FORTUNA:LIGA - souhrn 8. kola

31.08.2019, 16:59, aktualizováno 01.09.2019, 20:59
Komentáře a souhrny
Plzeň vybojovala vítězství v Příbrami a upevnila si třemi body druhé místo za Slavií, která nečekaně zaváhala v Opavě. Na třetím místě se nachází Jablonec, který přetlačil Ostravu, Sparta naopak jen remizovala s Olomoucí. Před vlastními fanoušky vyhrály České Budějovice a Bohemians 1905...

Sparta Praha - Sigma Olomouc 3:3

01.09.2019 19:00

Góly: 20. Libor Kozák, 52. Adam Hložek, 57. Guélor Kanga - 28. Martin Hála, 36. Jakub Plšek, 74. Jakub Plšek

Další z bláznivých zápasů s fotbalisty Sparty v jedné z rolí sledovali ti, kdo si naladili závěrečný duel osmého kola FORTUNA:LIGY na Letné mezi domácím celkem a Olomoucí. Skóre otevřel Kozák, na což kontrovali Hála s Plškem. Rudé poslali do vedení Hložek s Kangou, avšak konečnou podobu dal výsledku druhým gólem Plšek.

Václav Jílek udělal oproti porážce v Liberci jednu změnu v obraně, Radakoviće nahradil Štetina. Ve středu zálohy nahradila českou dvojici Krejčí, Trávník africká ve složení Kanga, Mandjeck, na hrotu vyběhl Tetteh. I jeho protějšek Látal vyměnil několik hráčů. Jemelka se přesunul do středu obrany a na levý kraj byl zařazen Vepřek, v záloze Greššák nahradil Zmrzlého a v útoku Nešpor Yunise.

Jako první zahrozili domácí, v osmé minutě se po standardní situaci dostal k míči Plavšić a bez přípravy jej napálil do břevna. První trefu zápasu a první trefu na Letné v dresu Sparty si ve dvacáté minutě připsal Libor Kozák. Hložek na něj prodloužil míč patou, ostřílený kanonýr si věděl rady a otevřel gólový účet.

Vedení ale dlouho nevydrželo. Hanáci vedli útok po levém křídle, odkud Falta poslal přihrávku do pokutového území. Ta jim nečekaně prošla až k Martinu Hálovi, který napřáhl a ranou propálil obranu i brankáře Nitu.

Na druhé straně zahrozil znovu Plavšić, jeho pokus však kryl Reichl. Po Kozákově pádu ve vápně vstoupil do hry podruhé VAR, stejně jako po předchozím zákroku na Haška ale sudí Proske pokutový kop nenařídil. Spartu znovu nastavila konstrukce, kterou dělovkou nastřelil Hašek.

Olomoučtí se s nerozhodným výsledkem nespokojili a tlačili na obranu domácích. To dopomohlo k obří hrubce Štetiny, jenž vyslal do individuálního úniku Jakuba Plška, který tváří v tvář Nitovi uspěl a poslal svůj tým do vedení.

Krátce po návratu ze šaten předvedla Sparta obrovský nápor. Kanga nedokázal v souboji jeden na jednoho prostřelit Reichla, neuspěl ani Hložek. Z bezprostřední blízkosti hlavičkoval Kozák, který pro změnu rozezvučel tyč.

Přeci jen se Letenští vyrovnání dočkali. Po zisku míče rychle postupovali dopředu, Hašek skvělým pasem vyslal do šance Adama Hložka, jenž dokázal prostřelit Reichla mezi nohama. Nezůstalo u jedné branky! Plavšić potáhl míč vápnem, zasekl jej a předložil Guéloru Kangovi, který z druhého dotyku rozvlnil síť.

Tlak pokračoval, dvakrát by blízko druhému gólu Kozáka, poprvé ale na míč nedosáhl, podruhé jej zastavil praporek pomezního. Hosté o sobě taky dali vědět, a to pořádně. Rychlý protiútok zakončoval Nešpor, jeho ránu zastavilo břevno.

Varování domácím nestačilo, a tak Hanáci přešli k činům. Při přečíslení byl na zadní tyči trestuhodně volný Jakub Plšek, který si naskočil na Faltův centr a z ostrého úhlu srovnal stav utkání. Jelikož Tetteh nedokázala svou hlavu usměrnit mezi tři tyče a jiná velká šance se již nenaskytl, rozešli se soupeři smírně a v tabulce mají stejný počet bodů.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Slavia Praha 1:1

01.09.2019 16:30

Góly: 90. Jan Žídek - 24. Peter Olayinka

Takový zápas si příznivci sešívaných před reprezentační přestávkou rozhodně nepřáli. Jejich oblíbenci nezvládli duel v Opavě, přestože více než pětasedmdesát minut hráli proti deseti. Skóre sice v první půli otevřel Olayinka, v samotném nastavení ale srovnával Žídek.

V posledních minutách před výkopem došlo na straně hostí komplikaci. Kvůli problémům se zády nemohl utkání odchytat Kolář, naskočit tak musel náhradník Kovář. Ten v osmé minutě jen jako divák sledoval příležitost Opavy, když po Zavadilově standardce skončil Simerského podařený volej těsně vedle.

Jenže velmi brzy to se Slezany vypadalo mnohem hůře. Po souboji Svozila s Júsufem sice sudí Berka nechal pokračovat ve hře, avšak během ošetřování bahrajnského útočníka šel zkontrolovat video. Po jeho zhlédnutí nařídil volný přímý kop a Svozil se musel pakovat do sprch, jelikož fauloval jako poslední hráč.

Zahrozili i slávisté, Hušbauerův přímák zamířil jen těsně vedle tyče. Sešívaný středopolař ukázal i cit pro nahrávku, přesně totiž našel hlavu Součka, jenž však zamířil jen doprostřed. Gólu se hosté dočkali až po pohledné kombinaci po čtvrtině utkání. Vše vyvrcholilo pasem do strany na Holeše, jenž vracel před prázdnou bránu Peteru Olayinkovi a ten si již se situací poradil.

Hodně krkolomně se ke střele dostal Stanciu, levačkou z úhlu ale nezamířil vůbec přesně. Autor úvodní trefy mohl skórovat i podruhé, to by ale musel hlavičkovat tak, aby si s tím Šrom neporadil. Hlavou zahrozili i žlutomodří, ani Žídkův pokus ovšem úspěch neslavil.

Tradiční kanonádu směrem na soupeřovu bránu ve druhé půli spustil Stanciu. Nejprve protáhl Šroma ranou z úhlu, pořádně zabrat mu dal krouceným přímákem do šibenice. Mezitím se musel opavský brankář vytáhnout i proti Holešově dělovce.

Asi nejblíže gólu v dosavadním průběhu druhé půle byl po Kúdelově pasu Škoda, Šrom ale jeho pokus o lob reflexivně vyškrábl na roh. Pět minut před koncem se opavský gólman jenom ohlédl, když Hušbauer z dálky pálil mimo.

Nakonec se tak dočkali gólu a vyrovnání domácí. Kovář podběhl Manziův centr z pravé strany, na zadní tyči na něj číhal Jan Žídek, který jej dokázal uklidit do odkryté klece. Utkání tak dopadlo dobrým výsledkem pro Opavu, jež odvrátila hrozbu pádu na poslední místo. Zato náskok Slavie se ztenčil na tři body.

Více informací k zápasu

FK Teplice - MFK Karviná 0:0

01.09.2019 16:30

Góly: -

Dva z dosud nejhorších ligových týmu se střetly v nedělním duelu osmého kola FORTUNA:LIGY Na Stínadlech. Ani jeden ze soupeřů nedokázal skórovat, a tak se nyní vyskytují na posledních dvou místech.

První zajímavější příležitost přišla na straně domácích, Kučerovu standardní situaci ale bez potíží lapil Hrdlička. Střeleckou slinu v úvodu sezóny ukazuje Petráň, Ba Louovu pobídku však zužitkovat nedokázal. Otevřít skóre mohl vlastenec. Před Moulisem odvrátil míč Rundić, který jen těsně minul svou bránu.

Přímý kop z velmi dobré pozice dostal k dispozici Petr Mareš, jenže jej zahodil střelou vysoko nad, stejně tak hlavičkoval Petráň. V první půli mohl ještě potrestat Grigarovu chybu Janečka, z dvaceti metrů ale odkrytou klec trefit nedokázal.

Ze šaten se skláři vrátili velmi nabuzení. Nebezpečnou dělovku vypustil Ljevaković, Hrdlička měl plné rukavice práce, aby ji zneškodnil. Mimo bránu zase pálili Žitný a Mareš, první jmenovaný po hodině hry pořádně zaměstnal gólmana.

Karvinští vystrčili růžky až dvacet minut před koncem, kdy Ba Loua z úhlu protáhl Grigara. Hra se opět přelila na druhou stranu, kde po Žitného centru hlavičkoval Jakub Mareš příliš vysoko. Asi největší příležitost druhé půle měl Royo, jenže ani nadvakrát nedostal míč mezi tři tyče a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Baník Ostrava 2:1

01.09.2019 16:30

Góly: 9. Jan Krob, 13. Vladimir Jovović - 81. Milan Baroš

Na začátku to vypadalo na snadné utkání z pohledu Jablonce, opak byl ale pravdou. Na branky Kroba a Jovoviće totiž jejich spoluhráči navázat nedokázali a vinou kontaktního gólu Baroše se o vítězství strachovali až do konce.

Velmi aktivní byl od úvodu utkání Jovović. Už ve třetí minutě si vychutnal a přesprintoval Fleišmana, jeho pokus z úhlu zastavil Laštůvka. Neuspěl ani Doležal z následné dorážky, ten pálil nad bránu.

Černohorský křídelník se výraznou měrou podílel na prvním gólu Severočechů. Potáhl balón po pravém křídle a po jeho následném centru na druhý konec vápna střílel z voleje Jan Krob, který fantastickým způsobem otevřel skóre utkání.

Odměnou za snaživost byla Vladimiru Jovovićovi i branka. Matoušek u levé postranní čáry ustál nedovolený zákrok, v rámci výhody předal míč na střed právě jabloneckému křídelníkovi. Ten si balón posunul na pravačku a ze střední vzdálenosti po zemi překonal Laštůvku.

To už trochu vybudilo i ostravské hráče, ani Smolův pokus, ani následná Kuzmanovićova dorážka ale úspěch neslavily. Své lehké zaváhání při druhém gólu napravil Laštůvka zhruba po půlhodině hry, když vyškrábl podařený Matouškův pokus.

Ve druhé půli se na šance dlouho čekalo, střelou nad se připomněl De Azevedo. Velmi komické selhání v koncovce předvedli pětadvacet minut před koncem domácí. Nejprve Matoušek nepotrestal Šindelářovu hrubku a minul prázdnou bránu, zhruba z metrové vzdálenosti zase přestřelil Doležal.

Toho mohli záhy litovat. Jánošova famózní rána sice jen rozezvučela břevno, úspěšnější už byl Milan Baroš. Ten si za vápnem navedl míč na střelu a levačkou jej uklidil k tyči. Slezané nadále tlačili, konstrukci nastřelil i Šindelář, Diopovu hlavičku zase na poslední chvíli vyškrábl Hrubý a z Jablonce tak odjeli s prázdnou.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Fastav Zlín 2:0

01.09.2019 16:30

Góly: 24. Patrik Brandner, 84. Michael Rabušic

Jedenáct minut potřeboval Michael Rabušic při svém novém angažmá v Českých Budějovicích k tomu, aby poprvé skóroval. V závěrečných minutách pojišťoval vítězství 2:0 nad Zlínem, které v první půli načal brankou Brandner.

Na první vážnější šanci se čekalo asi deset minut. Staňkův nákop prodloužil Javorek na Ledeckého, který našel Brandnera, avšak tomu ukopl míč Azackij. Brandner nadále hýřil aktivitou, Ledecký ale jeho pobídku nezužitkoval, gólmana nepropálil ani Schranz.

Když si ale Ledecký s Patrikem Brandnerem prohodili role, už to úspěch slavilo. Zlínští ztratili míč ve středu hřiště, první jmenovaný jej potáhl a nabídl doprava Brandnerovi, který ranou o břevno otevřel skóre.

Ještě před poločasem se ševci znova vylekali, když Schranz z voleje napálil břevno. Vzrušení však bylo zbytečné, neboť pomezní signalizoval ofsajd. Hned po pauze měl každý z týmu velkou šanci, Ledeckého hlavičku zblokoval obránce, Čanturišviliho pokus zase chytil Staněk.

Gólman Jihočechů musel zůstat ve střehu i nadále, po hodině hry se hned dvakrát blýsknul proti Železníkovi. Zlínský útočník dostal příležitost své selhání napravit, tou však pohrdl a z úniku branku přestřelil.

Druhého gólu se tak dočkali hráči Dynama. Exekuce rohového kopu se ujal Čolić, který přesně našel hlavu Michaela Rabušice, jenž rozvlnil síť. Díky tomu jeho mužstvo zvítězilo a dotáhlo se na rozdíl jediného bodu od Zlína.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 1:2

31.08.2019 19:30

Góly: 34. Marko Alvir - 21. Michael Krmenčík, 81. Jan Kopic

Snadné vítězství to rozhodně nebylo. Fotbalisté Plzně sice na půdě nejbližšího soupeře v Příbrami šli do vedení zásluhou Krmenčíka poměrně rychle, jenže do poločasu srovnal Alvir a rozhodnout o třech bodech tak musel až deset minut před koncem Kopic.

První šance přišla velmi brzy, po Zemanově centru zakončoval souhru explzeňských hráčů Rezek, hlavičkoval však nad. Na druhé straně se k pokusu odhodlal Kalvach, Boháčovi ale mnoho starostí nenadělal. Mnohem úspěšnější byl Michael Krmenčík. Ten si naběhl na zpětnou Řezníkovu přihrávku a ranou z otočky trefil Treglera, od nějž se míč odrazil do sítě.

Záhy mohl vedení navýšit Kopic, stejně jako předtím Kalvach ale vyslal spíše propagační pokus. Blíže ke skórování měl Limberský, jehož přízemní střela skončila jen těsně vedle levé tyče. A tak se branky dočkali domácí. Zemanův centr tentokráte slavil větší úspěch než v úvodu, a to zásluhou Marka Alvira, který hlavou zakončil za Hruškova záda. A jelikož na Hořavův pas nikdo de spoluhráčů nedosáhl, odcházelo se do kabin za nerozhodného stavu.

Druhý gól v utkání mohl po pauze přidat Alvir, jenže z otočky mířil vedle. Po pohledné kombinaci zahrozili i Viktoriáni, ovšem ani Krmenčíkova hlavička neslavila úspěch. Lépe si vedl půl hodiny před koncem po odraženém balónu. Jeho nízký pokus byl tečován do tyče, vše skončil rohovým kopem. Po signálu z něj pálil Hořava nad břevno.

S blížícím se závěrem utkání začali Viktoriáni více tlačit. Proti Kalvachově ráně se musel blýsknout Boháč, stejně tak proti další Čermákově. Z gólu se přesto radovali Středočeši, jenže ne na dlouho. Škoda sice z úhlu napálil balón pod břevno, oslavy ale překazil pomezní zvednutým praporkem signalizujícím ofsajd.

Regulérní branku vstřelil až Jan Kopic - stejně jako té úvodní plzeňské k ní dopomohla teč. Kopicovu technickou střelu totiž přizvedl Soldát, na což již Boháč nestihl zareagovat a kapituloval. V posledních minutách převzal hlavní roli Chorý, jenž nejprve vyprovokoval Rezka ke druhé žluté kartě, aby následně neuvěřitelným způsobem spálil tutovku. To však jemu a jeho spoluhráčům radost z vítězství nezkazilo.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 1:1

31.08.2019 17:00

Góly: 31. Stanislav Hofmann - 90+1. Jiří Klíma

Hráči Slovácka si po skončení duelu s Mladou Boleslaví museli škubat vlasy. Moravané po většinu zápasu vedli, měli k dispozici penaltu a množství dalších šancí, přesto nedotáhli dobře rozehranou partii do vítězného konce. Jiří Klíma totiž v nastavení zajistil dělbu bodů.

Trenér domácích Svědík učinil v sestavě svého celku celkem tři změny. Na levém kraji obrany nahradil Divíška Šimko, chybějícího Daníčka zastoupil Sadílek a místo Navrátila dostal na křídle šanci Kalabiška. Také základní jedenáctka Středočechů se proměnila. Post pravého obránce obsadil Jakub Klíma, před nějž se vysunul Hubínek. Levý kraj zadních řad patřil uzdravenému Túliovi, na trávníku se naopak neobjevil kanonýr Komličenko, který jedná o přestupu. V útoku tak dostal šanci Fulnek.

V osmé minutě na sebe jako první upozornil záložník Slovácka Havlík, který pálil mimo bránu. Za dalších deset minut se již gólman Boleslavi Šeda zapotil víc, když musel vytěsnit hlavičku Šašinky po centru od Šimka. Hosté se poprvé připomněli ve 27. minutě, Budínský však našel jen náruč brankáře Trmala.

Po půlhodině hry se Slovácko dostalo do vedení. Havlík rozehrál přímý kop na hlavu kapitána Hofmanna, který poslal míč za Šedova záda. Středočeši byli blízko vyrovnání ve 39. minutě. Jakub Klíma prošel směrem k pokutovému území a posunul balón na Mešanoviće, jehož technický pokus se jen těsně nevešel mezi tři tyče. Moravané zase mohli jít ve 43. minutě do dvoubrankového vedení. Reinberkův centr nečekaně propadl za Šedu, kde na míč jen taktak nedosáhl číhající Šašinka.

Tři minuty po změně stran si Havlík mohl k asistenci připsat také přesný zásah. Domácí hráč se parádně trefil, rozhodčí však gól neuznal, neboť v dráze střely stál Šašinka, jenž clonil Šedovi a zároveň se nacházel v ofsajdu. V 53. minutě se na druhé straně připomněl Jakub Klíma, který hlavičkoval po rohovém kopu, Trmal si ale připsal snadný zákrok. V průběhu druhé půle se na trávník dostal Klímův jmenovec Jiří. Ten se v 67. minutě užuž radoval z vyrovnání, Trmal však jeho pokus důležitým zákrokem vyrazil na rohový kop.

V 69. minutě byl blízko vyrovnán další střídající hráč Boleslavi. K Wágnerovi se dostal dlouhý aut Pudila a od útočníka hostů se míč odrazil do břevna, načež kulatý nesmysl lapil Trmal. Hra se ovšem následně přelila na druhou stranu. Petržela nejprve v tutovce ztroskotal na Šedovi, následně však Bucha fauloval ve vápně Šimka a Slovácko mělo k dispozici penaltu. Pokutový kop ale zahodil Hofmann, jenž nechal Šedu vyniknout skvělý zákrokem.

Další penaltu pro domácí si chtěl v 78. minutě vymodlit Kalabiška, sudí mu však jasně ukázal, ať vstává. Velkou šanci na pojištění vítězství měl v první minutě nastavení střídající Juroška, avšak protiútok zahodil, když zamířil neomylně do rukavic Šedy. Za minutu přišla pro Moravany pohroma. Ladra poslal míč před bránu, kde byl Jiří Klíma u míče dřív než Trmal a vyrovnávacím gólem vybojoval pro hosty bod.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Slovan Liberec 2:1

31.08.2019 15:00

Góly: 51. Jan Vodháněl, 87. Jan Vodháněl - 69. Oscar Dorley

Opět až těsně před koncem rozhodli Bohemians o domácí výhře. Tentokrát doma udolali Liberec 2:1. Zatímco v první půli se diváci nudili, po změně stran viděli hned tři branky. Hrdinou zápasu se stal dvougólový Jan Vodháněl.

Do základní sestavy "Klokanů" se vrátil stoper Pokorný, místo tak nezbylo na Vaníčka. Také hosté hlásili dva návraty. Mara se postavil do obranné čtveřice, Oscar zase naskočil do zálohy. Místo nezbylo na mladého Fukalu a Kuchtu.

První zajímavý, leč nepřesný pokus vyprodukoval bek Slovanu Hybš. Podobně si ve 24. minutě počínal Potočný. Tři minuty poté se hlavní sudí Michálek radil s kolegou u videa Královcem, zda Mikula nefauloval ve vlastním pokutovém území Vodháněla. Nakonec však penaltu v prospěch Bohemians nenařídil.

První poločas nabídl až v samotném závěru opravdu zajímavou akci. Hůlka prodloužil centr od rohového praporku na zadní tyč, kde se do brány trefil Krch. Gól však kvůli ofsajdovému postavení domácího hráče neplatil. Na regulérní branku si tak Pražané počkali do 50. minuty, kdy Vodháněl předvedl parádní sólo, přešel přes pět protihráčů a prostřelil brankáře Liberce Nguyena na přední tyč.

Za Severočechy chtěl o tři minuty později odpovědět Malinský, který to z úhlu zkusil podobně jako proti Spartě. Zatímco před týdnem byl úspěšný, tentokrát ani netrefil bránu. Slovan ale postupně zvýšil obrátky a v 69. minutě vyrovnal. Breiteho nákop propadl na pravou stranu k Malinskému, jenž našel ve vápně zcela volného Oscara a liberijský záložník se zblízka nemýlil.

"Klokani" si vedení mohli vzít zpět deset minut po Oscarově trefě. Ugwu hlavičkoval po pasu od Podaného a Nguyen měl co dělat, aby balón vyrazil alespoň na rohový kop. Rozuzlení nakonec přišlo v 87. minutě opět z kopačky Vodháněla. Ugwu utekl po pravé straně, obelstil Maru i s Kačarabou, kteří se nešťastně srazili, a před Nguyenem nesobecky nabídl gól Vodhánělovi, který míč uklidil do odkryté svatyně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha862016:220
2.Viktoria Plzeň852115:817
3.FK Jablonec851215:1016
4.FK Mladá Boleslav741215:1213
5.1. FC Slovácko84138:1213
6.Baník Ostrava840413:1012
7.Sparta Praha832316:1411
8.Sigma Olomouc832311:1111
9.1. FK Příbram831411:1110
10.Bohemians Praha 1905831412:1610
11.Slovan Liberec83059:109
12.Fastav Zlín83057:109
13.Dynamo České Budějovice82249:138
14.SFC Opava82155:167
15.MFK Karviná81348:96
16.FK Teplice71334:106

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (348)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele