finále
29.05.2019 21:00 CET
4 : 1
(0:0)

Reportáž

Chelsea v čele s Hazardem rozstřílela Arsenal a slaví titul

Jestliže mělo být finále Evropské ligy tím posledním zápasem Edena Hazarda v dresu Chelsea, rozloučil se belgický forvard se svým klubem tím nejlepším možným způsobem. Právě Hazard se totiž dvěma góly a jednou asistencí nejvíce přičinil o suverénní triumf svého klubu proti Arsenalu, čímž naopak zařídil hořkou derniéru Petru Čechovi, jenž navzdory vysoké prohře 1:4 předvedl řadu kvalitních zákroků.

Utkání odstartovalo opatrnou, až nervózní hrou z obou stran, čemuž neprospívala ani neobvyklá atmosféra na neúplně zaplněném stadionu v Baku a výrazný nedostatek halasné podpory tribun. S přibývajícími minutami se začal více osmělovat Arsenal, který na rozdíl od soupeře bojoval nejen o titul šampiona, ale také vstupenku do vytoužené Ligy mistrů. Pološance Aubameyanga ani několik slibných akcí po levé straně skrze neobsazeného Kolašinace však úspěchem neskončily, a když se typická pumelice Granita Xhaky jen mírně otřela o břevno, vyšel Arsenal v první půli střelecky naprázdno.

Závěr poločasu patřil naopak pro změnu Chelsea. Dlouho nevýrazní Blues se nejprve osmělili ranou Emersona, kterou Čech pohotově zneškodnil, a poté si povedenou kombinací středem pole přes Kantého s Hazardem vypracovali největší dosavadní šanci večera, když se v dobré střelecké pozici ocitl Olivier Giroud. Někdejší hráč Arsenalu si však na Čecha jakožto někdejšího hráče Chelsea nepřišel, přestože levačkou nemířil vůbec špatně a k udržení bezbrankového stavu bylo zapotřebí kvalitního zásahu českého gólmana.

Co se ovšem nejlepšímu střelci letošního ročníku Evropské ligy nepovedlo napoprvé, to dokázal pouhých pár minut po změně stran. Giroud si ideálně na přední tyči naběhl na centr Emersona a prudkou hlavičkou propálil marně natahujícího se Čecha - pro francouzského forvarda šlo v této soutěži již o jedenáctý zásah ze čtrnácti zápasů.

Na přelomu hodiny hry bylo pro Kanonýry ještě hůře. Eden Hazard na sebe na levém kraji pokutového území natáhl pozornost bránících hráčů a povedeným pasem do druhé vlny připravil palebnou pozici Pedrovi, jenž nabídnutou šanci nepohrdl a přízemní ranou na zadní tyč posunul Chelsea již do komfortního dvoubrankového vedení.

Než se otřesený Arsenal stihl z kritického vývoje zápasu vzpamatovat, inkasoval i do třetice. Rychlý kontr Blues měl po Pedrově pobídce zakončit aktivní Giroud, jehož ale nešikovným faulem ve vlastní šestnáctce zastavil Ainsley Maitland-Niles a nařízenou penaltu Eden Hazard s přehledem proměnil. Chelsea tak v rozmezí pětadvaceti minut strhla utkání zcela na svou stranu.

Unai Emery již před třetím inkasovaným gólem hodlal poslat na hřiště Alexe Iwobiho a nigerijský reprezentant okamžitě po příchodu na hřiště na malou chvíli svému týmu vybojoval drobnou naději. Jeho výtečný průnik ještě za cenu žluté karty zarazil Christensen, ovšem z odraženého míče po následné standardní situaci Iwobi fantastickou ranou z voleje na zadní tyč snížil na 1:3.

Reakce Chelsea však byla okamžitá a neméně prvotřídní. Eden Hazard obral na polovině hřiště o míč Aubameyanga, narazil si s Giroudem a jemný oblouček svého útočného parťáka suverénně uklidil do sítě. O rozuzlení tohoto londýnského derby na pobřeží Kaspického moře tak již nebylo v závěrečné dvacetiminutovce sebemenších pochyb a výsledné skóre mohlo být ještě jednoznačnější, kdyby Čech nevyrazil nebezpečné pokusy Hazarda či střídajícího Williana. Sedmatřicetiletý brankář svou bohatou kariéru sice zakončil čtyřmi inkasovanými góly, ovšem i tak ve finále se za finálový výkon nemá za co stydět.

Arsenal ještě mohl v závěru skóre alespoň zkorigovat, jenže střely Lacazetta s Aubameyangem zlikvidovali Kepa s Christensenem a střídající Joe Willock v samostatném úniku těsně minul. Manažer Chelsea Maurizio Sarri tak po dominantní výhře 4:1 slaví první trofej od letního příchodu na Stamford Bridge, zatímco Arsenal se i třetí sezonu za sebou bude muset obejít bez účasti v Lize mistrů a první sezona pod vedením Unaie Emeryho končí pro Kanonýry neúspěchem.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2142)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele