Premier League - souhrn 25. kola

02.02.2019, 15:26, aktualizováno 04.02.2019, 22:55
Komentáře a souhrny
Vedoucí Liverpool jenom remizoval na půdě West Hamu a na Man City, který si poradil s Arsenalem, má k dobru pouze tři body. Před Citizens se přitom na chvíli dostal Tottenham, jenž si věděl rady s Newcastlem. Chelsea deklasovala Huddersfield, zatímco Man Utd pro změnu veze body z Leicesteru...

West Ham United - Liverpool FC 1:1

04.02.2019 21:00

Góly: 28. Michail Antonio - 22. Sadio Mané

Překvapivá remíza se zrodila na Olympijském stadionu v Londýně. Domácí Hammers dokázali urvat bod v souboji s Liverpoolem. Reds poslal do vedení Sadio Mané, ovšem vzápětí srovnal krok na konečných 1:1 Michail Antonio.

Velmi frustrující, tak by se dalo nazvat působení Reds v posledních dvou ligových zápasech. Kloppovi svěřenci prohospodařili část svého náskoku před pronásledovateli. Rozdíl mezi Reds a druhými Citizens se tak scvrkl na tři body.

Důležitým aspektem pro zrození překvapivého výsledku byla v podání Kladivářů od prvních minut nebojácná hra směrem dopředu. Felipe Anderson hned ze začátku prověřil poziční flexibilitu Jamese Milnera.

Na hrotu Pellegriniho jedenáctky nastoupil Javier Hernández. Ten nahradil pro toto utkání zraněného Arnautoviče. A odhodlání mu nechybělo.

Abychom nemluvili pouze o útoku domácích, musíme přiznat, že obě defenzívy vypadaly zranitelně.

Roberto Firmino s Andrew Robertsonem byli těmi, kteří motali hlavu obráncům na opačné straně.

Skóre otevřeli hosté. Milnerovi nebylo odpískáno jasné ofsajdové postavení. A tak mohl Sadio Mané využít šance, kterou mu anglický univerzál připravil.

Rozdíl ve skóre byl brzy srovnán. Michail Antonio si poradil s bránícím Nabym Keitou, který se znovu trápil, propálil Alissona a probudil tribuny.

Střední záložníci Reds si vylámali postupně všechny zuby na solidně hrající záloze Hammers, ve které exceloval talent Rice.

Sám Rice mohl do konce poločasu zvrátit skóre, ale nedokázal využít nadějnou příležitost.

Druhý poločas nebyl v podání hostí o nic lepší. Salah se trápil a frustrace na hřišti se prohloubila na tribuny.

A když Salah nedokázal využít jednu z pro něj typických situací, když střelu zatočil do rukavic Fabiańskiho, který se může pyšnit titulem pro polského hráče roku, začínalo být jasné, že dnes to prostě nebude den prvního celku tabulky.

A hostujícím fanouškům se zatajil dech a vytvořilo několik vrásek na čele, když Mark Noble těsně minul bránu.

Na dobře organizovaný blok pod taktovkou Rice byli Reds krátcí a ani střídání dnes Kloppovi nepomohla, jeho svěřenci si z Londýna odvážejí pouze bod.

Více informací k zápasu

Manchester City - Arsenal FC 3:1

03.02.2019 17:30

Góly: 1. Sergio Agüero, 44. Sergio Agüero, 61. Sergio Agüero - 11. Laurent Koscielny

Dlouho se Arsenal držel. Skoro celý první poločas hrál výborně a zaslouženě bojoval o bodový zisk. Gól do šatny však Gunners nalomil a po změně stran už to byla hra na jednu branku. Man City hrálo svoji hru, třikrát prostřednictvím Agüera zasunulo míč do prázdné svatyně a za dominanci byl odměněn výhrou 3:1. Větší náloži zabránil jen skvělý gólman Leno.

Úvod zápasu byl skutečně raketový a už po pár desítkách vteřin už se půlka světa smála Arsenalu a druhá žasla nad ofenzivní kvalitou Manchesteru City. Většina se však shodla, že se schyluje k debaklu. Aymeric Laporte operující na levé straně obranné trojice vybojoval míč v nebezpečné pozici a neváhal jej poslat do vápna na Sergia Agüera. Jeho hlavičku Leno nedokázal zastavit a už v první minutě inkasoval.

Sám Laporte byl za dalších osm minut blízko druhému gólu, ale v momentě centru se nacházel v těsném ofsajdu. No a záhy bylo vyrovnáno. Torreirův roh prodloužil na přední tyči Monreal a Laurent Koscielny byl před brankou překvapivě a trestuhodně volný.

To Guardiolově mančaftu pochopitelně sebralo vítr z plachet a zápas začal být otevřený. Arsenal hrál dobře, špatně se v roli podhrotového muže nejevil ani Iwobi a Gunners byli schopni rychlým přechodem činit soupeři potíže. Jenže dvě minuty před pauzou Gündogan geniálním obloučkem uvolnil Sterlinga, ten předal míč před prázdnou bránu Agüerovi a Argentinec zaznamenal druhý snadný gól.

A zároveň tím pro Citizens de facto vyhrál zápas. Unai Emery na nepříznivý stav nedovedl zareagovat a Arsenal za celých pětačtyřicet minut už ani jednou nevystřelil. Zato Bernd Leno se musel na opačné straně činit skoro nepřetržitě. Ani sedm zákroků za poločas však Kanonýrům k dobrému výsledku nepomohlo.

Po hodině hry totiž obráncům do vápna zase unikl Raheem Sterling, zase posunul míč do malého vápna a tam se zase zjevil nedostatečně krytý Sergio Agüero. Tentokrát vinou Koscielnyho teče zakončoval bokem, ale balón se dokázal včas dokutálet za brankovou čáru. Další branky už Leno nedopustil, přestože šance De Bruyna, Agüera i Gündogana by klidně gól zasloužily.

Více informací k zápasu

Leicester City - Manchester United 0:1

03.02.2019 15:05

Góly: 9. Marcus Rashford

Téměř dva měsíce se hráči Manchesteru United nemohli hnout ze šesté pozice. Alespoň na chvíli se jim to nyní povedlo, a to díky tříbodovému zisku z King Power Stadium, který jim hned na začátku utkání zařídil Marcus Rashford.

Po dvou minutách bylo rušno před De Geou, když se po rohovém kopu dostal Ndidi k hlavičce. Ta však zamířila vedle. O chvíli později Pogba parádním pasem za obranu našel Rashforda, který ale tváří v tvář gólmanovi selhal a poslal míč mimo tři tyče. Bylo odehráno necelých deset minut a hosté se mohli radovat. Ricardo Pereira trestuhodně odevzdal míč Pogbovi, jenž zase vyslal Rashforda. Anglický útočník tentokrát Schmeichela překonal a zaznamenal devátou branku v sezóně.

Nedlouho poté se dostal k ráně z dobré pozice Maddison, jenže defenziva Rudých ďáblů ji zblokovala. Stejně jako na začátku utkání poté zahrozil Leicester z rohového kopu. V cestě mu však stála zaprvé obrana hostů, zadruhé hvizd rozhodčího, který signalizoval útočný faul. V samotném závěru první půle domácí opět ztratili míč na vlastní polovině a opět z toho mohl těžit Rashford, avšak dánský brankář byl tentokráte připravený.

Hned po přestávce se do dvou příležitostí dostali hráči Foxes. Barnese nejprve vychytal De Gea, následně pro změnu ztratil balón Manchester United, díky čemuž pronikl do velkého vápna Maddison a zakončoval vedle tyče. Třicet minut před koncem španělský brankář znovu ukázal své kvality. Maddisonův přímý kop zblokovala zeď, k dorážce nůžkami se dostal Jamie Vardy, avšak na De Geu si ani on nepřišel.

Puelovi svěřenci prověřili De Geu i čtvrthodinu před závěrečným hvizdem, tentokrát Španěl vytěsnil Ghezzalův trestný kop směřující do šibenice. V závěru mohl pojistit vedení Red Devils střídající Lukaku, jehož pokus z hranice velkého vápna zlikvidoval Kasper Schmeichel. Domácí se ještě snažili o závěrečný tlak, jenže žádnou velkou příležitost si nevypracovali a popáté v řadě nedokázali zvítězit.

Zůstávají tak stále ve druhé polovině tabulky na sedmé místo, které za určitých okolností dává šanci zahrát si evropské poháry, ztrácí už šest bodů. To Red Devils se díky návratu na vítěznou vlnu dostali minimálně na zhruba dvě a půl hodiny na páté místo.

Více informací k zápasu

Cardiff City - AFC Bournemouth 2:0

02.02.2019 18:30

Góly: 5. Bobby Reid (pen.), 46. Bobby Reid

Fotbalisté Bournemouthu nenavázali na senzační vítězství nad Chelsea a na půdě zachraňujícího se Cardiffu podlehli 2:0. Cherries sice neodehráli špatnou první půli, do kabin však šli s jednobrankovým deficitem, a když se jim hrubě nepodařilo zachytit start druhé půle, byl s jejich ambicemi na bodový zisk definitivní konec.

Kdyby se tak fotbalisté Bournemouthu dokázali zkoncetrovat na úvodní minuty obou poločasů. V prvním dějství zahrál již ve čtvrté minutě naprosto nepochopitelně rukou ve vápně Cook a Cardiffu tak nabídl výhodu pokutového kopu. Tímto dárkem pak Bobby Reid nepohrdl a svůj celek poslal do vedení. Hosté se v dalším průběhu hry zvedli, dominovali dění na hřišti a předváděli i zajímavé kombinace, kterým chybělo jediné - gólové vyústění. Nejprve pálil ze střední vzdálenosti do břevna Surman, o chvíli později se podél brankové čáry prohnal Fraser, jenže ani jeho pobídku spoluhráči ve vyrovnání přetavit nedokázali.

Jak začala půle první, tak odstartovala i ta druhá. Už po nějakých 30 sekundách se obrana hostujícího celku nedostatečně zkoncentrovala na dlouhý míč za obranu, ke kterému se díky nepozornosti zadáků protlačil znovu Bobby Reid a i tentokrát si v gólové příležitosti věděl rady. Hráče Bournemouthu tento nepovedený začátek druhého dějství srazil na kolena a od té doby to byli domácí, kteří měli možnosti k navýšení skóre. Ani Niasse, ani Murphy však nebyli úspěšní, a tak duel dospěl k pohodlnému vítězství Cardiffu v poměru 2:0.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Watford FC 0:0

02.02.2019 16:00

Góly: -

Brighton byl v duelu s Watfordem lepším celkem, v průběhu 90 minut si vypracoval nespočet zajímavých příležitostí ke skórování, jenže vždycky narazil na jeden problém - a tím problémem byl Ben Foster. Hostující brankář odchytal výborný zápas a především jeho zásluhou si Watford odváží alespoň bod.

Domácí na svého soka vyrukovali s ostrou křídelní hrou, s čímž měl Watford velké problémy a vlastní pokutové území strážil skutečně jen s vypětím všech sil. Naopak směrem dopředu to bylo od hostů skutečně neslané, nemastné a domácí obrana s výpady svého protivníka příliš velké starosti neměla. Byli to tudíž hráči Brightonu, kteří měli blíže ke skórování - v první půli mohl diváky rozjásat Locadia, jeho hlavičku však až zázračně vytáhl brankář Foster. O chvíli později mohl vedení domácím vystřelit Shane Duffy, i jeho pokus však narazil na připraveného brankáře hostí.

V druhé půli se pokračovalo v zajetých kolejích - Watford nebyl schopen vymyslet zhola nic, Brighton na svého soupeře sice tlačil, ale na své šance si musel vždy trpělivě počkat. Jenže když už přišly, do sítě si cestu prostě a jednoduše nenašly. V největší příležitosti druhé půle se deset minut před koncem ocitl střídající Andone, jenže i jeho hlavičku Foster s vypětím všech sil vyškrábl, a tak k nevoli domácích příznivců utkání dospělo k remíze 0:0

Více informací k zápasu

Burnley FC - Southampton FC 1:1

02.02.2019 16:00

Góly: 90+4. Ashley Barnes (pen.) - 55. Nathan Redmond

Jak Burnley, tak Southampton ještě v roce 2019 nepoznaly hořkost porážky - a tenhle fakt se nezměnil ani ve vzájemném zápase. Větší radost z toho mají určitě Clarets, kteří nejenže mohou využívat služeb legendárního Petera Crouche, ale navíc se dočkali vyrovnání na konečných 1:1 až ve čtvrté minutě nastaveného času.

Jejich šňůra neporazitelnosti tak čítá už šest utkání. Pro Burnley tohle možná trochu překvapivě není tak vzácná událost - v minulé sezóně takové série zaznamenalo hned dvě. Tentokrát však potřebovalo velkou porci štěstí. Za kratší konec tahali už od začátku a jen zásluhou Toma Heatona neskončil únik Dannyho Ingse po skvělém pasu Targetta gólem.

Burnley mělo solidní přechodovu fázi, ale ve finálních prostorech selhávali. Jako Wood, který překopl v solidní pozici bránu o dobré dva metry. Třaskavou situaci na sklonku poločasu způsobil pád Barnese - kontakt s brankářem Saints rozhodně byl, ale útočník Clarets šel střetu až příliš naproti a vysloužil si ke svému zděšení jen žlutou kartu.

Do vedení se Southampton dostal deset minut po změně stran a jen minutu poté, co Heaton vytáhl skvělý zákrok proti hlavičce Ward-Prowse. Pak se ale Redmond prosmýkl kolem Corka a krásnou ranou k tyči otevřel skóre.

Burnley zachránil až příchod spasitele. Patnáct minut stačilo Peteru Crouchovi, aby změnil obraz hry. Hned první balón letící do vápna skončil jeho kořistí a míč se nakonec se štěstím dostal k Barnesovi - ten ale sám před bránou selhal. Krátce na to stejný forvard napálil z voleje břevno - vykoupení se tak dočkal až v nastavení. Crouch vybojoval penaltu na Stephensovi a Ashley Barnes pokutový kop s přehledem proměnil.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Huddersfield Town 5:0

02.02.2019 16:00

Góly: 16. Gonzalo Higuaín, 45+1. Eden Hazard, 66. Eden Hazard, 69. Gonzalo Higuaín, 86. David Luiz

Chelsea se po středečním debaklu vrátila na vítěznou vlnu a beznadějně poslední Huddersfield vyprovodila hned pěti góly. Velkou vzpruhou může být pro družinu Maurizia Sarriho výkon Gonzala Higuaina, který se blýskl dvěma přesnými trefami, stejný počet přesných zásahů si připsal i Eden Hazard a pátý gól do sítě hostí přidal David Luiz.

Chelsea na svého soupeře vyběhla s chutí odčinit středeční průšvih a na hře to bylo od prvních minut znát. Po pár minutách se po přihrávce Jorginha dostal do zakončení právě Higuain, obrana hostí však jeho projektil tentokráte ještě zvládla zablokovat. O pár minut později se však Argentinec už mohl radovat - precizním pasem jej totiž oslovil Kanté, načež útočník Chelsea vůbec nepřemýšlel a balón napálil do sítě. Pojistku mohl o chvilku později přidat Barkley, ten si však v krkolomné pozici nedokázal správně seštelovat mířidla.

Po třicáté minutě tlak domácích přece jenom opadl a vypadalo to, že si do šaten odnesou jen jednobrankový náskok. Těsně před pauzou se však na výlet vydal Azpilicueta, před šestnáctkou byl hloupě postrčen Kachungou, sudí však byl toho názoru, že ke kontaktu došlo až uvnitř pokutového území, a tudíž nařídil pokutový kop. K němu se postavil Eden Hazard a bezpečně jej přetavil v druhou branku.

Tentýž hráč pak po hodině hry i definitivně rozhodl o osudu utkání - Barkley jej pěkným pasem vyslal za obranu, Belgičan v zakončení nezpanikařil, obešel brankáře a do prázdné svatyně uklidil třetí gól duelu. Gólové hody na Stamford Bridge ovšem nekončily - o chvíli později zase za vápnem napřáhl Higuain a trefil se naprosto přesně.

Na konečných 5:0 upravil po rohovém kopu Williana těsně před koncem David Luiz a celé Chelsea se tak alespoň na chvíli může o něco lépe dýchat. Na Sarriho družinu však čeká velenáročný únor, ve kterém se mimo jiné postaví Manchesteru City, Manchesteru United a Tottenhamu.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Fulham FC 2:0

02.02.2019 16:00

Góly: 25. Luka Milivojević (pen.), 87. Jeffrey Schlupp

Jak plni nadějí byli fanoušci Fulhamu po heroickém zvratu uprostřed týdne. Z 0:2 o poločase na 4:2, odkaz Josefa Csaplára stále žije, stejně jako žily naděje Cottagers na vymanění se ze sestupových pozic. Jenže další zápas zase vrátil Londýňany na zem. Proti Crystal Palace ani jednou nevystřelili na bránu, prohráli 2:0 a na kýženou sedmnáctou příčku ztrácí celých 7 bodů.

Přitom to byl Mitrović, kdo po Bryanově centru měl první gólovou šanci. Hlavou ale trestuhodně minul a za dalších deset minut už s rukama v bok sledoval, jak Luka Milivojević proměňuje penaltu nařízenou za ruku Christieho. Do poločasu se Eagles mohli dostat dokonce do dvougólového vedení - a byla by to krása. Townsend nacentroval a Christian Benteke vystřihl nádherné nůžky - olízl však jenom břevno.

Ve druhém poločase to nebylo jiné. Crystal Palace neměl míč častěji na kopačkách, ale byl nebezpečnější, a to především z levé strany. Sergio Rico musel tahat jeden zákrok za druhým, na přední tyči se ho pokoušeli překonat Ayew i Schlupp, ale španělský gólman se zaskočit nenechal.

Na posledních deset minut se dostal na trávník i Michy Batshuayi a hned se podepsal pod vstřelenou branku. Po pěti minutách na trávníku si ve vápně vzal míč od Meyera, rychlou kličkou si udělal prostor a donutil Rica k výtečnému zákroku. Balón se však odrazil k Jeffreymu Schluppovi a ten neměl potíž uklidit jej do sítě a uzavřít skóre na 2:0 pro Palace.

Více informací k zápasu

Everton FC - Wolverhampton Wanderers 1:3

02.02.2019 16:00

Góly: 27. André Gomes - 7. Rúben Neves (pen.), 45. Raúl Jiménez, 66. Leander Dendoncker

Wolverhampton pokračuje ve výborné formě, kterou tentokrát potvrdil na hřišti Evertonu. Ten se naopak zase jednou projevil jako jeden z nejméně vyrovnaných celků celé Premier League. Toffees nepomohl ani první klubový gól Andrého Gomese, protože za Vlky se prosadili hned tři střelci. Penaltu proměnil Neves, vítěznou trefu zaznamenal Jiménez a vítězství 3:1 ztvrdil Dendoncker.

Fazónu jak hrom prokázal především Raúl Jiménez, jemuž to v posledních týdnech prostě pálí. Za poslední tři soutěžní zápasy dal čtyři branky a je po boku záložní dvojice Moutinho - Neves hlavním motorem Wolverhamptonu v honbě za vysněným 7. místem, které může znamenat postup do předkola Evropské ligy.

První gól ale obstarali jiní fotbalisté. Především domácí Leighton Baines, jenž nastoupil do teprve druhého ligového zápasu od září a nerozehranost na něm byla znát. V běžeckém souboji s Dohertym si počínal velmi neohrabaně a v závěru souboje snad i neúmyslně svého soka podrazil. Penalta, Ruben Neves, 0:1.

Ještě předtím, než Gomes nádherně srovnal, měli hosté příležitost vedení ještě navýšit. Na konci brejku uvolnil Jiménez ke střele Dendonckera, ale Pickford ho výborným zákrokem zneutralizoval. Podobně si obratem vedl Patrício po střele Walcotta, ale v sedmadvacáté minutě už neměl šanci. André Gomes si vzal balón od Tosuna a krásnou tvrdou ranou pod břevno vrátil Everton do zápasu.

Jenže ještě do pauzy už vedli zase Vlci. Parádní centr Moutinha, dobrý náběh Raúla Jiméneze a trestuhodné bránění zadáků Toffees - tenhle balíček znamenal gól na 1:2. Hosté byli dokonale efektivní i po změně stran - ve druhém dějství totiž vystřelili na branku jen jednou, a to dokonale stačilo.

Po dvaceti minutách hry vybojoval na levé straně míč čerstvě kmenový Vlk Jonny, přes Jiméneze se dostal míč k Jotovi, a přestože jeho střelu stopeři zblokovali, k dorážce se dostal Dendoncker. Do odraženého balónu se opřel parádním volejem a uzavřel skóre na 1:3. Nejzajímavějším momentem pro domácí fanoušky, tak byla černá kočka, která si dobrých pět minut pobíhala po trávníku, aniž by ji stevardi dokázali zastavit.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Newcastle United 1:0

02.02.2019 13:30

Góly: 83. Heung-min Son

Tottenhamu to prostě lepí. Potřetí za sebou se v lize se soupeřem trápil a potřetí za sebou udeřil v poslední desetiminutovce. Tentokrát se obětí stal houževnatý Newcastle, který dvakrát odvracel míč z brankové čáry, a nakonec ho zradila jedna z největších opor. Střelu Sona měl Dúbravka snadno chytit, jeho chyba stála Magpies cenný bod.

Na obranu Spurs je potřeba říct, že byli skoro celý zápas lepší a tahali za delší konec. V prvním poločase hrozili domácí hlavně přes centry - jako v sedmnácté minutě, kdy se Lucas zjevil před brankou a hlavičkou v dobré pozici minul. Podobná akce vytvořila šance i pro Erika Lamelu, centr Vertonghena prodloužil argentinský záložník do břevna.

Jedinou střelu na branku v prvním dějství měl na svědomí Sissoko, jenž se napřáhl do odraženého míče po rohovém kopu a donutil Dúbravku jít rychle na zem. Newcastle se do blízkosti Llorisovy branky dostával sporadicky a vždy tratil na přílišné liknavosti. Ve vápně kličkovali Rondón a za pár minut i Ayoze Pérez - a nikdy z toho nebyl ani střelecký pokus.

Po změně stran to ale byli hosté, kdo jako první pořádně postrašil gólmana. Bylo pět minut po hvizdu, když Yedlin poslal do vápna dobrý centr a Rondón hlavou poslal míč do tyčky. Krátce nato zkoušel štěstí zpoza vápna Ritchie a Lloris se konečně musel předvést. Vyloženou robinzonádu ale vytáhl až proti střele Péreze.

Newcastle využil i notné dávky štěstí a obranářské pohotovosti. V pětašedesáté minutě se div neblýskl geniální patičkou Christian Eriksen, který prodloužil mimo dosah gólmana Sonovu hlavičku. Heroickým skluzem ale včas zakročil Schär a odpravil míč z brankové čáry. Totéž zopakoval deset minut před koncem utkání Ritchie - a znovu po Eriksenově teči.

Tottenham se dočkal v 83. minutě a paradoxně se prosadil zásluhou minely Martina Dúbravky. Slovenský gólman je obvykle pro Newcastle oporou, když ale Sonovi sklepl míč Llorente a korejský forvard poslal na branku prudkou přízemní ránu, propustil zdánlivě snadný míč pod rukama.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC25195156:1562
2.Manchester City25192466:2059
3.Tottenham Hotspur25190651:2457
4.Chelsea FC25155545:2350
5.Manchester United25146549:3548
6.Arsenal FC25145651:3647
7.Wolverhampton Wanderers25115933:3238
8.Watford FC2597933:3434
9.Everton FC25961036:3633
10.AFC Bournemouth251031237:4433
11.Leicester City25951130:3132
12.West Ham United25951131:3832
13.Brighton & Hove Albion25761227:3627
14.Crystal Palace25751326:3326
15.Newcastle United25661321:3324
16.Southampton FC25591127:4224
17.Burnley FC25661326:4624
18.Cardiff City25641522:4622
19.Fulham FC25451625:5517
20.Huddersfield Town25251813:4611

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (737)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele