Premier League - souhrn 21. kola

01.01.2020, 15:28, aktualizováno 02.01.2020, 22:51
Komentáře a souhrny
Liverpool opět nezaváhal, tentokrát zdolal Sheffield United. Leicester neměl velké problémy v Newcastlu a pojistil si druhé místo, na kterém se drží o bod před rovněž tříbodovým Manchesterem City. Chelsea pouze remizovala na hřišti Brightonu, zatímco Tottenham pro změnu prohrál v Southamptonu. Arsenal zabral a doma si poradil s Manchesterem United...

Liverpool FC - Sheffield United 2:0

02.01.2020 21:00

Góly: 4. Mohamed Salah, 64. Sadio Mané

Ani ve formě hrající nováček ze Sheffieldu nezastavil mašinu vedenou Jürgenem Kloppem. Liverpool si s Blades poradil poměrně snadno 2:0, už v úvodu ho do vedení poslal Salaha, ve druhé půli pojistil vítězství Mané.

Hned z první příležitosti utkání padla branka. Dlouhý van Dijkův nákop po chybě bránícího hráče propadal a Robertsonovi, který z vápna nerušeně poslal míč na Mohameda Salaha. Egyptský útočník už si se situací poradil a nedal Hendersonovi sebemenší šanci. Brzy mohlo být srovnáno, McGoldrickovu ránu zpoza vápna ale vyrazil Alisson.

Za domácí zase mohl navýšit vedení Salah, jehož halfvolej horko těžko Henderson zneškodnil. Salah mohl mít po půlhodině už hattrick, avšak znovu ztroskotal na skvělém gólmanovi Blades. Po hodině hry byl Egypťan trochu náhodou u další gólové situace. Tentokráte po nakrátko rozehraném rohu centroval, načež balón zcela nerušeně doskákal až do tyče.

Co nezvládl on, to dokázal Sadio Mané. Ten si narazil míč o Salaha, aby sice následně nechal vyniknout Hendersona, následná dorážka do odkryté klece už ovšem byla snadným soustem. Ani ne o pět minut později Firmino nedokázal z malého vápna vystřelit, na Salaha si už poněkolikáté dnes počíhal z Manchesteru United hostující brankář.

Na něj si nedokázal přijít ani Mané, který nedokázal skórovat z bezprostřední blízkosti. V závěru mohl dát gól naděje McBurnie, po Stevensově centru ale ze skluzu nedokázal zakončit. Reds tak nadále suverénně opanují tabulku Premier League, Sheffield smutnit nemusí, je osmý.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Manchester United 2:0

01.01.2020 21:00

Góly: 8. Nicolas Pépé, 43. Sokratis

Do třetice všeho dobrého se již Arsenal po manažerské změně dočkal premiérového vítězství. "Kanonýři" na domácí půdě přehráli v prestižním klání Manchester United a výhrou 2:0 pod vedením nového kouče Mikela Artety úspěšně vykročili do nového roku. Obětavý výkon všech zúčastněných přinesl Arsenalu dvoubrankové vedení již do poločasu, které si po změně stran proti bezzubým United bez větších potíží londýnský klub uhlídal až do konce.

Vůbec poprvé v základní sestavě Arsenalu nastoupil společně útočný kvartet Aubameyang - Özil - Pépé - Lacazette a tento krok si Mikel Arteta mohl pochvalovat. Obzvláště Nicolas Pépé se za první start pod vedením španělského manažera odvděčil excelentním výkonem, který hned v úvodní čtvrthodině vyšperkoval i prvním gólem večera. Celou akci nastartoval uzdravivší levý bek Sead Kolašinac, jenž po kombinaci s Aubameyangem poslal do šestnáctky ostrý přízemní centr, který Victor Lindelöf jemně tečoval k volnému Pépému, pro nějž už nebyl problém uklidit míč do sítě.

Průlom skóre domácím dodal na sebevědomí, zatímco zakřiknutí United se jen obtížně vypořádávali s aktivním napadáním soupeře, natožpak aby sami ohrozili branku Bernda Lena. Po jedné z nepovedených rozehrávek hostí se Arsenal málem dočkal i druhého zásahu, ovšem De Geův zablokovaný odkop přetavil všudypřítomný Pépé jen v ránu do tyče.

Když už se zdálo, že navzdory výrazné dominanci Gunners stejně jako v minulém kole s Chelsea půjdou o přestávce do kabin jen s jednobrankovým vedením, podařilo se jim na sklonku poločasu přece jen skórovat ještě jednou. Pépého roh na přední tyči šikovně přizvedl Lacazette a De Gea reflexivně vyrazil míč pouze před sebe přímo k Sokratisi Papastathopoulosovi, jenž pohotově zabořil míč pod břevno.

Po změně stran se již hosté začali více usazovat na útočné polovině a brzy si připsali více střeleckých pokusů než za celý předcházející poločas, ale střídající Pereira v největší příležitosti ke snížení napálil pouze boční síť Lenovy brány a stav 2:0 přetrvával i nadále. Dvacet minut před koncem se hra na chvíli proměnila v otevřenou partii s vyprázdněným středem hřiště, kdy se hra přelévala ze strany na stranu a Arsenal měl několik možností z rychlého protiútoku svůj náskok ještě více navýšit, jenže Alexandre Lacazette ani Bukayo Saka v zakončení neuspěli.

V samém závěru nastavení ještě mohl alespoň zkorigovat skóre Marcus Rashford, avšak Bernd Leno nebojácně vyběhl proti centrovanému míči a proti anglickému forvardovi stihl zakročit. Arsenal tak díky středečnímu vítězství poskočil v tabulce alespoň na desáté místo, zatímco United propásli možnost stáhnout náskok na čtvrtou Chelsea.

Více informací k zápasu

Manchester City - Everton FC 2:1

01.01.2020 18:30

Góly: 51. Gabriel Jesus, 58. Gabriel Jesus - 71. Richarlison

Poprvé pod Carlem Ancelottim a celkově po téměř měsíci prohráli hráči Evertonu ligový zápas. Na závěr nabitého povánočního programu odjeli s prázdnou z Etihadu, kde Richarlisonovou brankou jen snižovali po dvou Jesusových trefách.

Úvod utkání byl plný akce. Sigurdsson našel přihrávkou za obranu nabíhajícího beka Colemana, proti němuž výtečně zasáhl Bravo. Zanedlouho na druhé straně zakončoval pohlednou kombinaci po Mahrezově pasu do odkryté klece Foden, jenže kvůli ofsajdu asistujícího Alžířana nemohla branka být po zásahu VAR uznána.

Ani ve druhém případě nerozhodlo video ve prospěch Citizens. Mahrez po souboji s Dignem upadl v pokutovém území, jenže podle sudích se o faul nejednalo. V závěru první půle byl alžírský křídelník opět v hlavní roli, tentokráte však akci špatně zakončil a Pickfordovu svatyni výrazně minul.

Asi pět minut po přestávce už bleděmodří vedli. Gündoganova parádní průniková přihrávka nalezla Gabriela Jesuse, jenž si ještě balón zasekl a povedenou střelou na zadní tyč skóroval, ačkoliv si Pickford na míč sáhl. Brzy se brazilský šutér prosadil podruhé. Tentokráte mu míč do běhu dal Mahrez a Jesus překonal gólmana přízemní ranou tentokráte na bližší tyč.

Dvacet minut před koncem dodal Toffees naději Richarlison. Bravovu tristní rozehrávku vystihl Kean, poradil si s několika obránci, načež Walcott našel Richarlisona, který zakončoval jednoduše do prázdné brány. Druhý brazilský střelec Jesus mohl na opačném konci hřiště završit hattrick, jenže pálil jen do tyče. Ve zbytku utkání už se nic nestalo a Citizens tak stále dýchají na paty druhému Leicesteru, Everton se pohybuje okolo středu tabulky.

Více informací k zápasu

Norwich City - Crystal Palace 1:1

01.01.2020 18:30

Góly: 4. Todd Cantwell - 85. Connor Wickham

Dvakrát v rozmezí čtyř dní se Norwich City dokázal na domácí půdě ujmout vedení a v obou případech o něj v samotném závěru přišel. Po remíze 2:2 s Tottenhamem se nyní ligový nováček musel podělit body i s dalším londýnským klubem, a to Crystal Palace. Přestože domácí drželi vedení již od čtvrté minuty po trefě Cantwella a měli řadu šancí na pojištění náskoku, trefa raritního střelce Connora Wickhama znamenala zisk pouhého bodu takřka s pachutí porážky.

Někdejší útočník Sunderlandu se po vleklých zdravotních potížích prosadil v Premier League poprvé po celých třech letech, přesněji řečeno 1138 dnech, a to si ještě na gólovou radost musel chvíli počkat, neboť jeho zásah rozhodčí původně neuznali kvůli domnělému postavení mimo hru a až dodatečná kontrola videorozhodčího toto rozhodnutí zvrátila. Crystal Palace se tak navzdory matnému výkonu udrželo touto remízou na devátém místě s osmadvaceti body, zatímco Norwich zůstává poslední s čím dál větší ztrátou na konkurenci v boji o záchranu. I předposlední Watford má již na Canaries pětibodový náskok, první nesestupová příčka je pak vzdálena na bodů sedm.

Vzhledem k výhrám Aston Villa, Southamptonu i zmíněného Watfordu potřebovali také hráči Norwiche nutně držet krok a lepší nástup do zápasu si v tomto ohledu ani nemohli přát. Již ve čtvrté minutě totiž Cantwellovu narážečku s Emilianem Buendíou nešťastně tečoval Luka Milivojević zpět k mladému anglickému křídelníkovi, jenž zachoval chladnou hlavu a povedenou ranou mimo dosah brankáře Guaity si připsal již svůj šestý ligový zásah sezony, tedy stejně jako jeho slavnější krajani Alli, Maddison či Grealish.

Tentýž hráč mohl ještě do přestávky vedení Norwiche zdvojnásobit, ale v 40. minutě si na Guaitu po Aaronsově přízemním centru nepřišel. Po změně stran měli domácí k pojištění vedení ještě blíže, když Guaita musel zasahovat proti přímému kopu Buendíí, Mario Vrancic ve vyložené šanci poslal míč trestuhodně mimo tři tyče a Kenny McLean pro změnu v další slibné pozici napálil jen brankovou konstrukci.

Místo poklidného dovedení zápasu k zaslouženému vítězství se tak Canaries museli strachovat o výsledek až do posledních minut a za neproměněné příležitosti nakonec skutečně zaplatili. Pět minut před koncem hostující debutant Brandon Pierrick vybídl Wilfrieda Zahu k úniku po levé straně, odkud hvězda Palace poslala ostrý centr ke střídajícímu Wickhamovi, jenž se pohotově prosadil svým prvním zásahem od listopadu 2016. Radost sice útočníkovi hostí vzápětí zhatil zdvižený praporek čárového rozhodčího, ovšem Wickham se po chvíli přece jen mohl znovu zaradovat, neboť kontrola videorozhodčího odhalila, že Zimmermannovo postavení jeho gól pravidlům neodporoval.

Více informací k zápasu

West Ham United - AFC Bournemouth 4:0

01.01.2020 18:30

Góly: 17. Mark Noble, 25. Sébastien Haller, 35. Mark Noble (pen.), 66. Felipe Anderson

Lepší nástup do funkce si snad David Moyes ani nemohl přát. West Ham United v premiérovém zápase pod vedením skotského manažera totiž rozstřílel Bournemouth 4:0 a odskočil tak od sestupových vod právě na úkor svého středečního soupeře. Hlavním strůjcem vysoké výhry Hammers byl neobvyklý střelec Mark Noble, který se prosadil hned dvakrát.

Kapitána West Hamu ještě gólově doplnili Sebastian Haller a Felipe Anderson a konečný výsledek mohl být ještě vyšší, neboť Bournemouth se zápasem vysloveně protrápil, zatímco rozjetí domácí se hnali za dalšími góly i za rozhodnutého stavu. Tak jako tak se West Ham posunul na šestnáctou příčku i před Bournemouth, který naopak spadl až na sestupové osmnácté místo a zdánlivě neotřesitelná pozice dlouholetého manažera Cherries Eddieho Howea bude v příštích týdnech podrobena větším skrupulím.

Lepší vstup do zápasu přitom měli hosté, ovšem netrvalo dlouho a West Ham přešel do ofenzivy, která přinesla průlom skóre již v 17. minutě. Snograssovu zpětnou přihrávku proměnil v první gól večera Mark Noble, byť mu k zásahu pomohla i nešťastná teč bránícího Lewise Cooka, která poslala míč do protipohybu brankáře Ramsdalea.

Od chvíle, kdy Bournemouth inkasoval první gól, jako by tým z jihu Anglie zcela rezignoval. V pětadvacáté minutě je podruhé do kolen poslal parádním akrobatickým zakončením Haller, jenž ve výskoku z voleje usměrnil Fredericksův centr přesně k zadní tyči, a dalších deset minut nato definitivně rozhodl o vítězi zápasu kapitán Noble, když si po postrčení Harryho Wilsona vybojoval pokutový kop, který sám následně proměnil.

Eddie Howe sice hned o přestávce sáhl ke dvojímu střídání, ovšem ani příchod Frasera se Stanislasem na vývoji utkání pranic nezměnil a nadále se hrálo takřka výhradně na branku Bournemouthu. Po sérii zahozených příležitostí přidal čtvrtý gól Felipe Anderson, jemuž připravil palebnou pozici Declan Rice, a brazilský křídelník stihl posunout míč pod vyběhnuvším Ramsdalem.

V závěru ještě nebyla nouze o drama s videem, neboť původní rozhodnutí vyloučit Aarona Cresswella za bezohledný zákrok kolíky napřed proti Lewisi Cookovi změnil videorozhodčí Lee Mason pouze na udělení žluté karty. Bez ohledu na konečné rozhodnutí však tento moment neměl šanci výrazněji ovlivnit samotné utkání, neboť West Ham již drtivé vedení 4:0 poklidně udržel až do konečného hvizdu a slaví vůbec první domácí výhru od září, zatímco Bournemouth prohrál celých osm z posledních desíti kol.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Leicester City 0:3

01.01.2020 16:00

Góly: 36. Ayoze Pérez, 39. James Maddison, 87. Hamza Choudhury

Premier League čeká desetidenní přestávka a během ní se bude nadále na druhém místě vyhřívat Leicester. Ten totiž poměrně jasně zvládl prvním utkání v novém roce v Newcastlu, kde po trefách Péreze, Maddisona a Choudhuryho zvítězil 0:3.

Do první příležitosti se hráči Foxes dostali už v páté minutě. Maddisonův rohový kop doplachtil na hlavu Evanse, proti němuž bravurním způsobem zasáhl Dúbravka. Slovenský gólman už ale byl bezmocný v šestatřicáté minutě, kdy Lejeune namazal Ayozemu Pérezovi, jehož průnik do pokutovém území byl zakončen pohlednou brankou.

A brzy přišla pro "Straky" druhá pohroma a opět zapříčiněná hrubkou v rozehrávce. Pereira vystihl odkop od vápna soupeře a následná výměna balónu přinesla šanci pro Jamese Maddisona, který se zpoza vápna trefil výstavně do bližší šibenice. Ještě před pauzou Evans vysunul Péreze, který pobídl ke skórování Iheanacha. Ten ovšem ztroskotal na Dúbravkovi.

Newcastle decimovala zranění, už v první půli byl nucen vyměnit dva hráče a po pauze nevypadal úplně v kondici ani Schär. To pobízelo "Lišky" k dalším útočným výletům, třeba když Iheanacho znovu protáhl Dúbravku, na němž ztroskotal i Pérez.

Pojišťovací třetí gól pro hosty přeci jenom přišel. V sedmaosmdesáté minutě Gray za pokutovým územím přiťukl míč Hamzovi Choudhurymu, jehož technický pokus lízl břevno a skončil za Dúbravkovými zády.

Zatímco Foxes se nadále vyhřívají na zmíněném druhém místě, Magpies prohráli potřetí v řadě a klesají hlouběji tabulkou, aktuálně jsou třináctí.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Tottenham Hotspur 1:0

01.01.2020 16:00

Góly: 17. Danny Ings

Zdá se, že kouzlo nového manažera Tottenhamu Josého Mourinha vyprchá. Spurs totiž za poslední čtyři zápasy získaly jen čtyři body a ztrácejí i s celky hrajícími o záchranu. Naposledy kohouti padli Southamptomu, jemuž výhru jediným gólem vystřelil Danny Ings.

Domácí tak potvrdili zlepšující výkony a po skalpu Mourinhovy družiny vystoupali již na jedenácté místo. Zato Tottenham ztrácí pozice zaručující účast v pohárové Evropě.

Manažer Saints Hasenhüttl učinil po remíze svého celku s Crystal Palace dvě změny v sestavě. Na pravý kraj zálohy se po krátké anabázi Boufala vrátil Armstrong, na druhé straně hřiště se představil Djenepo. Redmond však v rozestavení také zůstal, pouze se posunul do útoku místo odstaveného Adamse.

Také Mourinho se odhodlal vyměnit dva hráče poté, co jeho svěřenci vybojovali pouze bod v Norwichi. Portugalský stratég se zároveň vytasil s rozestavením se čtyřmi s obránci, v němž už nezbylo místo pro Foytha. Šanci naopak dostali záložníci Sissoko s Lucasem, vedle Foytha pak ze základu vypadl ještě Lo Celso. Hostům nadále chyběl hvězdný Son, jenž si ještě odpykává karetní trest.

Poprvé bylo před bránou Tottenhamu horko krátce po úvodním hvizdu, kdy hlavičkou těsně minul bránu Ings. Kohouti odpověděli za čtyři minuty, proti tečované ráně Kanea musel zasáhnout brankář McCarthy. Osm minut byl ve střehu i gólman Spurs Gazzaniga, jenž zastavil kličkovanou Redmonda. V osmnácté minutě už však šel Southampton do vedení. Stephensův dlouhý nákop našel Ingse, který si až příliš jednoduše obhodil Alderweirelda a následně zakončil přesně k tyči mimo dosah Gazzanigy.

Domácím aktivita vydržela i po úvodní trefě. Armstrong nejprve ve 26. minutě střílel vedle brány, za dalších šest minut pak po jeho pasu zakončoval Redmond a po teči Alderweirelda skončil balón nad břevnem. Po následném rohovém kopu se neprosadil Djenepo. Hosté vážněji zahrozili až ve 39. minutě, kdy po šťastném odrazu zblízka přestřelil Vertonghen. Neúspěšný byl i střídající Lo Celso, jenž v první půli nahradil zraněného Ndombelého. Saints ješte před přestávkou jednou zahrozili, ale hlavička Armstronga skončila v náruči Gazzanigy.

Tottenham se po změně stran místo očekávaného tlaku trápil. Až v 69. musel McCarthy zasahovat, střela Vertonghena mu ale moc starostí nenadělala. Čtyři minuty poté se po přihrávce Eriksena prosadil Kane, avšak jeho zásah kvůli odpískanému ofsajdu neplatil. Nejlepší střelec Spurs se navíc při zakončení zranil a musel opustit hřiště.

Domácí ve druhém poločase zahrozili až v 86. minutě, kdy Long zblízka hlavičkoval vedle tyče. Minutu nato se málem prosadil Moura, jehož střelu nebezpečně tečoval bránící Bertrand a míč proletěl těsně kolem McCarthyho svatyně. Snaha kohoutů však nakonec vyšla vniveč a tři body zůstaly na St. Mary's Stadium.

Více informací k zápasu

Watford FC - Wolverhampton Wanderers 2:1

01.01.2020 16:00

Góly: 30. Gerard Deulofeu, 49. Abdoulaye Doucouré - 60. Pedro Neto

Hráči Watfordu získali důležité tři body v boji o záchranu, když na svém stadionu porazili 2:1 Wolverhampton. O branky domácích se postarali Deulofeu a Doucouré, za hosty snížil Neto. Watford hrál od 70. minuty bez vyloučeného Kabaseleho, přesto utkání dotáhl do vítězného konce.

První příležitost v zápase měli až ve třicáté minutě domácí. Do míče se po Deulofeově nahrávce opřel Nathaniel Chalobah, trefil ale pouze prostor, kde čekal Patrício.

O chvíli později se však už fanoušci Watfordu dočkali. Na hraně vápna čekal Sarr, který se neukvapil a po jeho přihrávce se mimo dosah marně se natahujícího Patrícia trefil Gerard Deulofeu.

Druhou branku domácí celek vsítil pár minut po začátku druhého poločasu. Deulofeu na sebe natáhl dva protihráče, poté zvedl hlavu a přihrál Abdoulayemu Doucourému, s jehož ránou pod břevno nemohl Patrício nic dělat.

V 60. minutě získali hosté naději, že by ještě v tomto zápase mohli nějaké body získat. Po Chalobahově zásahu se balon odrazil k Pedru Netovi, který jej za výrazného přispění teče Craiga Dawsona poslal do sítě. Portugalský mladík tak mohl oslavit první gól v Premier League.

O deset minut později tato naděje ještě stoupla, když šli domácí do deseti. Kabasele nejprve obdržel pouze žlutou kartu, po konzultaci s kolegou u videa ale Andrew Madley poslal belgického obránce předčasně pod sprchu.

Už v 75. minutě měli Wolves šanci na srovnání. Vinagre zastihl balon ještě před brankovou čarou a poslal jej až k Dohertymu, jehož povedenou hlavičku zneškodnil Foster.

Žádnou větší šanci už si ale hosté nevytvořili a Watford si připsal do tabulky tři body. Momentálně mu patří předposlední devatenáctá příčka, Wolverhampton je sedmý.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Chelsea FC 1:1

01.01.2020 13:30

Góly: 84. Alireza Jahanbakhsh - 10. César Azpilicueta

Pro fanoušky Chelsea jsou poslední výsledky jejich oblíbeného klubu poněkud k vzteku. Londýnský tým si nedělá hlavu s podobně velkými mužstvy a dokáže porazit Tottenham či Arsenal. Jakmile však narazí na celek z dolní poloviny tabulky, narazí na problém. Blues tak v prosinci nestačili na Everton, Bournemouth či Southampton, na Nový rok zase pouze remizovali s Brightonem.

Chelsea přitom dlouhou dobu držela těsné vedení, avšak v 84. minutě zařídil konečenou remízu Alireza Jahanbakhsh, který se nádherně trefil nůžkami. Blues přesto nadále drží v tabulce Premier League čtvrtou příčku, Brighton je po vybojování cenného bodu čtrnáctý.

Do sestavy domácích se místo Duffyho vrátil stoper Webster, Jahanbakhsh zase uvolnil v záloze místo pro Alzateho. Manažer hostů Lampard učnil po výhře v londýnském derby nad Arsenalem v základní jedenáctce svého celku tři změny, když šanci dostali obránce James a středopolaři Jorginho s Pulisicem.

A právě jeden z nových mužů na trávníku James se v páté minutě hry postaral o první střelecký pokus, jenž však byl nepřesný. Podobně si krátce poté vedl na druhé straně hřiště další novic Alzate. V desáté minutě už padla první branka, ze které se radovali hráči Chelsea. Zouma po rohovém kopu posunul míč hlavou k Abrahamovi, jehož střelu srazil Mooy pouze k Azpilicuetovi, jenž zblízka neměl problém rozvlnit síť a připsat si první gól v probíhající ligové sezóně.

Další nepříjemnost potkala Brighton za dalších osm minut, kdy se levý bek Burn nepříjemně srazil ve vzduchu s Jamesem a zjevně otřeseného jej musel nahradit Bernardo. Přesto Seagulls neměli následně až do přestávky mnoho starostí s útoky protivníka. Sami mohli vyrovnat ve 43. minutě, avšak Trossardův povedený pokus zpoza pokutového území vyrazil gólman Blues Kepa. Za hosty odpověděl v nastaveném čase střelou mimo tři tyče Pulisic.

Americký rychlík pálil nepřesně i deset minut po změně stran. Zato Kanté za další tři minuty již prověřil brankáře domácích Ryana, ten se ale přesto moc nezapotil. Další nepříliš záživnou pasáž plnou kouskování hry střídáními a žlutými kartami přerušil až v 73. minutě střídající Jahanbakhsh ránou nad břevno.

Obrovskou šanci na srovnání stavu měl deset minut před vypršením řádné hrací doby Connolly, k němuž se po standardní situaci odrazil míč, jenže proti jeho pohotovému zakončení bravurně zasáhl Kepa. Čtyři minuty poté už si ale Brighton vše fantastickým způsobem vynahradil. Dunk po rohovém kopu odhlavičkoval balón k Jahanbakhshovi, jenž vystřil famózní nůžky, kterými kulatý nesmysl usměrnil přesně k tyči. Opařený Kepa se jen ohlédl - 1:1.

Závěr utkání ještě přinesl velké drama, v němž obě strany sahaly po třech bodech. Nejprve předvedla tah vpřed Chelsea, ovšem Hudson-Odoi o kousek minul horní roh Ryanovy svatyně. Vzápětí našel povzbuzený Jahanbakhsh v pokutovém území Maupaye, jenž však ztroskotal na připraveném Kepovi. V poslední minutě nastaveného času ještě zahrál přímý kop Dunk přímo do Kepovy náruče. Až do záverečného hvizdu tedy vydržel remízový stav.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Aston Villa 1:2

01.01.2020 13:30

Góly: 80. Chris Wood - 28. Wesley Moraes, 41. Jack Grealish

Fotbalisté Aston Villy vybojovali velmi důležité tři body na půdě Burnley, když zvítězili 2:1. Za Villans rozhodli o výhře už v první půli Wesley s Grealishem, za domácí v závěru snížil Wood. Celek z Birminghamu se tak po dlouhé době dostal pryč ze sestupových příček.

Hosté už v jedenácté minutě ukázali, že si do Burnley přijeli pro výhru. Wesley udržel na zádech stopera Tarkowskiho a po dlouhém nákopu zakončoval z otočky těsně vedle vzdálenější tyče domácí brány.

O pár minut později měli Villans obrovskou smůlu. Po špatném odkopu Tarkowskiho se míč dostal ke Konsovi, který odcentroval do pokutového území. Tam ho lízl Trézéguet a Jack Grealish následně přesnou hlavičkou umístil do sítě. Záběry na systému VAR ale ukázaly, že Trézéguet byl v centimetrovém ofsajdu, konkrétně v něm měl patu.

Aston Villa byla i nadále lepším celkem, což potvrdila i situace ze dvacáté minuty. V pokutovém území se uvolnil Wesley a jeho střelu vykopl brankář Nick Pope pravou nohou. Vzápětí se dostal k zakončení zpoza šestnáctky Douglas Luiz a domácí gólman musel rychle na trávník, aby balón zastavil.

Ve 27. minutě se hosté přeci jen dočkali. Wesley si narazil míč s Jackem Grealishem, který mu následně balón vracel do šestnáctky vzduchem. Míč byl sice tečován, přesto se ale dostal na hruď Wesleyho, který si ho zpracoval a ranou mezi nohy propálil brankáře Popea.

Spanilá jízda zápasem však ze strany Aston Villy nekončila. Čtyři minuty před přestávkou totiž svěřenci kouče Smitha šli do dvoubrankového vedení. Hráči Aston Villy dobře kombinovali před pokutovým územím. Finální přihrávku na Jacka Grealishe vyslal Douglas Luiz, hostující kapitán následně využil, že od něho byli obránci soupeře daleko a z levé strany pokutového území zamířil do bližšího horního rohu brány soupeře.

Burnley se však po přestávce vzpamatovalo a zahrozilo. Jay Rodriguez se dostal ke střele z hranice šestnáctky, kterou tečoval bránící Kortney Hause tak, že se balón snesl tak metr vedle pravé tyče.

Domácí přikovali soupeře před jeho šestnáctku. V 63. minutě odcentroval z levé strany Charlie Taylor a míč propadl až ke Chrisu Woodovi, který z nějakých sedmi metrů z voleje minul bránu.

V 80. minutě tlak Clarets vyústil kontaktním gólem. Ashley Westwood se dostal k míči na pravé straně šestnáctky, odkud odcentroval na vzdálenější tyč a Chris Wood zblízka hlavičkoval do šibenice. Tom Heaton si sice na míč sáhl, ale i kdyby ho vytlačil zpět do pole, tak by jeho zákrok už asi přišel až za brankovou čárou.

Na víc už se však domácí hráči nezmohli. Aston Villa díky výhře poskočila na šestnácté místo, Burnley je o příčku lepší.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC20191049:1458
2.Leicester City21143446:1945
3.Manchester City21142556:2444
4.Chelsea FC21113736:2936
5.Manchester United2187632:2531
6.Tottenham Hotspur2186736:3030
7.Wolverhampton Wanderers2179530:2730
8.Sheffield United2178623:2129
9.Crystal Palace2177719:2328
10.Arsenal FC2169628:3027
11.Everton FC21741024:3225
12.Southampton FC21741025:3825
13.Newcastle United21741020:3325
14.Brighton & Hove Albion2166925:2924
15.Burnley FC21731124:3424
16.West Ham United20641025:3222
17.Aston Villa21631227:3721
18.AFC Bournemouth21551120:3220
19.Watford FC21471017:3419
20.Norwich City21351322:4114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (557)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele