Premier League - preview 35. kola

20.04.2019, 08:31, aktualizováno 22.04.2019, 08:43
Previews
Chelsea hraje doma s Burnley a může udělat důležitý krok na cestě za umístěním v první čtyřce. O víkendu prohráli všichni konkurenti Blues, Tottenham nestačil na Manchester City, Manchester United schytal debakl na půdě Evertonu a Arsenal nezvládl derby proti Crystal Palace...
Chelsea FC - Burnley FC  (pondělí 21:00)
Karty jsou rozdány docela jasně. Chelsea zbývají do konce sezóny čtyři zápasy a vzhledem k počtům bodů a blížícímu se losu ostatních týmů mají Blues prostor maximálně (a spíš ani to ne) na jedno zaváhání. No a protože je čeká ještě výlet na Old Trafford, znamenala by jakákoli ztráta v pondělní dohrávce s Burnley dost možná konec nadějí na umístění v tom čtyřce.

A o tu Chelsea sakra stojí. Za poslední tři roky se totiž na Stamford Bridge hrála Liga mistrů jen v jedné sezóně - na průchod přes osmifinále Champions League pak modří čekají už pět let. Pokud by se jim letos opět nepovedlo do nejprestižnější soutěže Evropy probojovat, znamenalo by to obrovský problém. Obzvlášť, když je před Chelsea roční zákaz nakupování...

Pomiňme teď možnost kvalifikace přes vítězství v Evropské lize - vsázet celou budoucnost na jediný zápas, a ještě k tomu nejspíš proti podobně motivovanému Arsenalu, to by bylo bláhové. Prioritou musí být dobré umístění v lize. A Chelsea může jen litovat promarněných šancí v utkání v Liverpoolu, kde prohrála jediný z posledních šesti soutěžních zápasů.

Dvě těsné výhry přidali Sarriho svěřenci i proti Slavii - přestože však do semifinále EL postoupila Chelsea, óda se právem pěje spíš na český celek. V pondělí proti Burnley to prostě nebude žádná procházka růžovým sadem. Každý si asi ještě pamatuje, jak Clarets vyloupili na startu minulé sezóny Stamford Bridge při výhře 3:2.

Burnley má navíc výtečnou formu, v řadě za sebou porazili Wolverhampton, Bournemouth i Cardiff; a všechny tři o víc než jeden gól. Něco takového se tradičnímu celku ještě nikdy v historii novodobé Premier League nepovedlo.

Sean Dyche do sestavy zpravidla nezasahuje, a to často ani v průběhu zápasu, takže jediný otazník visí nad postem pravého beka, odkud kvůli grotesknímu zranění při stolním tenise vypadl Phil Bardsley. Mimo hru jsou také Steven Defour, Peter Crouch a Aaron Lennon.

Chelsea kvůli zranění postrádá jediného hráče, zranění kolene totiž vyřadilo ze hry Antonia Rüdigera. Ve stoprocentním stavu pořád není ani další bek Marcos Alonso, fanoušci Blues však v jeho absenci tak nějak doufají. Za start Edena Hazarda, kterého ve čtvrtek ošklivě pokopal Kúdela, se naopak přímo modlí.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Christensen, Luiz, Emerson - Kanté, Jorginho, Loftus-Cheek - Hudson-Odoi, Higuaín, Hazard
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Hendrick, Westwood, Cork, McNeil - Barnes, Wood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.37 - 13.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Manchester United  (neděle 14:30)
Zajímavý střet mezi o účast v evropských pohárech bojujícím Evertonem a Manchesterem United, který se chce přiblížit Lize mistrů, je na programu v neděli odpoledne. Domácí se mohou dotáhnout na sedmý Watford, Rudí ďáblové přeskočit čtvrté Gunners.

Toffees překvapivě nezvládli zápas minulého kola na půdě předposledního Fulhamu a skončila jim tak série tří utkání, která zvládli za plný počet bodů a navíc bez inkasované branky. A nebyla to utkání ledajaká, na domácí půdě udolali giganty Chelsea a Arsenal, mezitím zvládli i výjezd do Londýna na stadion West Hamu. Evertonu se daří na celky z nejlepší šestky, vždyť proti nim hrál poslední čtyři domácí zápasy, z nichž získal sedm bodů a udržel tři nuly. Na útočné polovině se Marco Silva opírá o duo Sigurdsson, Richarlison, každý z nich nastřílel již dvanáct gólů. Islandský záložník je úspěšný i proti nedělnímu soupeři, vstřelil mu už čtyři branky a na další tři asistoval. Komplikací pro celek z Liverpoolu je však fakt, že mu kvůli disciplinárnímu trestu bude chybět André Gomes, zraněn je k tomu stále Yerry Mina.

Red Devils v úterý zakončili svou pouť nejprestižnější klubovou soutěží, když v Barceloně nedokázali zareagovat na domácí porážku a odvezli si další, tentokrát 0:3. Jejich forma, a obzvláště ta venkovní, je v poslední době opravdu na pováženou. Z posledních čtyř výjezdů nezvládli ani jediný a nastřádali čtyři prohry s celkovým skóre 2:9. Kromě zmiňovaných Katalánců podlehli i Arsenalu a dvakrát Wolves. Manchesterští se však můžou chlubit hned čtyřmi dvoucifernými střelci. Nejlépe je na tom se třinácti zářezy Pogba, jenž navíc přidal devět asistencí, nad deset tref se dostali i Lukaku, Rashford a Martial. Jediným absentujícím na straně hostí by měl být suspendovaný Luke Shaw.

"Víme, že musíme být realisty, a víme, že tu máme úkol, který musíme splnit. Nemůžeme vše jen tak opravit, nelze koupit sedm hráčů a najednou být na vrcholu. Jsme tam, kde jsme. Musíme to vzít krok po kroku, samozřejmě, že v létě přijdou nějaké nové podpisy," říká prozatím poměrně úspěšný manažer Ole Gunnar Solskjaer.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Zouma, Digne - Schneiderlin, Gueye - Richarlison, Sigurdsson, Bernard - Calvert-Lewin
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Lindelöf, Smalling, Young - Fred, Matić, Lingard, Pogba - Lukaku, Rashford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.19 - 3.53 - 2.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Crystal Palace  (neděle 17:00)
Zranění přibývají, únava narůstá, ovšem zápasový program anglické Premier League běží neúprosně dál. V neděli se v malém londýnském derby utká Arsenal s Crystal Palace, a jestliže Kanonýři chtějí pomýšlet na udržení stávající čtvrté příčky, potřebují bezpodmínečně zvítězit. Přestože se svěřenci Unaie Emeryho těší mimořádně dobré domácí formě, právě jejich nadcházející soupeř má stejně tak výtečnou zápasovou bilanci na cestách.

Gunners již na Emirates Stadium dokázali opanovat deset ligových zápasů v řadě, přičemž navýšit tuto šňůru na jedenáct se Arsenalu ještě nikdy v historii nepodařilo. Trenér Unai Emery tak má přepisování klubových statistik na dosah, jenže se musí vypořádat s úbytkem sil. Španělský manažer se na předzápasové tiskové konferenci nechal slyšet, že jeho tým potřebuje novou energii, čímž nepřímo naznačil, že chystá značnou hráčskou rošádu oproti čtvrtečnímu duelu Evropské ligy v Neapoli, kde si Kanonýři výhrou 1:0 zajistili postup do semifinále.

Nejcitelnější ztrátou bude pro Emeryho bezesporu Aaron Ramsey, jenž v Neapoli vinou svalového zranění nedohrál ani první poločas a je otázkou, zda ještě do konce sezony před smluveným odchodem do Juventusu v dresu Arsenalu stihne nastoupit. Karetní trest si navíc odpykává stoper Sokratis Papastathopoulos a mimo hru je vedle dlouhodobých absentérů Welbecka, Holdinga a Bellerína také Denis Suárez, jehož trápí třísla. Drobné potíže mají navíc i další středopolaři Xhaka s Torreirou.

Také hosté se musí v posledních týdnech vypořádat s rostoucí marodkou. "Máme poslední dobou docela smůlu. Začalo to Mamadouem (Sakhem), pak jsme přišli o Jamese (Tomkinse) a teď k nim přibyl i Jeff (Schlupp), což je pro nás samozřejmě velká trojí ztráta," přiznává manažer Roy Hodgson, jenž na Schluppovu adresu dodal, že vinou poraněného kotníku si již do ve zbytku sezony nezahraje.

"Nejhorší je, že se tato zranění stávají hráčům na stejných pozicích, takže jsme v defenzivě výrazně limitovaní. Zato vepředu máme naštěstí o konkurenci postaráno," bilancuje zkušený anglický kouč s ohledem na útočníky Bentekeho s Batshuayiem, doplněné Wilfriedem Zahou, Androsem Townsendem či Jordanem Ayewem. Právě na hřištích soupeřů se Eagles v této sezoně daří především, o čemž svědčí jejich aktuální bilance tří výher z posledních čtyř venkovních střetnutí.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Mustafi, Koscielny, Monreal - Maitland-Niles, Torreira, Guendouzi, Kolašinac - Özil, Iwobi - Lacazette
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Wan-Bissaka, Dann, Kelly, Van Aanholt - McArthur, Milivojević, Kouyaté - Townsend, Benteke, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.74 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cardiff City - Liverpool FC  (neděle 17:00)
"Chceme prostě podat dobrý výkon a nedostat klepec," sdělil zápasem novinářům Neil Warnock. Pokud Cardiff Premier League neudrží, bude nám zkušený kouč chybět - třeba už jen pro jeho nadhled. Jeho tým potřebuje do konce sezóny vyhrát minimálně dva zápasy, což bude těžká řehole. Vždyť ten první je proti rozjetému Liverpoolu.

Velšané mají smůlu. A tahle smůla je možná bude stát ligovou příslušnost. Na začátku března skolili West Ham a na lopatě měli i Chelsea. Začátek great escape jako hrom. Jenže rozhodčí je v souboji s favoritem bez přehánění okradli o body - a kontroverzi vzbuzovala i nedávná prohra na hřišti Burnley.

Všichni teď mluví o Lize mistrů, včetně vysoké výhry Liverpoolu v Portu, která znamenala postup do semifinále. Cardiff ale odehrál možná ještě důležitější zápas na hřišti Brightonu - nejbližšího soupeře v boji o záchranu. A vyhrál. Aktuálně tak ztrácí na zónu bezpečí tři body. Průšvih je, že má taky výrazně horší skóre než Seagulls, a proto musí do konce května udělat bezpodmínečně o celé čtyři čárky víc.

No a to bude bez jakéhokoli zápisu proti Liverpoolu velmi těžké. A přestože Cardiff hraje v posledních týdnech velmi solidně, Reds působí dojmem, že smetou vše, co jim přijde do cesty. Neprohráli už 17 soutěžních zápasů v řadě a osmkrát za sebou zvítězili. Forma jako hrom, díky zmíněnému progresu v Lize mistrů je tým v laufu ještě víc.

Z Portugalska si Jürgen Klopp kromě postupu přivezl i nezraněný kádr, což mu dělá velkou radost a starost zároveň. Fit jsou konečně třeba i Lallana s Gomezem a německý trenér už se nechal slyšet, jak složité bude udržet tolik hráčů v dobrém zápasovém rytmu. Proto se dá očekávat, že zas až tolik změn oproti optimální jedenáctce v Cardiffu neuvidíme.

Warnock má potíže se složením záložní řady, odkud vypadl zraněný Harry Arter. Nathaniel Mendez-Laing ale už v týdnu prokázal (mimo jiné i vstřeleným gólem), že by mohl kolegu solidně nahradit. Otazník visí i nad dalším středopolařem Aronem Gunnarssonem, za nímž čeká na šanci Leandro Bacuna.
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Peltier, Morrison, Manga, Bennett - Hoilett, Gunnarsson, Ralls, Mendez-Laing - Camarasa - Niasse
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Keita - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 16.20 - 8.36 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester City - Tottenham Hotspur  (sobota 13:30)
Něco takového ještě Liga mistrů neviděla. Nikdy. Aby do jedenácté minuty padly ze čtyř střel čtyři góly, to opravdu není nic obvyklého. Manchester City a Tottenham fascinovaly celý fotbalový svět, který ještě jednou žasnul v závěru zápasu, kdy se zásluhou VAR správně odvolal postupový gól Citizens a v radost propukli Spurs. Jen o tři dny později se týmy potkávají na stejném hřišti, byť v jiné pozici.

Ve středu byly karty rozdány jasně. Vítěz bere všechno, tedy postup do semifinále Ligy mistrů. Teď mají týmy v rukou rozdílné trumfy, byť mají situaci pod kontrolou. Manchester City bude brát titul, pokud vyhraje zbylá klání. Tottenham za stejného předpokladu ukořistí kýženou pozici v nejlepší čtyřce. Jenže teď minimálně jeden tým ztratí a zkomplikuje si cestu za svým cíl.

Do odvety v Lize mistrů bude Tottenhamu scházet Korejec Son, ale do Premier League je nachystaný. A to je pro Pochettina extrémně důležité, protože Harry Kane je stále zraněný a Son má skvělou formu. V dubnu nastoupil do třech zápasů v základní sestavě a nasázel čtyři góly. Z toho tři právě Manchesteru City...

Guardiolova skvadra má nicméně o to větší chuť se pomstít. Vždyť sen o quadruplu se definitivně rozplynul, přestože City vyhrálo 16 z posledních 17 zápasů. Jenže právě ten jeden prohraný stál De Bruyna a spol. Ligu mistrů. Teď se musí soustředit na Premier League, která je nyní o to cennější.

Pokud dle očekávání Tottenham porazí, bude to už desátá ligová výhra v řadě. A zároveň obrovský krok za titulem, protože duel se Spurs je jeden ze dvou skutečně náročných testů, jež musí Citizens postoupit. Úspěch by navíc sebral vítr z plachet i Liverpoolu, jenž by se poháru pro šampiona zase o fous vzdálil.

Tottenham naproti tomu bojuje o top four, přičemž má výtečnou pozici. Vedle sobotního klání má poměrně snadný los a víc bodů než soupeři. Trápí ho ale marodka. Kromě Kanea jsou mimo i Aurier, Winks a Sissoko. City nechybí nikdo - jen stav Zinchenka bude ještě monitorován.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Laporte, Mendy - De Bruyne, Fernandinho, B. Silva - Sterling, Agüero, Sané
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Foyth, D. Sánchez, Alderweireld - Walker-Peters, Wanyama, Alli, Davies - Eriksen - Lucas, Son
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.52 - 10.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Fulham FC  (sobota 16:00)
V rámci 35. kola Premier League bude Fulham, jenž má pro příští rok už jistou účast v soutěži o patro níže, bojovat o nějaké ty body navíc pro své fanoušky na hřišti Bournemouthu.

Hráči Bournemouthu minulý týden vyprášili kožich Brightonu, když jej deklasovali na jeho vlastním stadionu výsledkem 5:0. Aktuálně se tak i díky této výhře nacházejí na klidné dvanácté příčce tabulky a pokud se jim teď povede porazit Fulham, oficiálně se zbaví i byť jen teoretických starostí o udržení.

To svěřenci trenéra Parkera, který nedávno nahradil ve Fulhamu nedlouho působícího Ranieriho, se už sestupu nevyhnou, což jim bylo jasné dokonce několik kol zpátky. Minulý týden sice překvapivě zdolali Everton na domácí půdě poměrem 2:0, předtím však nastřádali hrozivých devět (!) prohraných zápasů v řadě, které je poslali definitivně do League Championship.

Bournemouth v minulém kole vyhrál po třech utkáních bez vítězství a teď bude určitě chtít na tento povedený výkon navázat. Do karet mu nahrává jeho letošní bilance proti týmům z poslední trojky - v pěti utkáních proti Huddersfieldu, Fulhamu a Cardiffu dokázali hráči pod vedením manažera Howea zvítězit hned čtyřikrát. Pro samotného Howea to navíc bude jubilejní pětistý zápas v roli manažera, takže na něj jistě bude chtít vzpomínat jako na tříbodový.

Fulhamští zažívají sezónu plnou zklamání. Po mohutném letním utrácení za nové posily se od týmu z Londýna čekalo daleko více než nezvládnutý boj o udržení. Horší výsledky má v tomto ročníku na kontě pouze beznadějně poslední Huddersfield. Hráči Fulhamu se ale také mohou "pyšnit" umístěním na chvostu v jedné statistice, mají totiž nejhorší venkovní bilanci ze všech týmů Premier League. Na hřištích soupeřů v dosud odehraných sedmnácti duelech nedokázali ani jednou získat všechny tři body a pouze dvakrát odjížděli s bodem jedním.

Do zápasu nezasáhnou na straně domácích zranění Cook, Daniels, Francis, Mings, Pugh, Rico a Surman. Z týmu hostí budou utkání pouze z tribuny nebo v televizi sledovat Bettinelli, Fosu-Mensah, Johansen, Kamara, Marković a Mawson, taktéž kvůli zranění. Můžeme očekávat přesvědčivé vítězství Bournemouthu, Fulham venku letos zkrátka asi nevyhraje.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Mepham, Cook, Aké - Brooks, Gosling, Lerma, Fraser - King - Wilson
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Sergio Rico - Christie, Le Marchand, Ream, Bryan - Chambers, Zambo Anguissa - Sessegnon, Cairney, Babel - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 4.22 - 4.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Huddersfield Town - Watford FC  (sobota 16:00)
Zklamání z minulého kola si mohou fotbalisté Watfordu vynahradit na půdě posledního Huddersfieldu. Terriers ani se změnou manažera nezaznamenali výsledkový posun, prohráli pod taktovkou Jana Siewerta jedenáct z dvanácti zápasů a jsou již spolu s Fulhamem jistým sestupujícím. To jejich soupeř má naopak stále před sebou jak boj o sedmé místo v ligové tabulce, tak finále FA Cupu.

Mladý německý kouč na lavičce domácího celku před zápasem přiznal, že ani po třech měsících ve funkci ještě stále zdaleka o svém týmu neví všechno, což je s ohledem na příští sezonu v druhé lize důležité co nejdříve napravit. "Stále se učíme. Mám určitý dlouhodobý cíl. Pořád o hráčích zjišťuji něco nového, a to v posledních čtyřech kolech přímo musím. Nesnáším prohry, bolí mě prohrávat takhle často."

"Času již není nazbyt," pokračoval Siewert. "Musím se o svých hráčích dozvědět co nejvíce, abychom v létě znali veškeré potřebné detaily. Musíme se podívat na náš kádr a herní styl v League Championship, protože na příští sezoně záleží nejvíce. V tuhle chvíli nelze předpovědět, jak bude náš tým vypadat v příštím roce, čeká nás ještě dlouhý proces."

Hosté v pondělí přišli na tři zápasy o svého kapitána a nejlepšího střelce Troye Deeneyho, jenž v domácím zápase proti Arsenalu uviděl za zbytečný faul Lucase Torreiry přímo červenou kartu. Hornets navzdory velmi dobrému výkonu posléze Kanonýrům podlehli 0:1 a manažer Javi Gracia si uvědomuje, že další zápasy musí hráči pozvednout svou herní úroveň. "Musíme se v příštích kolech obejít bez Troye a být připravení bodovat i při jeho neúčasti."

"Stejně jako v ostatních zápasech se nikdy nehodlám vymlouvat na své hráčské absence. Je lepší vyjádřit podporu hráčům, které máme k dispozici, a z nich vybrat nejlepší možnou jedenáctku, která bude v příštím zápase konkurenceschopná," dodává španělský kouč Watfordu, jenž se bude muset obejít také bez Josého Holebase a nejistota panuje také kolem stavu dvojice Deulofeu, Pereyra, jež musela minulé kolo s Arsenalem vynechat. Na straně domácích zase vinou nemoci může chybět zimní posila Karlan Grant.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Hamer - Bacuna, Schindler, Kongolo, Durm - Stanković, Hogg - Mbenza, Pritchard, Lowe - Mounié
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Femenía, Kabasele, Cathcart, Masina - Hughes, Capoue, Doucouré, Pereyra - Success, Gray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.08 - 3.58 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Leicester City  (sobota 16:00)
Leicester během uplynulého měsíce vystoupal až na klíčovou sedmou pozici, kterou nyní zuby nehty hájí před ostatními dobyvateli. Jedním z nich je i West Ham, který již však má velké manko a do karet mu nehraje ani aktuální výsledková forma.

Kladiváři podniknou jeden z posledních útoků na sedmou pozici. Z jedenáctého místa totiž Hammers ztrácí na sedmý Leicester pět bodů, přičemž do konce soutěže zbývají jen čtyři duely. Myšlenky West Hamu na pohárovou Evropu jsou tak spíše bláhové. Když se navíc zaměříme na jejich aktuální formu, zjistíme, že svěřenci manažera Manuela Pellegriniho prohráli v posledních třech kláních. Mnoho okolností tak kladivářům do karet nehraje.

Ambiciózní londýnské mužstvo dost možná neskončí ani v první polovině tabulky, s čímž není příliš spokojený ani sám Pellegrini. "Není to lehká odpověď, protože jsou na to dva pohledy. Ano, jsem šťastný, protože v porovnání s loňskem zažíváme solidní sezónu-Měli jsme na dlouhou dobu zraněných několik hráčů, což nebylo lehké. Cítím však, že můžeme být lepší. Je zde několik výsledků, které bychom měli zlepšit," uvedl rodák z Chile.

Na olympijský stadion v sobotu zavítají lišky, jimž to naopak v posledních týdnech šlo. Až v minulém kole narazil Leicester na Newcastle, jenž ukončil sérii čtyř výher v řadě. Právě tyto úspěchy vynesly Foxes na již zmíněnou sedmou pozici, kterou však v žádném případě nemají jistou. Stejně bodů jako družina manažera Brendana Rodgerse má také osmý Wolverhampton. Jen o bod zpět jsou navíc devátý Everton a desátý Watford. V přehuštěném středu tabulky se tak ještě může leccos změnit.

I proto se Rogders snaží vyvarovat přebytečným diskuzím o honbě za pohárovou Evropou. "Opravdu na to moc nemyslíme. Chceme skončit, jak nejvýše to jen půjde a předvést to nejlepší. Je důležité, že pokračujeme v naší práci a připravujeme se na další sezónu, zatímco se snažíme skončit, co nejlépe to jde," řekl stratég, jenž v minulosti vedl Liverpool nebo skotský Celtic.

Hammers se po zranění vrací útočník Marko Arnautović, fit by již měli být také obránce Aaron Cresswell a středopolař Jack Wilshere, druhý jmenovaný se však pravděpodobně ještě bude šetřit. Na listině marodů však zůstávají Samir Nasri, Javier Hernández a Manuel Lanzini. Na straně Leicesteru se již do kupy stihl dát záložník Marc Albrighton.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Zabaleta, Balbuena, Ogbonna, Cresswell - Rice, Obiang Antonio, Noble, Snodgrass - Arnautović
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Morgan, Maguire Chilwell - Ndidi - Gray, Tielemans, Maddison, Barnes - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.58 - 2.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wolverhampton Wanderers - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
Jednu šanci na postup do pohárové Evropy už Wolverhampton zpackal, teď musí všechny síly vrhnout do té druhé - ligové. Wolves mají stále nejlepší výchozí pozici, o sedmou příčku se dělí s Leicesterem, ale zápas k dobru jim hraje do karet. Na něco takového ale vůbec nemyslí Brighton, který se po minulém týdnu třese o záchranu.

Začněme teda u toho pozitivnějšího. I když jak se to vezme. Vlci jsou celou sezónu typickým Robinem Hoodem, který obírá všechny favority, ale body ztrácí s papírově slabšími soupeři. Takhle v posledním měsíci vyřadil Man Utd z FA Cupu a porazil ho i v lize. Jenže obratem ztratil vyhrané semifinále poháru s Watfordem, aby v lize podlehl Southamptonu.

Ještě hůř je na tom ale Brighton, který od přelomu března naprosto uvadl. Prohrál všechny čtyři ligové zápasy a dokonce nedal ani gól. Naposled doma (!) padl s Cardiffem a zadělal si na obrovské problémy. Právě na velšský celek má teď náskok už jen dvou bodů. Jo, má sice zápas k dobru, jenže na hřišti Manchesteru City.

Na Wolves se však Seagulls nezvykle daří. Porazili je na podzim v Premier League, stejně jako při obou druholigových příležitostech v sezóně 2016/17. Na rozdíl od Wolverhamptonu však nemají k dispozici kompletní kádr, mimo hru jsou pořád zraněný Jason Steel a vykartovaný Anthony Knockaert.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Dendoncker, Neves, Moutinho, Jonny - Jiménez, Jota
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bruno, Duffy, Dunk, Bernardo - March, Propper, Stephens, Jahanbakhsh - Gross - Andone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.20 - 4.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Southampton FC  (sobota 18:30)
Souboj dvou celků z dolního patra tabulky, jež mají shodně blízko k jistotě záchrany, nabídne utkání Newcastlu se Southamptonem. Domácí na patnáctém místě drží nad svým soupeřem dvoubodový náskok, ovšem Saints mají stále jedno utkání k dobru a jejich odstup od sestupového pásma nyní před začátkem pětatřicátého kola činí pět bodů.

Oba týmy půjdou do zápasu na St. James‘ Parku v dobrém rozpoložení, neboť Newcastle zaskočil rozjetý Leicester a zvítězil na jeho půdě 1:0, zatímco Southampton si doma vyšlápl na Wolverhampton a zcela jednoznačné měření sil nakonec ovládl v poměru 3:1. Následná výhra osmnáctého Cardiffu proti Brightonu však stále ani jednomu týmu nedopřává přespříliš klidné spaní.

Manažer Newcastlu Rafael Benítez se musí nejen ve zbytku sezony vypořádat s opětovnou ztrátou stopera Floriana Lejeuna, jenž si vážně poranil vazy v koleni, podstoupil v týdnu operaci a čeká jej dlouhá absence. Mimo hru ve zbytku tohoto ročníku zůstává vinou potíží s kolenem i středopolař Sean Longstaff.

To Benítezova protějška Ralph Hasenhüttl čekají naopak příjemné starosti se skladbou sestavy, neboť německý kouč má k dispozici takřka kompletní kádr včetně Yanna Valeryho, Alexe McCarthyho, Matta Targetta a Charlieho Austina, kteří se v poslední době potýkali se zdravotními potížemi. Dokonce i dlouhodobě zraněný Mario Lemina se již po vyléčení potíží s břichem vrátil zpět do tréninkového procesu. Asi nejvážněji je ohrožen start stopera Janika Vestergaarda, jenž má potíže s třísly.

Saints jsou od Hasenhüttlova příchodu jako vyměnění, což odráží jejich bilance osmi výher z osmnácti zápasů, přičemž na tentýž počet vítězství před nástupem německého kouče potřebovali stěží uvěřitelných dvaapadesát kol. Z posledních šesti kol zvládl Southampton hned čtyřikrát zvítězit, a právě proto se nyní nachází v slibném odstupu od sestupového pásma, do kterého byl po valnou část sezony namočen. Na tomto zlepšení má v posledních týdnech prsty i útočník Shane Long, který skóroval ve dvou po sobě jdoucích zápasech, přičemž prosadit se třikrát v řadě se mu ještě nikdy během působení v Premier League nepodařilo.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Schär, Lascelles, Dummett - Manquillo, Hayden, Ki, Ritchie - Pérez, Almirón - Rondón
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Gunn - Bednarek, Yoshida, Vestergaard - Valery, Ward-Prowse, Romeu, Hojbjerg, Bertrand - Ings, Redmond
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.13 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC34267177:2085
2.Manchester City33272486:2283
3.Tottenham Hotspur332211064:3467
4.Arsenal FC33206766:4066
5.Chelsea FC34206857:3666
6.Manchester United33197763:4464
7.Leicester City341451546:4547
8.Wolverhampton Wanderers331381241:4247
9.Everton FC341371446:4446
10.Watford FC331371347:4846
11.West Ham United341261642:5242
12.AFC Bournemouth341251749:6141
13.Crystal Palace341161740:4639
14.Burnley FC341161742:6039
15.Newcastle United341081632:4338
16.Southampton FC33991539:5436
17.Brighton & Hove Albion33961832:5333
18.Cardiff City34942130:6331
19.Fulham FC34552432:7620
20.Huddersfield Town34352619:6714

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1545)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele