Pohodové výhry obou pražských "S" aneb Události 5. kola FORTUNA:LIGY

27.08.2021, 14:24
Názory a komentáře
Už zítra vykopne šesté kolo nejvyšší české soutěže, poslední před reprezentační přestávkou, stále ale ještě máme čas na rekapitulaci toho uplynulého. V něm k žádným nečekaným klopýtnutím favoritů nedošlo, s čistým kontem zvítězily Slavia, Sparta i Plzeň.

Poměrně pohodové výhry si připsaly i Mladá Boleslav a Olomouc, které tak stíhají horní příčky. V zápase dvou účastníků evropských pohárů se pak zrodila remíza, Jablonec totiž doma dokázal proti Slovácku vyrovnat.

V bitvě o Ďolíček se radoval papírově domácí tým, ve skutečnosti ale tamní azylant z Pardubic. Liberec pro změnu zase nedokázal vstřelit a zase prohrál, kvůli čemuž se utkání v Českých Budějovicích stalo posledním ligovým pro trenéra Pavla Hoftycha. Tedy alespoň na lavičce Slovanu.

Zápas kola


Fastav Zlín - Sigma Olomouc

Atraktivní utkání, v němž výsledek úplně neodpovídal obrázku hry. Po brankách Zifčáka a Daňka se povedlo snížit Hrubému a vypadalo to, že by Zlín mohl ještě pomýšlet na další obrat. Jenže v závěru se prosadili jen Hála s Vaněčkem a Sigma se tak radovala z jasného vítězství.



Gól kola


1. Vojtěch Stránský (Mladá Boleslav)

Vítězství Mladé Boleslavi nad Teplicemi bylo zpečetěno těžkou a mimořádně povedenou brankou teprve osmnáctiletého Vojtěcha Stránského. Ten se za hranicí velkého vápna dostal k odraženému rohovému kopu, který skákavým volejem napálil do sítě.



2. Adam Hložek (Sparta Praha)



3. David Vaněček (Sigma Olomouc)



Jedenáctka kola





Brankář - Matúš Macík (Sigma Olomouc)

V devatenácté minutě se musel činit proti Vraštilovi, o čtvrt hodiny později předvedl několik zákroků při centrech i střelách. Jediná branka Zlína sice jde z velké části na jeho triko, nicméně celkem pěti zneškodněnými střelami tuto chybu významně napravil.

Pravý obránce - Martin Sladký (Dynamo České Budějovice)

Budějovický krajní bek o sobě nejvíce dal vědět v osmnácté minutě zápasu. To si našel Hellebrandem nacentrovaný míč a hlavičkou jej usměrnil mezi tři tyče. I díky jeho dobré defenzivní práci Dynamo udrželo čisté konto a tento gól se tak stal vítězným.

Střední obránce - Filip Kaša (Viktoria Plzeň)

Na utkání měl podobný vliv jako Sladký. Mnoha solidními obrannými zákroky zažehnával nebezpečí, nakonec se zapsal i mezi střelce. To když se po hodině a čtvrt dostal k Janoškem nacentrovanému balónu a hlavou jej uklidil mimo Bolkův dosah.

Levý obránce - Matěj Polidar (Sparta Praha)

I třetí z obránců v naší sestavě se dokázal gólově prosadit, a to i díky zkušenostem, které nabyl dříve hraním na ofenzivnějších pozicích. Po sedmdesáti minutách hry se totiž ve vápně nejlépe zorientoval a počkal si na vyraženou střelu, kterou následně doklepl do sítě.

Pravý záložník - Jiří Skalák (Mladá Boleslav)

Ve čtyřiatřicáté minutě na Mazuchovi vybojoval pokutový kop, jehož exekuce se následně sám zhostil a s jistotou proměnil. Mohl se zapsat i mezi nahravače, po hodině hry ale po jeho pobídce spálil tutovku Ewerton.

Střední záložník - Daniel Samek (Slavia Praha)

Při Stanciově absenci dostal tento sedmnáctiletý mladík na starost rozehrávku standardních situací, po půlhodině toho pěkným centrem využil ke gólové nahrávce Teclovi. V závěru první půle sám skóroval, když si vzal balón od Schranze a technicky jej poslal na vzdálenější tyč.

Střední záložník - Adam Hložek (Sparta Praha)

Nadále pokračuje ve své skvělé produktivitě. Deset minut po přestávce se ve vápně uvolnil a z poměrně ostrého úhlu dělovkou propálil Fendricha. Zanedlouho se ujal i asistentské taktovky, to když na levé straně vysunul skórujícího Peška.

Levý záložník - Jakub Pešek (Sparta Praha)

Pešek si s touto Hložkem vytvořenou situací poradil znamenitě, když technickou přízemní ranou na zadní tyč rozvlnil síť. V závěru pak dokonce udeřil ještě jednou, tentokráte využil Drchalova sklepnutí a opět s přehledem zakončil.

Útočník - Stanislav Tecl (Slavia Praha)

Během první půle zdařilou hlavičkou po standardce otevřel gólový účet utkání, ve druhé půli se významnou měrou zasloužil o další branku. Pěknou individuální akcí prošel mezi třemi bránícími hráči, což vyústilo v penaltový zákrok na Baha.

Útočník - Tomáš Čvančara (Jablonec)

Už po deseti minutách se radoval z gólu, tyto oslavy ale byly zhaceny pro předcházející ofsajd. Ve druhé půli už to ale klaplo, Čvančara se ujal pokutového kopu, který s obrovským klidem proměnil a srovnal na konečných 1:1.

Útočník - Pavel Zifčák (Sigma Olomouc)

Ve formě hrající útočník se blýsknul gólem i asistencí. Ve čtyřiatřicáté minutě využil Gonzálezova pasu a prudkou ranou skóroval, nedlouho po přestávce šikovnou přihrávkou našel Daňka, jehož pokus skončil rovněž v bráně.

Nemělo by vám uniknout


Jako by nestačilo, že Teplice z Mladé Boleslavi odjely s prázdnou, ještě přišly o jednoho ze svých stoperů. Chlumecký byl totiž po dvou žlutých kartách vyloučen, ta druhá je k vidění v čase 2:34.


Sparta se proti Hradci Králové mohla dostat do vedení už v první půli, to by ale mladičký Adam Karabec nesměl pohrdnout šancí v podobě poloodkryté klece. Čas 1:12.


Hodně nevybíravým zákrokem na Hübschmana pokračoval Divíšek v "tradici" červených karet pro Slovácko. Čas 2:57.


A velkou hloupostí se připravil o možnost dohrát utkání v Edenu ostravský Ndefe. Ten po Hromadově zakopnutí balónu slávistického středopolaře strčil, za což zaslouženě uviděl druhou žlutou kartu. Čas 3:03.


Svůj první gól v lize i v sešívaném dresu vsítil sedmnáctiletý záložník Daniel Samek. A nebyla to jen nějaká ušmudlaná dorážka.


Zachyceno na sociálních sítích


Začněme momenty s ligou pouze souvisejícími. Nejprve FNL...


A poté Liga mistrů.


Určitě to myslel poctivě.


Jaké to je vsítit první ligový gól v životě?


VAR v akci


První gól Sigmy vstřelený Matouškem nebyl po zásahu VAR uznán, a to kvůli předcházejícímu ofsajdu skórujícího hráče. Čas 1:13.


Mladý jablonecký útočník Čvančara otevřel skóre se Slováckem už v jedenácté minutě. Pro ofsajd při prvotní střele ale ani tato branka nemohla platit. Čas 0:50.


Po zásahu videa se kopala penalta v Plzni, kde byl Hybš nedovoleně atakován při svém tutovém zakončení. Čas 1:13.


Změny v tabulce


V tabulce i nadále můžeme vidět dva stoprocentní celky. Vedle lídra z Plzně to je i pražská Slavia, před tu se ale kvůli odloženému utkání vmáčkne ještě Sparta. Na tři výhry a tím pádem hranici devíti bodů dosáhly i Slovácko a Ostrava.

Střed pole je opět velmi zhuštěný, mezi šestým a jedenáctým místem je rozdíl pouhých dvou bodů. Se sedmi tomuto pelotonu vévodí Olomouc, Mladá Boleslav a České Budějovice, o krůček hůře je na tom Zlín a o další bod méně mají Pardubice a Jablonec.

Čtyři mužstva stále na své první vítězství čekají. Mezi nimi najdeme i Bohemians a Hradec Králové, kteří jsou ale díky třem remízám i před Teplicemi, jež už jednou uspět dokázaly. Pouhé dva body má Karviná a s jedním s na dně krčí Liberec.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň55009:315
2.Sparta Praha541015:313
3.Slavia Praha440010:112
4.1. FC Slovácko53115:310
5.Baník Ostrava530211:89
6.Sigma Olomouc421112:97
7.FK Mladá Boleslav52128:67
8.Dynamo České Budějovice52126:77
9.Fastav Zlín52038:126
10.FK Pardubice51229:95
11.FK Jablonec51224:75
12.Bohemians Praha 190550325:93
13.FC Hradec Králové50323:83
14.FK Teplice51043:103
15.MFK Karviná50235:102
16.Slovan Liberec50141:91

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (7)

Přidat komentář
John Obi Mikel

Samka podle mně měl dát proti Legii. Škoda, že se k tomu neodvážil. Zatím se mi v lize líbil skoro pokaždé.

Ale už je to jedno.

Reagovat
dinss

No, hlavně měl hrát stopera úplně někdo jinej než Holeš, když ho zabíjíš na tý pozici v tom, v čem nejlepší.

Reagovat
John Obi Mikel

Holeš hrál v odvetě normálně DM.

Reagovat
smazaný uživatel

A zahrál ještě hůř než doma na stoperu.

Reagovat
AC Sparta Praha good

Hložek ve středu zálohy?

Reagovat
Mass

Ty sestavy byste mohli dávat aspoň trochu hry schopný, ne se 4 útočníkama. Takže místo Tecla bych dal Kúdelu, on je důvod, proč Slavia dostala v lize zatím jen jeden gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze si odlozili zapas v olomouci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele