základní skupiny - skupina I
04.10.2012 19:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Athletic si na Letnou přijel pro porážku. Sparta vyhrála 3:1

Nečekaně jasně vyznělo dnešní střetnutí na Letné. Domácí tápajícímu Athleticu uštědřili hned tři kruté rány, s nimiž se Španělé po úvodní domácí remíze dostávají do nezáviděníhodné situace. Naopak Pražané si spravili chuť po odvážném, avšak neobodovaném výletu do Lyonu.

Snad cimrmanovská derniéra, snad slejvák, který se hlavním městem prohnal chvíli před výkopem, zapříčinily, že dnes do letenských ochozů vpravdě mnoho diváků nedorazilo; alespoň tedy ne pro počáteční pasáže. Ti věrní nicméně přihlíželi celkem nebojácnému úvodnímu projevu domácího mužstva, jež působilo lehce aktivněji - jakkoliv byla zprvu hra poznamenána četnými nepřesnostmi a hrálo se spíše mezi oběma vápny než kdekoliv jinde.

Šance se tak začaly servírovat teprve s odbitím 20. minuty. Tehdy nedobře pálil de Marcos, aby se Aduriz marně pokoušel jeho levou snahu napravit. Na druhé straně zase Kadlecova rána po nádherném obloučku Pamiće skončila na tyči. Právě sparťané si ovšem ihned chuť spravili. Dvojice Zápotočný-Matějovský zařídila úvodní branku, přičemž rozhodně nešlo o nějakou suchou standardku, jakou by kdekdo mohl předpovídat. Naopak - Zápotočný se trefil poměrně netradičně zpoza šestnáctky, když golmana Iraizoza zaskočil i jen ranou doprostřed brány.

Španělský klub z Bilbaa se tak ocitl v pozici, kterou z letoška důvěrně zná: prohrával. Že by se s ní ale zvládal vypořádat, to ani ne. Athletic málem okamžitě odpověděl, když de Marcos z voleje pořádně protáhl hbitého Vaclíka, jenže pak se do přestávky ještě dvakrát třásl, aby z toho jednou kapituloval. Balaj se ve 35. minutě sice neprosadil vinou zásahu jednoho z bránících protihráčů, po pěti minutách už však jiného z nich, útočníka Adurize, donutil k jakémusi polovlastenci. Sám Balaj hlavičkoval, přičemž Aduriz jeho projektil omylem srazil do protipohybu zoufalého golmana.

Teprve po krátkém oddychu jako by se do toho Španělé konečně pustili. Spartu zasypali mnohými centry od rohových praporků, přičemž po jedné ze standardek divže neskóroval hostující kapitán Gurpegui. Další jistý zákrok předvedl Vaclík. A to už se Pražané nadechovali k definitivnímu úderu. V 55. minutě Athletic opět zradila štěstěna, neboť penaltový zákrok na Kadlece sice nebyl dovolený, avšak správně z něj měl kápnout pouze přímý kop.

Inkasovat z pokutového kopu, jako se dnes stalo po sebevědomé ráně Hušbauera, to samozřejmě nikdy není žádný med; pro Athletic to navíc byla neformální konečná. Rohy nakonec byly tím jediným, čím borci z Bilbaa hrozili, zatímco Sparta se solidně ukazovala při brejcích - po jednom takovém se málem radoval Hušbauer.

Místo toho se Athletic přeci jen dočkal alespoň kosmetické úpravy skóre, když aktivní de Marcos zužitkoval zpětný pas Muniaina. Tak se stalo v 73. minutě, od té doby se už jen marně pokoušel navázat Llorente. Jinak na sebe dál strhával pozornost spíše Albánec Balaj, jenž v rudém dresu podal vskutku parádní výkon.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (473)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele