finále
18.05.2022 21:00 CET
1 : 1
5:4 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Frankfurt slaví vítězství (© AFP)

Vychlazeným šampaňským slavil v rozpálené Seville Frankfurt. Orli k trofeji dolétli po 42 letech

Finále Evropské ligy dopadlo lépe pro Frankfurt, který porazil skotské Rangers 2:1 po penaltách. Utkání se pro něj přitom nevyvíjelo dobře, když ještě v 69. minutě prohrával. Následně však vyrovnal Rafael Borré a díky jeho zásahu utkání došlo až do penalt. V těch se stal hrdinou Orlů znovu kolumbijský útočník. Jeho vítězný pokutový kop z páté série znamenal pro německý celek první zisk evropské trofeje od ročníku 1979/1980, kdy opanoval tehdejší Pohár UEFA, předchůdce Evropské ligy.

Finále Evropské ligy mělo poněkud překvapivé obsazení, jelikož ani jeden z finalistů nepatřil mezi původní favority soutěže. Oba celky však na cestě do Sevilly, která účastníky přivítala teplotou přesahující 30 stupňů Celsia, získaly zajímavé skalpy. Frankfurt dokázal přejít například přes Barcelonu či West Ham, Rangers zase vyřadili jiné německé favority - Borussii Dortmund a Lipsko.

Úvod zápasu byl ve vysokém tempu a aktivní presink obou týmů nenechal hlasité fanoušky na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán v klidu sedět. Uklidnění hry přišlo po nepříjemné a krvavé kolizi hlavy Sebastiana Rodeho s kolíky na kopačce Johna Lundstrama, na tvrdý zákrok ale sudí Slavko Vinčič překvapivě nijak nereagoval. Chtíč dostat se do zakončení byl více znát u německého Frankfurtu, sympatická přímočarost ale nebyla doplněna přesností. I přes bezbrankový stav ochozy plesaly nad atraktivitou finálového klání, více šancí si však v první půli užili příznivci Orlů.

Druhé dějství začali opět aktivněji červenobílí, marně se i dožadovali penalty po sporném zákroku na Borrého. Osudné jim ale v 57. minutě bylo podklouznutí posledního Tuty, které potrestal Joe Aribo. Replikovali tak nechvalně proslulý moment bývalého kouče Rangers Stevena Gerrarda, který kvůli podobné chybě přišel o anglický titul v roce 2014. V 69. minutě ovšem přišlo zasloužené vyrovnání, kdy famózně hrající Filip Kostič našel stříleným centrem Borrého. Zajímavá podívaná ale během normální hrací doby více branek nenabídla, a fanoušci v Seville se tak mohli těšit na prodloužení.

To se klasicky neslo v duchu únavy a vypjatějších emocí, rozhodčí Vinčič ale nechával tvrdou hru plynout. Frankfurt však své šance neproměnil, naopak jej ještě musel zachraňovat Kevin Trapp, který v závěru zneškodnil hned dvě tutovky Rangers. Vítěze tak musel určit až penaltový rozstřel, ve kterém byl úspěšnější Eintracht. Smolařem rozstřelu byl Aaron Ramsey, který jako jediný neproměnil. Frankfurt tak ve finále uťal spanilou jízdu Rangers a připsal si první velkou evropskou trofej od roku 1980.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (597)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele