Premier League - souhrn 15. kola: Liverpool a Man City vyhrály, Chelsea ne

04.12.2021, 15:25, aktualizováno 06.12.2021, 22:56
Komentáře a souhrny
Bernardo Silva (© AFP)
West Ham se po třech zápasech raduje z výhry a jedná se o překvapivý triumf, Kladiváři v derby našli recept na Chelsea. Namále měl i Liverpool, proti Wolverhamptonu ho až v nastavení zachránil Origi. Manchester City si poradil na Watfordu. Newcastle slaví první výhru v sezóně, Brighton vybojoval bod v Southamptonu gólem v osmé minutě nastavení...

Everton FC - Arsenal FC 2:1

06.12.2021 21:00

Góly: 79. Richarlison, 90+2. Demarai Gray - 45+2. Martin Ødegaard

V prvním poločase jsme viděli jediný platný zásah, kdy se v nastavení trefil hostující Ødegaard. Po přestávce však vyrovnal v 80. minutě Richardlison a tři body zajistil domácím v 92. minutě krásnou ranou Gray.

Everton je v prekérní situaci a v dnešním duelu nutně potřeboval zvítězit, aby se vzdálil od sestupových pozic. Podle toho také Toffees aktivně vstoupili do utkání, ovšem dlouhou dobu si nedokázali vytvořit sebemenší nebezpečnou příležitost. Higlightem prvních třiceti minut tak bylo nechutné šlápnutí Godfreyho přímo do obličeje ležícího Tomiyasa. Inkriminovaný zákrok zkoumal VAR, ale k velkému překvapení vyvázl obránce Evertonu naprosto nepotrestán. První půle poté dál plynula bez většího vzrušení.

Až s blížící se přestávkou se konečně rozpohybovala i ofenzíva na hřišti a ve 44. minutě dokonce z čista jasna skóroval domácí Richardlison, který si naskočil na centr Townsenda a poslal míč do sítě. Konzultace s VARem však znamenala odvolání gólu, kvůli ofsajdu. A místo radosti domácích slavili o tři minuty později hostující Kanonýři. Kieran Tierney předvedl po několikáté v sezóně skvělý centr z levé strany, do nějž se položil Martin Ødegaard a umístěnou ranou trefil přesně k první tyči. Norský záložník skóroval i v minulém kole proti Manchesteru United.

Do druhého poločasu vstoupili lépe Gunners, kteří drželi míč na kopačkách a soupeře do ničeho nepouštěli. A přesto se v 58. minutě z vyrovnávacího gólu radoval Richardlison. Brazilský útočník si naběhl do vápna na přesnou přihrávku a na přední tyči prostřelil Ramsdalea. Jenže ouha. Situaci zkoumal VAR a k nelibosti domácích branku neuznal kvůli těsnému ofsajdu. Richardlison měl už po druhé smůlu.

Everton se dál snažil o vyrovnávací zásah, ale jeho občasná přemotivovanost vedla k několika velmi tvrdým zákrokům a sudí Mike Dean musel na hřišti krotit rozvášněné emoce. Domácí ale pak přeci jen přidali a v 80. minutě se konečně radovali z vyrovnání. A nemohl to být nikdo jiný než Richardlison, který už dvakrát dopravil míč do sítě, ale až napotřetí jeho branka skutečně platila. Brazilský forvard dobře sledoval hru a po ráně Graye, jež se odrazila od břevna, skvěle dorazil míč obloučkem za záda bezmocného Ramsdalea - 1:1.

Toffees cítili, že mohou urvat všechny tři body a podporováni nadšenými tribunami se tlačili za vítězstvím. Ani Arsenal se však nechtěl spokojit s bodem a hra se tak rychle přelévala z jedné strany na druhou. V 84. minutě Goodison Park jen zatajil dech, když Nketiah svou hlavičku z blízka poslal jen do tyče. Následně přišel na hřiště i Aubameyang, ale k míči se prakticky nedostával. Na balon se naopak v 92. minutě dostal Demarai Gray, který šel po kličkované Gomese z levé strany. Anglický záložník na nic nečekal, přes dva bránící hráče Gunners si navedl míč do středu na střelu a nádhernou ranou do pravé šibenice rozjásal domácí fans - 2:1.

Everton zaslouženě dokonal obrat a byl blízko vytouženým třem bodům. V 95. minutě měl možnost vítězství pojistit v nájezdu Iwobi, ale nechal jen vyniknout Ramsdalea. A málem litoval. V poslední minutě totiž mohl Arsenalu přisoudit remízu jeho kapitán Aubameyang. Ale bohužel pro hosty zklamal a v obří šanci netrefil branku. Utkání tak skončilo vítězstvím Evertonu 2:1.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Leicester City 2:1

05.12.2021 17:30

Góly: 17. Ezri Konsa, 54. Ezri Konsa - 14. Harvey Barnes

Léčba Stevenem Gerrardem má ve Villa Parku další úspěšné pokračování. Villans totiž v atraktivním souboji dokázali otočit nepříznivé skóre a Leicester nakonec díky dvěma brankám stopera Konsy přemohli 2:1. Hosty sice rychle do vedení dostal záložník Barnes, domácí ale bleskově odpověděli a v druhé půli dokázali strhnout vedení na svou stranu. Pro ty, co sledují výkony letošního Leicesteru, nebude jistě žádným překvapením, že oba inkasované góly přišly po standardních situacích...

Utkání nabralo hned od prvních minut slušné tempo a první branka zápasu přišla již po necelé čtvrthodince. To se totiž ve středu pole šikovně uvolnil útočník Daka, který vyslal do levého křídla přihrávku na utíkající Barnese. Ten se dokázal uvolnit přes svého strážce a umístěnou střelou na zadní tyč poslal hosty do vedení. Z něj se ale parta Brendana Rodgerse neradovala dlouho. Už o tři minuty později se totiž k zahrávání volného přímého kopu postavil Douglas Luiz, jeho centr stoper Evans odvrátil pouze ke Cashovi, který jej na zadní tyči vrátil zpět do ohně. Na úrovni penalty si balón našel osamocený Buendia, jehož přesnou hlavičku ještě na malém vápně škrtl špičkou kopačky stoper Konsa a dopravil jej do sítě. Hosté se dožadovali ofsajdového praporku, zpomalené záběry ale ukázaly, že akce proběhla zcela v souladu s fotbalovými pravidly.

Leicester mohl do vedení vrátit agilní Dewsbury-Hall, který si na malém vápně našel centr Barnese, zakončení ovšem nezvládl, když branku vysoko přestřelil. Po třiceti minutách kvalita hry přece jenom upadla a na kopačky obou celků se vkradla celá řada nepřesností. Přesto se domácí ještě do poločasu mohli dostat do vedení a šlo o podobnou akci jako při první brance. Přetažený míč Luize totiž před branku znovu vracel Cash, Schmeichel se tentokráte zasáhl, ale nepříliš přesvědčivě a balón mu vypadl na malé vápno. V první chvíli se zdálo, že před natahujícím se brankářem Leicesteru byl u míče dříve útočník Ramsey, který balón také dopravil do sítě. Opakované záběry ovšem ukázaly, že Schmeichel měl na míči položenou ruku ještě dříve, než se k němu dostal domácí hrot, a branka proto na popud videorozhodčího nebyla uznána.

Hostům však toto vyrovnání nebylo nic platné a v druhé půli vůbec nezachytili úvodní minuty. Nejprve se do zajímavé pozice řítil Watkins, který se ale rozhodl ignorovat lépe postaveného Cashe, načež jeho zakončení obrana hostí zblokovala na roh. Jenže ani ten svěřenci Brendana Rodgerse nedokázali uspokojivě ubránit. Přetažený centr si totiž na zadní tyči našel hlavu stopera Konsy, který jej prudkou hlavičkou protlačil do sítě. Pojistit vedení Villans mohl po hodině hry aktivní Cash, po průniku Younga a centru však hradbu těl před sebou nepropálil. Dvacet minut před koncem měli domácí dvě obrovské příležitosti definitivně rozhodnout o osudu klání. Nejprve se po přihrávce McGinna dostal za obranu Watkins, na Schmeichela ale nevyzrál. O tři minuty později se zase v tutovce objevil Ramsey, který ale na úrovni penaltového puntíku branko vysoko překopl. Na druhé straně měl vyrovnání na hlavě Barnes, toho ale precizně vychytal brankáře Martinez. A protože žádnou další velkou příležitost si už hosté do závěrečného hvizdu nevypracovali, dospělo utkání k těsné výhře domácích v poměru 2:1.

Více informací k zápasu

Leeds United - Brentford FC 2:2

05.12.2021 15:00

Góly: 27. Tyler Roberts, 90+5. Patrick Bamford - 54. Shandon Baptiste, 61. Sergi Canós

Leeds tenhle duel nerozehrál vůbec špatně. Jenže slabší chvilky si zkrátka vybral v průběhu druhé půle, během sedmi minut inkasoval dva góly a pořádně se strachoval o zdárný rezultát. Efektivní Brentford nebyl daleko od své třetí výhry z venkovní půdy, v páté minutě nastavení si však nepohlídal standardní situaci, a střídající Bamford tak mohl určit svou trefou plichtu.

Pro oba výběry tenhle zápas představoval rozhodně slušnou možnost, jak se odpoutat dále od pásma sestupu. V průběžném pořadí před tímto vzájemným měřením sil dělil oba jen jediný bod, přece si o trochu lépe vedli zatím The Bees, jež každopádně byli pasováni spíše do role mírného outsidera. Nerozhodný výsledek ve finále nebyl nějakým nespravedlivým vyústěním.

Úvodní půlhodinka tohoto klání byla poměrně vlažná, ani jeden z celků se do žádných větších šancí s pravidelností nedostával. Přece ale nabídla jeden klíčový okamžik, a to ve 27. minutě. Raphinhův prvotní centr zprvu nebyl úspěšný, stoper Jansson nicméně balón odvrátil pouze zpátky k Brazilcovi, ten už poté napodruhé našel Robertse, který ve skluzu zamířil do branky.

Robertse tenhle moment evidentně pořádně nabudil, mohl tak náskok domácích navýšit, jenže jeho slušný pokus vyškrábl brankář Álvaro Fernández nad své břevno. Po obrátce ho prověřil po standardce Raphinhy svou hlavičkou též Ayling, avšak španělský muž v rukavicích vytasil perfektní zákrok. A v podstatě díky němu tak Brentford byl pořád ve hře tohle utkání zvrátit.

Hostům se vážně podařilo srovnat stav v 54. minutě, to když se prosadil z hranice vápna levou nohou Baptiste, a Leedsu pak bylo ještě hůře v 61. minutě, kdy Sergi Canós zacílil pod břevno po pobídce Mbeumy. Až v samém závěru museli The Whites zachraňovat aspoň zisk jednoho bodu, po pasu z rohového čtvrtkruhu od Raphinhy a sklepnutí od Aylinga skóroval Bamford.

Více informací k zápasu

Manchester United - Crystal Palace 1:0

05.12.2021 15:00

Góly: 78. Fred

Ralf Rangnick v neděli odpoledne poprvé usedl na lavičku Manchesteru United a po necelých dvou hodinách mohl oslavit první triumf. Anglický klub si poradil s Crystal Palace, jedinou branku utkání vstřelil brazilský záložník Fred.

Londýnský celek je venku nepříjemným soupeřem a pravidelně obírá o body favority, na Old Trafford se mu ovšem tentokráte nedařilo a zaslouženě prohrál. Hosté jsou v tabulce třináctí, Red Devils se posunuli před Arsenal.

Manchester United toho svému soupeři mnoho nepovolil, byl aktivnější a vytvářel si šance. Po dvaceti minutách natáhl ke střele Fred a jeho ránu zablokoval jeden z obránců. Střelecké štěstí neměl ani Fernandes, brankář Guaita předvedl kvalitní zákrok a neinkasoval ani v nastavení první půle, kdy z dobré pozice minul Dalot.

Také po změně stran se obrázek hry neměnil a skóre mohl otevřít Telles, hosty v tomto případě zachránilo břevno.

Crystal Palace toho směrem dopředu moc nepředvedl, i tak měl jednu obrovskou příležitost. V 75. minutě zahrávali hosté rohový kop, na zadní tyči se zjevil zcela osamocený Jordan Ayew a sám před De Geou netrefil branku.

Zahozená šance hosty mrzela dvojnásob o tři minuty později - Mason Greenwood v pokutovém území operoval s míčem a nenašel prostor ke střele, místo toho posunul balón k Fredovi a brazilský záložník trefil parádně - 1:0.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Norwich City 3:0

05.12.2021 15:00

Góly: 10. Lucas Moura, 67. Davinson Sánchez, 77. Heung-min Son

Tottenham Hotspur porazil v zápase patnáctého kola Premier League Norwich City 3:0. Výhru londýnského celku zařídili Lucas, Sánchez a Son.

V páté minutě se málem překvapivě dostali do vedení hosté. Teemu Pukki si skvěle v pokutovém územím udělal prostor, aby nakonec donutil domácího brankáře k fantastickému zákroku na brankové čáře. Hugo Lloris si připsal první úspěšný zákrok. V desáté minutě však přišla fotbalová nádhera v podání Lucase Moury, který si nejprve obhodil jednoho obránce, poté si vyměnil míč se Son Hung-minem a poté nechytatelně zakončil před horní tyčku hostující branky.

Ve 36. minutě se k exekuci přímého kopu postavil Son Hung-min, který poslal míč do pokutového území soupeře. Ten propadnul až na zadní tyč, kde byl připraven Ben Davies. Ovšem ten byl tak zaskočen, že míč nedokázal trefit. A mohl litovat, protože hosté po hodině hry měli velkou šanci na vyrovnání. Brandon Williams vlétnul do pokutového území, kde našel volného Adama Idaha, který svou střelu opřel to spoluhráče. Lloris nemusel zasahovat.

A tak v 67. minutě domácí navýšili vedení. Rohový kop byl rozehrán na přední tyč, kde došlo k zablokované hlavičce. Jenže nedůslednosti při odkopu z pokutového území využil Davinson Sánchez, který se skvěle opřel do míče a zvýšil vedení svého týmu na rozdíl dvou branek. Definitivní potvrzení výhry Kohoutů přišlo v 77. minutě. Oliver Skipp přihrál Benu Daviesovi, který se s míčem dostal do pokutového území. Domácí obránce nedokázal vystřelit, a tak raději přihrál Son Hung-minovi, který si udělal prostor a skóroval. Tim Krul ani nestihl zakročit a jen se bezmocně díval.

Více informací k zápasu

Watford FC - Manchester City 1:3

04.12.2021 18:30

Góly: 74. Juan Camilo Hernández - 4. Raheem Sterling, 31. Bernardo Silva, 63. Bernardo Silva

Chelsea v sobotu po obědě nestačila na West Ham a přišla o první místo tabulky. Před londýnský klub se odpoledne dostal Liverpool a večer ho předskočil i Manchester City, úřadující mistr zvládl souboj s Watfordem a je novým lídrem.

Favorit měl skvělý nástup, v úvodních minutách přikoval soupeře na jeho polovině a vytvářel si jednu šanci za druhou. Ve třetí minutě ještě uhasil nebezpečí João Pedro, který odklízel z brankové čáry gólovou hlavičku Laporteho. Domácím ale varování nestačilo, o chvíli později nechali na malém vápně zcela volného Sterlinga a ten otevřel skóre - 0:1.

Manchester City nepolevoval v aktivitě a nejvytíženějším hráčem na trávníku byl brankář Daniel Bachmann. V osmé minutě vyškrábl na roh povedenou ránu Sterlinga, za další tři minuty si na něj v tutovce nepřišel ani Grealish. Ve 21. minutě si oba svůj souboj zopakovali, Grealishův pokus tečoval Cathcart a Bachmann dokázal rychle zareagovat.

Defenzíva Watfordu nestíhala rychlé kombinace svěřenců Guardioly a ve 31. minutě ji od druhého inkasovaného gólu neuchránil ani Bachmann. Gündoğana vychytat sice ještě dokázal, spoluhráči ovšem nereagovali na odražený míč, jehož se ujal Silva a z úhlu poslal balón do sítě - 0:2.

Manchester City dominoval a v první půli nakonec nerozhodl i díky tomu, že ve 34. minutě mířil v další tutovce nad Foden. Obrázek hry se nezměnil ani po návratu z kabin, z té hostující vysprintoval Sterling a Bachmann musel tasit další vynikající zákrok. Znovu do akce musel v 59. minutě, to si na něho střelou na bližší tyč nepřišel Foden.

Vzhledem k průběhu bylo jenom otázkou času, kdy přijde definitivní rozhodnutí a v 63. minutě se o něj parádním způsobem postaral Silva. Portugalec ukončil obléhání šestnáctky, navedl si míč na svou levačku a parádní ranou usmrtil všechny pavouky v šibenici, Bachmann se tentokráte mohl jen ohlédnout - 0:3.

Do role diváka se Bachmann znovu převtělil v 68. minutě, ze střední vzdálenosti zkusil štěstí Grealish, jeho střelu tečoval jeden z obránců a míč zaťukal na břevno. O chvíli později pak Bachmann zaplatil vysokou daň za likvidaci šance Laporteho, míč ho zasáhl do nejcitlivějších míst na těle a hra musela být na okamžik přerušena.

Až zranění brankáře jakoby hosty uspokojilo, polevili ve své aktivitě a rychle přišel trest. V 74. minutě projevil instinkt střelce Hernández, když po zakončení do tyče pokračoval v pohybu směrem dopředu a vrátil odražený míč do sítě - 1:3.

V 78. minutě dokonce mohlo být zaděláno na drama a opět u toho byl Hernández, z pravé strany našel volného Kinga a ten minul. Závěr nakonec další změnu stavu nepřinesl, Sterling střílel nad a mezi tyče se nevešel ani pokus uzdraveného De Bruyneho.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Burnley FC 1:0

04.12.2021 16:00

Góly: 40. Callum Wilson

Newcastle United v patnáctém kole Premier League porazil Burnley 1:0. O výhře doposud posledního celku ligy rozhodl Wilson.

Burnley bylo ve třinácté minutě velmi blízko k prvnímu gólu utkání. Centr Lowtona vyrazil Dúbravka jen k Westwoodovi. Záložník Burnley viděl v náběhu lépe postaveného Gudmundssona a Islanďan svou bombu otřel o bližší tyč. O osm minut později nejprve Taylor svou nabídkou na hlavičku neuspěl. O chvilku později si na další pas naběhl Cornet a Dúbravkovi pořádně zatopil. Slovenský brankář musel vytáhnout pěkný zákrok a vykryl tuto šanci.

Ve čtyřicáté minutě se velké chyby se dopustil gólman hostů Pope. Centr Willocka neudržel ve svých rukavicích a po srážce s protihráčem mu míč vypadl. Toho využil Callum Wilson a volný hrací předmět si našel a pumelicí pod břevno poslal Magpies do vedení. Odpověď v podobě vyrovnání měl v závěru poločasu na svých kopačkách Matěj Vydra. Český útočník se dostal k volnému míči uvnitř vápna a pálil. Trochu však podklouzl, a to mu bylo osudným.

V 73. minutě se ke dvěma střelám uvnitř vápna dostal Wilson. S oběma si poradil blokující Collins. Následně se balón ještě dostal k Joelingtonovi, ale ten rovněž mířil jen do protihráče. Krásný ťukec Burnley zakončil v 84. minutě střídající Shane Rodriguez a šel se radovat z gólu. Čárový rozhodčí signalizoval ofsajd. Následně celou situaci posvětil i videorozhodčí.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Brighton & Hove Albion 1:1

04.12.2021 16:00

Góly: 29. Armando Broja - 90+8. Neal Maupay

Southampton v patnáctém kole Premier League remizoval s Brightonem 1:1. Domácí v první půli poslal do vedení Broja, za hosty v 98. minutě srovnal Maupay.

V páté minutě jsme registrovali první dvě šance Southamptonu. Na konci rychlého kontru byl Broja. Sánchez ho vychytal a vyrazil i dorážku Adamse. Burn poté hrubě pokazil rozehrávku a namazal Redmondovi. Armando Broja jedním obratem u rohu malého vápna oklamal hned tři soupeře, ale ve finále vystřelil do pravé nohy Roberta Sáncheze.

Na St. Mary's Stadium bylo veselo, protože domácí otevřeli ve 29. minutě skóre. Po dalším nevydařeném výkopu Sáncheze prodloužil Redmond balon na Armandu Broju. Albánský objev se kličkou vyhnul skluzu Duffyho a vnějším nártem pravé nohy elegantně obstřelil i brankáře. V 50. minutě Redmond čistě získal míč na Trossardovi a k tomu pěkně posunul míč do běhu Livramentovi, z jehož přihrávky střílel Broja jen centimetry vedle Sánchezovy pravé tyče. Poté v 78. minutě střídající Connolly těžil z přímočarého posunu Marche. Zprava předložil balon Maupayovi, jenž z jedničky zakončil do nohy McCarthyho.

V 98. minutě Seagulls v oslabení vyrovnali na 1:1. Jakub Moder napálil zeď. Z voleje ale vrátil míč do vápna a tam se velké šance nezalekl Neal Maupay. O ofsajd nešlo, protože se zapomněl domácí kapitán Ward-Prowse.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Liverpool FC 0:1

04.12.2021 16:00

Góly: 90+4. Divock Origi

Wolverhampton Wanderers prohrál v patnáctém kole Premier League s Liverpoolem 0:1. V nastaveném čase rozhodl Origi.

Virgil van Dijk ve čtrnácté minutě nejprve dokázal odvrátit nakopnutý balon, jenže ten sebral v druhé vlně snad Leander Dendoncker a posunul jej na Raúla Jiméneze, jenž z hranice šestnáctky nebezpečně pálil do bližšího horního růžku. Bránu však těsně netrefil, a navíc stál v ofsajdu. Poté ve 28. minutě Sadio Mané dvakrát poslal míč do šestnáctky soupeře z levé strany, oba jeho centry byly sražené. Následně se míč odrazil k Thiagu Alcântarovi, jenž nakonec krásným obloukem na zadní tyči našel zašitého Trenta Alexandera-Arnolda, jenž z bezprostřední blízkosti přestřelil klec Wolves.

Sudí nastavil v první půli tři minuty nad rámec základní hrací doby a byl tu první velký moment utkání. Rayan Aït-Nouri nacentroval od levé čáry a proti Adamua Traorému musel Alisson rychle na zem, aby ho soupeř z bezprostřední blízkosti neprostřelil. V 51. minutě Salah vracel míč po přetaženém centru na zadní tyč do šestnáctky a Thiago Alcântara pálil u pravé tyče z bezprostřední blízkosti. Balon se odrazil od Rayana Ait-Nouriho, pak opět od Alcântary a následně i od nohou brankáře Wolves Josého Sá, jenž nyní zasáhl, aniž by sám věděl pořádně jak.

Liverpool v poslední možné chvíli dal gól a šel do vedení, které přetavil v klíčové tři body. Mohamed Salah šel rychle kupředu k vápnu soupeře po pravém křídle. Na straně šestnáctky krásně přihrál na malé vápno, kde se s míčem kolem své osy otočil Divock Origi, jenž pak z otočky a bezprostřední blízkosti propálil Josého Sá přízemní ranou na přední tyč a rozhodl o osudu tohoto utkání.

Více informací k zápasu

West Ham United - Chelsea FC 3:2

04.12.2021 13:30

Góly: 40. Manuel Lanzini (pen.), 56. Jarrod Bowen, 87. Arthur Masuaku - 28. Thiago Silva, 44. Mason Mount

Chelsea nakonec v atraktivním londýnském derby nezvládla závěr utkání a připisuje si druhou letošní ligovou porážku, kvůli které s největší pravděpodobností přijde o první příčku v tabulce. Blues přitom měli zápas rozehraný velmi dobře, když dvakrát vedli, nakonec ale odcházejí bez bodu. Svěřenci Davida Moyese zaznamenali po sérii tří nezdarů konečně zase vítězství a stáhli náskok svého sobotního soupeře na 6 bodů.

V úvodu utkání sice drželi míč častěji hosté, nebezpečí ale hrozilo především před brankou Mendyho. A prsty v tom měl trochu netradičně brazilský stoper Thiago Silva. Po jeho první pokažené přihrávce se k zakončení uvnitř vápna dostal Bowen, jeho prudká rána ale mířila o dobré dva metry mimo. Po jeho druhé nepřesnosti se zase k hlavičce protlačil Tomáš Souček, ani ten ale branku netrefil. Na druhé straně mohl po tečovaném centru Jamese na dlouhou nohu zakončovat Ziyech, jeho střele ale chyběla větší razance. Po pětadvaceti minutách hry se k hlavičce dostal zase Havertz, ani ten však Fabianskiho nevystrašil.

O dvě minuty později však přišla první změna ve skóre. Po rohovém kopu totiž nejvýše vystoupal stoper Silva a jeho hlavičku už natahující se Fabianski dokázal vytěsnit pouze do tyče, od které se ke smůle domácích míč odrazil do sítě. Vedení hostů mohl o pět minut později navýšit Loftus-Cheek, jeho tečovaná rána z hranice vápna ovšem zamířila pouze doprostřed branky, kde stál pozorný Fabianski. V záložní řadě Chelsea nastoupil po jednozápasové odmlce uzdravený Jorginho, který si ovšem stejně jako před týdnem neodpustil velkou chybu. Pět minut před koncem první půle se totiž nerozhlédl a na svého brankáře nasměroval malou domů, ačkoliv se v blízkosti Mendyho nacházel dotírající Bowen. Senegalský brankář se sice k míči dostal dříve než ofenzivní hráč West Hamu, balón ale do bezpečí odklidit nedokázal a jako "bonus" ještě Bowena podrazil. Nabízenou šancí v podobě pokutového kopu pak nepohrdl záložník Lanzini a srovnal na 1:1. Ještě do poločasového hvizdu se hosté znovu ujali vedení - Declan Rice na polovině hřiště přišel o míč, rychlý brejk Chelsea potáhl Hakim Ziyech, který přetaženým centrem našel volného Masona Mounta, jehož parádní volej skončil přesně u bližší tyče Fabianskiho branky.

O poločasové přestávce musel Tuchel stáhnout zraněného Havertze, za nějž do boje poslal uzdraveného útočníka Lukaka. Chelsea to ale nepomohlo, naopak jakoby vypadla z role. V přechodové fázi začala ztrácet míče, ofenzivní hráči najednou nenapadali v takové intenzitě a trest na sebe nenechal dlouho čekat. Po souboji Antonia se Silvou se míč dostal na roh vápna k Coufalovi, který jej protlačil na volného Bowena, který prudkou ranou z hranice vápna propálil Christensena mezi nohama a poslal míč nekompromisně do sítě - brankář Mendy se tentokráte natahoval marně.

Chelsea uštědřený políček probudil a svého londýnského rivala pořádně zmáčkla. Do vyložené tutovky se ale nemohla přes obranný val soupeře dostat. Nebezpečí přišlo z kopačky Masona Mounta, který se uvnitř pokutového území hezky uvolnil, svou střelou ale trefil pouze místa, ve kterých se pohyboval Fabianski. Neprosadil se ani Lukaku, jehož zakončení na malém vápně dokázali zblokovat pozorní stopeři West Hamu.

Největší příležitost druhé půle měl patnáct minut před koncem střelec druhé branky Bowen. Ten se po přízemním centru Antonia ocitl na zadní tyči úplně sám, ve skluzu ale na míč dobře nedosáhl, a proto míč do branky nedotlačil. Když už to vypadalo, že utkání dospěje k remíze, vyšvihl parádní kousek obránce Masuaku. Ten se při pokusu o centr pravděpodobně ukopl tak šikovně, že míč směřoval přesně do bližšího vinglu Mendyho branky. Překvapený senegalský brankář si sice na míč sáhl, vyrazit ho a tím zabránit první venkovní porážce Chelsea v této ligové sezóně ovšem už nedokázal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City15112232:935
2.Liverpool FC15104144:1234
3.Chelsea FC15103235:933
4.West Ham United1583428:1927
5.Tottenham Hotspur1481516:1725
6.Manchester United1573525:2424
7.Arsenal FC1572618:2223
8.Wolverhampton Wanderers1563612:1321
9.Brighton & Hove Albion1548314:1620
10.Aston Villa1561821:2419
11.Leicester City1554623:2719
12.Everton FC1553719:2518
13.Brentford FC1545619:2117
14.Crystal Palace1537519:2116
15.Leeds United1537515:2216
16.Southampton FC1537514:2116
17.Watford FC15411020:2913
18.Burnley FC1417614:2110
19.Newcastle United1517717:3010
20.Norwich City152498:3110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (537)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele