Primera Division - souhrn 34. kola

30.04.2011, 19:57, aktualizováno 02.05.2011, 22:59
Komentáře a souhrny
Sevilla veze tři body z Almeríe, Villarreal zase otočil duel s Getafe, a jelikož Valencia nezvládla zápas v Osasuně, ztrácí na ní jen tři body. Espanyol bojuje o poháry, protože zdolal Bilbao, Osasuna si pomohla v boji o záchranu. Té se přiblížila také Málaga, která uspěla v důležitém zápase s Hérculesem a výhrou nad Mallorkou k ní kráčí také Santander. Levante si rozdělilo body s Gijónem.

Espanyol Barcelona - Athletic Bilbao 2:1

02.05.2011 21:00

Góly: 35. Daniel Osvaldo, 76. Iván Alonso - 44. Markel Susaeta

V pondělní dohrávce 34. kola se na půdě Espanyolu představili hráči Athleticu Bilbao, kteří měli zálusk na tři body, které by je posunuly na evropské příčky. Z vítězství se ale nakonec radoval domácí celek, který po brankách Osvalda a Alonsa dokázal vyhrát 2:1, když jediným úspěšným střelcem hostů byl Susaeta. Barcelonští se tak dotáhli na rozdíl pouhých tří bodů od Athleticu, který nadále zůstává sedmý, bod za Sevillou a Atléticem Madrid.

Před zápasem se více věřilo hostům, kteří v předzápasových prohlášeních oplývali sebedůvěrou a prohlašovali, že chtějí za každou cenu zvítězit a přiblížit se Evropské lize. Espanyol měl před zápasem více než tristní formu, a tak věřil, že se mu v pondělní duelu konečně podaří získat tři body, které by mu ještě mohli pomoci v boji o Evropu.

A domácí začali velice dobře. Hned ze začátku zápasu se do dvou velkých šancí dostal Alonso a také Javi Martínez, ale baskický brankář Irazioz dokázal dvakrát míč vyrazit mimo bránu.

Ve 35. minutě ale byl brankář hostů již bezmocný. Šťastným střelcem se stal Osvaldo, když jeho přízemní střela zapadla těstě vedle tyčky. Zaznamenal tak již svoji jedenáctou branku v sezóně. Dobrý průběh zápasu si musel užívat také trenér domácích Mauricio Pochettino, neboť ten v týmu potvrdil novou smlouvu do roku 2014.

Radost Espanyolu z vedení trvala ale jen 6 minut, protože ve 43. minutě se gólově prosadil Susaeta. Nejprve byl před hranicí pokutového území faulován Joanem Verduem, díky čemuž byl pro hosty zapískán pokutový kop, kterého se faulovaný sám ujal. Jeho následná prudká střela nebyla zachycena kamerunským brankářem Kamenim, a tak se skóre zápasu vyrovnalo na 1:1.

Těsně před koncem prvního poločasu se ještě domácí domáhali penalty, ke které mělo ve skutečnosti opravdu dojít, neboť Irazioz očividně poslal k zemi Alonsa, ale rozhodčí zůstali i přes mnohé nadávky ledově klidní a nenechali se zviklat.

V druhém poločase naskočil do zápasu hvězdný útočník Athleticu Fernando Llorente a hned se dostal do šance, když se v brejku řítil na Irazioze. Ale španělský reprezentant nedal.

Byli to tak znovu domácí, kteří od té chvíle převzali otěže zápasu. Netrvalo dlouho a vytvořili si velice zajímavé šance, z nichž tu největší měli Osvaldo a Jordi Amat, ale i tentokrát si vylámali zuby na skvělém Iraziozovi.

Zaváhání ovšem napravil v 76. minutě Ivan Alonso . Osvaldo ho skvěle našel příčnou přihrávkou před brankou a Alonso již neměl problém míč dopravit do poloprázdné brány.

Espanyol se tak dostal podruhé v zápase do vedení a tentokrát si ho již dokázal pohlídat. Získal tak tři body, čímž prolomil strašlivou sérií remíz a proher a udělal důležitý krok k závěrečnému boji o pohárovou Evropu, který by byl v případě prohry již zřejmě neuskutečnitelný. Athletic zůstává o tři body před dnešním sokem a nadále ze svého sedmého místa ztrácí na pátou a šestou pozici pouhý jeden bod.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Valencia CF 1:0

01.05.2011 21:00

Góly: 59. Alvaro Cejudo

V nedělním utkání 34. kola La Ligy hostila Osasuna hráče z Valencie a překvapivě dokázala získat všechny tři body. Jedinou branku zápasu obstaral v 59. minutě domácí Cejudo a do té doby sestupující celek tak zaznamenal velice ceněný skalp, neboť dokázal porazit třetí nejlepší tým celé La Ligy.

Ačkoli Osasuna nebyla v zápase favoritem, mnoho jejích fanoušků se modlilo k tomu, aby získala tři body. Klub z Pamplony byl totiž před zápasem na 18., tedy sestupové příčce a do konce sezóny zbývalo pět zápasů, což na snahy oprostit se pádu do druhé ligy není zrovna mnoho. Osasuna tak nebyla v pozici, aby si mohla dovolit ztrácet body i se silnějšími soupeři.

A zdálo se, že si hráči toto plně uvědomují, protože již v páté minutě se do první velké šance dostali právě domácí. Francisco Punal našel z rohu Lola, který hlavičkoval razantně směrem na bránu, ale Vicente Guaita skvělým akrobatickým zákrokem dokázal míč vyrazit.

O sedm minut později musel být Guaita znovu ve střehu, neboť Javier Camuňas vytvořil šanci sám sobě, když se mu elegantně podařilo obejít valencijského obránce Ricarda Costu, načež vyslal střelu na Guaitu, který jeho pokus zneškodnil zákrokem nohou a následně ho za vydatné pomoci Kikeho Soly skryl ve své náruči.

Útočník Osasuny Cejudo se dostal do dobré šance sedm minut před poločasem, ale jeho střela se nevešla mezi tři tyče. Dvě minuty před koncem prvního poločasu se asi do největší šance hostů dostal španělský reprezentant Juan Manuel Mata, který poslal míč napříč pokutovým územím, ale nabíhající Robert Soldado, který v posledních zápasech gólově exceloval, na míč nedosáhl.

V 57. minutě, tedy již v druhém poločase, se do šance nahrnul Joaquin, ale jeho následná střelamířila hodně vedle. A o dvě minuty na to již bylo skóre zápasu otevřeno, ačkoli cesta ke gólu nebyla vůbec standardní. Cejudova střela zdálky levou nohou se nezdála být nikterak nebezpečná, jenže trefila Stankevičiusovy záda, od kterých se míč odrazil přesně do opačného růžky brány, než kam do té doby směřoval Guaita. Ten tak byl zcela bezmocný a hráči Osasuny mohli slavit vstřelení velmi důležité gólu.

Od té chvíle se oba týmy dostaly do několika zajímavých šancí, ale ani jeden z nich nedokázal své příležitosti přetavit v gól. Nejblíže k němu měl Mata v 79. minutě, ale nepochodil.

Prohra pro Valencii znamená mírně problémy, neboť Villarreal na ně nyní ztrácí pouhé tři body, neboť si dokázal poradit s marným Getafe, které se v druhé půli La Ligy neuvěřitelně trápí a po sérii několika nepovedených utkání již je na sestupové příčce. Na 17. pozici ho totiž vyměnila právě Osasuna. Pro svěřence trenéra Emeryho však prohra žádná pohroma není, protože i kdyby Villarreal dokázal stáhnout onen tříbodový náskok, bude mít Valencie stále lepší vzájemný zápas.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Getafe CF 2:1

01.05.2011 19:00

Góly: 61. Cani, 74. Giuseppe Rossi - 31. Pedro Rios

Villarreal přehrál na domácím hřišti Getafe a dotáhl se tak na třetí Valencii na rozdíl tří bodů. Netopýry však ještě v pozdních večerních hodinách čeká dohrávaný duel na půdě Osasuny. Právě Osasuna může zároveň předskočit Getafe a poslat ho tak poprvé v sezoně na sestupové příčky. O osudu utkání rozhodl Giuseppe Rossi.

Utkání otevřela rána Santiho Cazorly, největší hvězda Žluté ponorky však hned po pár vteřinách hry nedokázala usměrnit míč mezi tři tyče. To se nepodařilo ani nejlepšímu střelci Villarrealu Rossimu, jehož rána byla na poslední chvíli zblokována Díazem. Oba tito fotbalisté dost možná v létě odejdou za lepším, i proto se chtějí v každém zápase co nejvíce zviditelnit, což se dařilo i dnes, další Cazorlova rána ovšem mířila nad branku.

První vážnou příležitost Getafe měl ve dvacáté minutě Miku, jeho prudká hlavička po centru Riose však skončila na rukavicích Diega Lopéze. Ten si o chvíli později musel poradit i se střelou Víctora Sáncheze. Ve třicáté druhé minutě už se hosté dočkali vedoucí branky. Pětadvacet metrů od branky našel Casquero Pedra Riose, který si míč hodil na levačku a nechytatelnou ranou vymetl pavučinky ze šibenice Lopézovy svatyně.

Ještě do poločasu mohl vyrovnat Giuseppe Rossi, jeho technická střela zpoza šestnáctky všem minula pravou tyč Ustariho brány. Těsně po přestávce mohl vyrovnat i Nilmar, jeho hlavička ale v síti neskončila. V šedesáté minutě se už domácí dočkali zasloužené branky, standardní situaci rozehrál nakrátko Cazorla na Caniho, jehož prudká rána k tyči rozvlnila síť za Ustariho zády.

V sedmdesáté čtvrté minutě si naskočil na Rubénův centr z levé strany Giuseppe Rossi a nechytatelnou hlavičkou rozhodl o třech bodech pro Villarreal. Ten tak sice nepošetřil před odvetou semifinále Evropské ligy s Portem žádné síly, na druhou stranu ale nabral sebevědomí a zřejmě si definitivně pojistil čtvrté místo. Getafe je ve velkých problémech, momentálně je sedmnácté a má nejhorší formu z La Ligy.

Více informací k zápasu

UD Almería - Sevilla FC 0:1

01.05.2011 17:00

Góly: 57. Renato

Ve 34. kole La Ligy se na půdě poslední Almeríe představili hráči Sevilly, kteří se chtěli vítězstvím vrátit zpět na pozice zajišťující Evropskou ligu. Šance Almeríe na záchranu nebyly před vzájemným zápasem příliš reálné a po odehrání 90 minut se ještě zmenšily. V 58. minutě se totiž dokázal trefit Renato a zajistil tak hostům tři body.

Sevilla se v druhé půli La Ligy výsledkově zvedla a dlouho to vypadalo, že si již s jistotou udrží pátou či šestou příčku. Jenže poté se dostavilo několik neúspěchů a Andalusané se znovu propadli mimo příčky evropských soutěží. V minulém kole ale zaznamenali důležitou výhru 3:2 nad čtvrtým Villarrealem, a tak jejich ambice na Evropskou ligu znovu vzrostly. Své tažení chtěli podpořit další výhrou, což proti poslednímu celku soutěže nemělo být nic těžkého.

Almería navíc z posledních zápasů nedokázala získat ani jeden jediný bod, její forma není ideální a frustrace z blížícího sestupu jí příliš nepomáhá. Přesto šance týmu ze dna tabulky ještě přetrvávali a hráči Almeríe se tak nevzdávali.

Jenže zápas se příliš podle jejich plánů nevyvíjel. Sice už v 15. minutě se do jasné gólové šance dostal Pablo Piatti, který se zjevil zcela sám před brankářem Varasem, ale jeho hlavička těsně minula pravou tyč brány. Od té chvíle ale začali zápas ovládat hráči Sevilly. Hned o minutu později se totiž do první slibné šance dostal Ivan Rakitič, ale jeho prudká střela byla zastavena brankářem Alvesem.

Do další obrovské šance se propracoval španělský reprezentant Diego Capel, který ve 25. minutě vystřelil v pokutového území přímo do Alvése. Stejný hráč se dostal i k dorážce, ale ani napodruhé si s brankářem Almeríe nedokázal poradit.

Další zajímavá situace se odehrála až ve druhém poločase, a to v 57. minutě, kdy se po dlouhé době dostala do dobré šance Almería. Ke střele se dostal Kalu Uche, ale jeho pokus umístit míč ke vzdálenější tyči se nezdařil, neboť míč tyč minul o půl metru.

A neuběhlo ani 60 sekund a domácí diváci byli svědky otevření skóre zápasu, které ovšem přišlo z kopačky sevillského hráče. Centr Perottiho zleva proletěl skrz brankovým územím a kupodivu doputoval až ke zcela neobsazenému Renatovi, který již neměl problém dorazit hlavou míč do prázdné brány. Hosté se tak ujali vedení 1:0.

V 72. minutě mohla Sevilla vést již 2:0, neboť se Alvaro Negredo řítil zcela sám na brankáře Alvese. Ten ale nakonec ani nemusel zasahovat, neboť Negredův pokus trefil pouze boční síť brány.

O minutu později se snažil o zakončení Renato, ale jeho hlavičce chyběla potřebná přesnost i razance.

Do poslední větší příležitosti pro domácí se v 82. minutě dostal Fabian Vargas, ale jeho hlavička v pokutovém území byla zblokována, a tak nemusel Varas ani zasahovat.

Ještě v nastavení se pokoušel o vyrovnání Pablo Piatti, ale vystřelil mimo, a tak si Sevilla odváží z venkovního zápasu důležité tři body, díky kterým se posunula zpět na 6. místě, přičemž má stejný počet bodů jako 5. Atlético Madrid. Almería prohrála další zápas a naděje na setrvání v La Lize je již opravdu jen mizivá.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Hércules CF 3:1

01.05.2011 17:00

Góly: 4. Júlio Baptista, 72. Salomón Rondón, 75. Júlio Baptista - 3. Nelson Valdez

Málaga v záchranářském souboji zdolala Hércules 3:1 a učinila tak další obrovský krok v cestě za udržením se v La Lize. Hosté se sice dostali hned ve čtvrté minutě do vedení, Málaga však vývoj zápasu otočila a oslabenému soupeři neodevzdala ani bod. Domácí se posunuli na patnácté místo ligové tabulky, Hércules je předposlední a momentálně by ho zachránil snad jen zázrak.

Hosté začali fantasticky, na přelomu třetí a čtvrté minuty odcentroval z pravé strany Kiko a Nelson Haedo Valdez se hlavou zblízka nemýlil. Jenže odpověď Málagy na sebe nenechala dlouho čekat, hned na začátku páté minuty poslal prudký centr do šestnáctky Duda, na přední tyč si naběhl Julio Baptista a hlavičkou rozvlnil síť za zády gólmana Calatayuda.

Domácí byli po celý průběh zápasu lepším týmem, dlouho to však vypadalo, že nedokáží strhnout vedení na svou stranu. Po půlhodině hry se ve velké šanci octil Eliseu, jenž se dostal k přetaženému míči, ovšem minul. Snad jedinou gólovou příležitost Hérculesu zmařil těsně před přestávkou Tiago Gomes, kterého pro změnu vychytal Caballero. Do šaten se přesto mohlo jít za pro domácí příznivého stavu, to by ale Rondon musel mířit přesněji.

Druhý poločas již patřil plně Málaze. Jako první to zkoušel dvě minuty po návratu z kabin Sebastian Fernandez, jeho technická střela zpoza šestnáctky ale těsně minula pravou tyč hostující branky. V šestašedesáté minutě přišla velká rána do vazu pro hosty, Matias Fritzler totiž zezadu fauloval pronikajícího Rondona a po druhé žluté kartě se šel předčasně osprchovat.

Rozhodčí ukázal na volný přímý kop, po konzultaci s asistentem na pomezí však přesunul místo rozehrávky do pokutového území, a tak se kopala penalta. S její exekucí si však neporadil Apoňo, který vůbec netrefil branku. Přesto se domácí dočkali rozhodujícího gólu, na Eliseův centr si totiž naskočil Samuel Rondon a překonal bezmocného Calatayuda.

Definitivní pojistku tří bodů pro domácí Málagu přidal v sedmdesáté šesté minutě svou druhou brankou v utkání Julio Baptista, který dostal další skvělý centr od Dudy a rozhodl. Málaga tak naprosto zaslouženě porazila Hércules 3:1 a s největší pravděpodobností ho poslala po roce zpět do druhé ligy.

Více informací k zápasu

Racing Santander - RCD Mallorca 2:0

01.05.2011 17:00

Góly: 12. Markus Rosenberg, 42. Kennedy Bakircioglü

Racing na domácím stadionu porazil Mallorcu 2:0 a dosáhl tak na tolik potřebnou hranici čtyřiceti bodů. O osudu utkání rozhodly dvě branky v průběhu prvního poločasu, o které se postarali Rosenberg a Kennedy. Santander se výhrou posunul na třináctou příčku, Mallorca má o dva body více a je jedenáctá.

Hosté měli po většinu času územní převahu, daleko nebezpečnější však byli domácí a zaslouženě tak berou tři body. První šanci měl Domingo Cisma, jeho rána z druhé vlny ovšem skončila těsně vedle pravé tyče Aouateho branky. Tu ohrozil v desáté minutě i Marcus Rosenberg, jeho hlavička po centru Giovaniho ale skončila jen na tyči!

Přesto se na stadionu El Sardinero na první gól zápasu nečekalo dlouho. Ve třinácté minutě se na levé straně uvolnil Giovani Dos Santos, naservíroval míč před branku Rosenbergovi, jenž si ho prvním dotykem zpracoval a druhým poslal za Aouateho záda. Pak se k nebezpečné hlavičce dostal Alvaro Gonzalez, ale přestřelil.

Ve dvaadvacáté minutě dostali hosté obrovskou příležitost k vyrovnání, když v pokutovém území fauloval Pinillos Castra a Mallorca tak dostala příležitost zahrávat pokutový kop. Ivana Ramise však vychytal domácí brankář Toňo.

Dvě minuty před přestávkou tak mohl zvýšit vedení domácích Kennedy, který získal po špatné rozehrávce hostující obrany míč, nijak se nerozpakoval a vypálil a bylo to 2:0.

Snad jedinou vážnější šanci druhého dějství měl po hodině hry Emilio Nsue, ten však pozorného Toňa nepřekonal. Racing tak porazil Mallorcu 2:0 a udělal obrovský krok směrem k záchraně. S udržením se v nejvyšší soutěži již dlouho nemá starosti hosté, kteří mají dokonce ještě o dva body více a nemusí se tak příliš za sebe ohlížet.

Více informací k zápasu

Levante UD - Sporting Gijón 0:0

01.05.2011 17:00

Góly: -

V sobotním zápase 34. kola La Ligy se na hřišti Levante představili hráči Sportingu Gijónu. Oba týmy se pět kol před koncem nachází uprostřed ligové tabulky, sestupem by již ohroženi být neměli, evropské ambice taky nemají, a tak již žádnou velkou motivaci nemají, což se prokázalo i v jejich vzájemném duelu. Zápas totiž skončil nudnou remízou 0:0, která pomohla oběma týmům.

V zápase, ve kterém bylo k vidění jen málo velkých příležitostí, se do první velké šance dostal Felipe Caicedo, který po Juanfranově přihrávce zleva poslal míč za záda brankáře Juana Pabla Colinase. Gól však nebyl uznán kvůli evidentnímu ofsajdovému postavení levantského hráče.

Jen o chvíli později se do další příležitosti dostali znovu domácí, a to když Xavi Torres vypálil zdálky a Colinas se musel hodně natahovat, aby jeho střelu vyrazil vedle pravé tyče.

Do jediné větší šance prvního poločasu se za Sporting dostal Sebastien Eguren, který se rozhodl pro zakončení zdálky. A ačkoli mu střela poměrně sedla, brankář Gustavo Munua nakonec neměl příliš problémů s jejím zkrocením.

Druhý poločas nabídl ještě méně šancí. Do ojedinělé se dostal znovu Caicedo, ale ten mohl pouze sledovat, jak je jeho pokus zblokován jedním z gijónských obránců.

Diváci na Městském stadionu ve Valencii tak nebyli svědky zrovna záživného fotbalu, na druhou stranu mohli být se ziskem jednoho bodu spokojeni, neboť právě ten by jim mohl zajistit setrvání v La Lize i pro příští sezónu.

Levante tak totiž má na kontě po 34 kolech 43 bodů, zatímco Sporting pouze o bod míň a tento počet by měl na udržení stačit. Pouze dvakrát za posledních 10 sezón totiž 42 bodů nestačilo na udržení. Pokud tedy 9. Levante a 10. Gijón nebudou mít extrémní smůlu a výpadek formy, mohou se již radovat z udržení se v nejprestižnější španělské lize.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Atlético Madrid 0:1

30.04.2011 22:00

Góly: 80. Sergio Agüero

Atlético zaslouženě zvítězila na půdě Deportiva 1:0 a i nadále si tak udržuje příčky zaručující evropské poháry. Naopak La Coruňa je na tom velmi špatně, ve více než polovině utkání této sezony nevstřelila gól a po dohrávkách tohoto kola může klesnout na sestupové pozice.

A to přitom domácí nezačali špatně, první příležitost měl Juan Rodriguez, jeho hlavička ovšem zamířila mimo tři tyče. V jednadvacáté minutě nádherně z pětadvaceti metrů vypálil Andres Guardado, vynikající zákrok tak musel vytasil gólman Atlética De Gea. O devět minut později se poprvé osmělili také hosté z Madridu, dvacet metrů od branky si míč zpracoval a vypálil Aguero, za již překonaného brankáře Aranzubíu pak muselo zaskočit břevno domácí branky.

Atlético po této akci převzalo iniciativu, v rozmezí deseti minut se do šancí dostali Tiago, Ujfaluši a Reyes, síť se však nerozvlnila. I v druhém poločase už hráli jen a jen hosté, do další příležitosti se propracoval aktivní Aguero, chyby Colotta však využít nedokázal. V šedesáté minutě faulovat na půlící čáře Alberto Lopo, jenž zastavil rychlý protiútok soupeře a po druhé žluté kartě tak šel předčasně do sprch.

Přesilovky mohl využít i český obránce Ujfaluší, jeho křižná rána po hezkém průniku od postranní čáry však skončila na rukavicích Aranzubíy. Hned o minutu později se však již Atlético dočkalo zaslouženého gólu, do pokutového území se probil Juanfran, naservíroval míč ještě Aguerovi, pro kterého již nebyl problém podél domácího brankáře rozhodnout.

Atlético tak porazilo Deportivo na jeho hřišti 1:0 a minimálně do zítřka se posunulo na pátou příčku ligové tabulky, momentálně má o bod více než Athletic. Rojiblancos navíc mají z týmů bojujících o Evropskou ligu nejlepší formu, čtyři kola před koncem je tak dost pravděpodobné, že na kýžené umístění dosáhnou. Naopak Deportivo musí v závěru sezony přidat, pokud se chce udržet.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - FC Barcelona 2:1

30.04.2011 20:00

Góly: 71. Diego Ifrán, 83. Xabi Prieto (pen.) - 29. Thiago Alcântara

Barcelona, vědoma si zaváhání Realu, nestačila na Real Sociedad, kterému na stadionu Anoeta podlehla 1:2. Blaugranas poslal v první půli do vedení Thiago, v závěru však otočili průběh zápasu Ifran a Xabi Prieto. Náskok Barcelony tak zůstává pohodlný, osmibodový.

První velkou příležitost utkání měl ve čtvrté minutě Lionel Messi, k němuž se odrazil míč na hranici šestnáctky, argentinský šikula ovšem přestřelil. Hned v zápětí pálil Afellay, ani on však branku Brava netrefil. V patnácté minutě na sebe poprvé upozornili domácí, vynikající pas do pokutového území dostal Tamudo, ve skluzu ale míč netrefil ideálně a minul.

První gól padl v devětadvacáté minutě. To se k míči ve středu pole dostal Xavi a hledal Messiho, ten však na balón nedosáhl a jen ho lehce prodloužil k Thiagovi, který pak tváří v tvář domácímu brankáři Bravovi se štěstím otevřel skóre utkání. Sociedad se snažil okamžitě odpovědět, z pravé strany odcentroval Martinez a gólman Blaugranas Pinto jen těžko dokázal udržet míč před brankovou čarou.

Úvod druhé půle byl ve znamení krásného fotbalu na obou stranách, do první šance se dostal Thiago, svou druhou branku v zápase však nepřidal. Na druhé straně to zase zkoušel Tamudo, Pinta ale nepřekonal. Afellayova technická střela pro změnu skončila mimo tři tyče. A tak v sedmdesáté minutě domácí zaslouženě vyrovnali. Zurutuza našel přesně nohu Ifrana, který se zblízka nemýlil a zadělal tak na drama.

Sedm minut před koncem navíc Real Sociedad převážil misky vah na svou stranu. Mascherano v pokutovém území jednoznačně fauloval pronikajícího Griezmanna a kopala se penalta. K její exekuci se postavil kapitán Xabi Prieto, jenže sice dal Pintovi velkou šanci zasáhnout, nakonec však skóroval a rozhodl o veledůležitém tříbodovém zisku pro domácí.

Ti se díky výhře zřejmě definitivně zachránili, čtyři kola před koncem jsou jedenáctí s náskokem šesti bodů na sestupové pozice. Barcelona zůstává s přehledem první a jen zázrak by jí připravil o obhajobu mistrovského titulu.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Zaragoza 2:3

30.04.2011 18:00

Góly: 62. Sergio Ramos, 85. Karim Benzema - 41. Ángel Lafita, 54. Gabi (pen.), 77. Ángel Lafita

Letošní druhou ligovou porážku na domácím hřišti si připsal Real ve 34. kole proti Zaragoze. Aragonci zvítězili po dramatickém průběhu a kvalitním obranném výkonu 3:2. Nešťastným mužem zápasu byl Carvalho, který zavinil penaltu a pak byl sám vyloučen.

Po 14 zápasech se Zaragoza dočkala vítězství nad Realem Madrid. Pro hosty mají tři body cenu zlata a pomohou jim v boji o záchranu. Los "mańos" celý zápas poctivě bránili a využili víceméně veškeré své šance. Prvnímu gólu napomohl výživnou minelou Casillas, domácí pak přes závěrečný drtivý tlak neutrhli ani bod. Na ligový titul může proto Bílý balet již definitivně zapomenout.

Mourinho udělal už v tak pozměněné sestavě několik změn. V obraně nahradil Garay Pepeho, který se posunul do zálohy, za Arbelou zaskočil odchovanec Nacho. Na lavičce zůstal i Özil. Kouč Aguirre roztáhl obranu na pět členů, na levém kraji se objevil Obradovič a ve středu pak Lanzaro.

První šanci zápasu měl po chybě Granera Uche, ale Casillas vyrazil. Domácí kontrolovali zápas, ale první vážnější pokus předvedl až v 18. minutě Kaká, jenže těsně minul. Následný přímý kop Granera vyboxoval Doblas. Hosté se osmělili až ranou Ponzia, která šla od Carvalhova obličeje na roh.

Ve 34. minutě střílel Lafita po otočce nad. A když Real nedokázal svůj tlak zužitkovat, přišel trest. Casillas nepochopitelně promáchl při odkopu, Uche ještě neskóroval, ale Lafita po něm ano a senzace začala být blíž. Hosté šli do kabin s jednogólovým náskokem.

Po přestávce měl zápas stejný průběh. Real se tlačil dopředu, Zaragoza vyčkávala. A v 54. minutě se dočkala podruhé. Lafitu fauloval ve vápně Carvalho a nařízenou penaltu proměnil Gabi. Na hřiště se dostali Marcelo a Di María a hru oživili. Argentinec střílel zpoza vápna mimo. Totéž předvedl za pár minut Granero, kterého vzápětí vystřídal Özil.

Byl to právě turecký Němec, který se zasloužil o snížení. Na jeho roh si v 62. minutě naskočil Ramos a hlavou zavěsil. Další šanci měl Kaká, ale Lanzaro ho za cenu vlastního zranění zastavil. Domácí se marně dožadovali pokutového kopu. Ránu Marcela vykopl Doblas.

Další příležitosti měl chvíli nato Benzema. Nejprve hlavičkoval do náruče Doblase a následně v pádu po přihrávce Di Maríi pálil do břevna, přestože na trávníku ležel delší dobu jeden z hráčů Zaragozy. Hlavička Kaká šla v 75. minutě nad. A Zaragoza opět trestala. V 78. minutě po rychlém protiútoku rozvlnil síť potřetí Lafita.

Real se vrhl do útoku, pokusy Özila, Benzemy a Kaká zneškodnil Doblas. Pak domácí v 85. minutě přece jen snížili, když přihrávku Higuaína využil k přesné křižné střele Benzema. Další komplikace pro vyrovnání ale přišly o minutu poté, když byl po druhé žluté vyloučen Carvalho.

V závěru měl šanci ještě z voleje Benzema, ale minul. V nastavení vychytal Doblas hlavičku Kaká až na brankové čáře a následně vykopl Paredes střelu Higuaína. Bílému baletu se nepodařilo ani vyrovnat a ztratil i poslední šance na ligový titul. Aragonci naopak získali drahocenné body v boji o záchranu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona34284289:1988
2.Real Madrid34255481:2980
3.Valencia CF34196957:4263
4.Villarreal CF341861053:4060
5.Atlético Madrid341571255:4452
6.Sevilla FC341571252:4952
7.Athletic Bilbao341631552:4951
8.Espanyol Barcelona341531642:4748
9.Levante UD341271537:4643
10.Sporting Gijón3410121231:3742
11.RCD Mallorca341261635:4742
12.Real Sociedad341321945:5841
13.Racing Santander3410101434:4940
14.Real Zaragoza341091535:4739
15.Málaga CF341161747:6439
16.CA Osasuna341081638:4138
17.Deportivo La Coruña349111427:4238
18.Getafe CF341071744:5537
19.Hércules CF34961931:5333
20.UD Almería345111832:5926

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (308)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele