základní skupiny - skupina A
25.10.2012 21:05 CET
1 : 0
(0:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool FC - Anži Machačkala 1:0

Zápas Liverpoolu s Anži Machačkala rozhodl Stewart Downing svým ojedinělým gólem za Reds. Anglický celek se tak s šesti body posouvá do čela skupiny A právě před svého dnešního soupeře.

Liverpool měl v domácím zápase obecně více ze hry a vítězství si zasloužil. Klíčovým momentem se stala Downingova akce chvíli po změně stran, kdy anglický křídelník zasekl před šestnáctkou míč a povedenou ranou překonal brankáře Gabulova. Fanoušci na Anfield Road se málem dočkali druhé branky svých miláčků, když Daniel Agger mazaně zkoušel dostat míč přímo z rukou hostujícího brankáře. Jeho branka však oprávněně nebyla uznána. To draze poskládaný ruský tým se v ofenzivě spoléhal především na svou hlavní hvězdu, Samuela Eto’a, ovšem ani kamerunský útočník se po celý zápas nedokázal výrazněji prosadit.

Brendan Rodgers postavil až překvapivě silnou základní jedenáctku, navzdory blížícímu se městskému derby s Evertonem. Mimo jiné tak nastoupili např. Suárez nebo Gerrard. Svalové zranění však zapříčinilo absenci Pepe Reiny v brance domácích, a tak se dočasnou jedničkou stal Brad Jones. Na druhé straně nemohl za Machačkalu naskočit do hry Lassana Diarra kvůli poraněnému kolenu.

Domácí od počátku utkání herně dominovali a první vážnou šanci si vytvořili ve 12. minutě. Assaidi našel zpětnou přihrávkou Suáreze na hranici šestnáctky, ale pokus uruguayského útočníka skončil jen pohodlně v náruči Gabulova. Aktivní Assaidi byl poté u zrodu další slibné příležitosti. Tentokrát si 24letá čerstvá posila Liverpoolu našla prostor na průnik do pokutového území a vybídla ke skórování Johnsona. Anglický reprezentant ovšem opět ztroskotal na brankáři hostí, který jeho střelu dokázal vyrazit.

Největší šanci první půle však zahodil liverpoolský středopolař Jonjo Shelvey. Po krásné pobídce Suáreze dokázal dvacetiletý talent z první odkrytou bránu soupeře pouze vysoko překopnout.

Po změně stran se držení míče ještě více přechýlilo na stranu Liverpoolu. Nejprve si Gabulov musel nadvakrát poradit s volejem Škrtěla a poté jen přihlížel, jak domácí zahazují další velkou šanci. Volný Shelvey hledal obloučkem nabíhajícího Gerrarda, který unikl pozornosti obránců ruského klubu, ale jeho centr nakonec kapitán Reds lehce podběhl a nedokázal tak pořádně zakončit. V 53. minutě se však domácí přece jen dočkali. Shelvey vybídl Downinga a anglický reprezentant vyslal zpoza pokutového území utěšenou pumelici na vzdálenější tyč, na niž byl Gabulov krátký.

Jen o minutu později mohl vedení zvýšit Suárez další střelou zdálky, ale těsně minul. Na druhé straně padla po nedorozumění v rozehrávce Eto’ovi k nohám jedinečná příležitost vyrovnat, ale Jones si s jeho pokusem bez problémů poradil. Liverpool si závěr zápasu zkušeně pohlídal a může slavit druhou výhru v soutěži i průběžné první místo ve skupině.

Autor: Martin Kantor / goal.com

Komentáře (323)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele