Primera Division - preview 34. kola

30.04.2011, 09:18, aktualizováno 02.05.2011, 08:57
Previews
V dohrávce čtyřiatřicátého kola půjde o účast v evropských pohárech. Athletic Club se přes víkend propadl z páté až na sedmou pozici a potřebuje zabrat, to ovšem platí také o domácím Espanyolu, který je o příčku níže, na svého dnešního soupeře ovšem ztrácí šest bodů...
Espanyol Barcelona - Athletic Bilbao  (pondělí 21:00)
V pondělní dohrávce 34. kola se na hřišti Espanyolu představí hráči Athleticu Bilbaa. Půjde o velice zajímavý zápas, neboť oba týmy bojují o místo v Evropské lize. Athletic ze 7. pozice ztrácí na 6. Sevillu a 5. Atlético Madrid pouhý jeden bod, zatímco domácí jsou 8. a ztrácí 6 bodů na svého zítřejšího soupeře.

Ještě nedávno se Espanyol i Athletic pohybovaly na příčkách, které zajišťovaly Evropskou ligu, jenže potom přišel pokles formy, čehož náležitě využily slavnější kluby Sevilla a Atlético, které do té doby neprožívali vůbec povedenou sezónu. Athletic ale v posledních zápasech znovu sbírá body, a tak znovu může pomýšlet na vyšší příčky. To Espanyol stále nedokázal překonal svoji krizi, z posledních pěti zápasů nedokázal vyhrát ani jeden, a tak pomalu začíná ztrácet krok. A to víc budou potřebovat v pondělním utkání zvítězit.

Tři body si ale nebude chtít nechat ujít ani Athletic. To je patrné také z předzápasového vyjádření reprezentačního útočníka Fernanda Llorenteho, který o pondělním utkání mluví jako o klíčovém: "Bude to nejdůležitější zápas sezóny, neboť výsledek pro nás znamenat strašně moc. Pokud vyhrajeme, budeme v Evropské lize. Espanyol je těsně pod evropskými příčkami, a tak ho musíme porazit. Navíc kolo na to budou muset hrát na Nou Campu proti Barceloně, kde to nebudou mít vůbec jednoduché."

Llorente si uvědomuje, že potencionální výhra je pošle znovu na páté místo, a tato vidina se mu velice zamlouvá: "Po delší době bychom se zase vrátili na příčku, kde jsme v půlce sezóny byli, což by bylo skvělé. Hlavní ovšem je, abychom po 38. kole byli buď pátí nebo šestí."

Záložník David Lopez, jehož celek vyhrál tři z posledních čtyř zápasů, dodává: "Chci se vrátit z Barcelony s třemi body. A je mi úplně jedno, jestli budeme hrát dobře nebo ne."

Zatímco forma Athleticu před koncem sezóny roste, Espanyol má opačnou tendenci. Minulý týden prohrál 0:1 s Gijónem a zaznamenal tak již devátou prohrou z posledních 13 zápasů.

Útočník Espanyolu Pablo Daniel Osvaldo, který se odmítá bavit o jeho budoucnosti v týmu po skončení sezóny, se k formě barcelonského týmu vyjadřuje takto: "Pokud prohrajeme, bude velice těžké, ne-li nemožné, dostat se do Evropské ligy. Jediný výsledek, který je pro nás přijatelný, je výhra a my na hřišti uděláme cokoli, abychom na tři body dosáhli."
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Kameni-Galán-Amat-Rodríguez-Chica-García-Márquez-Verdú-Callejón-Osvaldo-Alonso
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz-Koikili-Amorebieta-Ekiza-Iraola-Orbaiz-Martínez-Gurpegi-Muniain-Llorente-Toquero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.45 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - Sevilla FC  (neděle 17:00)
Poslední Almería hostí na domácím trávníku sedmou Sevillu a pokud nezvítězí, je jasné, že nejvyšší španělskou soutěž minimálně na rok opustí. Zvítězit však potřebují i Andalusané, kteří stále pomýšlejí na účast v evropských pohárech a kdy jindy si připsat tři body, než v duelu s beznadějně posledním celkem tabulky.

Opravdu velmi těžko hledat pozitiva v současném týmu Almeríy. Jedno by se však možná přecijen našlo, a to forma útočníka Pabla Piattiho. Ten se v průběhu sezony rozehrál k úžasným výkonům a je to on, kdo jako jediný z celého týmu snáší přísnější měřítka. Zájem o něj i proto projevila Valencia. Jinak je to však bída s nouzí. Almería získala z posledních sedmi utkání jediný bod za remízu s Atléticem, jinak sbírá samé porážky. A pokud se nestane zázrak, s La Ligou se rozloučí.

To naopak Sevilla nehraje vůbec špatně a po výhře nad Villarrealem 3:2 se dokonce posunula na sedmé místo ligové tabulky, navíc jen o skóre za šesté Atlético. Sevilla navíc v týdnu definitivně doladila letní příchod Piotra Trochowskiho z Hamburku, ten se k týmu připojí ihned po skončení sezony.

Velmi speciální zápas odehraje nejlepší střelec Sevilly Alvaro Negredo. Ten momentálně září v dresu Sevilly, ještě před pár lety však působil v Almeríe a vystřílel zde nejúspěšnější sezonu v dějinách klubu. "Pořád na Almeríu nedám dopustit, ten klub navždy zůstane v mém srdci, Já jsem však cítil, že je čas jít dál, v Seville jsem spokojený. Současná situace Almeríy mě velmi trápí, byl bych velmi nešťastný, kdyby sestoupila. I my však potřebujeme zvítězit, je tak jasné, že po zápase budu mít rozporuplné pocity," prohlásil Alvaro Negredo, jenž útočí na hranici dvaceti branek v sezoně, počítáme-li všechny soutěže.

Almería nemá problémy se složením sestavy, mimo hru jsou totiž jen vykartovaný Juanma Ortíz a zraněný Manuel Antonio Lolo. Z kádru hostů do hry nezasáhne Jesus Navas, Alexis a Tiberio Guarente.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.60 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Hércules CF  (neděle 17:00)
V přímém souboji o záchranu na sebe narazí Málaga a Hércules, jde o všechno. Zatímco domácí se po minulém kole konečně dostali ze sestupových vod a jsou sedmnáctí, Hércules na tom stále není ani trochu není dobře, je na devatenáctém, předposledním místě.

Málaga se dostala do úžasné formy, z posledních šesti duelech je na tom lépe jen madridské Atlético, které má lepší skóre. Stejný počet třinácti bodů pak získala Barcelona a překvapivě také Sporting. V minulém kole Málaga zvítězila na půdě Racingu 2:1, vítězství zařídil krásným gólem a ještě krásnější asistencí Julio Baptista. Ještě předtím Málaga rozstřílela doma Mallorcu, i na této výhře se pak podílel bývalý hráč Realu nebo Arsenalu Baptista.

Hércules před týdnem vykřesal jiskřičku naděje hubenou výhrou nad Deportivem 1:0, kterou zařídil famózním výkonem a gólem Tiago Gomes. Díky tomuto vítězství Hércules i nadále může bojovat o záchranu, na Málagu ztrácí jen tři body.

Oba celky se naposledy potkaly na konci minulého roku, kdy v poháru Copa del Rey zvítězila domácí Málaga 3:2. V roce 2008 na sebe pak narazily oba týmy v rámci druhé ligy, Segunda Division. Málaga tehdy podlehla doma Hérculesu neuvěřitelných 4:6!

"Utkání proti Hérculesu je pro nás jako finále. Musíme vyhrát, nic jiného nebereme. V poslední době jsme se dostali do velmi dobré formy, na tyto výsledky musíme navázat v neděli. I Hérculesu jde o hodně, čeká nás velmi těžký a vyhecovaný duel," tuší útočník Málagy Rondon.

"Karty jsou rozdány jasně. Málaga má formu, je favoritem. Ale my musíme bodovat, prohrou pro nás pouť jménem Primera Division s největší pravděpodobností končí," uvědomuje si naopak záložník Hérculesu Tiago Costa.

Málaze se po velmi dlouhé době konečně vyprázdnila marodka, na ní jsou jen dlouhodobě zraněný brankář Sergio Asenjo a Javier Malagueno. Hércules se bude muset obejít bez Cristiana, Toteho a hlavně kanonýra Davida Trezegueta, ten má problémy s kolenem a pravděpodobně nenastoupí. To je pro hostující tým citelné oslabení, bývalý francouzský reprezentant je s jedenácti góly nejlepším střelcem týmu.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Demíchelis, Weligton, Eliseu - Apoňo, Recio - Seba Fernandez, Baptista, Duda - Rondon
Hércules CF - pravděpodobná sestava:
Calatayud - Cortés, Paz, Juanra, Pulhac - Farinós, Aguilar - Kiko, Gomes, Thomert - Valdez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Santander - RCD Mallorca  (neděle 17:00)
Racing bojuje o holé přežití a pokud chce startovat v Primera Division i v příští sezoně, musí bezpodmínečně vyhrát na domácím stadionu nad Mallorcou. Ta již může být v klidu, je devátá a sestup se jí netýká.

Racingu se však v poslední době nedaří, z posledních šesti utkání nasbíral jen čtyři body, čtyřikrát navíc podlehl přímým konkurentům v boji o sestup, naposledy vůni tří bodů z utkání se Santanderem pocítila minulý víkend Málaga. Rozhodující bude nejspíš příští týden, kdy jede Racing na půdu předposledního Hérculesu a to už se bude lámat chleba.

Úplně ve formě není ani Mallorca, ta se však již příliš za sebe dívat nemusí, je dávno zachráněna. V současnosti se dokonce pohybuje v první polovině tabulky, což je určitě výsledek nad předsezónní očekávání. Definitivu postupu dalo klubu z Baleárských ostrovů vítězství nad Getafe 2:0, které se zrodilo před sedmi dny.

Oba celky se za posledních patnáct let střetly na stadionu Santanderu celkem dvanáctkrát a statistiky jsou velmi vyrovnané. Pětkrát se totiž radoval domácí Racing, čtyřikrát Mallorca a třikrát se urodila remíza.

"Stále nejsme zachráněni. Výhra nad Getafe mohla být rozhodující, ale pořád nesmíme polevit ani o jedno procento. V této fázi soutěže je už obrovský rozdíl, jestli máte 39, nebo 42 bodů. My máme 42, což bývá obvykle hranicí úspěchu, jenže tento rok je extrémně vyrovnaný a nemusí to stačit. Musíme získat další body," ví kouč Mallorcy Michael Laudrup.

Ten bude v utkání postrádat pouze Sergia Tejeru. Na druhé straně barikády nemůže nastoupit obránce Manuel Pablo a záložník Antonio Tomas.
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Toňo - Pinillos, Henrique, Alvaro, Cisma - Kennedy, Colsa, Lacen, Munitis - Rosenberg, Giovani
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Cendros, Nunes, Ramis, Ayoze - De Guzman, Martí - Nsue, Aki, Castro - Webo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Sporting Gijón  (neděle 17:00)
Soubojů o záchranu v tomto kole Primera Division opravdu není málo, dalším z nich je duel mezi Levante a Sportingem. Oba celky se sice pohybují u středu tabulky, to však ještě rozhodně neznamená záchranu. Levante je na desátém místě, Sporting se nachází o dvě příčky níže a vítěz tohoto utkání bude mít definitivní záchranu v kapse.

Oba týmy potkala forma v nejlepší možnou chvíli. Levante je v tabulce formy na výborném šestém místě, Sporting je dokonce třetí! Ze sestupových starostí je tak najednou "klidný" střed tabulky. Domácí v minulém kole nestačili na Atlético Madrid, předtím však nepoznali chuť porážky v sedmi duelech v řadě.

Podobný případ řeší hosté z Gijónu, ti před čtrnácti dny prohráli na půdě Realu Sociedad 1:2, jinak však neprohráli dokonce osmkrát v řadě. Před týdnem pak gólem Nacha Nova ze závěru utkání vybojovali tři body nad Espanyolem.

"Tohle kolo může rozhodnout. Máme 41 je bodů, obvyklý počet dostačující k záchraně je 42. Tato sezona je však neobvykle vyrovnaná, na záchranu nemusí stačit ani 45 bodů. Proto musíme získat další cenné bodíky a postupně se propracovávat k definitivě," doufá kouč Sportingu Manuel Preciado.

S počty bodů se kalkuluje i na druhé straně. "Pokud zvítězíme, nemůžeme sestoupit. Snad nebylo roku, kdy by se neudržel tým se ziskem 45 bodů, to není možné. Proto chceme zvítězit už v neděli, není na co čekat," říká pro změnu trenér domácího Levante Luis Garcia.

Tomu bude v utkání chybět Asier Del Horno, Juanlu a Sergio. V dresu Sportingu se nepředstaví Castro, Cuellar a Sastre. Utkání s nejvyšší pravděpodobností nebude bohaté na góly, přecijen jde o hodně, favoritem zápasu je však každopádně domácí Levante.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Javi Venta, Ballesteros, Nano, Juanfran - Iborra, Xavi Torres - Valdo, Suárez, Montero - Caicedo
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Juan Pablo - Lora, Herández, Botía, José Ángel - Eguren, Cases - Novo, Rivera, De las Cuevas - Barral
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.60 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Getafe CF  (neděle 19:00)
Villarreal ve čtvrtek naprosto odpadl ve druhé půli utkání semifinále Evropské ligy v Portu, své zaváhání by tak rád napravil v ligovém střetnutí proti Getafe. Dlouho to vypadalo, že budou domácí bojovat s Valencií o třetí místo, nakonec je však vše jinak a Žlutá ponorka tak bude ráda za čtvrtou příčku zaručující předkolo Ligy mistrů. Getafe se stále propadá a momentálně už je patnáctém o záchranu tedy ještě musí bojovat.

Villarreal pro úspěch v Evropské lize obětoval všechno. V minulém ligovém kole šetřil hned několik opor, jasně tak dal najevo, o kolik je evropská klubová soutěž důležitější než domácí Primera Division. Ani šetření sil klíčových hráčů ovšem nezabralo, Villarreal odehrál v portu dokonalý první poločas, po kterém vedl 1:0, přičemž to mohlo být klidně o víc gólů. Ve druhém dějství však totálně odpadl, dostal pět gólů a s finálovým snem se tak prakticky může rozloučit. Odveta se však hraji znovu již ve čtvrtek, proto je možné, že i tentokrát se La Liga Evropské lize podřídí a bude z toho další hodně slepovaná sestava.

"Do utkání jsme vstoupili fantasticky a zaslouženě jsme vedli. Nedokážu si vysvětlit, co se pak stalo, najednou jsme byli ve všech aspektech jasně horší a byli jsme potrestáni. Falcao je úžasný hráč, prostě úžasný," zalitoval neproměněné šance na lepší výsledek a následné pochválil střelce čtyř branek Falcaa kouč Villarrealu Garrido.

Getafe sice před čtrnácti dny zdolalo doma Sevillu 1:0, to je však jediný úspěch za posledních devět kol, ve kterých klub z předměstí Madridu nasbíral celkem jen 5 bodů. Od návratu Žluté ponorky do nejvyšší španělské soutěže ještě Getafe Villarreal neporazilo.

"Úspěch v Evropské lize je pro nás důležitý, samozřejmě. Šance na postup je nyní již velmi malá, ale dokud bude alespoň teoretická, budeme bojovat, Teď nás však zajímá jen zápas s Getafe, který musíme zvládnout, hraje se o hodně, ostatní týmy se na nás v boji o čtvrté místo nebezpečně přibližují," ví zkušený španělský mistr světa i Evropy ve službách domácích Carlos Marchena, který však má vystavenou stopku za karty.

"Nepodařilo se nám navázat na minulou sezonu, kdy jsme skončili šestí, škoda. Ale momentálně beru i sedmnácté místo, je mi to jedno, hlavně když se zachráníme. Něco je v týmu špatně a nejhorší je, že nikdo neví co. Hrajeme o bytí a nebytí," nabádá své svěřence k neobvyklé důležitosti zápasu trenér Getafe Míchel.

Villarreal, kromě již zmiňovaného Marcheny, nemůže počítat se službami Marcose Senny, Ángela, Olivy a Gonzala, ten je zraněn dlouhodobě. Hosté přijedou do valencijské oblasti bez Albína, Gavilána, Del Morala a Rafy.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Mario, Musacchio, Catalá, Capdevila - Cani, Valero, Bruno, Cazorla - Nilmar, Rossi
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Ustari - Miguel Torres, Díaz, Marcano, Mané - Boateng, Casquero - Arizmendi, Parejo, Sardinero - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.55 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CA Osasuna - Valencia CF  (neděle 21:00)
V posledním utkání nedělního programu přivítá na svém stadionu Osasuna Valencii. Zatímco domácí se po výhře Málaga ocitli na sestupové osmnácté příčce, hosté z Valencie se vyhřívají na pohodlném třetím místě, o které ji již pravděpodobně nikdo nepřipraví.

Osasuně se nedaří, prohrála čtyřikrát v řadě a tak je logické, že následoval i propad tabulkou. Abych však jen nekritizoval, před týdnem Pamplona notně potrápila mistrovskou Barcelony a i před prohru na Nou Campu 0:2 předvedla vynikající výkon. Na ten je ovšem potřeba navázat i bodovým ziskem, jinak La Liga přijde o tradičního účastníka, který navíc předvádí atraktivní fotbal.

Valencia hraje v klidu, rozestup od druhého Realu je, i vzhledem k domácímu debaklu minulý víkend právě s tímto soupeřem, obrovský a nedostižný, čtvrtý Villarreal se zase soustředí spíše na Evropskou ligu, a tak Netopýry vůbec neprohání. Fantastickou formu má kanonýr Roberto Soldado, ten se z gólu radoval ve čtyřech posledních duelech a tuto sérii by rád prodloužil i v utkání na půdě Osasuny.

"Musíme se s tím poprat. Do konce máme pět kol a jsme osmnáctí, to tak rozhodně nemůže zůstat, Mohlo by nám trochu pomoct, že Valencia má účast v Lize mistrů víceméně jistou, tím se však nesmíme zaobírat. Hrajeme za sebe, za fanoušky, za celé město. Osasuna potřebuje La Ligu a La Liga potřebuje Osasunu," myslíš si útočník Walter Pandiani.

"Nesmíme dopustit stejnou hru, natož pak výsledek jako z utkání s Realem. To byl můj nehorší zápas na lavičce Valencie, nemůže se to opakovat," varuje své hráče trenér Los Che Unai Emery. "Máme náskok šesti bodů, což je velmi dobré, ale ne rozhodující. Do konce je pět kol a stát se může cokoliv," dodává.

Valencia má nejprázdnější marodku z celé La Ligy, chybět bude pouze záložník Tino Costa, jinak je k dispozici celý kádr. Ani Osasuna nemá výraznější problémy, chybět budou Masoud a Aranda.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Ricardo - Nelson, Sergio, Lolo, Nacho Monreal - Cejudo, Puňal, Nekounam, Camuňas - Sola, Pandiani
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Miguel, Stankevičius, Ricardo Costa, Jordi Alba - Topal, Banega - Joaquin, Mata, Pablo - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Real Zaragoza  (sobota 18:00)
Po rušném týdnu v Lize mistrů čeká na Real ve 34. kole Primera División Zaragoza. Aragonský tým se úspěšně vzdaluje sestupovým příčkám a bude chtít využít otřeseného sebevědomí Realu, aby si v tabulce ještě polepšíl. Bílý balet nastoupí bez několika opor, které se budou šetřit na závěrečné zápasy sezóny.

Třetí Clásico v těsném sledu skončilo v Lize mistrů porážkou Realu na vlastní půdě. Před domácím publikem v La Lize proto bude chtít Madrid tuto potupu odčinit. Los mu přiřkl jmenovce ze Zaragozy, který se několika výhrami dostal ze sestupového pásma, do kterého však může opět zabřednout. Navíc ligová bilance proti Realu není příliš povzbudivá, posledních 14 zápasů "los maňos" nevyhráli, poslední tři zápasy vyhrál Real, takže úspěchů docílili Aragonci proti Bílému baletu jen ve španělském poháru.

Trenér Mourinho nechá odpočinout Cristiana Ronalda, Xabiho, Lasse a Albiola. Do nominace se nevešel tradičně Pedro León a zranění Khedira a Gago. Naopak povolaní byli odchovanci Juanfran a Nacho. Do sestavy se rovněž vrací po kartách Carvalho.

Základní sestava bude počítat s Casillasem v brance, obrannou čtveřicí zprava Ramos, Pepe, Carvalho, Arbeloa. Velice ofenzivní je zbytek sestavy - v záloze nastoupí Granero, Canales a Kaká a před nimi v útoku Ozil, Benzema a Higuaín.

Kouč Zaragozy Mexičan Aguirre bude postrádat talentovaného Andera Herreru kvůli kartám a Contini, Bertolo, Boutahar a Marco Pérez se do nominace nevešli. Naopak se vrací Adam Pinter. Chytat bude Doblas, před ním se seřadí obranná čtveřice zleva Paredes, Silva, Jarošík, Diogo, do zálohy se postaví Gabi, Ponzio a N'Daw. Útočné povinnosti zastanou Lafita, Uche a Jorge López.

Utkání na Santiago Bernabéu začne v 18.00 CET a úvodním hvizdem rozhodčího Ayza Gámeze.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Arbeloa - Granero, Canales, Kaká - Ozil, Benzema, Higuaín
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Doblas - Diogo, Jarošík, Silva, Paredes - N'Daw, Ponzio, Gabi - J.López, Uche, Lafita
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - FC Barcelona  (sobota 20:00)
Ve 34. kole La Ligy se na půdě Realu Sociedadu představí hráči Barcelony. Domácí se před koncem ligy pohybují na 12. příčce, přičemž před sestupovou zónou mají pouze tříbodový náskok, a tak by rádi získali alespoň jeden bod nad prozatímními lídry soutěže. Ti mají v čele na druhý Real Madrid stále 8 bodů náskoku, a tak by dalším potencionálním ziskem tří bodů chtěli už definitivně rozhodnout boj o titul ve svůj prospěch.

Barcelonský trenér Pep Guardiola nabádá své hráče, aby zapomněli na emotivní zápasy se svým velkým rivalem Realem Madrid a plně se soustředili znovu na La Ligu. Uvědomuje si totiž, že pokud se jeho svěřencům sobotní zápas dotáhnout do vítězného konce, bude již téměř rozhodnuto o zisku titulu.

Barcelona se totiž ve středu utkala v semifinále Ligy mistrů s Bílým baletem, od kterého si snad všichni fanoušci hodně slibovali. Nakonec ale byly zajímavější spíše mediální přestřelky než samotná hra, která byla velmi takticky svázaná. Jedinou senzací tak bylo krásné sólo Messiho, který postupně obešel čtyři protihráče a přesně zakončil, čímž nejednomu divákovi připomněl Diega Maradonu.

Do konce sezóny zbývá pět kol, přičemž si Barcelona drží náskok osmi bodů, a tak ačkoli Real Sociedad nepatří k nejzvučnějším jménům, čeká se zajímavá bitva, ve které se může de facto rozhodnout o zisku trofeje, která by tak znovu byla zvednuta nad hlavy Katalánců.

Guardiola k zítřejšímu zápasu říká: "Jde o velice důležitý zápas. Momentálně je to naše největší priorita. Nemůžeme se soustředit pouze na semifinále Ligy mistrů, vždyť dobrou pozici si ve španělské lize budujeme po celou sezónu, tak by nebylo taktické konec vypustit pod dojmem, že už je titul náš. Přeci jen ještě zbývá pět kol a my musíme získat 7 bodů. Během sezóny už jsme si vyzkoušeli, že zápasy proti zdánlivě slabším týmům jsou velice těžké. Hodně práce jsme měli s Almeríí či Osasunou a já tuším, že ani sobotní zápas nebude vůbec jednoduchý."

Do zápasu nebude moci nastoupit argentinský Lionel Messi, dvougólový střelec ze středečního duelu španělských velkoklubů, neboť na stadionu Santiaga Bernabeua utrpěl menší zranění. Chybět bude zřejmě také Carles Puyol, který si ve stejném zápase obnovil své zranění, a tak se bude raději regenerovat.

Guardiola ale bude mít problém i s jinými hráči. Otazník startu se vznáší nad Pedrem, který ve středu také utrpěl menší zranění, a chybět budou zcela jistě dlouhodoběji zranění Andrés Iniesta, Bojan Krkič, Maxwell, Eric Abidal a Adriano.

Ačkoli Guardiola varuje, že zápas proti Baskům nebude vůbec jednoduchý, statistika Sociedadu hovoří jinak. Jeho forma v druhé polovině je velice tristní, z posledních pěti zápasů hned čtyři prohrát, a tak je pouhé tři body před sestupující Osasunou.

Xabi Prieto proto doufá, že se jim podaří Barcelonu potrápit a získat alespoň jeden bod, aby si pojistili setrvání v La lize i pro příští rok: "Pokud budeme hrát dobře, tak máme samozřejmě šanci na úspěch." Raúl Tamudo, který hrával v Barceloně konkureční Espanyol, dodává: "Sporting Gijón dokázal Barcelonu porazit, tak proč bychom to nemohli dokázat i my?" K zisku bodů však nemůže Realu Sociedad pomoci Joseba Llorente, který je zraněn.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo-Martínez-Demidov-González-Estrada-Rivas-Aranburu-Prieto-Zurutura-Griezmann-Tamudo
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés-Montoya-Milito-Piqué-Alves-Keita-Mascherano-Alcántara-Jeffren-Villa-Afellay
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 4.60 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Atlético Madrid  (sobota 22:00)
Ve 34. kole La Ligy se na půdě Deportiva La Coruňa představí hráči Atlética Madrid. Zatímco domácí se budou snažit získat nějaké body, aby navýšili svůj náskok na sestupující týmy, hosté budou chtít navázat na své dobré výsledky z minulých kol, a pokusit se tak dostat na 5. příčku před Athletic.

Trenér Atlética Quique Sanchez Flores nabádá své svěřence, aby nepodcenili sobotní zápas, ve kterém jim bude soupeřem sestupem ohrožené Deportivo. Madridští sice mají skvělou formu, když v posledních deseti zápasech pouze jednou nezískali ani bod, ale Flores si uvědomuje, že zápasy s týmy ohroženými sestupem jsou vždy velice těžké.

"Nemůžeme si dovolit hrát s menším nasazením než v minulých utkáních. Každý zápas je velice těžký, ty se slabšími týmu jsou navíc velice nevypočitatelné. Musíme jít do zápasu naplno, neboť by byla veliká škoda teď ztratit body, když jsme se dokázali zvednout a dostat se až na 6. místo, které nám otevírá dveře do Evropské ligy. Je důležité, abychom hráli dynamicky, drželi míč na svých kopačkách, a tím si celý zápas užili a udělali ho zajímavým i pro naše fanoušky."

Sestava Atlética bude posilněna o Josého Antonia Reyese a Tiaga, kteří se na trávník vrací po trestu, zatímco Diego Godín se vrací po zranění.

Deportivo se nachází v poněkud odlišné situaci, neboť okupuje 13. příčku, přičemž na sestupující týmy má pouhý tříbodový náskok. A nebýt domácích zápasů, tak by byli hráči z La Coruňi asi žhavými favority na sestup. Zápasy na Riazoru naštěstí špatnou venkovní formu nahrazují, neboť v posledních sedmi zápasech tu domácí prohráli pouze jedinkrát. A tak si hráči věří, že body dokáží získat i v sobotním duelu.

Trenér Miguel Angel Lotina ovšem bude mít problém se složením zálohy, neboť mu bude chybět mnoho hráčů. Zranění jsou Antonio Tomas a Juca, zatímco Ruben Perez, který je v Deportivu na hostování právě z Atlética, nemůže nastoupit proti svému domovskému týmu. Je tedy možné, že se do zálohy vysune někdo z obránců, jednat by se mohlo o Aythamiho.

Aythami, který do Deportiva přišel z Las Palmas, k problému se zálohou říká toto: "Uvědomujeme si, že nám v záloze chybí několik hráčů, a tak jsme připraveni za ně eventuálně zaskočit. Pokud to budu zrovna já, tak s tím nebudu mít žádný problém, neboť to pro mě nebude nic nového. Jako dorostenec jsem v Las Palmas hrával právě na tomto postu, někdy jsem byl dokonce tvůrce hry."
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia-Laure-Colotto-Lopo-Morel-Rodríguez-Domínguez-Lassad-Valerón-Guardado-Xisco
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
De Gea-Luis-Godín-Perea-Ujfaluši-Tiago-Suarez-Elias-Reyes-Costa-Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.35 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona33284188:1788
2.Real Madrid33255379:2680
3.Valencia CF33196857:4163
4.Villarreal CF331761051:3957
5.Athletic Bilbao331631451:4751
6.Atlético Madrid331471254:4449
7.Sevilla FC331471251:4949
8.Espanyol Barcelona331431640:4645
9.Levante UD331261537:4642
10.RCD Mallorca331261535:4542
11.Sporting Gijón3310111231:3741
12.Real Sociedad331221943:5738
13.Deportivo La Coruña339111327:4138
14.Getafe CF331071643:5337
15.Racing Santander339101432:4937
16.Real Zaragoza33991532:4536
17.Málaga CF331061744:6336
18.CA Osasuna33981637:4135
19.Hércules CF33961830:5033
20.UD Almería335111732:5826

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (318)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele