Premier League - souhrn 35. kola

20.04.2019, 15:29, aktualizováno 22.04.2019, 22:55
Komentáře a souhrny
Na čele tabulky se ani po tomto kole nic nemění, tři body mají Manchester City i Liverpool. Everton rozstřílel Man Utd, který tím zřejmě definitivně přišel o šanci na postup do Ligy mistrů, zklamal rovněž Arsenal, ten nezvládl derby s Crystal Palace. Chelsea pro změnu remizovala s Burnley...

Chelsea FC - Burnley FC 2:2

22.04.2019 21:00

Góly: 12. N'Golo Kanté, 14. Gonzalo Higuaín - 8. Jeffrey Hendrick, 24. Ashley Barnes

Tottenham prohrál, Manchester United taky, Arsenal jakbysmet. Že by toho ale Chelsea využila a svým konkurentům v boji o top čtyřku odskočila? Ani náhodou. Na Stamford Bridge přijelo Burnley, které v prvním poločase zdatně sekundovalo při divoké přestřelce, aby po změně stran destruktivně, a to často i ne úplně čestnými způsoby, dotlačilo zápas k remíze 2:2.

Zápas začal nádherně ofenzivní pasáží nahoru-dolů, která nám připomněla, jak krásný fotbal umí hrát anglické týmy. Ve středu nás čtyřmi góly během jedenácti minut šokovaly Man City a Tottenham, Chelsea zase excelovala v prvním dějství proti Slavii, no a dneska to bylo dost podobné.

Blues po skvělém startu do zápasu zpražil parádním volejem Hendrick, jehož úvodní branka jen ukázala, že byť jsou v poli karty rozdány jasně, při mrtvém míči jsou pokaždé síly minimálně vyrovnané. Chelsea to ale nezlomilo a během pár minut vyrovnala. Loftus-Cheek prokázal enormní sílu v osobním souboji, Hazard si pohrál s Lowtonem a N’Golo Kanté parádně zakončil - 1:1.

Vzápětí dostal Stamford Bridge do extáze Gonzalo Higuaín, jemuž míč ve vápně patičkou přihrál Azpilicueta a následná pumelice zanechala na břevně líbezný otisk. Když se meruna od konstrukce odrazila do branky, Heaton byl bezmocný. Stejně jako o chvíli později Kepa. Ten totiž mohl jen přihlížet, když Chelsea nezvládla další standardku a Ashley Barnes vděčně trknul balón do odkryté sítě.

2:2 a pořád zbývalo přes dvacet minut do konce prvního dějství. Chelsea měla nadále víc ze hry a Hazard s Higuaínem nebyli daleko další brance - oba dva ale prostor tří tyčí těsně minuli. Do konce poločasu tempo lehce opadlo, a bohužel to byla jen předzvěst půlky druhé, která měla k fotbalu hodně daleko.

Svůj podíl na tom měli i domácí, kteří zdánlivě bezmyšlenkovitě posílali míče do vápna Burnley, tedy asi jediného místa, kde měli svěřenci Seana Dychea převahu. Vždyť jedinou gólovku měl v sedmašedesáté minutě Azpilicueta při střele z úhlu.

Velkou kaňkou byl každopádně výkon Burnley. Co předvedli po změně stran Clarets, nemělo s fotbalem nic společného. Zdržování, povalování na hřišti, no a král zmíněného Barnes stihnul v závěru provokováním odstartovat ještě rozmíšku, kterou odnesl žlutou kartou jen Kovačić. Rozhodčí Friend navíc hosty za nefotbalové pozice takřka nepotrestal a Chelsea ve zkráceném čase přes, nutno uznat, dobře bránícího soupeře kýžený gól přidat nedokázala.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Crystal Palace 2:3

21.04.2019 17:00

Góly: 47. Mesut Özil, 77. Pierre-Emerick Aubameyang - 17. Christian Benteke, 61. Wilfried Zaha, 69. James McArthur

Bezchybná domácí forma Arsenalu je u konce. Po deseti ligových triumfech v řadě totiž Kanonýři překvapivě padli proti Crystal Palace, které stejně jako na půdě Manchesteru City ukořistilo prestižní vítězství v poměru 3:2. Důvodem selhání severolondýnského celku byla především neschopnost při bránění standardních situací, z nichž hosté udeřili dvakrát a zbylý zásah přidal po katastrofálním selhání Shkodrana Mustafiho Wilfried Zaha.

Unai Emery před zápasem avizoval početné změny v sestavě, ovšem s nasazením Jenkinsona, Mavropanose či Elnenyho s Guendouzim utrpěla nejen hra Kanonýrů, ale také jejich obvykle spolehlivé bránění standardních situací. Prvním varováním byla hlavička zcela nehlídaného Scotta Danna po rohovém kopu, která ještě hostům úspěch nepřinesla, ale nedlouho poté se z Milivojevićova přímého kopu prosadil Christian Benteke, jenž využil nejednotné ofsajdové linie soupeře a sám zblízka před Lenem skóroval poprvé po dlouhých devatenácti zápasech.

Domácí se z letargického vstupu do utkání postupně vzpamatovali a začali získávat očekávanou převahu, jenže jakékoli nebezpečné průniky do pokutového území zvládala zatažená defenziva Crystal Palace obětavě likvidovat a brankář Guaita zůstával nadále bez práce. Když se Kanonýři nedomohli u sudího Mosse ani odpískání pokutového kopu za nastřelenou ruku Aarona Wan Bissaky, šlo se do kabin za překvapivého vedení hostí 1:0. Pro Emeryho družinu přitom mohlo být ještě hůře, kdyby Bernd Leno nezvládl na samém sklonku poločasu zlikvidovat dvě rány Kouyatého v rychlém sledu za sebou a Christian Benteke v další slibné šanci zbrkle nepřestřelil.

Emeryho takřka obligátní dvojí střídání bezprostředně po změně stran slavilo okamžitý úspěch. Střídající Alex Iwobi nastartoval v 47. minutě akci, kterou vyšperkoval Alexandre Lacazette kolmicí pro Mesuta Özila, jenž zblízka chladnokrevně prostřelil Guaitu.

Arsenal i nadále zůstával o poznání nebezpečnějším týmem než v první půli, jenže po hodině hry jej zcela zabrzdilo další katastrofální selhání v obraně. Zaváhání Shkodrana Mustafiho ve zdánlivě neškodné situaci využil Wilfried Zaha, jenž předskočil německého stopera a suverénně vrátil svému týmu vedení.

Aby toho pro opařené domácí nebylo málo, pár minut nato inkasovali i do třetice. Znovu se tak stalo po standardní situaci, když defenziva Kanonýrů neuhlídala jak hlavičkujícího Scotta Danna, tak Jamese McArthura, jenž z bezprostřední blízkosti dorazil míč do sítě. Arsenal ovšem ani za takto kritické situace nesložil zbraně a čtvrthodinu před koncem ještě vykřesal jiskru naděje zásluhou Piérra-Emericka Aubameyanga. Gabonský forvard svůj parádní průnik zakončil neméně povedenou přízemní ranou k zadní tyči, kam se Guaita natahoval marně.

Dvě minuty před koncem měl vyrovnání na kopačce Alex Iwobi, jenže perfektně připravenou pozici po skvělé kombinaci Özila s Guendouzim zakončil nedůraznou střelou do Guaitovy náruče. Arsenal si tak nečekanou prohrou 2:3 výrazně zkomplikoval boj o umístění do čtvrtého místa, neboť v příštích kolech Kanonýry čekají neoblíbené venkovní zápasy proti Wolverhamptonu či Leicesteru.

Více informací k zápasu

Cardiff City - Liverpool FC 0:2

21.04.2019 17:00

Góly: 57. Georginio Wijnaldum, 81. James Milner (pen.)

Cardiff ještě chvíli bude muset čekat v zóně sestupu, protože dnes se mu na domácí půdě nevedlo. Všechny tři body si po trefách Wijnalduma s Milnerem odváží lepší Liverpool.

Liverpool svádí na dálku boj s Manchesterem City a potřebuje každý bod k dosažení svého snu. Dnes ho čekal náročný soupeř, na jehož půdě je horko nejednomu favoritovi. Manažer Jürgen Klopp se opět rozhodl pro smrtící trio útočníků v podání Salaha, Maného a Firmina, které podporovali Henderson s Keïtou a Wijnaldumem. Domácí vsadili na Morrisona, Mangu Gunnarssona nebo Niasseho.

Reds od prvních minut ukazovali, kdo bude na hřišti pánem, a kdo se bude spíš přizpůsobovat. Henderson pálil velmi dobře, i když s pomocí domácího brankáře nad bránu. Taktéž se nedařilo Sadiovi Manému, který přizvedl míč mnohem víc, než by bylo zdrávo. Liverpool se snadno dostával za obranu Cardiffu, jenže své šance hodně často zahazoval.

Ve 23. minutě to postihlo Roberta Firmina. Tomu poslal míč do vápna mezi vracející se beky Sadio Mané, jenže brazilský útočník tváří v tvář brankář Etheridgemu neuspěl. Balon totiž přeletěl spolu s padajícím brankářem také celou bránu a Jürgen Klopp se na lavičce Reds mohl zbláznit. Obdobné pocity musel asi mít při šanci Mohameda Salaha. Egyptská hvězda si dokázala odstavit Mangu, jenže pak pálila z úhlu jen do brankáře.

První půle celkově mnoho šancí nenabídla a zejména od Cardiffu to bylo zklamání. Paradoxně se ale právě Cardiff mohl dostat do vedení. Typickým gólem do šatny. Ve 44. minutě totiž rohový kop skončil u Camarasy, který se snažil míč napálit do brány. To se mu sice nepovedlo, ale nechtěně tím vytvořil šanci pro Niasseho. Jeho efektní nůžky však brankář Alisson bravurně vyrazil nad!

Cardiff vyprodukoval za první poločas jen jednu střelu na bránu a nemohl se divit, že k bodům měl mnohem dál než Liverpool. Favorit utkání byl jasně lepší a zaslouženě se dočkal první branky. V 57. minutě se o to postaral z velké části Trent Alexander-Arnold, který rozehrál rohový kop z pravé strany a na vápně našel Wijnalduma. Nizozemský záložník pak střelou z první prostřelil vše před sebou - 1:0.

Po hodině hry mohl navýšit rozdíl Jordan Henderson, který byl v podobné pozici jako Wijnaldum před malou chvílí. Tentokrát ale poslal míč z voleje nad bránu a schovával hlavu do dlaní.

Přesto se fanoušci liverpoolského klubu dočkali další salvy oslav. Deset minut před koncem domácí chybovali a ztratili míč, z čehož těžil Mohamed Salah. Mladý útočník proběhl až do vápna, kde byl faulován Seanem Morrisonem a sudí ihned pískal penaltu. K ní se postavil James Milner a s přehledem proměnil - 2:0.

Více informací k zápasu

Everton FC - Manchester United 4:0

21.04.2019 14:30

Góly: 13. Richarlison, 28. Gylfi Sigurdsson, 56. Lucas Digne, 64. Theo Walcott

Manchester United sehrál naprosto katastrofální duel s domácím Evertonem. Z Goodison Parku odjíždějí Rudí ďáblové po potupném debaklu a jejich naděje na Ligu mistrů se stále zmenšují. Do sítě brankáře De Gey se trefili Richarlison, Sigurdsson, Digne a Walcott.

Tohle byl přesně ten zápas, kdy se vám nedaří naprosto nic. A přesně ten zápas, který trenér Solskjaer už nechtěl nikdy vidět. Po jeho burcování a výzvě ke zlepšení se ale dostavil naprostý opak a United předvedli jeden z nejhorších výkonů pod jeho vedením. To dobře demonstruje fakt, že hosté vyslali na brankáře Pickforda jen jedinou střelu za celé utkání!

United potřebovali zabrat a získat maximum bodů, neboť z celé první šestky jsou na tom nejhůř. Favorit utkání začal poměrně dobře, protože na něm byla vidět snaha o napadání. Everton ale možná jen sbíral síly k rozhodujícím tahům, neboť fotbal v jeho podání měl daleko víc agrese, techniky i inteligence. Netrvalo dlouho a brankář David de Gea začínal mít sžíravý pocit, že dnes bude na bránění sám. Richarlison si odstavil ve vápně Freda, načež ihned tvrdě vypálil, jenže De Gea výtečně zakročil a jeho ránu vyrazil.

O pouhé dvě minuty už to s United vypadali mnohem vážněji a ani De Gea už nestačil. Smalling po dlouhém autu do vápna prohrál souboj s Calvertem-Lewinem, který prodloužil balon na Richarlisona. Mladý Brazilec nedal De Geovi žádnou šanci - 1:0.

United nebyli schopní reakce a jejich hra postrádala řád. Toffees si naopak s prakticky celou jedenáctkou soupeře dělali, co se jim zachtělo. Několik centrů před brankáře Pickforda sice doletělo, ale nikdo z hostí zakončit nedokázal. O to se ve 28. minutě naopak postaral Gylfi Sigurdsson. Zkušený záložník nebyl nikým obtěžován a z pětadvaceti metrů umístil skákavou střelu k tyči!

Druhá branka prohloubila depresi fanoušků United a naopak definitivně usadila hráče Evertonu do sedla. Do druhé půle už naskočili hráči jako McTominay nebo Young a manažer Solskjaer si od tohoto kroku sliboval výrazné zlepšení. Oživení se ale nekonalo, United dál jen matně pobíhali po hřišti.

Místo zraněného hrdiny Richarlisona se do hry dostavil rychlík Theo Walcott, ale tím mizérie United nekončila. V 56. minutě zvýšil na 3:0 obránce Lucas Digne, který si za vápnem počkal na odražený míč a nádhernou ranou ho poslal k tyči.

Brankář De Gea měl plné ruce práce o tři minuty později, ale tentokrát dokázal balon vykopnout z brankové čáry. Jeho obránci dnes naprosto nefungovali a důsledkem byl čtvrtý gól. Sigurdsson vyslal do šance střídajícího Walcotta, který běžel v podstatě sám na bránu United. Svůj únik už jen v pohodě zakončil střelou mezi nohama De Gey.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Southampton FC 3:1

20.04.2019 18:30

Góly: 27. Ayoze Pérez, 31. Ayoze Pérez, 87. Ayoze Pérez - 59. Mario Lemina

Atraktivní zápas Newcastlu se Southamptonem nakonec rozhodla větší efektivita ve prospěch domácích. Mimořádně povedený večer zaznamenal forvard Ayoze Pérez, jenž se svým premiérovým hattrickem v černobílém dresu postaral o všechny góly svého týmu. Saints kontrovali pouze trefou uzdraveného Maria Leminy a odvážejí si tak porážku 3:1.

Hosté tak nadále zůstávají na dostřel sestupovému pásmu s pětibodovým odstupem od osmnáctého Cardiffu, zatímco svěřenci Rafaela Beníteze udělali další velký krok k předčasnému zajištění záchrany. Nyní jim k matematické jistotě setrvání v nejvyšší soutěži stačí, aby Cardiff v neděli podlehl Liverpoolu.

Oba týmy do svého vzájemného duelu vstupovaly v dobrém rozpoložení, jež příliš neodráželo jejich nelichotivé postavení v tabulce. Utkání tak nabídlo zábavnou podívanou ve vysokém tempu, jíž scházela jen vyšší kvalita ve finální fázi. Když už se zdálo, že zápas spěje k první velké šanci, zastavil unikajícího Miguela Almiróna za cenu faulu James Ward-Prowse a mohl být rád, že za svůj zákrok uviděl jen žlutou kartu. Kvůli nastalým protestům domácích byl dokonce sudím Taylorem vyloučen Benítezův asistent Mikel Antía.

Rozohněný Newcastle však neztratil hlavu a nedlouho nato se dočkal průlomu skóre. Ayoze Pérez zkušeně udržel na uzdě dotírajícího Yoshidu a povedenou přízemní ranou k zadní tyči nedal brankáři Gunnovi sebemenší šanci zasáhnout. Hned o čtyři minuty později navíc španělský útočník skóroval i podruhé, když tentokráte těžil z výtečné práce Salomona Rondóna a snadno zblízka uklidil míč do sítě.

Vzhledem k tomu, že Saints si za celou první půli nepřipsali jediný přesný střelecký pokus, sáhl manažer Ralph Hasenhüttl již v poločase ke dvojímu střídání. Nasazení Stuarta Armstronga s Mariem Leminou se záhy ukázalo jako mistrovský tah, neboť právě po kombinaci obou zmiňovaných se Lemina opřel do míče a ve svém prvním startu v tomto kalendářním roce se povedenou ranou hned zapsal na listinu střelců. Vzápětí dokonce oživení hosté sahali po vyrovnání, ovšem Yoshida v dobré příležitosti zblízka minul.

Ani dočasné zlepšení Saints se na sebevědomí domácího celku nijak neprojevilo a skóre mohlo snadno vypadat jinak, kdyby dalekonosné pokusy Ki Sung-Yeunga či Isaaca Haydena neskončily pouze na brankové konstrukci. Čtyři minuty před koncem se nakonec Magpies přece jen dočkaly třetího zásahu, o který se nepostaral nikdo jiný než Ayoze Pérez.

Pětadvacetiletý forvard si našel správné místo k usměrnění Ritchieho pobídky za záda padajícího Gunna a stanovil konečný stav 3:1. Jedinou kaňkou na jinak úspěšném vystoupení domácích jsou zranění dua Almirón-Schär, kteří museli předčasně opustit hřiště a jejich start v příštích týdnech je vážně ohrožen.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Fulham FC 0:1

20.04.2019 16:00

Góly: 53. Aleksandar Mitrović (pen.)

Fulham bohužel zabral v pozdní dobu. Nyní sice podruhé za sebou v Premier League zvítězil, ale na jeho sestupu do druhé nejvyšší anglické soutěže se nic nemění. V tuto chvíli se nachází na předposledním devatenáctém místě s třiadvaceti body a na osmnáctý Cardiff City ztrácí bodů osm. Bournemouth je i přes nečekanou porážku zachráněn, s jednačtyřiceti body momentálně klesl na čtrnáctou pozici.

První větší možnost sobotního utkání byla k vidění přesně po odehrané čtvrthodině, kdy se po skákavé přihrávce z levé strany zjevil před hranicí brankového území Wilson a zcela osamocen trestuhodně mířil příliš vysoko. Za další tři minuty si AFC vytvořil druhou velkou příležitost, jenomže Fraser po úchvatném sólu přes polovinu hřiště vypálil na levém křídle z deseti metrů z mírného úhlu a gólman Rico brilantně odvrátil míč na rohový kop.

Hosté se snažili hrozit hlavně ze standardních situací a jednu z nich málem využili sedm minut před přestávkou. Na rohový kop z levé strany od Babela si naskočil Anguissa a brankář Boruc měl co dělat, aby balón reflexivně vyrazil ke svým spoluhráčům. Po změně stran zvýšili Fulham svou aktivitu a o svém úspěchu rozhodl v 53. minutě. Těsně před tím byl v jeho prospěch nařízen pokutový kop za kopnutí Simpsona do Aleksandara Mitroviće.

Míč si vzápětí postavil sám faulovaný srbský útočník a pohotovou střelou do protipohybu bezmocného Boruce zaznamenal svou jedenáctou ligovou trefu v této sezóně, díky tomu si upevnil vedoucí pozici v tabulce klubových střelců. Hosté mohli pojistit svůj náskok krátce po odehrané hodině, kdy po zpětné přihrávce téměř od brankové čáry pálil z první Sessegnon a pozorný Boruc zkrotil jeho prudký projektil z deseti metrů ve svých rukavicích.

Poslední výrazná příležitost se zrodila v 66. minutě. O vyrovnání se mohl postarat aktivní Fraser, ovšem napoprvé zblízka nepřekonal vyběhnutého Rica a ihned na to mířil z hranice pokutového území zhruba o metr vedle bližší konstrukce. Ve zbývajícím průběhu se již nic zajímavého nepřihodilo, Bournemouth proto bude mít co napravovat v příštím kole na půdě Southamptonu. Fulham se naopak pokusí prodlužit svou vítěznou sérii proti Cardiffu.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Watford FC 1:2

20.04.2019 16:00

Góly: 90+3. Karlan Ahearne-Grant - 5. Gerard Deulofeu, 80. Gerard Deulofeu

Jistě sestupujícímu Huddersfieldu se nedaří a trápení neukončil ani v zápase proti Watfordu. Ten v boji o sedmou příčku nepřipustil zaváhání a zásluhou dvou Deulofeuových branek zvítězil 2:1, za domácí korigoval v samotném závěru Grant.

Na úvodní trefu nemuseli fanoušci na Kirklees Stadium čekat dlouho, bohužel pro ně přišla do sítě jejich oblíbenců. Po trestuhodné ztrátě Terriers se směrem k bráně řítil Doucouré, který byl ještě zastaven obranou. Míč však propadl k Gerardu Deulofeuovi, jenž si s ním pohrál a o vzdálenější tyč zakončil.

O chvíli později neuspěl Sema, a tak dostali příležitost srovnat domácí, z přímého kopu však Mooy netrefil. O něco lépe už si vedl Mbenza, ovšem Foster jeho dalekonosný pokus dokázal zlikvidovat. Ve velké příležitosti se po půlhodině hry ocitl Kachunga poté, co k němu propadl centr z pravé strany, balón však nedokázal poslat za záda brankáře.

Krátce po pauze předvedli solidní kombinaci Deulofeu a Sema, centr druhého jmenovaného se však neujal, stejně tak střela španělského útočníka. Na druhé straně po Mooyově rohu zakončoval nůžkami Mounie, jenže pouze nad břevno.

Hra se přelévala z jedné poloviny na druhou, a tak fanouškům Hornets musel spadnout kámen ze srdce v osmdesáté minutě. Semův centr z levé strany byl odražen k Doucourému. Jeho pokus vytáhl Lössl, ten ovšem nemohl vůbec nic dělat s Deulofeuovou dorážkou do prázdné brány.

S blížícím se koncem základní hrací doby těsně přestřelil bránu Capoue z přímého kopu, díky čemuž se otevřela šance pro hosty. Centr z levé strany odvrátila defenziva Watfordu jen k Löwemu, jenž hlavou nalezl Karlana Granta a ten se z bezprostřední blízkosti stejnou částí těla nemýlil.

Více informací k zápasu

West Ham United - Leicester City 2:2

20.04.2019 16:00

Góly: 37. Michail Antonio, 82. Lucas - 67. Jamie Vardy, 90+2. Harvey Barnes

Sobotní utkání dvou celků ze středu tabulky skončilo nerozhodným výsledkem. Domácí West Ham měl příležitost se vítězstvím přiblížit nejen horní polovině, ale i evropským pohárům, vedení však dvakrát ztratil. Na Antoniův gól zareagoval Vardy, Pérezovu trefu zase vyvážil v samotném závěru Barnes.

V úvodu se oba celky zastřelovaly, propagační pokus vyslal Arnautović, na druhé straně zaměstnal gólmana Maddison. Více než při pokusu rakouského útočníka se Schmeichel zapotil po Snodgrassově centru, na nějž jen tak tak dosáhl. A úspěšná nebyla ani Albrightonova přihrávka Vardymu, ani Antoniův pokus z těsné blízkosti.

Po půlhodině hry to znovu zpoza vápna zkoušel Maddison, i tentokrát ho ovšem Fabianski vychytal. A tak mohli udeřit hosté. Antoniova dělovka z rohu vápna ještě byla zblokována, o chvíli později si však právě Antonio naskočil na parádní Nobleův centr a hlavou na zadní tyč zakončil. 1:0.

Začátek druhé půle se nesl v opatrnějším duchu, zhruba po třech čtvrtinách zápasu však bylo srovnáno. Po povedené kombinaci Foxes poslal Chilwell padající centr na přední tyč, kam skvěle nastavil nohu Jamie Vardy a usměrnil míč na přední tyč. S tím Fabianski vůbec nepočítal a kapituloval. Okamžik na to mohl Leicester i vést, chybělo pár centimetrů.

Pokračující tlak hostů byl otupen až deset minut před koncem, když Anderson přiťuknul míč Obiangovi, jenž ze střední vzdálenosti napálil míč do tyče. Od ní se balón odrazil přímo k osamocenému Lucasi Pérezovi, jenž se z jednoduché pozice nemýlil a poslal Kladiváře do vedení.

Lišky okamžitě přešly do nátlakové hry, gólmana ale dlouho nemohly ohrozit a když ano, byl z toho jednoduchý zákrok, jako například po Chilwellově dalekonosném pokusu. Vardy se pokusil o chytrý centr, jenže Iheanacha nenašel. A tak se Rodgersovi svěřenci dočkali až v nastaveném čase poté, co Tielemans chytře vyslal za obranu Barnese. Ten se na brankáře podíval a z prvního doteku jej přízemní střelou na zadní tyč překonal.

Foxes se tak stále drží na dosah možnosti účasti v evropských pohárech, zato Hammers na klíčovou sedmou pozici ztrácí tři kola před koncem šest bodů.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Brighton & Hove Albion 0:0

20.04.2019 16:00

Góly: -

Wolverhampton nedokázal potvrdit úlohu jasného favorita proti Brightonu a v domácím prostředí se s ním rozešel smírně v bezbrankovém poměru, opět si tak zkomplikoval cestu do pohárové Evropy. Momentálně mu patří desáté místo s osmačtyřiceti body, nicméně za sedmým Evertonem zaostává pouze o skóre. Hosté naopak získali nesmírně cenný bod v boji o záchranu a jsou sedmnáctí se čtyřiatřiceti body.

Již v úterý zavítají k dohrávce 33. kola do Londýna a pokusí se o senzaci proti letošnímu semifinalistovi Ligy mistrů Tottenhamu. Před osmnáctou sestupovou příčkou Cardiffu City disponují tříbodovým náskokem, který pro zbývající průběh Premier League nemusí být vůbec dostačující. Wolves ve středeční dohrávce 31. kola přivítá jiný londýnský celek Arsenal a při případném tříbodovém zisku se může posunout na kýženou sedmou pozici.

Domácí drželi balón z téměř sedmdesáti procent a soupeře přestříleli ve vysokém poměru 18:4, jenomže v tomto zápase je trápila produktivita. Brighton se soustředil pouze na defenzívu, což potvrzuje statistika. Albion totiž nezaznamenal jediný pokus mezi tři tyče. První větší příležitost se urodila zhruba deset minut před přestávkou, kdy ze čtrnácti metrů napřáhl Jota a jeho přízemní pokus proletěl zhruba o půl metru vedle vzdálenější konstrukce.

Stejný hráč mohl otevřít skóre sobotního duelu v první nastavené minutě úvodního dějství, ale po tečovaném centru Nevese orazítkoval svým volejem z hranice brankového území břevno. Hosté si vypracovali jedinou výraznější šanci v 54. minutě, kdy z dobrých pětatřiceti metrů vypálil Kayal a jeho bomba málem zaskočila gólmana Patrícia, neboť proletěla o několik decimetrů nad horní tyčkou.

Hosté se s přibývajícím časem stále častěji stahovali před vlastní pokutové území, velké štěstí měli v 74. minutě. Aktivní dvaadvacetiletý portugalský záložník Jota po parádním obloučku Mexičana Jiméneze hlavičkoval ze šesti metrů do levé tyče, střídající Belgičan Dendoncker se při dorážce zjevil až příliš blízko před brankářem Ryanem a po zemi trefil jeho nohy. Brighton pak nerozhodný výsledek ubránil a z Molineux Stadium proto odjížděl spokojen.

Více informací k zápasu

Manchester City - Tottenham Hotspur 1:0

20.04.2019 13:30

Góly: 5. Phil Foden

To, co téměř každý očekával a čeho se obávali fanoušci Liverpoolu, se dokonale naplnilo. Jen tři dny po heroickém postupu Tottenhamu do semifinále Ligy mistrů se Spurs střetli s Manchesterem City zase - tentokrát v Premier League. Z Guardiolova týmu opadl tlak a posunul se zase o něco blíž anglickému titulu. Zápas rozhodl jediným gólem osmnáctiletý Phil Foden.

Tentokrát už obrany obou soupeřů jakž takž fungovaly, a tak jsme se během jedenácti minut nedočkali čtyř gólů. Stejně jako ve středu byl však právě start na celém zápase nejzábavnější. Už ve třetí minutě potvrdil excelentní formu Son Hueng-min, který v evropském dvojzápase nasázel Citizens tři góly. Teď se už ve třetí minutě hbitě prohnal kolem Stonese a donutil Edersona k prvnímu vážnému zákroku.

Man City dle zvyku odpověděl bleskově. Krásnou akcí a gólově. Centr Bernarda Silvy našel na zadní tyči Agüera, ten míč ještě posunul hlavou na opačnou stranu malého vápna, no a dobíhající Phil Foden už bez větších potíží trknul merunu do odkryté sítě.

Tottenham tento direkt nepoložil, a ještě než skončila první čtvrthodina hry, doběhli Londýňané dvakrát až do šestnáctky Man City. Poprvé se do nebezpečného území nahrnul Christian Eriksen, ale ztroskotal na Edersonovi. O chvíli později sprintoval do vápna Son, jehož pokus zblokoval rovnou Laporte.

Tempo utkání pak logicky opadlo, čemuž neprospělo ani zranění Kevina De Bruyna, který musel už před koncem poločasu ze hřiště. Hrdinou Citizens se tak musel stát někdo jiný, velkou zásluhu na vítězství měl gólman Ederson, který zářil v úvodu klání, a pak i na konci první pětačtyřicetiminutovky, kdy zlikvidoval další samostatný nájezd Sona.

Ve druhém poločase měli stále více ze hry domácí, na rozdíl od poloviny první navíc nenechávali skuliny v defenzivě - proto byla hra méně akční. Velkou šanci definitivně rozhodnout měl po přihrávce Saného Raheem Sterling, ale skvostným zákrokem nohou jeho ránu zastavil Gazzaniga. Ojedinělou příležitost naopak k vyrovnání na opačné straně spálil Lucas. A tak zápas skončil nejtěsnější možnou výhrou Manchesteru City.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC35277179:2088
2.Manchester City34282487:2286
3.Tottenham Hotspur342211164:3567
4.Chelsea FC35207859:3867
5.Arsenal FC34206868:4366
6.Manchester United34197863:4864
7.Everton FC351471450:4449
8.Watford FC341471349:4949
9.Leicester City351461548:4748
10.Wolverhampton Wanderers341391241:4248
11.West Ham United351271644:5443
12.Crystal Palace351261743:4842
13.Newcastle United351181635:4441
14.AFC Bournemouth351251849:6241
15.Burnley FC351171744:6240
16.Southampton FC34991640:5736
17.Brighton & Hove Albion34971832:5334
18.Cardiff City35942230:6531
19.Fulham FC35652433:7623
20.Huddersfield Town35352720:6914

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (970)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele