Primera División - souhrn 22. kola

06.02.2015, 22:39, aktualizováno 09.02.2015, 22:39
Komentáře a souhrny
Elche udolalo Vallecano a vyhouplo se z posledního místa. Atlético si vyšláplo na městského rivala Real Madrid, který už má jen jediný bod náskoku před Barcelonou, jež veze vysokou výhru z Bilbaa. Tři body slaví Villarreal, Levante, Getafe a Valencia. Už v pátek Deportivo udolalo Eibar...

Elche CF - Rayo Vallecano 2:0

09.02.2015 20:45

Góly: 21. Damián Suárez, 82. Garry Rodrigues

Elche dokázalo na domácí půdě porazit Rayo Vallecano a po pondělní dohrávce už není posledním týmem La Ligy. Díky třem bodům se vyšplhalo na sedmnáctou příčku a může děkovat Damiánovi Suárezovi s Garrym Rodriguesem.

Obrana Raya musela likvidovat první zajímavý centr už ve druhé minutě. Vše zvládla a míč odvrátila alespoň na rohový kop. Z něj se domácí Elche prosadit nedokázalo. Rayo Vallecano kontrovalo zajímavou střelou ze střední vzdálenosti, ale zkušený polský brankář Tytoň si poradil bez větších potíží. Agilní Jonathas se o chvíli později dostal k hlavičce téměř na malém vápně, ale nenamířil ji právě nejlépe.

Střela Trashorrase byla velmi nepřesná, i když měl kapitána Raya Vallecano plno času na přípravu. A možná ho to mrzelo o chvíli později ještě více, protože po faulu na Jonathase dostalo domácí Elche šanci rozehrávat volný přímý kop. První rána z něj ještě gól neznamenala, ale krásnou ranou z třiceti metrů se prezentoval Damián Suárez - 1:0 pro domácí Elche!

Velmi aktivní byl Jonathas, který se o chvíli později dostal znovu k hlavičce ve výborné pozici, ale ani tentokrát se z branky neradoval. Stejný hráč se dvakrát ocitl ve velmi dobré pozici, ale nejprve jej zastavil praporek pomezního sudího, který akci ukončil. Následně Jonathas hlavičkoval do boční sítě. Poslední slovo v prvé půli měl Leo Baptistao, který tvrdou ranou vyzkoušel brankáře Tytoně. Ten se ale překonat nenechal.

Nástup do poločasu druhého se povedl mnohem lépe hostujícímu Rayu. To si bylo vědomé závažnosti situace a toho, že musí dotahovat skóre zápasu, takže se na svého soka vrhlo hned od prvních vteřin druhého dějství. Do první šance se dostal Bueno, který měl mnoho času na zakončení. Trefil ale jen prostor, který mu zmenšil vyběhnuvší brankář Tytoň. Do další šance se hnal střelec první branky Damián Suárez, ale na brankáře nevyzrál.

Elche mohlo navýšit své vedení v zápase díky Fajrově centru. Balon se od jeho kopačky prolétl přes celé pokutové území, ale nikdo jej nezasáhl. K odraženému míči na opačné straně se dostal Trashorras, ale z první pálil nad břevno. Po chvíli hostujícího náporu se druhé branky mohli dočkat domácí příznivci. Na centrovaný míč si naskočil Pašalić, ale zamířil těsně vedle brány! Do další šance se probíjel opět Pašalić, který sice obešel brankáře, ale neprostřelil dva obránce před sebou.

Patnáct minut před koncem utkání se na hřiště dostal Garry Mendes Rodrigues a o pouhou minutu později se málem zapsal mezi střelce. Chybělo mu jen pár centimetrů, aby jeho technický pokus zamířil do brány. Hodně kuriózní moment se udál v 76. minutě. Za faul dostal Baena žlutou kartu, ale byl z jejího udělení tak konsternován, že se pustil do slovní přestřelky se sudím. Ten mu nic nedaroval a udělil mu pro jistotu ještě červenou kartu.

Sedm minut před koncem domácí tým definitivně rozhodl o tom, že tři body zůstanou na jejich půdě. Byl to právě střídající Garry Mendes Rodrigues, který se dostal za obranu, tam si jej našel skvělý pas a v souboji jeden na jednoho nedal brankáři Toňovi sebemenší šanci zasáhnout - 2:0 pro domácí Elche. Ke konci utkání se ještě Herrera dostal do skvělé šance, ale v samostatném náběhu selhal. Skóre se do konce zápasu už nezměnilo.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - FC Barcelona 2:5

08.02.2015 21:00

Góly: 59. Mikel Rico, 66. Aritz Aduriz - 15. Lionel Messi, 26. Luis Suárez, 62. Óscar de Marcos (vl.), 64. Neymar, 86. Pedro

Nedělní program španělské Primera División uzavřela divoká přestřelka v Bilbau, kde nakonec slavila vítězství favorizovaná Barcelona, která rozstřílela domácí Athletic 5:2. Podíl na všech pěti trefách svého týmu měl nezastavitelný Lionel Messi, jeho jednu branku doplnili Neymar, Pedro, vlastní gól Oscara de Marcose a trefil se dokonce i Luis Suárez.

Za domácí alespoň trochu zmírnili konečný výsledek Mikel Rico a Aritz Aduriz, ovšem baskický celek ani na chvíli neměl k bodovému zisku blíž než jeho soupeř. Barcelonští tak pokračují ve výtečné formě posledních týdnů a svou devátou výhrou v řadě se s třiapadesáti body úspěšně dotáhli na vedoucí Real Madrid na vzdálenost jediného bodu.

Svěřenci Luise Enriqueho diktovali tempo hry od samého úvodu a hned v patnácté minutě se i poprvé gólově prosadili. Lionel Messi se totiž trefil z přímého kopu, byť podstatnou roli hrála teč v hráčské zdi Athleticu, která zabránila brankáři Iraizozovi provést patřičný zákrok. Za domácí málem brzy nato srovnal aktivní Aduriz, ovšem Claudio Bravo v barcelonské brance vytasil na jeho ránu po Muniainově centru výtečný zákrok.

Zprvu se zdálo, že uplyne i další zápas, který letní drahé posile Luisi Suárezovi nesedne podle očekávání. Uruguayský kanonýr totiž gólově neuspěl ani se svou hlavičkou z bezprostřední blízkosti, kterou Iraizoz takřka zázračně dokázal zneškodnit. V pětadvacáté minutě si však Suárez vše vynahradil, když po kombinaci s Messim na pravé straně vypálil bez přípravy z hranice pokutového území a tentokrát již byl Iraizoz krátký. Šlo o Suárezův třetí ligový zásah od jeho letního pětasedmdesátimilionového přestupu z Liverpoolu.

Na druhé straně pokračoval Aduriz v marném obléhání hostující branky, tentokrát jej pro změnu nezastavil výtečný Bravo, nýbrž branková konstrukce. Do šaten se tak v poločase šlo za stavu 2:0. Po změně stran pak zápas překvapivě nabral ještě větší obrátky a góly na sebe nenechaly čekat. V devětapadesáté minutě otevřel možnost zdramatizování zápasu Rico poté, co k němu vyrazil Bravo střelu aktivního Adurize, ovšem brzy poté dvoubrankové vedení barcelonským navrátil De Marcos smolnou tečí Messiho rány.

A gólové hody pokračovaly - hned ve čtyřiašedesáté minutě upravoval svou první brankou večera Neymar na 4:1, jak jinak než po asistenci nezastavitelného Messiho. Pak se konečně procpal na střeleckou listinu i Aduriz, když napálil z poměrně ostrého úhlu míč Bravovi mezi nohama. Stav 4:2 však domácím nedával příliš důvodům k radosti... Jakékoli naděje na možné snížení náskoku pak patnáct minut před koncem uťal rozhodčí Mateu Lahoz, jenž vyloučil Xabiera Etxeitu za nešetrný zákrok na Suáreze. Uruguayský reprezentant pak sice zkoušel rozběhat viditelně poraněné koleno, ale nakonec byl deset minut před koncem přece jen vystřídán.

Na konečných 5:2 pro výtečnou Barcelonu nakonec upravil Pedro po typické týmové kombinaci v podání Messiho s Busquetsem.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Valencia CF 1:2

08.02.2015 19:00

Góly: 89. Sergio García - 62. Pablo Piatti, 85. Pau López (vl.)

Valencie zvládla náročné utkání v Barceloně, kde přehrála domácí Espanyol 2:1 a za odměnu se v ligové tabulce vyšvihla na vysněné čtvrté místo před Sevillu, která naopak týmž výsledkem prohrála s Getafe. Výhru Netopýrům zařídili Pablo Piatti s Danim Parejem, za katalánský klub pouze v závěru korigoval Sergio García.

Svým teprve čtvrtým venkovním vítězstvím jdou valencijští do dvoubodového trháku na pátou Sevillu a pozor si budou muset dávat také na šestý Villarreal, který ztrácí pouze o jeden bod méně. Trenér hostí Nuno Espírito Santo udělal pro zápas v Barceloně celou řadu změn v základní sestavě, když v obraně distancované Nicoláse Otamendiho s Joaem Cancelem nahradili Lucas Orbán a Antonio Barragán, a ofenzivu pak oživili navrátilec po zranění Piatti spolu s Pacem Alcácerem na úkor Andrého Gomese a Álvara Negreda.

Na opačné straně po prohře 3:2 se Sevillou sáhl Sergio González dokonce hned k osmi změnám, kdy si místo udrželi pouze José Caňas a poté Víctor Sánchez s Héctorem Morenem. Mimo jiné se ke svým ligovým debutům dostali dvacetiletý brankář López spolu s o rok mladším levým bekem Rubénem Duartem.

První půle byla značně vyrovnaná. Valencie se dostala k příležitosti prolomit bezbrankový stav jako první, když Rodrigo otřel svou ránu o tyč, Piatti pak dorážku namířil vysoko nad břevno. Na opačné straně zase zahodil slibnou příležitost Felipe Caicedo, jenž nedokázal dodat své ráně dostatečnou razanci, aby po svém dravém průniku do šestnáctky zvládl překonat brankáře Diega Alvese.

Po změně stran pak konečně začaly přicházet i góly. Krátce po hodině hry padl ten vůbec první, když Rodrigo roztáhl hru přihrávkou na nabíhajícího beka Josého Gayá, jehož centr našel Piattiho, který zvládl na přední tyč dorazit dříve než López a doklepl míč do sítě. Trenér González pak bez váhání zareagoval nasazením nejlepšího střelce Espanyolu Christiana Stuaniho, který brzy po pobytu na hřišti mohl a měl skórovat. Po dobré akci Vázqueze s Garcíou však uruguayský kanonýr v zakončení selhal, neboť jeho ránu z bezprostřední blízkosti stihnul včas na brankové čáře zablokovat Gayá.

Když se pak z přímého kopu šťastně trefil Dani Parejo, kdy se míč odrazil od tyče do tváře brankáře Lópeze a do brány, zdálo se, že o rozdělení bodů nemůže být sebemenších pochyb. Drama však ještě pět minut před koncem obnovil kapitán Sergio García, ovšem ani následné čtyři minuty nastaveného času nestačily na to, aby se Espanyolu podařilo vstát z mrtvých a vytěžit ze zápasu alespoň jediný bod.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Sevilla FC 2:1

08.02.2015 17:00

Góly: 29. Álvaro Vázquez (pen.), 85. Pedro León - 66. Grzegorz Krychowiak

Boj Sevilly o klíčové čtvrté místo začíná v posledních týdnech nabírat čím dál větší trhliny. Andaluský celek totiž v nedělní odpoledne zaznamenal třetí porážku z posledních čtyř kol, když si na něj vyšláplo sestupem ohrožené Getafe. To na domácí půdě zvítězilo těsně 2:1 díky trefě Pedra Leóna z pětaosmdesáté minuty.

Ještě předtím se o otevření střeleckého účtu v Madridu postaral Álvaro Vázquez, jehož gól za hosty umazal gólovou trefou Grzegorz Krychowiak. Výsledek 2:1 posouvá Getafe mimo nenáviděnou sestupovou oblast, konkrétně na průběžné patnácté místo. Sevilla naopak přenechala čtvrtou příčku Valencii, která na rozdíl od svého rivala v neděli na hřišti Espanyolu nezaváhala a nyní na Andalusany drží náskok dvou bodů. Zezadu navíc na svěřence trenéra Emeryho dýchá rozjetý Villarreal s odstupem jediného bodu.

Na půdě Realu Madrid předvedli sevillští kvalitní výkon a zvláště v první půli si vytvořili celou řadu šancí, které jen leckdy smolně neproměnili. Proti Getafe to však byla jiná písnička, herní kvalita hostí byla během úvodní pětačtyřicetiminutovky o dobrou třídu níže. Brankář Sergio Rico si připsal první zákrok u Vázquezovy střely, ovšem podruhé v devětadvacáté minutě už byl na domácího útočníka krátký. Vázquez se nejprve postaral při zákroku Dioga Figueirase o to, že rozhodčí nařídil pokutový kop a pak sám s přehledem proměnil, když svou ránu umístil do levého dolního rohu branky.

Rico pak v následujících minutách hned dvakrát podržel sevillské barvy při voleji Alexise i tvrdé ráně Pabla Sarabii. Stanovil tak příhodné podmínky pro vyrovnání, kterého se hosté dočkali pár minut po hodině hry. Ever Banega ještě na Jonathana Lópeze nevyzrál, ale minutu nato již Krychowiak napálil míč a jeho táhlá přízemní rána z hranice pokutového území si našla cestu až do sítě.

Výhoda tak byla v tu chvíli jasně na straně oživených hostů, ovšem rozhodující třetí gól přišel přesto na straně druhé. Rico sice dokázal vyrazit střelu Diega Castra z bezprostřední blízkosti, avšak pouze směrem k Pedru Leónovi, jenž ze všech stihnul zareagovat nejrychleji a pohotově z dorážky vrátil vedení na stranu Getafe. Tentokrát již Sevilla odpovědět nedokázala...

Více informací k zápasu

Córdoba CF - UD Almería 1:2

08.02.2015 12:00

Góly: 10. Federico Cartabia - 61. Michel, 66. Michel

Andaluské klání v přímém boji o sestup nakonec vyznělo lépe pro Almeríi, která dokázala zvítězit na půdě Córdoby 2:1. Domácí přitom vedli po brance Fedeho Cartabii, avšak dvě trefy Míchela Maceda v rychlém sledu zařídily obrat a klíčové tři body do ligové tabulky.

Almería díky dvěma výhrám za sebou rázně pokročila vstříc klidnému středu tabulky, nyní s dvaadvaceti body drží patnáctou příčku. Córdoba naopak třetí prohrou v řadě spadla na první sestupové osmnácté místo.

Svěřenci Juana Ignacia Martíneze se v zápase museli obejít bez svého nejlepšího střelce Tomera Hemeda, jehož vyřadil karetní trest. Do sestavy se naopak navrátil Thievy Bifouma, jenž stihl včas dorazit z Afrického poháru národů. A byl to právě reprezentant Konga, kdo na úvod utkání působil nejživějším dojmem, což podpořil v páté minutě vyvedenou přihrávkou pro Silvu, jako dělanou pro okamžitou ránu bez přípravy z hranice pokutového území. Brazilský ofenzivní hračička, jenž v Almeríi hostuje z londýnského Arsenalu, však se svou střelou na zadní tyč nepochodil kvůli špatné mušce.

Nečekaně tak udeřili doposud zakřiknutí hosté. V desáté minutě se totiž postavil k přímému kopu Fede Cartabia a kroucenou ranou levačkou trefil přesně místečko u přední tyče, kde míč zapadl do sítě. Deset minut nato dokonce mohla Córdoba vést o dvě branky, když Fede tentokrát poslal do šestnáctky míč z rohového kopu, avšak José Ángel Crespo trefil smolně pouze brankovou konstrukci. Hostující brankář Julián Cuesta pak zvládl vytěsnit i hlavičku Florína Andoneho a udržel svůj tým do poločasové přestávky na dostřel.

To se záhy ukázalo být navýsost důležité, protože po změně stran hosté přepnuli na vyšší výkonnostní stupeň a hned se radovali z gólu, když se trefil Soriano. Praporek pomezního rozhodčího však správně gólové oslavy rázně utnul. Almería se ani tím nenechala rozhodit a zanedlouho se kýženého vyrovnání dočkala. Wellington Silva potáhl míč kupředu a předložil jej na pravé straně nabíhajícímu Macedovi, jenž krásnou ranou pod břevno srovnal na 1:1. Zaskočení domácí se nestačili ani rozkoukat a najednou dokonce prohrávali. U zrodu druhé gólové akce byl znovu Silva, který s Coronou rozehrál rohový kop nakrátko a poslal jej opět na svého dvorního střelce Maceda, jenž zblízka hlavou zařídil rychlý obrat.

Córdoba se sice v závěru zmohla na územní tlak, avšak nic víc než pár střel zdálky a nesmělé penaltové výkřiky směrem k rozhodčímu si už vytvořit nestihla. Almería tak zvítězila 2:1.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Celta Vigo 1:1

07.02.2015 22:00

Góly: 4. Imanol Agirretxe - 85. Nolito

Sobotní program dvaadvacátého kola Primera División uzavřeli Real Sociedad s Celtou Vigo, a to smírně remízou 1:1. Domácí celek sice dlouho vedl, když se hned v osmé minutě prosadil Imanol Agirretxe, ovšem Celta postupně stupňovala svůj tlak v honbě za vyrovnáním, kterého se zaslouženě v závěru dočkala zásluhou Nolita.

David Moyes tak na lavičce Sociedadu zatím neprožívá nijak zvlášť vydařené angažmá, od listopadu si totiž baskický celek pod jeho vedením doposud připsal pouhé tři výhry a nadále se potácí jen těsně nad hranicí sestupu. Přesto díky sobotnímu bodu zaznamenal Sociedad posun na dvanácté místo. Celta zůstává desátá.

Po tvrdé prohře 4:1 z hřiště favorizovaného Realu Madrid se hráči ze San Sebastianu chtěli na domácí půdě vytáhnout o to víc a podle toho také do zápasu vstoupili. Za svou snahu byli také záhy odměněni, když centr z pravé strany přizvedl Xabi Prieto přímo na hlavu Agirretxeho, jenž zblízka zajistil domácím perfektní start. Celta měla blízko k vyrovnání hned po čtvrthodině hry, avšak Fontásova hlavička z Larriveyova rohového kopu skončila těsně mimo branku. Chvíli nato se zase zablýsklo na opačné straně, ale Agirretxe tentokrát napálil míč pouze do středu brány, kde stál připravený gólman Sergio Álvarez.

Po zbytek první půle již šancí přibývalo pomálu, Celta pouze několikrát naznačila hrozbu ze standardních situací, ovšem do kabin se šlo za stavu 1:0. Po změně stran však hosté viditelně přidali a Santiago Mina málem z voleje srovnal již v čtyřiapadesáté minutě, nebýt kvalitního zákroku brankáře rulliho. Larrivey pak smolně trefil hlavičkovým pokusem pouze břevno a Nolito povedenou kombinaci zazdil ranou vysoko nad branku. Když pak k nevíře stopera Fontáse rozhodčí opominul i jeho pád v pokutovém území Sociedadu, zdálo se, že navzdory správnému přístupu i dobré hře není Celtě jednoduše přáno...

Pět minut před koncem se však hosté přece jen dočkali. Střídající Theo Bongonda se protlačil až do pokutového území, odkud poslal míč k nohám španělského forvarda Nolita, a ten bez okolků vyslal přízemní ránu na Rulliho zadní tyč. Míč u tyče přesně zapadl do sítě a vysloužil Celtě zasloužený bod za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Levante UD - Málaga CF 4:1

07.02.2015 20:00

Góly: 27. David Barral, 37. David Barral (pen.), 62. David Barral (pen.), 75. Kalu Uche - 24. Juanmi

Levante dalo zapomenout na bídu z předchozích týdnů a měsíců, když na domácí půdě rozstřílela Malagu hned 4:1. Hlavním hrdinou zápasu se stal bezesporu domácí útočník David Barral jakožto autor hattricku, byť hned dva z jeho zásahů byly z pokutového kopu.

Valencijský celek přitom na ligové vítězství čekal předlouhých devět kol a ani tentokrát se utkání zpočátku nevyvíjelo vůbec slibně. Hostující Juanmi totiž poslal Malagu do vedení, ovšem to bylo ze strany svěřenců Javiho Gracii všechno. Andaluský klub tak po debaklu zůstává na vzdálenosti šesti bodů od příček zajišťujících kvalifikaci do evropských pohárů.

Jako první se střelecky pokoušel prosadit domácí Jordi Xumetra, avšak nepřesně. Nezáživný úvod zápasu pak oživila hrubka Nacha Camacha, díky níž ve čtyřiadvacáté minutě otevřel skóre Juanmi. Hostující útočník totiž vystihl zpětnou Camachovu přihrávku brankáři Mariňovi, pohodlně si bezmocného gólmana Levante obešel a zavěsil do odkryté brány.

Hned tři minuty nato však domácí vyrovnali, a to za poněkud kontroverzních okolností. David Barral se totiž na hranici pokutového území jal skácet teatrálně na zem po souboji se Sergiem Sánchezem a k nelibosti hostí rozhodčí odpískal volný přímý kop. Z něj pak sám faulovaný krásnou ranou překonal brankáře Kameniho, přestože si kamerunský gólman na míč sáhl.

Kameni pak musel předvést famózní zákrok při hlavičce Ucheho, kterou zvládl vytěsnit na břevno, ovšem stejně ještě do poločasu inkasoval z penalty, kterou si stejně jako v případě prvního gólu vybojoval i proměnil sám Barral. Tentokrát byl faulujícím hříšníkem Artur Boka, jenž se dle úsudku rozhodčího dopustil faulu ve vzdušném souboji s jednatřicetiletým útočníkem, a Barral následnou penaltu poslal neomylně do levého koutu branky. Hattrick pak byl záhy dokonán ve dvaašedesáté minutě, kdy Sánchez špatně odhadl svůj zákrok na Xumetru a zcela bez debat jej nešikovně srazil. Barral tentokrát zvolil pravou stranu a opět úspěšně - 3:1.

Dvanáct minut nato byly jakékoli naděje hostí dostat se zpět do zápasu definitivně u konce. Svůj první zásah v novém působišti si totiž připsala lednová posila Uche, jenž těžil z přízemního centru Toňa přímo do malého vápna, kde šlo míč snadno usměrnit za Kameniho záda. Pro hosty mohlo být v závěru ještě hůř, neboť Barral neměl ani po třech gólech stále dost, avšak v další dobré pozici vysoko přestřelil. Levante to však mrzet nemuselo, po výhře 4:1 přinejmenším dočasně poskočilo ze dna tabulky na první nesestupové sedmnácté místo.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Granada CF 2:0

07.02.2015 18:00

Góly: 30. Mateo Musacchio, 90. Gerard Moreno

Villarreal sice minulý týden přišel o svou úctyhodnou sérii neporazitelnosti, ale tu novou nastartoval hned záhy. Domácí vítězství 2:0 nad tápající Granadou tak znovu přináší tlak na Valencii se Sevillou v boji o vytoužené čtvrté místo v ligové tabulce.

Po půlhodině hry prolomil bezbrankový stav stoper Mateo Musacchio, ale ani poté nebylo nic rozhodnuto. Grandadští nejenže dlouho v defenzivě odolávali, ale usilovně se tlačili i do zakončení v honbě za vyrovnáním. Až v samotné poslední minutě zápasu tak dodal klid na kopačky domácích Gerard Moreno. Villarreal sice nadále zůstává na šesté příčce, ovšem bodově se již dotáhl na pátou Valencii a na čtvrtou Sevillu pak ztrácí pouhý bod. Nutno však dodat, že oba zmíněné celky mají své zápasy tohoto kola stále před sebou. Granada naopak zůstává v sestupové zóně, ovšem po kurážném výkonu nemusí věšet hlavu.

Domácí kouč Marcelino provedl oproti těsné prohře 3:2 na půdě favorizované Barcelony celou řadu změn v základní sestavě, dost možná i proto, že již ve středu si jeho tým zopakuj boj s katalánským gigantem v rámci prvního ze dvou zápasů semifinále Copa del Rey. Nejlepšího střelce Lucana Vietta i dalšího tahouna ofenzivy Denise Čeryševa tak nahradil například Joel Campbell, čerstvá lednová posila z Arsenalu, odkud ve Španělsku hostuje do konce sezony.

Ideální vstup do zápasu málem z pohledu Žluté ponorky zaznamenal Ikechukwu Uche, ovšem jeho rána z první minuty těsně prosvištěla na břevnem granadské branky. Jinak však bylo patrné, že řada hráčských změn se projevuje na vzájemné spolupráci a Villarreal v úvodních minutách nijak neoslňoval. Granada naopak pod vedením nového kouče Abela Resina působila živým dojmem a několikrát zahrozila skrze křídelníka Lasse Bangouru. Hostující brankář Olazabal pak musel zasahovat u tvrdé rány Morena.

Naprosto vyrovnaný zápas však domácí přece jen začali strhávat na svou stranu již v prvním poločase. Bruno poslal vzdušnou přihrávku Morenovi, ten odrazil atak bránícího hráče a na přední tyč předložil centr Musacchiovi, jenž s trochou štěstí procpal míč až za brankovou čáru. Ani po změně stran však domácí s nabytým vedením nijak zvlášť neexcelovali a museli se opakovaně bát vyrovnání. Jhon Córdoba se nejprve marně dožadoval pokutového kopu a pak nastřelil brankovou konstrukci, byť v tu chvíli vyletěl nahoru praporek čárového rozhodčího kvůli postavení kolumbijského útočníka mimo hru.

Asi největší šance hostí poté připadla deset minut před koncem Franu Ricovi. Brankář Sergio Asenjo však bleskurychle zasáhl a podržel svůj tým v klíčové chvíli. V samotném nastavení pak z brejku do otevřené obrany Granady udeřil střídající Čeryšev, jenž předložil na stříbrném podnose šanci Morenovi, aby pohodlně zavěsil míč do sítě na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Real Madrid 4:0

07.02.2015 16:00

Góly: 14. Tiago, 18. Saúl Ñíguez, 67. Antoine Griezmann, 89. Mario Mandžukić

Měl to být vyrovnaný souboj svou excelentních soupeřů, kteří se nemají čím překvapit. Nakonec se z toho stal debakl slavného celku, který inkasoval čtyřikrát a ani jednu branku sám nedal. Atlético Madrid utancovalo Bílý balet a zasadilo mu čtyři rány. Postarali se o ně Tiago, Saúl Niguez, Antoine Griezmann a Mario Mandžukić.

Madrid má jen jednoho vládce. Po dnešním programu je jasné, že jím jsou Colchoneros. Ti s přehledem rozstříleli slavného soka a Barcelona jim může děkovat. Náskok Realu Madrid na čele La Ligy je zatím čtyřbodový, ale Barcelona má zápas k dobru. Oslňující ofenzíva Real Madrid dnes vyšla na prázdno a Iker Casillas za improvizovanou obranou zažil jeden z nejhorších zápasů své kariéry. Míč ze sítě totiž tahal čtyřikrát.

Už ve čtvrté minutě se Real Madrid dostal pod tlak. Ve vápně upadl po souboji Coentrãem domácí Arda Turan, ale hlavní arbitr David Fernández Borbalán penaltu nepískal. Po osmi minutách se na zem posadil Koke a nebyl schopen kvůli svalovému problému pokračovat ve hře. Na trávníku jej proto nahradil mladík Saúl Niguéz. A ten se hodně výrazně zapsal do statistik zápasu. Prvním střelcem utkání se ale sta jeho spoluhráč Tiago Mendes. Největší podíl na brance měl brankář Realu Iker Casillas, který neměl ani tak zakrytý výhled, ale po spolupráci Maria Mandžukiće a střele Tiaga doprostřed brány přesto inkasoval.

Real Madrid se snažil vyrovnat, ale dnes mu nebylo přáno. Naopak, jeho defenzíva nestačila pokrýt pronikajícího obránce Siqueiru, který s míčem u nohy došel až do pokutového území a poslal jemný oblouček do míst, kde tušil spoluhráče. Nyní přišla chvíle pro střídajícího Niguéze, který vystřihl krásné nůžky a s pomocí tyče zvýšil vedení Atlética krásným kopem přes hlavu - 2:0.

Všechny oči fanoušků Realu směřovaly na Cristiana Ronalda, ale ten měl potíže se zpracováním i s obranou Colchoneros. Ta naopak fungovala spolehlivě a nedávala portugalské ikoně žádný prostor. To se naopak nedá říci o obraně Bílého baletu, která působila hodně nejistě. Po jejím dalším zaváhání měl Real štěstí, že se rána Antoineho Griezmanna nepotkala s razancí a Iker Casillas ji v pohodě lapil. Benzemův pas na Ronalda byl zablokovaný, další pokus o útok v podání hostů skončil ofsajdem Mandžukiće. Kroos následně narazil ve vápně míč Baleovi, jenže ten o něj přišel.

Ke konci první půle se k centru ze strany dostal pohotový Arda Turan, ale jeho centr nikoho ze spoluhráčů nenašel. Do druhé půle už nenastoupil nevýrazný Sami Khedira, kterého na hrací ploše nahradil Jesé Rodriguez. Trenér Carlo Ancelotti možná doufal, že mu tento tah vynese snížení, stejně jako se to stalo v duelu se Sevillou. Tam ale Real vedl a gól Jesého znamenal jen navýšení. Real ale moc neumí obracet zápasy, ve kterých prohrává o dvě branky. A dnes se mu nedařilo ani na jednom konci hřiště.

Krátce po změně stran Benzema zkoušel narazit balon Iscovi, jenže ten nebyl dost rychlý. Emoce se s přibývajícím časem začaly přiostřovat a sudí Borbalán musel krotit především emotivní verbální reakce obou táborů. Z pravé strany zkoušel centrovat Carvajal, jenže jeho centr byl zablokován. Hodně aktivní byl také Francouz Antoine Griezmann, který nejprve zkoušel zajímavou ránu, ale s tou si Casillas poradil. Následně se stejný hráč vyznamenal skvělým náběhem do vápna a hlavičkoval těsně nad.

Poté už se Griezmann mohl radovat. Arda Turan poslal do vápna na zadní tyč centr na Niguéze, ten vyskočil výš než jeho strážce a na druhém konci brány byl pohotový Griezmann. Defenzíva Realu se opět rozpadla a Atlético vedlo už o tři branky. A Colchoneros rozhodně neubírali. O tom svědčily další střely v podání Niguéze a Turana. Deset minut před koncem zápasu se mohl do statistik zápasu zapsat také střídající Aiser Illarramendi, ale jeho tvrdá rána po rohovém kopu Kroosově zamířila mimo. Unaveného Griezmanna vystřídal Fernando Torres a také on měl podíl na demolici Realu. Tu totiž uzavřel krásnou hlavičkou Mario Mandžukić právě po centru Torrese!

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - SD Eibar 2:0

06.02.2015 20:45

Góly: 53. Lucas, 79. Ivan Cavaleiro

Domácí Deportivo La Coruňa vyhrálo důležitý zápas proti favorizovanému Eibaru a v páteční předehrávce si připsalo cenné tři body. Ty mu zajistily trefy z druhé půle, kdy se prosadili Lucas a Ivan Cavaleiro.

Do první šance se dostalo Deportivo La Coruňa, které obdrželo míč poté, co Eibar nezvládl přímý volný kop. Z následného kontru ale nic nebylo, protože brankář Irureta včas vyběhl a míč zneškodnil. Centr se přes jednu lehkou hlavičku dostal k Borgesovi, který ale nenapodobil svůj skvělý debut a tentokrát jeho hlavička mířila vedle. O minutu později se k míči málem dostával Cuenca, ale jeho zakončení odklidila z cesty obrana soupeře.

O chvíli později se už za obranu dostával Piovaccari, jenže radost mu překazil vracející se Lopo, který pohotovým obranným skluzem zabránil svému sokovi ve skórování. Další Rierův pokus zablokoval svým tělem dobře postavený Ekiza. Po půlhodině hry se k míči dostal Juanfran, zpracoval si jej a rozhodl se vypálit, ale mířil těsně nad břevno. Jen o minutu později se k míči dostal opět Juanfran a znovu to mohlo být 1:0, ale Irureta jeho ránu pod břevno vytáhl mimo.

Deportivu se podařil vstup do druhého poločasu. Slavný celek zvýšil aktivitu a ke střele se málem dostali Borges a Riera, ale ani jeden z nich nedokázal usměrnit míč do brány. Podařilo se to až Lucasovi. Ten stál v pravý čas na tom správném místě, protože centrovaný míč ze strany brankář Irureta hrubě podcenil a pustil jej. Hned před ním stál Lucas Pérez, který balon pohotově dopravil do brány - 1:0 pro Deportivo.

Po hodině hry z levé strany přilétl do šestnáctky Eibaru vysoký centr, na který si naskakoval Riera. V zakončení ale nebyl přesný a selhal. Patnáct minut před koncem zápasu se k míči dostal Costa, ale jeho pokus za vápnem byl zablokován. O chvíli později Deportivo slavilo podruhé. A opět hosté trpěli díky vlastní chybě, protože malá domů na brankáře Iruretu byla vyloženě špatná a slabá. Toho využil Ivan Cavaleiro, který míč doběhl a silou překonal brankáře soupeřova týmu. Pak s míčem v klidu doběhl až do brány - 2:0.

Pět minut před koncem zápasu to z dálky zkusil Oriol Riera, jenže jeho pokus postrádal přesnost i razanci a soupeře neohrozil. O další akci se pokusil Piovaccari, ale jeho pokus ztroskotal na pozorném zásahu brankáře Fabricia. Ten musel být na pozoru také poté, co z dálky střílel Fernández, ale Fabricio svou úlohu zvládl dokonale a s jeho střelou si poradil. Tím uzavřel skóre zápasu. Deportivo je v tuto chvíli na jedenácté příčce, Eibar zatím stále osmý.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid22180470:2254
2.FC Barcelona22172362:1353
3.Atlético Madrid22162447:2050
4.Valencia CF22135440:2044
5.Sevilla FC22133636:2642
6.Villarreal CF22125537:2041
7.Málaga CF22105725:2535
8.SD Eibar2276925:3127
9.Espanyol Barcelona22751028:3426
10.Celta Vigo2267921:2425
11.Deportivo La Coruña22661020:3424
12.Real Sociedad2258922:2923
13.Athletic Bilbao22651120:3123
14.Getafe CF22651118:3023
15.Rayo Vallecano22721322:4023
16.UD Almería22641220:3422
17.Elche CF22551220:4220
18.Levante UD22471117:3819
19.Córdoba CF22391017:3318
20.Granada CF22391014:3518

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1079)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele