FORTUNA:LIGA - preview 5. kola: Slavia hostí doma Baník

21.08.2021, 08:57, aktualizováno 22.08.2021, 08:57
Previews
Čtyři zápasy, jimž vévodí šlágr mezi Slavií a ostravským Baníkem, jsou na programu v neděli. Ještě předtím se postaví lídr tabulky po čtyřech kolech Plzeň proti Karviné. Už odpoledne půjdou do akce České Budějovice, které zažily v týdnu zemětřesení ve vedení, přivítají Liberec. Do Jablonce zase dorazí Slovácko.
FK Jablonec - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
Oba týmy v letošní sezoně nakoukly do předkol evropských pohárů, výsledek v nich ale zřejmě bude diametrálně odlišný. Zatímco Slovácko se poroučelo hned v prvním dvojzápase, Jablonec je jednou nohou v základní skupině Konferenční ligy.

K tomu mu napomohlo čtvrteční jednoznačné vítězství nad Žilinou poměrem 5:1. Dvěma brankami se o to zasloužil Kratochvíl, další zásahy přidali ještě před pauzou Doležal s Považancem a později také střídající Martinec. Za hosty snižoval Jibril. Výsledek to byl překvapivý i proto, že Severočeši se v předchozím průběhu sezony dost natrápili. Do utkání totiž šli se sérií pěti zápasů bez výhry, před týdnem po Krunertově trefě dokonce podlehli Teplicím.

Muži z Uherského Hradiště sice na Plovdiv nestačili, v lize se jim však minimálně výsledkově daří podstatně lépe než nadcházejícímu sokovi. Devět bodů ze čtyř zápasů, a to za tři hubené výhry 1:0, je řadí na páté místo. Minulý víkend si poradili s Hradcem Králové, když krátce po pauze rozhodl Mareček, jenž se později nechal vyloučit.

Slovácko na úspěch ve vzájemném zápase čekalo od jara 2014, ten přišel až v posledním únorovém zápase. A bylo to jednoznačné vítězství, ze Střelnice se Jihomoravané odvezli výhru 0:3, o níž se vedle skórujících Petržely, Klimenta a Cicilii zasadil také domácí Jovović, jenž se nechal vyloučit.

Petr Rada by měl k disponovat kompletním kádrem, jeho protějšek Martin Svědík bude vinou disciplinárního trestu sám chybět na lavičce, při tvorbě sestavy navíc ze stejného důvodu nemůže počítat s Hofmannem a Marečkem. Zdravotní trable zase do hry nepustí Navrátila.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Kratochvíl, Houska, Pilař - Doležal
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Šimko, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela, Sadílek, Holzer - Jurečka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.42 - 3.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec  (neděle 16:00)
Souboj dvou celků, které zatím zaostávají za předsezonním očekáváním, bude k vidění v neděli odpoledne na Střeleckém ostrově. Domácí Dynamo už má za sebou alespoň jedno vítězství, host z Liberce se však krčí na samém dně tabulky.

Jihočeši i přes nepřesvědčivý výkon v prvním kole zdolali Teplice, pak se jim ale výsledkově dařit přestalo. Po porážkách se Slováckem a Ostravou to vypadalo minulý víkend v Olomouci nadějně, když po trefách Basseyho, Čavoše a Tolna a Jemelkově snížení vedli ještě v pětaosmdesáté minutě 3:1. Jenže vzápětí snížil Zifčák a v závěru nastavení srovnal na konečný nerozhodný výsledek Poulolo.

"V minulém kole proti Olomouci jsme sice smolně přišli o vítězství, ale věřím, že herně vydařený zápas našim hráčům pomůže a že do utkání s Libercem půjdou se sebevědomím. Po čtyřech kolech máme na kontě čtyři body. To není mnoho, a proto myslíme pouze na to, abychom podali takový výkon, který nám přinese výhru. Liberci vstup do sezony nevyšel, ale trenér Hoftych má dobrý tým a bude se určitě snažit na nás něco vymyslet," varuje kouč David Horejš.

V podání Slovanu jde ale o nepopsatelně větší bídu. Na domácím stadionu muži z Podještědí sehráli tři zápasy, v nichž třikrát prohráli s celkovým skóre 0:7 - naposledy vinou Řezníkova gólu podlehli Plzni. Jediný gól i bod si tak přivezli za remízu z mladoboleslavského azylu nováčka z Hradce Králové.

Poslední vzájemný střet se datuje k začátku března, kdy Liberec díky pozdní Peškově trefě postoupil přes Dynamo do čtvrtfinále MOL Cupu. Jinak Budějovice čekají na výhru od listopadu 2008, za tu dobu bylo sehráno dokonce šestnáct soutěžních zápasů!

Domácí celek se musí vypořádat se zraněním Skovajsy, hosté přijedou bez indisponovaného Šulce a vykartovaného Havelky.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Sladký, Králik, Talověrov, Novák - Javorek, Čavoš - Brandner, Hora, Mihálik - Bassey
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Chaluš, Mikula, Fukala - Nečas, Gebre Selassie, Faško, Mészáros - Rabušic, Rondič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.21 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - MFK Karviná  (neděle 16:00)
Málokdo by asi před sezonou čekal, že se fotbalisté Plzně budou po čtyřech kolech vyhřívat na čele ligové tabulky. Stalo se to ale realitou a tento stav může platit i po šestině základní části, pokud Viktoriáni zdolají Karvinou.

Jejich rozpoložení musí být výtečné, neboť ve čtvrtek si po solidním výkonu připsali vítězství 2:0 v prvním zápase play-off o Konferenční ligu proti bulharskému CSKA Sofia. V kontextu se dvěma předchozími (byť utrápenými) postupy v předkolech a čtyřmi složitými ligovými výhrami bychom tak těžko hledali něco, co by na západě Čech kalilo náladu. Poslední tři body tam přijely z Liberce, kde je krátce po pauze jediným gólem zápasu vystřelil Řezník.

"Samozřejmě se líp připravuje po vítězných zápasech. Pokud se vyhrává, únava je jenom fyzická, protože výsledky nám hlavu zatím nechávají v klidu. Karvinou vnímám jako nepříjemného soupeře, byť se jí nepovedl začátek. Má velmi dobrého trenéra Jožku Webera, který ví, jak mužstvo připravit. My se určitě nebudeme spoléhat na to, že se jim nepovedl začátek. Musíme na domácím hřišti potvrdit formu a vyhrát," říká asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth.

Naopak v Karviné zatím s průběhem sezony spokojeni být nemohou. Slezané zatím neměli zrovna nejnáročnější los, přesto v prvních dvou kolech proti nováčkům posledních dvou sezon Pardubicím a Hradci Králové jen remizovali, po očekávané porážce se Spartou přišel krutý nezdar se Zlínem. Proti Ševcům zeleno-bílí vedli díky gólům Buchty a Papadopulose už 2:0, od šedesáté minuty se ale rodil obrat režírovaný Fillem, Poznarem a Cedidlou.

Ačkoliv dlouhodobě je ve vzájemných duelech jednoznačně úspěšnější Viktorka, v posledních dvou letech to neplatí. Ze tří utkání totiž jednou zvítězili Slezané, zbylá dvě utkání skončila remízou.

Domácí trenér Bílek nemůže počítat se zraněnými Čermákem, Kalvachem, Kopicem a Míkou, otazník visí i nad Beauguelem, Hejdou a Ndiyaem. Hosté by mohli nastoupit v kompletním složení.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Pernica, Kaša, Havel - Janošek - Ba Loua, Káčer, Šulc, Mosquera - Chorý
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Santos, Buchta, Dramé, Křapka - Mangabeira, Túlio - Čmelík, Qose, Bartošák - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.50 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Baník Ostrava  (neděle 19:00)
Ve velmi dobré formě se na začátku sezony ukazuje býti Baník. Nyní jej ovšem čeká patrně nejnáročnější zkouška na českých trávnících. V rámci pátého kola totiž míří do Edenu vyzvat pražskou Slavii.

Sešívaní sice mají po třech zápasech plný počet devíti bodů, v ideálním rozpoložení ovšem nejsou. Po vypadnutí z předkol Ligy mistrů na úkor Ferencvárose totiž nerozehráli zrovna nejlépe ani play-off o Evropskou ligu, ve čtvrtek po gólové první půli díky zásahům Baha a Masopusta remizovali s Legií 2:2. Před odvetou ve čtvrtek se potřebují naladit stejně jako třeba v předchozím týdnu, kdy si do Mladé Boleslavi dojeli pro vítězství 2:0 poté, co se prosadili Kuchta a Schranz.

"Čeká nás těžký zápas s Ostravou. Baník vypadá v nové sezoně velmi dobře, je v dobrém rozpoložení. Teď hrál skvěle s Pardubicemi. Máme dva těžké zápasy během čtyř dnů. Absencí je hodně, ale kádr máme hodně široký a kvalitní, takže je pořád kam sáhnout. Určitě poskládáme silnou základní jedenáctku," komentuje před zápasem trenér Jindřich Trpišovský.

Slezané v první kole i přes podařený výkon v prvním kole prohráli v Jablonci, pak ale udrželi svou výkonnost a přidali k tomu i body. Postupně dokázali zdolat Zlín, České Budějovice a naposledy i Pardubice, o výhru 3:1 s Východočechy se svými brankami po přestávce zasloužili Tetour, Azevedo a Klíma. Za hosty vyrovnával Kostka. I díky těmto zásahům se Baník po čtvrtém kole pyšnil spolu se Spartou nejlepší ligovou ofenzivou, která nastřílela jedenáct gólů.

"Hodně se těšíme. Zápas proti mistrovi je speciální a výjimečný a za současných okolností i hodně zajímavý pro veřejnost. Určitě si musíme dát pozor na útočnou sílu Slavie. Hrají hodně na hraně rizika, vytahují presink a nebáli se tak hrát i v evropských pohárech. Kádr mají natolik široký, že si poradí i s možnými absencemi. Věřím, že navážeme na poslední zápasy a odehrajeme na Slavii dobré utkání. Máme radost, že i nás v Edenu podpoří spousta našich fanoušků a utkání bude mít atmosféru, jak se sluší a patří," doufá asistent trenéra slezského celku Tomáš Galásek.

Ačkoliv s výlety do Ostravy měli červenobílí v předchozích letech řadu problémů, doma je pro ně Baník oblíbeným soupeřem. Od roku 2004 s ním prohráli na svém hřišti jen jednou, posledních šest utkání v Edenu dokonce skončilo vítězstvím domácích. Březnové klání bylo ovlivněno Fillovým hloupým brzkým vyloučením, jež záhy potrestali Masopust a Stanciu. Po přestávce Kačarabův vlastenec znamenal snížení na 1:2, k vyrovnání už ovšem nedošlo.

Slávisty trápí početná marodka, do hry se nedostanou Hovorka, Krmenčík, Plavšić, Provod, Ševčík, Olayinka a Van Buren, v ohrožení je i start Masopusta. Na straně hostí se pak nepředstaví zdravotně indisponovaní Buchta a Kukučka.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš - Ekpai, Lingr, Stanciu, Sima - Schranz
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Sor, Kaloč, Kuzmanovič, Tetour, Potočný - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.75 - 6.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Teplice  (sobota 16:00)
Teplice v minulém kole konečně okusily sladkou chuť vítězství a po rozpačitém startu hodlají prchnout co nejdál od spodních pater tabulky. V sobotu "Skláři" cestují do Mladé Boleslavi, kde v uplynulém ročníku brali všechny body.

Trenér Radim Kučera si v neděli mohl oddechnout. Po třízápasovém čekání na jakýkoliv bodový zisk jeho svěřenci zabrali a zaskočili soupeře z Jablonce. S jednou výhrou se ale Teplice neuspokojí. "Chceme navázat na utkání s Jabloncem, které nám ukázalo cestu, jakou bychom mohli jít. Čeká nás těžké utkání, ale chceme v Mladé Boleslavi uspět," uvedl kouč Severočechů.

Mladé Boleslavi se na rozdíl od Sklářů ve čtvrtém kole nedařilo. Středočeši sice byli odhodláni vzdorovat silné Slavii, jenže osud jim nepřál. Celek z automobilového města skóroval jako první, avšak Jiří Skalák si před gólovým zakončením pomohl faulem a jeho branka nebyla uznána. Do vedení tak šli o několik minut později sešívaní, kteří vedení udrželi až do konce i díky přesilovce.

V závěru první půle totiž nesmyslně vybouchl boleslavský středopolař Vojtěch Smrž, jenž loktem udeřil slávistu Ondřeje Lingra. Vedle červené karty vyfasoval Smrž také třízápasový distanc od disciplinární komise a svým spoluhráčům bude proti Teplicím scházet.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Plechatý - Ladra, Matějovský, Dancák, Ewerton - Škoda, Fila
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Švanda, Mazuch, Knapík, Chlumecký - Jukl, Mareček - Černý, Krunert, Moulis - Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.47 - 8.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Zlín před týdnem nezklamal, když divákům opět naservíroval gólovou podívanou. Mnoho branek padlo minulý víkend též v duelu olomoucké Sigmy. Oba celky přitom daly výsledkům konečnou podobu až v samotném závěru, tentokrát by jistě zbytečné nervy rády ušetřily.

"Ševci" před týdnem prohrávali v Karviné 2:0, manko však dokázali smazat a díky šťastné trefě Martina Cedidly z nastaveného času si odvezli domů k řece Dřevnici tři body. Kaňku na výletu do Slezska nicméně způsobilo zranění brankáře Stanislava Dostála, jenž bude kvůli poškozenému menisku několik týdnů rehabilitovat.

Svěřenci kouče Jana Jelínka se po slabším startu do sezony ocitli na vítězné vlně, přesto zůstávají nohama na zemi. Kluci mají po minulých zkušenostech v paměti, že po třech zápasech v řadě, kdy jsme uhráli nějaké body, většinou chytli šňůru nepovedených zápasů. Vědí, že jsme to pak nezvládli. I proto chtějí nejbližší utkání vyhrát," uvedl Jelínkův asistent David Hubáček.

Na zlínské Letné se fanoušci mohou těšit na atraktivní utkání. V posledních třech zápasech Ševců padly vždy minimálně tři góly, Olomouc pak příznivce na tribunách baví ještě víc. Naposledy Hanáci svůj bavičský talent projevili doma na Andrově stadionu proti Českým Budějovicím. Jihočeši dlouho mířili za vítězstvím, avšak Sigma se nevzdala a v napínavém závěru dokázala dvěma zásahy vyrovnat na konečných 3:3.

Dopředu to Olomouci očividně jde, směrem dozadu ale Hanáci nefungují stoprocentně. "Zaměřili jsme se na chyby, které jsme udělali proti Českým Budějovicím. Hned na začátku týdne jsme se je vyhodnotili na videu. Hlavně se chceme zlepšit v obranné fázi," řekl útočník Sigmy Pavel Zifčák.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan — Fillo, Kolář, Procházka, Vraštil — Conde, Hlinka — Fantiš, Reiter, Dramé — Poznar
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík — Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý — Breite, González — Matoušek, Daněk, Hála — Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.36 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
Pardubice ve svém vršovickém azylu narazí na soupeře, který kultovní Ďolíček velmi dobře zná. Východočeši totiž změří síly s poskytovateli dočasného přístřeší Bohemians. Pražští "Klokani" budou vedeni jako hostující mužstvo, dle dohody mezi oběma kluby však využijí domácí střídačku a fanoušci v zeleno-bírých barvách se tradičně usadí na tribuně za bránou.

V dresu Pardubic se sice zkraje sezony dobře uvádí hráči hostující z pražské Slavie, mužstvo jako takové nicméně na první vítězství nadále čeká. Kvůli zisku pouhých dvou bodů ze čtyř duelů sídlí skromný celek v tabulce až na 14. místě. Fanoušci Východočechů tak spekulují, zda by se trenérský štáb neměl odhodlat k určitým změnám. Dostane tak místo zkušeného Pavla Černého v útoku šanci talentovaný David Huf, jenž v uplynulém ročníku oslnil slušnou produktivitou?

Ať už se vepředu ukáže Černý či Huf, kouč Jiří Krejčí určitě přemýšlí nad tím, jak dosáhnout první tříbodové radosti. "Zatím v každém zápase jsme dělali individuální chyby, v těch dalších se toho musíme vyvarovat. Máme mladý tým a potřebovali bychom vyhrát. Každé vítězství tým nakopne a psychicky posílí," sdělil pardubický stratég před sobotním kláním.

Bohemians doposud nasbírali jen o jeden bod více než Východočeši, přesto ani Pražané doposud neokusili chuť vítězství. Je však třeba říct, že se Klokani museli popsaovat s náročným losem. I tak družina kouče Luďka Klusáčka vybojovala cenné remízy s Jabloncem a Spartou. Lze tak očekávat, že výsledky Bohemky se v následujících týdnech zlepší.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Cadu, Čihák, Toml, Čelůstka - Solil, Červ - Kostka, Beran, Tischler - Černý
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Köstl, Bederka, Vondra - Dostál, Květ, Ljovin, Hronek, Kovařík - Keita, Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.62 - 3.48 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FC Hradec Králové  (sobota 19:00)
Ještě před týdnem se Sparta vyhřívala na samém čele ligové tabulky, jenže zaváhání s městským sokem stálo železný klub draho. Chuť si Pražané hodlají spravit proti Hradci Králové, který si však chce výlet do hlavního města užít.

Na rozdíl od Slavie, Plzně a Jablonce si Letenští mohli ve čtvrtek odfrknout, neboť již mají jistou účast ve skupině Evropské ligy. A tak při sledování počínání ligových konkurentů v pohárových předkolech Pražané nerušeně spřádali plány na nováčka soutěže, jemuž naposledy podlehli před více než devíti lety.

Sparta v dosavadních čtyřech kolech neprohrála, i tak má co zlepšovat. Pomyslné zrcadlo nastavily trenéru Pavlu Vrbovi nejen dvojzápasy ve 3. předkole Ligy mistrů proti Monaku, ale též malé pražské derby s Bohemians, které pro Letenské skončilo neuspokojivou remízou 1:1. Vrbova smečka tak ztratila kontakt s Plzní a na Západočechy ztrácí z druhého místa dva body.

Především první polovina proti Bohemce by měla sparťany dostatečně varovat. "Spoustu míčů jsme ztratili, byli jsme nepřesní v rozehrávce, naše hra byla strašně pomalá. Mohli jsme dostat víc než jeden gól," nešetřil Vrba kritikou.

V sobotu se od Pražanů nic jiného než výhra neočekává, vždyť Hradec na Letné naposledy uspěl v 60. letech minulého století. Od té doby zažili Východočeši různé časy, v poslední době pak často pendlovali mezi první a druhou ligou. Letos se mezi elitu vrátili a prvního přemožitele našli až během uplynulého víkendu v Uherském Hradišti.

V prvních třech kolech naopak Votroci získali značné sebevědomí, neboť svým protivníkům se vždy minimálně vyrovnali. Bohemians, Karviná i Liberec musely být rády, že s nováčkem vždy uhrály výsledek 1:1. Hradec tak zaujal nebojácností, na první výhru ovšem stále čeká.

Odvaha nicméně nebude Východočechům chybět ani na Letné. "Mně se nelíbí, když někdo jede na hřiště takového soupeře s tím, že tam bude něco bránit. Líbí se mi, když je otevřená hra, protože to i soupeře může zaskočit. Známe to v menším měřítku z druhé ligy — když k vám přijede outsider, máme to v hlavách a je těžké sami sebe přesvědčit o tom, že nesmíme zápas podcenit," volá po atraktivním duelu obránce Votroků Jan Mejdr.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Štetina, Hancko, Polidar - Karlsson, Pavelka, Sáček, Karabec, Pešek - Hložek
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Mejdr, Donát, Klíma, Urma - Kodeš, Rada - Prekop, Dvořák, Vlkanova - Vašulín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.17 - 17.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň44007:312
2.Sparta Praha431011:310
3.Baník Ostrava430111:49
4.Slavia Praha33006:19
5.1. FC Slovácko43014:29
6.Fastav Zlín42027:86
7.Sigma Olomouc31118:84
8.FK Mladá Boleslav41125:54
9.Dynamo České Budějovice41125:74
10.FK Jablonec41123:64
11.Bohemians Praha 190540315:63
12.FC Hradec Králové40313:43
13.FK Teplice41032:73
14.FK Pardubice40226:92
15.MFK Karviná40225:82
16.Slovan Liberec40131:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (958)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele