1/16 finále - 1. zápasy
18.02.2016 19:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Dortmund s přehledem přehrál Porto a míří za postupem

Borussia Dortmund potvrdila v jednom ze šlágrů prvního vyřazovacího kola Evropské ligy roli papírového favorita, když na domácí půdě porazila FC Porto v poměru 2:0. O ideální vstup do zápasu z pohledu německého klubu se postaral již po šesti minutách Lukasz Piszczek, jehož devatenáct minut před koncem doplnil druhou trefou večera Marco Reus.

Svěřenci kouče Tuchela si výsledné vítězství plně zasloužili, Signal Iduna Park si mohl užít suverénní herní projev svých miláčků, kteří mají před odvetou v Portugalsku výtečnou výchozí pozici k postupu do dalšího kola. Přesto mohou domácí žehrat na celou řadu neproměněných šancí, jejichž umnější zakončení by jim utkání za týden ještě více zjednodušilo.

Portu se v letošní sezoně příliš nedaří a v ligovém boji o titul zaostává dokonce z třetího místa za oběma lisabonskými kluby, byť nedávno v ostře sledovaném derby s Benfikou dokázalo zvítězit. I proto byli favoritem hráči Dortmundu, kteří patří k vůbec nejžhavějším kandidátům na zisk letošního titulu Evropské ligy, a nutno dodat, že svým vstupem do zápasu podobná očekávání zcela splnili. V sedmé minutě totiž Iker Casillas dokázal zprvu zneškodnit Piszczekovu ránu, ovšem na dorážku hlavou již španělský gólman neměl nárok.

Po zbytek první půle sice domácí nadále kontrolovali hru, ale více gólových šancí si již nevytvořili. Za zmínku stojí snad jen hrubě nepřesný přímý kop Marca Reuse či střela Marcela Schmelzera z ostrého úhlu, která skončila pouze na boční síti Casillasovy brány. Po slibné kombinaci zakončoval nepřesně také Shinji Kagawa, zatímco jediná příležitost hostí připadla Sergiu Oliveirovi, jenž si vylámal zuby na brankáři Burkimu.

Po změně stran se utkání proměnilo v ostřejší podívanou, kde ani jeden z týmů nešel pro tvrdší zákrok daleko. I nadále měli jasně více ze hry domácí, kteří si trpělivě připravovali další šance a nakonec se dočkali zaslouženého navýšení vedení. Kagawa, Piszczek i Schmelzer ještě neuspěli, avšak Marco Reus v jednasedmdesáté minutě už ano - Kagawa ustál atak bránícího hráče, posunul míč Mchitarjanovi a arménský tvůrce hry z prvního doteku připravil palebnou pozici německému ostrostřelci, jenž se nemýlil.

V závěru utkání ještě mohl poslat šance Porta k ledu Mchitarjan, jenže svou výtečnou hlavičku nasměroval smolně pouze do brankové konstrukce. Poslední příležitost ovšem připadla hostům, konkrétně střídajícímu Hyun-junu Sukovi. Ani ten však na brankáře Burkiho nevyzrál, a tak si Dortmund uhrál do odvetného měření sil solidní dvoubrankový náskok, navíc bez inkasovaného gólu.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tohle je zapas kvality na LM...skoda ze je to jen EL..tip 1...2:1

Reagovat
Hardwell

Reagovat
KingMaster13

3:1 pojďme BVB

Reagovat
smazaný uživatel

3:1 1

Reagovat
smazaný uživatel

2-3

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 BVB a v odvetě plichta a postup

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
EverlastD

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Marv

1:0

Reagovat
FC Porto FC

Mám strach z naší obrany když bude hrát špatnej José Angel a na stoperovi dost možná 19 letej kluk

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

bez Gündogana nevim,nevim-ta zaloha je bez nej tragicka!

Reagovat
Bayernista18

1 : 2.

Reagovat
Bayernista18

1 : 2.

Reagovat
Bastaron

4:2

Reagovat
FC Porto FC

Obrana ve složení levý křídlo-levý obránce-stoper-nahradni pravý obránce, to mi nahání hrůzu

Reagovat
smazaný uživatel

Bürki, Piszczek, Sokratis, Hummels, Schmelzer, Weigl, Sahin, Mkhitaryan, Kagawa, Reus, Aubameyang

Nuri v základu - to jsem fakt nečekal.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež som nechápal čo robí v základe.

Reagovat
smazaný uživatel

Pizscoooooo

Reagovat
FC Porto FC

Ježiš to bylo ubohost

Reagovat
smazaný uživatel

dortmund si ide po pohar!!!

Reagovat
smazaný uživatel

to teda.. takhle předpokládám nehrajete vždycky. Jak ten dnešní výkon vysvětlíš?

Reagovat
FC Porto FC

podivejse se na ligovou tabulku, tabulku LM, portugalskej pohár

Reagovat
smazaný uživatel

ved na prve miesto stracate 8 bodov nevyhovaraj sa nato,8bodou su su namiesto 4 remiz 4 usmudlano vyhrate zapasi o gol

Reagovat
FC Porto FC

6bodu ty počtáři a tahle sezóna je tragická ve všech soutěžích, pokud nevíš nebo nerozumíš mlč prosím tě

Reagovat
smazaný uživatel

normálně se tady snažíme s tebou komunikovat, tak klid. Jestli nemáš co říct, nebo se ti nechce, tak to chápu, ale dá se to napsat i jinak..

Tady se na tebe hodí ta otřepaná PL hláška: "nezvládáš"

Reagovat
FC Porto FC

Jako když řekne nevymlouvej se.... V lize jsme až 3 před náma je i Sporting kterej jsme poráželi, v jednom poháru nás 2x porazil druholigovej soupeř a z LM nás vyřadí Kyjev v zápase kdy hrajeme doma a normálně na Kyjev v klidu máme. Tahle sezóna je strašná tudíž to má BVB usnadněné

Reagovat
smazaný uživatel

V portug.pohári ste nasadzovali dosť náhradníkov a nejakých hráčov z Bčka alebo dorastu. Na to som si aj vsadil po tom prvom prehranom zápase, pohár ste proste vypustili.

Ale včera ste neukázali nič, jedna šanca v závere a to bolo všetko.

Reagovat
FC Porto FC

O bože. Hráli ti co jsou normálně na lavičce nebo někdo z béčka to je úplně normální že se proti druholigovému týmu dávají náhradníci a ne všechno nejlepší v čele s Casillasem. Jsme tragičtčí to nebylo vypuštěny tak nemluv prosím když nevíš děkuji.

No to jsem v šoku to sem opravdu s naší formou nečekal....

Reagovat
smazaný uživatel

dortmund by mal v podohe nato by mozno aj v semifinale LM pri troske stastia

Reagovat
smazaný uživatel

Tak slabučké Porto smerom dopredu som fakt nečakal. 1 šanca v závere z toho však nakoniec mohla pre nich urobiť celkom prijateľný výsledok, 2:0 je fajn do odvety

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele