finále
01.06.2019 21:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Oslavy na břehu Mersey. Ušatý pohár Liverpoolu zajistili Salah a Origi

Po čtrnácti letech slaví Liverpool vítězství v Lize mistrů. Pouť nejprestižnější klubovou soutěží úspěšně završil na madridské Wandě Metropolitano, kde v nepříliš pohledném zápase udolal Tottenham 2:0. Skóre otevřel z pokutového kopu Salah, klid na kopačky dodal Reds v závěru střídající Origi.

První erupce nadšení přišla z červeného sektoru dříve, než by kdo čekal. Již ve druhé minutě si Mané naběhl na nákop za obranu. Akci sice zbrzdil, avšak jeho centr trefil Sissoka do ruky, načež sudí nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu, jeho rozhodnutí posvětil i VAR. Exekuce se ujal Mohamed Salah a ačkoliv už byly k vidění lepší penalty, Lloris na míč nedosáhl a Liverpool šel do vedení.

Pas za defenzivu pro Maného přišel znovu po deseti minutách, tentokrát z toho však rezultoval pouze roh. Ten sice Reds rozehráli zajímavě, i tak si ale Lloris poradil. Na druhé straně se schylovalo k brejku, čemuž dvěma zákroky zamezil Matip. Obzvláště ten druhý patřil mezi nevybíravé a kamerunský stoper mohl děkovat sudímu za schovívavost a neudělení žluté karty.

Po poměrně krkolomné zhruba pětiminutové pasáži se rozhodl postarat o vzrušení Alexander-Arnold, jehož přízemní pokus ze střední vzdálenosti mířil vedle vzdálenější tyče. Za Spurs zase zahrozil z protiútoku Son, jenže při pokusu o kličku narazil na van Dijka. Překonat obranný val tedy poté zkoušeli Londýňané vzduchem, jenže rozvíjející se akci přerušil praporek pomezního rozhodčího.

Dlouho se nic nedělo, což utnul svým výletem dopředu Robertson. Jeho dalekonosný pokus řádně protáhl gólmana. Po následném rohu pálil Salah z voleje vysoko nad. Pořádně při tom zatrnulo příznivcům Tottenhamu, neboť Vertonghen odešel ze souboje s Wijnaldumem s pochroumanou rukou. Brzy se naštěstí zapojil zpět do hry.

Když to nešlo kombinačně, pokoušeli se hráči od řeky Mersey ostřelovat bránu z větší vzdálenosti, série několika střel ale skončila jen rohem. Gólem do šatny mohl zpražit Kloppovi svěřence Eriksen, který si šikovně navedl míč na svou levačku, jenže měl při střele výrazně vychýlená mířidla. Do kabin tak mohl spokojenější odcházet Liverpool.

Po přestávce o sobě dal konečně vědět Kane, jeho nebezpečný balón však vápnem jenom proletěl. Následně rozehráli Spurs šikovně volný kop, jenže nabíhající Son již byl v době přihrávky v ofsajdu. Lloris musel poprvé zbystřit po centru Alexandra-Arnolda, ovšem ten dopadl stejně jako následný pokus Fabinha - neúspěšně.

Proti čemu už francouzský gólman musel na zem, to byl Robertsonův centr na Maného, jemuž zamezil ve skórování až na poslední chvíli. Zahrozil i Alli, toho zase zablokoval Alexander-Arnold. Kohouti na čas uzamkli soupeře ve vápně, ani ze dvou rohů ale nedokázali vytěžit více než dva nepřesné pokusy.

Po dlouhé době se v sedmašedesáté minutě ukázali i Reds a opět u toho byl Alexander-Arnold, jehož centr byl sražen na roh. Jen to zahučelo v početném kotli liverpoolských fanoušků, když Mané zakombinovali Mané, Salah a Milner, poslední jmenovaný pak vypálil po zemi jen milimetry od tyče.

Málem se potvrdilo slavné "nedáš, dostaneš". Po odrazu od svého spoluhráče trefil míč jednoho z obránců Liverpoolu a Londýňané v domnění, že šlo o ruku, reklamovali penaltu. S ní však nepochodili, stejně tak s pozdějším závarem v pokutovém území. Do neuspořádané defenzivy se poté řítil Son, jenž ale místo střely alibisticky přihrál Allimu, který na Alissona vyslal jen propagační pokus.

Netrvalo dlouho a korejský útočník se znovu vydal do brejku. Tentokráte si věřil na individuální akci, avšak van Dijk mu ve sprinterském souboji stačil a odehrál míč. Posléze dvakrát nepřesně odcentroval Kane. V jedné z největších příležitostí zápasu selhal Dele Alli, který Trippierův načechraný míč nedokázal hlavou usměrnit mezi tři tyče.

Spurs nadále nebezpečně kousali a přinutili Alissona konečně ukázat, jak dobrým gólmanem je. Z hranice velkého vápna jej nejprve protáhl Son, aby ho na zem poslal i Lucas Moura, jenž pálil nebezpečně z otočky. Znovu zkoušeli hráči Tottenhamu reklamovat nedovolený zákrok v pokutovém území, jenže i opakované záběry potvrdili verdikt rozhodčího, že se jednalo o faul mimo vápno.

Ten zahrál Christian Eriksen a jeho kroucený míč na zadní tyč nadělal Alissonovi velké problémy. Z celé situace tak vyplynul roh a po něm se zcela osamocen dostal k hlavičce z těsné blízkosti Son, který nepochopitelně selhal. Naštěstí pro něho se stejně nacházel v ofsajdovém postavení a případný gól by tak neplatil.

Rohový kop zahrávali i Reds a povedl se jim náramně. Ke hlavičce se sice nikdo z nich nedostal, i tak ale balón propadl k semifinálovému hrdinovi Divocku Origimu, který z dvanácti metrů přízemní ranou na zadní tyč přinutil Llorise podruhé kapitulovat.

V nastavení si jako jeden z mála hráčů Liverpoolu držel koncentraci Alisson, jenž zlikvidoval nebezpečné pokusy Sona i Kanea. Hned v první sezóně na severu Anglie tak tento brazilský gólman pozvedne nad hlavu pohár za vítězství v nejvyšší evropské soutěži. Oddechne si i manažer Jürgen Klopp, který finále na třetí pokus konečně zvládl.

Autor: Martin Vejdělek / ceskatelevize.cz

Komentáře (2315)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele