semifinále - odvety
09.05.2019 21:00 CET
2 : 4
(1:1)
Stadión:
Mestalla, Valencia

Reportáž

Arsenal přestřílel Valencii a potvrdil anglickou dominanci

Ani kombinace bídné formy v domácí soutěži a brzkého inkasovaného gólu s londýnským Arsenalem nezamávala natolik, aby v semifinále Evropské ligy připustil překvapivé vypadnutí s Valencií. Místo toho Kanonýři ještě navýšili svůj náskok z domácí půdy o další dva góly, a především díky prvotřídnímu hattricku Pierra-Emericka Aubameyanga zvítězili i v odvetném zápase vysoko 4:2. Vedle ryze anglického finále v Lize mistrů tak bude mít Anglie hned dvojí zastoupení i ve finálovém duelu Evropské ligy, neboť postup po dramatickém penaltovém rozstřelu vybojovala také Chelsea.

Stejně jako v prvním zápase Arsenal vstoupil do zápasu špatnou nohou a stejně tak za svou pasivitu okamžitě pykal. Po pouhých deseti minutách hry dokázala Valencie umazat ztrátu z Londýna na polovinu, když bleskový útok započatý u brankáře Neta zakončil po Rodrigově přihrávce Kevin Gameiro, jehož čekala snadná práce v podobě uklizení míče do odkryté branky z bezprostřední blízkosti.

Rychlý průlom skóre ještě více rozbouřil napěchovanou Mestallu a domácí fanoušci hnali své miláčky za postupovým zásahem číslo dvě. Obzvláště aktivní byla levá strana Netopýrů, která prostřednictvím dua Guedes-Gayá opakovaně trápila osamoceného Ainsleyho Maitlanda-Nilese a hosté mohli být jen rádi, že Gonçalo Guedes neměl den a takřka všechny slibné akce u něj končily neúspěchem.

Také zbytek utkání však pokračoval v plnohodnotné paralele týden starého duelu na Emirates Stadium. Arsenal se z nepříznivé situace oklepal a pouhých šest minut po obdržené brance dokázal zničehonic srovnat, přičemž opět byli hlavními strůjci úspěchu Kanonýrů útočníci Aubameyang s Lacazettem. Právě jejich přímočará souhra po dlouhém výkopu Petra Čecha na moment nachytala valencijskou defenzivu, čehož Pierre-Emerick Aubameyang okamžitě využil utěšenou ranou "šajtlí" na přední tyč, kam se Neto natahoval marně.

Brzké srovnání pro změnu otřáslo domácím celkem a po celý zbytek poločasu se valencijští jen marně snažili navázat na výkon z úvodní čtvrthodiny. Pro příznivce Netopýrů mohlo být dokonce ještě hůře, když se ke slovu znovu dostala dvojka Aubameyang-Lacazette a druhý jmenovaný po výtečném průniku gabonského forvarda otřel svou ránu o tyč.

Krátce po změně stran se už ale Alexandre Lacazette přece jen dočkal. I v tomto případě gólová akce Kanonýrů začala u všudypřítomného Aubameyanga, jenž obelstil Josého Gayu a po následné přihrávce Torreiry se Lacazette v šestnáctce umně obtočil okolo Picciniho a nekompromisně propálil i Neta.

Valencie rázem potřebovala k postupu skórovat hned šestkrát a budiž domácímu celku ke cti, že ani v tu chvíli nesložili zbraně a po osmi minutách bylo opět srovnáno. Na konci povedené akce Pareja se ocitl znovu přihrávající Rodrigo a dorážející Gameiro, který i s trochou štěstí protlačil míč za brankovou čáru.

Ani remízový stav 2:2 však neměl dlouhého trvání, neboť Aubameyang byl zkrátka k nezastavení. Nejlepší střelec Arsenalu si v 69. minutě připsal sedmadvacátý zásah sezony, když využil střílený centr Maitlanda-Nilese, předskočil stopera Garaye a špičkou kopačky propasíroval míč mezi Netem a přední tyčí.

Arsenal tak stejně jako ve čtvrtfinále proti Neapoli úspěšně zvládl i obávaný zápas na půdě soupeře a nejenže dvoubrankový náskok z prvního zápasu udržel, ale k tomu jej i navýšil o další vítězství. V závěrečných minutách již Kanonýři měli zápas plně pod kontrolou a své oslavující příznivce v sektoru hostí obšťastnili ještě jednou trefou. Ladnou kombinaci střídajících Guendouziho s Mchitarjanem nezakončil nikdo jiný než hrdina zápasu Aubameyang, který z úhlu tvrdou ranou pod břevno dokonal hattrick a stanovil konečné skóre 4:2 a 7:3 celkově.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (462)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele