Primera Division - souhrn 23. kola

12.02.2011, 19:58, aktualizováno 14.02.2011, 22:53
Komentáře a souhrny
Mallorca doma v pondělní dohrávce porazila Athletic. Real Madrid uspěl na hřišti Espanyolu a snížil ztrátu na vedoucí Barcelonu, která remizovala v Gijónu. Důležité body do boje o záchranu mají La Coruña, Hercules a Levante, doma uspěl i Real Sociedad a Malaga vybojovala alespoň bod proti Getafe. Valencia otočila zápas na půdě Atlética Madrid.

RCD Mallorca - Athletic Bilbao 1:0

14.02.2011 21:00

Góly: 11. Pierre Webó

Athlétic Bilbao měl v dnešním zápase proti Mallorce za cíl získat tři body a dotáhnout se tak na čtvrtý Villarreal, na který by v případě výhry ztráceli pouhé 4 body. Vidina vylepšené 5. pozice se ale rozplynula poté, co se už v 11. minutě trefil domácí Pierre Webó, čímž zajistil ostrovnímu klubu výhru. Mallorca se tak dostala na úkor Atlética Madrid na 10. příčku.

Athletic z posledních osmi zápasů šestkrát vyhrál, čímž se dostal až na 5. pozici, Villarreal navíc o víkendu neočekávaně prohrál s Deportivem La Coruñou, a tak hráči Bilbaa doufali, že i v dnešním zápase urvou tři body a stáhnou náskok ,,Žluté ponorky" na pouhé 4 body. Jenže nakonec hosté ze zápasu nevytěžili ani jediný bod.

Do zápasu lépe vkročili domácí. Do úvodní šance se dostal Gonzalo Castro, kterého však vychytal brankář Gorka Iraizoz. V 11. minutě předvedli hráči Mallorcy svůj útočný potenciál znovu a tentokrát už se mohli radovat z úvodního gólu. Ten zaznamenal kamerunský útočník Pierre Webo, který se vrátil po jednozápasovém trestu do základní sestavy a který si tak v letošní sezóně připsal svůj pátý gól. Na hranici pokutového území si skvěle zpracoval míč na prsa N'Sue, který si následně přihrál před branku, kde se nejlépe zorientoval právě Webó, když z blízky trefil míč mezi nohy Iraizoze.

Webó mohl ještě před poločasem navýšit skóre na 2:0, ale nepodařilo se mu nasměrovat míč do brány poté, co ho k němu vyrazil Iraizoz po střele Michaela Pereiry.

Po poločase se Athletic snažil vyrovnat, ale nedostal se k žádné větší akci. Obranný val Mallorcy pracoval velice dobře a pečlivě střežil čisté konto, které klub z baleárského ostrova udržel jen jednou za posledních deset zápasů ligy i poháru. Jednu z mála nebezpečných šancí Basků si vytvořil Andoni Iraola, jenže jeho střela z dálky gólem neskončila. Poslední nadějí hostů byla razantní hlavička, kterou vyprodukoval Urka Vera, ale brankář Dudu Aouate si s ní dobrým zákrokem poradil. Mallorca, která si z minulých 4 utkání odnesla jen 1 bod, se díky důležité domácí výhře bodově dotáhla na Real Sociedad, Sevillu a Getafe a může v následujících zápasech reálně zaútočit na 7. místo.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Real Madrid 0:1

13.02.2011 21:00

Góly: 24. Marcelo

Zajímavé utkání bylo k vidění na stadionu Cornella el Prat mezi Espanyolem a Realem. Hosté vyhráli gólem Marcela tím nejtěsnějším rozdílem, přestože hráli od začátku zápasu bez vyloučeného Casillase. Výborný výkon Kameniho zabránil vyššímu gólovému přídělu.

Ani popáté se nepovedlo Espanyolu s Realem bodovat a skórovat, třebaže měl takřka celý zápas početní převahu. O osudu zápasu rozhodl gól výborně hrajícího Marcela a hubený náskok už Real udržel. Dokonce mohl po několika tutovkách Adebayora i zvýšit, ale v cestě stál skvěle chytající Kameni.

Trenér domácích Pochettino pouze upravil obranu, kdy se na stopera místo Forlína stáhl z beku Galán a místo něj se objevil Javi López. Mourinho postavil místo Ramose Arbelou a oproti očekávání nahradil Lasse Khedirou, v útočné vozbě nastoupil Di María místo Kaká.

Utkání začalo šokem pro Bílý balet, už ve 2. minutě byl po lehkém střetu s Callejónem mimo vápno vyloučen Casillas a nahradil ho Adán, který vystřídal Di Maríu. Z následného přímého kopu pálil Luis García, ale Adán vyrazil. V 5. minutě pálil po rohu mimo na druhé straně Khedira a stejný hráč to zkoušel o tři minuty nato z dálky znovu, ale Kameni vyrazil.

Za domácí odpověděl Sergio García, ale i Adán si věděl rady. Další nebezpečnou střelu předvedl Marcelo, když se jeho pokus pravačkou otřel o obránce Espanyolu a následně o břevno. Ve 13. minutě střílel volejem Márquez a míč lízl tyčku branky Realu. Stejný hráč nastřelil z následného rohu jen Adebayora.

V 18. minutě pálil mimo Ronaldo. Vzápětí se hosté dožadovali penalty po ruce Amata. Prudký pokus Javi Márqueze zlikvidoval Adán a z protiútoku se už ve 23. minutě radovali hosté. Ozil využil nepřesného odvrácení Amata, přihrál Ronaldovi, ten vysunul Marcela, který se prohnal do vápna a z těžkého úhlu překonal Kameniho.

Z následné akce mohl zvýšit Adebayor, ale Kameni jeho střelu vyrazil. Stejně zlikvidoval ve 37. minutě střelu Marcela po akci Ronalda. Portugalec chvíli nato pálil po pasu Adebayora nad. Ve 39. minutě právě tožského útočníka vysunul Xabi a ten obloučkem nastřelil břevno. Poslední šanci prvního poločasu měl po samostatném průniku Ronaldo, ale Kameni jeho střelu lapil.

Druhé dějství začalo vlažněji, až v 52. minutě vyrazil přímý kop Ronalda Kameni. Za domácí se dalekonosnou střelou předvedl o sedm minut později Javi López, která minula svatyni Realu. Espanyol se tlačil dopředu, držel míč, ale do šancí se nedostával. Obranu potrápil v 69. minutě střídající Dátolo a v 71. minutě pálil z voleje Callejón, ale Adán neměl problém. Mladý brankář Realu vystihl i krásnou kolmici na Dátola.

Poslední desetiminutovka přinesla zkraje velkou šanci Adebayora po přihrávce Ronalda, ovšem Kameni zachránil. Na druhé straně střílel mimo Baena, poté se takřka do totožné obrovské příležitosti opět po pasu Ronalda dostal Adebayor, nicméně Kameni znovu skvěle zabránil navýšení skóre. Modrobílí domácí měli šanci v podobě obloučku Verdúa, ale ani Adán se nenechal překvapit.

V závěru předvedl jen dvě střely vedle Cristiano Ronaldo, domácí se již do žádné šance nedostali. Real tak stáhl náskok Barcelony na pět bodů, Espanyol zůstává šestý.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Villarreal CF 1:0

13.02.2011 19:00

Góly: 60. Alberto Lopo

Zápas bohatý na střely, kterým chyběla přesnost, a chudý na góly, tak by se dalo charakterizovat střetnutí mezi La Coruňou a Villarrealem. Hosté si nedokázali napravit reputaci po porážce v minulém kole a po výsledku 1:0 si odvezli z hřiště Deportiva druhou porážku v řadě.

Do první příležitosti se v 11. minutě první půle dostal domácí hráč Juan Rodríguez, jeho dělovka se však mezi tři tyče nevešla. V další šanci ve 23. minutě se ocitl opět domácí hráč, tentokrát Antonio Tomás, jeho projektil ale mířil vysoko nad hostující branku. O minutu později se do zakončení opět vřítil Juan Rodríguez, hlavičce bohužel scházela přesnost.

Hosté se do prvního vážnějšího ohrožení branky domácích dostali až v 26. minutě, hlavička Nilmara ovšem gólový efekt neměla. V 31. minutě bylo opět horko hostujícímu brankáři Lopezovi, ten ale Adriánovu dělovku polapil. Villarreal se k další větší příležitosti propracoval až ve 41. minutě, Gonzalovo zakončení hlavou ale domácího gólmana Aranzubiu nepřekvapilo. Do konce prvé půle se již nic nestalo a oba týmy šly do kabin za nerozhodnutého stavu 0:0.

Hned v úvodu druhého poločasu ohrozil svatyni hostů Riki, střela ovšem gólové parametry neměla. V 60. minutě už se ale hráči domácí La Coruni dočkali. Míče se chopil Alberto Lopo, přesně mířenou ranou trefil cíl a dostal svoje mužstvo do jednobrankového vedení.

O pár minut později mohl vedení navýšit Riki, jeho levačka ale vyšla naprázdno. Ani další příležitosti domácího celku gólové parametry nenesly, hosté toho ale využít nedokázali, do konce zápasu si možnosti na vyrovnání nevytvořili a museli po druhé v krátké době zkousnout hořkost porážky.

Výsledek klání je nečekaný, ale nutno uznat, že zasloužený. Villarreal jako favorit zápasu nedokázal tuto úlohu naplnit a za zápas si moc brankových příležitostí nevytvořil. La Coruňa cítila šanci, vypracovala si několik gólových akcí a nakonec se mohla překvapivě, ale spravedlivě radovat z tříbodového zisku.

Více informací k zápasu

Levante UD - UD Almería 1:0

13.02.2011 17:00

Góly: 53. Felipe Caicedo

Levante porazilo na domácím stadionu Almeríi 1:0 a dostalo se ze sestupového pásma, momentálně se nachází na patnácté příčce. To Almería si situaci v tabulce ještě více ztížila, je předposlední a od záchrany ji dělá tři body. Jediný gól utkání dal v úvodu druhé půle útočník Felipe Caicedo.

Caicedo tak zaznamenal svůj již osmý gól v patnáctém utkání letošní sezony La Ligy a je jednoznačně nejlepším střelcem svého klubu, druhý Stuani nasbíral přesně polovinu přesných zásahů. Právě Ekvádorec Felipe Salvador Caicedo, jak zní jeho celé jméno, táhne svůj současný tým, ve kterém je na hostování z Manchesteru City, směrem k záchraně.

Utkání začalo velmi svižně, v páté minutě se do první obrovské šance prokousal domácí záložník Juanu, ovšem z hranice penaltového puntíku zamířil vedle. Domácí byli o něco lepším týmem, to se snažil přetavit v gól Asier Del Horno, jenže jeho technická střela z volného přímého kopu minula šibenici branky Diega Alvese.

Velmi dobrý centr ukázal stadionu Ciutat de Valencia Míchel a ještě lepší střelu předvedl Piatti, jenže Almería by se dostala do vedení, jen kdyby asistent rozhodčího chybně neodmával ofsajd. Dobře trénovali hoši z Almeríe signál po rohovém kopu, jen ta Ucheho střela mohla (a měla) být lepší.

Nacvičené řešení standardní situace předvedli i domácí, jenže Bernardellova technická střela po přiťuknutí hned od dvojice spoluhráčů skončila nad brankou. Jediný gól utkání padl ve třiapadesáté minutě, kdy se k míči na hranici šestnáctky dostal Caicedo, obtočil se s ním a prudkou střelou svou silnější levačkou rozvlnit síť.

Almería se po obdržené brance přece jenom zlepšila, jenže na více než šanci Ulloy, která ale skončila jen v boční síti, se nezmohla. Naopak ještě mohla v úplném závěru podruhé inkasovat, jenže střídající Stuani namířil svou hlavičku mimo tři tyče. Levante tak zvládlo veledůležitý souboj "o šest bodů", utekla svému soupeři na rozdíl čtyř bodů a hlavně ze sestupového pásma.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Getafe CF 2:2

13.02.2011 17:00

Góly: 80. Júlio Baptista (pen.), 90. Salomón Rondón - 8. Miku, 24. Adrián Colunga

Dnes v La Lize přivítala poslední Málaga deváté Getafe. První poločas se povedl hostům, kteří se zásluhou Mika a Colungy dostali do vedení 2:0. Málaga však předvedla skvělý obrat v samém závěru zápasu, kdy se trefil Júlio Baptista a Rondon.

Domácí pod taktovkou Manuela Pellegriniho měli za cíl odpoutat se ode dna tabulky a dotáhnout se na ostatní týmy bojující o záchranu, jenže jejich situace nebyla vůbec lehká. V bráně musel zaskakovat za zraněného Sergia Asenja brankář Arnau, do zápasu nezasáhli ani Duda, Javier Malagueno, Kris a Helder Rosario. Manuel Pellegrini proto povolal několik mladých hráčů.

Hráči Getafe naopak chtěli navázat na vítězství 4:1 z minulého kola proti Deportivu a dostat se před Atlético Madrid a Sevillu. A začátek duelu tomuto scénaři napovídal.

Andaluský tým totiž vkročil do zapásu snad nejhůře, jak jen to bylo možné. Už v 8. minutě špatně odhadl situaci zaskakující brankář Francesc Arnau, který nezachytil Colungův prudký centr skrze pokutové území a pouze vyboxoval míč do dotírajícího Mika, pro kterého už nebylo těžké dopravit míč do prázdné brány.

Ve 24. minutě vypadal pro Málagu zápas ještě černěji. Colunga si zpracoval v plném běhu dlouhou přihrávku a přeloboval vyběhnuvšího Arnaua.

Chvíli na to mohl snížit domácí Júlio Baptista, který do Málagy přestoupil z AS Řím, jenže jeho střela z úhlu se nevešla mezi tři tyče. Tento brazilský útočník se do šance dostal ještě dvakrát, ale Getafe od inkasování zachránil jeho brankář Oscar Ustari.

Zápas se pomalu chýlil ke konci a už to vypadalo, že si Getafe odveze z venkovního zápasu 3 body, když v tom byla v 80. minutě proti madridskému týmu odpískána penalta, kterou proměnil střelou k levé tyči Júlio Baptista.

Od té chvíle Málaga vsadila vše na útok, neboť trenér Pellegrini moc dobře věděl, že nemá co ztratit. K brankovému území Getafe se vydal dokonce i brankář Arnau, ale byl to nakonec Rondon, kterému se podařilo ve čtvrté minutě nastavení dopravit z blízka míč za záda Ustariho.

Málaga tak vyválčila důležitou remízu, a ačkoli zůstává stále posledním týmem Primera División, její ztráta na 19. místo je už jen jeden bod. I Getafe si remízou pomohlo, ačkoli výhra by byla ještě cennější, posunulo se totiž z 9. příčky na 7., když předběhlo Atlético Madrid a Sevillu.

Více informací k zápasu

Hércules CF - Real Zaragoza 2:1

13.02.2011 17:00

Góly: 80. Francisco Farinós, 89. David Trézéguet - 4. Braulio

Dnes se ve španělské La Lize utkaly dva týmy, které se stále pohybují v blízkosti sestupové zóny. Hercules na svém stadionu Josého Rica Peréze přivítal Zaragozu. Ta se sice hned v úvodu dostala do vedení zásluhou Braulia, Hercules však dvěma góly v poslední desetiminutovce odvrátil prohru a po čtyřech neúspěšných zápasech konečně zaznamenal důležité vítězství.

Před zápasem se lepší statistikou mohla pyšnit Zarazoga, když z posledních 7 zápasů vyhrála 4 a jen jednou prohrála. Díky dobré lednové formě se tak konečně odpoutala od sestupových míst, kde se pohybovala skoro celou dosavadní sezónu, a vyšvihla se na 12. místo. Jenže v dnešním zápase byla její série utnuta, Zaragoza se propadla na 17. místo, a tak bude muset znovu začít ze všech sil bojovat o záchranu.

To Hercules se svojí formou, alespoň do dneška, spokojený být rozhodně nemohl nemůže. Z posledních čtyř utkání si jeho hráči neodvezli ani jeden jediný bod a propadli se tak tabulkou na 15. místo. Díky dnešnímu obratu se však vše zvrátilo, Hercules konečně zabodoval a ihned se katapultoval na 12. místo za Mallorcu, na kterou nyní ztrácí pouhé 2 body.

Zápas se pro domácí nezačal vyvíjet vůbec dobře. Už ve 4. minuté Said Boutahar zakroutil zprava přímý kop, na který nejlépe zareagoval Braulio, když vyskočil nejvýše a hlavičkou překonal Juana Calatayuda.

V tu chvíli domácím zřejmě nebylo moc do smíchu, vždyť hrozilo, že prohrají již pátý zápas v řadě, navíc ještě na domácím hřišti. Zaragoza po celý zápas víceméně kontrolovala hru, Hercules si nevytvořil žádnou vyloženou šanci.

Teprve až v posledních deseti minutách se domácí fanoušci mohli radovat nad povedenými kousky svých hráčů. Kapitán Francisco Farinos totiž v 80. minutě srovnal skóre na 1:1. Obraně Zaragozy se nepodařilo zcela ideálně odvrátit rohový kop, neboť míč zachytil španělský záložník a vypálil na Lea Franca nechytatelnou stoupající střelu, která se zastavila až za pomoci sítě Francovy brány.

V tu chvíli domácí fanoušci slavili remízu, ale to ještě nevěděli, že o pár minut později se jejich tým dostane do vedení. Vyrovnávací gól Herculesu dodal sebedůvěru a naději, a tak o devět minut později našel Farinos krásným centrem bývalého francouzského reprezentanta Davida Trezegueta, který si míč zpracoval hrudníkem a halfvolejem z hranice pokutového území překonal Franca. Zaznamenal tak svůj desátý gól v sezóně a především výrazně pomohl celému svému týmu z krize.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - CA Osasuna 1:0

13.02.2011 17:00

Góly: 74. Raúl Tamudo

Real Sociedad se nenechal odstrčit z vyrovnaného boje o sedmou příčku ligové tabulky, a to i přesto, že měl v utkání s Osasunou namále. Jediný gól dal patnáct minut před koncem útočník Raul Tamudo. Osasuna se díky výhrám Deportiva, Racingu, Levante a Hérculesu a remíze Sportingu propadla do sestupových vod, je osmnáctá.

Nutno podotknout, že vítězství domácích bylo více než zasloužené, Erreala byla po celý průběh zápasu jednoznačně lepší a v podstatě bylo jen otázkou času, kdy docílí vítězné branky. Hrdinou se nakonec stal třiatřicetiletý bývalý španělský reprezentant Tamudo, v Sociedadu spíše již dosluhující poté, co v létě přišel z Espanyolu a vrátil se tak tam, kde začínal se svou profesionální kariérou.

Nejaktivnějším hráčem na hřišti byl v prvním poločase rozhodně Antoine Griezmann, který se nažil běhat, střílet i nahrávat, jak jen to šlo. Nejblíže gólu pak měl ve třicáté páté minutě, kdy zakroutil svůj volný přímý kop přesně do břevna. Úplně největší šanci prvního dějství však měli, i přes svou značnou pasivitu, hosté z Pamplony. Dostal se do ní po Masoudově přihrávce Pandini, jenže tváří v tvář Bravovi selhal.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce se již Osasuna do žádné šance nedostala a utkání spíše připomínalo čekání na jednu situaci, která bude znamenat domácí výhru. Příliš opravdu velkých příležitostí si domácí vytvořit i přes obrovský tlak nedokázali, ovšem když už se to Tamudovi patnáct minut před koncem podařilo, byl z toho obrovsky důležitý gól.

Celá tříbodová akce začala autem Estrady na pravé straně, ten si narazil se Kutilem, prudce odcentroval do vápna a Raul Tamudo nadvakrát propašoval míč za záda statečně bojujícího Ricarda. V samotném závěru ještě uviděl červenou kartu hostující Rival sebral tak Osasuně veškeré šance na boj o bod.

Jen Zaragoza, Almería a právě Osasuna ze spodní poloviny tabulky ve třiadvacátém kole Primera Division nebodovaly, logicky tak nastal propad n sedmnácté, respektive osmnácté a devatenácté místo, horší už je jen Málaga. Real Sociedad je devátý, ovšem situace kolem sedmého až desátého místa je neskutečně vyrovnaná, sedmé Getafe je jen o skóre lepší.

Více informací k zápasu

Racing Santander - Sevilla FC 3:2

12.02.2011 22:00

Góly: 12. Christian Fernández, 19. Kennedy Bakircioglü, 90. Manuel Arana - 40. Federico Fazio, 83. Luís Fabiano (pen.)

Racing Santander na domácím hřišti El Sardinero přestřílel Sevillu 3:2 a výrazně si v tabulce polepšil, momentálně je dvanáctý. Sevilla přišla o body v úplném závěru utkání po katastrofálních individuálních chybách. Fantastický debut na lavičce Racingu si odbyl trenér Marcelino Garcia Toral.

Domácí se v úvodní dvacetiminutovce dostali do dvoubrankového vedení, které se však postupem času rozplynulo a vypadalo to, že si oba týmy rozdělí po bodu. To by ale nesměl v první minutě nastavení vyrobit obrovskou minelu brankář Palop, který tak dovolil domácím sebrat všechny tři, tolik potřebné, body.

Racing se ujal vedení ve dvanácté minutě. To z pravé strany odcentroval od rohového praporku Pinillos, vytáhlý stoper Christian, ústřední postava první půle, přeskočil i brankáře Palopa a nadvakrát procpal míč do sítě. V sedmnácté minutě dostali hosté fantastickou šanci na vyrovnání, v pokutovém území totiž fauloval Christian, nařízenou penaltu ovšem Negredo neproměnil, brankář Toňo předvedl skvělý skok k levé tyči a balón vyrazil. A v devatenácté minutě to s nadějemi domácího týmu vypadalo ještě lépe, standardní situaci z levé strany rozehrál Kennedy a na přední tyči stojící Rakitič si, ve snaze odkopnout míč co nejdál, srazil kulatý nesmysl do vlastní brány.

Domácí v tu chvíli vypadali nezastavitelně, zvláště pak když se jen o dvě minuty později do obrovské šance dostal Adrian, jeho prudká hlavička však za zády Palopa neskončila. Všechny plány domácích fanoušků na debakl však vzaly za své v devětatřicáté minutě, kdy se nechal vyloučit, asi už tušíte, Christian. Sevilla nečekala s využitím přesilové hry dlouho, již o minutu později se po Rakitičově centr prudkou hlavičkou k tyči prosadil obránce Federico Fazio a do druhého dějství se tak šlo za mnohem dramatičtější situace, než jak to zpočátku vypadalo.

Sevilla zofenzivnila hru, na hrací plochu se dostala dvojice útočných fotbalistů (Luis Fabiano, Capel) namísto dvou defenzivnějších hráčů (Alexis, Dabo), tyto změny s sebou přinesly také velkou převahu hostů z Andalusie. Zvýšená aktivita znamenala pochopitelně také větší počet brankových příležitostí, hlavičky Luise Fabiana a hlavně Alvara Negreda měly gólové parametry, v prvním případě ale zachránil domácí skvělý zákrok gólmana Toňa, v tom druhém zase dobře postavené tyče domácí svatyně.

Vůbec největší šance na vyrovnání se dostavila sedm minut před koncem, kdy se Kennedy nechal v pokutovém území předskočit Capelem a nechtěně, nýbrž jasně, ho fauloval. Pokutový kop si vzal tentokrát na starost Luis Fabiano a střelou doprostřed branky bezpečně skóroval. Kdo v tu chvíli sázel na vítězství Sevilly, nedá se nazvat bláznem, protože domácí začali více faulovat, než hrát fotbal, zato Andalusané jednoznačně šli za rozhodující brankou.

Rozhodující moment utkání přišel na přelomu devadesáté první minuty a té následující. Perfektní pas na levé křídlo dostal střídající Manuel Arana. Ze své branky však naprosto nepochopitelně vyběhl brankář Palop, přesto že míč se v tu chvíli nacházel na kopačce Arany zhruba čtyřicet metrů od brány. Palop, stojící zhruba dvacet metrů před brankovou čarou, již dávno předtím, než Arana vystřelil, věděl, jaké hlouposti se dopustil a během toho, co balón směřující od kopačky domácího záložníka mířil do opuštěné branky, již zpytoval svědomí. Perfektní lob Arany skončil přesně u levé tyče a rozhodl o tříbodovém zisku pro Racing.

Jen tak dál, pane Toral...

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - FC Barcelona 1:1

12.02.2011 20:00

Góly: 16. David Barral - 80. David Villa

Dnes večer přivítal Sporting Gijon na svém stadiónu El Molinón Barcelonu. Vedoucí tým španělské ligy chtěl prodloužit svoji úctyhodnou sérii 16 vyhraných zápasů za sebou, jenže Gijon se hned v úvodu zápasu dostal do vedení, a nakonec vyválčil cennou remízu 1:1. Zrodilo se tak největší překvapení 23. ligového kola.

V sobotním večerním zápase nebyla úctyhodná statistika Barcelony k ničemu. Sice minulý týden proti Atléticu Madrid zlomili další rekord, když se jim podařilo vyhrát v 16 po sobě jdoucích zápasech, přičemž v každém z těchto zápasů dokázali až na tři výjimky vstřelit minimálně 3 góly, ale na půdě Sportingu se spíše trápily.

Už Pep Guardiola před zápasem předesílal, že Sporting Gijon nesmí jeho svěřenci podcenit. V prvním vzájemném zápase tohoto ligového ročníku jim byl Gijon zdatným protihráčem a blaugranas dokázali jen s obtížemi vyhrát 1:0. Dnešní duel však způsobil Kataláncům ještě větší obtíže.

Divácky velmi zajímavé utkání odstartoval už v 17. minutě David Barral. Ten se rozběhl s míčem po levé křídle, podařilo se mu obejít Gerarda Piquého, který na jeho kličku nestačil zareagovat, a krásně umístěnou střelou k pravé tyčce Valdésovy branky otevřel skóre.

Barcelona se během úvodní půl hodiny nedostala k žádné větší šanci. Hráči Gijonu skvěle bránili, odvraceli dlouhé pasy a ukončili několik nebezpečně se rozvíjejících akcí v podání Messiho a Iniesty.

Teprve ve 29. minutě se do první velké šance dostal Ibrahim Afellay, který si krásně naběhl na přihrávku a z dálky vyslal prudkou střelu na Pichua. Ten si s ní však poradil.

Po půl hodině znovu zahrozil Gijon. David Barral si znovu vzal míč a pronikl s ním až do pokutového území, skvělým napadáním ho však odzbrojil Gerard Piqué, který si tak napravil předchozí selhání. Barral se měl možná pokusit spíše o přihrávku, neboť mu nabíhal De Las Cuevas, který byl v mnohem lepší pozici a mohl by zvýšit na 2:0.

Barcelona začala hrát svoji hru až od 33. minuty, kdy se míče chopil Andrés Iniesta, proběhl z levého křídla před branku, odkud vypálil. Radost barcelonských fanoušků však znovu překazil Pichu.

V úvodu druhého poločasu byly k vidění šance na obou stranách, ale ani De Las Cuevas ani Villa brankáře nepřekonali. Do hry ve druhém poločase naskočil Španěl Pedro, který svým energetickým výkonem dodal potřebnou šťávu barcelonské útočné dvojici Messi-Villa, ale k vyrovnání jeho snaha zatím nevedla.

V několika dalších minutách zkusili své štěstí Messi a Xavi, ale skvělý Pichu byl znovu pozorný.

Vyrovnání se blaugranas nakonec dočkali až v 80. minutě, kdy Messi precizní kolmicí našel Davida Villu, který si pohlídal offsidové postavení a excelentním obloučkem přehodil vyběhnuvšího Pichua.

Tlak Barcelony v následujích minut ještě rostl. V 87. minutě měl blízko ke vstřelení vítězného gólu Pedro, který jen tak tak nedosáhl na Messiho křížnou střelu pokutovým územím a neusměrnil ji za záda gijonského brankáře.

Rozhodčí nastavil pět minut nad rámec normální hrací doby, během nichž se Xavi pokusil trefit z přímého kopu, ale trefil pouze zeď.

Remíza je vítězstvím pro Sporting Gijon, který je ve své bitvě o sestup vděčný za každý bod. Naopak Barcelona tak ukončila svoji sérii 16. po sobě jdoucích vyhraných zápasů, ztratila možnost překonat rekord Interu Milán, který drží sérii 17 vítězství v řadě a navíc umožnila Realu Madrid stáhnout svůj náskok na pět bodů, pokud se ,,Bílému baletu" podaří zítra porazit Espanyol.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Valencia CF 1:2

12.02.2011 18:00

Góly: 3. José Antonio Reyes - 41. Joaquín, 86. Joaquín

Valencia otočila díky dvěma trefám Joaquina nepříznivě se vyvíjející duel na půdě Atlética a zvítězila 2:1. Tato prohra zřejmě znamená konec pro domácího trenéra Quiqueho Sancheze Florese, jehož židle byla velmi nahnutá již před tímto duelem.

Domácí Atlético šlo velmi rychle do vedení, fantastický úvod do utkání zařídil svou druhou trefou v letošní sezoně La Ligy Jose Antonio Reyes. Bohužel pro domácí fanoušky to byla poslední světlá chvilka "rojiblancos" v celém utkání. Těsně před pauzou, konkrétně čtyři minuty před poločasovou přestávkou, totiž vyrovnal Joaquin a ten samý hráč se čtyři minuty před konečným hvizdem trefil i podruhé a rozhodl. Pro Valencii se jedná o velmi důležité tři body, jelikož minimálně do zítřejšího zápasu Villarrealu dostala na třetí místo ligové tabulky. Atlético je momentálně osmé, ovšem velmi reálně hrozí, že po celém třiadvacátém kole bude nejen bez trenéra, ale i bez horní poloviny tabulky.

Diváci, kteří se o tři a více minut opozdili, přišli o veškerou domácí radost. Hned v již zmíněné třetí minutě se totiž dostali domácí do trháku, po Forlánově přihrávce z levé strany se i díky velké podpoře štěstí protlačil Reyes až do pokutového území a následnou křižnou střelou rozvlnil síť za Guaitou. Pak už se v dobrém světle prezentovali pouze "Netopýři".

Ono dobré světlo na sebe poprvé upozornilo až v jedenačtyřicáté minutě, do té doby se hrál nepříliš záživný fotbal mezi oběma šestnáctkami, šance se zrodila jen zřídkakdy a když už se nějaká naskytla, měli jí většinou domácí. Vyprávět by mohl hlavně nejaktivnější hráč první půle Reyes, jeho teč po střílené Aguerově přihrávce ovšem zamířila do připraveného Guaity. Velkou příležitost pak měl ještě hlavičkující Raul Garcia, toho ale vychytal skvělým reflexem Guaita.

Čtyři minuty před přestávkou se hosté dočkali vyrovnání, prudkou přihrávku na hranici malého vápna poslal z levého křídla Jordi Alba a před Joaquinem se naskytla jednoduchá situace v podobě odkryté branky.

Do druhé půle vstoupili lépe hosté z Valencie, Ricardo Costa se ale po centru Tina Costy odpískání penalty nedočkal. V padesáté osmé minutě fauloval Maduro v pokutovém území Reyese a na druhé straně se již pokutový kop správně kopal. Diego Forlán však v letošní sezoně není tím hráčem, který dovedl svůj tým k titulu v Evropské lize a Uruguay coby nejlepší hráč MS 2010 do semifinále. Přesně to potvrdil i dnes, když z penaltového puntíku trefil pouze tyč.

Aguero se o pár chvil později snažil chybu svého parťáka z útoku napravit, jenže jeho střelu z úhlu zkrotil Guaita. Na druhé straně se zase do samostatného úniku dostal Alba, ovšem vystřelil nepřesně. Po celý zápas aktivní Reyes chtěl rozhodnout sám a mohlo se mu to povést, kdyby jeho hezký volej neskončil na tyči.

V osmdesáté šesté minutě zápasu utekl po levé straně hostující Tino Costa, přihrál na hranici šestnáctky stojícímu Pablovi, který přiklepl míč Joaquinovi a jeho chytrá přízemní rána skončila přesně u levé tyče De Geovy brány. Jedinou odpovědí Atlética byla červená karta nervózního Godína, jenž tak definitivně utnul všechny naděje domácích.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona23202171:1262
2.Real Madrid23183253:1957
3.Valencia CF23145438:2547
4.Villarreal CF23143641:2345
5.Athletic Bilbao23122937:3238
6.Espanyol Barcelona231211030:3137
7.Getafe CF23941035:3731
8.Sevilla FC23941035:3831
9.Real Sociedad231011234:3731
10.RCD Mallorca23941025:3031
11.Atlético Madrid23931132:3130
12.Hércules CF23741224:3725
13.Racing Santander23671020:3325
14.Deportivo La Coruña23671020:3425
15.Levante UD23731324:3424
16.Sporting Gijón23581023:3123
17.Real Zaragoza23581022:3623
18.CA Osasuna23571121:3022
19.UD Almería23481123:3920
20.Málaga CF23541430:4919

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (853)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele