čtvrtfinále - 1. zápasy
15.04.2015 20:45 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Barcelona zkušeně trestala a výhrou 3:1 kráčí do semifinále

Stejně jako v osmifinále proti Manchesteru City se Barcelona i nyní popasovala s úvodním zápasem na hřišti PSG přesvědčivou výhrou 3:1. Na úvodní gól Neymara navázal po změně stran Luis Suárez, jenž dvakrát znemožnil Davida Luize a poslal svůj tým jednou nohou do semifinále. O mírné drama se sice v závěru postaral vlastním gólem Jéremy Mathieu, ovšem dvougólová výhra z půdy soupeře je pořád nadmíru vydařená.

První řádná šance se urodila v osmé minutě, kdy po levé straně prchnul Matuidi a přízemním centrem vybídl k zakončení Pastoreho. Argentinský záložník se však rychlé přihrávce nestihl patřičně přizpůsobit a nakonec ani nevystřelil. Barcelona záhy kontrovala, když se na hranici pokutového území ocitl na chvíli osamocený Messi, jehož pařížská obrana trestuhodně nechala zpracovat centrovaný míč a vystřelit svou silnou levačkou. K úlevě domácích však Messiho kroucená rána skončila jen na pravé tyči Siriguovy brány.

Ovšem v osmnácté minutě již byla obrana PSG přece jen pokořena. Zbytečnou Rabiotovu ztrátu na polovině hřiště barcelonští přetavili v bleskurychlý protiútok, který využil Lionel Messi přesnou přihrávkou na nabíhajícího Neymara, jenž z pravé strany tváří v tvář Siriguovi bezpečně přízemní ranou poslal míč do sítě. Zdrcené Pařížany navíc ještě oslabil odchod kapitána Thiaga Silvy patrně kvůli poraněnému stehenními svalu. Na hřišti brazilské nahradil čerstvě uzdravený David Luiz. PSG se přesto s blížící se půlhodinou hry zmátořilo a nebýt Cavaniho špatného řešení brejkové situace, mohlo být klidně vyrovnáno. Mizernou první půli domácích pak završil Edinson Cavani dvěma nevýraznými zakončeními, přičemž jedno z nich navíc stejně přišlo z ofsajdového postavení.

Do druhé půle vstoupili Pařížané sebevědomě a Pastore se po přihrávce Matuidiho hned málem probil přes dvojici soupeřů až do pokutového území Barcelony. Minutu nato po stejné ose přišla i prudká rána argentinského záložníka, s kterou měl Marc-André ter Stegen pořádné potíže. Střela Rabiota o další chvíli později již německého brankáře tolik neprověřila, ovšem příslib to z pohledu domácích byl slibný. Zápas poté na dobré dvě minuty přerušilo zranění Andrése Iniesty po souboji s Pastorem, které vyústilo v nástup veterána Xaviho.

Od Iniestova střídání se znovu hosté zmátořili, jali se plně kontrolovat tempo hry a na svěřence Laurenta Blanca zbyly opět jen sporadické protitútoky, které Barcelony umně likvidovala. Viníkem špatně řešené finální fáze byl povětšinou Edinson Cavani, jenž pouze potvrzoval, že se letos potýká s velmi matnou formou. Podobně si po celou hodinu hry na druhé straně počínal i jeho uruguayský krajan Luis Suárez, ovšem ten v osmašedesáté minutě vše napravil. Krásným samostatným únikem z pravého kraje hřiště nasadil Davidu Luizovi jesličky, ustál atak Maxwella a vecpal s trochou štěstí míč i za Sirigua.

Stav 0:2 již pro PSG před odvetou v Katalánsku nevěstil nic dobrého, a tak Pařížané museli vrhnout vše do útoku. Takřka okamžitě po Suárezově gólu se nechtěl nechat zahanbit ani zmiňovaný Cavani, jenže jeho prudkou ránu z voleje špičkovým zákrokem zneškodnil Ter Stegen. A tak si vzal slovo znovu Luis Suárez, jenž podruhé znemožnil Luize, když si prostrčil míč mezi jeho nohama a svou akci zakončil krásnou ranou do horního růžku za bezmocného Sirigua. To už přitom Barcelona nasadila do hry dvojí defenzivní střídání Mathieuho s Adrianem.

Ovšem byl to právě francouzský stoper Mathieu, kdo ještě alespoň trochu zničehonic zdramatizoval čtvrtfinále, když nepříliš nebezpečnou střelu Van der Wiela smolně při snaze o blok tečoval takovým způsobem, že Ter Stegen neměl sebemenší šanci zasáhnout. Domácí tak najednou měli sedm minut před koncem opět o co hrát. Hosté ale okamžitě převzali kontrolu nad míčem a k ničemu PSG nepouštěli. Zničehonic se však v předposlední minutě Pařížané přece jen dostali k obrovské šanci, jenže Cavani selhal i z nejlepší střelecké pozice, v jaké se za celý zápas ocitl, když trefil pouze clonícího hráče soupeře.

Když pak Sirigu obstál při Messiho pokusu z přímého kopu, dospěl zápas za zkušeného barcelonského dohrávání hry u rohového praporku ke konci v podobě jasné výhry hostí 3:1. PSG tak musí na Camp Nou vstřelil minimálně tři góly, aby postoupilo, což se doposud v historii vyřazovací části Ligy Mistrů nikdy nikomu nepodařilo.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1050)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele