Sparťanská smršť ve druhé půli aneb Události 2. kola FORTUNA:LIGY

02.08.2021, 22:10
Názory a komentáře
V příštích dnech se do evropských předkol zapojí i dva zbývající týmy v podobě Slavie a Jablonce, náročná série anglických týdnů jim tedy začal už druhým ligovým kolem. Zatímco sešívaní si v páteční předehrávce poradili s Teplicemi, Jablonec na Mladou Boleslav vůbec nestačil.

Náročný program pak úspěšným zápasem v Českých Budějovicích skončil Slovácku, naopak v jeho plném proudu jsou Sparta a Plzeň. Ty si se svými soupeři dokázaly poradit, avšak zatímco Letenští Liberci nadělili debakl, Západočeši se proti Bohemce natrápili.

Komu se ještě mimořádně dařilo, to byl Baník, který Zlín s několika svými bývalými hráči smetl pěti zásahy. Hradec Králové jakožto nováček opět neudržel vedení, tentokrát v Karviné, a Olomouc v náročném boji přehrála Pardubice.

Zápas kola


Sigma Olomouc - Pardubice

Hanáci i ve druhém kole sehráli partii plnou branek, tentokráte z ní dokonce vyšli vítězně. Proti Pardubicím je poslal do vedení Vepřek, na což sice dokázal Toml odpovědět, Zifčák s Hálou ale dostali Sigmu do dvougólového vedení. Solilova kontaktní trefa Východočechům už nepomohla.



Gól kola


1. Miroslav Káčer (Viktoria Plzeň)

Plzeňští i ve čtvrtém zápase této sezony zvítězili poměrem 2:1, tentokráte to však měli mnohem těžší. A to proto, že po penaltě prohrávali. Obrat ale nakonec dokonal Miroslav Káčer, jenž se za vápnem dostal k odraženému míči a nádherným technickým pokusem jej dostal do brány.



2. Adam Hložek (Sparta Praha)



3. Tomáš Solil (Pardubice)



Jedenáctka kola





Brankář - Jan Šeda (Mladá Boleslav)

V samotném úvodu předvedl asi klíčový zákrok zápasu, když zneškodnil Doležalovu hlavičku. Ve zbytku utkání takto těžký moment neřešil, týmu však dodával klid a po celkově osmi zákrocích zakončil utkání s čistým kontem.

Pravý obránce - Juraj Chvátal (Sigma Olomouc)

Tři asistence z pozice krajního beka? To je velmi solidní počin. V osmé minutě našel přízemním pasem z rohového kopu skórujícího Vepřeka, ze stejné standardky v závěru první půle vyhledal hlavu Zifčáka. Po pauze pak vyslal do samostatného úniku Hálu, jenž vsítil vítězný gól.

Střední obránce - David Lischka (Baník Ostrava)

Za celé působení ve Spartě se (dosud) ani jednou gólově neprosadil, v Baníku se mu to v prvním domácím utkání povedlo hned dvakrát během půlhodiny. Nejprve po Fleišmanově rohu hlavičkoval mimo dosah gólmana, pak využil Kuzmanovićovy pobídky a zakončil volejem.

Levý obránce - Jiří Fleišman (Baník Ostrava)

Měl prsty v prvních dvou brankách Slezanů. Nejprve výtečně zakroutil centr od rohového praporku na hlavu Lischky, o pár minut později přesným pasem připravil další gólovou situaci, tentokráte pro křídelníka Sora.

Pravý křídelní obránce - Yira Sor (Baník Ostrava)

Sor této Fleišmanovy pobídky dokázal využít po zasekávačce bránícímu hráči a obstřelu na zadní tyč. Po změně stran se dostal i do role asistujícího, když jeho centr sice minul Almási, avšak zavírající Buchta dopravil balón do sítě.

Střední záložník - Filip Souček (Sparta Praha)

Malá kuriozita. Do sestavy pronikli tři sparťanští hráči, přičemž všichni se dostali do hry až během druhé půle. Souček přišel jako první z nich, na svůj zápis ale čekal nejdéle. V sedmdesáté minutě hry pobídnul ke skórování Krejčího, poté se tato spolupráce prohodila a Souček sám překonal Knoblocha.

Střední záložník - Adam Karabec (Sparta Praha)

Ihned po svém nástupu na hřiště pronikl do pokutového území a připravil tutovou šanci Hložkovi, který ji dokázal využít. O pár desítek sekund později se Karabec postavil k pokutovému kopu, jehož exekuci zvládl za přispění břevna a rovněž se tak zapsal na listinu střelců.

Levý křídelní obránce - Oscar Dorley (Slavia Praha)

Už v úvodním zápase nového ligového ročníku patřil mezi nejlepší hráče na hřišti, tentokráte to okořenil i kanadskými body. Skvělým způsobem totiž asistoval na první dvě trefy, když pokaždé našel Schranze na hranici pokutového území.

Pravý útočník - Ivan Schranz (Slavia Praha)

Prožil debut v základní sestavě jako hrom. Nejprve Oscarovy pobídky využil hlavou, v závěru prvního poločasu pak i ranou do Grigarova protipohybu. V závěru pak zpečetil hattrick, tentokráte se mu teplického gólmana povedlo přelobovat.

Útočník - Milan Škoda (Mladá Boleslav)

I ve druhém duelu v mladoboleslavském dresu zažil gólovou radost - a tentokrát dokonce dvojnásobnou. Po necelé čtvrthodině zužitkoval hrubky Štěpánka a v úniku po kličce brankáři zakončoval do prázdné brány, po přestávce pak hlavou usměrnil do sítě Skalákův roh

Levý útočník - Adam Hložek (Sparta Praha)

I Hložek si svou trefu po Karabcově pasu připsal o břevno, a to přestože to vypadalo, že svůj ideální moment pro střelu prováhal. Stejně jako v případě Krejčí-Souček, i tady se pak spolupráce otočila Svému mladšímu spoluhráči asistenci oplatil, když na Chalušovi vybojoval penaltu.

Nemělo by vám uniknout


Ondřej Kolář se ani v nové sezoně nevyvaruje zbytečné chyby. Tentokráte daroval Teplicím vyrovnávací gól tím, že si u brankové čáry hrál s balónem a nechal se obrat Ledeckým. Na Černého už pak zívala poloprázdná brána.


Hrubé kiksy se přihodily i na dalších stadionech. V Karviné hradecký Kodeš nedokázal hlavičkou pořádně trknout míč a místo malé domů tak namazal na trefu Sinjavskému.


A za rámeček si svůj výkon proti Mladé Boleslavi nedá jablonecký obránce Štěpánek, který byl dokonce po své asistenci na gól Milana Škody vystřídán už v průběhu první půle.


Ne tak obrovskou, ale přesto chybu si připsal i pardubický gólman Jiří Letáček. Chvátalův centr od rohového praporku totiž podcenil a na zadní tyči jeho bývalý spoluhráč Zifčák skóroval.


Pavel Hoftych sice Jakubu Peškovi před zápasem v žertu vyhrožoval fyzickým napadením, ani to sparťanského křídelníka neodradilo od toho, aby volejem hned ve svém prvním zápase proti bývalému zaměstnavateli z Liberce skóroval.


Zatímco v úvodním utkání na Slovácku byl navrátilec Gebre Selassie obětí červeného faulu, nyní jej spáchal sám - oficiálně tedy tuto kartu uviděl po dvou žlutých. Při pokusu o akrobatické zpracování totiž kopačkou zasáhl Sáčka do obličeje.


Pořádnou smůlu měli během první půle v Ďolíčku viktoriáni. Kayamba a poté i akrobaticky Brabec totiž po rohovém kopu během pár sekund trefili dvakrát brankovou konstrukci.


Zachyceno na sociálních sítích


Po Liberci asi žádné kotrmelce nebyly.


V Podještědí se může smutnit hromadně.


Ještěd ale na rozdíl od věže v Pise není šikmý.


Nerad bych házel do takové pěkné statistiky vidle, ale troufám si tvrdit, že mezi těmi, co dotazník vyplnili, bude výrazně větší množství očkovaných než mezi tím zbytkem.


Dokážete si tento účet představit skutečně v rukou Petra Rady?


A na závěr rada, jak se vypořádat s haters.


VAR v akci


Hráče Českých Budějovic dělilo od vyrovnání pár centimetrů. Králikovu ránu vykopl z brankové čáry Kadlec, i podle VARu ještě balon nebyl v prostoru, který by znamenal gól. Čas 2:52.


Změny v tabulce


V tabulce stále máme čtyři stoprocentní mužstva a jde výhradně o účastníky letošních předkol evropských pohárů. O skóre vede Sparta před Slavií, Plzní a Slováckem. V tomto výčtu chybí po porážce v Mladé Boleslavi Jablonec, který na devátém místě uzavírá peloton tříbodových týmů.

Ten s aktivním skóre vedou ostravský Baník a právě Mladá Boleslav, neutrální gólový účet pak na kontě mají Sigma a Dynamo České Budějovice. Bez porážky pak jsou Karviná a Hradec Králové, dvě remízy je však nepustily výše v tabulce.

Nepříliš povedený začátek za sebou mají dva celky sídlící v Ďolíčku, tedy Pardubice a Bohemians - oba si dosud připsaly remízu a porážku. Bez bodu jsou pak Teplice, Zlín a Liberec, který dokonce ještě nedokázal ani skórovat.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha22008:26
2.Slavia Praha22004:16
3.Viktoria Plzeň22004:26
4.1. FC Slovácko22002:06
5.Baník Ostrava21015:23
6.FK Mladá Boleslav21014:23
7.Sigma Olomouc21015:53
8.Dynamo České Budějovice21011:13
9.FK Jablonec21011:33
10.MFK Karviná20203:32
11.FC Hradec Králové20202:22
12.FK Pardubice20114:51
13.Bohemians Praha 190520112:31
14.FK Teplice20021:40
15.Fastav Zlín20021:60
16.Slovan Liberec20020:60

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (32)

Přidat komentář
Banikovec7

Sis zapomnel smazat poznamky v “Nemelo by vam uniknout”.

Reagovat
Witcher

Sparta se Slavií by měli jít hrát superligu a nekazit ostatním zábavu

Reagovat
kilobyte

"Nerad bych házel do takové pěkné statistiky vidle, ale troufám si tvrdit, že mezi těmi, co dotazník vyplnili, bude výrazně větší množství očkovaných než mezi tím zbytkem."

A důvod?

Reagovat
db18

Hlavně jsem někde zachytil číslo, že Sparta má aktuálně prodáno necelých 2k permic...

Reagovat
verv

To je nesmysl, už před měsícem to bylo 4 a půl tisíce, tohle dobou už to bude kolem 6 tisíc.

Reagovat
Skleepy

To jsi asi zachytil na fóru Slavie, ne?

Reagovat
db18

V nějakém nedávném článku na isportu...

Reagovat
db18

Je teda ale možné, že šlo pouze o permice, které byly koupeny za plnou (nebo jen částečně zváhodněnou) cenu... kontext si nepamatuji...

Reagovat
srandamač

Asi tam je nějaký skrytý vtip...ale je až moc dobře skrytej.

Reagovat
bobis21

Celkem běžný fenomén, kdy non-response souvisí s tím co se zjišťuje.

Reagovat
Mass

Reagovat
kilobyte

Cíl bylo zjistit kolik držitelů permic je očkovaných. Získali data od třetiny, což už je kvalitní vzorek. Nevidím důvod proč by výsledek měl být nepřesný. Mě by zajímal nějaký konkrétní důvod, který ten průzkum mohl ovlivnit.

Reagovat
Pablos

prosté plácání domněnek, které nemůže jinak potvrdit než tak, že by sám udělal nezávislý průzkum. Je to tedy obyčejný žvatlal, jakých je plný internet.

Reagovat
kilobyte

To bych zase úplně netvrdil. Třeba si mohl projít ten dotazník a objevit tam něco, co mohlo zkreslit výsledek. Nebo může mít informaci, že se ten dotazník dostal jen "výběrové" skupině.

Reagovat
Pablos

No jestli má ty informace...tak by je měl přiložit k tomu tvrzení si myslím. Ale je to jako fuk... jen prostě na jedné straně průzkum (který tedy nevím, jak přesně probíhal) a na druhé straně nic jen pár vět o domněnce.

Reagovat
bobis21

No právě proto, že je normální že to že lidé neodpoví má nějkou spojitost s odpovědí. Proto se třeba při sčítání lidu, kde ti odpoví nějakých 98% lidí, dělá zároveň náhodné šetření pár tisíc, abys získal odhady variability. I když máš těch 98% odpovědí, ty 2% můžou mít něco společného, což ti zkreslí výsledky.

Jinými slovy, pokud budou očkovaní lidé mít větší chuť něco takového vyplňovat než neočkovaní, budeš mít větší zastoupení očkovaných ve výběru (i relativně velkém) než v celé populaci.

Reagovat
Pablos

tohle zní rozumně

Reagovat
Pablos

ale stále je to domněnka

Reagovat
bobis21

Samozřejmě, konkrétní data pro tento konkrétní případ nemám (ale možná někde už takové zjišťování proběhlo, jen jsem to neměl důvod hledat).

Reagovat
Pablos

Jo tak to nebylo nic proti, náhodou dobře si to rozepsal

Reagovat
mistr129

Proto tam je to "troufám si tvrdit", samozřejmě že žádná validní data nemám a usuzoval jsem obecně z toho, co píše výše bobis, že očkovaný by takový formulář vyplnil spíš než neočkovaný

Reagovat
Pablos

Jo to si psal ty jo ? Tak to se omlouvám za toho žvatlala, tebe mám celkám rád, ale vůbec jsem netušil, že to jsi ty Ale přesto je to vážně troufalost, ptž je to mediální prostor, to není tady debata, ale je to článek... tak bych asi čekal něco víc na důkazy. Každopádně je to ve své podstatě zanedbatelný se nad tím něják moc pozastavovat a teď to tu takhle pitvat. Ale jinak nic ve zlém.

Reagovat
mistr129

V pohodě Hele ačkoliv většinu toho článku se snažím psát co nejobjektivněji, tak rubrika Zachyceno na sociálních sítích dlouhodobě zkrátka spadá do sekce Názory a komentáře a dlouhodobě tam dávám spíš zajímavosti, které mohou být třeba podněty k diskuzi (jako dnes).

Tudíž ano, nemám to ničím podložené a ani jsem nad tím delší dobu nepřemýšlel, takže se klidně můžu zmýlit. Ale zároveň bych vsadil barák, že celkově to procento naočkovaných bude nižší (ať už o 3 procentní body nebo o 25) než v tom dotazníku

Reagovat
Pablos

Hele úplně v poho, jak říkám není to důležitý... Hlavní je, že tu tyhle shrnutí i s tou rubrikou se sítěma jsou, baví mě

Reagovat
kilobyte

Jenže autor tvrdí, že si dovolí tvrdit, že mezi těmi, co dotazník vyplnili, bude výrazně větší množství očkovaných než mezi tím zbytkem. Tak bych chtěl vědět proč si to myslí.

Proočkovanost v ČR je nějakých 45% a to jsou do toho započítáni i děti. Držitelé permanentky mají podle mě větší motivaci se nechat očkovat (samozřejmě tohle je jenom moje domněnka). A co jsem viděl a slyšel, tak mi přijde, že většina neočkovaných se tím spíše chlubí.

Takže by mě zajímali ty důvody. Protože zatím jsou to jenom domněnky proti datům (i když možná nejsou kvalitní).

Přijde mi to jenom jako rýpnutí do Sparty a hlavně do Veselého.

Reagovat
PP

Zlín je letos největší adept na sestup.. Ten tým nemá nic.

Reagovat
andrew96

Gólmana a Poznara. Ale tak teprve 2 kola, na nákupy je stále prostor.

Reagovat
Spalovač šancí

Hlavně nemá Pánika pro podzim, ty jeho body jim budou chybět

Reagovat
meno

Condé

Reagovat
slonzacky_lenoch

Jak teď hraje Jawo? Loni měl dobré momenty.

Reagovat
meno

Je zraněnej

Reagovat
widlak

Jak jsem si před prvním zápasem myslel, že Slovan to zas nějak uhraje jako vždy, tak první dva zápasy ukázaly realitu. Chudák Gebre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele