Sparta schytala debakl aneb Události 15. kola FORTUNA:LIGY

22.11.2021, 23:12
Názory a komentáře
Bitva třetího se čtvrtým, druhého s pátým či souboj dvou účastníků základní skupiny evropských pohárů. To vše přineslo závěrečné kolo první poloviny FORTUNA:LIGY. Už v sobotu Baník po velkém comebacku vytěžil bod z duelu proti Plzni.

V neděli se pak čekalo zejména na duel Slovácka se Spartou, ten ale vyrovnaný ani náhodou nebyl. Jihomoravané svého soupeře smetli čtyřmi góly, ještě o jednu branku více nasázela večer Slavia Jablonci.

V záchranářské bitvě si pak Pardubice připsaly cennou výhru v Teplicích, bez bodu naopak zůstala Karviná, přestože s Libercem vedla. V klidnějších vodách tabulky Bohemians zdolali České Budějovice, Mladá Boleslav vyhrála nad Zlínem a Sigma remizovala s Hradcem Králové.

Zápas kola


Baník Ostrava - Viktoria Plzeň

Plzeňští se během první půle dostali ve Vítkovicích do dvougólového vedení zásluhou branky Mosquery a Beauguelovy penalty. Domácí se dlouho hnali za snížením a potenciálním vyrovnáním, obojí se v pozdějším průběhu povedlo Klímovi.



Gól kola


1. Jan Kalabiška (Slovácko)

Po fantastické kombinaci na jeden až dva dotyky otevřelo Slovácko skóre proti pražské Spartě. Podobně povedenou souhru zakončoval v dresu Slavie Lingr, Klokan Koubek zase vyslal z vápna pěknou střelu.



2. Ondřej Lingr (Slavia Praha)



3. Matěj Koubek (Bohemians Praha 1905)



Jedenáctka kola





Brankář - Marek Boháč (Pardubice)

Jeho celkových pět zákroků oproti jen jednomu inkasovanému gólu výrazně pomohlo Pardubicím k vítězství v Teplicích. Po čtvrthodině zneškodnil zajímavou šanci Kodada, v průběhu utkání pak likvidoval i další střely.

Pravý obránce - Alexander Bah (Slavia Praha)

Povedl se mu zejména závěr prvního poločasu. Nejprve našel dobrým pasem Olayinku, vzápětí si naskočil na Holešův centr a skóroval. I nadále kromě dobré obranné práce působil aktivně i dopředu a podílel se tak na jasném vítězství.

Střední obránce - Dominik Preisler (Mladá Boleslav)

Vedle čistého konta po dobré obranné práci předvedl dobrou kopací techniku a připsal si nahrávku na jediný gól zápasu. Od rohového praporku přesně našel hlavu Milana Škody, díky jehož gólu Mladá Boleslav zvítězila.

Levý obránce - Jan Kalabiška (Slovácko)

Po patnácti minutách hry zakončoval pohlednou kombinaci Slovácka a hlavou otevřel gólový účet utkání. I s druhým bekem Reinberkem pak ve zbytku utkání podporovali útočnou fázi Slovácka a i díky nim se tak zrodilo jasné vítězství.

Pravý záložník - Tomáš Zahradníček (Sigma Olomouc)

V osmadvacáté minutě se do listiny nahrávačů zapsal poprvé, když šikovným centrem našel hlavu zakončujícího Růska. Jen pár desítek sekund po návratu ze šaten vyslal Breiteho do samostatného úniku, i tentokrát to skončilo gólem.

Střední záložník - Nicolae Stanciu (Slavia Praha)

Velmi zdařilé utkání v podání rumunského středopolaře, který rozdával pasy až geniálním způsobem. Po čtvrthodině výtečným nákopem za obranu přihrál Oscarovi, jenž pak asistoval Olayinkovi. Vzápětí bravurně našel v úniku i skórujícího Kuchtu. Další jeho přihrávky už gólem bohužel neskončily.

Střední záložník - Ondřej Lingr (Slavia Praha)

Na hřiště se dostal až po deseti minutách druhé půle, i tentokráte se mu ale povedlo roli žolíka zvládnout famózně. Po Krmenčíkově sklepnutí z voleje překonal Hanuše, v nastavení pak hlavičkou zavěsil podruhé.

Levý záložník - Yira Sor (Baník Ostrava)

Přihrával na obě trefy Baníku v honbě za domácím vyrovnáním proti Plzni. V akrobatické pozici nejprve po třech čtvrtinách hry našel v dobré pozici Klímu, stejnému hráči poslal balón i v závěru, tentokráte šikovnou prostrkávačkou od autové čáry.

Útočník - Mojmír Chytil (Pardubice)

Nedlouho před přestávkou si našel Tischlerův centr a tísněn obráncem dokázal skórovat. Ve druhé půli byl ve vápně stažen Chlumeckým. Následnou penaltu sice Huf neproměnil, nicméně vzápětí Chytil zakončoval znova a byl z toho další faul. Tentokráte už z pokutového kopu padnul gól.

Útočník - Václav Jurečka (Slovácko)

Prsty měl i v úvodní brance, když šikovně přiťuknul centrujícímu Kohútovi. Tu druhou sám vstřelil poté, co přetlačil Štetinu a technicky zakončil, třetí zase ve statistikách nese jeho asistenci v podobě prodloužení nákopu k Holzerovi.

Útočník - Jiří Klíma (Baník Ostrava)

Žolík jako hrom. Na plac přišel po necelé hodině hry, už zanedlouho se dobře zorientoval ve vápně a tváří v tvář Hruškovi uspěl. Později vsítil i vyrovnávací trefu, to pumelicí k bližší tyči překonal brankáře podruhé.

Nemělo by vám uniknout


Dynamo vsítilo jediný gól v Ďolíčku i díky nejistému zákroku Bačkovského, který Basseyho střelu jen tečoval do sítě.


Elegantním způsobem po vzoru Antonína Panenky proměnil pokutový kop Michael Rabušic, čímž vyrovnal v Karviné skóre.


Muži z Podještědí svůj obrat dokonali v nastavení, jmenovitě se to povedlo Júsufovi díky špatnému vyběhnutí Bolka.


Dalším neúspěšným pardubickým exekutorem penalty se v této sezoně stal David Huf. Naštěstí pro Východočechy později si Lukáš Červ počínal lépe.


Hned u dvou gólů nezvládl osobní souboj Lukáš Štetina, zejména měření s Danielem Holzerem vypadalo, že by měl mít pod kontrolou.


Zachyceno na sociálních sítích


Slušné na hráče, který měl v 28 letech na kontě gólů jen 23.


Tento výraz asi měli i plzeňští fanoušci, když viděli sestavu (a potom i zápas).


Franz Straka by mohl opravovat některé příspěvky na Twitteru.


Všem čtenářům přeji, ať jejich pracovní týden je lepší, než byla pro Pavla Vrbu sobota.


Jedním z viníků jeho pokaženého dne byl Lukáš Štetina.


Dvacetisekundová staredown battle s kameramanem? Úspěšná.


S tou největší ostudou Plzně by to možná ještě stálo za to přehodnotit...


VAR v akci


Do dvougólového trháku v závěru utkání s Budějovicemi dostal Bohemku už Bartek, jenže jeho branka nakonec po zásahu videa nebyla uznána pro ofsajd.



Po konzultaci s VAR se pískala penalta pro Plzeň, a to za Ndefeho nakopnutí Kopice.



Rovněž Liberci přihrál vyrovnávací gól v Karviné videoasistent, jenž spatřil Stropkovu hru rukou. Čas 1:51.



Hned dvě penalty po zákrocích na Chytila zahrávali v Teplicích fotbalisté Pardubic. Nejprve za to mohlo Chlumeckého stáhnutí útočníka Východočechů.



Hned po jejím neproměnění došlo ke Krunertově šlapáku na Chytila a byl z toho další pokutový kop. Čas 2:20.



Změny v tabulce


Na čele tabulky se děly pořádné změny. Slavia sice nadále vede, její těsný náskok na druhé místo však vzrostl na tříbodový. Nejbližšími pronásledovateli jsou Slovácko a Plzeň, první jmenovaný se vyšvihnul dopředu o skóre. Kromě viktoriánů v tabulce překonal i Spartu, která je aktuálně až čtvrtá.

Remíza proti Plzni znamená pojištění pátého místa pro Baník, i přes třetí nevýhru v řadě je nadále šestý Hradec Králové. Za ním však už v těsné blízkosti čeká dvojice hladových a ambiciózních vlčáků v podobě Mladé Boleslavi a Liberce. Tabulkou naopak klesá Sigma, jež je na tom stejně jako České Budějovice.

V elitní šestce se odtrhla poslední dvojka. Na jedenácté místo se vyšvihli Bohemians, kteří předskočili poražené Zlín a Jablonec. Na dostřel od tohoto dua jsou Pardubice, které konečně vyhrály. Naopak trápení Karviné a Teplic nebere konce.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha15122142:1138
2.1. FC Slovácko15112231:1435
3.Viktoria Plzeň15112225:1235
4.Sparta Praha15103236:1933
5.Baník Ostrava1474327:1825
6.FC Hradec Králové1556421:2221
7.FK Mladá Boleslav1562725:2320
8.Slovan Liberec1562715:2120
9.Sigma Olomouc1546524:2318
10.Dynamo České Budějovice1553720:2318
11.Bohemians Praha 19051443721:2915
12.Fastav Zlín1542917:2914
13.FK Jablonec1527611:2813
14.FK Pardubice1525818:3011
15.MFK Karviná1305813:255
16.FK Teplice15121213:325

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (65)

Přidat komentář
kilobyte

Zápas jsem bohužel (teda možná bohudík) neviděl, ale to za Slovácko nikdo moc nevyčníval, že mají v sestavě kola jen jednoho hráče?

Reagovat
Pablos

Jurečka, Kalabiška... Jsou tam dva.

Reagovat
kilobyte

Už na to hovno vidím , asi budu muset jít spát.

Reagovat
db18

Štetina

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
John Obi Mikel

Vyloženě vyčnívali jen ty dva, co tam jsou. Jinak to byl spíš týmový výkon. Ještě stopeři by tam mohli být, protože váš útok totálně vymazali.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani nevyčníval, proti těm zoufalcum to nebylo potřeba. Mohlo to být o dost více i bez vyčnívání.

Reagovat
smazaný uživatel

V sestavě kola určitě chybí Havlík a Sadílek

Reagovat
John Obi Mikel

Ale místo koho bys je tam chtěl dát?

Reagovat
Bakary3

Tak zas třeba výkon Lingra jako střídajícího hráče za stavu 3:0 bych nijak nepřeceňoval, to je hodně pohodlný pro každýho hráče

Reagovat
John Obi Mikel

Dal 2 góly za pár minut, v sestavě si být zaslouží.

Reagovat
Losinho

Stanciu šílenost

Reagovat
Mass

Co tu sestavu kola udělat někdy aspoň trochu hratelnou, kde sou stopeři a defenzivní záložník?

Reagovat
Bakary3

Asi nikdy žádnej nehraje dobře

Reagovat
Losinho

Na stopera půjdou Jurečka s Chytilem.

Reagovat
kilobyte

Až budou dávat góly.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Spalovač šancí

Debaklem bych to úplně nenazýval.

...

Jinak ta liga s nadstavbou je zajímavější, všichni mají o co hrát celou základní část. Rozhodně není jedno, jestli jste 6. jako Hradec nebo 11. jako Bohemka, kdy v běžném formátu by ani jeden se nemusel moc dřít. Jen by to chtělo trošku lépe vymyslet tu nadstavbu.

Reagovat
naheCZ

No nevím, když jsme ztratili to jedno místo v pohárech, tak už to je celkem zbytečné. Prostřední část je vlastně o ničem. A letos to ještě dost asi zhorší Sparta B, která může sebrat jedno barážové místo v druhé lize, takže už i v té skupině o záchranu už může jít o hovno.

Reagovat
kilobyte

Prostřední část je o ničem až v nadstavbě, ale teď mají ty týmy šanci se dostat do skupiny o titul, což je určitě lákadlo a navíc určitě nechtějí hrát skupinu o záchranu.

Reagovat
naheCZ

Já myslel právě v tý nadstavbě, naprosto o ničem

Reagovat
kilobyte

Nebýt nadstavby, tak by bylo několik posledních kol naprosto o ničem (pro týmy ze středu). Takže pro střed to vyjde nastejno, ale udělá to zajímavější boj o titul.

Reagovat
Imos

bych neřekl, že Sparta B sebere jakékoliv barážové místo, prostě místo Béčka do baráže nastoupí jiný tým

Reagovat
naheCZ

Právě že ne. Pokud Sparta skončí druhá či třetí, tak do baráže jde jen jeden tým. Už se to zde řešilo.

Reagovat
John Obi Mikel

A když skončí béčko Sparty první, tak pujde nekdo primo, nebo bude baraz pro 15. a 16.?

Reagovat
naheCZ

To právě nevím, ptal jsem se na to taky pod jiným článkem. Nějak předpokládám tu druhou možnost.

Reagovat
kilobyte

Když bude béčko první, tak postoupí Brno. A je jedno kolikáté bude.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
bobis21

Ne. Když bude Sparta B na barážovém místě tak se zachrání 14. týmy v lize.

Reagovat
Imos

To je absurdní, snad to takhle nebude vždyť to je hloupost to dělat takhle

Reagovat
bobis21

Když nedávno Brno postoupilo z nižšího místa, všichni nadávali. Teď se nastaví pravidlo tak, aby taková situace nenastala a zase je to špatně. Já už fakt nevím ... Mně to naopak přijde dobré, pokud klub nepostoupí přes rezervu ligového týmu, co chce o rok později dělat v soutěži s áčkem?

Reagovat
Imos

Ja jsem s tím Brnem nenadával třeba jako jasně, je ostuda celý druhý ligy že je béčko Sparty tak vysoko, ale aby kvůli béčku na druhém místě nebyla jedná baráž mi přijde ujetý, už tak tenhle systém je kokotský nastavený a ještě aby nefungovala ta baráž ... tak jako tak každý tým z druhé ligy by baráž prosral, tak proč dělat takovouhle komedii

Reagovat
Greny

uvidime kdo tam bude na postup a kdo na sestup kazdopadne hochum z becka Sparty to nezavidim, bude na ne na konci sezony velky tlak od klubu pod nima at par zapasu vypusti, ale zaroven i od klubu z ligy at hraji naplno - a to si predstavte ze by tam zustal porad namocenej Peltuv Jablonec

Reagovat
Greny

a co me teda uplne zajima : kdyz bude treba prvni Brno :)

a druha Sparta B a treti treba ta Vlašim ktera nema stadion na ligu tak baraz nebude vubec?

Reagovat
Banikovec7

By jim Jarda něco zařídil ne?

Reagovat
John Obi Mikel

Gablonz se zvedne, stejně jako se loni nakonec zvedla Boleslav.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Losinho

4:0 není debakl?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Spalovač šancí

Kdyby to dostala Slavia, tak jo. Tady to ale bylo spíše realistické vyjádření rozdílu v kvalitě obou týmů.

Reagovat
dave30

Reagovat
kilobyte

To by Bořil nesměl mít neviditelnou ruku, aby Slovácko mělo šanci.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Nadstavba je fajn, díky tomu, že prostřední skupina hraje 'jen' o nasazení v poháru a lepší finanční odměnu. Ta předchozí verze, kdy teoreticky 10. tým ligy hrál se 4. o účast v pohárech, byla blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Zapas kola plzen - banik??? Ne nahodou Slovacko vs Sparta? Jak samotny zapas tak i postaveni v tabulce...? A v sestave kola jenom 2 hraci slovacka? Hlavne ze slavistu jak naseto. Slavka hrala s v soucasne dobe trapnym Jabloncem... Za me to hodnoceni je uplny ulet...

Reagovat
HorajzmAmmann

kočka,myš vs Csaplárova past.

Nelze srovnávat.

Reagovat
db18

+ Chorý stoper.

Reagovat
smazaný uživatel

Kalabiška, Sadílek, Lingr a Švědík do repre za ŠilhavéDNO!

Reagovat
ratusek

Nepsal někdo, že po repre pauze se ta videa nebudou přehrávat automaticky?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, rikal ze se na to podiva

Reagovat
mistr129

Budu na to potřebovat konzultaci s někým, kdo se v tom opravdu vyzná, jelikož iSport ta videa nabízí ve formátu iframe, který (co jsem se dočetl) automaticky spouští. Zastavit se mi to žádným příkazem nepovedlo, stejně jako se mi to nepovedlo přetransformovat na formát "video", který by neměl mít autoplay. Takže korporátní sdělení: Na řešení pracujeme, prosíme o strpení

Reagovat
ratusek

jo pohoda.

Na řešení pracujeme, prosíme o strpení. Mistr129, váš EF guru

Reagovat
Losinho

Říkal po jaký repre pauze?

Reagovat
Puskas

a za jak dlouho po ní?

Reagovat
ratusek

Reagovat
Aldeano

Reagovat
ratusek

Reagovat
srandamač

Kdybych byl na datech, tak jsem bez dat

Reagovat
Aldeano

Jinak tohle byl taky strašný venkovní zápas: https://www.eurofotbal.cz/1-fotbalova-liga/2001-2002/reportaz/chmel-blsany-sparta-praha-598357/

Ve stejnou sezónu Blšany na 14. místě...

Reagovat
cubinho

Tehdy to byl jeden z prvních zápasů Hubschmana, ktery totalne nezvládl.

Reagovat
ACSeRw!n

jj ten legendarni gol nejde zapomenout

Reagovat
srandamač

Sobišek mě dostal do kolen

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
cubinho

Co obecně říkáte na úroveň fotbalových studií v ČR? Na nejvyšší místo jasně řadím O2 se Sobíškem, klidně s Rosou nebo Mikolandou jako posledně. ČT se vážně může jít zahrabat. Ale zase třeba Hrdličku nemůžu ani vidět.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele