základní skupiny - skupina C, 3. kolo
26.10.2023 18:45 CET
0 : 0
(0:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Jack Butland (© AFP)

Rangers proti Pražanům vytáhli dalšího kouzelníka. Sparta se doma musela spokojit s bodem

Sparta v nadmíru vyrovnané skupině C Evropské ligy remizovala v jejím třetím kole na vlastním hřišti s Rangers 0:0. Rudí se propracovali do obrovské šance hned zkraje duelu, fantastickým dvojzákrokem se však vyznamenal Jack Butland. Angličan tak dal vzpomenout na Allana McGregora, jenž se jako brankář skotského celku vryl svým úžasným zákrokem z jara roku 2021 do paměti slávistů a později téhož roku deptal ve vzájemném utkání i sparťany. Přestože se pak Letenským dařilo zejména v úvodní hodině duelu držet míč prakticky jen na útočné polovině, v zakončení nebyli přesní a museli se smířit s dvoubodovou ztrátou.

Před ostře sledovanou návštěvou skotského mistra v Praze se o emoce postarali někteří novináři, podle nichž měl bývalý slávista Abdallah Sima označit úhlavního rivala sešívaných za největší klub v Česku. Ačkoliv slova Senegalce, který se prosadil v pěti soutěžních zápasech v řadě, nakonec Slavia uvedla na pravou míru, duel budil vášně dál. Při poslední vzájemné konfrontaci před dvěma lety totiž Rangers obvinili fanoušky Sparty z rasismu, a to navzdory faktu, že na tribunách byly převážně děti.

Jako děti vyškolil defenzivu hostů již v páté minutě Veljko Birmančevič, jenž po nasazení jeslí vlétl do vápna díky rychlé narážečce s Janem Kuchtou. Z úrovně penalty však nepřekonal Butlanda, jenž se blýskl i proti dorážce Qazima Laciho. Souhra krajních beků s forvardy přinášela fanouškům Rudých řadu vzrušujících momentů, do té doby nejnebezpečnější zakončení obstaral ve 21. minutě albánský středopolař. Laci na hranici vápna vypálil z první, balon ale prosvištěl jen těsně kolem levé tyče. O chvíli později jej z podobné vzdálenosti vychytal Butland. Kreativní Adam Karabec pak dal Birmančevičovi hned dvakrát možnost otevřít skóre, jeho ranám ale scházely centimetry. V závěru půle přestřelil po Srbově zpětné přihrávce v nadějné pozici Kuchta.

Nádech ofenzivního chtíče Skotů při vstupu do druhého dějství rychle pominul a sparťané se vrátili k dobývání soupeřova vápna. Převaha na míči již ale pro Letenské neznamenala stejné množství gólových příležitostí, naopak postupně začal vystrkovat růžky klub z Glasgow v čele se Simou. Hosté poprvé výrazně zahrozili až v 85. minutě a rovnou trefili břevno, konkrétně z ostrého úhlu pálil Danilo. V nastaveném čase se vřítil do vápna Victor Olatunji a ze strany nahrával před prázdnou bránu, s Jakubem Peškem si ovšem nerozuměl a poslal míč do běhu stojícímu hráči.

Sparta dotáhla utkání k remíze, v nevyzpytatelné skupině ji to však rozhodně nevyřadí z bojů o postup. Oba týmy si vzájemné střetnutí zopakují již 9. listopadu, kdy se představí na trávníku v Glasgow.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (331)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele