1/16 finále - odvety
25.02.2021 21:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Slávisté oslavují gól Provoda (© AFP)

Slavia zaskočila Leicester a postoupila do osmifinále Evropské ligy

Dva přesné zásahy zajistily Slavii postup do osmifinále Evropské ligy přes favorizovaný Leicester. Na góly Lukáše Provoda a Abdallaha Simy nenašly anglické "Lišky" odpověď a na mezinárodní scéně v aktuální sezoně končí. Naopak sešívaní navázali na dva roky starou zkušenost, kdy se jim na evropské úrovni ve vyřazovacích bojích rovněž dařilo.

Slavia sice odvetu na britských ostrovech zahájila poněkud nervózně, ovšem postupně se dokázala domácímu celku vyrovnat. Branka na začátku druhé půle navíc zajistila hostům klíčovou výhodu, kterou v závěru ještě zdvojnásobili. Pražané se tak mohou těšit na dalšího hvězdného protivníka.

Sešívaní předvedli v úvodním duelu disciplinovaný výkon, proto kouč Trpišovský učinil v sestavě jedinou změnu, když v prvním utkání zraněného Holeše nahradil ve středu pole Hromada. Manažer domácích Rodgers dal od prvních minut šanci dvěma novým tvářím. Absentujícího špílmachra Maddisona zastoupil Choudhury, místo Barnese zase na kraji hřiště operoval Ünder.

A právě turecký křídelník na sebe upozornil již ve druhé minutě. Jeho pokus z úhlu vyrazil gólman Pražanů Kolář pouze před sebe, Söyüncü však z dorážky pálil na tribunu. V desáté minutě to zpoza pokutového území zkusil sám Ünder, jehož ránu ukryl Kolář do rukavic. Slavia měla v úvodu dost problémů s přizpůsobením se tempu zápasu a kombinace hostů vázla.

V 27. minutě vyslal Evans kolmici na Albrightona, ani s jeho slabou střelou ale neměl Kolář mnoho starostí. Dvě minuty poté zaskočil obranu Leicesteru Stanciu, jehož nákop na Simu pouze přibrzdil Söyüncü. Sima pak chtěl brankáře domácích Schmeichela chytře překonat z dálky a jeho pokus ve výsledku proletěl jen těsně vedle tyče. O devět minut později nacentroval Bah na Kuchtu, který z poměrně slibné pozice hlavičkoval nepřesně.

Dvě minuty po změně stran nadělal v pokutovém území Leicesteru velké zmatky rohový kop Provoda, ke smůle Slavie však Hromada netrefil ideálně volný balón. Za další dvě minuty už ale v táboře sešívaných vypukla velká radost. Centr Stanciua z levé strany našel na zadní tyči zcela osamoceného Provoda, který zakončením z první rozveselil Jaromíra Bosáka i diváky sledující sportovní kanál České televize.

Odpovědět mohl po chybě Kuchty Ünder, avšak z úhlu i díky dobrému bránění Zimy pálil pouze do boční sítě. To byla na dlouhou dobu jediná zaznamenáníhodná příležitost domácích, jimž nepomohlo ani rozsáhlé střídání. Očekávaný tlak Lišek navíc v 79. minutě rázně utlumil Sima, který si po přihrávce od Olayinky připravil palebnou pozici a přízemní ranou k tyči překonal Schmeichela - 0:2.

V závěru utkání útočný zmar Leicesteru jen gradoval. K tomu se na domácích projevovala nervozita, což demonstroval na Kuchtu nevrlý Söyüncü a Baha zbytečně faulující Barnes, který se v průběhu duelu taktéž dostal na trávník. Veselí sešívaných už ale nikdo nepřekazil.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1185)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele