Premier League - souhrn 4. kola: Liverpool zůstává neporažený

11.09.2021, 15:24, aktualizováno 13.09.2021, 22:58
Komentáře a souhrny
Fabinho (© AFP)
Liverpool v neděli vyhrál v Leedsu a dotáhl se na čelo tabulky. Deset bodů má i Everton po vítězství nad Burnley. Snovou obnovenou premiéru v Manchesteru United má za sebou Cristiano Ronaldo, jenž k výhře 3:1 s Newcastlem pomohl dvěma góly. Manchester City veze tři body z Leicesteru, zatímco Arsenal se odpoutal ode dna tabulky výhrou nad Norwichem. Chelsea si poradila s Aston Villou...

Everton FC - Burnley FC 3:1

13.09.2021 21:00

Góly: 60. Michael Keane, 65. Andros Townsend, 66. Demarai Gray - 53. Ben Mee

Tři góly za šest minut. Právě takový počin se podařil Evertonu v dohrávce čtvrtého kola proti Burnley, otočil tak vývoj utkání na svou stranu a uzmul v Premier League již třetí výhru. V průběžném pořadí se tak dostal do první čtyřky a společně s Manchesterem United, Chelsea a Liverpoolem má nyní shodný počet deseti bodů. Hosté naopak zůstali v sestupovém pásmu.

Duely obou dvou klubů byly v minulosti vyrovnané. Od roku 2009 na sebe narazily v nejvyšší soutěži celkem čtrnáctkrát, sedmkrát slavil zisk tří bodů liverpoolský celek, šestkrát naopak ten z Lancashiru a pouze v jednom případě se urodila remíza. Vše podstatné se v tomto klání událo v rámci druhého poločasu, a byť se Burnley ujalo vedení, Everton celou situaci zvrátil.

První dvacetiminutovka vyšla lépe The Clarets, ti si vytvořili hned dvě slibné šance, jenomže Wood v 6. minutě minul kýžený a chtěný prostor mezi třemi tyčemi a jeho spoluhráč Mee pak taktéž nezacílil přesně. Domácí se do větší možnosti v první půli vlastně nepropracovali, hůře se jim navíc dýchalo zkraje druhého dějství, protože se jejich soupeř již přece gólově prosadil.

Gudmundsson si seběhl k pravému kraji pokutovému území pro míč, poslal ho svým centrem do šestnáctky, kam si seběhl stoper Mee, a ten hlavičkou usměrnil balón bez větších obtíží za záda brankáře Pickforda. Právě tenhle moment jako by ovšem trochu spící Everton probudil. A najednou se rozehrál do takové pohody, že během chviličky skóroval dohromady třikrát.

V 60. minutě operoval dobře u pravé lajny Townsend, jenž vyslal pas na hranici malého vápna, odtud si naskočil nikým nehlídaný Keane, který pohotově zakončil. Pět minut na to si The Toffees zajistili svůj druhý přesný zásah, to když z dálky perfektně napřáhl Townsend. A v 66. minutě pečetil výhru Evertonu ještě Gray, jenž využil brejku po přihrávce Doucourého.

Více informací k zápasu

Leeds United - Liverpool FC 0:3

12.09.2021 17:30

Góly: 20. Mohamed Salah, 50. Fabinho, 90+2. Sadio Mané

V jediném dnešním utkání čtvrtého kola Premier League prohrál Leeds United na domácí půdě s Liverpoolem. Duel rozhodli Salah, Fabinho a Mané, domácí navíc dohrávali poslední půlhodinu bez vyloučeného Struijka.

Diogo Jota se v šestnácté minutě dostal do první obrovské šance. Portugalec dostal centr do velkého vápna, kde zakončoval v pádu, ale Meslier jeho ránu vyrazil.

Hostující celek se celkem rychle dostal do vedení. Alexander-Arnold dostal ve dvacáté minutě od Matipa parádní přihrávku na pravou stranu, vyslal prudký centr na malé vápno a Mohamed Salah vstřelil svou stou branku v Premier League.

Po hodině hry Diogo Jota krásně zamotal hlavy domácím obráncům. Portugalec poté předložil přihrávku na malé vápno, ale dobíhající Sadio Mané branku přestřelil. O minutu později mohli Reds znovu přidat druhou branku. Elliott se v pokutovém území dostal k odraženému míči, ale jeho přízemní ránu Meslier vyrazil na roh.

Ve 44. minutě mohlo být vyrovnáno. Luke Ayling si u zadní tyče počíhal na centr z levé strany, ale ze vzduchu míč neusměrnil mezi tři tyče.

Liverpool pět minut po změně stran přidává důležitou druhou branku. Favorizovaný celek zahrával rohový kop. Alexander-Arnold našeVan Dijka, jehož hlavičku obránci srazili na malé vápno a Fabinho napálil míč do sítě.

V 60. minutě přišel zásadní zlom zápasu. Struijk totiž dostal červenou kartu za ostrý zákrok. Zničeného domácího obránce pak musel utěšovat i Virgil van Dijk.

Patrick Bamford měl deset minut před koncem v úmyslu zahrát si na Patrika Schicka. Domácí útočník chtěl překvapit Alissona zakončením z poloviny hřiště, ale brazilský brankář míč vyškrábl nad břevno.

Liverpool měl v závěru hru pod kontrolou, a nakonec přidal v nastaveném čase ještě jednu branku. Jordan Henderson našel Thiaga Alcântaru, který sklepl míč pod sebe, kde si jej vzal Sadio Mané, otočil se a zamířil přesně.

Vítězství zařadilo Kloppovy svěřence mezi desetibodové celky, Liverpool je o skóre třetí za Manchesterem United a Chelsea. Leeds je se dvěma body sedmnáctý.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Aston Villa 3:0

11.09.2021 18:30

Góly: 15. Romelu Lukaku, 49. Mateo Kovačić, 90+3. Romelu Lukaku

Fotbalisté Chelsea vyhráli zápas čtvrtého kola Premier League s Aston Villou 3:0. Dvě branky si připsala letošní posila Blues Romelu Lukaku, jednu přidal chorvatský záložník Mateo Kovačić.

Chelsea se po čtvrt hodině hry dostala do vedení. Blues se rychle dostali od vlastního vápna a Kovačić pak parádním pasem nastartoval Romelua Lukaka. Ten si navedl balon do šestnáctky, obehrál si vracejícího se obránce a poté překonal brankáře Steera.

O tři minuty později však mohlo být srovnáno. Domácí propadli ve středu hřiště a dali spoustu prostoru McGinnovi, jenž pak vysunul dopředu Watkinse. Ten si na hranici šestnáctky navedl míč na pravačku a svou střelou na přední tyč pořádně protáhl Mendyho, který si připsal velmi povedený zásah.

Aston Villa měla ve 24. minutě opět blízko k vyrovnávací brance. Watkins obdržel přihrávku do vápna a dokázal si obehrát Mendyho, kterého však před brankovou čárou stačil zastoupit stoper Silva. Fantastický Mendy zanedlouho znovu podržel Chelsea. Po dlouhém autu Cashe se k zakončení dostal Mings a po něm i Ramsey, ovšem ani jeden z nich nevyzrál na mrštného Senegalce.

Hosté jako by podcenili začátek druhé půle a domácí navýšili své vedení. Lukaku se nejprve snažil přejít přes pravé křídlo, ovšem s jeho akcí si obrana Aston Villy poradili. Následně však vyrobil velkou minelu Mings, který doslova namazal Mateu Kovačićovi a ten tváří v tvář Steerovi nezaváhal.

Bailey od rohového praporku našel v 75. minutě Konsu a ten zakončoval z ideální pozice. Jeho hlavička však zamířila přímo do míst, kde se nacházel Mendy.

Blues přidali definitivní tečku za dnešním zápasem v třetí nastavené minutě. Domácí snadno překonali střed hřiště a Jorginho pak roztáhl hru na Azpilicuetu, jenž přešel přes Mingse a poté poslal míč do vápna. Tam se ho zmocnil nikým nehlídaný Romelu Lukaku, který nekompromisní dělovkou pod břevno nedal Steerovi šanci.

Chelsea má po výhře deset bodů a je o skóre druhá za Manchesterem United. Villans jsou dvanáctí.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Norwich City 1:0

11.09.2021 16:00

Góly: 66. Pierre-Emerick Aubameyang

Byl to souboj dvou nejhůře postavených týmů Premier League, kýžených prvních bodů i vítězství se v něm dočkal Arsenal. Ten na svém hřišti zdolal Norwich 1:0, jedinou branku vsítil Aubameyang.

Gunners byli už od samého začátku hladovějším a lepším týmem, což mohla zdokumentovat Ødegaardova střela v devatenácté minutě, kterou vytěsnil Krul. Jinak ale první půle příliš šancí nenabídla, zajímavý byl ještě v jejím závěru Tomijasuho pokus z voleje, jenž skončil těsně nad břevnem.

"Kanonýři" se svého prvního gólu v sezoně dočkali v šestašedesáté minutě, a to po pořádně krkolomné akci. Pépé ranou z pravé strany napálil vzdálenější tyč, od té se k němu odrazil míč zpátky. Obránce mu jej ukopnul pro změnu na druhou tyč, následně Krul srazil balón k Pierre-Emericku Aubameyangovi, pro něhož už skórování nebylo náročným úkolem.

Další obrovská příležitost přišla v samotném závěru, Arsenal jí ovšem pohrdnul. Nejprve se Smith-Rowe v protiútoku zčistajasna ocitnul před Krulem, kterého však nechal vyniknout, a následně Sakův obstřel skončil jen těsně vedle tyče.

Jelikož se ani Canaries nepovedlo dobrat se ke gólovému zakončení, radovali se Artetovi svěřenci z první výhry, která je vyšvihla na šestnácté místo. Norwich zůstává poslední.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Brighton & Hove Albion 0:1

11.09.2021 16:00

Góly: 90. Leandro Trossard

Brighton vyhrál v utkání čtvrtého kola Premier League na půdě Brentfordu 1:0. V poslední minutě zápas rozhodl Leandro Trossard.

První velká šance přišla ve čtrnácté minutě, když Trossard poslal míč mezi obránce Dannymu Welbeckovi, kterého ale vychytal domácí brankář Raya.

Ve velmi dobré střelecké pozici se ocitl ještě v samém závěru nastavení první půle domácí Vitaly Janelt, jehož rána levačkou byla velmi tvrdá, avšak zároveň také mířila přesně do míst, kde byl připravený gólman Sánchez.

Ani jeden tým si nedokázal ve druhém poločase vypracovat zásadnější příležitost, o to větší šok nastal v 90. minutě. Hosté dobře rozehráli z levé strany, Alexis Mac Alister poslal balon na hranici vápna k noze Leandra Trossarda, který utaženou ranou na zadní tyč překonal brankáře Rayu.

Brighton má díky výhře po čtyřech duelech devět bodů a momentálně se řadí na čtvrté místo, což by před sezonou určitě nikdo nečekal. Brentford je s pěti body desátý.

Více informací k zápasu

Leicester City - Manchester City 0:1

11.09.2021 16:00

Góly: 62. Bernardo Silva

Leicester City prohrál v domácím zápasu čtvrtého kola Premier League s Manchesterem City 0:1. Jedinou branku šlágru kola si ve druhém poločase připsal Bernardo Silva.

Bernardo Silva se v sedmé minutě skvěle uvolnil a přetaženým centrem oslovil volného Jesuse. Ten nechal vyniknout skvělým zákrokem domácího brankáře. O minutu později měli obrovskou šanci také domácí. Vardy dostal míč za obranu a skvělým přízemním centrem našel Harveyho Barnese. Ten byl ale nakonec zablokovaný vracejícím se Walkerem.

Na další velkou příležitost si diváci museli počkat až do druhého poločasu. Rychlý protiútok Leicesteru zakončil Harvey Barnes, který hlavičku poslal do břevna. Stadionem to jenom zahučelo, ke gólu chyběl kousíček.

V 50. minutě už se domácí fanoušci radovali, ale nakonec to bylo zbytečné. Jamie Vardy se vracel z ofsajdu, když dostal přihrávku. Následně všem utekl, a nakonec i dokázal překonat Edersona, jenže tento gól kvůli ofsajdu neplatil.

Sektor hostujících příznivců mohl začít slavit v 62. minutě, jelikož Bernardo Silva se úplnou náhodou dostal k odraženému míči a střelou pod břevno otevřel gólový účet zápasu.

Ederson deset minut před koncem málem podcenil nákop domácího stopera, ale celou situaci nakonec zvládnul a míč před dotírajícím útočníkem chytil do rukavic. Fanoušci City se však museli orosit.

Fernandinho mohl ve druhé nastavené minutě rozhodnout, ale jeho střela na vzdálenější tyč neměla ty potřebné parametry. Po chvíli mohl výhru stvrdit i Jack Grealish, ale domácí brankář Kasper Schmeichel se skvěle roztáhnul a hostující obstřel vyškrábnul mimo svou branku.

City se díky vítězství posunuli s devíti body na průběžnou třetí příčku, navíc se pyšní skóre 11:1. V příštím kole doma vyzvou Southampton. Leicester je s šesti body až devátý a za týden se utká venku s Brightonem.

Více informací k zápasu

Manchester United - Newcastle United 4:1

11.09.2021 16:00

Góly: 45+2. Cristiano Ronaldo, 62. Cristiano Ronaldo, 80. Bruno Fernandes, 90+2. Jesse Lingard - 56. Javi Manquillo

Manchester United vyhrál ve čtvrtém kole Premier League 4:1 nad Newcastlem United. První dvě branky domácích si připsal staronový debutant Cristiano Ronaldo, další dvě si připsali Bruno Fernandes a Jesse Lingard. Za hosty vyrovnával Javier Manquillo.

Cristiano Ronaldo byl od začátku v akci. Svůj průnik v jedenácté minutě však zakončil nepřesnou střelou levou nohou.

Po půlhodině hry se po ofenzivních snahách hostí dostali k míči domácí. Do pokutového území posílal míč takovou střílenou přihrávkou Bruno Fernandes. Dobře si nabíhal Sancho, ten ale balon minul. Samotný míč pak netrefil levou tyč brány soupeře o několik desítek centimetrů. Woodman však situaci raději kontroloval.

Návrat do dresu "Rudých ďáblů" oslavil prvním gólem portugalský útočník už na konci prvního poločasu. Střelu Masona Greenwooda zpoza vápna totiž Woodman nedokázal udržet, míč mu vypadl a Cristiano Ronaldo už tak měl jednoduchou pozici pro svůj premiérový gól.

Hosté vyrovnavali v 56. minutě ze své první střely mezi tři tyče. Allan Saint-Maximin prostrčil míč na pravou stranu pokutového území na Javiera Manquilla a ten nezaváhal a poslal míč k levé tyči domácí brány.

Vyrovnané skóre však vydrželo pouhých šest minut. Luke Shaw během protiútoku domácího týmu vysunul Cristiana Ronalda a ten z levé strany pokutového území překonal brankáře Woodmana střelou mezi nohy.

Joelinton si pár minut po gólu z levé strany naběhl do pokutového území tvrdě vystřelil. Škoda pro něj, že míč mířil přesně na De Geu. Domácí brankář jej tak dokázal reflexivně vyrazit.

V 80. minutě bylo téměř hotovo. Bruno Fernandes se opřel do míče ze střední vzdálenosti a parádní ranou jej poslal do levého horního rohu. Navázal tak na dva góly svého krajana Ronalda.

V nastaveném čase pak Manchester přidal definitivní potvrzení své dnešní výhry. Pogba efektním způsobem přihrál do vápna Jessemu Lingardovi, ten si hodil míč kolem obránce a trefil se přesně k pravé tyči brány.

Manchester United tak díky vysoké výhře poskočil s deseti body na první příčku, v příštím kole jej však čeká těžký duel na půdě londýnského West Hamu. Newcastle si zatím připsal pouze jeden jediný bod, což stačí na předposlední příčku před dvacátým Norwichem.V příštím kole Magpies sehrají domácí klání proti Leeds United.

Bruno Fernandes je díky čtyřem vstřeleným gólům na děleném prvním místě v tabulce střelců společně s Michailem Antoniem, na záda jim dýchá třígólový Mason Greenwood a Dominic Calvert-Lewin.

Více informací k zápasu

Southampton FC - West Ham United 0:0

11.09.2021 16:00

Góly: -

Bez porážky a na dostřel čelu tabulky zůstává i po čtvrtém kole West Ham, který zamířil na hřiště Southamptonu. Tam sice příliš neoslnil, nicméně po bezbrankové remíze si připsal alespoň bod.

Už ve třetí minutě se Fabiański musel poprvé činit, to když zprava zajímavě vypálil Armstrong. Po čtvrtině utkání to zase před polským gólmanem vřelo, po Djenepově ráně z hranice vápna za něj tentokráte zaskočil Dawson. A právě Djenepo se dostal k zakončení i po rohu v závěru prvního poločasu, ovšem zamířil nepřesně.

Po přestávce se ukázali i Hammers. Antoniův průnik zastavil až dobrým zákrokem McCarthy, Součkovu hlavičku zase nedokázal Ogbonna dostat za brankářova záda. Hodně blízko gólu byli "Kladiváři" v šestašedesáté minutě, kdy Coufalův centr napálil na bránu Bowen. McCarthy s vypětím všech sil vytěsnil na roh.

Poté však zase hrozili Saints. Brojova střela ze střední vzdálenosti skončila na tyči Fabiańského brány, Diallo svou šanci spálil. Na poslední chvíli pak zastavil Coufal nebezpečnou šanci Elyounoussiho i Rice Brojovu hlavičku, a to vykopnutím z brankové čáry. Ze zbytku utkání stojí za zmínku už jen Antoniovo zbytečné vyloučení po dvou žlutých kartách.

Více informací k zápasu

Watford FC - Wolverhampton Wanderers 0:2

11.09.2021 16:00

Góly: 74. Francisco Sierralta (vl.), 83. Hee-chan Hwang

Poprvé v sezoně skórovali, bodovali i vyhráli hráči Wolverhamptonu. Povedlo se jim to na hřišti Watfordu, kde si nejprve vsítil vlastní gól Sierralta a na konečných 2:0 upravoval Hwang.

Vstup do utkání nepatřil mezi nejzáživnější, pak ale hra nabrala zajímavý spád. Nejprve se musel Sá činit po chybě svých spoluhráčům, na opačném konci hřiště pak obrana zablokovala Semedův pokus.

V závěru poločasu byli domácí opět blízko gólu, zároveň však mohli inkasovat po Moutinhově pokusu z dálky. Neuspěli ani Semedo svou zajímavou střelou, kterou gólman zneškodnil, ani Saïss hlavou.

I po přestávce patřil Semedo mezi nejaktivnější hráče na hřišti, za což se mu mohlo dostat odměny v podobě gólu. Po Jiménezově patičce ovšem nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi. Beznadějná nebyla ani na druhé straně Sarrova prudká rána.

Gól nakonec přišel ve čtyřiaosmdesáté minutě. Centr po rohovém kopu se snesl na hlavu Francisca Sierralty, který nedokázal zachovat klid a trknul balón za záda vlastního gólmana. Druhou branku už "Vlci" vsítili sami, byť opět po krkolomné akci. Marcalova zblokovaná střela poskakoval po brankové čáře, odkud ji nakonec poslal do sítě Hwang Hee-Chan.

Wolves si tak připsali první vítězství, které je rázem posunulo na třináctou pozici o skóre před patnáctý Watford.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Tottenham Hotspur 3:0

11.09.2021 13:30

Góly: 75. Wilfried Zaha (pen.), 84. Odsonne Édouard, 90+3. Odsonne Édouard

Překvapivý výsledek se zrodil v úvodním zářijovém zápase anglické Premier League. Crystal Palace si poradilo s dosavadním lídrem tabulky Tottenhamem 3:0. Po Tangangově vyloučení otevřel skóre Zaha, další dvě trefy přidal Edouard.

Eagles měli už během první půle jasně více ze hry, na větší šanci ale čekali až do jejího závěru. To se po Zahově akci před Llorisem zjevil Gallagher, z bezprostřední blízkosti se mu však gólmana nepovedlo překonat. Důležitý moment pro další vývoj utkání se udál po necelé hodině hry. Tanganga byl pozdě v souboji s Ayewem, za svůj nedovolený zákrok spatřil žlutou kartu. Jelikož byla už jeho druhou, musel předčasně do sprch.

A to spustilo ještě větší tlak Orlů. Nejprve Zaha po Ayewově pasu zakončoval jen do obránce, avšak dvacet minut před koncem zahrál Davies ve vlastním pokutovém území rukou. Za to sudí nařídil pokutový kop, jehož exekuce se ujal Wilfried Zaha a ten se naprostým přehledem proměnil.

Ve čtyřiaosmdesáté minutě si pak domácí mužstvo pojistilo vedení poté, co Zaha pronikl po levé straně až na hranici pokutového území, načež naservíroval Odsonnemu Eduardovi. Ten se z prostoru penaltového puntíku nemýlil a jen pár vteřin po svém prvním příchodu na hřiště v dresu Crystal Palace se prosadil.

Tím navíc jeho příspěvek týmu neskončil. V závěru využil přečíslení soupeřovy obrany Gallagher, který právě Odsonneho Edouarda našel ve vápně. Francouzský útočník se zorientoval na jedničku a Llorise dokázal propálit.

V tabulce se tak Tottenham propadl z první minimálně na pátou příčku, naopak Crystal Palace si díky první výhře polepšilo na jedenáctou pozici.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United431011:310
2.Chelsea FC43109:110
 Liverpool FC43109:110
4.Everton FC431010:410
5.Manchester City430111:19
6.Brighton & Hove Albion43015:39
7.Tottenham Hotspur43013:39
8.West Ham United422010:58
9.Leicester City42024:66
10.Brentford FC41213:25
11.Crystal Palace41215:55
12.Aston Villa41125:74
13.Wolverhampton Wanderers41032:33
14.Southampton FC40314:63
15.Watford FC41033:73
16.Arsenal FC41031:93
17.Leeds United40224:112
18.Burnley FC40133:81
19.Newcastle United40135:121
20.Norwich City40041:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (405)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele