základní skupiny - skupina G, 4. kolo
09.11.2023 18:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Oslavy hráčů Slavie (© AFP)

Zlepšený výkon zajistil Slavii sladkou odplatu Římanům. Sešívaní dali vzpomenout na legendy

Slavia Praha zvítězila ve čtvrtém kole skupiny G Evropské ligy v pražském Edenu nad AS Řím 2:0, a zopakovala tak výsledek prvního zápasu památného čtvrtfinále poháru UEFA z roku 1996. Sešívaní dávali od úvodních minut jasně najevo snahu napravit nepříliš kvalitní dojem z prvního vzájemného duelu v italské metropoli a po většinu času se prezentovali aktivním výkonem. Ten jim zkraje druhé půle přinesl odměnu v podobě gólu Václava Jurečky. Výhru domácích pak ještě stvrdil povedenou ranou Lukáš Masopust, a oba protagonisté tohoto klání se tak srovnali v čele skupiny na devíti bodech.

Týmy, které se před dvěma týdny rozešly po přesvědčivé výhře římského AS, od té doby sehrály dva duely, z toho jeden proti konkurentům v boji o nejvyšší příčky v domácích soutěžích. V obou případech to skončilo neslavně. Slavia po mdlém výkonu nestačila na Plzeň, přičemž se jednalo o její první domácí soutěžní porážku od října 2022. "Vlci" pak odjeli bez bodů ze San Sira, kde vyzvali Inter. K porážce dlouho směřoval i víkendový souboj s Lecce, heroický obrat z nastavení druhé půle je však nakonec přivedl k vítězství.

Zápas na vyprodaném pražském stadionu začal zcela odlišně než ten v italském hlavním městě. Více ze hry měli rozhodně sešívaní, jejichž aktivita vedla k několika rohovým kopům a ve 27. minutě zejména k obrovské šanci Mojmíra Chytila. Bývalý forvard olomoucké Sigmy si zpracoval prudký centr Christose Zafeirise, ale z otočky vystřelil k překvapení všech zúčastněných pouze nad bránu.

Chuť útočit nicméně Slavii ani poté nescházela a dál nepouštěla favorizovaného soupeře na vlastní polovinu. K ohrožení brány Mileho Svilara se však rovněž dostávala pouze sporadicky.

Červenobílí neupustili od ofenzivní taktiky ani po změně stran a už ve 49. minutě to přineslo ovoce. Kombinace na levé straně vyústila v centr do pokutového území, kde k pravé tyči hlavičkoval Masopust. Jeho pokus ještě Svilar vytáhl, Chytil ale nespustil balon z očí, vrátil ho podél brankové čáry do malého vápna a odtud ho se štěstím protlačil do sítě Jurečka.

Vzápětí se přihlásila o slovo útočná vozba Římanů, křižnou střelu unikajícího Andrey Belottiho ovšem zneškodnil Aleš Mandous. Jeho protějšek Svilar musel do akce v 67. minutě, kdy ho po bleskově vedeném protiútoku pořádně protáhl Lukáš Provod. A tak se prosadil až Provodův jmenovec Masopust, jenž zůstal zcela osamocený metr za pokutovým územím a prudkou ranou k levé tyči rozvlnil síť.

Slavia tak soupeři oplatila porážku z Říma. V příštím kole se 30. listopadu představí na půdě Tiraspolu, AS Řím bude hrát tentýž den v Ženevě proti Servette.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (502)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele