základní skupiny - skupina H, 1. kolo
22.10.2020 21:00 CET
1 : 4
(0:1)

Reportáž

Oslabená Sparta nedokázala vzdorovat Lille

Mrzutým se stal návrat pražské Sparty do základní skupiny Evropské ligy po čtyřleté pauze. Letenští, kteří hráli od 23. minuty v deseti, nedokázali dlouho s lídrem francouzské ligy Lille hrát vyrovnanou partii a vysoko prohráli.

Trenér Sparty Václav Kotal nebyl před utkáním v jednoduché pozici. Do zápasu kvůli zraněním nemohl počítat hned se čtveřicí středních obránců, a tak v obraně vedle Lischky nastoupil defenzivní univerzál Ladislav Krejčí II.

Lille hned v úvodu zápasu ukázalo svou kvalitu a ofenzivní sílu. V první minutě se pokusil překvapit domácí celek Ikoné, ale jeho střelu zablokoval pozorný Lischka. O několik sekund později zakončoval zcela sám ve stoprocentní příležitosti David, ale bránu trestuhodně přestřelil.

Úvodní desetiminutovka patřila jednoznačně hostům z Francie, a až poté se Sparta trochu osmělila a hru vyrovnala. Do větší šance se ovšem dostat nedokázala a ve 23. minutě musela řešit velký problém. Krejčí nešikovně zatáhl za rameno unikajícího Davida a vzhledem k tomu, že byl posledním bránícím hráčem, obdržel od rozhodčího Strukana červenou kartu.

Domácí se i přes oslabení snažili hrát kombinační fotbal a co nejčastěji držet míč, což se jim značnou dobu po obdržení červené karty dařilo. V 36. minutě ovšem v rozehrávce chyboval Karlsson, což mohl potrestat Xeka, ale jeho střela zpoza šestnáctky pouze lízla tyč Hečovy brány.

Spartě se dařilo držet nebezpečné ofenzivní hráče Lille daleko od vlastní brány, ale ani to nakonec nezabránilo inkasovaní prvního gólu. Yazici měl dostatek prostoru ke střele ze střední vzdálenosti a parádní trefou otevřel skóre zápasu.

Na gól do šatny dokázali letenští zareagovat po změně stran tím nejlepším způsobem. Vindheim z pravého křídla našel přihrávkou v pokutovém území střídajícího Hložka, který v těžké pozici dokázal míč přihrát na penaltu volnému Dočkalovi, jenž si s nabídnutou šancí zkušeně poradil a srovnal stav utkání.

Lille si ovšem přijelo pro tři body a na oslabený domácí celek po obdrženém gólu vletělo. V 58. minutě minutě běžel sám na Heču David, který se kličkou zbavil sparťanského brankáře, míč si ale ukopl moc daleko a k zakončení se nedostal. Hned o dvě minuty později se už síť za Hečou rozvlnila. Bradarič svým centrem z levé strany našel v pokutovém území volného Yaziciho, a ten svým druhým gólem v zápase vrátil Lille vedení.

Sparta s deseti hráči na hřišti a rozpadlou obranou nedokázala ve formě hrajícímu Lille nadále vzdorovat a o pár minut později opět inkasovala. Soumaré ideálně načasoval přihrávku do běhu Ikoného, který osamocen zkušeně obstřelil vyběhnutého Heču.

S přibývajícími minutami se kupily i chyby v rozehrávce domácího týmu. Jednu takovou vyrobil Hanousek, který do stoprocentní příležitosti namazal Yazicimu a turecký záložník trefou do odkryté brány završil svůj hattrick. Ještě gól útěchy mohl v závěru zápasu přidat po centru Karabce z voleje Polidar, ale jeho střelu na brankové čáře vykopl brankář Maignan, a tak Lille dokráčelo na hřišti Sparty k pohodlnému vítězství na úvod Evropské ligy.

Autor: Martin Jedlička / ctsport.cz

Komentáře (847)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele