čtvrtfinále - 1. zápasy
08.04.2021 21:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Hráči AS Řím slaví gól na 1:1 (© AFP)

Ajax nedal penaltu a proti Římanům doma překvapivě padl

Ajax nezvládl roli favorita a díky jeho třem chybám získal AS Řím lepší výchozí pozici do odvety. Ajax sice šel brzy do vedení, jenže po změně stran nedal penaltu a ještě k tomu dovolil hostům otočit v jejich prospěch.

Ajax často sází na mládí a dnes k tomu byl trochu donucen. Mezi tři tyče se postavil jednadvacetiletý brankář Kjell Scherpen, který se tím stal nejmladším nizozemským brankářem v dějinách, který nastoupil ve čtvrtfinále evropských pohárů. Moc práce ale neměl. V jedenácté minutě se ho pokoušel přistihnout nepřipraveného Edin Džeko, jenže jeho křížná střela nakonec minula vzdálenější tyč.

O pár minut později musela obrana Ajaxu řešit další nepříjemnost, když Spinazzolův centr propadl k Peresovi, který jej vracel do ohně. Balon se přes snahu domácích dostal ke Cristantemu číhajícímu na hraně vápna. Jeho dělovka mířila k tyči, jenže Scherpen byl připraven.

Římané ale řešili spíš potíže. Jednak zcela zřetelně nestačili domácímu týmu co do techniky, nápadů ani kvality, ale především museli nečekaně střídat. Leonardo Spinazzola opět projevil svou náchylnost ke zraněním svalového charakteru a po dalším sprintu musel střídat. Čímž AS přišlo o výraznou podporu útoku.

A Ajax dokázal tuhle výhodu brzy přetavit v gól. Na začátku gólu ze 39. minuty totiž Diawara zcela zbytečně pokazil nahrávku dozadu, čehož využil Davy Klaassen. Před ním totiž Gianluca Mancini jen nerozhodně couval a čekal na zázrak. Ten se nestal, naopak. Klaassen posunul míč doprava na volného Antonyho, který mu balon vrátil a Klaassen mohl zasunout do prázdné brány!

Jen o dvě minuty poté se Ajax málem dostal do dvoubrankového vedení. Tadić totiž uvolnil Antonyho i přes teč Manciniho, jenže Pau López se blýskl skvělým zákrokem a míč nadvakrát uchránil.

Do druhé půle ale vlétli lépe domácí. Sedm minut po změně stran se totiž Dušan Tadić prodral do vápna a nechal se faulovat hloupým zákrokem Rogera Ibañeze. Sudí Karasev (který mimochodem dnes pískal bez jediné chybičky jako jasná autorita) měl jasno a pískal penaltu. K ní se sice postavil ostrostřelec Tadić, jenže jeho mizerně zahraný kop dokázal Pau López vyrazit!

A hosté trestali. Uplynuly jen čtyři minuty, když domácí zastavovali dobře rozvíjející se atak hostí jen za cenu faulu u vápna. Míč si vzal pod patronát Lorenzo Pellegrini a ačkoli mířil do středu bez větší razance, brankář Scherpen míč neudržel a pustil jej smolně za svá záda!

Trenér ten Hag se rozhodl pro tah střelcem a vyslal na hřiště mladého hrota Briana Brobbeye. Tomu stačily dvě minuty na to, aby si vytvořil dvě obrovské šance. Jenže nejprve pálil Tagliafico nad a poté Brobbeye opět vychytal skvělý López. Ten dnes opravdu držel hosty nad vodou a skvělý reflex ukázal také v 80. minutě, když vytahoval střelu Antonyho konečky prstů nad bránu.

Z tlaku Ajaxu v závěru nic nebylo a ačkoli to čekal málokdo, byli to hosté, kdo zvládli závěr lépe. Tři minuty před koncem utkání totiž Klaassen odhlavičkoval Pellegriniho rohový kop jen k Rogeru Ibañezovi. Mladý stoper si míč zpracoval a dokázal jej tvrdou ranou napálit přesně pod břevno!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (49)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
afc ajax

Bolo by super nedostať gól, 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Stana95

pro nás už konečná ... bohužel tu nevidím absolutně žádnou cestu, jak bysme mohli Ajaxu konkurovat. Ale i tak jsme se dostali dál, než asi kdokoli čekal

Reagovat
Bastaron

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Pharrell

2:0

Reagovat
pastal

Řím má opravdu hodne zraněných přál bych si výsledek ať je v odvetě o co hrát

Reagovat
Largo

Přání 1:1. tip bohužel 3:0

Reagovat
AjaxFans

3-0

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat
berliner

Prani 0:1

Tip 3:2

Reagovat
Alberto Aquilani

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Poslední zástupce Serie A v Evropě. Smutné. Snad se Římani předvedou a půjdou dál. Tip 1:2

Reagovat
Pharrell

Ajax must win

Reagovat
Largo

Ajax je jasnej favorit, o tom zadna. AS mu v soucasny dobe nesaha ani po kotniky. Ocekavam jednostrannou zalezitost, bohuzel.

A to rikam jako celozivotni fanda AS.

Reagovat
AjaxFans

Hoši talianšti.Zas tak se nepodcenujte

Reagovat
Largo

To není podceňování. To je naopak podrobný obeznámení se stavem našeho kádru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Elmas

Reagovat
REPLIKATOR

Koukám že Ajax řeší podobný problémy s golmanem jako Slavia.

Reagovat
montaigne33

Parádní vykombinování před naší první brankou- snad přijde druhá, třetí... a po dnešku bude jasno o postupu Ajaxu!

Reagovat
AjaxFans

To je v čiči toto

Reagovat
smazaný uživatel

Z hranice vápna kopne Pelleg standartku doprostřed brány ještě bez razance a stejně to je gól.

Reagovat
Alberto Aquilani

buhahahahahaha

Reagovat
afc ajax

nedáš ,dostaneš a ešte aj prehráš... toto je dobrá facka tak snáď sa preberú zo sladkého sna .o tyždeň povinná výhra .lebo toto sme si sami po.rali,

Reagovat
Largo

Vážně jsem něco takovýho nečekal. Faktem je, že nás Ajax mohl po padesáti minutách klidně drtit 3:0. Ale díky za Paua, Pellegriniho a Ibaneze. On je sice takjovej neohrabanej, nezkušenej, ale pak předvede tohle. Vedle zkušenýho a kvalitního stopera, kterej nedělá kiksy, by mohl vyrůst v prvotřídního stopera jako Marquinhos například.

Každopádně neskutečnej večer plnej zvratů, naprostá paráda!!!

Daje a díky

Reagovat
Stana95

Nerozumím ničemu už

Reagovat
montaigne33

smutek...

Reagovat
Alberto Aquilani

No teda, to bol zápasík jak lusk. Asi si ho stiahnem a nad tou pätnásťminutovkou v druhom polčase si pohoním... to vyzeralo jak športový film z Holywoodu - malo to zápletku, pád na dno, postupné zdvihnutie a následné ukončenie Happyendom.

Apropo, jak som tu teda čítal pred zápasom tie striekania ohľadom Ajaxu, tak neboli o moc lepší ako Šachťar či Braga. Jasné, vzhľadom na zápas to vyznieva pokrytecky a alibisticky, ale v našom psychickom a hernom rozpoložení by nás dokázal prejsť hocikto. Ešte aj ten gól sme im darovali. Veľmi im pomohol ten čierny rezník čo tam prišiel v druhom polčase, pri tom vidieť, ako chýba Smalling, pretože Cristante tieto súboje nevyhrá, a Mancini s Ibanezom robia jednu chybu za druhou.

Reagovat
afc ajax

Nechápem o čom sa bavíš , náš jediný problém a vaše jediné šťastie bolo že v bráne sme mali mladého brankára

Reagovat
smazaný uživatel

problém nebol j brankárovi áno priamak mal mať tadič mal dat penu a bolo by vymalované

Reagovat
Alberto Aquilani

LOL. Robíš tu z toho aj s kamošom dole, akoby bol Ajax Real Madrid a Rím Podbrezová, a udialo sa niečo úplne nečakané. Naozaj mladý brankár nebol jediný problém a naozaj nebudete mať v Ríme povinné víťazstvo. Áno, lepší ste boli, šance ste mali a ako to vo futbale býva, miesto prehry ste mohli kľudne vyhrať o viac gólov, ale na keby sa nehrá.

Hrali ste dobre úvod druhého polčasu a potom pár minút ako tam prišiel Brobbey, ktorý sa zavesil na Cristanteho, čo bol podľa mňa od trénera dobrý ťah.

Prvý polčas vyrovnaný a naozaj ste v ňom nič kvalitné proti tímu, ktorý by vyskladal konkurencie schopnú jedenástku zo zranených hráčov, nepredviedli. Argumentuješ tu brankárom, pritom ten gól čo ste dali sme Vám doslova darovali. Ešte by som si pozrel ten penaltový zákrok, ktorý podľa mňa na penaltu nebol, pretože Tadič(?) sa podkopol sám.

Reagovat
afc ajax

Ja tu nepíšem o tom kto mal aké šance kľudne si pozri môj koment úplne hore, ale i tom že obidva góly si môže pripísať brankár, ja samozrejme viem že je mladý... Kebyže je tam skúsený brankár tak je to úplne o inom.Ale samozrejme že je to náš problém. Nepísal som nič prehnané.

Reagovat
Largo

To je jasný. Ale AS mít na hřišti Smallinga, Mchitarjana nebo Karsdorpa, tak je to taky diametrálně odlišnej zápas.

Reagovat
pastal

Ono se může stát že Ajax to otočí herně lepší o tom žádná, svádět to na gólmana lze to je taky jasné ale podívej se kdo chybí Římu to je masakr.Smalling, Mkhitiaryan,Zaniola Karsdrop tihle by hráli všichni základ plus třeba Elsa náhradník, Kumbulla to samé v zápase se zranil Spina který vás dokázal dobře větrat to jsou citelne ztráty bohužel.Ta odveta je otevřena takový výsledek pro nás jsem nečekal, fotbal hrajete pěkný

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
pastal

Cristanteho nemusím ale dneska mu chceš co vyčítat???

Reagovat
Alberto Aquilani

Nič, veď ja ho mám vlastne rád Problém nastal, keď tam prišiel ten svalnatý černoch, a on nemá naučené tieto veci, tak sa tým nechal ľahko rozhodiť a ihneď z toho boli 2-3 šance pre Ajax. I keď tu treba povedať, že pri tom vôbec nepomáhali Mancini s Ibanezom. Inak hral dobre

Reagovat
berliner

AS Roma

Ajax Amsterodam

Reagovat
montaigne33

Pořád nechápu, co to naši borci "vyrobili"...

Reagovat
Largo

To jsme dva

Reagovat
montaigne33

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
10

pěkně Roma

Reagovat
stuff

Reagovat
danko10

To sebavedomie fanusikov Ajaxu po tom, co ich borci nedokazali urobit mentalne rozlozeneho supera, navyse zdecimovaneho zraneniami, takticky absolutne nepripraveneho, napriek vydatnej pomoci rozhodcu (penalticka po tom, co Tadic sfauloval seba sameho, Tagliaficov likvidacny zakrok bez karty a take tie vecicky), ma udivuje. Ajax vobec nesledujem, ale podla kecov niektorych ludi pred zapasom som cakal, ze ideme prinajmensom na Bergkampa s Gullitom a Van Bastenom. Namiesto toho som partiu futsalistov, ktora vobec nevie branit. Nebyt Pellegrini uplny magor, z tych brejkov prakticky do troch ludi mohlo byt tak osem goloviek. Pragmatik Conte by im vcera bol byval dal bura v suchom triku. Ale po zapase sa zas ide po povinnu vyhru o tyzden, tak si este na ten zazrak pockam. Asi teda borci len nemali svoj den, alebo co.

Vykon Rima sa v nicom nelisil od zabehnuteho standardu. Kostrbata rozohravka nasilu po zemi cez brankara tu s nami bude dokedy tu bude Fonseca. Stoperska trojica trilion individualnych chyb, vyplyvajucich z absencie akehokolvek defenzivneho systemu. V podstate sme mali velke stastie, ze Ten Hag nepozeral pred zapasom video a nepovedal svojim mladencom, aby hrali dlhe lopty za Peresa so Spinom a namiesto toho tvrdohlavo hral tu svoju hadzanu. Aj tak nam samozrejme mohli dat pat golov, ale Pau sa nastastie dobre vyspal. Pellegrini urobil opat vsetko zle, vratane priameho kopu, z ktoreho dal gol. Je to prosto hrozne trapenie, ked mas kouca, ktory ignoruje moznosti kadra, ktory ma k dispozicii.

Kazdopadne ma sezona razom grady. Drobna paralela s krutovladou spanielskeho snatkoveho podvodnika a hipstera by tu bola, ze ano?

Reagovat
Furia Ceca

Dobře AS

Reagovat
smazaný uživatel

Tadic zostáva kola, dobre že tam nie je aj neres na ktorého sa bolo fakt zlé pozerať

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele