Pane Rado, hra Jablonce nás uráží aneb Události 18. kola FORTUNA:LIGY

14.12.2021, 11:30
Názory a komentáře
Možná trochu ve stínů zveřejňovaných částí policejních spisů v aféře kolem Romana Berbra, která kosí snad všechny ty, které nepokosila už dříve, se odehrálo předposlední podzimní kolo nejvyšší české soutěže. A v něm se žádná výrazná překvapení ani omyly rozhodčích neudály.

Sobotní program přinesl vzájemné utkání dvou celků z nejlepší šestky, ve kterém se Hradec Králové se Slováckem rozešel smírně. Nedaleké Pardubice naopak hladce podlehly Baníku, Zlín nakonec udolal Karvinou a první víkendový den zakončila výhra Plzně nad Libercem.

V sobotu došlo na dva zajímavé souboje o pozice. Na záchranářských příčkách se bezpečné zóně přiblížily Teplice výhrou na půdě utrápeného Jablonce, uprostřed pole Budějovice přehrály Olomouc. Zvítězila i obě pražská "S", Slavia si poradila s Mladou Boleslaví a Sparta přejela Bohemians.

Zápas kola


Hradec Králové - Slovácko

Třetí po sobě jdoucí ztráta Slovácka v řadě. To sice díky Jurečkově zásahu vedlo, nicméně po hodině hry se nechal vyloučit Reinberk, čehož k obratu využili Vlkanova s Radou. Ani Hradec však vedení neudržel, Jurečka totiž svou druhou trefou stanovil jako konečný výsledek remízu.



Gól kola


1. Pablo González (Sigma Olomouc)

Povedené trefy pod břevno tentokráte patří do této hitparády. Gonzálezův volej se jen těžko slovy popisuje, rovněž Stanciuovi mimořádně sedla střela z první. Květův gól sice jeho tým moc neutěšil, avšak snad alespoň jemu samotnému udělal radost.



2. Nicolae Stanciu (Slavia Praha)



3. Roman Květ (Bohemians Praha 1905)



Jedenáctka kola





Brankář - Tomáš Grigar (Teplice)

Několika zákroky pomohl sobě k čistému kontu a týmu k velmi cennému teprve třetímu vítězství. Už v úvodu se musel činit proti Vaníčkovi, celkově si nakonec připsal čtyři zneškodněné soupeřovy pokusy.

Pravý obránce - Alexander Bah (Slavia Praha)

Po půlhodině hry se zorientoval v nepřehledné situaci v soupeřově pokutovém území a z prvního dotyku poslal balón za Šedova záda. Vzápětí vedl akci středem až k vápnu soupeře, odkud si pasem na pravou stranu připsal asistenci.

Střední obránce - Jan Shejbal (Teplice)

Dařilo se mu v soubojích a spolu s parťáky ze stoperské trojice držel Jablonec na uzdě, přidal i klidnou rozehrávku. V závěru utkání navíc vybojoval červenou kartu na Čvančarovi, která sebrala soupeři jakékoliv naděje na srovnání.

Levý obránce - Dávid Hancko (Sparta Praha)

Po čtvrthodině hry asistoval na první a na dlouhou dobu jedinou branku zápasu, když skvostným pasem našel Pulkraba. Po pauze se dokonce sám dočkal gólu, jeho přesná střela k tyči skončila mimo dosah gólmana.

Pravý záložník - Jakub Pešek (Sparta Praha)

Po zranění se vrátil do sestavy v ligovém zápase a hned hýřil aktivitou. V úvodu prověřil Le Gianga, poté do zajímavé situace nahrál Wiesnerovi. Připravil i dva góly, nejprve předal balón asistujícímu Hložkovi, pak nahrával přímo skórujícímu Pavelkovi.

Střední záložník - Nicolae Stanciu (Slavia Praha)

Byl to právě rumunský středopolař, kdo odcentroval na Bahovu branku. A právě jemu dánský bek asistoval ve čtyřicáté minutě na gól. Stanciu se šancí naložil skvostně a zakončil nekompromisně pod břevno.

Střední záložník - Nemanja Kuzmanovič (Baník Ostrava)

Podílel se na úvodní trefě Baníku, když přesným centrem na hlavu Davida Buchty asistoval na tento gól. Po půlhodině se mezi střelce zapsal sám, to když zvolil překvapivé řešení a propálil Letáčka

Levý záložník - Alois Hyčka (Teplice)

Po sedmdesáti minutách hry cenným gólem uklidnil "Skláře" ve veledůležitém mači v Jablonci. Naběhl si na Rezkův pas a obstřelil brankáře Hanuše. Kromě toho na pozici křídelního obránce poctivě piloval lajnu.

Ofenzivní záložník - Adam Hložek (Sparta Praha)

Dlouho na hřišti nebyl příliš viditelný, nakonec ovšem zápas zakončil s hattrickem z asistencí. V závěru první půle dvakrát vybídnul ke skórování Pulkraba, nejjednodušším zápisem do statistik byl ten třetí, když pouze lehce přiťuknul Hanckovi.

Útočník - Tomáš Poznar (Fastav Zlín)

Hlavní strůjce důležité výhry Zlína nad poslední Karvinou. V deváté minutě hry si našel centr Hrubého a hlavičkou jej umístil do brány, v úvodu druhé půle pak pro změnu naběhl na přízemní pas a i tentokráte slavil úspěch.

Útočník - Matěj Pulkrab (Sparta Praha)

Premiérovým hattrickem zároveň udělal z této sezony už teď svou druhou nejgólovější. Po patnácti minutách snadno doklepnul do prázdné brány, další dva góly vstřelil v krátkém sledu. Nejprve uspěl ranou ke vzdálenější tyči, poté Le Gianga překonal pěknou přízemní střelou.

Nemělo by vám uniknout


Ne zrovna nejchytřejší zákrok předvedl proti Hradci Králové Petr Reinberk. Ten za stažení protihráče bez jakékoliv snahy hrát míč uviděl červenou kartu a ještě způsobil penaltu.



Adam Vlkanova s pokutovým kopem nenaložil nejlépe, nicméně následnou dorážku umístil do sítě.



Další neproměněnou penaltu si připsal karvinský Kristi Qose, ten ovšem neměl takové štěstí a nedostal příležitost dorážet. Čas 2:05.



V závěru po několika tvrdých střetech, které se obešly bez zaznění píšťalky, se na svého soupeře vrhnul Eduardo Santos, za což uviděl druhou žlutou kartu. A za tu ještě může být rád, bez potíží za svůj zkrat mohl vidět i přímou červenou.



Dvě napomenutí přinutila k předčasnému odchodu do šaten i Pabla Gonzáleze. Tu druhou uviděl poté, co ve vzdušném souboji trefil Králika. Čas 2:59.



Zachyceno na sociálních sítích


Přeřek, nebo upřímnost?


On to ten Nezmar nedělal pro sebe...


Z veselejšího soudku, aneb jak přivítat bývalé hráče.


Připravil několik tutových šancí, ale bohužel jen soupeři.


Statistika zajímavá, byť chybná. Kyperské Omonii se to povedlo již o 2 týdny dříve, stejně jako rumunské Kluži.



VAR v akci


Výše přiložená Qosem neproměněná penalta byla nařízena za Vraštilovu ruku až po zásahu VAR. Čas 1:51.



Videoasistent přisoudil pokutový kop i Dynamu proti Olomouci, i tady šlo o hru rukou, tentokráte v podání Látala. Čas 3:35.



Kdo naopak VAR nebude mít rád, to je Tomáš Čvančara. Jeho nesmyslné šlápnutí na Shejbala totiž rozklíčoval právě až asistent za videem. Ať už zůstane v Jablonci, půjde do jednoho z pražských klubů, nebo někam úplně jinam, úvod jara asi nestihne.



Změny v tabulce


Na místech zaručujících účast v evropských pohárech nedošlo k žádné změně, Slavia nadále vede o tři body před Plzní a o pět před Spartou. Ta ale nyní disponuje náskokem už dvou vítězství na Slovácko, za nímž se už v těsné blízkosti nachází Baník.

Hradec Králové i přes pátou ztrátu v posledních šesti zápasech drží šesté místo, o krůček za ním najdeme České Budějovice a nalepené na ně zase Mladou Boleslav a Liberec. Elitní desítku uzavírá po další porážce Sigma.

Na jedenácté místo se díky vítězství s Karvinou vyšvihl Zlín, který předskočil neúspěšné Bohemians i Jablonec. Rovněž Pardubice nepřidaly další body a na dostřel jim tak už jsou Teplice, naopak Karviná je bez jediné výhry jednoznačně poslední.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha18152148:1147
2.Viktoria Plzeň18142235:1344
3.Sparta Praha18133245:2242
4.1. FC Slovácko18113436:2136
5.Baník Ostrava18105338:2235
6.FC Hradec Králové1867524:2525
7.Dynamo České Budějovice1873826:3024
8.FK Mladá Boleslav1872928:2823
9.Slovan Liberec1872917:2523
10.Sigma Olomouc1856730:2721
11.Fastav Zlín18531022:3618
12.Bohemians Praha 190518531026:4218
13.FK Jablonec1837813:3216
14.FK Pardubice18351022:4014
15.FK Teplice18321319:3611
16.MFK Karviná18051316:355

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (594)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele