čtvrtfinále - odvety
15.04.2021 21:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Brian Brobbey (© AFP)

Ajax opět ztroskotal na italském týmu. Semifinále si zahraje AS Řím

Římané si postup herně absolutně nezasloužili, ale na to se historie ptát nebude. Ajax dělal, co mohl, ale na římské Vlky to ani v jednom duelu nestačilo. Díky Džekově vyrovnávací trefě jdou Italové dál.

Římané doma bránili jednogólový náskok z prvního utkání a trenér Fonseca mohl ubezpečovat fanoušky jakkoli chtěl, že jeho tým bude útočit. Zřejmě však musel dávno vědět, že to tak nebude. A zápas tomu jasně odpovídal. Ajax si byl vědom nutnosti vstřelit aspoň dvě branky, a tak se do soupeře pořádně zakousl.

Kombinoval prakticky neustále na jeho polovině a brankář Pau López musel být neustále ve střehu. Ať už kvůli soupeřovým nápadům, nebo kvůli nápadům vlastních spoluhráčů. Ti ho - stejně jako v Amsterdamu - neustále vystavovali do problémů způsobených neoblomnou Fonsecovou taktikou hrát všechno dozadu, po zemi a hlavně od brankáře.

V osmé minutě sice domácí vstřelili branku, když si po Džekově přiklepnutí zpracoval míč záložník Jordan Veretout a překonal brankáře Stekelenburga, ale sudí dobře postřehl jeho zjevný ofsajd a gól samozřejmě platit nemohl. AS naopak dál kupilo jednu chybu na druhou a vlastně samo posílalo soupeře do šancí.

Jako třeba ve 13. minutě, kdy opět zahnaný do kouta López nahrál nepřesně přímo na kopačku Antonyho. Mladý Brazilec opět vracel míč na záložníka Klaassena, který ihned pálil, jenže na poslední chvíli mu vložil nohu do střely Diawara. Na opačné straně se pokusil zaskočit Stekelenburga Pellegrini tvrdou ranou zpoza vápna, ale zkušený Nizozemec žádné klopýtnutí nepřipustil.

Deset minut před koncem první půle, kdy AS vlastně jen urputně bránilo, se k zemi ve vápně poroučel Dušan Tadić. Ten v minulém utkání penaltu zahodil a tentokrát ji chtěl odčinit. Ucítil na rameni krátký dotyk od Calafioriho a sesunul se k zemi, ale sudí Taylor, zvyklý na tvrdší hru Premier League, penaltu nepískal.

Po změně stran se trenér ten Hag odhodlal k důležitému kroku a nasadil Brobbeye. Ten dělal Římanům velké problémy už v prvním duelu a zřejmě si z toho domácí nic nevzali, protože mu opět nechali dost prostoru. Ve 49. minutě vyslal střídající Schuurs krásný pas na Briana Brobbeye, toho Bryan Cristante nestihl zakřižovat a Brobbey využil Lópezovy enormní chyby ke vstřelení gólu.

A náhle to začalo být zajímavé. Jen o osm minut později totiž lépe hrající Ajax vstřelil druhou branku. Tadić se totiž po vybojovaném míči dostal ve vápně k balonu a prostřelil brankáře Lópeze, jenže jeho radost trvala pouze chvíli. Sudí totiž správně odhalil předchozí faul na Mchitarjana a branku neuznal.

Římané tahali vlastně v obou zápasech za kratší konec, ale stačil jim jeden povedený útok, aby pečetili svůj postup. Dvacet minut před koncem totiž mladíček Calafiori prchl pronásledovatelům, využil podklouznutí Timbera a servíroval míč před bránu. Tam jej nešťastně tečoval Gravenberch přímo na nohu kanonýra Edina Džeka, který pohodlně stanovil konečné skóre na 1:1. Řím si postup herně nezasloužil, ale i takový je někdy fotbal.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (43)

Přidat komentář
Houfi

3:1

Reagovat
afc ajax

0:3

Reagovat
jáá

No sakra v to doufám! Minulý čtvrtek jsem bohužel neviděl.

Reagovat
afc ajax

Tak mali by si hráči uvedomiť že je to zápas roka!

Reagovat
Largo

Tak to je pro obe strany.

Reagovat
afc ajax

To zas bude defenzívny zážitok

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
John Obi Mikel

1:1

Reagovat
Pharrell

1:1/2:1

Reagovat
Largo

1:1. Snad 2:1. Ale bude to sakra těžký a jestli hned na začátku zalezem před bránu, bude to pro nás konečná.

Daje!

Reagovat
Houfi

Nevidím důvod k panice a přehnané defenzivě. Neříkám, že jsme v Amstru předvedli nějakou parádu, ale dnes budeme v o něco lepší sestavě a Ajax určitě není k neporažení. Upřímně jsem od nich čekal o něco víc po té vší chvále okolo...

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat
Pharrell

Věřím v neprohru Říma. Ale spíše si myslím že ASR vyhraje.

Reagovat
HugoBoss27

Postup

Reagovat
dominicc

1:0

Reagovat
Alberto Aquilani

0:3

Reagovat
pastal

1:1 snad postup ale klidné to nebude známé Řím

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Alberto Aquilani

To je obludnosť čo hráme... ten team hrá stále horšie...

Reagovat
Largo

Až je mi stydno za to, že AS v tuhle chvíli postupuje. Herně hrůza, kupíme chybu za chybou...

Reagovat
Emmett Brown

Účka nám dajú dvakrát trojku v suchom tričku, v semifinále nemáme čo hľadať.

Reagovat
afc ajax

Otrasný výkon žiaden nápad .Rozhodol prvý zápas kde sme to úplne po.rali. Gratulácia AS . Aj keď sme ich ďalej poslali my sami.

Reagovat
Largo

Tak my jsme vás do většiny šancí taky poslali sami...

Reagovat
smazaný uživatel

Antony je 5 zápas v rade totálna 0,ale škoda toho 1 zápasu

Reagovat
smazaný uživatel

AS dal zase gól z ničoho, vyťažili z minima maximum

Reagovat
Largo

Reagovat
Stana95

no, stálo mě už dost peněz, ale zatím to vychází, už pomalu vyhlížím kurz na postup Úček ne, vážně mě nepřestává udivovat ta naše pouť EL stačí se fakt jen podívat na ty naše haluzový góly, co dáváme a že zvládáme zápasy, kde jsme prostě horší nechápu to, ale užívám si to

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Largo

Já si to teda moc neužívám. Jsem hrozně rád za postup, ale fakt si ten náš sebemrskačkaskej fotbal neužívám. Fonseca evidentně vůbec neví, neumí reagovat a ordinuje neustále taktiku, která vlastně přímo nabíjí našim soupeřům. Sarri na hrad.

Reagovat
Stana95

myslel jsem to spíš tak jak píšeš ty, jsem spíš rád za ten postup (protože když si jen vybavím ty naše zápasy s kýmkoli trochu silnějším v lize ).

na druhou stranu je to strašnej paradox, protože pokud by se nám nějakým zázrakem povedlo tu EL vyhrát, tak by to znamenalo že Fonseca zůstane, a to by byla rozhodně největší prohra za tuto sezónu

osobně bych byl spíš pro Allegriho, ale vím že je to spíš utopie. Sarri ale určitě bude posun dopředu, i když ho zrovna v lásce nemám (respektive jeho hru, ta miliarda přihrávek na 2 metry co pod ním hrála Neapol )

Reagovat
Shevchenko

Pěknou sodu tady dostává AS ale proti MUtd stačí zahrát jeden zápas jak tenkrát proti Barceloně a jste ve finále

Reagovat
Largo

To nepůjde. Nemáme na to hráče, sebevědomí, chuť ani charakter. Účka nás rozemelou.

Reagovat
Alberto Aquilani

Ani si neviem predstaviť, či sa dá hrať horšie... Menčák síce nie je žiadny zázrak, ale je silovejší, rýchlejší a kvalitnejší súper ako tí, na ktorých sme doteraz narazili, takže nám v suchom triku dajú po 3 góly a dovi.

Reagovat
Largo

Reagovat
Pharrell

Reagovat
montaigne33

Škoda, věřil js v postup...

Reagovat
EverlastD

Brobbeyho priemer ak vezmeme vsetky sutaze je gol kazdych 60 minut. A po sezone ide do Lipska zadara. Idioti mu mohli ponuknut slusnu mzdu a o dva roky by za neho mohli dostat takych 30 - 35 milionov.

Reagovat
smazaný uživatel

veru a horší ako Tadič alebo Haller by nebol,

ale ťažko chápať Ajax v poslednom roku, príchody Klassena, Hallera, Blinda sú ťažké nechápačky

Reagovat
EverlastD

Dovolim si v mnohom nesuhlasit. Ich prestupova politika sa zmenila k lepsiemu. Pochopili,ze pre uspech treba mix mladych talentov a skusenych hracov. Tadic prisiel za 11 a pol miliona a jeho statistiky su vyborne. Je aj v 32 rokoch rozdielovym hracom. Blind ma stale na medzinarodny futbal,dokazom je jeho miesto v holandskej repre. To iste Klaassen. Co sa Hallera tyka,ja si myslim,ze to nebol zly nakup. Ma skusenosti z nemeckej a anglickej ligy a nebyt administrativnej chyby,mohol vdaka nemu Ajax proti Rimu uspiet...mozno by to tam padalo jemu. Skoda je Promesa,nemali ho predavat v polovici sezony. Jedinou slabinou Ajaxu je slaba lavicka,aspon,co sa stredu pola tyka. Ak toto posilnia,buduci rok mozu pomyslat na viac.Mozno sa podari nejaky poriadny nakup v juznej Amerike,alebo domacej sutazi.

Reagovat
afc ajax

Mám podobný názor , jediný problém tohto dvoj zápasu bola naša smola s brankármi.Bolo to krásne vidieť včera keď sa obrana nemusí pozerať ešte aj za seba.

Reagovat
Zark

Dobře as

Že zrovna as bude zachraňovat italský fotbal bych netipoval, trochu

přitom vaří z vody, ale co.. smůly už bylo dost

Reagovat
Frantszek

No, snad to nebude ostuda s Muffanama. Kazdopadne semi je krasna vec.

Reagovat
9818

pražáku, ty pičo! Forza AS!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele