finále
23.08.2020 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Hráči Bayernu slaví s vytouženou trofejí (© AFP)

Bayern Mnichov vítězem Ligy mistrů. Jediný gól dal Coman

Bayern Mnichov opanoval letošní ročník Ligy mistrů! A děkovat za to může třem faktorům. Nejprve brankáři Neuerovi, který se nenechal překonat, střelci jediné branky Comanovi a v neposlední řadě také tomu, že PSG neproměňovalo své šance...

Zápas sezony. Ultimátní souboj dvou velikánů evropské kopané lákal na množství hvězd a elektrizující atmosféru i přesto, že se hrálo bez diváků. Z obou táborů ale už dávno před utkáním shodně znělo, že bez ohledu na kulisu je to pořád životní zápas. Na první pohled byl Bayern jasným favoritem. Na ten druhý ale jeho defenziva rozhodně není nepřekonatelná, což se náramně zamlouvalo zejména trojici Neymar, Mbappé a Di María.

Kdekdo asi čekal, že Pařížané na svého soka vletí od první minuty a pokusí se dát rychlou branku. To se ale nestalo, protože Bayern velmi dobře napadal rozehrávku soupeře vlastně už v momentě zrodu jakékoli kombinace. Pařížanům proto dělalo poměrně velké potíže vůbec konstruktivně rozehrát. Byl to bavorský celek, který diktoval tempo hry.

Před zkušeného brankáře Navase létaly centry s poměrně železnou pravidelností, leč obrana před ním pracovala téměř bezchybně. Postupem času se PSG rovněž vrhalo do útoku, velmi často pomocí dlouhých diagonál na nebezpečné duo Neymar - Mbappé. Po patnácti minutách pálil právě Mbappé, jenže do rány mu ochotně skočil Goretzka.

První opravdu velkou šanci utkání měl na svědomí obávaný Brazilec Neymar, který se potkal se skvělou formou. A potkal se taky s krásným pasem za obranu od Mbappého. Dokázal dokonce z úhlu vystřelit, ale Neuer se nakonec prostřelit nenechal a kolenem zabránil Neymarovi ve skórování.

Tou dobou se zdálo, že Robert Lewandowski na hřišti prakticky není, protože se k balonu téměř nedostával. Jenže polskému kanonýrovi stačí málo a dokázal to ve 22. minutě. Kimpembe mu nechal jen zlomek prostoru, ale i toho dokázal Lewandowski využít k parádní ráně. Navase tentokrát zachránila jeho pravá tyč! Hlavní eso Bayernu se ke slovu dostalo ještě po půlhodině hry, tentokrát autor pětapadesáti branek z téhle sezony zakončoval hlavou. Mířil ale jen doprostřed brány, čímž Navasovi jeho práci výrazně usnadnil.

Od začátku bylo jasné, že tohle utkání si udrží tempo hodně vysoko a oba aktéři se činili. Akce střídala akci, fyzicky vyčerpávající herní projev nabízel opojný zážitek hry nahoru dolů. Do první půle se vměstnaly ještě dvě velké šance. Nejprve ve 45. minutě Herrera po slalomu ve vápně vrátil míč Mbappému, jenže z několika metrů poslal spíš malou domů na brankáře Neuera.

Na opačné straně se prakticky vzápětí pokusil vymodlit si penaltu rychlík Kingsley Coman, který protančil do vápna a upadl po kontaktu s Kehrerem a dožadoval se pokutového kopu, jenže zkušený sudí Daniele Orsato měl jiný názor, podpořený pány u videa. Jak byl první poločas slušný a hrálo se prakticky bez karet, tak po změně stran se do sebe oba týmy i v tomhle směru pustily naplno.

Nejčastěji faulovaným byl podle očekávání Neymar, na kterého zadáci Bayernu spolu s Gnabrym vyhlásili lov. Fauly na jeho osobu si spoluhráči nenechávali líbit a sudí Orsato rozjížděl solidní karetní mariáš.

Obrana PSG nedělala moc chyb, ale jedna výraznější se jí stala osudnou. V 59. minutě totiž rozestoupená defenzivní linie dovolila Kimmichovi posadit krásný pas na hlavu Kingsleyho Comana. Ten naskakoval na zadní tyči prakticky sám a míčem do protipohybu rozjásal příznivce německého celku! Byla to pro něj taková osobní vendeta, protože za Paris Saint-Germain kdysi odehrál za dva roky 62 minut a byl odeslán pryč.

Manuel Neuer opakovaně dokazoval, že do starého železa rozhodně nepatří. Dokázal to znovu v 70. minutě, kdy musel do akce. Bayern chyboval u vlastního vápna a Di María nádherně ve vápně našel Marquinhose. Brazilský univerzál ale z úhlu pálil jen do brilantního Neuera. Pařížané to každopádně nevzdali a minimálně Kimmichův zákrok na Mbappého volal po penaltě. Orsato s tím ale nesouhlasil.

Paris Saint-Germain sice ke konci utkání svého soka tlačilo, ale proměnit své šance nedokázalo. Neuer opět čaroval, proti Mbappému a v nastaveném čase i proti Neymarovi, dnes byl prostě nepřekonatelný.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1540)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele