Primera Division - souhrn 22. kola

05.02.2011, 19:54, aktualizováno 06.02.2011, 22:56
Komentáře a souhrny
Barcelona porazila i Atlético, pojistila si vedení v tabulce a zároveň stanovila nový rekord soutěže. Real Madrid reagoval výhrou nad Realem Sociedad. Villarreal nezvládl zápas s Levante a prohrál 0:1, kdežto Valencia porazila Hercules. Espanyol podruhé v řadě padl, tentokráte na půdě Almerie. Athletic doma neměl problémy s Gijonem, Sevilla remizovala s Malagou.

Valencia CF - Hércules CF 2:0

06.02.2011 21:00

Góly: 43. Aritz Aduriz, 53. Tino Costa

Včera večer se na trávníku stadiónu Mestalla utkaly dva týmy z opačných pólů španělské ligové tabulky. Momentálně čtvrtá Valencia přivítala patnáctý Hercules. Netopýři se snažili stáhnout ztrátu na třetí Villarreal na pouhý jeden bod, což se jim vítězstvím 2:0 povedlo. Hercules tak nadále pokračuje ve své nelichotivé bilanci, která čítá již 4 zápasy v řadě bez výhry.

Valencii se v poslední době velice daří. Z posledních 11 kol Primera Division pouze jedinkrát prohrála a to s Realem Madrid. Navíc se hráčům málem povedlo pokořit jeden z klubových rekordů - ten v počtu vítězství v řadě. Na svém účtu jich měli 5, a kdyby zvládli pondělní zápas proti Racingu Santander, mohly by propuknout oslavy. Svěřenci Unaie Emeryho však na stadionu El Sardinero pouze remizovali 1:1. Dnešním zápasem tak možná načali novou sérii úspěšných zápasů.

I díky této skvělé statistice Valencie dotahuje ze čtvrté pozice třetí Villarreal, na který momentálně ztrácí pouhý 1 bod, a pokud by se jí povedlo Žlutou ponorku sesadit, zajistila by si prozatím přímý postup do Ligy mistrů, což je zajisté pro celý klub lákavá myšlenka.

To Hercules má zcela jiné problémy k řešení. Z vítězství se radoval naposledy v zápase proti Barceloně, kdy se hráčům senzačně podařilo porazit blaugranas na jejich domácí půdě 2:0, ale od té doby se jim z jedenácti ligových i pohárových soutěží nepodařilo získat tři body ani jednou a pouze třikrát uhráli remízu. Ještě horší statistika prozrazuje, že Hercules čeká už 682 minut na vstřelení branky. Tuto nemilou střeleckou impotenci neprolomil ani dnes, a tak ho už od sestupových příček dělí pouhý 1 bod.

Nedělní zápas byl od první minuty v režii domácích hráčů. Už po šesti minutách se do první příležitosti dostal Costa, jeho pokus však letěl nad branku. Své střelecké štěstí vyzkoušel jako další Ever Banega, ale střela letěla úplně mimo. Ve 24. minutě zahrozili i hosté. Nelson Valdez se šikovně dostal za obranu, jeho dloubák však letěl nad břevno. Ve 38. osmé minutě znovu zahrozila Valencia, která byla blízko gólu poté, co Mehmed Topal navzdory ostrému úhlu vypálil pumelici do tyče. Gól ale nakonec padl až těsně před poločasem. David Navarro dlouhým pasem našel Salgada, kterého se marně snažil postavit do offsidu Rodri, ten přihrál Adurizovi, kterému nevypíchl míč skluzující David Cortes, a útočník Valencie akrobaticky prostřelil Juana Calatayuda.

I ve druhém poločase byla nebezpečnější Valencie. Druhý gól málem přidal znovu Aduriz, když se hlavou opřel do centru z levé strany od Jeremy Mathieua. Calatayud však tentokrát úspěšně zasáhl. Jenže o chvíli později se už hráči Valencie mohli radovat podruhé. Poté, co byl Roberto Soldado faulovaný 23 metrů od brány soupeře, se k přímému kopu postavil Tino Costa a krásnou střelou přes zeď k tyčce zvýšil na 2:0. V 75. minutě se ještě Valencie dožadovala penalty, když byl Aduriz evidentně stáhnutý k zemi Juanrem, rozhodčí ale nechal pokračovat hru.

V 82. minutě přišla ještě jedna velká šance, tentokrát ze strany hostů. Rufeteho centr byl odhlavičkován Topalem pouze k Fritzlerovi, jehož rána z voleje se krásně kroutila k tyčce, jenže Vicente Guaita, brankář Valencie, který do té doby neměl mnoho práce, se blýskl výtečným zákrokem. Konec zápasu byl velice povedený z obou stran. Vystřídavší hráč Herculesu Royston Drenthe se dvakrát pokoušel ještě něco udělat se skórem zápasu, ale marně, na druhé straně Salgadovu střelu odvracel na brankové čáře Juanra.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Sociedad 4:1

06.02.2011 19:00

Góly: 8. Kaká, 21. Cristiano Ronaldo, 42. Cristiano Ronaldo, 89. Emmanuel Adebayor - 72. Álvaro Arbeloa (vl.)

Bílý balet se dočkal v La Lize vyššího vítězství, poté co porazil Real Sociedad San Sebastián v poměru 4:1. Střelecky se opět našel Cristiano Ronaldo, autor dvou branek, premiérový ligový gól vstřelil Adebayor. Real se drží na druhém místě. San Sebastián neodehrál právě povedený zápas.

Domácí nastoupili ve značně pozměněné sestavě: Ve stoperské dvojici nahradil Albiola Garay, na pivotu Khediru Lass a nejvíce změn doznala útočná vozba - místo Di Marii se objevil Kaká a na hrotu nastoupil Adebayor za Benzemu. Trenér hostí Lasarte vyměnil Labaku za De la Bellu.

První šanci utkání měl Kaká, ale minul branku. Další pokusy měl Cristiano Ronaldo, ale zatím šly mimo. V 7. minutě už stadion nadšeně zabouřil, protože domácí otevřeli skóre. Centr Arbeloy odvrátil nepřesně Elustondo a Kaká levačkou přesně zavěsil.

Hosté mohli vyrovnat o minutu později po chybě Casillase, ale Raúl Tamudo nedokázal nabídnutou šanci využít. Baskové se i nadále osmělovali, ale nic převratného nevymysleli. Real nejprve zahrozil volejem Ronalda nad a pak se Portugalec po čtyřech soutěžních zápasech konečně dočkal. Xabi rozjel ve 20. minutě akci, kterou následovala kombinace mezi Kaká a Ronaldem zakončená přesnou střelou levačkou k tyči Bravovy branky.

San Sebastián odpověděl nepřesnou střelou Griezmanna, s chutí střílejícího Ronalda vychytal na druhé straně Bravo. Ani volej Adebayora nenašel branku hostí, vtipnou patičku Ronalda překazil Anostegui, Portugalcovu střelu o minutu později skvěle vyrazil Bravo.

Aktivní byl rovněž Adebayor, jeho akci nezavršil Kaká. Ani dalekonosná střela Ozila neskončila gólem. Hosté mohli snížit ve 40. minutě, ale dorážku Tamuda po pasu Griezmanna výborně zneškodnil Casillas. Bílý balet v odpověď zvýšil náskok, po rohu Ozila, který přesně zakončil hlavou Cristiano Ronaldo. Poslední šanci prvního poločasu měli opět domácí, nicméně Ronaldo mířil z přímého kopu těsně nad.

I druhé dějství začali domácí svižně.V 51. minutě mohl zkompletovat hattrick Ronaldo, ale pálil po přihrávce Kaká vedle, vzápětí Brazilec po akci Ozila a přenechání Adebayora orazítkoval břevno. O pět minut později mohl rozvlnit síť Adebayor, ale přihrávka Ronalda mu přeskočila přes nohu.

Další šanci měl Cristiano Ronaldo, ale Bravo mu oba pokusy těsně za sebou zneškodnil. Ani střela Ozila se neujala, a tak nakonec v 71. minurě snížili hosté. Po zmatku ve vápně vystřelil Tamudo, Casillas vyrazil a míč se odrazil od Arbeloy do branky. Domácí odpověděli střelami Ronalda a Di Marii, ale Labaka s Bravem zabránili nárůstu skóre.

V závěrečné desetiminutovce se nejprve uvedl slalomem před Brava Adebayor, ale neproměnil. Pak využil nedorozumění obrany a Brava Ronaldo, ale míč poslal z úhlu jen do boční sítě. V 88. minutě uzavřel skóre Adebayor, který po přihrávce Di Maríi chladnokrevně vstřelil svůj první ligový gól v dresu Realu.

Pak domácí polevili a hosté měli šance v podání Sarponga, Elustonda a Agirretexeho, nicméně výsledek se již nezměnil. Real si drží sedmibodový odstup za Barcelonou, San Sebastián klesl na desáté místo.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Málaga CF 0:0

06.02.2011 17:00

Góly: -

Kdo čekal v tomto utkání gólový příděl Sevilly do sítě Málagy, musel být více než překvapen. Hosté vymazali domácí útočníky a vybojovali na hřišti Sevilly velmi cennou bezbrankovou remízu. Sevilla s výsledkem 0:0 rozhodně být spokojena nemůže, protože ztráta dvou bodů jí opět oddaluje od vysněného postupu do evropských soutěží.

Na začátku prvního poločasu se moc příležitostí ke vstřelení branky nedostavilo. První větší ohrožení měli na svědomí hráči hostující Málagy. Svatyni domácího gólmana Palopa ohrozil střelou Julio Baptista, ale bez gólového efektu. O minutu později byl již brankář domácích překonán, ovšem obránci Sevilly Fernandu Navarrovi se podařilo putující balon do prázdné klece odkopnout. Sevilla se k větší příležitosti dostala až v 35. minutě první půle, ale střelecký pokus Luise Fabina se mezi tři tyče nevešel. Čtyři minuty poté se tentýž hráč probojoval do zakončení, jeho zakončení hlavou bylo ale hostujícími obránci zblokováno. Do konce první půle se už nic významného nestalo a obě mužstva šla do kabin za bezbrankového stavu.

Tři minuty po začátku druhého poločasu se do šance opět dostal hostující Julio Baptista, bohužel pro Málagu byla jeho střela nepřesná. Minutu poté se snažil branku hostí ohrozit obránce Sevilly Alexis, rána však byla zablokována pozornou obranou. Do další zajímavější příležitosti se dostal až v 68. minutě Frederic Kanoute, naneštěstí pro domácí mužstvo jeho střelecký pokus se mezi tři tyče nevešel. Do další šance se probojoval opět hráč Sevilly. Tentokrát se míč do branky nepodařilo protlačit Diegu Perottimu. Po zbytek zápasu si již žádný tým vyloženější šanci nepřipravil, a proto se obě mužstva musela spokojit s bezbrankovou remízou 0:0.

Střetnutí bohaté na šance žádné branky nepřineslo. Pro hosty z Málagy krčící se na posledním místě tabulky, má bod ze hřiště takového soupeře, jakým Sevilla je, velkou hodnotu. Naopak domácí ztratili důležité dva body, které jim v konečném součtu mohou chybět k postupu do evropských pohárů.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Atlético Madrid 3:0

05.02.2011 22:00

Góly: 17. Lionel Messi, 28. Lionel Messi, 79. Lionel Messi

Barcelona si ve 22. kole Primera Division poradila s Atléticem Madrid 3:0 poté, co se Leo Messimu povedlo dát hattrick. Katalánský klub si tak připsal již šestnáctou výhru v řadě, čímž vytvořil nový rekord soutěže.

Barceloně se povedl vstup do utkání. Už v sedmnácté minutě se poprvé prosadil 23letý Messi, když se vyhnul dvěma obráncům a z hranice vápna střelou po zemi k tyčce překonal madridského brankáře De Geu. Druhý gól přidal Argentinec ve 28. minutě, kdy se trefil zblízka a své galapředstavení zakončil v 79 minutě, kdy dorážkou do prázdné branky završil svůj hattrick.

Katalánský klub tak překonal 50 let starý rekord Realu Madrid, kterému se podařilo vyhrát v řadě 15 zápasů. Tehdy v roce 1961 za Real válel především Alfredo di Stefano, zatímco hráčem číslo jedna je v současné Barceloně jiný Argentinec - Lionel Messi. Právě on má největší zásluhu na tom, že Barcelona má už desetibodový náskok na druhý Real Madrid, ačkoli ten má ještě zápas k dobru.

Na rozdíl od středečního pohárového utkání s Almeríí, kdy Barcelona zvítězila 3:0, Pep Guardiola postavil nejsilnější sestavu, kterou má momentálně k dispozici. V útoku nastoupil Messi, doplňovaný Pedrem a Villou, zálohu měli na starosti Iniesta, Xavi a Busquets a obranu tvořila čtveřice Maxwell, Piqué, Abidal a Alves. Branku střežil jako obvykle Victor Valdes. Jediný hráč, který Guardiolovi chyběl, byl kapitán Carles Puyol, který je zraněný.

To Atlético Madrid svojí sestavou překvapilo. Nečekaně totiž nenastoupil uruguayský útočník Diego Forlán, a tak se o útok staral pouze Argetinec Kun Agüero. Teprve ve druhém poločase se uruguayský střelec objevil na hřišti a hra Atlética se ihned zkvalitnila. V 53. minutě se hráči Atlética málem dočkali branky, když měl obrovskou šanci Filipe. Gólu však hlavičkou na brankové čáře zabránil Gerard Piqué.

Lionel Messi si díky hattricku připsal již 24. gól během 22 kol La Ligy, a je tak o dva góly před druhým nejúspěšnějším střelcem španělské ligy Cristianem Ronaldem. Rekord v počtu vstřelených branek za jednu sezónu zatím dlouhodobě drží Hugo Sanchez, který nastřílel 38 branek. Zdá se, že Messi by na tento rekord mohl zaútočit, vydrží-li mu jeho forma i nadále.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Levante UD 0:1

05.02.2011 20:00

Góly: 47. Valdo

Na stadiónu El Madrigal se dnes zrodil překvapivý výsledek. Favorizovaný domácí celek nestačil na hosty z Levante a po brejku Valmira Valda ztratil všechny tři body.

Villarreal byl až do dnešního zápasu na domácím hřišti velice silný. V neporazitelnosti dokonce drželi domácí rekord celé Primera Division. Dnes se jim však sérii protáhnout nepodařilo a nevyužili tak šance, přiblížit se k druhému Realu Madrid na pouhé tři body.

Hosté, kteří na cizích hřištích letos získali pouhopouhých pět bodů, si na El Madrigal připsali další tři. Děkovat za to mohou hlavně Valmiru Valdovi, který využil brejkovou situaci z 48.minuty a zařídil jedinou branku celého zápasu.

Již první poločas ukázal relativně vyrovnanou partii, což mnohé jistě překvapilo. Hosté z Levante párkrát vystrčili růžky, největší šanci první půle však měl domácí Giuseppe Rossi. Jeho volej z 41.minuty ale zneškodnil hostující gólman Gustavo Munua a do šaten se tak odcházelo za nerozhodného stavu 0:0.

Favorizovaní domácí navíc do druhého poločasu nevkročili vůbec dobře a již po minutě mohli prohrávat. Hráče ani fanoušky Levante ale neproměněná příležitost mrzet nemusela. Co se totiž hostům nepodařilo ve 46.minutě, podařilo se jim o dvě minuty později, kdy už Valdo rozvlnil síť domácích po perfektním pasu od Munoze.

Pokud se domácí do té chvíle moc neprosazovali, po inkasované brance se do šancí nedostávali už vůbec. Iniciativu převzali hosté a k překvapení všech to byli oni, kdo si vytvářel více brankových příležitostí. Zbytek zápasu pak již žádnou branku nepřinesl, a tak v zápase chudém na góly prohrál Villarreal na domácí půdě s Levante 0:1.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - RCD Mallorca 1:1

05.02.2011 18:00

Góly: 8. Miguel Flańo - 37. Chori Castro

Osasuna si rozdělila s Mallorcou po bodu a oba celky tak zůstávají v přímém ohrožení sestupu. Hosté jsou na tom přeci jen o něco lépe, mají na svého dnešního soupeře náskok šesti bodů.

Mallorca může být po zápase mnohem šťastnější i z jiného důvodu. Již od osmé minuty totiž domácí vedli, když se trefil Miguel Flaňo. Vyrovnání si však hosté nenechali do dramatického závěru, užili si ho totiž již v závěru první půle.

Jak již bylo řečeno, na první branku zápasu se na stadionu Reyno de Navarra v Pamploně nečekalo dlouho a radovat se mohli fanoušci domácího výběru, který dnes obhajoval cenný skalp Realu z minulého víkendu.

Velmi zajímavá je statistika, podle které Osasuna v posledních dvou sezonách neprohrála zápas, hosté byli po obdržené brance aktivnější, ovšem šance Nsueho skončily buď mimo branku, nebo na pozorném brankáři Aouatem.

Vyrovnání se hráči z Mallorcy dočkali ve třicáté sedmé minutě. To se totiž prosadil Gonzalo Castro a upravil tak skóre na remízový stav 1:1. Asistenci si připsal Michael Pereira. V rozmezí dvou minut, mezi čtyřicátou a jedenačtyřicátou minutou utkání, měl dvě obrovské šanci Walter Pandiani, jenž tak mohl opět strhnout vedení na stranu Osasuny, v prvním případě však trefil gólmana, ve druhém tyč.

Zkraje druhého dějství se do mírného tlaku dostala hostující Mallorca, jenže ani Ruben, ani Pablo Cendros nezamířili mezi tři tyče. To se po hodině hry podařilo domácímu Pandianimu, jemuž ale byl odpískán ofsajd, takže branka správně nebyla uznána. V postavení mimo hru nebyl o pět minut později domácí záložník Nacho Monreal, jehož však pro změnu zradila přesnost.

Nejaktivnějším hráčem na hřišti byl jednoznačně útočník Osasuny Walter Pandiani, jenže když gólem neskončila ani jeho hlavička tři minuty před koncem, rozdělily si oba celky po bodu. Domácí byli o něco lepším týmem, vypracovali si i více brankových příležitostí, jenže více než ne bod to dnes nestačilo.

Více informací k zápasu

UD Almería - Espanyol Barcelona 3:2

05.02.2011 18:00

Góly: 5. Marcelo Silva, 7. Kalu Uche, 18. Hernán Bernardello - 34. Joan Verdú, 49. Álvaro Vázquez

Almería přestřílela na domácím hřišti Espanyol a překvapivě bere všechny tři body. Rozhodla o tom úvodní dvacetiminutovka, po které domácí vedli již 3:0.

Espanyol se, totálně zaskočen fantastickým úvodem utkání v podání Almeríe, snažil o vyrovnání, dokonce dal dvě branky, kterými orámoval poločasovou přestávku, jenže na víc než na jednogólovou porážku to nestačilo.

Hned v páté minutě se dostali domácí do vedení. Na Bernardellův centr z volného přímého kopu si naskočil obránce Marcelo Silva a hlavou otevřel skóre utkání. A hned o dvě minuty později přišla druhá branka. Kameniho v brance Espanyolu překonal útočník Kalu Uche a dostal svůj tým do velmi důležitého dvougólového vedení. Almería totiž ještě nikdy ve své historii účasti v Primera Division nepřišla o všechny body, jestliže vedla o dvě branky.

Toto pravidlo se zdálo jako potvrzené v osmnácté minutě, kdy na 3:0 zvýšil mozek záložní řady domácího celku, Hernan Bernardello. Od tohoto okamžiku začali hosté svého soupeře tlačit, jenže Callejónova dělovka pouze zatřásla tyčí, která stojí vedle branky.

Ve čtyřiatřicáté minutě se již Espanyol dočkal snížení a vzkříšení nadějí, to když se pod hezké kombinaci ve středu hřiště prosadil Joan Verdú. Velkou šanci měl v závěru poločasu nejlepší domácí střelec dosavadního průběhu sezony, Jose Ulloa, jenže jeho technickou střelu Kameni vyrazil mimo tři tyče.

Do druhého poločasu vstoupili hráči z Katalánska skvěle, hned čtyři minuty po přestávce se prosadil Alvaro a ještě více tak přiživil naděje svého týmu, v tu chvíli totiž do konce utkání zbývalo čtyřicet minut a Espanyol ztrácel již jen jednu branku. V tu chvíli se hra domácích soustředila výhradně na defenzivu a Espanyol se hnal za vyrovnáním.

Do závěrečného hvizdu se však již žádná vyložená šance ani na jedné straně neurodila, a tak si Almería připsala všechny tři body za vybojovanou výhru nad Espanyolem v poměru 3:2. Dostala se tak na osmnácté místo ligové tabulky, na momentálně nesestupující Deportivo ztrácí dva body. Espanyol se po prohře propadl o jedno místo, je šestý za Athleticem.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Deportivo La Coruña 4:1

05.02.2011 18:00

Góly: 19. Adrián Colunga, 26. Adrián Colunga, 44. Miku, 57. Pedro Rios - 68. Riki (pen.)

Getafe rozstřílelo doma Deportivo La Coruňa 4:1 a dalo tak zapomenout na týden starou ostudnou porážku od nováčka z Levante. Dvěma góly se blýskl Adrian Colunga a měl tak největší podíl na hladké výhře svého týmu.

Getafe vedlo již po první půli o tři góly, když se dvakrát trefil Colunga a v závěru poločasu ještě Miku. Po hodině hry to bylo již 4:0, hosté se zmohli jen na slabou odpověď v podobě jedné branky. Getafe se důležitou výhrou posunulo na osmé místo o skóre před Sevillu, kterou čeká zítřejší dohrávka dvaadvacátého kola. Deportivo je sedmnácté, tedy první nad čarou.

Domácí tým byl jasně lepší po celý průběh utkání, jen v závěru si již mohl dovolit mírně povolit a nechat svého soupeře hrát, neustále však měl vývoj utkání pod kontrolou. První šanci střetnutí měl nejlepší muž na hřišti, Adrian Colunga. Jeho rána však byla tečována a skončila vedle.

Ve čtrnácté minutě se hra na několik minut přerušila, po ošklivě vypadajícím zákroku byl dlouhou dobu ošetřován domácí obránce Miguel Torres. Přestávka však paradoxně pomohla Getafe, jelikož hned poté, co se znovu začalo hrát, šli domácí díky Colungovi do vedení.

Ten mohl ve čtyřiadvacáté minutě vstřelit i druhý gól, to mu však jeho záměr ještě nevyšel. Jenže co se nepovedlo v minutě čtyřiadvacáté, podařilo se Colungovi o dvě minuty později, když využil přesné Casquerovy přihrávky a zvýšil na 2:0. V poslední minutě prvního dějství měl dvě obrovské šance Miku, jednu z nich po centru Gavilána využil a Getafe tak šlo do kabin s třígólovým náskokem v kapse.

Druhá půle už se hrála v poklidnějším tempu. Přesto byli domácí i nadále jasně lepší a dočkali se další branky. Dvanáct minut po přestávce se totiž trefil Pedro Rios a utnul tak veškeré naděje Deportiva na bodový zisk. Ten sice malinko vykřesal gólem z pokutového kopu Riki, jenže na rozdělení bodů již nic změnit nemohl.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Racing Santander 1:1

05.02.2011 18:00

Góly: 40. Said Boutahar - 14. Christian Fernández

V posledních třech utkání domácí hráči Zaragozy pokaždé zvítězili, dnes se však museli spokojit pouze s remízou 1:1 s mužstvem ze Santanderu. Konečný výsledek však odpovídá předvedené hře obou celků.

Ve 14. minutě prvního poločasu poslal přesnou hlavičkou hostující tým do vedení 1:0 Christian Fernandez a přiblížil tak svůj Racing k zisku tří bodů. V prvním dějství byli mírně aktivnější hráči domácího celku, kteří si vytvořili pár příležitostí a dokázali i smazat jednogólovou ztrátu, ještě do poločasu to bylo 1:1. Pět minut před koncem prvního dějství totiž Zaragoza zásluhou Saida Boutahara srovnala a šance obou týmů byly opět vyrovnané. Do konce prvního poločasu už poté branka nepadla, a proto oba týmy šly do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

Ve druhé půli byli mírně aktivnější hráči hostujícího Santanderu, stoprocentní gólovou příležitost si ale nevypracovali. Chvíli před koncem utkání mohli zápas rozhodnou hráči domácí Zaragozy. V 88. minutě vypálil na branku hostujícího celku střeženou brankářem Tonem domácí Florent Sinama Pongolle, s jeho střelou si však hostující brankář poradil. Definitivně mohl utkání rozhodnout v poslední minutě český obránce Jiří Jarník, který hlavičkoval po centru Javora Partese. Naneštěstí pro domácí branku gólmana Tona přestřelil. Do konce zápasu si žádný tým již brankovou příležitost nevytvořil a zápas tak skončil spravedlivou remízou 1:1.

Utkání dvou sousedních celků v tabulce bylo sice bohaté na střely, stoprocentních gólových příležitostí se ale v zápase příliš neobjevilo. Oba týmy si z utkání odnesly každý po jednom bodu. Nedá se přesně říci, zda to je pro jeden či druhý celek bodová ztráta. Kluby se totiž nacházejí ve středu tabulky a nepředpokládá se, že by zasáhly do bojů o evropské poháry. O zajištění účasti i v následujícím ročníku španělské Primera División se zatím ani jeden z obou týmů strachovat nemusí, ovšem díky vyrovnanosti spodní části tabulky úplnou jistotu ještě nemají. V konečném důsledku mohou být ale oba celky vesměs spokojeny.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Sporting Gijón 3:0

05.02.2011 18:00

Góly: 16. David López (pen.), 27. Gaizka Toquero, 74. Fernando Llorente

Athletic porazil na domácím stadionu San Mamés Sporting 3:0 a dostal se na páté místo ligové tabulky. Sporting Gijón se naopak o jedno místo propadl, momentálně je třináctý.

Domácí se dvakrát trefili ještě v první půlhodince a určili tak jasně další vývoj utkání. Potřetí v posledních dvou utkáních se trefil útočník Gaizka Toquero, třetí branku vstřelil dvacet minut před koncem mistr světa Fernando Llorente.

První šanci utkání měli domácí, jenže aktivní Toquero se gólového efektu nedočkal. V deváté minutě přišel první důležitý moment zápasu, hostující stoper Gregory totiž fauloval ve vzdušném souboji Llorenteho a vyfasoval za svůj tvrdý zákrok žlutou kartu. A v patnácté minutě svou čtvrthodinku hrůzy dokonal, když fauloval v pokutovém území a jako trest přišla jednak druhá žlutá karta, která se tím pádem změnila v červenou, druhak se pískala penalta.

K její exekuci se postavil záložník David Lopez a otevřel gólový účet utkání. Stejný hráč mohl zvýšit vedení svého týmu v šestadvacáté minutě, ovšem jeho střela zpoza šestnáctky skončila nad břevnem. Hned minutu nato se ale domácí druhé branky přece jen dočkali, po chytré přihrávce jednoho z nejtalentovanějších fotbalistů současnosti, Ikera Muniana, se zasloužené branky dočkal Gaizka Toquero.

Jen o pár minut později mohlo být rozhodnuto. Po Lopezově centru z pravé strany hlavičkoval Fernando Llorente a po jeho tvrdé hlavičce se zatřáslo břevno! Snad jediným nebezpečím pro obranu domácího Athleticu byl útočník Sportingu David Barral, ten byl ale pečlivě hlídán a snad každý náznak jakés takés příležitosti byl pozornou obranou zblokován, což Barrala evidentně rozhodila, takže byl o poločase střídán.

I druhou půli naprosto ovládli domácí, hned zkraje druhého dějství se k další nebezpečné hlavičce probojoval Llorente, tentokrát ale branku netrefil. Bilbao svého soupeře chvílemi drtilo, do velkých příležitostí se propracovali Munian a San José, obě střely skončily na tyči!

V sedmdesáté třetí minutě se zasloužené odměny za výborný výkon dočkal Fernando Llorente, jenž využil Susaetovy přihrávky a definitivně rozhodl o jednoznačné výhře Athleticu v poměru 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona22201170:1161
2.Real Madrid22173252:1954
3.Villarreal CF22143541:2245
4.Valencia CF22135436:2444
5.Athletic Bilbao22122837:3138
6.Espanyol Barcelona22121930:3037
7.Sevilla FC2294933:3531
8.Atlético Madrid22931031:2930
9.Getafe CF22931033:3530
10.Real Sociedad22911233:3728
11.RCD Mallorca22841024:3028
12.Real Zaragoza2258921:3423
13.Sporting Gijón22571022:3022
14.CA Osasuna22571021:2922
15.Hércules CF22641222:3622
16.Racing Santander22571017:3122
17.Deportivo La Coruña22571019:3422
18.Levante UD22631323:3421
19.UD Almería22481023:3820
20.Málaga CF22531428:4718

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (558)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele