkání Ligy mistrů se Šachtarem Doněck hodně proměnila. Do obrany nově nastoupili Walker, Stones a Mendy, zálohu posílil David Silva a útočný trojzubec vyztužil Mahrez.

Úvodní minuty byly sice dle očekávání v režii Citizens, nicméně na pořádnou šanci diváci dlouho čekali. Až v 18. minutě si na rohový kop De Bruyneho naskočil Fernandinho, tvrdou hlavičkou ale bránu brankáře Magpies Dúbravky přestřelil. Za další čtyři minuty už Manchester City udeřil. Akci rozjel David Silva, po několika šťastných odrazech si míč našel Sterling, jenž zblízka překonal Dúbravku - 0:1.

Vedení však hostům vydrželo jen tři minuty, kdy si Willems narazil s Almirónem a prudkou ránou pravou nohou přesně k tyči vyrovnal. Ve zbývajících minutách první půle se "Straky" zaměřily na bránění remízového stavu, což se jim dařilo vcelku úspěšně, neboť Citizens měli velké potíže s prolomením obranného valu soupeře.

Po změně stran se obrázek hry příliš nezměnil. V 59. minutě našel David Silva na zadní tyči Gabriela Jesuse, který hlavičkoval jen do boční sítě. Devět minut poté si na Dúbravku nepřišel ani De Bruyne. Až v 70. minutě měl obrovskou šanci Jesus, jenž využil skuliny v obraně Newcastlu, jenže tváří v tvář neuspěl proti Dúbravkovi.

V 82. minutě se Man City přece jen dočkal opětovného vedení. Balón si po odvráceném centru Mendyho zpracoval De Bryune, a parádním halfvolejem i s pomocí břevna překonal Dúbravku. Ani tentokrát však City neudrželi náskok. Tři minuty před uplynutím řádné hrací doby totiž střídající Atsu rozehrál standardní situaci na Shelveyho který se krásně opřel do rány, jež zapadla k tyči. Přesto mohli Citizens brát všechny body, jenže Sterling v tutovce z nastavení netrefil volej ideálně a Dúbravka tak uchránil pro Magpies remízu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC14131032:1240
2.Leicester City14102233:932
3.Manchester City1492339:1629
4.Chelsea FC1482428:2026
5.Tottenham Hotspur1455424:2120
6.Wolverhampton Wanderers1448219:1720
7.Sheffield United1447317:1319
8.Arsenal FC1447320:2119
9.Manchester United1446421:1718
10.Burnley FC1453620:2018
11.Crystal Palace1453613:1818
12.AFC Bournemouth1444618:2016
13.West Ham United1444617:2316
14.Newcastle United1444613:2216
15.Aston Villa1443721:2215
16.Brighton & Hove Albion1443716:2115
17.Everton FC1442814:2214
18.Southampton FC1433815:3212
19.Norwich City1432915:3011
20.Watford FC141589:288

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (582)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele